IT TRENDS iulie-august 2010

28
BUSINESS IN THE DIGITAL AGE Nr. 7/8 - Iulie/August 2010 www.ittrends.ro „Practic, vrem să devenim un integrator dintr-un simplu furnizor de echipamente.” Cătălin Niculescu Director Rohde & Schwarz România Pag. 12-13 STUDIU Spre Homo Internauticus Pag. 14 TENDINŢE Tehnologia, secretul din spatele eHealth Pag. 19 EVENIMENT IT-ul, eficient şi pentru autorităţile locale Pag. 20 CONFERINȚELE REGIONALE C O R ROADSHOW DE TEHNOLOGIE ȘI FINANȚĂRI EVENIMENT Cloud, SaaS, Externalizare - noul val în IT CONFERINȚELE DE TEHNOLOGIE C O N F TE TEHNOLOGIILE CARE MODELEAZĂ AFACERILE Pag. 22

description

IT TRENDS - Business in the Digital Age - numarul 7, iulie-august 2010. Revista despre tehnologie pentru business. O publicatie Agora Group.

Transcript of IT TRENDS iulie-august 2010

Page 1: IT TRENDS iulie-august 2010

B U S I N E S S I N T H E D I G I T A L A G E

Nr. 7/8 - Iulie/August 2010 www.ittrends.ro

„Practic, vrem să devenim un integrator dintr-un simplu furnizor de echipamente.”

Cătălin Niculescu Director Rohde & Schwarz România

Pag. 12-13

STUD IU

Spre Homo Internauticus

Pag. 14

TEND INŢE

Tehnologia, secretul din spatele eHealth

Pag. 19

EVEN IMENT

IT-ul, eficient şi pentru autorităţile locale Pag. 20

C O N F E R I N Ț E L E

REGIONALEC O

RROADSHOW DE TEHNOLOGIE ȘI FINANȚĂRI

EVEN IMENT

Cloud, SaaS, Externalizare - noul val în IT

C O N F E R I N Ț E L E D E

TEHNOLOGIEC O N F

TETEHNOLOGIILE CARE MODELEAZĂ AFACERILE

Pag. 22

Page 3: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

1Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

E D I T O R I A L

O măsură binevenită

O măsură binevenită... dacă ar ajunge să fie lege care să mai fie şi aplicată. Pe scurt, conform agenţiei de ştiri Mediafax, autorităţile publice locale vor fi obligate să publice pe pagina de internet bugetele anuale, in-

clusiv anexele lor, precum şi execuţiile trimestriale, plăţile re-stante şi programul de investiţii publice, potrivit unui proiect de ordonanţă care modifică legea finanţelor publice locale.

Astfel, ordonatorii principali de credite ai instituţiilor publice locale vor trebui să facă publice proiectele de buget, inclusiv anexele acestora, în maxim două zile lucrătoare de la supu-nerea spre dezbatere publică. Tototadă, bugetele aprobate, in-clusiv anexele acestora, vor trebuie făcute publice în maxim cinci zile lucrătoare de la aprobare, iar situaţiile financiare asupra execuţiei bugetare trimestriale şi anuale, inclusiv plăţile restante, în maxim cinci zile lucrătoare de la depunerea la direcţiile generale ale finanţelor publice. Programul de investiţii publice al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv al subdivi-ziunilor acesteia, va fi făcut public în maxim cinci zile lucrătoare de la aprobare.

Unităţile administrativ-teritoriale care nu au pagini de inter-net vor publica documentele şi informaţiile, în termenele re-spective, la avizierul aflat la sediul acestora. În cazul în care autorităţile nu vor respecta dospoziţiile privind publicarea se va aplica o amendă între la 1.000 la 2.500 de lei.

De ce este importantă o asemenea reglementare? Pentru singurul motiv că reprezintă un pas înainte către transparen-tizarea activităţii instituţiilor publice. O punere adecvată sub lupa transparenţei care, iată, se face, aşa cum s-a previzionat de ani de zile, prin intermediul instrumentelor IT. Oricât ar urla vuvuzelele politice roşii şi ar ţipa trompetele politice galben-albastre, realitatea arată că mai bine de 60% din cheltuielile administraţiei publice se înregistrează la nivel local. Adică exact acolo unde diferenţele de ideologie sau de culoare politică pălesc dramatic în faţa intereselor care ţin de clan, de familie, de rudenie.

La nivelul administraţiei publice locale, din păcate, contează mai puţin, chiar dacă ne aflăm în anul de graţie 2010, dacă eşti roşu, galben-albastru, portocaliu sau verde. Contează în primul rând ce prieteni ai, ce nevastă sau soţ ai, ce rude de sânge ai şi cine ţi-e naş sau, după caz, cine ţi-e fin, n-are importanţă dacă de nuntă sau de botez.

După ce eforturile aproape sisifice ale unor organizaţii precum Asociaţia Informaticienilor din Administraţia Publică (ANIAP) de a intensifica gradul de informatizare al administraţiilor şi, prin aceasta, de a creşte gradul de transparentizare al activităţii lor, au repurtat succese disproporţionat de mici în raport cu munca depusă, a sosit, chiar şi în al treisprezecelea ceas, mo-mentul în care cineva să aşeze cu hotărâre o talpă dură pe gru-mazul intereselor meschine.

Ca un paradox al normalităţii, dar ca un fapt firesc al realităţii româneşti, anul trecut informaticienii din administraţia publică au avut primii de suferit de pe urma înrăutăţirii condiţiilor eco-nomice. Personal cunosc două cazuri de primării din România

unde imperativul reducerii cheltuielilor nu a dus la darea afară a unor purtători şi purtătoare de cafele pe tavă, sau de tăietori de frunză la câini, păstraţi pe statele de plată doar în urma unor legături personale cu diverşi şefuleţi, ci la concedierea unei părţi a angajaţilor din departamentul IT, adică exact a „furnicuţelor” care aveau ca sarcină principală păstrarea în viaţă a brumei de tehnologie necesare pentru ca respectivele instituţii publice să mai poată afirma, fără riscul de a se acoperi de ridicol, că vieţuiesc în secolul 21.

Cum astfel de legături personale sunt aproape imposibil de eradicat pe căi legale (deşi acesta ar fi idealul unei societăţi nor-male), o asemenea sarcină cade în spinarea tehnologiei. Până la urmă, curăţarea şi epurarea de uscături cu ajutorul IT-ului este neutră politic, lipsită de sentimente şi, mai ales, inatacabilă la Curtea Constituţională!

Cu ani de zile în urmă, un fost consilier personal al fostului preşedinte american Clinton, o persoană de culoare impozantă prin statură şi admirabilă prin determinare şi gândire, le dezvăluia ziariştilor, la Bucureşti, cum a scăpat Casa Albă de nepotisme făţişe şi paraziţi ascunşi ca funcţionari publici sub pulpana politică a unora.

Pur şi simplu, la momentul X preşedintele a emis decizia ca, din acel moment înainte, toate comunicările interne să se facă doar prin mail electronic. Cine nu învăţa într-o lună de zile să folosească astfel de mijloace moderne de comunicare era concediat fără discuţii. Rezultatul a constat într-o schimbare dramatică a rolului IT-ului în viaţa publică (pentru că măsura luată de Casa Albă s-a propagat în toate straturile administraţiei publice) şi o transformare a mandatului Clinton în mandatul istoric în cursul căruia America a devenit principalul promo-tor al tehnologiei în lume. Cum România nu înseamnă Statele Unite, astfel de schimbări dramatice pe plaiurile mioritice sunt aproape imposibil de luat în calcul. Cu toate astea, orice schim-bare începe cu un prim pas... �

[email protected]

Bogdan Marchidanu

Page 4: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

2 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010P E S C U R T

Sony a lansat pe 22 iunie în România şapte serii de notebook-uri multi-media, ultra-portabile şi business. Vedeta sezonului este fără îndoială

modelul Vaio P, un notebook de dimen-siuni reduse, ce poate fi folosit chiar şi pe bicicletă.

Cu o greutate de numai 600g şi perfect adaptat la dimensiunile unui buzunar sau ale unei poşete, noul VAIO P oferă performanţele unei configuraţii complete Windows şi posibilităţi nelimitate de uti-lizare, fiind prima serie de notebook-uri Sony cu GPS integrat şi busolă digitală.

Noua funcţie VAIO Location Search oferă posibilitatea de a vizualiza hărţi în timp real, fără a fi dependentă de un browser de internet. Poziţia pe hartă şi orientarea cardinală sunt afişate alături de punctele de interes şi informaţiile despre starea vremii. Caracteristicile de portabilitate ale notebook-ului sunt accentuate de modu-lul 3G Everywair încorporat, ce facilitează conexiunea 3G la reţelele mobile.

Noul VAIO P este şi primul note-book Sony cu accelerometru integrat, care răspunde la mişcările fizice. Simpla mişcare a notebook-ului în stânga sau în

dreapta este suficientă pentru a naviga printre fotografii sau printre paginile unui document PDF, sau pentru a naviga prin indexul paginilor de web accesate. De ase-

menea, senzorul recunoaşte momentul în care VAIO P este în poziţie verticală, rotind automat imaginea pentru o citire facilă a documentelor şi paginilor de web.

Pentru zona de business, Sony propune noua gamă Vaio Z. Noile modele VAIO Z sunt caracterizate de un design elegant, fără a face compromisuri în ceea ce priveşte mobilitatea, aspectul, conectivitatea sau fiabilitatea. Memoria de 6GB de RAM şi cele două SSD-uri conferă acestui model viteze incredibile. Vaio Z se diferenţiază şi prin soluţia grafică hibridă. Placa dedicată NVIDIA GeForce GT330M, cu o memorie de 1GB GDDR3 VRAM, poate fi folosită atât pentru sarcini obişnuite, cât şi pentru accesarea fişierelor obişnuite.

Potrivit lui Taiju Ishikawa, Roma-nia Branch Manager, Sony Central and Southeast Europe, prezent la conferinţa de lansare a noilor notebook-uri, Sony estimează pentru acest an o creştere cu 20% a vânzărilor de notebook-uri Vaio pe piaţa din România. � (E.L.)

Stilul merge oriunde cu Vaio

Compania rusă OE Investments a lansat pe 29 iunie în România ser-viciul de plăţi instant QIWI, un sistem accesibil care s-a bucurat de

succes în întreaga lume. În 2009, cifra de afaceri a companiei -

care a implementat până în prezent sistemul de plăţi instant în 13 ţări din Europa, Asia, Africa şi America Latină - a fost de 10,8 miliarde de euro, numărul de plăţi procesate prin intermediul terminalelor OE Invest-ments ridicându-se la 3,69 de miliarde.

„OE Investments este lider pe piaţa plă-ţilor instant în majoritatea ţărilor în care este prezentă. Ne mândrim cu cea mai di-na mică evoluţie pe piaţa plăţilor instant, prin urmare lansarea noastră în România reprezintă o etapă normală şi extrem de im-portantă în dezvoltarea noastră, alte lansări urmând să aibă loc în Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Ungaria”, a declarat Alexandru Oancea, Director Comercial al QIWI.

Primele terminale QIWI sunt deja dispo-nibile în Bucureşti, oferind momentan doar

efectuarea plăţilor de încărcare pentru ser-viciile principalilor operatori de telefonie mobilă. În viitorul apropiat, serviciile de

plată QIWI vor fi disponibile în Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, focusul companiei fiind orientat în special către zonele de provincie şi mai puţin către Bucureşti.

„Intenţionăm să instalăm cel puţin 500 de terminale în România până la sfârşitul anului şi să extindem gama de plăţi ac-ceptate, adăugând furnizori de servicii in-ternet, jocuri online, televiziune comercială, bilete la operă, bilete de avion şi alte ser-vicii, în funcţie de nevoile clienţilor noştri”, precizează Oancea.

Estimările companiei vizează o cifră de 500.000 de tranzaţii pe lună până la sfârşitul acestui anului, plata prin card bancar urmând a fi introdusă, potrivit lui Alexandru Oancea, doar după câştigarea încrederii clienţilor.

Compania îşi desfăşoară activitatea atât prin propriile terminale, cât şi printr-o reţea de agenţi, companii sau antreprenori francizaţi care au posibilitatea de a prelua terminalul în proprietatea lor şi de a se co-

necta la centrul principal de procesare. Ter-minalele sunt disponibile în şapte modele de bază, echipate în funcţie de cerinţe, preţul unui astfel de model variind între 2800 şi 4000 Euro. � (E.L.)

Concurenţa creşte pe piaţa plăţilor instant

VAIO P

Page 5: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

3Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

E V E N I M E N T

Page 6: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

4 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010P E S C U R T

Grupul franco-italian Socomec a achiziţionat recent Power Systems Rom (PSR), o companie românească distribuitoare de sisteme de ali-

mentare electrică, cu sediul în Bucureşti.Specializată în asigurarea disponibilităţii, controlului şi securizării reţelelor de energie electrică de joasă tensiune, Socomec, ultima companie independentă de pe piaţa UPS, a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 310 milioane Euro.

Prin achiziţionarea PSR, Socomec a urmărit consolidarea prezenţei sale în Eu-ropa de Est. Noua structură, ce va funcţiona sub numele de Socomec România, se va axa, pe lângă acest obiectiv, pe creşterea calităţii service-ului şi a specializării în sectoare strategice ale pieţei, ce nu au fost încă ex-ploatate în România. Unul dintre aceste sec-toare este domeniul IT, pentru care compa-nia a dezvoltat o linie dedicată de produse.

Cu o cifră de afaceri anuală de 3 milioane euro (2009) şi 25 de angajaţi, PSR a fost distribuitorul exclusiv de UPS-uri pentru

Socomec în România pentru mai mult de zece ani, reuşind să atingă o cotă de piaţă de 15% şi să fie clasificată printre liderii distribuitorilor de soluţii pentru protecţia şi continuitatea furnizării energiei electrice pe piaţa românească.

„Urmând trendul actual de globalizare, Socomec România va aduce toată experienţa Grupului pe piaţa noastră. În acelaşi timp, prezenţa directă a Socomec, împreună cu reputaţia PSR câştigată în decursul acestor ani, ne vor ghida în crearea unui service excelent pentru clienţii noştri, pornind de la asistenţa after-sales”, a declarat Bogdan Velcescu, fost preşedinte al PSR şi actual Managing Director al noii sucursale.

