mapa logopedie

download mapa logopedie

If you can't read please download the document

 • date post

  21-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  434
 • download

  59

Embed Size (px)

description

mapa sunetul H

Transcript of mapa logopedie

CUPRINS

PAGE

UNIVERSITATEA OVIDIUS CONSTANTA

FACULTATEA DE PSIHOLOGIE SI STIINTELE EDUCATIEIMAPA LOGOPEDICAPENTRU CORECTAREA SUNETULUI HCOORDONATOR: ASIST. DR. TOTOLAN DAMIAN

STUDENT: CIOBANU IULIAN SEVERPSIHOPEDAGOGIE SPECIALA ANUL II

CUPRINS

GENERALITATI_________________________________________________3TEHNICA PRONUNTIEI__________________________________________4METODE SI PROCEDEE PENTRU EMITEREA SUNETULUI __________6DEFECTE DE PRONUNTIE ______________________________________7METODE GENERALE DE CORECTARE____________________________7CORECTAREA_________________________________________________12

ETAPA DE IMPOSTARE _____________________________________14

ETAPA DE CONSOLIDARE___________________________________17

ETAPA DIFERENTIERII ______________________________________29

ETAPA AUTOMATIZARII______________________________________30BIBILIOGRAFIE ________________________________________________36GENERALITATInsuirea i dezvoltarea limbajului sunt activiti care presupun un efort ndelungat din partea individului, n decursul dezvoltrii ontogenetice. Activitile respective se realizeaz spontan, n relaiile cu cei din jur, dat fiind tendina copilului de a verbaliza aciunile desfurate, dar i organizat, prin determinarea copilului s participe la activiti cu un anumit scop educativ. Modul n care copilul se realizeaz pe linia achiziiilor n planul vorbirii i al dezvoltrii psihice este n funcie de o serie de factori: mediul de via i activitate al copilului, preocuparea adulilor pentru stimularea vorbirii sale, eficiena procesului, afectivitatea, motivaia pentru activitate i personalitatea acestuia. La nceput, copilul nva pronunarea sunetelor prin imitaie i prin joc; apoi realizeaz cuvinte, propoziii i fraze. Diferenele marcate de structura psiho-fizic a copilului, influenele educative, existena unor modele deficitare pe care le imit, ca i aciunea unor factori nocivi pot duce la tulburri de vorbire, care se prelungesc i dup perioada anteprecolar, iar n alte situaii, asemenea dificulti ale limbajului pot aprea la vrstele urmtoare i adeseori cu un debut violent.

La copil apar relativ frecvent tulburri de pronunie, constnd n deformarea, substituirea, omiterea i inversarea anumitor sunete n vorbirea spontan i n cea reprodus. Aceste manifestri sunt cuprinse sub denumirea de dislalie i cnd ea se manifest sub o form uoar, mbrac forma de dislalie simpl sau monomorf i avem de-a face cu tulburri care se manifest numai la nivelul unor sunete izolate sau la familia unor sunete. Frecvena dislaliilor este n funcie de vrst, de sex, de nivelul de dezvoltare psihic, de anturaj, de condiiile de educaie, de condiiile economice, de particularitile de limbaj. Datele statistice, privind extinderea dislaliilor sunt n funcie de factori subiectivi, adic n raport de exigena mai mare sau mai mic a celui care stabilete diagnosticul.

Hamacismul este o forma a dislalie ( deformarea si omisiunea sunetului h )Fonemul fricativ h este interpretat de specialiti n diferite moduri: unii consider c articularea lui se realizeaz printr-o strmtarea faringelui, determinat de apropierea reciproc dintre rdcina limbii i muchiul constrictor inferior al laringelui;

alii l consider laringual, adic realizat n glot, datorit unei poziii speciale a coardei vocale. Aspectul general al feei n pronunia fonemului h, are ceeai nfiare cu cea a fonemelor c i g, fiind din aceast cauz uor confundat cu acestea.

Dup modul de formare, sunetul h este o consoan fricativ surd, iar dup organul care ia parte activ la pronunarea sa, este o consoan postero - lingual - faringial.

Frecvena n rndul populaiei este mic, de cca. 0,18%.TEHNICA PRONUNTIEIPentru producerea fiecrui sunet, este necesar s vibreze coardele vocale. Acestea vibreaz n timpul expirului, n proporie diferit, i i modific presiunea (ca i inspirul, de altfel) n emisia sunetelor. Musculatura implicat n actul respiraiei trebuie exersat mai cu seama la copil, deoarece ea nu este suficient de dezvoltat, Un rol hotrtor l joac i controlul nervos n reglarea echilibrului dintre inspir i expir, necesar emisiei i ritmului vorbirii normale. Important este deasemeni i motricitatea general i micrile fonoarticulatorii. Pentru acestea sunt necesare exerciii generale care fortific organismul. Aceste exerciii trebuie asociate cu cele de respiraie, pentru a facilita micrile complexe ale grupelor de muchi care iau parte n actul de respiraie i la activitatea fono-articulatorie n emisia verbal. Pentru emiterea acestui fonem este necesar realizarea urmtoarei poziii organice: gura deschis ca pentru pronunia lui c, partea posterioar a limbii ridicat spre faringe, n timp ce vrful ei se retrage puin i se sprijin pe partea anterioar a coroanei alveolare a incisivilor inferiori. Vlul palatin este ridicat, nchiznd calea rinofaringial. Astfel, suflul de aer este presat spre canalul bucal, ngustat prin ncordarea rdcinii limbii i ridicarea ei spre faringe i partea posterioar a palatului dur. Curentul de aer se simte att pe palatul dur ct i pe partea posterioar a limbii. Momentul pronuniei sunetului h are un caracter exploziv. Explozia ns nu este perceptibil.

