Evolutia televizorului

download Evolutia televizorului

of 19

 • date post

  18-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  57
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Evolutia televizorului

Transcript of Evolutia televizorului

Evolutia televizorului.

Odat cu declanarea revoluiei industriale la sfritul secolului al XVIII-lea, o mulime de invenii i, totodat, de inovaii au accentuat dezvoltarea mai multor domenii de activitate. Principala consecin a izbucnirii revoluiei industriale a fost reprezentat de dezvoltarea tiinei, a oraelor i, implicit a produciei. Un secol mai trziu, progresul tiinei i noile descoperiri n domeniul automobilelor i cel industrial au mpins la izbucnirea celei de-a doua revoluii. Principalele semne ale faptului c industria i ncepuse lungul drum ctre modernitate i schimbare au fost date de apariia locomotivei n anul 1814 (George Stephenson), a dinamitei 23 de ani mai trziu (Alfred Nobel), a becului n 1879 (Thomas Edison), a automobilului n 1885 (Gottlieb Daimler i Karl Benz), dar i a cinematografului (Fraii Lumiere).

Apariia cinematografului a avut un rol deosebit de important n inventarea televizorelor. Imediat dup ce s-a reuit transmiterea sunetului prin telefon i radio, muli inventatori au ncercat s transmit i imaginile prin diverse metode. Astfel c, n 1927, doi inventatori, Philo Farnsworh i Vladimir Zworykin au ncercat s transmit primele imagini, transmisie care s-a soldat cu succes, prima imagine fiind reprezentat de o linie neagr care a fost folosit cu scopul de a arta dac prin intermediul televiziuni i al televizorului se poate nregistra i, implicit, reproduce imaginea. Prin urmare, 11 ani mai trziu, n Statele Unite se vindea primul televizor, iar abia n anul 1960 a aprut televiziunea color i sunetul stereo, dar i cunoscuta televiziune prin cablu care permitea recepionarea de semnal i canale de la mai multe staii de transmisie.

Astzi, obinuitele tuburi cinescopice ale televizoarelor au fost nlocuite cu ecranele cu plasm a cror modalitate de funcionare const n folosirea de celule distincte pentru fiecare pixel din formatul ecranului. Aflate sub influena electricitii i coninnd un amestec de gaze, mai concret xenon, neon i argon, aceste celule au proprietatea de a produce lumina. Stratul de fosfor ce acoper aceste celule ajut la redarea culorilor ntr-o form ct mai natural, acest sistem de celule fiind controlat de un complicat sistem electronic.

Tehnologia de funcionare a televizorului cu plasm a ajuns s fie foarte avansat, un astfel de televizor oferind posibilitatea urmririi imaginilor din diverse unghiuri i, totodat, o mai bun i mai rapid afiare a imaginilor n micare. De asemenea, lund n considerare consumul de energie al unui astfel de aparat electronic, cercettorii au ajuns la concluzia c o plasm consum de aproape cinci ori mai mult dect un televizor obinuit.E greu de crezut acum ca in urma cu mai bine de o suta de ani ideea de a transmite imagini in miscare cu ajutorul unui fir era o fantezie. Trecand peste faptul ca a durat aproape 50 de ani, pana la inceputul anilor 1900, in acele momente s-a atins performanta de a transmite cateva figuri geometrice pe fir, folosind o tehnologie asemnatoare cu cartele perforate, dar cu un scop total diferit decat in sistemele computationale din anii 70-80. Cu astfel de repere putem ajunge la concluzia ca traim vremuri magice in care, folosind o antena satelit, putem capta continut HD, daca nu chiar 3D HD, aferente nu unui singur post, ci catorva sute, daca nu mii din toata lumea.Cuvintele televizor si televiziune sunt compuse din grecul tele si latinul visio. Tele se traduce prin departe sau de departe, iar visio descrie o vedere, o viziunie, astfel combinatia tele-visio defineste de fapt vederea de departe.

Televizorul s-a dovedit a fi o tehnologie cu o putere formidabila asupra existentei omului, care nu-l mai scapa din ochi. In Europa televizorul a aparut in anii 30 ai secolului trecut insa in Statele Unite ale Americii a aparut dupa cel de-al Doi-lea Razboi Mondial. Dupa cum stiti inventatorii telefonului, electricitatii, aeroplanului si automobilului nu se cunosc exact si la fel se intampla si in cazul televizorului. In anul 1817 unul dintre cei mai buni chimisti moderniJons Jacob Berzelius a descoperit ca poate transforma impulsurile luminoase in impulsuri electrice insa acesta nu a reusit sa faca mare lucru murind in anul 1848 fara sa obtina vreun rezultat notabil in descoperirea sa.

La sfarsitul secolului al XIX-lea ia nastere aceasta poveste care facea posibila transmiterea imaginilor de la o distanta foarte mare insa pentru asta era nevoie de studierea fenomenelor statice si fotoelectrice. Primul aparat care avea sa semene cu televizorul a fost inventat deGiovanni Caselli in anul 1863 si era un pantelegraf. Pentru prima data acest aparat a fost folosit in Franta, el facand legatura intre Paris si Lyon cu care se puteau transmite desene simple sau mesaje autografe.Mai tarziu insa in anul 1907Arthur Korn avea sa stabileasca prima legatura fototelegrafica intre Berlin si Paris urmand ca mai tarziu inginerul francezEugne Belin sa perfectioneze acest aparat. Specialistii care au analizat in detaliu acest fenomen spunca televiziunea nu deriva din fototelegrafie intr-o masura mai mare decat radioul din telefon sau cinematografia din fotografii.

