Ghid Pr Licenta Di 2015

7
GHID PENTRU ELABORAREA ŞI SUSŢINEREA LUCRĂRII DE LICENŢĂ Pesponsabili Prof.dr.ing. Sorin CĂNĂNĂU Conf.dr.ing. Gina Florica STOICA Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică Domeniul de licenţă: Inginerie industrială Specializarea: Designul Industrial, cursuri zi – 4 ani CONSIDERAŢII GENERALE Ghidul se adresează studenţilor care au urmat cursurile specializării: Design Industrial. Lucrarea de licenţă este, pentru orice student, prima lucrare de anvergură care-l defineşte în mediul profesional, conferindu-i personalitate. Lucrarea de licenţă este una din dovezile competenţei profesionale reprezentând un argument în demersul viitor pentru obţinerea unui loc de muncă. Pentru succesul activităţii de elaborare a lucrarii de licenţă se recomandă parcurgerea următoarelor etape: 1) alegerea temei lucrarii de licență; 2) documentarea- studiul bibliografic; 3) elaborarea propriu-zisă a lucrării de licență; 4) înscriera pentru susținerea lucrarii de licență și finalizare a studiilor; 5) susținerea lucrării de licență cu valorificarea rezultatelor obținute. 1. ALEGEREA TEMEI LUCRĂRII DE LICENŢĂ Temele propuse de către profesorii coordonatori vor fi aprobate de o comisie formată din cadre didactice din Departamentul Organe de Maşini şi Tribologie. 2. DOCUMENTAREA Pentru realizarea unui proiect original, fundamentat ştiinţific, se impune consultarea surselor de informaţii disponibile, cărţi, periodice, prospecte sau alte publicaţii, urmărind ultimele realizări şi evoluţii ale tematicii abordate. Se va acorda o importanţă deosebită găsirii soluţiilor de modelare matematică şi de cercetare numerică, elaborării programelor de calcul aferente. Perioada efectivă alocată pentru elaborarea proiectului de diplomă este, conform planului de învăţământ, între sfârşitul sesiunii ianuarie-februarie şi luna iunie, adică semestrul al II- lea. 3. ELABORAREA LUCRĂRII DE LICENŢĂ 3.1 Tipologia și structura lucrării de licență Lucrările de licenţă vor fi concepute cu caracter tehnico-estetic. Prin urmare, nu este posibilă clasificarea temei proiectului, ca pur tehnică sau pur estetică. Specificul temei trebuie să permită dezvoltarea ei atât în domeniul tehnic cât şi în cel al designului industrial. Lucrarea de licenţă este un proiect complex care va 1

description

upb ghid de practica lincenta

Transcript of Ghid Pr Licenta Di 2015

GHID PENTRU ELABORAREA I SUSINEREA LUCRRII DE LICEN

GHID PENTRU ELABORAREA I SUSINEREA LUCRRII DE LICEN

Pesponsabili Prof.dr.ing. Sorin CNNU Conf.dr.ing. Gina Florica STOICAFacultatea de Inginerie Mecanic i MecatronicDomeniul de licen: Inginerie industrialSpecializarea: Designul Industrial, cursuri zi 4 ani

CONSIDERAII GENERALE

Ghidul se adreseaz studenilor care au urmat cursurile specializrii: Design Industrial.

Lucrarea de licen este, pentru orice student, prima lucrare de anvergur care-l definete n mediul profesional, conferindu-i personalitate. Lucrarea de licen este una din dovezile competenei profesionale reprezentnd un argument n demersul viitor pentru obinerea unui loc de munc.

Pentru succesul activitii de elaborare a lucrarii de licen se recomand parcurgerea urmtoarelor etape:1) alegerea temei lucrarii de licen;2) documentarea- studiul bibliografic;3) elaborarea propriu-zis a lucrrii de licen;4) nscriera pentru susinerea lucrarii de licen i finalizare a studiilor;5) susinerea lucrrii de licen cu valorificarea rezultatelor obinute.

1. ALEGEREA TEMEI LUCRRII DE LICENTemele propuse de ctre profesorii coordonatori vor fi aprobate de o comisie format din cadre didactice din Departamentul Organe de Maini i Tribologie.

