Forme Medicamentoase

of 16 /16
UNIVERSITATEA DE VEST “VASILE GOLDIS” ARAD FARMACOLOGIE

Embed Size (px)

description

Referat farmacologie mg

Transcript of Forme Medicamentoase

Page 1: Forme Medicamentoase

UNIVERSITATEA DE VEST “VASILE GOLDIS” ARAD

FARMACOLOGIE

Page 2: Forme Medicamentoase

1. Comprimatele sunt forme farmaceutice solide care contin doze unitare din una sau mai multe substante active ; se obtin prin comprimarea unui volum constant de substante active  , asociate sau nu cu substante auxiliare.

Page 3: Forme Medicamentoase

Comprimatul oral se administreaza prin inghitire si se desface la nivelul tubului digestiv fiind absorbit la acest nivel.

Page 4: Forme Medicamentoase

Comprimatul efervescent: contine substanta medicamentoasa dispersata intr-un amestec efervescent (bicarbonat de sodiu si acid citric sau tartic) care in contact cu apa reactioneaza cu degajare de CO2 si determina desfacerea sau chiar dizolvarea substantelor active; efervescenta mai poate masca si gustul neplacut al medicamentului, iar solutia obtinuta trebuie sa fie clara.

Page 5: Forme Medicamentoase

Comprimatul retard este forma farmaceutica care asigura o eliberare controlata sau sustinuta a substantei active in organism, realizand astfel o absorbtie lenta si uniforma a medicamentului si un efect terapeutic stabil si prelungit, de 8 ora sau mai mult, dupa o singura administrare.

Page 6: Forme Medicamentoase

Sunt forme farmaceutice solide obtinute prin asocierea comprimatelor cu unul sau mai multe straturi din zahar sau alte substante dulci- drajefiere. Invelisul mascheaza gustul sau mirosul neplacut al substantei medicamentoase, protejeaza comprimatul fata de actiunea factorilor externi, poate dirija dezagregarea in stomac sau intestin. Se deosebesc astfel drajeuri gastrosolubile si enterosolubile.

Page 7: Forme Medicamentoase

3. Capsulele Sunt forme medicamentoase formate din

invelisuri de gelatina, amidon care contin doze unice de substante medicamentoase solide sub forma de pulbere sau granule si uneori lichide.

In functie de natura invelisului capsulele pot fi: Capsule gelatinoase tari( capsule operculate) Capsule gelatinoase moi ( perle) Capsule amilacee (casete)

Capsulele de amidon se utilizeaza pentru medicamente solide ( pulberi), iar cele de gelatina si pentru medicamente semisolide si pentru lichide.

Page 8: Forme Medicamentoase

4. Pulberile Sunt preparate farmaceutice solide cu aspect

uniform obtinute din una sau mai multe substante active cu un grad de diviziune ( finete) determinat.

Pentru administrarea orala pulberile se dizolva in apa, ceai, lapte; pulberile efervescente se pastreaza in recipiente etanse, pulberile medicamentoase anodine nedivizate se administreaza cu lingura sau lingurita.

Dupa modul de preparare pulberile pot fi:TipizateOficinaleMagistrale

Page 9: Forme Medicamentoase

Solutii buvabile sunt solutii apoase obtinute prin dizolvarea substantei medicamentoase intr-un solvent, avand o conditionare specifica in fiole de sticla buvabile, flacoane de sticla cu picurator sau presurizate.

Page 10: Forme Medicamentoase

Solutii in picaturi contin in general substante puternic active sau anodine dizolvate intr-o cantitate mica de solvent si administrate pentru dozare cu picatorul direct, uneori administrate pe zahar sau diluate in apa.

Limonade solutii apoase edulcorante si aromatizate care contin cantitati mici de acizi organici si relativ mari de saruri organice, utilizare ca laxative, antiemetice, etc.

Page 11: Forme Medicamentoase

Sunt preparate farmaceutice lichide cu un continut crescut de zarah de consistenta vascoasa destinate administrarii interne.

Siropurile industriale pot contine una sau mai multe substante medicamentoase, diversi auxiliari si cel putin 40% zahar.

Siropurile pot si foar aromatizate cand se folosesc exclusiv pentru corectarea gustului unor substante medicamentoase avnd rol de vehicol in preparatele de uz intern.

Datorita gustului agreabil sunt folosite in special in medicatia pediatrica.

Page 12: Forme Medicamentoase

Sunt preparate farmaceutice solide care care contin doze unitare din una sau mai multe substante active; sunt destinate administrarii pe cale rectala , vaginala sau uretrala.

Page 13: Forme Medicamentoase

Sunt preparate farmaceutice de consistenta moale , destinate aplicarii pe piele sau mucoase in scop terapeutic sau de protectie.

Page 14: Forme Medicamentoase

A. Administrate cu seringa:1. Forme lichide injectabile:

a) Solutii apoase care se administreaza i.m. sau i.v.b) Solutii uleioase : administrate exclusiv i.m. profundc) Cu actiune prelungita administrata in general i.m.

2. Pulberi pentru preparate injectabile: sunt substante solide, sterile repartizate in flacoane exact dozate, prin agitare inainte de administrare intr-un lichid steril pulberea se dizolva obtinandu-se o solutie limpede uniforma.

3. Comprimatele pentru solutii injectabile.

Page 15: Forme Medicamentoase

B. Lichide perfuzabile Sunt preparate farmaceutice izotone, sterile

apirogene, numai sub forma de solutii apoase sau emulsii de tip ulei/apa care se administreaza i.v. in volume de 100 ml sau mai mari cu ajutorul dispozitivului de perfuzare .

Page 16: Forme Medicamentoase

MATYAS MELINDA-ANDREEAMEDICINA GENERALA ANUL III, GRUPA 6