masajul pe regiuni

download masajul pe regiuni

of 23

 • date post

  14-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  244
 • download

  21

Embed Size (px)

Transcript of masajul pe regiuni

MASAJUL PE REGIUNI1.Masajul spateluiNetezirea Se ncepe de la regiunea fesiera si se termina n regiunea cefei. Minile aluneca de-a lungul coloanei vertebrale, paralel cu coloana sau n lateral. Se mpinge limfa spre zonele inghinala si axiala iar sngele pe sistemul venos spre inima. Netezirea spatelui are 6 manevre: Alunecarea de la sacru spre ceafa, paralel cu coloana (3 alunecari cu degetele lipite si 3 alunecari cu degetele larg deschise pentru a cuprinde o portiune ct mai mare de piele).

Alunecari laterale executate simultan, cu mna dreapta spre dreapta si cu mna stnga spre stnga spatelui, nchiznd pumnul pe margini, pentru a lucra mai bine cu eminentele tenare (partile carnoase ale minii). Se executa 6 alunecari laterale (stnga + dreapta) si se reia miscarea de 6 ori (deci 6 circuite sacru - umeri).

Mna pe sub mna forma lunga. Minile aluneca una dupa alta (mna pe sub mna), paralel cu coloana, facnd curse lungi din zona salelor pna la umeri, mai nti pe partea dreapta (3 curse sold-umar cu degetele lipite, 3 curse cu degetele departate pentru a cuprinde o portiune de piele ct mai mare) si n acelasi mod apoi pe partea stnga. Se executa alunecari spre partea dreapta (n cazul n care maseurul se afla pe partea stnga a celui masat), mpingnd palmele una dupa alta (mna pe sub mna), pumnul nchizndu-se pe partea laterala. Se ncepe din zona soldului si se avanseaza treptat peste coaste si omoplat. Palmele se trag, una pe sub alta, nspre partea stnga (n cazul n care maseurul se afla pe partea stnga a celui masat), plecnd de la jumatatea spatelui spre flancul stng. Se ncepe din zona soldului si se avanseaza treptat peste coaste si omoplat, pna n zona umarului. Se fac 3 circuite complete sold-umar.

Frictiunile Se executa cu degetele, facnd miscari circulare ncepnd de la gt, pe umeri si apoi lateral pe coaste, n jos pna la solduri. Se fac 3 curse complete gt-solduri. Aceeasi miscare se executa apoi paralel cu coloana (pe muschii paravertebrali) facnd 6 curse complete gtsolduri. Se executa la fel ca la punctul 1, folosind podurile palmelor n locul degetelor. Se executa la fel ca la punctul 1, folosind pumnul nchis culcat. Framntatul Se prinde cu ambele mini, de-o parte si de alta a coloanei, cte o cuta de piele si muschi, care se strnge ntre degete si podul palniei. Se executa 6 astfel de strngeri, pornind din zona superioara a muschilor trapezi cobornd pna la solduri. Se fac 3 astfel de curse pe lateral si 6 pe mijlocul spatelui. Se combina framntatul cu frictiunea cu podul palmei. Se executa de 6 ori numai pe mijlocul spatelui.

Tapotamentul Se executa de obicei pe mijlocul spatelui, pe muschii paravertebrali, fara a cobor mai jos de nivelul diafragmei. Mna dreapta bate pe partea dreapta, iar stnga pe partea stnga, lovind ritmic spatele cu o intensitate care se regleaza n functie de constitutia si problemele celui masat. Se aplica toate formele de tapotament.

Vibratiile Vibratiile se executa de 3 ori pe partea stnga si de 3 ori pe partea dreapta. Mna se aseaza cu palma pe suprafata de masat si antebratul perpendicular pe aceasta suprafata. Se executa vibratii ale pielii, executnd n acelasi timp o presiune ct mai mare asupra spatelui. Se fac astfel de vibratii pomind din zona muschiului trapez si cobornd gradat pna la sold, mai nti pe partea stnga a coloanei, iar apoi pe dreapta. Manevre secundare:

A. Ciupituri: - toate tipurile. Exemplu : se porneste din partea de jos a spatelui si se apuca ntre degete cte o cuta de piele, care este apoi rulata n sus pna n zona muschilor trapezi. Miscarea se face paralel cu coloana, mna stnga mergnd pe partea stnga, iar dreapta pe partea dreapta. Se fac 3 curse complete solduri-trapez, pornind cu minile ct mai apropiate una de alta si deplasndu-le cte putin la fiecare cursa noua, astfel nct ultima cursa sa fie facuta pe marginile exterioare ale spatelui. B. Presiuni: Pe coloana: miscarile de presare se efectueaza prin urmatoarele procedee: - cu policele minii, serpuit printre vertebre, de sus n jos, - cu doua degete (police mna dreapta si stnga), serpuit prin forfecare. Pe lnga coloana: - cu degetele mari ale minilor se merge de sus n jos pe muschii paravertebrali presnd n dreptul fiecarei vertebre, mna stnga actionnd pe partea stnga, iar dreapta pe partea dreapta a coloanei vertebrale. - presiuni cu policele minii efectuate de sus n jos (gt - sacru) policele minii stngi fiind deasupra; - cu coatele miscari de dute vino; C. Miscari de ntindere ale coloanei: antebratele se pozitioneaza transversal pe coloana dupa care se executa o ntindere. D. Manevre speciale pentru tesutul de sub omoplati: se efectueaza astfel, se ridica umarul, se duce mna pe spate, cu cotul lasat pe masa de masaj pna cnd omoplatul se

ridica pentru a introduce degetele sub omoplat. Manevrele se fac prin presiuni si frictiuni. Masajul spatelui se termina cu o netezire usoara de ncheiere, mna pe sub mna formele lunga si scurta efectuate lent si apasat.