În cadrul evenimentului organizat pe 23 iunie la Bucureşti cu prilejul acestui anunţ, Pascal Kim, Managing Director al Diviziei Socomec UPS, i-a urat bun venit lui Bogdan Velcescu şi echipei sale în familia Socomec, precizând că „prioritatea noastră comună va fi de a-i sprijini pe clienţii noştri în gestio-narea eficientă a reţelelor lor de energie”.

În prezent, piaţa de UPS-uri din România este evaluată la aproximativ 20 milioane Euro. � (E.L.)

Socomec a achiziţionat Power Systems Rom

Pascal Kim şi Bogdan Velcescu

Polycom a anunţat extinderea celui mai complet portofoliu de teleprezenţă din industrie, prin lansarea soluţiei Polycom Open Telepresence Experi-ence (OTX) 300, testată în cadrul Conferinţei şi Expoziţiei InfoComm2010, desfăşurată între 9-11 iunie, la Las Vegas.

„Colaborarea între multiple locaţii este acum o necesitate în piaţa globală de astăzi şi tocmai aceasta este provocarea cu care se confruntă organizaţiile pen-tru care soluţiile Polycom pot fi de un real ajutor”, a declarat Andrew Miller,

preşedinte şi CEO Poly-com. „Teleprezenţa poate salva milioane de dolari pe an pentru companiile medii, prin îmbunătăţirea productivităţii şi reduce-rea costurilor destinate că-lătoriilor. Polycom comer-cializează cea mai extinsă linie de soluţii de calitate superioară la cel mai scăzut

preţ de achiziţie. Estimăm ca organizaţiile mijlocii să cheltuiască 2,1 milioane de $ pe an pentru un sistem Polycom, care include echipamentul, capacitatea de bandă, service şi mentenanţa”, a mai spus acesta.

Prin costul scăzut, Polycom OTX 300 suportă tehnologia high-definition (HD) video, folosind cu 50% mai puţină capacitate de bandă faţă de soluţiile oferite de competitori, datorită implementării H.264 High Profile, o nouă tehnologie standard de compresie video. Tehnologia este disponibilă numai prin Polycom şi micşorează semnificativ costul pentru capacitatea de bandă necesară pentru teleprezenţă, ajutând astfel organizaţiile să-şi mărească numărul de echipamente video fără să investească şi în upgradarea reţelei. � (E.L.)

Teleprezenţa, tot mai accesibilămobilPay, procesatorul român de plăţi electro-

nice, a fost premiat în cadrul primei competiţii dedicate start-up-urilor din Silicon Valley -

Plug and Play Spring 2010, desfăşurată în perioada 20 mai - 3 iunie, după ce a primit votul favorabil din partea a peste 50 de investitori şi antre-prenori de top. Netopia Sistem, compania care deţine această tehnolo-gie, a fost înfiinţată în România în 2003, iar în 2008 a inaugurat un birou în Silicon Valley.„Avem primul business românesc premiat în cadrul unei competiţii din Silicon Valley. Acest succes reafirmă poziţia mobilPay drept una dintre cele mai avansate tehnologii mondiale dedicate plăţilor mobile. O astfel de apreciere, venită din partea celor mai experimentaţi specialişti din lume în high-tech ne dă încredere în planurile noastre de dezvoltare pe piaţa americană şi nu numai”, a declarat Antonio Eram, Founder&CEO al Netopia Sistem. În cadrul competiţiei, au fost prezentate peste 40 de afaceri din domenii cât mai diverse, de la Inter-net, media, la software şi jocuri. mobilPay a fost apreciat drept un serviciu avansat, care combină un sistem de plată mobil cu o platformă de marketing flexibilă, creată pentru a creşte substanţial vânzările comercianţilor care o adoptă. � (E.L.)

mobilPay, premiat în Silicon Valley

Antonio Eram

Page 7: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

5Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

T E N D I N Ţ E

„Am iniţiat o şcoală virtuală pentru lumea întreagă, predând în modul în care aş fi dorit eu să mi se predea”, spune Sal Khan, fon-datorul în vârstă de 33 de ani al Academiei Khan, o entitate non-profit, pe care o con-duce dintr-o mică fermă din Mountain View, California, unde locuieşte împreună cu soţia şi fiul lor. „Lecţiile sunt realizate de mine, o persoană care este fascinată de lumea care o înconjoară. Conceptele sunt prezentare în modul în care le-am înţeles eu, nu aşa cum sunt scrise într-un manual creat de o instituţie educaţională birocratică. Cei care le vizualizează ştiu că vorba de este o muncă bazată pe dragoste, a unui om oarecum ciudat şi hotărât, care are o pasiune pentru învăţare şi predare. Nu cred că o orice altă iniţiativă corporatistă sau guvernamentală - indiferent de câţi bani i s-ar aloca - ar putea reproduce ceea ce fac eu”.

Khan nu a studiat niciodată pedagogia şi nu are pregătire didactică. Micile sale fişiere video, create într-un colţ al dormitorului, sunt realizate cu o cameră Camtasia de 200 de dolari, o tabletă Wacom Bamboo de 80 de dolari şi o copie gratuită a programului SmoothDraw3, pe un PC obişnuit.

Dar, în fiecare zi, lecţiile sale sunt vizua-lizare de 70.000 de ori - dublul întregului corp de studenţi de la Universitatea Berk-ley. Studenţii săi provin din medii diferite, variind de la preşcolari până la analişti de la Morgan Stanley sau ingineri pakistanezi. De la iniţierea sa în 2006, website-ul Aca-demiei Khan a înregistat peste 16 milioane de vizualizări.

Conţinutul este realizat în secvenţe de 10-20 de minute, uşor de asimilat, cu scopul de a fi vizualizate pe computer, şi nu sunt forma unor materiale video de lungă durată, similare cu o lectură convenţională. Acest stil conversaţional al filmelor lui Khan este în totală antiteză cu ceea ce oamenii asociază în mod tradiţional cu instruirea în domeniul matematicii şi al ştinţelor. Totuşi, distincţiile

mai puţin evidente sunt ceea ce fac site-ul greu de reprodus.

Abordarea lui Khan este de tipul înveţi pe măsură ce parcurgi subiectul. Studenţii pot începe de oriunde. Opresc filmul şi o iau de la început. Modulele oferă feedback imediat - ce este corect, ce este greşit. Unele lecţii - de matematică, informatică şi fizică sunt spontane, Khan lucrând din memorie. Alte su biecte, ca respiraţia moleculară sau revoluţia din Haiti sunt documentate.

Într-un moment în care educaţia con-venţională se des făşoară în condiţii de stress, proiectul lui Khan atrage atenţia specialiştilor în educaţie şi a investitorilor, precum John Doerr, care a investit recent 100.000 de dolari, pentru a-i plăti salariul lui Khan. Jason Fried, CEO al companiei de teh-nologie 37 signals, spune că a investitit în organizaţia non-profit a lui Khan deoarece următoarea bulă care va exploda este educaţia superioară. „Este prea costisitoare. Se bazează prea mult pe modelul one-size-fits-all. Aceasta este o modalitate alternativă pentru a privi învăţarea - simplă, personală, gratuită şi în ritmul propriu de studiu”.

Cu o diplomă în ştiinţa calculatoarelor şi inginerie electrică de la MIT şi un MBA de la Harvard, Khan şi-a fondat „academia” în speranţa că utilizarea noilor tehnologii va stimula crearea unor noi modele de învăţare. Totul a pornit de la tânăra sa verişoară, Nadia, care la un moment dat a început să aibă probleme la matematică.

„Am început să-i predau Nadiei la dis-tanţă, în august 2004. Ea era în New Or-leans, unde am crescut şi eu, astfel încât am folosit un telefon pentru conversaţie şi Yahoo Doodle ca notepad partajat. Nadia a prins totul din zbor, a ajuns prima din clasă, aşa că am început lecţiile cu fraţii săi. Între timp, vorba a zburat, iar eu începusem să predau de la distanţă pentru tot mai mulţi veri şi prieteni de familie. Programările în funcţie de orele mele de lucru, orele lor de

fotbal şi diferenţele de fus orar au început să devină puţin cam ridicole, aşa încât am început să fac filme pe Youtube, pentru ca fiecare să le vadă când are timp şi să înveţe în ritmul propriu. Nu a trecut mult, pentru a vedea că şi alţi studenţi (chiar şi adulţi) sunt extrem de interesaţi de filmele mele, aşa că am continuat”, spune Khan.

„Chiar înainte de a face filmele, am în-ceput să scriu în Java generatoare pentru probleme, astfel încât verii mei să nu rămână niciodată fără probleme practice. Pentru că am vrut să ştiu cum rezolvă problemele, am adăugat o bază de date, pentru a monitoriza utilizarea. 70 de module şi 100.000 de linii de cod (o mare parte dintre acestea fac soft-ware-ul adaptabil) s-au transformat într-un program de matematică pe site-ul nostru”.

Mama lui Khan este din Calcutta, iar tatăl său, medic pediatru, din Bangladesh. Părinţii săi au divorţat când acesta avea trei ani, iar tatăl său a murit când el avea trei-sprezece ani. Visul său este o lume fără ma-nuale dense, săli de lectură ticsite şi studenţi plictisiţi. Chiar şi un copil din ţările în curs de dezvoltare poate învăţa pe un PC de 200 de dolari reciclat. Nu există o recuperare socială a investiţiei mai mare”, spune Khan. „Putem educa milioane de copii în acelaşi timp. Putem construi o bibliotecă care să livreze permanent. Acesta este sistemul de operare pentru o şcoală complet nouă”. �

Profesorul global face senzaţie pe Youtube

Sal Khan educă oameni din toate părţile globului fără a percepe vreo taxă. Cele 1516 mini-lecţii video pe care le oferă - cu subiecte variind de la simple calcule vectoriale până la campaniile lui Napoleon - transformă un fost analist specializat în fonduri de investiţii cu risc ridicat într-o senzaţie pe YouTube, ce a câştigat apreciarea până şi a celor mai

sceptici studenţi din întreaga lume.

de Elena Andreea Liþã

Sal Khan, fondatorul Khan Academy, este în prezent director de portofoliu al unui fond cu sediul în Menlo Park, CA. Înainte, Sal a fost unul dintre primii angajaţi ai MVC Venture Capital. De asemenea, a lucrat ca Technical Architect la Scient Corporation şi ca Senior Product Ma-nager în cadrul Oracle.

Page 8: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

6 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010P E S C U R T

Xerox a lansat scanerul DocuMate 3115 care scanează documente la o cali-tate ridicată, include funcţii specifice atât scanerelor mobile, cât şi celor de

birou şi, printr-o singură apăsare de buton, poate trimite documentele scanate către şase destinaţii pre-programate, cum ar fi e-mail, Word, imprimantă sau director de fişiere.

„Birourile moderne nu mai sunt fixe, de aceea Xerox a creat un scaner care permite utilizatorului să transforme documentele în format digital, oriunde s-ar afla”, a spus Vic-tor Tătaru, Office Solutions Marketing Ma-nager, Xerox România şi Republica Moldova. „Scanerul DocuMate 3115 este special con-ceput pentru a fi utilizat într-o gamă largă de aplicaţii business, fiind dotat cu toate funcţiile unui scaner performant de birou, care poate fi folosit şi pe post de scaner mo-bil”, a explicat acesta.

DocuMate 3115 este dotat cu un dispozi-tiv automat de alimentare cu o capaci-tate de 20 de pagini şi scanează faţă-verso, cu o viteză de 30 de imagini pe minut, numeroase tipuri

de documente - de la contracte, formulare, fotografii şi cărţi de identitate, până la note scrise de mâna. Echipamentul include teh-nologia Kofax VRS, care îmbunătăţeşte ima-ginile în procesul de scanare OneTouch, iar documentele originale cu imperfecţiuni sunt tran-sformate automat în imagini scanate, per fect lizibile. (C.F.) �

Nou scaner de la Xerox Naivitatea utilizatorilor, o problemă a internetului

G Data a publicat topul celor 10 ameninţări din ultima lună. JS: Pdfka-

OE [Expl], un malware care exploatează vulnerabilitatea fişierelor PDF, este din nou în fruntea clasamentului în această lună. De remarcat: trei dintre malware-urile din topul 5 al acestei luni se dovedesc a fi Troieni.

Eddy Willems, principalul responsabil cu securitatea al G Data declara: „În luna aceas-ta, am descoperit mai mulţi Troieni decât în luna trecută. Am observat o creştere atât în numărul total al Troieni-lor, cât şi în tipurile de Troieni în topul 10 al acestei luni.”

Acest fapt nu îl surprin-de pe Willems: „Această tac-tică este literalmente una învechită: eficienţa ei fiind dovedită în Grecia antică.” Nivelul de succes al acestora şi al altor tipuri de malware este una din îngrijorările lui Willems: „Faptul că mal-ware-ul încă prosperă se datorează neglijenţei utiliza-torilor. De multe ori, ei nu îşi securizează suficient PC-ul şi de multe ori amână instalarea actualizărilor de software. În acelaşi timp, mulţi dintre ei cad în capcana infracto-rilor, care îşi îmbunătăţesc şiretlicurile ingineriilor so-ciale.” În concluzie, Willems declară: „Neglijenţa şi curio-zitatea pot transforma utili-zatorul în călcâiul lui Ahile al Internetului.” (C.F.) �

Allied Telesis a lansat seria de switch-uri AT-8100, prima dintr-o linie de mode-le destinate optimizării posibilităţilor de conectare ale utilizatorilor. Mode-

lele au fost prezentate în cadrul evenimen-tului Interop 2010 de la Las Vegas, SUA. Ce au în plus aceste modele faţă de precedentele este eficienţa energetică mult îmbunătăţită, în linie cu strategia producătorului în acest sens. Toate modelele, în afară de cel mai mic, vin echipate standard cu surse duale redun-dante. Acest lucru conduce la o platformă foarte eficientă din punctul de vedere al cos-tului, dar stabilă, în acelaşi timp, care elimină necesitatea de a cheltui bani şi pierde spaţiu pentru surse de energie externe redundante.

„Reducerea consumului de energie şi a am-prentei termice au fost obiective principale în dezvoltarea acestei linii de produse”, a spus Dael Bartlett, product strategy and mar-

keting director la Allied Telesis. „Eficienţa energetică în combinaţie cu acces securizat şi cu suport pentru protocoale de generatii următoare, cum ar fi IPv6, sunt condiţii crit-ice pentru a avea sisteme sustenabile în bir-ouri, în clasele şcolilor şi în secţiile fabricilor. Suntem foarte mulţumiţi de acest rezultat, pentru că am ajuns la niveluri semnificative de reducere a consumului de energie.”