2. DOCUMENTAREA

Pentru realizarea unui proiect original, fundamentat tiinific, se impune consultarea surselor de informaii disponibile, cri, periodice, prospecte sau alte publicaii, urmrind ultimele realizri i evoluii ale tematicii abordate.

Se va acorda o importan deosebit gsirii soluiilor de modelare matematic i de cercetare numeric, elaborrii programelor de calcul aferente. Perioada efectiv alocat pentru elaborarea proiectului de diplom este, conform planului de nvmnt, ntre sfritul sesiunii ianuarie-februarie i luna iunie, adic semestrul al II- lea.

3. ELABORAREA LUCRRII DE LICEN3.1 Tipologia i structura lucrrii de licen

Lucrrile de licen vor fi concepute cu caracter tehnico-estetic. Prin urmare, nu este posibil clasificarea temei proiectului, ca pur tehnic sau pur estetic. Specificul temei trebuie s permit dezvoltarea ei att n domeniul tehnic ct i n cel al designului industrial. Lucrarea de licen este un proiect complex care va folosi cunotinele asimilate n cadrul mai multor discipline de nvmnt.Temele unor astfel de proiecte pot fi diverse, cu caracter interdisciplinar.O parte a lucrrii de licen va fi numit tehnic dac face apel la cunotinele tehnice specifice domeniului ingineriei industriale. Astfel, s-ar putea trata subiecte ca: proiectarea unor procese tehnologice moderne pentru piese sau structuri complexe, proiectarea unor tehnologii specifice, simularea pe calculator a unor procese fizico-chimice, simularea comportrii sub sarcin a unor structuri, proiectare asistat de calculator CAD-CAE etc.O parte a proiectului de diplom poate face referiri numai la noiuni de design industrial din cadrul unor domenii specializate ca: simularea formei, modelare virtual, geometria formelor asistat de calculator, estetic industrial, prelucrare de imagini, modelarea solidelor, modelarea suprafeelor, ergonomie, designul ambalajelor, webdesign etc, acea parte va fi considerat ca parte de design industrial.

Pornind de la obiectivele specializarii Design Industrial, vor fi apreciate n mod deosebit temele care mbin ntr-un ansamblu problemele tehnice cu cele de design, urmrind impactul estetic al soluiilor tehnice sau, materializarea unor deziderate de design industrial cu soluii tehnice.3.2 Volumul i forma de prezentare a lucrrii de licen.

Din punct de vedere al formei de prezentare, lucrarea de licen va cuprinde dou pri : partea scris i partea grafic.

Partea scris a proiectului are aproximativ 50 pagini. Acest numr se distribuie ntre partea tehnic i partea de design industrial a lucrarii (dac este cazul) n proporii egale, sau n proporie de minim 30% partea tehnic, respectiv parte de design industrial.Lucrarea de licen se va redacta sau dactilografia pe coli de format A4, Times New Roman la 1,5 rnduri, mrimea fontului 12, Formatul de pagin: Sus-Jos 25 mm, Stnga 30 mm, Dreapta 25 mm,

Prima pagin a prii scrise, care constituie subcoperta, va indica tema proiectului, numele i prenumele absolventului, al ndrumatorului, anul elaborrii (v, anexa 1).

Pagina a doua constitute -Tema Proiectului- care se va completa pe formulare de forma celui din anexa 2, cu datele i semnturile cerute.

Pagina a treia, rezumatul, de maxim o pagin, reprezint o redactare concis a coninutului proiectului urmat de o scurt sintez a rezultatelor, a concluziior i a direciilor ulterioare de cercetare . Pagina a patra a proiectului va conine cuprinsul lucrrii redactate (conform STAS, folosind numerotarea zecimal).

Coninutul propriu-zis al lucrrii va fi redactat sistematic, clar si concis, evitnd scrierea repetat a unor formule, explicaii etc. Relaiile i figurile se vor numerota pe capitole, n ordine cronologic, recomandndu-se ca, dup numrul figurii, s se specifice coninutul acesteia. Exemplu forma:

"Fig. 3.4. Titlul figurii.