Fig. Directiile de masaj

2. Masajul gtului si al cefeiNetezirea: Palmele aluneca n jos, peste gt, pornind din regiunea cefei si pna la umeri. Pentru ca alunecarile sa fie ct mai lungi, se ncepe cu radacinile minilor si se termina cu vrfurile degetelor. Frictiunile: se executa cu degetele, facnd miscari circulare ncepnd de la ceafa, n lateral pe gt, continund pna la umeri. Se fac 3 astfel de curse. Aceeasi miscare se executa apoi si pe mijloc, tot 3 curse. se executa la fel ca la punctul 1, aceleasi miscari circulare ca mai sus. folosind numai degetele mari. se executa la fel ca la punctul 1, aceleasi miscari circulare ca mai sus, folosind podurile palmelor n locul degetelor. Framntatul:

se efectueaza cu ambele mini: se apuca ntre degetele mari si celelalte degete, cte o cuta ct mai mare de piele si muschi simultan pe ambele parti ale coloanei cervicale. cu ambele mini de aceeasi parte a gtului, se apuca ntre degetele mari si celelalte degete cte o cuta de piele si muschi. Miscarea o ncepem de pe partea stnga a gtului; se executa o miscare de framntare serpuita a cutei prinse, pomind de la baza craniului si pna pe umar; se executa 3 astfel de curse, dupa care se trece la partea dreapta.

Tapotamentul - se fac aceleasi forme de tapotament ca si la spate. Manevre secundare: Presiunile: - se executa cu degetele mari ale minilor; se merge de sus n jos pe lnga coloana, presnd n dreptul fiecarei vertebre, mna stnga actionnd pe partea stnga, iar dreapta pe partea dreapta a coloanei vertebrale. serpuitul cu un deget: - se executa cu degetul mare de la mna dreapta, care aluneca serpuit printre vertebre, de sus pna jos pe toata lungimea gtului. serpuitul cu doua degete: - se executa cu degetele, care aluneca serpuit printre vertebre, n zig-zag, de sus pna jos pe toata lungimea gtului. Masajul gtului se termina cu o netezire usoara efectuata lent si apasat dinspre ceafa spre umeri.

3.Masajul capuluiNetezirea: Minile maseurului vor aluneca de pe frunte, peste crestet, pna la ceafa, facnd 3-4 astfel de miscari.

Vom face aceeasi miscare ca la punctul 1, dar aducnd minile prin lateral, peste urechi, facnd de asemenea 3-4 curse. Se relizeaza folosind degetele, prin miscari circulare urmarinduse sa deplasam pielea pe planurile profunde, att ct i permite elasticitatea. Degetele se muta din aproape n aproape pe toata suprafata capului. Folosind podurile palmelor se fac miscari circulare alternative. Tapotamentul: n picaturi de ploaie, pe tmple . Masajul se ncheie cu o netezire relaxanta.

4.Masajul regiunii fesiereNetezirea - se face prin neteziri executate cu ambele mini, alunecnd de la plica fesiera, spre regiunea lombara, iar apoi nspre lateral spre solduri. Se ntrebuinteaza manevre puternice facute cu podul palmelor, marginile lor cubitale, radacina minilor si chiar pumnii nchisi. Frictiunile - se executa cele doua forme de frictiune, ca la spate. Se ncepe din regiunea lombara, apoi pe fese, n jos pna la plica fesiera. Se fac 3 curse pe lateral si 3 pe mijlocul feselor, mai nti cu degetele, apoi cu podul palmelor si cu pumnii. Framntatul - se executa de sus n jos energic si n forta, cu ambele mini, cuprinznd simetric cele doua parti ale regiunii feselor sau pe fiecare n parte. Se foloseste stoarcerea si presiunea cu pumnii. Aici framntatul se combina foarte bine cu frictiunea. Tapotamentul - se pot executa toate formele de tapotament de la spate si, n plus, se poate adauga tapotamentul din lateral n care lovirea se face folosind pumnii si antebratele, n acelasi timp. Vibratiile - se fac mai energic, apucnd fesele cu palmele si scuturndu-le n lateral. Manevre secundare similare celor care au fost executate la masajul spatelui.

5.Masajul membrelor inferioareMasajul partii posterioare a piciorului

Netezirea: Ambele palme cuprind simultan piciorul si aluneca de la calci spre plica fesiera. Miscarea se termina alunecnd cu palmele nspre exterior spre fesa. Se face netezire mna pe sub mna, forma lunga, alunecnd cu palmele una dupa cealalta de la calci pna la fesa cu miscari continue si lungi. Netezirea mna pe sub mna, forma scurta se face alunecnd cu palmele una dupa cealalta de la calci pna la fesa cu miscari profunde, piciorul se apuca cu putere din lateral ntre palme, iar apoi se preseaza nspre n jos miscari scurte si energice. Frictiunea - Frictiunea se face cu degetele sau cu podul palmelor, pornind de la fese cu miscari circulare si terminnd la calci. Se fac 3 curse folosind degetele si 3 cu podul palmelor. Framntatul - are 3 forme-: 1. n cerc sau inel: piciorul se apuca cu putere din lateral ntre palme, iar apoi se preseaza nspre n jos. 2. In cuta: - se prinde cu ambele mini o cuta de muschi si piele din interiorul piciorului se ridica si se preseaza nspre n jos pe femur. 3. n val sau serpuit: se apuca cu ambele mini o cuta de muschi si piele din interiorul piciorului si se ruleaza simultan de sus n jos ca un val. Tapotamentul - se pot fa