AT-8100 Series pot fi folosite ca adevăraţi „cai de povară” ai reţelelor, putând conecta sisteme care au nevoie de opţiuni avansate tip layer 2 + şi layer 3 de bază combinate cu o serie de opţiuni de conectivitate, de la reţele de cablu de cupru la cele de fibră optică. Echipamentele oferă suport pentru cele mai noi opţiuni de securitate şi sunt pregătite să coope reze cu platforme standard în industrie precum Microsoft Network Access Protection (NAP). (C.F.) �

Switch-uri green

Page 9: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

7Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

P E S C U R T

Compania HP a anunţat noi soluţii perfor-mante de securitate menite să prevină discon tinuităţile de funcţionare în cadrul unei infrastructuri convergente, oferind

un nivel ridicat de protecţie a datelor atât în me-diile fizice, cât şi în cele virtuale.

Noile soluţii îmbunătăţesc nivelul de securi-tate al FlexFabric - tehnologie performantă pentru reţele, flexibilă şi sigură, special concepută pentru a se integra în infra-structura convergentă.

Importanţa securităţii reţelelor este cu atât mai ridicata cu cât companiile trec la infrastructuri tehnologice virtuale şi ba-zate pe infrastructuri convergente. Mediile virtualizate şi aplicaţiile concepute pentru a rula în cadrul acestora sunt expuse la aceleaşi riscuri care afectează şi infrastruc-

turile tradiţionale. În situaţia în care multe maşini virtuale sunt găzduite pe un singur server, orice breşă în sistemul de securitate al infrastructurii poate avea efecte dezas-truoase. Ca urmare, în momentul în care companiile accelerează migrarea procese-lor de producţie şi a aplicaţiilor esenţiale pentru activitatea companiei într-un me-diu virtualizat, este obligatoriu ca securi-tatea datelor să reprezinte o componentă strategică a planului de transfer.

HP TippingPoint Secure Virtualization Framework (SVF) este o suită de produse proiectate să prevină situaţiile în care ameninţările din reţea pot afecta mediile virtualizate. Primul produs din această suită SVF, TippingPoint Virtual Controller (vController), extinde protecţia asigurată de TippingPoint de la mediile fizice către mediile virtual prin rutarea lor către o

aplicaţie HP TippingPoint N-Platform Intru-sion Prevention System (IPS). vController-ul previne atacurile asupra sistemului de securitate prin scanarea întregului trafic de la maşina virtuală prin reţea, fie între aceasta şi o altă maşină virtuală, fie între maşina virtuală şi serverele tradiţionale.

Soluţii de securitate performante pentru reţele Companiile continuă să fie asaltate de atacuri de securitate care utilizează orice metodă disponibilă pentru a sustrage date şi pentru a afecta o reţea. Ca să maximizeze protecţia şi să reducă riscurile pentru com-panii, HP a mai lansat şi două noi soluţii HP TippingPoint S-series, soluţii care ex-tend securitatea reţelei de la LAN-uril către miezul infrastructurilor, atât pentru medi-ile fizice, cât şi pentru cele virtuale. �

Soluţii de securitate de la HPde Cristian Faur

Page 10: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

8 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010T E N D I N Ţ E

La show-ul de electronice din Taiwan, cei de la Intel au anunţat o adevărată ofensivă în mai multe segmente de piaţă, bazându-se, în principal, pe noile

lor procesoare.

Gigantul american a oferit informaţii des-pre noi produse şi caracteristici tehnice ale familiei de procesoare cu consum re-dus de energie Intel Atom. Planurile Intel includ realizarea unei diferenţieri clare a categoriei netbook şi de a o extinde în noi segmente de piaţă, dincolo de PC-uri, lap-topuri şi servere.

În ultimele 45 de zile, Intel şi proceso-rul Intel Atom au intrat pe diferite seg-mente de piaţă, peste cele 50 de milioane de netbook-uri bazate pe tehnologie Intel vândute în ultimii 2 ani. Printre realizările Intel se numără: folosirea procesoare-lor Intel Atom şi a sistemului de operare MeeGo de către producătorul chinez de autovechicule HawTai în scopul de a crea platforme invechicle-infotainment, reduce-rea de peste 50 de ori a consumului de energie în mod idle a viitoarei platforme Intel Atom dedicată echipamentelor hand-held şi smartphone-urilor şi colaborarea dintre Google, Sony şi Logitech pentru a crea Smart TV, o soluţie ce are la bază pro-duse Intel Atom CE şi foloseşte sistemul de operare Android.

Intel a oferit de curând informaţii despre viitorul produs System on Chip (SoC) bazat pe procesor Atom, denumit „Tunnel Creek”. Acesta va oferi în premieră altor companii posibilitatea de a-şi conecta produsele pro-prii customizate pe siliciu la sistemul SoC Intel. Procesorul Intel Atom este folosit de asemenea de către Intel Reader, iar compa-nia a primit mai mult de 3000 de propuneri de posibile implementări (design-uri) non-PC – de la potenţiali clienţi ce provin dintr-o varietate de domenii - care pot fi folosite într-o arie largă de echipamente şi produse, precum maşini de golf sau sonare pentru pescuit.

În timpul prezentării, David (Dadi) Perl-mutter, Executive Vice President şi Co-Ge-

neral Manager al Intel Architecture Group, a discutat despre realizările Intel descrise anterior, dar şi despre alte iniţiative ce in-clud prezentarea celui mai subţire netbook din lume, ce va folosi procesorul dual-core „Pine Trail”. Având o grosime de doar 14mm, netbook-ul creat în jurul platformei „Canoe Lake” funcţionează la temperaturi scăzute şi este cu 50% mai subţire decât orice alt netbook pe care utilizatorii îl pot găsi astăzi pe piaţă. Mai mult, Perlmutter a prezentat alte echipamente bazate pe

procesorul Intel Atom, cu consum redus de energie, precum servere blade, sisteme folosite în retail, proiectoare sau diverse Tablet PC-uri.

„Intel consideră că puterea francizei Atom poate ajuta consumatorii să conştientizeze adevăratul potenţial al unei experienţe identice pe diferite platforme, pentru a per-mite realizarea unui computing continuu”, a declarat Perlmutter. „Având platforme care variază de la netbook-uri compacte şi portabile la experienţe Smart TV şi desig n-uri de tablet PC, Arhitectura Intel permite realizarea de produse inovatoare bazate pe o strategie ce permite alegerea software-urilor, denumită „port of choice”.

Renee James, Senior Vice President şi General Manager al Software and Services Group la Intel i s-a alăturat lui Perlmutter pe scenă pentru a dezbate cum software-ul potrivit va contribui la atingerea vizi-unii Intel cu privire la procesorul Atom şi experienţa cross-device. Acest lucru oferă consumatorilor consistenţă şi accesibilitate a datelor pe o arie largă de echipamente de calcul. James a anunţat faptul că Asus va fi primul integrator de sisteme care va oferi consumatorilor un client AppUp pre-instalat pe netbook-uri pe care rulează Windows sau MeeGO, denumit „asus app store”, începând cu această toamnă. �

Declaraţii ambiţioase la Computexde Cristian Faur

Page 11: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

9Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

O P I N I I

Sandalele mele și criza economică

Acum vreo lună, sandalele mele de mers toată ziua prin casă, luate din Brașov, piele, calitate prima-ntâi, s-au dezmembrat. Imediat, părerea mea de expert IT a fost: „a cedat ața aci, trebe cusuți”.

Banal, însă când a fost să trec la acțiune, apelând la un profe-sionist, ia cizmaru’ de unde nu-i. Întrebând pe o vecină care în general se pricepe la toate, de legislația comunitară la ghicitul în bobi, am aflat că a cam dispărut breasla pantofarilor. Pe vremuri, aproape de piață, era o dugheană unde un bătrânel îți repara de toate, rame de ochelari, umbrele care se înfoiau greșit sau lacăte încăpățânate. În locul lui acum e un magazin din care azi cum-peri lăcățele sau umbrele pentru ploaia de azi și ochelari de unică folosință la preț de nimic. Produse toate, ați ghicit, în China.

Bine, bine, dar ce fac cu sandalele? Vă luați altele noi, mi-a rezolvat lejer problema vecina, așa am făcut și eu cu televizo-rul, că n-am găsit pe nimeni să-i schimbe electroliticul de pe cursa inversă. Am stat eu și m-am gândit, apropos de criză, nu e „trendy” să dau și eu vina pe cineva?

Să dau vina pe guvernanții actuali, pe „greaua moștenire”, pe FMI, pe bubuli sau pe Soros că a vrut să speculeze pe euro? Ce folos? Nici original nu sunt și nici nu-mi rezolvă sandalele.

Așa că m-am gândit să dau vina pe tipul ăla cu cravată roșie care făcea reclamă la un card bancar. Vi-l aduceți aminte? Stătea

ca un Michiduță lângă un amărât de tată, probabil bugetar, pe care odrasla l-a șantajat să-i cumpere câine. Era cu cardul în mână și-i punea în coș și botniță și perie de lustruit câinele și manual de dresaj „justificând” glumeț: „Ce să-i faci? O cumpărătură duce la alta!”. Simplu, folosești cardul și nu dai bani.

Unde ești tu acuma, bă, ăla cu cravată roșie, să-i plătești tu bugetarului ratele în bancă, să-i dai tu câinelui cu 25% mai puțină mâncare care are și TVA mai mare și care, în mod capita-list, nu e produsă în România. Și-am stat eu așa și am scos „teo-ria economică a ieșirii din criză prin post de consum prelungit”. Se știe doar că în anumite cazuri de boală, organismul refuză instinctiv mâncarea pentru a se însănătoși mai repede. Oare nu cumva am putea aplica aceeași soluție și la sistemul economic?

Este evident că sunt adversarul teoriei ieșirii din impasul eco-nomic prin forțarea consumului inutil și a cheltuielilor entuziaste. Pentru simplul fapt că majoritatea lucrurilor pentru care românul face „credit doar cu buletinul” nu sunt produse în România.

Mai curând o altă reclamă ilustrează perfect spiritul teoriei con-sumeriste de dezvoltare economică. Un individ se învârte lăsând

bale în jurul unei mașini, pe care probabil nu și-o poate permite, dar, după ce recunoaște că n-are familie mare, prietena nu are 7 copii și doi câini ciobănești și nici nu iese cu prietenii în week-end, declară hotărât: „O VREAU”.

Băncile fac reclamă că dau credite, dar situația pe teren e cu totul alta. Nici „Prima casă” nu mai merge, băncile evită să dea credite, chiar în condițiile în care ele sunt garantate de stat. Precauțiile și explicațiile cum că ar fi îngrijorați de situația celor care iau credit sunt abureli. Producția, așa subnutrită cum e, stagnează din lipsa creditelor iar pentru situația asta, oricât de mult mi-ar plăcea, nu pot să-i dau o vâslă peste bot lui Boc.

Vlădescu vorbește despre „apocalipsa economică” iar Pambuc-cian, pe care-l știam un luptător tenace și optimist zice că „putem pleca liniștiți în mormânt”. Situația are, pare-se, un substrat cu mult mai adânc cu iz de conspirație financiară mondială iar un amic zice: „criza continuă pentru că cea din 2009 n-a produs efectele scontate”.

În aceste condiții, orice cheltuială de la buget făcută cu pretenția că ar tura un motor al economiei, care în realitate nu mai are benzină, este păguboasă și nu-și are efectul scontat.

Ca atare, ca să ajung la subiect, eRomânia este AZI un moft pe care nu ni-l putem permite. Faptul că cetățeanul poate depune petiții pe net nu mai încălzește pe nimeni atâta vreme cât el vede că nici petițiile depuse cu garduri rupte la Cotroceni nu mai au nici un efect. Să dai astăzi broadband la bătrânii de la sate în loc de apă curentă și canalizare e ca și când ai da câte un iPhone la cei loviți de inundații și apoi cursuri de folosire ca să vadă onlain nivelul apelor.

Nici cei din Comitetul de Monitorizare, unde au fost prezenți și reprezentanți ai Comisiei Europene, nu s-au arătat prea încântați când au auzit că e musai ca statul să intervină cu 84 milioane euroi ca 8 din 10 gospodării să joace FarmVille în loc să pună răsaduri din alea reale. Bine, ca să fim corecți până la capăt (oricum nu mai e mult până acolo) am impresia că motivul real al nemulțumirii este că banii erau destinați operatorilor de comunicații pentru „sprijin”, care operatori…

În ritmul ăsta, eRomânia va deveni un fel de blog al Guver-nului pe care vom găsi comunicate de genul: „Din cauza crizei, pentru a face economii, Guvernul a decis stingerea luminiţei de la capătul tunelului”. �

[email protected]

Constantin Teodorescu

În ritmul ăsta, eRomânia va deveni un fel de blog al Guvernului pe care vom găsi comunicate de genul: „Din cauza crizei economice, pentru a face economii, Guvernul a decis stingerea luminiței de la capătul tunelului”.

«

Page 12: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

10 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010E V E N I M E N T

Trebuie să spunem încă de la început că ProVision IT Group se diferenţiază clar pe piaţa românească ca fiind furnizorul celor mai complete soluţii de securitate, ca un „one stop shop” în materie de soluţii de securitate, pornind de la popularele soluţii antivirus şi mergând până la analiza, con-trolul şi predicţia traficului din reţea. Dar ProVision nu înseamnă doar securitate. Din ProVision IT Group, în momentul de faţă, fac parte companiile: Provision Security Distribution, VAD (value added distributor) focalizat pe soluţii şi servicii profesionale în domeniul securităţii IT, divizie condusă de Andreea Hârza; New Horizons România, franciză New Horizons (una dintre cele mai mari companii de training la nivel mon-dial, cu peste 600 de centre în 30 de ţări, specia lizate pe instruire în domeniul cal-culatoarelor), franciză în care grupul a in-vestit peste 150.000 euro, divizie condusă de Daniel Pene; Max Link, divizie dedicată soluţiilor de infrastructură, condusă de Flo-rin Gheorghe; iSEC, divizie specializată pe consultanţă în domeniul implementării unor soluţii de securitate şi certificare în dome-niul securităţii, divizie condusă de Cătălin Alexan dru; pro.ro, shop online de IT şi multi-media, condus de Cosmin Căpăţâneanu.

O altă noutate anunţată în cadrul acestei ediţii a conferinţei a fost divizia Pro CERT (Pro Vision Computer Emergency Response Team) care oferă asistenţă tehnică şi coor-donare în domeniul detectării timpurii şi a tratării incidentelor de securitate care pot apărea în calcultoare şi în reţele de calcula-toare, divizie condusă de Dragoş Lungu.