Fiecare capitol va ncepe pe o pagin nou, pstrnd constant distana de la marginea de sus a foii la titlul capitolului.

Numerotarea ecuaiilor, a relaiilor se va face cu cifre arabe, se vor include ntre paranteze i se vor alinia pe vertical. Att n text, ct i n partea grafic se vor utiliza simbolurile si terminologiile conform standardelor n vigoare, chiar dac n documentaiile utilizate apar alte notaii. Este necesar ca simbolurile si notaiile utilizate s fie uniforme n toat lucrarea. Relaiile se vor scrie separat de text, centrat pe limea hrtiei, iar semnificaia fiecrui coeficient va fi redat ntr-un rnd separat, n ordinea n care acesta apare n relaia respectiv. De exemplu :

(3.4)

n care: este fora principal, [N]; .

- viteza miscarii principale, [m/s];

n cazul n care se utilizeaz multe simboluri si coeficieni, se poate indica semnificaia acestora ntr-o list de simboluri si notaii, n cadrul unei subdiviziuni distincte de la nceputul proiectului.

Referinele n text la relaiile de calcul din proiect se fac prin indicarea numrului de ordine al relaiei respective, scris ntre paranteze, de exemplu: nlocuind n relaiile (3.9) si (3.10) se obine:

Tabelele se dispun n cadrul proiectului acolo unde sunt amintite si se numeroteaz, numrul de ordine fiind precedat de cuvintul "Tabelul ", care se scrie n partea dreapta sus, deasupra tabelului.

Pentru orice relaie sau scheme de principiu preluate din literatura de specialitate se va indica n mod obligatoriu sursa bibliografic printr-o trimitere de forma: "folosind metoda descris n [11, pag. 23] s-a obinut ...". Prima cifr indic poziia publicaiei citate n lista bibliografic de la sfirsitul proiectului.

Schitele explicative referitoare la problematica tratat vor fi ntocmite la dimensiunile necesare si vor fi incluse in text fr chenar. Se recomand ca aceste figuri sa fie executate folosind:

Insert Object Microsoft Word Picture sau inserare ca pictograma *.jpeg, *.wmf

In cazul repetrii unor calcule pentru valori numerice diferite, nu se vor prezenta toate calculele individuale, ci dup scrierea algoritmului pentru o valoare reprezentativ , restul se va prezenta centralizat sub form tabelar.

Partea grafic va cuprinde elemente specifice temei, de exemplu:

- elemente de prezentare i identitate a produsului: reclam, logo de produs, ambalaj etc.

- modele geometrice ale produsului i ale componentelor;- desene de ansamblu, subansamble i desene de execuie (pentru reperele de complexitate ridicat) concepute de autor;

- scheme (cinematice, de amplasare a utilajelor, de prelucrare pe utilaje complexe etc.)

- plane de operaii reprezentative;

- scheme pentru algoritmi i extras file de programare;

-diagrame trasate experimental sau cu ajutorul calculatorului;

- scheme logice;

Numrul i dimensiunile/volumul planelor se vor stabili de comun acord cu conductorul lucrrii. n calculul volumului prii grafice a proiectului, nu sunt socotite dect planele elaborate de student i nu documentaia grafic preluat de la sursa de documentare. Scara la care se fac reprezentrile grafice trebuie corelat cu gradul de relevan a reprezentrii n general, cu nivelul de semnificaie a detaliilor i cu densitatea de informaie ce trebuie transmis.

n partea scris, trebuie s existe referiri si explicaii pentru fiecare plan. Desenele de execuie trebuie s fie ntocmite conform normelor n vigoare. Partea grafic va fi executat pe hrtie alb prin plotare (imprimare) sau pe desen folosind tu negru sau color. La elaborarea materialului grafic, se va ine cont de prescripiile standardelor de specialitate. Formatele desenelor i scrile de reprezentare se vor alege astfel nct suprafaa planelor s fie folosit ct mai util, fr spaii goale mari i fr mriri nejustificate.

