Învăţătura Ta este bucuria mea!

of 7 /7

Embed Size (px)

description

Învăţătura Ta este bucuria mea!. Rabinul ne povesteşte. În nebunia lui ucigătoare, Împăratul Adrian a interzis iudeilor să studieze textele sfinte, sub pedeapsa cu moartea. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Învăţătura Ta este bucuria mea!

Page 1: Învăţătura Ta este bucuria mea!
Page 2: Învăţătura Ta este bucuria mea!

Împăratul Adrian

În nebunia lui ucigătoare, Împăratul Adrian a interzis iudeilor să studieze textele sfinte, sub pedeapsa cu moartea.

Însă, oare gărzile care păzeau porţile caselor unde se citea şi se medita Tora (Legea), puteau împiedica inimile cele mai pioase, cea a rabinului Akiva ben Iosif, să ardă de iubirea faţă de Cel Veşnic?

Page 3: Învăţătura Ta este bucuria mea!

Rabi Akiva (cca. 45-135 d.C.)

El şi-a asumat riscul, continuând să înveţe public Tora (legea lui Moise) în cercurile iudaice.

Rabi Akiva a fost un mare învăţat, dar şi un mare povestitor. El a călătorit mult, văzând şi lucruri minunate. Vizitându-l pe Papos ben Iuda, pentru a-l avertiza, i-a povestit întâmplarea cu vulpea, bine cunoscută prin alte locuri...

Page 4: Învăţătura Ta este bucuria mea!

În timp ce se plimba de-a lungul albiei unui râu, în căutare de mâncare, vulpea a zărit un banc de peşti foarte agitaţi.

Întrebându-i care era motivul zarvei, peştii i-au răspuns că năvodul pregătit de oameni îi înspăimânta de moarte. Binevoitoare, vulpea le-a sugerat să se ascundă într-un loc, pe uscat, unde puteau să rămână lângă ea, pentru a fi ocrotiţi.

Page 5: Învăţătura Ta este bucuria mea!

- Nu eşti în toate minţile! i-au răspuns peştii. Dacă în apă, locul unde noi trăim, suntem în pericol, cu atât mai mult ar trebui să fim neliniştiţi, dacă am ieşi...!

Papos ben Yehuda nu a mai avut nevoie de explicaţii. Pentru cel drept, Tora nu este un accesoriu, ea e remediul împotriva leprei sufletului, idolatria; mai mult, ea este mediul vital, în afara căruia identitatea proprie şi viaţa sunt condamnate să piară.

Page 6: Învăţătura Ta este bucuria mea!

După un timp, romanii l-au prins pe Rabi Akiva şi l-au aruncat în temniţă. A fost prins şi Papos; el i-a trimis rabinului un răvaş:”Fericit eşti tu, Akiva, pentru că ai fost prins din cauza Torei, în timp ce eu am fost închis pentru lucruri de nimic”.

Rămâi credincios faţă de Domnul, chiar cu preţul vieţii!

Nu te îndepărta de El.

Page 7: Învăţătura Ta este bucuria mea!

Prezentare realizata de Şcoala Biblică Nazaret: www.nazareth.ro