Ca observator independent nu pot spune că nu m-a amuzat oarecum faptul că fiecare companie străină care a susţinut prezentări a ţinut să ne asigure de stabilitatea economică

a companiei (cifră de afaceri cu o creştere importantă în ultimii 2-3 ani, şi mai impor-tant cu o creştere semnificativă a profitului), având un număr semnificativ de clienţi din top Fortune 500, lider de piaţă cel puţin pe un anumit segment, aflată în parteneriat

cu companii importante la nivel mondial şi încadrată ca lider în ecranul magic Gart-ner (lider vizionar). Dar până la urmă este vorba despre strategie de vânzări şi despre încredere, este clar că aceste companii sunt pe val, ceea ce dovedeşte că Provision a ştiut să-şi aleagă cu grijă partenerii.

Aşa cum era şi de aşteptat majori-tatea prezentărilor s-au axat pe ceea ce se numeşte DLP (Data Loss Prevention) – pre-venirea pierderilor de date. Am asistat la demonstraţii practice în care prin utiliza-rea unor soluţii de securitate şi stabilirea unor politici privind accesul la informaţie se

poate controla modul în care informaţia este folosită, se poate bloca, de exemplu, posi-bilitatea ca un anumit utilizator să deschidă, să copieze, să tipărească sau să trimită mai departe un document confidenţial.

Un alt aspect important îl constituie schimbarea modului şi mediului de lucru. Astăzi nu mai vorbim despre companii ca despre nişte entităţi închise. În zilele noas-tre mediul de business este digital şi inter-conectat. Infrastructurile sunt distribuite şi din ce în ce mai des virtuale şi în cloud, software-ul de bază şi aplicaţiile sunt livrate ca servicii (SaaS), utilizatorii aplicaţiilor pot

fi angajaţi care lucrează la sediul companiei, la o sucursala, de acasă, pot fi mobili sau pot fi parteneri din ecosistemul de business. Această „fragmentare” ridică noi probleme, din ce în ce mai complexe, şi în ceea ce priveşte criptarea şi protecţia datelor, fapt subliniat de aproape toţi vorbitorii.

Conferinţa a avut enorm de câştigat şi din faptul că toate companiile şi-au încheiat prezentările cu demonstraţii practice şi dând acces la instrumente sau utilitare de evalu-are gratuite. Credem că este de interes să vă indicăm câteva dintre aceste resurse care vă pot ajuta pentru o mai bună monitorizare şi

Provision Security Days 2010de Romulus Maier

În perioada 4-6 iunie, la Neptun-Olimp, a avut loc cea de-a 4-a ediţie a conferinţei Provision Security Days. Este de apreciat efortul organizatorilor de a reuni, în plină criză, peste 150 de specialişti din domeniu, timp de 3 zile, şi de a le da prilejul să afle informaţii la zi despre cele mai noi ameninţări din domeniul securităţii informatice, despre modalităţile care ne stau

la îndemână pentru a ne proteja de astfel de atacuri, despre noutăţile din portofoliu şi strategia companiei pentru perioada următoare şi nu în ultimul rând de a socializa şi de a se relaxa.

Clasificarea soluþiilor de securitate în viziunea McAfee

Page 13: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

11Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

E V E N I M E N T

protecţie a traficului de date din compania dumneavoastră:� Protejaţi-vă copii atunci când navi ghează pe internet cu filtrul web de la Blue Coat www.getk9.com;� Testaţi-vă reţeaua pentru a descoperi cât de protejaţi sunteţi în faţa unor eventuale atacuri şi daca respectaţi normele de securi-tate cu soluţia SaaS, gratuită pentru 14 zile,

de la Qualys http://www.qualys.com/forms/trials/qualysguard/ � White papers de la Arc Sight http://www.arcsight.com/library/;� Investigaţi-vă reţeaua cu soluţia gratuită de la Netwitness http://download.netwit-ness.com/download.php?src=DIRECT;� Free Cloud Security trial de la Zscaler http://www.zscaler.com/freeevalution.html.

Alături de specialiştii Provision au susţinut prezentări şi specialişti de la companiile Blue Coat Systems, Juniper Networks, Qualys, RSA (divizia de securitate a EMC2), Cross-Beam Systems, F5, McAfee, Check Point Technologies, Thales, Cyber-Arc Software, ArcSight, Netwitness, Imperva, SafeNet, Zscaler şi BreakingPoint Systems.

Multe dintre aceste companii, în ochii unui nespecialist, par să aibă soluţii pen-tru toate problemele posibile şi multe din-tre aceste soluţii sunt sau par concurente. Că lucrurile nu stau chiar aşa o dovedeşte însăşi faptul că toate aceste companii co-există pe piaţă şi se bucură de succes. Mi-a devenit foarte clar faptul că acest lu-cru se datorează faptului că fiecare dintre acestea excelează pe anumite nişe. Mi-am pus firesc întrebarea: dacă aş fi IT mana-ger la o companie cum aş putea alege cea mai potrivită soluţie de securitate pentru compania mea, ţinând cont de pro blemele specifice, mărimea companiei, constrânge-rile bugetare etc. Şi nu am găsit decât un răspuns posibil: apelând la specialiştii de la Provision. �

Page 14: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

12 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010C L U B

IT TRENDS: De ce s-a luat decizia de a se înfiinţa în România o companie de sine stătătoare?

Cătălin Niculescu: Rohde & Schwarz s.r.l. exista şi înainte, dar numai pe partea de ser-vicii. Vânzările se făceau din Austria. Pentru a fi mult mai flexibili şi mai aproape de client, am hotărât să facem o entitate aici, de sine stătătoare, deţinută sută la sută de Rohde & Schwarz, care să se ocupe şi de vânzări şi de partea de service.

IT TRENDS: Ce înseamnă, mai exact, această flexibilitate?

C.N.: În primul rând, noi mergem către aşa zişii clienţi globali, cum ar fi Continental, Celestica, Freescale, Infineon. Pe urmă trecem în partea locală, unde avem universităţi, cen-tre de cercetare-dezvoltare, o bună parte din-tre acestea finanţate din proiecte cu fonduri europene.

IT TRENDS: Şi pe ce axează cererea la ast-fel de clienţi?

C.N.: Aici vorbim de una din direcţiile noastre, aparatele de măsură şi control pen-tru radiofrecvenţă. Aici Rohde & Schwarz este specialistă. Nu mergem să vindem broad-casting sau echipamente de monitorizare a spectrului de radiofrecvenţă la universităţi, deşi există aplicaţii pentru laboratoare. Şi cu corporaţiile este la fel. De exemplu, se spune că unul din trei telefoane mobile din lumea asta este fabricat şi testat folosind echipamente de la Rohde & Schwarz. Compania noastră este membru în toate organismele internaţionale de definire a standardelor, inclusiv GSM şi 3G. Nu se poate niciodată dezvolta un produs dacă pe partea de testare nu se pot efectua măsurătorile.

IT TRENDS: Lucraţi cu toţi marii producători de dispozitive?

C.N.: Da. Şi pentru producători se pune aceeaşi problemă. Ca să dezvolte produse

competitive, şi ei trebuie să fie membri ai acelorlaşi asociaţii internaţionale. De ce e im-portant aşa ceva? De exemplu, la începuturi, producătorii chinezi nu au făcut parte din astfel de organisme şi s-au trezit că abilitatea lor de a prognoza direcţiile de dezvoltare ale pieţei este extrem de limitată. Acum, aceiaşi producători fac toate demersurile necesare pentru a fi aproape de asociaţii.

IT TRENDS: Ce înseamnă termenul de ino-vator pentru o companie precum Rohde & Schwarz?

C.N.: Noi direcţii de dezvoltare tehno logică. Să vă dau un exemplu simplu: Se vorbeşte tot mai mult de broadcasting digital. Rohde & Schwarz este singurul furnizor în acest mo-ment care de la standardul pentru televiziune digitală DVBT a trecut deja la DVBT 2, o trecere care se poate efectua printr-o simplă actuali-zare şi nu prin schimbarea echipamentului. Ca să fac o paralelă, vorbim de similitudinea cu trecerea de la GSM la 3G. Deci este vorba de eficientizarea spectrului, simultan cu emi-terea pe mai multe canale, cu acelaşi număr de emiţători şi în aceeaşi bandă de frecvenţă.

IT TRENDS: Având în vedere prognoza creşterii exponenţiale a Internetului, aveţi în intenţie să intraţi, ca producător, şi în retail?

C.N.: Nu, pentru că noi facem doar echi-pamente de broadcasting, nu şi recep toare. Ne interesează doar partea de in frastructură.

IT TRENDS: Rohde & Schwarz are inte-rese în domeniul comunicaţiilor de tip TETRA. Care este situaţia la ora actuală?

C.N.: Există două mari proiecte generale. Unul este proiectul STS pentru comunicaţii gu-vernamentale, celălalt este proiectul EADS de securizare a frontierelor. Nu suntem angrenaţi în niciunul din aceste proiecte. Singura noas-tră implicare, în măsura în care este nevoie, este cu aparate de măsură pentru optimiza-rea reţelelor. În România, TETRA reprezintă

pentru Rohde & Schwarz doar o activitate complementară, poate şi pentru faptul că noi venim dintr-o nişă. Am să dau un exemplu: Putem acoperi cu astfel de comunicaţii un sta-dion şi toate organizaţiile care îşi desfăşoară, de pildă, activitatea în timpul unui mare eve-niment. Un alt exemplu: Am construit echipa-mente care pot fi montate foarte uşor într-un microbuz sau care pot fi cărate manual pentru asigurarea comunicaţiilor în zone unde nu există niciun fel de comunicaţii. Aceasta este nişa noastră şi aici ne-am specializat.

IT TRENDS: Vă interesează şi posibilitatea de a închiria astfel de soluţii de comunicaţii?

C.N.: Nu. Desigur, putem închiria de la fir-ma mamă echipamente demo şi, cu specialiştii din România şi chiar aduşi din altă parte, putem livra totul ca pe un serviciu. Pentru demonstraţii sau cereri punctuale, facem aşa ceva. Dar, în principiu, nu ne interesează să devenim furnizori de servicii, pentru că există astfel de furnizori deja şi atunci aş intra în concurenţă neloială cu aceşti furnizori. Însă, dacă avem de pildă un parteneriat cu un ope-rator care îmi face o cerere în acest sens pen-tru o perioadă limitată, n-am nicio oprelişte să îl deservesc.

IT TRENDS: Ce pondere au sectorul guver-namental şi cel militar în afacerea Rohde & Schwarz din România?

C.N.: Până acum doi ani, partea de aparate de măsură şi control reprezenta o ponde-re foarte mare, atât în cifra de afaceri din România, cât şi în cea a firmei mamă. După căderea pieţei, mai ales după căderile din Statele Unite şi din Asia, încercăm să acope-rim cifra de afaceri mai ales prin construirea de sisteme în România. Practic, vrem să deve-nim un integrator dintr-un simplu furnizor de echipamente. Este una din modalităţile fun-damentale prin care încercăm să eficientizăm activitatea din România.

IT TRENDS: Asta presupune şi construc ţia de parteneriate...

C.N.: Am încercat să dezvoltăm anumite parteneriate, dar totul depinde foarte mult de preferinţele clientului final. În principal, se pun în practică parteneriatele locale, dar şi cele agreate la nivel global de firma mamă

Integrarea ca soluţiede Bogdan Marchidanu

Cătălin Niculescu este directorul Rohde & Schwarz Romania, subsidiara de pe piaţa locală a faimosului brand german din domeniul comunicaţiilor. După o experienţă intensă acumulată la alte nume, precum Nokia sau Cisco, Niculescu îşi propune acum să trans-forme firma pe care o conduce într-un important integrator de sisteme de comunicaţii

pentru piaţa românească.

Page 15: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

13Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

C L U B

din Germania. În România, de pildă, avem colaborări foarte bune cu furnizorii de vehi-cole şi cu producătorii de construcţii metalice. Suntem o companie de nişă, dar avem un potenţial foarte mare datorită celor patru ra-muri principale de activitate.

IT TRENDS: Pentru că vorbim de nevoia de comunicaţii, România a lansat în decursul istoriei proiecte, cum ar fi Wi-Fi, după care pare că s-a oprit. Este interesată Rohde & Schwarz de astfel de proiecte?

C.N.: Da, ca măsurători şi ca optimizare de reţele. Partea de Wi-Fi este foarte greu de definit, mai ales în proiectele libere. Cine plăteşte nota de plată? De fapt, asta nu s-a definit foarte clar şi de-asta s-au oprit pro-iectele. E nevoie de bani foarte mulţi, iar banii nu pot să vină în principal decât din reclamă şi publicitate. Un alt motiv a fost venirea din spate a Wi-MAX-ului. Până la urmă nevoia o să determine cererea.

IT TRENDS: Ce oportunităţi ar exista în România într-o astfel de perioadă?

C.N.: O oportunitate importantă rămâne broadcasting-ul. Aici, în afară de faptul că suntem furnizori de echipamente şi ne dorim măcar o parte de piaţă, dispunem şi de echipa-mente de măsură, control, optimizare şi cali-tate a semnalului. Fiind vorba de un proiect la

nivel naţional, el nu se va termina într-un an de zile. Probabil că prima parte se va încheia pe la începutul lui 2012, după care următoarele etape vor mai dura doi-trei ani, după estimările mele. Dacă la asta adăugăm evoluţia teh-nologiei de comunicaţii mobile, va fi nevoie mereu de echipamente şi soluţii de optimizare pentru a vedea exact parametrii de acoperire şi calitate. Sunt oportunităţi unde avem ne-voie de sisteme. Desigur, suntem implicaţi şi la nivelul ANCOM, unde am livrat şi în trecut sisteme de monitorizare mobil al spectrului. Iarăşi vorbim aici de o soluţie integrată în to-talitate în România. Nu în ultimul rând, am lucrat în ultima perioadă cu diferite entităţi ce au făcut aplicaţii pentru fonduri europene, în general universităţi. Acolo am fost un soi de “trusted advisor”, având în vedere că unul din diferenţiatorii Rohde & Schwarz este dat de faptul că firma din România, fiind deţinută integral de firma din Germania, dispune de alt gen de resurse.

IT TRENDS: Fiindcă vorbim de fonduri europene, cât de importantă este implicarea unei firme precum Rohde & Schwarz pentru primirea unor astfel de fonduri?