Listingurile programelor scrise se prezint ntr-o anex separat de lucrare. n funcie de volumul efortului depus pentru elaborarea acestora, ndrumtorul proiectului poate reduce numrul necesar de formate ale prii grafice.

3.3 Recomandri pentru redactarea prilor caracteristice ale lucrarii

3.3.1 Introducere

n introducere se va arta necesitatea studierii domeniului creia i aparine tema propus, importana subiectului proiectului de diplom pentru domeniul studiat. Se va prezenta clar si concis obiectul, scopul lucrrii, problemele care au fost analizate i rezolvate n lucrare, modul general de soluionare a acestora. Se vor face scurte referiri la msura n care lucrarea contribuie la rezolvarea sau mbuntirea problemelor respectiv soluiilor studiate. Introducere poate avea maxim 2 pagini.

3.3.2 Analiza stadiului actual al temei

Scopul acestei seciuni este de a face o sintez a documentrii teoretice, de a prezenta nivelul atins n cercetarea pe plan naional i internaional i caracteristicile generale ale domeniului n care se face cercetarea. In finalul acestui capitol, candidatul va prezenta concluzii i directiile de cercetare alese. Aces capitol va avea 4-5 pagini.

3.3.3 Contribuii teoretice i aplicative la soluionarea temei

A. Pentru partea tehnic a lucrrii de licenAcest capitol al lucrrii va prezenta contribuia personal a absolventului la rezolvarea temei. Se va descrie pe larg fie metodologia urmat, fie tehnologia sau soluia constructiv de baz conceput. Din modul de expunere trebuie s rezulte clar elementele preluate i cele originale propuse de candidat.

Prezentarea soluiilor constructive propuse se face utiliznd scheme de principiu, pentru ca apoi s se fundamenteze soluiile propuse prin calcule (cinematice, dimensionare i verificare, termice, tribologice etc.).

Calculele vor fi nsoite de schie explicative la mrimea impus de complexitate i eventual de gabarit.

O mare atenie se va acorda calculelor de optimizare, care trebuie s stea la baza determinrii parametrilor constructivi i tehnologici principali. n acest capitol, trebuie s se prezinte descrieri constructive, funcionale i tehnologice, prezentate n detaliu pe planele din partea grafic. n final, datele (rezultatele) obinute se pot prezenta sub form tabelar sau de diagrame. Tabelele i diagramele vor fi nsoite de interpretri specifice dar i comparative cu rezultate similare existente n bibliografie.

B. Pentru partea de design industrial

n aceast parte, se vor prezenta destinaia, utilitatea, factorii de evoluie, performanele, impactul social i cultural al produsului. Se va urmri prezentarea fenomenului att in manifestrile lui calitative ct i cantitativ.Acest capitol poate cuprinde:

Studii de caz; analiza a 2-3 soluii existente; realizarea unor variante proprii pentru designul de produs; adoptarea uneia dintre variantele propuse.

Organizarea formelor produsului (Gestalt, proporii, simetrii, valene estetice).

Obinerea formelor produsului (forme geometrice, constructiv-tehnologice, funcionale); soluii pentru tehnologia de montaj.

Materiale folosite; elemente asociate suprafeelor; culori.

Atributele produsului (utilitate, fiabilitate, originalitate, estetic, disponibilitate etc.); protecia mediului; drepturile utilizatorului.

Modelarea geometric a produsului.

Se vor genera obiective pentru sistemele studiate, strategii pentru atingerea obiectivelor, precum i modaliti de control i validare a realizrilor. 3.3.4 Concluzii

Concluziile sunt o form ct mai concis a principalelor rezultate obinute n tema tratat, subliniindu-se contribuia originala rezultat din propriile cercetri. Vor fi evideniate elementele de noutate ale lucrrii.

3.3.5 Utilizarea rezultatelor

Succint, se va face un comentariu (1-2 pag) despre valoarea rezultatelor, despre modul de utilizare al acestora, cu referire la potenialii beneficiari.

3.3.6 Bibliografia

Lista bibliografic a lucrrilor consultate este la sfiritul proiectului sau la sfritul fiecrui capitol al proiectului de licen. Ea va cuprinde lucrrile consultate, numerotate, prezentate n ordinea alfabetic dup numele primului autor.