Cercetatorul german Paul Gottlieb Nipkow a creat prina masinarie numita televizor electromecanic, dar scotianul John Logie Baird este cel care a revolutionat televizorul si implicit a creat pista principala pentru aparitia televiziunii. El a afisat pentru prima oara imagini in miscare la Londra, in 1926.(foto)

Inginerul scotian a stat insa "pe umerii gigantilor": nu ar fi reusit fara Willoughbi Smith, care in 1873 a descoperit fotoconductia de seleniu, si nici fara Paul Gottlieb Nipkow, care in 1884 a valorificat principiului de disc rotativ primul televizor elecromecanic.

Desi etimologia conteaza mai putin sau de cele mai multe ori este uitata foarte repede, merita retinut ca incepand cu 1928 a inceput comercializarea primului televizor cu tub cu neon. Televiziunea s-a nascut in momentul in care Baird a reusit sa trimita un semnal TV la distanta de 705 km prin linia telefonica dintre Londra si Glasgow (1927). De aici a fost un singur pas pana la infiintarea Baird Television Development Company Ltd., companie care a realizat si prima transmisie televizata transatlantica - Londra-NY - si primul program pentru BBC.Prima transmisiune TV a avut loc, contrar asteptarilor, in Germania, incepand cu 1929, iar in 1936 omenirea a avut parte de prima transmisiune LIVE, tot in Germania, odata cu jocurile olimpice de la Berlin. Americanii au inceput sa fabrice si ei modele de televizoare in 1928, francezii in 1929 si rusii in 1934.

Chiar daca ideea de succes poate fi cu greu asociata cu un produs care s-a vandut in 1000 de exemplare pe parcursul a trei ani, de la 1930 la 1933, devine evident ca acesta era un produs care merita dezvoltat.In Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Uniuniea Sovietica, televizoarele au fost vandute in sistem comercial in perioada 1928-1934. Primele vandute au fost cele ale lui Baird, in Marea Britanie, in 1928. Practic, erau niste radiouri la care se adauga un dispozitiv TV constand intr-un tub de neon in spatele unui disc rotativ mecanic (discul Nipkow - foto), cu o spirala cu aperturi care produceau o imagine de marimea unui timbru, dublat printr-o lupa.

Trecerea la tubul catodic s-a petrecut in 1934, odata cu producerea primului televizor folosind aceasta tehnologie de compania Telefunken din Germania. In ceea ce priveste pretul, pentru dimensiuni de la 8 centimetri pana la un maxim de 30 centimetri, preturile de achizitie variau de la 125$ pana la 445$. Desi aceste sume par simbolice, luand in calcul rata inflatiei sau, mai bine zis, devalorizarea dolarului, respectivelor sume le corespund valori actuale de 1.863 dolari si 6.633 dolari.

In perioada interbelica, televizoarele au devenit din ce in ce mai performante, nu aveau ecrane LCD si rezolutii fantastice, dar erau deja electrice in totalitate. Intre timp au intrat pe piata televizoarelor nemtilor si ale olandezilor.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial aproape toate televiziunile au incetat sa mai transmita, dar au exista si cateva exceptii. Toate televiziunile britanice au fost inchise, in schimb, catorva dintre retele din SUA li se permitea in continuare semnalul. De exemplu, intre 1942-1944, germanii transmiteau din Paris prin Turnul Eiffel, iar intre anii 1942 si 1945, USA experimenta cu rachete ghidate prin TV si trimise spre Pacific.

Imediat dupa sfarsitul razboiului, a avut loc si o reinviere a televizorului. Oamenii au inceput sa cumpere tot ce le era interzis in timpul razboiului, iar unul dintre "must have"-urile perioadei era televizorul iar suprematia radioului era in scadere si cea a televizorului in crestere. Boom-ul pe piata televizoarelor din SUA a avut loc intre '48 si '49 si in Anglia s-a intamplat cativa ani mai tarziu. In 1947, Motorola a introdus pe piata televizorul VT-71, primul televizor sub $200. Milioane de americani si-au permis "cutia magica" la care visau. Pana in anul 1962, 90% din populatia americana avea cate un televizor in casa.

Mereu insa cand pe piata e ceva nemaivazut, apar si scepticii, iar televizorul a avut cu duiumul. Nici macar directorul executiv de la 20th Century Fox, Darryl Zanuck, n-a crezut in noua tehnologie: "Televiziunea nu va fi capabila sa pastreze orice piata pe care o capteaza dupa primele 6 luni. Oamenii se vor plictisi sa se uite la cutia de placaj in fiecare seara", spunea el in 1946. Istoria avea sa-l contrazica.

In anii '50 si alte natiuni au devenit tehnologice, astfel ca, televizoare au inceput sa faca si brazilienii, canadienii, cehii, olandezii si danezii, italienii si japonezii.

In aceeasi perioada au aparut primele show-uri TV ca I Love Lucy sau Today Show.

Televizoarele alb-negru au impanzit deja lumea, dar incet-incet si-au facut aparitia si televizoarele color, mult mai scumpe. In preajma anilor '50 au fost fabricate si