C.N.: Eu zic că este importantă, pentru că, chiar dacă vorbim de o universitate sau de o companie implicată în cercetare-dezvoltare,

există lucruri pe care cei care aplică pentru astfel de fonduri nu au cum să le desluşească de la început pentru a realiza un proiect foarte mare. Cred că experienţa noastră din a con-strui acest gen de laboratoare mari şi com-plexe poate să facă o diferenţă în obţinerea de astfel de fonduri. Este o activitate pe care noi o facem mai degrabă pro bono, cu scopul atragerii unor astfel de fonduri, pentru că nu ne interesează să apărem ca şi consultant în astfel de aplicaţii pentru finanţare.

IT TRENDS: România duce lipsă de multe proiecte extrem de importante, cum ar fi e-Health sau interoperabilitatea admi-nistraţiilor publice locale. Este Rohde & Schwarz interesată de astfel de proiecte?

C.N.: Nu, din păcate. Spun din păcate pen-tru că aş fi dorit să fiu implicat în astfel de proiecte prin prisma experienţei mele ante-rioare. La Cisco am fost implicat în tot ce în-semna reţele mari pentru operatori, Nokia, la fel, avea nişte tendinţe de a rezolva cu anu-mite soluţii astfel de probleme. Cred că până la urmă este vorba în astfel de chestiuni de a se lua o decizie fermă legată de cine şi ce face, şi de a se construi o bază de date unică la care să aibă acces toate administraţiile. Din nefericire, nu dispunem de produse cu care să abordăm astfel de probleme.

IT TRENDS: Cum asigură Rohde & Schwarz problema securităţii?

C.N.: Avem o soluţie foarte bună de criptare. Am adunat foarte multă experienţă de pe piaţa germană şi avem o tradiţie de a avea o soluţie de criptare peste GSM. Desigur, totul depinde de legislaţia din fiecare ţară. În anumite ţări poţi să îţi cumperi astfel de dispozitive ca pe orice telefon, în alte ţări există o anumită restricţie. Ultima noastră realizare este un head set bluetooth care asigură criptarea end-to-end a convorbirii. În plus, soluţiile de criptare ale companiei sunt aprobate de NATO şi de Uniunea Europeană. În România nu vin-dem astfel de dispozitive către marea masă, deşi le-am testat cu operatorii.

IT TRENDS: Ce speraţi de la acest an din punct de vedere al afacerii?

C.N.: Am reuşit în doi ani de zile să fim o companie stabilă, care se autosusţine finan-ciar. Suntem o companie în continuă dez-voltare şi sperăm să ajungem în următoarea perioadă o firmă mare, în care se vor schimba multe. Din punctul meu de vedere, acest an financiar va arăta că suntem în continua-re o subsidiară stabilă a grupului Rohde & Schwarz. �

Cătălin Niculescu, director Rohde & Schwarz România

Page 16: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

14 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010T E N D I N Ţ E

Creşterea traficului va continua să fie dominată de video, care va depăşi 91% din traficul IP global generat de consumatori până în 2014. Îmbunătăţirile la nivelul capacităţii reţelelor şi al vitezei pe Internet, alături de popularitatea în creştere a televiziunii HD şi 3D sunt factori cheie care vor con-tribui la creşterea de patru ori a traficului între 2009 şi 2014.

Cisco VNI Forecast, care se con-centrează pe două grupuri princi-pale de utilizatori - consumatorii şi mediul de afaceri – este un stu-diu anual realizat pentru a estima tendinţele şi creşterea globală a traficului IP. Proiecţiile se bazează pe analiza şi modelarea traficu-lui, utilizării şi a datelor despre dispozitive furnizate de analişti independenţi. Cisco îşi validează prognoza, datele de intrare şi meto dologia cu date oferite de către furnizorii de servicii din în-treaga lume.

Se prognozează creşterea trafi-cului IP global de mai mult de pa-tru ori (4.3 ori) între 2009 şi 2014, până la 63.9 exabytes pe lună în 2014, în creştere de la aproxima-tiv 56 exabytes pe lună în 2013. Aceasta înseamnă un trafic de 766.8 exabytes pe an - aproape trei sferturi dintr-un zettabyte, până în 2014.

Cei aproape 64 de exabytes de trafic IP global pe lună estimaţi pentru 2014 sunt echivalentul a 16 miliarde DVD-uri, 21 de trili-

oane MP3-uri, sau 399x1015 me-saje text.

Tendinţe regionale pentru traficul IPPână în 2014, regiunile care vor genera cel mai mare trafic IP vor fi America de Nord (19.0 exa-bytes pe lună), Asia Pacific (17.4 exabytes pe lună), Europa de Vest (16.2 exabytes pe lună) şi Japonia (4.3 exabytes pe lună).

Regiunile cu creşterea cea mai rapidă a traficului IP pentru pe-rioada prognozată (2009-2014) sunt America Latină (51 la sută creştere anuală, de 7.9 ori), Ori-entul Mijlociu şi Africa (45 la sută creştere anuală, de 6.5 ori), şi Eu-ropa Centrală (38 la sută creştere anuală, de 5.1 ori).

Traficul IP în Europa Centrală şi de Est va atinge 2.5 exabytes pe lună până în 2014, cu o rată de creştere de 38 la sută. Traficul lu-nar pe Internet în Europa Centrală şi de Est va genera trafic echiva-lent cu 514 milioane de DVD-uri, sau 2.1 exabytes pe lună. Până în 2014, suma tuturor for melor de video (TV, VoD – video-on-de-mand-, Internet video, şi peer-to-peer) va continua să depăşească 91 la sută din traficul global ge-nerat de consumatori.

Traficul global de Internet video va depăşi traficul global peer-to-peer până la sfârşitul lui 2010. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, traficul peer-to-peer nu va fi

cel mai mare tip de trafic pe Inter-net. Comunitatea online globală video va include mai mult de 1 miliard de utilizatori până la sfârşitul lui 2010.

Până în 2014, ar fi nevoie de mai mult de doi ani pentru a urmări cantitatea de video care va trece prin reţelele IP globale în fiecare secundă; pentru a urmări

Spre Homo InternauticusStudiul anual Cisco Visual Networking Index prognozează creşterea de peste patru ori a traficului IP global până în 2014

Cisco a anunţat recent rezultatele studiului Cisco Visual Network-ing Index Forecast, 2009-2014, care prognozează o creştere de peste patru ori a traficului pe Internet la nivel global, până la 767 exabytes, sau mai mult de 3/4 dintr-un Zettabyte, până

în 2014. Acest volum este cu 100 de exabytes mai mare decât nivelul proiectat în 2013, sau o creştere echivalentă cu de 10 ori tot traficul care a traversat reţelele IP în 2008.

de Bogdan Marchidanu

CREŞTERE TRAFIC INTERNET GLOBALCREŞTERE TRAFIC INTERNET GLOBALTraficul va creşte de 4,3 ori între 2009 şi 2014În 2014, traficul la nivel global va atinge trei sferturi de zettabyte

CREŞTERE DE TRAFIC ÎN ZONA CEETraficul Internet va creşte de 5,1 ori între 2009 şi 2014

CREŞTERE GLOBALĂ DE TRAFIC PE CATEGORII CREŞTERE GLOBALĂ DE TRAFIC PE CATEGORIITraficul de consumator individual va depăşi în volum traficul generatde entităţi economice

Page 17: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

15Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

T E N D I N Ţ E

toate materialele video online în anul acela, ar fi nevoie de 72 de milioane de ani.

La nivel global, se prognozează creşterea traficului video avansat, incluzându-l pe cel tri-dimensio-nal (3-D) şi pe cel TV cu definiţie înaltă (HDTV), de 13 ori între 2009 şi 2014.

Până în 2014, se aşteaptă ca traficul de video 3D să reprezin-te 4 la sută din totalul traficului video pe Internet.

Până în 2014, se aşteaptă ca traficul video 3D şi HD să repre-zinte 42 la sută din totalul trafi-cului video pe Internet generat de consumatori.

Se estimează că traficul global generat de partajarea de fişiere va ajunge la 11 exabytes pe lună în 2014, adică o creştere anuală de 22 la sută între 2009 şi 2014.

Traficul P2P va creşte anual cu 16 la sută, în timp ce traficul bazat pe web şi alte tipuri de partajare de fişiere va creşte anual cu 47 la sută între 2009 şi 2014.

Până în 2014, traficul global P2P va însuma 17 la sută din tra-ficul global pe Internet generat de consumatori, în scădere de la 36 la sută în 2009.

Traficul IP global generat de mediul organizaţionalSe estimează ca Traficul IP global generat de mediul de afaceri să ajungă la 7.7 exabytes pe lună în 2014, triplându-se în perioada 2009-2014;

Se proiectează creşterea de zece ori a conferinţelor video în me-diul de afaceri pentru perioada de prognoză, acestea crescând aproape de trei ori mai repede decât traficul IP generat de afa-ceri per total, cu o rată de creştere

anuală de 57 la sută între 2009 şi 2014.

Conferinţele video pe web re-prezintă sub-categoria cu cea mai mare creştere - de 180 de ori între 2009-2014 (183 la sută creştere anuală între 2009-2014).

Traficul de date mobil va creşte de 39 de ori între 2009 şi 2014. Până în 2014, traficul de date anu-al mobil la nivel global va ajunge la 3.5 exabytes pe lună (sau mai bine de 42 de exabytes anual).

Se proiectează creşterea mai rapidă a traficului IP generat de consumatori decât a celui generat de mediul de afaceri:

Pentru 2009, traficul IP generat de consumatori a reprezentat 79 la sută din totalul lunar al traficu-lui IP global iar traficul generat de mediul de afaceri a reprezentat 21 la sută din totalul lunar al traficu-lui IP global;

Până în 2014, traficul IP ge-nerat de consumatori (navigare web, mesagerie instant, clipuri video generate de utilizatori etc) va reprezenta 87 la sută din to-talul lunar al traficului IP global, în timp ce traficul IP generat de mediul de afaceri (email, voce, Internet, conferenţiere video HD şi pe web etc) va reprezenta 13 la sută din totalul lunar al traficului IP global.

În doar un deceniu, viteza me-die globală de download pentru conexiunile rezidenţiale la Inter-net a crescut de 35 de ori, ceea ce a ajutat la creşterea masivă a utilizării Internetului.

În anul 2000, viteza medie glo bală de download pentru co-nexiunea rezidenţială era de 127 kilobiţi pe secundă (Kbps). Astăzi aceasta este de 4.4 megabiţi pe secundă (Mbps). �

Activitate online Timp de download în 2000

Timp de download în 2010

Descărcarea unui film la calitate DVD (4GB)

3 zile 2 ore

Descărcarea unui fişier audio MP3 (3MB)

3 minute 5 secunde

Descărcarea unui fişier ataşat primit pe email (1MB)

1 minut 2 secunde

CREŞTERE DE TRAFIC PE CATEGORII ÎN ZONA CEE CREŞTERE DE TRAFIC PE CATEGORII ÎN ZONA CEETraficul de consumator individual va depăşi în volum traficul generatde entităţi economice

TRAFICUL GLOBAL DE INTERNET PE GENURIVideo înlocuieşte P2P ca gen principal de conţinut în 2010

TRAFICUL DE INTERNET PE GENURI ÎN ZONA CEE

COMPUNEREA TRAFICULUI INTERNET VIDEO Motoarele de creştere sunt date de live video şi TV

Page 18: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

16 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010E V E N I M E N T

Conform cumpărătorilor, prin această re-centă achiziţie, s-a creat un grup telecom cu afa ceri la nivel anual de peste 25 de milioane de euro, adică un al treilea mare operator alternativ în afară de RCS & RDS sau UPC. Valoa rea tranzacției nu a fost făcută publică. GTS Telecom a avut anul trecut afaceri de 19,7 milioane de euro, iar grupul GTS CE, care își concentrează afacerile pe cinci piețe principale, a adu-nat afaceri de 384,5 milioane de euro. „Prin achiziția Datek ne întărim poziția com-paniei la nivel regional, generăm eficiență crescută și oferim servicii cu parametri supe-

riori clienților”, a declarat Adam Sawicki, di-rector executiv al grupului GTS CE. „Profilul Datek era perfect compatibil cu cu strategia noatră de dezvoltare pe termen lung, strate-gie focalizată pe furnizarea de servicii în segmentul corporațiilor, servicii wholesale și în sectorul public”, a explicat Sawicki. GTS a preluat peste 100 de angajați ai Datek și de asemenea rețeaua de peste 400 de kilometri de fibră optică aparținînd companiei.

Fondatorul și managerul Datek, Leonard Lichi, a declarat că avea pregătită o strategie de exit și că a discutat cu mai mulți jucători din industrie eventualitatea unei preluări. „Nu este singura mea companie și nici nu am să ies din industria telecom”, a precizat Lichi. Pe lângă serviciile telecom, Datek oferea

companiilor servicii de integrare, transfer de date și dezvoltare de infrastructură și are o serie de parteneriate cu operatorii globali de telecomunicații. Tranzacția nu va afecta clienții corporate ai Datek, contractele nu se modifică în niciun fel.

„A fost o achiziţie benefică pentru ambele părţi. Voi rămâne în structura de conducere a GTS Telecom după ce fuziunea dintre cele două companii se va finaliza”, a adăugat Leonard Lichi. „Furnizarea serviciilor către clienţii Datek se va face neîntrerupt, iar toate obligaţiile şi înţelegerile contractuale vor rămâne valide”.

Acţio narul şi fondatorul Datek a cedat compania întrucât „era un pas natural. Nu aveam probleme financiare, ci pur şi simplu acesta este, în general, scopul oricărui busi-ness personal - să îl vinzi, la un moment dat, şi să scoţi profit. Cash flow-ul din companie este foarte bun şi, după mai multe negocieri şi cu alte companii, am decis că GTS este cea mai potrivită companie către care să vindem”. Atât GTS cât şi Datek au clienţi corporate. GTS CE, companie deţinută în majoritate de fondurile de investiţii americane Columbia Capital, M/C Venture Partners şi Innova Ca-pital, desfăşoară operaţiuni directe în Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Gru-pul a înregistrat în 2009 venituri de 384,5 milioane euro şi EBITDA de 86 milioane

euro, în creştere de la 72 milioane euro.Grupul GTS şi-a continuat, de altfel, poli-tica de achiziţii şi a anunţat, după tranzacţia perfectată în România, că a ajuns la un acord de preluare a Interware Zrt., un lider în furnizarea de servicii de DataCenter pe piaţa din Ungaria.