Explozia aerului n expiraie, poate fi perceput pe dosul minii,sub forma unei presiuni de aer cldu. Pentru diferenierea sunetului h de sunetul c sau g, se demonstrez prin explicarea poziiei limbii, care nu bareaz aerul, ci doar ngusteaz canalul bucal. Faptul poate fi uor intuit de ctre elevi, deoarece n emiterea sunetului h nu se simte acea coborre a laringelui, specific sunetelor c i g.

METODE SI PROCEDEE PENTRU EMITEREA SUNETULUIMetodele i procedeele specifice logopediei, sunt complexe i presupun o specializare aparte. Exerciiile folosite sunt cele de vorbire ritmat, n care recitarea unor poezii imprim fluen vorbirii, exerciii de imitare a unor modele cu vorbire corect, imitarea poziiei corecte a aparatului bucal n timpul emisiei.

Se vor face exerciii pentru mecanizarea pronuniei sunetului h izolat, n silabe i n cuvinte:

h, h, h, h;

ha, ho, hu, he, hi, h, h;

ah, oh, uh, eh, ih, h, h;

aha, oho, uhu, ehe, ihi, h, h;

aho, ahu, ahe, ahi, ah, ah, etc.;

hor, halat, halva, nhmat, duh.

Pentru pronunarea corect a cuvintelor care ncep cu

sunetul h, urmat de vocala a (han, hart, hain, hambar, etc.), poziia gurii pentru pronunarea consoanei h trebuie s aib poziia specific pronuniei vocalei a care-l urmeaz. Altfel, deficienii de auz intercaleaz ntre sunetul h i vocala care urmeaz sunetul . n cuvintele n care consoana h este urmat de o, sunetul h se pronun cu poziia gurii specific pronunrii vocalei o.

Cnd sunetul h este urmat de vocalele u, i, e, etc. se pronun cu poziia cerut de vocala care-i urmeaz.

Cnd fonemul h este precedat de o vocal i urmat de o consoan, se pronun cu poziia gurii specific vocalei ce-l precedeaz (odihn, meteahn, iaht, etc.). Cnd sunetul h este precedat de o consoan i urmat de o vocal sau ncadrat de vocale, se pronun cu poziia gurii specific vocalei ce-i urmeaz (arhiv, dihor, zahr, pahar, etc.). Consoana h, n poziie final, se articuleaz cu poziia organic specific pronuniei vocalei .

DEFECTE DE PRONUNTIEDefectele de pronuntie au frecvena cea mai mare, n special la copiii precolari i colari mici. Prin existena tulburrilor respective se creeaz dificulti n emiterea cuvintelor, propoziiilor i n nelegerea celor enunate.Adesea, sunetul h este omis. De exemplu, n loc de halat, han, horn, Sahara etc.,elevii pronun:- alat, - orn, - am, Sa - ara, etc.Cauzele rezid n ineria prii posterioare a limbii, care nu asigur ngustarea canalului bucal, precum i n lipsa exploziei n timpul actului articulator.

La reuita acestora se adaug tactul pedagogic al educatorului, manifestarea nelegerii fa de copilul handicapat, afirmarea unui climat efectiv tonifiant n colectivitae, din care s nu lipseasc ncurajarea pentru fiecare proces obinut de copil.

METODE GENERALE DE CORECTARE

Programul de terapie cu caracter general a inclus mai multe segmente:

- exercitii de gimnastica

- exercitii pentru mobilitatea aparatului fono-articulator

- exercitii pentru educarea respiratiei

- exercitii pentru educarea auzului fonematic

EXERCITII DE GIMNASTICA

Pentru realizarea acestui segment terapeutic s-au administrat urmatoarele probe:

- imitarea mersului (mersul pe loc),

- miscarile si rotirea bratelor,

miscarile si rotirea trunchiului,

- \"mersul piticului\",

- \"mersul uriasului\",

- imitarea spalatului pe maini,

- imitarea aplaudatului,

- rasuciri de trunchi,

- aplecari stanga , dreapta de trunchi,

- rotirea gatului

Instructajul tuturor probelor administrate copiilor logopati consta in explicatii verbale, adecvate nivelului de intelegere a acestora si sunt insotite de demonstratii practice.

Toate aceste exercitii s-au executat in primele sedinte concomitent cu exercitii de respiratie; pe masura avansarii in programul terapeutic, s-a pus accent pe acele exercitii care erau necesare momentului de terapie.

EXERCITII PENTRU MOBILITATEA APARATULUI FONO-ARTICULATOR

Pentru realizarea acestei componente terapeutice s-au aplicat mai multe tipuri de exercitii:

- exercitii de mobilitate a maxilarelor

- exercitii de mobilitate pentru limba

- exercitii pentru buze si obraji

- exercitii pentru valul palatin

1 EXERCITII DE MOBILITATE A MAXILARELOR

-Copilul este pus sa imite pestisorul cand este scos din apa aratandu-i-se cum sa execute miscarea de deschidere si inchidere rapida a gurii.Proba se exerseaza de cateva ori pana la executia corecta.

-Copilul este pus sa imite miscarile de masticatie a calului aratandu-i-se, de asemenea , cum sa execute miscarea de frama