Trimiterile din text la bibliografie se fac scriind ntre paranteze rotunde numele autorului i anul apariiei, de ex. (Popescu, 1998).Vor face parte din lista bibliografic numai acele lucrri care au fost direct utilizate n proiect.

Elementele referinei bibliografice pentru articole sunt: numele i prenumele autorului (prenumele cu iniiale); titlul revistei; volum i numr; anul apariiei; paginile ntre care figureaz lucrarea.

4. inscrierEa pentru sustinerea lucrarii de licen i finalizarea studiilor Absolventii specializrii Design Industrial se nscriu pentru examenul de licen la secretariatul facultatii de Inginerie Mecanic i Mecatronic din Universitatea POLITEHNICA din Bucureti, conform art.8 pct.1 din METODOLOGIE UPB privind organizarea i desfasurarea examenelor de finalizare a studiilor (examene de licen, diploma, disertaie) pentru anul universitar 2014/2015 (sesiunile iunie-iulie 2015).

nscrirea candidailor din Universitatea POLITEHNICA din Bucureti pentru susinerea unui examen se face individual, cu cel puin 15 zile nainte de nceperea examenului; fiecare absolvent va depune documentele cerute de secretariatul FIMM (vezi www.upb.ro).

Pentru absolvenii fr taxa de studii din UniversitateaPOLITEHNICA din Bucureti, susinerea examenului de licen este gratuit o singura dat, indiferent de anul absolvirii, conform METODOLOGIE UPB.

Listele cu candidaii nscrii pentru susinerea examenului de finalizare a studiilor (licen) vor fi transmise la secretarii comisiilor de examen cu cel putin 4 zile nainte de nceperea examenului. Secretarii comisiilor, sub coordonarea preedinilor comisiilor, vor ntocmi i aduce la cunotinta candidailor, cu cel putin 2 zile nainte de nceperea examenului, listele de programare a acestora la susinerea probelor de examen.

5. SUSTINEREA LUCRRII DE LICEN IN FAA COMISIEI

5.1. Modalitatea de susinere a lucrrii de licen n faa comisiei este deosebit de important pentru aprecierea i evaluarea lucrrii.

5.2. Senatul Universitatii POLITEHNICA din Bucureti a hotart ca examenul de licen s fie public i n urma promovrii examenului de licena se acorda 10 puncte credit.5.3. Pezentarea trebuie s fie concis, abordnd esena proiectului i detaliile semnificative. Modul de exprimare trebuie s fie clar, coerent, s nu lase posibilitatea unor interpretri diferite.Se va prezenta distinct ceea ce s-a preluat i partea original a proiectului. Soluiile vor fi susinute cu argumente logice, cu trimiteri la referine bibliografice. Rspunsul la ntrebrile membrilor comisiei va fi direct, la obiect, fr dezvoltri inutile. Candidatul trebuie s cunoasc i s fie capabil s explice toate elementele pe care le-a folosit n lucrare.

Pentru prezentare se pot utiliza: folii transparente, prezentare power point, materiale video, tehnic de calcul, mostre etc. Bibliografie

*** http://www.upb.ro/documente/metodologie-finalizare-studii.pdf

*** Ghid pentru elaborarea proiectului de diplom pentru profilul Inginerie Manageriala i Tehnologic,Universitatea din OradeaAnexa 1 MACHET COPERT

Anexa 2 MACHETA PRIMEI PAGINI / DIN INTERIOR

https://en.wikipedia.org/wiki/Fountain_penhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Stilou

Universitatea Politehnica din Bucuresti

Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica

DeSIGN INDUSTRIAL

LUCRARE DE LICEN

Absolvent _________

Conductor tiinific_________

Bucuresti

2014

Universitatea Politehnica din Bucuresti

Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica

DeSIGN INDUSTRIAL

Lucrare de licen

Titlul lucrrii

Absolvent _________

Conductor tiinific_________

Bucuresti

2014

PAGE 4

_1452539377.unknown

_1452539389.unknown

_1452539339.unknown