Interware este un operator alternativ pe piaţa din Ungaria, care poziţionează în seg-mentul companiilor comerciale soluţii de hosting, colocare, internet şi servicii de voce fixă. Compania operează două DataCentere în Budapesta, cu o suprafaţă netă totală de 1075 metri pătraţi şi găzduieşte un număr de 3300 servere ale clienţilor, companii ac-tive în domenii ca manufacturier, sectorul public, media, ITC.

Acordul semnat cu Interware urmează recentei achiziţii de pe piaţa românească a operatorului de telecomunicaţii Datek şi este perfect aliniată strategiei GTS de a deveni partenerul preferat în regiunea Central şi Est Europeană, pentru furnizarea de servicii in-tegrate de telecomunicaţii destinate operato-rilor şi corporaţiilor.

Ţinând cont de cererea tot mai mare de servicii de colocare din regiunea Central şi Est Europeană, GTS îşi anunţa în luna martie 2010 planurile de expansiune a infrastruc-turii sale de DataCentere. În acest moment, compania deţine şi operează şapte DataCen-ter-e în Cehia, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria şi pune la dispoziţia clienţilor peste 6000 metri pătraţi spaţiu de colocare, pentru un total de peste 10.000 de servere.

„Achiziţia Interware întăreşte poziţia GTS ca operator semnificativ pe piaţa Central şi Est Europeană a serviciilor de colocare în DataCenter, un lider pe piaţa operatorilor cu infrastructură proprie, care joacă un rol cheie în consolidarea pieţei regionale. DataCenter-ul Interware asigură clienţilor noştri spaţiu de colocare suplimentar, securizat şi extinde capabilităţile noastre pe piaţa serviciilor de hosting.“ a spus Adam Sawicki, CEO al GTS Central Europe. „Mai mult, reţeaua noastră metropolitană din Budapesta va asigura clienţilor din DataCenter-ul Interware faci-lităţi suplimentare de conectivitate.” �

„Another one bites the (telecom) dust”de Bogdan Marchidanu

Parafraza după celebra melodie a formaţiei Queen este perfect adevărată pentru recenta preluare, de către grupul est-european GTS CE, a uneia din cele mai vechi companii telecom româneşti, Datek.

Page 19: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

17Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

E V E N I M E N T

IBM România a organizat pe 10 iunie, în cadrul Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, „IBM Smarter Planet Day”, un eveniment în cadrul căruia reprezentanţi de vârf IBM au împărtăşit vizi unea şi soluţiile companiei pentru con-struirea unei planete mai inteligente.

Doug Brown, vicepreşedinte Marke-ting, Tivoli Software, IBM; Dave Laverty, vicepreşedinte Worldwide Marketing, Infor-mation Management, IBM; Michelle Unger, vicepreşedinte Software Group, IBM CEE sau Fabrizio Renzi, director, IBM STG Tech-nical Sales, IBM CEEMEA, au abordat su-biecte ce constituie temele majore acoperite de iniţiativa strategică IBM Smarter Planet, lansată în noiembrie 2008 de Sam Palmi-sano, CEO IBM.

În deschiderea conferinţei, Mihai Tudor, Country General Manager, IBM România, a vorbit despre oportunitatea construirii unei astfel de planete, ce presupune noi moduri de gândire şi acţiune pentru ca sis temele noastre să devină mai eficiente, mai produc-tive şi mai receptive.

Oraşe mai inteligenteÎn 1900, doar 13% din populaţia lumii locuia în oraşe. În prezent, procentul se ridică la 50%, iar până în 2050 va atinge 70%. Dacă cineva ar fi privit Pământul din spaţiu cu două secole în urmă, ar fi observat lumină doar din două concentraţii a aproximativ un milion sau mai mulţi oameni - Londra şi Beijing. Astăzi, există 450 de astfel de oraşe strălucitoare, constituind motoarele econo-mice, guvernamentale, culturale şi tehno-logice ale erei globale a urbanizării. Viitorul nostru depinde de modul în care menţinem aceste lumini aprinse.

Italia, Malta şi Texas aplică instrumente inteligente pentru ca reţelele de energie din

oraşele lor să devină mai stabile, mai efi-ciente şi mai pregătite pentru a integra surse de energie regenerabile şi vehicule electrice.

În întreaga lume are loc o infuzie de inteligenţă în modul în care oraşele func-

ţionează. Stockholm, de exemplu, foloseşte un sistem de trafic pentru a reduce congesti-ile cu 20%, emisiile cu 12% şi pentru a creşte simţitor utilizarea transportului public.

Modalităţi de lucru mai inteligenteLumea devine tot mai interconectată. Până în 2011, se estimează că aproximativ două miliarde de oameni vor folosi Internetul - iar aceştia vor face mai mult decât să vorbească. Video on Demand, televiziunea IP şi Internet TV vor reprezenta aproximativ 90% din traficul IP de consum până în 2012. Reţelele sociale vor atinge în următorii trei ani peste 500 de milioane de abonaţi. Mai mult decât atât, în fiecare zi se adaugă 15 PT de informaţie, ce poate fi gestionată doar cu ajutorul unor instrumente com-plexe de analiză. Numai prin analiza tuturor informaţiilor, organizaţiile pot înţelege mo-dalitatea de relaţionare a acestora.

O infrastructură de business mai in-teligentă înseamnă în viziunea IBM o infrastructură care oferă mai multă flexibili-tate, care să unească IT-ul cu business-ul. O infrastructură dinamică, care să oferă aceste instrumente.În scurt timp, aproximativ 80% dintre cei care lucrează o vor face într-un mod co-laborativ. Noi procese integrate vor trebui să răspundă unor noi tipuri de comporta-mente. Pentru a lucra mai inteligent, vor fi necesare organizaţii mai inteligente,

îm bunătăţind şi beneficiind de exper-tiza, spiritul întreprinzător şi creativitatea angajaţilor, mai degrabă decat împiedicând manifestarea acestor abilităţi. Organizaţiile din întreaga lume se transformă, nu doar pentru a gestiona procesele într-un mod mai eficient, ci şi pentru a-şi ajuta angajaţii să muncească mai inteligent, nu doar mai mult.

Finalul evenimentul organizat de IBM a adus la Bucureşti doi dintre pionierii gândirii manageriale moderne, Dr. Kjell Nordstrom şi Dr. Jonas Ridderstrale, au-torii cărţilor de succes mondial „Funky Business” şi „Karaoke Capitalism”. Pen-tru a avea succes, spun cei doi, trebuie să fim diferiţi, să fim „funky”. A fi „funky” înseamnă să îţi foloseşti din plin imaginaţia. Pentru că astăzi, doar imaginaţia şi inovaţia pot evidenţia societăţile, organizaţiile şi indivizii. �

Planeta cere mai multă inteligenţă

Trafic congestionat, risipă de energie, incapacitatea distribuirii rezervelor alimentare şi resurselor de apă în mod eficient, un sistem medical deficitar, un sistem educaţional depăşit, oraşe nemodernizate. Provocările pe care liderii actuali le au de înfruntat sunt cu atât mai dificil de gestionat în această perioadă de declin economic. Rezolvarea acestor

probleme este, însă, posibilă, aceste provocări reprezentând totodată şi o oportunitate: constru-irea unei planete mai inteligente.

de Elena Andreea Liþã

Page 20: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

18 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010T E N D I N Ţ E

de Bogdan Marchidanu

Recent, Cătălin Creţu, director Visa Europe pentru România, declara că fără siste-mele de plată electronică, economia gri ar fi crescut în România de la 33% la 40%. Conform specialiştilor, orice creştere de 5% a pieţei instrumentelor electronice de plată scoate din economia subterană 2,5%, iar o creştere de 15% determină o reducere a economiei netaxate de 7%.

„Guvernul trebuie să înţeleagă impor-tanţa plăţilor electronice. Nivelul economiei subterane, de aproximativ 33% din PIB, s-ar fi putut majora la 40% dacă nu s-ar fi intermediat plăţi electronice de aproape 17 miliarde de euro anual”, declara Creţu.

Comercianţii din România nu folosesc suficient plata cu cardul şi alte instru-mente de plată electronică. „Cel mai mare «comerciant» este, însă, guvernul, volumul plăţilor anuale la buget fiind de 7 miliarde de euro - o piaţă imensă”, a spus Creţu.

„Guvernul ar colecta mai mult şi mai rapid dacă ar adopta instrumente de plată electronice. Doar gândiţi-vă la cele trei mi-lioane de români din afara graniţelor care în mod cert nu-şi plătesc taxele la timp. Gândiţi-vă că mulţi ar dori să beneficieze de reducerea de 25% în cazul plăţii antici-pate a impozitelor, până în luna martie a fiecărui an”, a adăugat el.

Visa Europe s-a concentrat pe informarea companiilor de utilităţi şi a municipalităţilor locale cu privire la beneficiile plăţilor cu cardul, prin campanii de marketing care au vizat 100 de autorităţi municipale. Până în prezent, doar 58% din municipalităţi au implementat sisteme de plată cu cardul la POS sau automat bancar, şi numai 10 oraşe primesc banii online, prin tranzacţii realizate pe internet.

„Am explicat primăriilor mari şi mici că un sistem de plată cu cardul costă cât 200 de metri de drum asfaltat sau cât un mic părculeţ, dar beneficiile sunt mult mai mari”, a menţionat Creţu.

Directorul Visa România s-a arătat ne-mulţumit de reacţia guvernului vis-a-vis de plăţile electronice cu cardul, blamând noua legislaţie în domeniul creditării.

„Nu a existat un dialog, nu a existat nici un studiu, înainte ca autorităţile să spună că jupuim clienţii. Este o nevoie de dia-log, suntem gata să explicăm, şi industria aceasta poate ajuta foarte mult în colecta-rea la buget. Guvernul trebuie să înţeleagă că orice tranzacţie în numerar poate în-semna pierderi la buget”, spune Creţu.

El susţine că guvernul ar trebui să asi-gure şi respectarea legislaţiei în vigoare, care obligă încă din 2003 orice comerciant care are încasări de peste 100.000 de euro

anual să implementeze sisteme de plată electronice (POS), dar, în practică, nu se aplică, în absenţa sancţiunilor.

„Problema cea mai mare a Visa nu o reprezintă criza economică, ci preferinţa românilor pentru numerar”, a mai spus Creţu. „Dacă în Europa, 1 euro din 9 sunt cheltuiţi pe card, în România rata este de doar 1 la 50 de euro (2%). În România, numai 30% din restaurante au POS. Toc-mai de aceea, baza fiind foarte joasă, piaţa are cea mai mare creştere aici, de 18%, conform datelor din trimestrul I, 2010 faţă de trimestrul I, 2009”.

La această opinie s-au raliat recent şi reprezentanţii unor instituţii financiare. Conform lui Ilgaz Kaya, director al depar-tamentului de Sisteme de Plată, Garanti Bank România, creşterea ratei de îndato-

rare a românilor, nivelul imens al econo-miei subterane şi reticenţa băncilor în stimularea plăţilor electronice se numără printre problemele pieţei cardurilor.

„Cea mai mare problemă a României în calea creşterii tranzacţiilor cu carduri este economia gri”, a afirmat Kaya. „Românii nu vor să-şi înregistreze veniturile, iar cu sistemul de carduri acestea sunt, într-o anumită măsură, mai vizibile”, a mai spus Kaya. Totodată, românii sunt „foarte mult înda toraţi pe segmentul creditelor ipotecare, ceea ce reduce foarte mult din disponibilul de creditare prin interme-diul cardurilor”, spune Kaya.

„În condiţiile actuale, în care avem nive-luri mari ale ratei de neplată a creditelor, rata de profit din dobânzi pe card este foarte mică, iar vânzările de carduri sunt descurajate”, a mai spus el.

Printre problemele în calea creşterii pieţei cardurilor se numără şi neclaritatea şi in-stabilitatea reglementărilor, susţine Kaya.

În plus, băncile „au început abia acum să fie interesate de plăţile cu cardul, veni-turile aduse de carduri până acum fiind mici,” întrucât şi ponderea lor în activul net al băncilor este nesemnificativă.

O altă problemă este birocraţia în relaţia cu clientul, situată la un nivel destul de mare - „clientului i se cere documentaţia scrisă pe hârtie la emiterea cardului, când s-ar putea realiza totul online”, a mai spus el.

În schimb, piaţa cardurilor din România are un potenţial imens, rata de penetrare a produselor bancare fiind încă foarte scă-zută în comparaţie cu statele din jur, a mai adăugat directorul Garanti. Din păcate, România rămâne „o ţară bazată pe nu-merar”.

„În România există aproximativ 14 mi-lioane de carduri, din care doar un milion sunt carduri reale de credit, restul fiind instrumente de plată a salariilor şi de de-bit. Există doar 90.000 de terminale POS (puncte de vânzare cu cardul la comerciant - n.r.), şi din păcate, majoritatea cardurilor sunt folosite doar la retragerea de numerar de la bancomate”, a conchis Kaya. �

Arma nefolosită contra evaziunii

Instrumentele electronice de plată se pot constitui într-un aliat de nădejde al autorităţilor în lupta contra evaziunii fiscale. Ca o asemenea acţiune să fie un succes însă, în primul rând este nevoie ca autorităţile să dea dovadă de voinţă în implementarea de astfel de soluţii.

Guvernul trebuie să înţeleagă că orice tranzacţie în numerar poate însemna pierderi la buget.

»

Page 21: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

19Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

T E N D I N Ţ E

Servicii medicale furnizate mai bine şi mai eficient. Acesta este modul în care tehnologia informaţională ajută medicii, farmaciştii şi spitalele să

oferă o asistenţă medicală mai bună pentru fiecare dintre noi.

Ness sprijină organizaţiile din domeniul sănătăţii în demersul lor de a fi competi-tive pe piaţă, prin intermediul serviciilor şi soluţiilor oferite care conduc la simplificarea proceselor administrative şi reducerea cos-turilor operaţionale cu tehnologia.

Recent, Ness a încheiat un contract de outsourcing în valoare de aproximativ 4 mi lioane USD cu compania israeliană Cla-lit Health Services. Contractul are ca obiect furnizarea în regim non-stop de servicii de help desk pen-tru Clalit Health Services, cea mai mare organizaţie de management al serviciilor de asistenţă medicală (Healthcare Management Organi-zation - HMO) din Israel şi una dintre cele mai mari din lume, şi include opţiunea de extindere pen-tru o perioadă de încă patru ani.

