Evolutia Ciinilor

of 15 /15
MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA FACULTATEA DE BIOLOGIE ȘI PEDOLOGIE A efectuat: Studenta anului III Co ş ş let Liliana let Liliana A verificat: Doctor, Conferențiar universitar Leșanu Mihail Leșanu Mihail EVOLUTIA C EVOLUTIA C Â Â INILOR INILOR ( ( CANIS FAMILIARIS CANIS FAMILIARIS ) )

Embed Size (px)

Transcript of Evolutia Ciinilor

Page 1: Evolutia Ciinilor

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

FACULTATEA DE BIOLOGIE ȘI PEDOLOGIE

A efectuat:Studenta anului III Coşşlet Lilianalet Liliana

A verificat:Doctor, Conferențiar

universitarLeșanu MihailLeșanu Mihail

EVOLUTIA CEVOLUTIA CÂÂINILOR INILOR ((CANIS FAMILIARISCANIS FAMILIARIS))

Page 2: Evolutia Ciinilor

Originea câinelui urcă mult în paleolitic unde, consideră paleontologii, acum 60 de milioane de ani trăia cel mai vechi carnivor cunoscut - Creodont, contemporan al dinozaurilor.

Din acest vechi carnivor, s-a format acum 40 de milioane de ani, Miacis, un alt carnivor, din a cărui strămoşi s-au desprins 2 ramuri evolutive: - Prima a dat nastere pisicilor contemporane, iar cealaltă – unui alt carnasier, ce a trăit în era terţiară, acum 30 de milioane de ani, denumit Cynodictis, carnasier cu 42 de dinti, la fel cum au carnivorele din zilele noastre.

De la aceasta din urmă, s-a dezvoltat o ramură ce a evoluat, de la Cynodesmus (acum 15 milioane de ani), pană la contemporanul strămoş al câinelui - Tomarctus, apărut aproximativ cu 10 milioane de ani în urmă.

Introducere

La finele terţiarului, din această linie evolutivă, se formează familia canidelor, din care face parte lupul, câinele, şacalul şi vulpea. Conform datelor paleontologice aceste specii au apărut aproximativ cu 2 milioane ani în urmă.

Cel mai probabil, acest carnivor terţiar este predecesorul acelor acel ce i-a conferit câinelui inteligenţa şi devotamentul proverbiale.

Page 3: Evolutia Ciinilor

Conform datelor paleontologice, originea primilor strămoși a câinilor datează de apăroximativ 50 de milioane de ani în urmă. Drept formă ancestrală este considerat Cynodictis, specie care au fost semnalată pe continentele Europa și Asia. Acest mamifer, este considerat şi strămoșul urșilor, ratonilor şi lupilor contemporani.

Page 4: Evolutia Ciinilor

CynodictisCynodictisDin punct de vedere anatomic, Cynodictis avea un corp alungit, membre flexibile, scurte, fiecare prevăzut cu cinci degete, care aveau gheare retractabile.

Page 5: Evolutia Ciinilor

DaphoenusDaphoenusUrmătorul stramoş în arborele filogenetic al câinelui contemporan este Daphoenus, un gen dispărut de carnivore terestre, care a apartinut familiei Amphicyonidae şi a populat teritoriile Americii de Nord acum 25.7 mil. de ani în urmă. Daphoenus, la fel ca şi restul reprezentanţilor familiei sale, a fost numit un "câine urs", deoarece poseda caracteristicile morfologice atât a urșilor cât şi a câinilor. Aceste animale erau de dimensiunile coiotului contemporan.

Page 6: Evolutia Ciinilor

Daphoenus cântarea aproximativ 7 - 8 kg. Daphoenus vetus putea ajunge la 25 kg, craniul avea 20 cm în lungime, picioare scurte, deplasându-se prin salturi mici şi rapide.

Caracteristici :Caracteristici :

Page 7: Evolutia Ciinilor

CynodesmusCynodesmusReprezintă un gen dispărut de câinin omnivori care popula America de Nord în timpul Oligocenului acum 33.3 – 26 mln. ani în urmă. Avea aproximativ 1 metru lungime cu craniul relativ scurt. Forma membrelor sale sugerează că Cynodesmus nu a fost un alergator foarte bun în comparație cu majoritatea celorlaltor canide. Spre deosebire de câinii contemporani, a avut cinci degete la fiecare picior, purtând gheare parțial retractabile.

Page 8: Evolutia Ciinilor

TomarctusTomarctus

Specie de canide de la care au provenit urșii, câinii şi lupii contemporani. Este considerat, de asemenea, si strămoşul genului Vulpes. A trait acum 23-16 milioane ani în urmă.

Page 9: Evolutia Ciinilor
Page 10: Evolutia Ciinilor

De la Tomarctus provin Canis falconeri (hienă), Canis lupus dingo (dingo australian), Canis aureus (șacalul) și Canis lupus (lupul).Tomarctus, cel mai probabil, se crede a fi strămoşul cel mai aproapiat al câinelui domestic - Canis familaris.

TomarctusTomarctus

Page 11: Evolutia Ciinilor

Asemanările şi deosebirile dintre lupi şi câini

Câinii atuali sunt canidele cele mai apropiate de lupii cenusii. Diferenţa dintre secventele ADN ale lupului cenuşiu şi ale câinelui este de doar 1,8%.Deosebire dintre Lupul cenuşiu, Lupul etiopian şi coiot este de mai mult de 4%.

Page 12: Evolutia Ciinilor

• Studiile comparative între câine şi lup, axate pe comportamentul şi anatomia celor doua specii, au demonstrat ca fiziologia si comportamentul acestor două specii se seamana cu cele ale lupilor tineri.

• Bulele timpanice ale lupilor sunt mari, aproape sferice, spre deosebire de caini, la care bulele auditive sunt mai mici, tasate şi usor cutate. În comparaţie cu câinii, cu care se aseamănă la talie, lupii au craniul cu 20% mai mare, creerul cu 10% mai mare, iar dinţii sunt proporţional mai masivi.

Page 13: Evolutia Ciinilor

• Picioarele din fata ale lupilor sunt dispuse mai aproape decât ale câinilor. Cozile, în stare relaxată, le atarnă drept sau usor curbate spre corp, pe când acelaşi sector la câini poate avea formă şi poziţie diferită.

• Urmele lupilor sunt mai mari decat cele ale câinelor, deşi este aproape imposibil să faci diferenţă între urmele lăsate de câini şi cele lăsate de lup; cei mai multi caini au o amprenta mai rotunda decat lupii.

Urmă de lupUrmă de lup

Urmă de câineUrmă de câine

Page 14: Evolutia Ciinilor

• Premolarii şi molarii lupilor au altă amplasare, fiind dispuşi mai departe unul e altul.

• La câini lipseşte glanda perianală; întră în perioada de estrus de două ori pe an, spre deosebire de lupi, care au estrus o singură dată pe an.

Page 15: Evolutia Ciinilor

MULMULŢŢUMESC UMESC PENTRU PENTRU ATENATENŢŢIE IE !!