„Ness Technologies ne-a oferit servicii de suport încă din anul 2002 şi s-a dovedit a fi unul dintre cei mai fiabili şi de încredere parte-neri ai Clalit”, afirmă Yehiel Gepner, Chief Information Officer în cadrul Clalit Health Services. „Adjudecarea de către Ness a acestei noi licitaţii şi tranziţia la un model nou ne va ajuta să funcţionăm cu un nivel şi mai ridicat de eficacitate, permiţându-ne să ne deservim clienţii în cel mai bun mod cu putinţă”.

Ness va oferi serviciile care fac obiectul contractului prin intermediul centrului său, IT Client Service Center, care este localizat în cadrul Ness şi care va funcţiona după un model de măsurare a performanţei la ieşire, stabilit în conformitate cu standardul agreat pentru nivelul serviciilor (SLA). Centrul va deservi miile de angajaţi ai Clalit şi va consti-tui un punct unic de contact al diviziei IT Cla-lit pentru toate locaţiile Clalit, 14 spitale şi opt districte, ca şi pentru toate farmaciile private

care colaborează cu Clalit. Centrul va oferi o gamă variată de soluţii de suport, inclu-siv suport la nivel de expert pentru aplicaţii unice din zona healthcare, precum şi suport pentru erori hardware. Centrul, în conformi-tate cu modelul nou agreat de funcţionare, va fi operat de către Unified Reference and Delivery (URD) Center al Ness Technologies, cel mai mare centru de help desk din Israel, care deserveşte clienţii de outsourcing.

„Centrul URD al Ness are reputaţia că furnizează servicii de suport de cea mai bună calitate utilizatorilor IT din diverse organizaţii şi corporaţii, preluând un milion de apeluri pe an de la mai mult de 100.000 de utilizatori finali”, spune Effi Kotek,

Preşedinte al Ness Israel. „Centrul s-a certi-ficat de curând ISO/IEC 20000 – cel mai înalt standard din lume destinat în special mana-gementului serviciilor IT – şi funcţionează în conformitate cu metodologia Information Technology Infrastructure Library versiunea 3, cunoscută şi ca ITIL V3, pentru a asigura implementarea optimă a serviciilor”.

Noi produse, noi provocăriÎn sectorul Life Sciences, costurile de intro-ducere pe piaţă a noi produse se ridică în medie până la 5 miliarde de dolari. Multe organizaţii se confruntă cu probleme ca ex-pirarea brevetelor sau dificultăţi de plasare pe piaţă a produselor noi, iar costurile cu cercetarea şi dezvoltarea cresc cu 20% mai repede decât vânzările. Durata introducerii

unui produs nou pe piaţă şi perioada scurtă de protecţie a brevetelor impun, astfel, com-paniilor din domeniu să se concentreze pe dezvoltarea continuă a unor produse noi, pe îmbunătăţirea eficienţei operaţiunilor de cercetare&dezvoltare şi a studiilor privind acestea, pe promovarea unei conformităţi rentabile şi pe gestionarea proiectelor şi pro-duselor la nivel regional sau global.

În luna iunie, Ness a anunţat că a demarat proiectul de implementare a Oracle E-Busi-ness Suite la producătorul de medicamente Teva Czech Industries, care îi va permite companiei cehe să îşi tripleze exporturile pe pieţele din Statele Unite ale Americii şi din Europa de Vest.

Noul sistem informatic va aco-peri nevoile de tip financiar şi lo-gistice, înlocuind actualul sistem în folosinţă QAD MFG/Pro. Proiectul, evaluat la 2 milioane USD, este es-timat să intre în producţie începând cu 1 ianuarie 2011.

„Compania noastră este puternic orientată pe export, care reprezintă 80% din producţia noastră, şi aco-peră pieţe extrem de complexe din Statele Unite şi Europa de Vest”, a afirmat Jirí Urbanec, CEO al Teva Czech Industries. „Datorită deschi-derii unei noi fabrici de produse farmaceutice solide în acest an, ne

aşteptăm ca exporturile noastre să crească de mai bine de trei ori. Pentru a putea produce patru miliarde de tablete anual pentru una dintre cele mai competitive pieţe din lume, avem nevoie să conducem şi urmărim pro-cesele financiare şi logistice utilizând unelte de top. Noul sistem nu doar va simplifica şi optimiza producţia fabricii Teva de la Opava, Republica Cehă, şi a reprezentanţelor sale comerciale din Praga, Republica Cehă, şi Bratislava, Republica Slovacia, dar va conec-ta, de asemenea, cele două ţări europene la birourile din Israel ale companiei mamă, Teva Pharmaceutical Industries”.

Colaborarea dintre Teva şi Ness nu se li-mitează la piaţa cehă; ca şi partener regional, Ness este capabilă să susţină strategia Teva de dezvoltare în întreaga regiune. �

Tehnologia, secretul din spatele eHealthde Elena Andreea Liţă

Page 22: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

20 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010E V E N I M E N T

Evenimentul, desfăşurat la Hotel ARO Palace din Braşov sub titulatura „Modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice locale din România”, şi-a propus să ofere soluţii in-teligente pentru adoptarea celor mai adecvate decizii de rezolvare a problemelor specifice administraţiei publice.

„Acest eveniment este o platformă pentru dezbateri privind modernizarea şi eficien-tizarea activităţii din cadrul instituţiilor Administraţiei Publice Locale din Transil-vania. Utilizarea soluţiilor IT de ultimă oră facilitează reducerea costurilor atât pentru instituţii, cât şi pentru mediul de afaceri. Spre exemplu, în Australia şi Noua Zeelandă, eficientizarea costurilor prin implementa-rea soluţiilor IT&C s-a ridicat la 80-90%”, a declarat în deschiderea conferinţei Bog-dan Savonea, Director Cabinet, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.Evenimentul s-a adresat reprezentanţilor administraţiei publice locale din regiunea Tran-silvania: preşedinţi de consilii judeţene, pri-mari de localităţi şi reprezentanţi ai instituţiei prefectului din judeţele regiunii Transilvania.

„Cred că după terminarea acestui simpozi-on, mulţi primari vor pleca cu câteva idei bine conturate, ştiind că va urma o perioadă foarte grea pentru administraţiile locale din prici-na reducerii costurilor şi că, în acelaşi timp, cerinţele cetăţenilor vor creşte”, a precizat Alexandru Toader, Secretar Asociaţia Oraşelor din România.

Conferinţa şi-a propus să informeze şi să pună în contact direct reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Guvernului şi furni-zorii de tehnologie şi de soluţii financiare pentru a găsi cele mai fiabile şi eficiente căi de modernizare a administraţiei publice locale.

„Oricât de eficientă ar fi primăria, este întot-deauna loc de mai bine. Avem în implementa-re un proiect susţinut de Uniunea Europeană şi MCSI. Este un proiect cu durată de doi ani şi cu o implementare în valoare de 500.000

euro. Peste 24 de luni, cetăţenii vor putea co-munica mai uşor cu primăria, prin internet, cu semnătură digitală şi un call-center care îi va direcţiona către persoana la care vor să ajungă şi care îi va contacta pentru a-i anunţa când mai au două zile de plată a taxelor locale. Acum patru ani, Braşov a început un proiect mai amplu, GISU (sistem geografic informa-tic), prin compania Intergraph, pe care îl va continua şi anul acesta”, a spus Adrian Gabor, Viceprimar Primăria Braşov.

În cadrul evenimentului, au susţinut pre-zentări legate de necesitatea modernizării şi implementării tehnologiei informaţiei în administraţia publică, precum şi despre finan-ţarea şi garantarea proiectelor de modernizare a infrastructurii, reprezentanţi ai companiilor IBM, Microsoft, Xerox, Kaspersky Lab prin Ager Business Tech şi CEC Bank.

Florin Sudor, Public Sector Specialist, Xe-rox România, a susţinut o prezentare despre reducerea costurilor de imprimare prin folo-sirea tehnologiei cu cerneală solidă. „Publi-cul evenimentului, format din primari şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, a putut urmări cum funcţionează echipamen-tul multifuncţional Xerox Phaser 8860MFP cu cerneală solidă, care permite utilizatorilor să tipărească documente color de o calitate

excepţională, la acelaşi preţ şi cu aceeaşi viteză ca în cazul imprimării alb-negru”, spune Florin Sudor. „Imprimarea cu cerneală solidă reprezintă o alternativă nu numai foarte economică, ci şi ecologică pentru tipărirea documentelor, producând cu până la 90% mai puţine deşeuri şi permiţând redarea fidelă a culorilor vii chiar şi pe hârtie reciclată”.

În finalul conferinţei, au fost aduse în discuţie o serie de aspecte privind finanţarea proiectelor pentru din fonduri europene, un subiect delicat chiar şi pentru instituţiile lo-cale. „Felicit organizatorii pentru ideea de a aduce mai aproape conferinţa destinată administraţiei publice de instituţiile locale. Reprezentanţii primariilor, ai instituţiilor de-

concentrate din ţară nu ajung la evenimentele din Bucureşti, iar problemele lor de multe ori necesită o altă abordare. De aceea, consider că astfel de evenimente ca cele de la Braşov sunt utile atât reprezentanţilor acestor instituţii, dar şi companiilor care prezintă soluţiile din domeniu”, a declarat Zoltan Somodi, Direc-tor General, Matrix Business Consulting. „Am observat o oarecare nemulţumire şi lispa de încredere în privinţa finanţării proiectelor din fonduri europene din partea participanţilor, datorită procedurilor greoaie şi a perioadei mari de evaluare. Convingerea mea este că dacă există planuri de dezvoltare pe termen mediu în privinţa informatizării, fondurile eu-ropene pot fi de real folos în atingerea obiec-tivelor. Acesta este mesajul pe care am dorit eu să-l transmit participanţilor”. �

IT-ul, eficient şi pentru autorităţile localede Elena Andreea Liţă

Agenţia BTL DESIGN şi Agora Group, împreună cu Federaţia Autorităţilor Locale din România (FALR), Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România şi Asociaţia Comunelor din România, au organizat pe 17 iunie la Braşov prima ediţie - Transilvania - a unui simpozion regional dedicat administraţiei publice.

Page 23: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

21Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

O P I N I I

Mărul şi fereastra, icon-uri ale unei istorii IT de aproape 40 de ani

Anul viitor se vor împlini patru decenii de istorie mo-dernă a microcomputerelor. Nu se ştie dacă a fost o întâmplare sau o fericită conjunctură a constelaţiilor, dar în acelaşi an 1971 o serie de evenimente aproape

simultane aveau să îşi pună amprenta pe evoluţia ulterioară a tehnologiilor, marcând practic începutul „Erei Digitale”.

Astfel, în timp ce Bill Gates şi Paul Allen înfiinţau compania „Traf-O-Data” pentru a vinde sisteme de analiză a traficului, Steve Jobs şi Steve Wozniak construiau în sudul Californi ei primele lor „blue boxes”. După mai puţin de un an, Gary Kildall lansa PL/M – primul limbaj high-level de programare pentru microprocesoarele Intel, care la rândul său anunţa ce lebra se-rie 8008 – primele chip-uri pe 8 bit. În fine, după alţi patru ani, Allen şi Gates dezvoltau BASIC pentru computerele Altair 8800, punând practic piatra de temelie a companiei Microsoft, iar cei doi Steve începuseră să proiecteze computerele perso-nale Apple I şi II care costau puţin peste 1000 de dolari fără monitor. În 1980, Apple deţinea deja jumătate din piaţa de personal computer, iar Microsoft încheia un parteneriat cu IBM pentru includerea BASIC în viitoarele sale IBM PC.

Puţini ştiu că primul logo Apple desenat de Ronald Wyne îl re-p rezenta pe Isaac Newton sub pomul de care atârna un măr, iar simbolul fructului haşurat în culori de curcubeu a fost creat în 1977 şi folosit peste 20 de ani... Tot de această primă perioadă e legată şi apariţia unor noi cuvinte precum: mouse, icon sau desktop, care alături de prescurtări precum PC, HDD sau RAM aveau să intre în lexiconul de bază al oricărui utilizator.

Continuând paralela istorică a celor doi giganţi Apple şi Microsoft, a căror perpetuă competiţie a fost motorul evoluţiei industriei de IT, în 1984 apăreau popularele sisteme Apple Macintosh cu procsoare Motorola 68000 de 8-MHz pe 32 bit şi o interfaţă grafică prietenoasă. După numai un an, în no-iembrie 1985 a început vânzarea sistemului de operare MS Windows 1.0 . În fine, în 1989 când vânzările Microsoft au dăpăşit graniţa simbolică a primului milion de dolari se putea deja vorbi de o industrie IT bazată pe computerele personale.

În timp, rivalitatea tehnologică dintre Apple şi Microsoft a devenit tradiţie, comunităţile de dezvoltatori ale celor două platforme având un rol esenţial în disputa de opinii. Chiar şi când echilibrul dintre cele două tabere a înclinat substanţial

în favoarea utilizatorilor „ferestrei cu norişori”, fanii „mărului muşcat” formau o familie mult mai unită şi mai vehementă în argumentaţii. Îmi amintesc ce surprins am fost de popu-laritatea Apple în cursul primelor mele vizite în SUA, pe la sfârşitul anilor 90’. Pentru noi, europenii, rămâne un mister mitul de „good guy” de care s-a bucurat Apple în America, încă din primii ani. Majoritatea opiniilor, nu neapărat partizanale, afirmă că larga răspândire a filozofiei Apple rezidă din însuşi pragmatismul americanilor, dispuşi să investeasă în stabili-tatea unui sistem ce include şi maşina şi softul. Explozia de popularitate de care s-au bucurat ulterior „jucăriile” iPod au catapultat Apple pe piaţa device-urilor multimedia. E suficient să faci un drum cu metroul prin New-York ca să vezi că 9 din 10 călători sunt 100% „cablaţi”.

Cu toate acestea, Windows-ul râmâne sistemul de operare cel mai răspândit, chiar dacă diversitatea maşinilor pe care rulează ridică probleme de adaptabilitate şi reclamă updatări repetate. Utilizatorii Apple au considerat întotdeauna că ceea ce plătesc este doar scheletul hardware, la care sistemul OS X se livrează gratuit, în timp ce fiecare licenţă MS costă... Pro-babil că sistemul ideal ar fi acela care poate acoperi cea mai mare diversitate precum Microsoft, dar să beneficieze de stilul, uşurinţa de utilizare şi stablitatea Mac...

După criza de la începutul anilor 2000, simultană cu peri-oada post-dot.com, se pare că Apple dă semne de revenire. Şi îşi revine atât de bine, încât cea mai fierbinte ştire de la în-ceputul lui Iunie 2010 anunţa că Apple a devenit „noul lider al industriei de IT”, cu o capitalizare de piaţă de 240 miliarde de dolari, depăşindu-şi pentru întîia oară eternul rival Microsoft.

S-au întâmplat atâtea într-un interval de timp scurt, încât nu poţi să nu te întrebi ce surprize ne mai rezervă viitorul? E bine că tandemul tehnologic a ajuns şi la un echilibru finan-ciar, ceea ce conferă încredere în viitorul IT. În timp ce stabili-tatea Microsoft este garantată de faptul că majoritatea marilor companii vor fi depenente încă vreo 10 ani de Windows, Apple preconizează numai anul acesta vânzări de peste 40 de mili-oane de terminale iPhones, care la rândul lor oferă suport pen-tru alte vedete precum MacBook-uri şi iPad-uri. �

[email protected]

Radu Crahmaliuc

Probabil că sistemul ideal ar fi acela care poate acoperi o mare diversitate precum Microsoft, dar să beneficieze de stilul, uşurinţa de utilizare şi stablitatea Mac...

«

Page 24: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

22 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010E V E N I M E N T

Pentru o mai bună poziţionare în con-text, Felix Enescu a vorbit în deschiderea conferinţei despre ceea ce înseamnă Cloud computing, pornind de la definiţia Gartner: „Un tip de computing, unde capabilităţi scalabile şi elastice legate de IT sunt ofe-rite ca servicii către clienţi externi, folosind tehnologii internet”.

O conferinţă despre Cloud pare foarte potrivită într-o perioadă atât de înnorată din punct de vedere economic, social şi po-litic pe care o trăim. Aprecierea îi aparţine lui Bogdan Farca, Country Middleware Services Leader, Global Technology Ser-vices, IBM România, care este de părere că utilizarea tehnologiilor Cloud compu-ting poate avea o influenţă pozitivă în vre-murile pe care le trăim. De ce? „Pentru că poate aduce economii, o agilitate mai mare pe piaţă, un tip mai scurt de lansare a unor servicii noi, lucruri care pot fi foarte impor-tante într-o economie care trece prin mo-mente mai dificile şi în care supravieţuirea unei companii poate să ţină de rapiditatea cu care se adaptează”.

La ora actuală există mai multe modele de a livra servicii din cloud: cloud public, cloud privat - clientul cumpără capabi-litatea de cloud şi cloud hibrid - cloud

privat, dar găzduit la un host extern. Prin utilizarea acestor modele, avantajele constau în reducerea semnificativă a cos-turilor de hardware şi utilizarea mai bună a resurselor existente. Nu întâmplător, po-trivit estimărilor Gartner, până în 2012, peste 25% din serverele vândute vor fi pentru o infrastructură de tip cloud.

„În viitor, infrastructura IT nu va mai sta în data center-ului clientului, ci în Cloud”, este de părere şi Eduard Slobozeanu, Tech-nology Sales Consultant, Fujitsu Techno-logy Solutions, care a creionat un profil al clientului pretabil la Cloud. „Clienţii po-triviţi pentru Cloud sunt cei care au nevoie să crească mult, repede şi foarte ieftin. În acelaşi timp, trebuie protejată şi pla-neta. Fujitsu are un produs potrivit pentru această nevoie - serverul CX1000, infra-structura propriu-zisă pentru Cloud”.

Dar Cloud nu înseamnă doar infra-structură, ci şi servicii. Ionuţ Vodă, Senior Developer&Partner, Zitec, a prezentat plat-forma VideoPublishing, o soluţie completă şi accesibilă pentru gestiunea activelor di-gitale ale companiilor, combinând strea-ming la cerere, streaming live, streaming audio şi managementul imaginilor. Dezvol-tat pe platforma Amazon, serviciul îmbină avantajele oferite de tehnologiile Open Source şi Cloud Computing, generând cos-turi reduse şi înaltă disponibilitate.

În zona serviciilor din „nor” a rămas şi Andreea Mărăşescu, PhD - Director Exe-cutiv Business Unit Aplicaţii Software GENESYS Systems, vorbind despre Micro-soft Dynamics CRM, un instrument pe care îl foloseşte în fiecare zi. „Acum este mo-mentul ca fiecare companie să aibă grijă de clienţii săi şi să îşi crească veniturile,

Cloud, SaaS, Externalizare - noul val în ITde Elena Andreea Liţă

Din punct de vedere tehnologic, Cloud computing nu este o noutate absolută, dar probabil pentru prima dată în ul-timii ani, această idee începe să prindă

şi în cele din urmă să intre în viaţa de zi cu zi. Potrivit specialiştilor prezenţi la conferinţa „New Business Solutions: Cloud computing, SaaS, Outsourcing”, organizată de Agora Group pe 3 iunie la Hotel Intercontinental din Bucureşti, astăzi ne aflăm la începutul unei schimbări. Nu înseamnă că deja Cloud computing este peste tot şi este folosit de toată lumea, suntem încă la începutul curbei, dar în mod clar se merge în această direcţie. Iar când vorbim de Cloud computing, vorbim implicit despre Business Process as a Service (BpaaS), Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) şi Infrastructure as a Service (IaaS).

Eduard Slobozeanu, Fujitsu Technology Solutions

Andreea Mărăşescu, GENESYS Systems

Bogdan Farca, IBM România

Ionuţ Vodă, Zitec

Page 25: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

23Nr. 7/8 - Iulie/August 2010

C O L A B O R A R E

Conferin]ele de Solu]ii Agora sunt o suit` de manifest`ri care alterneaz` prezent`ri, workshop-uri interactive, discu]ii [i mese rotunde. Scopul Conferin]elor de Solu]ii Agora este de a prezenta punctele de vedere ale marilor juc`tori în domeniile de interes asupra tendin]elor pie]ei, precum [i a aduce laolat` furnizori [i utilizatori de solu]ii care, în cadrul discu]iilor one-to-one vor putea pune baza unor colabor`ri viitoare. Spa]iul special destinat fiec`rui partener permite atât prezent`ri demonstrative ale solu]iilor, cât [i discu]ii mai restrânse pe marginea acestora. Conferin]ele de Solu]ii Agora sunt organizate în parteneriat cu revistele IT Trends [i Digital Trends. www.agora.ro/conferinte � Solu]ii pentru IMM-uri (ERP, CRM,

Document Management, BI) – 11 martie� Modernizarea [i Eficientizarea

Administra]iei Publice Locale din Rom=nia - Transilvania – 17 iunie, Bra[ov� eHealth 2010 – 8 iulie, Bucure[ti� Modernizarea [i Eficientizarea

Administra]iei Publice Localedin Muntenia [i Dobrogea – 23 septembrie, Constan]a� Modernizarea [i Eficientizarea

Administra]iei Publice Locale din Moldova – 7 octombrie, Ia[i� Modernizarea [i Eficientizarea

Administra]iei Publice Localedin Banat [i Oltenia – 18 noiembrie, Craiova

C O N F E R I N Ț E L E

REGIONALEC O

RROADSHOW DE TEHNOLOGIE ȘI FINANȚĂRI

C O N F E R I N Ț E L E

DE SOLUȚIIC O

DC O N F E R I N Ț E L E D E

TEHNOLOGIEC O N F

TETEHNOLOGIILE CARE MODELEAZĂ AFACERILE

CALENDARCONFERIN}EAGORA GET IN CONTACT WITH YOUR

FUTURE BUSINESS PARTNERS!

Conferin]ele Regionale Agora sunt Roadshow-uri de tehnologie [i finan]̀ ri care promoveaz ̀ solu]ii pentru sc`derea costurilor [i eficientizarea afacerilor. Conferin]ele au fost lansate în februarie 2005 [i au înregistrat 56 de prezen]e pân ̀la 30 iunie 2010 în cele mai dezvoltate regiuni ale ]̀ rii, însumând o audien]̀ de peste 5.500 de participan]i din aproape 4.300 de companii. Pentru organiza-rea urm`toarelor Roadshow-uri ne baz`m pe experien]a [i informa]iile acumulate p=n` \n prezent. Conferin]ele Regionale Agora sunt organizate în parte neriat cu revistele IT Trends [i Digital Trends.www.agora.ro/regionale

� ROAD-SHOW - Solu]ii New Business (Cloud Computing, SaaS, Outsourcing, Unified Communications, Virtualizare):�Ia[i - 19 octombrie �Cluj - 21 octombrie �Timi[oara - 22 octombrie

� ROAD-SHOW - Solu]ii de Securitate:�Ia[i - 02 noiembrie�Cluj - 04 noiembrie�Timi[oara - 05 noiembrie

Conferin]ele de Tehnologie Agora reprezint` o suit ̀de manifest`ri menite a prezenta solu]ii concrete pentru companii medii [i mari [i administra]ia public ̀central̀ . La Conferin]ele de Tehnologie Agora publicul ]int ̀este format din factori de decizie [i directori IT, persoane care stabilesc bugetele de achizi]ii în marile corpora]ii. Conferin]ele de Tehnologie Agora au debutat în 2008, înregistrând 20 de confe-rin]e în primii 2 ani, audien]a fiind între 70 [i 140 de participan]i / conferin]̀ . Conferin]ele de Tehnologie Agora sunt organizate în parte-neriat cu revistele IT Trends [i Digital Trends.www.agora.ro/conferinte

� Storage – 27 ianuarie� Unified Communications – 10 februarie� Virtualizare – 24 martie� Securitate – 14 aprilie� Business Continuity/Disaster Recovery –

28 aprilie� Centre de date – 12 mai� Open Source/ Free Software – 27 mai� Solu]ii New Business (SaaS, Cloud

Computing, Outsourcing) – 3 iunie� Storage & Business Continuity –

8 septembrie� Solu]ii Business pentru IMM-uri

(ERP, CRM, BI, Document Management) – 30 septembrie� Virtualizare – 14 octombrie� Solu]ii New Business (SaaS, Cloud

Computing, Virtual Desktop Infrastructure, Outsourcing) – 27 octombrie� Securitate – 10 noiembrie� Programatica – Romanian Developers

Conference – 26 noiembrie� Centre de Date & Managementul

infrastructurilor IT – 8 decembrie

Page 26: IT TRENDS iulie-august 2010

www.ittrends.ro

24 Nr. 7/8 - Iulie/August 2010E V E N I M E N T

REDACÞIA:

Bogdan Marchidanu, Senior business editor [email protected] Lăcraru, Channel [email protected] Andreea Liþã, Senior [email protected] Muscã, Senior [email protected] Faur, Business [email protected] Bucur, [email protected] Teodorescu, [email protected]

EDITORIALIŞTI:

Radu Crahmaliuc [email protected]

Constantin Teodorescu [email protected]

MANAGEMENT:

Romulus Maier, Managing [email protected] Bucuroiu, Sales [email protected] Stăncescu, Sales Managerfl [email protected] Maier, Marketing & PR [email protected]

ISSN: 2065 - 4766

NOTÃ COPYRIGHT:

Copyright © 2010 BYBLOS SRL. Toate drepturile rezervate. Materialul editorial original tipãrit în acest numãr aparþine companiei BYBLOS SRL. IT TRENDS este marcã înregistratã a BYBLOS SRL.

ADRESA:

Str. Constantin Rãdulescu Motru Nr. 13, Et. 8, Ap. 81, Sector 4, Bucureºti, 040361 Tel.: 021-3309282; Fax: 021-3309285 www.agora.ro; [email protected]

AROGA OGOGAGGO PUBLICAŢIE

iar SaaS asigură aceste două obiective în cel mai scurt timp. De ce Microsoft Dyna-mics CRM în regim SaaS? Pentru că este o soluţie foarte potrivită pentru România în acest moment, este simplă, accesibilă fi-nanciar prin modelul pay-as-you-go şi are o vizibilitate imediată în business.

Mihnea Dragu, Account Manager, Acce-leris, a revenit în zona de tehnologie, vorbind despre rolul virtualizării în Cloud. „Astăzi nu s-a vorbit despte faptul că la

baza Cloud computing se află partea de virtualizare, care în prezent mai are încă anumite probleme în ceea ce presupune integrarea. Cisco vine cu o soluţie destul de simplă, Nexus 1000V, un switch virtual, care înlocuieşte switch-urile hardware deja existente într-o reţea. Conform unui studiu Cisco, folosind Nexus 1000V, capacitatea de virtualizare creşte cu 30%”.

Probabil că foarte mulţi participanţi s-au întrebat ce are de spus Microsoft în acest

domeniu. Răspunsul a venit fără ezitări de la Marius Georgescu, Hosting Specia-list Microsoft. „Dorim să fim lideri şi în Cloud şi chiar dacă anunţăm abia acum acest nou val, îl pregătim de mai bine de zece ani”. Dar şi în Cloud, Microsoft va lu-cra în continuare cu parteneri, unul dintre aceştia fiind Central Europe on-Demand Romania, o companie care are în prezent o singură sursă de venit - SaaS, dar şi un plan de business foarte solid. „Deşi Cloud are foarte mult avantaje, din nefericire nu ne scuteşte de faptul că trebuie să avem un business model foarte bine conturat în minte atunci când pornim pe acest drum”, după cum afirmă Cristian Herghelegiu, directorul companiei.

Revenind în zona serviciilor speciali-za te, Remus Cazacu, Director General, Bit Software, a încercat să-i convingă pe participanţi de beneficiile modelului Cloud-SaaS, oferindu-le o soluţie concretă: „Astăzi avem un ERP-CRM care se poate livra într-o versiune Cloud Edition şi o platformă numită Google Apps, o soluţie imbatabilă din punct de vedere al costu-rilor, pe care o propunem clienţilor noştri ce doresc o alternativă la serviciile de me-sa gerie şi colaborare şi care au nevoie de disponibilitate 99,99%”.

În finalul conferinţei, pentru a elimina orice posibilă urmă de neîncredere în ceea ce priveşte trecerea la noile soluţii de busi-ness, Florian Buca, Director Tehnic, Class IT, a concluzionat: „Externalizarea IT este astăzi o oportunitate strategică pentru orice companie care doreşte să obţină be-neficii imediate, experimentate prin îm-bunătăţirea calităţii serviciilor IT sau prin reducerea costurilor”. �

Mihnea Dragu, Acceleris

Marius Georgescu, Microsoft

Remus Cazacu, Bit Software

Florian Buca, Class IT