Drept Executional Civil (8 Mai 2014)

5
8 mai 2014 Drept executional civil Dispozitie O.G. 92/2003 privind codul de procedura fiscala stabileste ca executarea silita se efectueaza in temeiul unui titlu emis potrivit prevederilor din cod de catre organul fiscal deexecutare competent in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal debitorul. Actele autentificate de notarul public: Activitatea notariala moderna evidentiaza principiul potrivit caruia actul indeplinit de notarul public purtand sigiliul si semnatura acestuia este de autoritate publica, are forta probanta si dupa caz, forta executorie prevazuta de lege. Scopul activitatii notariale este acela de a constata raporturile juridice civile nelitigioase. Legeaacorda inscrisurilor facute de catre notarul public un efect executoiu, potrivit art 101 din legea 36/1995. Cambia, cecul si biletul la ordin Aceste titluri de credit prezinta o importanta aparte in contextul unei economii de piata functionala, tocmai de aceea legislatia care le reglementeaza le consacra un caracter executoriu, acest caracter executoriu rezulta si din art 640 CPC. Caracterul executoriu al cambiei este prevazut si de art 61, al 1 si 2 din legea 58/1934 privind cambia si biletul la ordin, acelasi efect este consacrat si cecului de art 53 din legea 59/1934 Contractele de arendare Potrivit dispoz legii 16/1994, modificata, contractulde arendare incheiate in scris si inregistrate la Consiliul Local, in raza carora se gaseste terenul arendat, constituie titluri

description

executiona

Transcript of Drept Executional Civil (8 Mai 2014)

Page 1: Drept Executional Civil (8 Mai 2014)

8 mai 2014

Drept executional civil

Dispozitie O.G. 92/2003 privind codul de procedura fiscala stabileste ca executarea silita se efectueaza in temeiul unui titlu emis potrivit prevederilor din cod de catre organul fiscal deexecutare competent in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal debitorul.

Actele autentificate de notarul public:

Activitatea notariala moderna evidentiaza principiul potrivit caruia actul indeplinit de notarul public purtand sigiliul si semnatura acestuia este de autoritate publica, are forta probanta si dupa caz, forta executorie prevazuta de lege. Scopul activitatii notariale este acela de a constata raporturile juridice civile nelitigioase. Legeaacorda inscrisurilor facute de catre notarul public un efect executoiu, potrivit art 101 din legea 36/1995.

Cambia, cecul si biletul la ordin

Aceste titluri de credit prezinta o importanta aparte in contextul unei economii de piata functionala, tocmai de aceea legislatia care le reglementeaza le consacra un caracter executoriu, acest caracter executoriu rezulta si din art 640 CPC. Caracterul executoriu al cambiei este prevazut si de art 61, al 1 si 2 din legea 58/1934 privind cambia si biletul la ordin, acelasi efect este consacrat si cecului de art 53 din legea 59/1934

Contractele de arendare

Potrivit dispoz legii 16/1994, modificata, contractulde arendare incheiate in scris si inregistrate la Consiliul Local, in raza carora se gaseste terenul arendat, constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si in modalitatile stabilite in contract.

Contractul credit bancar

Art 190 din OUG 99/2006, privind institutiile de credit, contractele de credit inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii.

Contractul de credit incheiat cu o institutie financiara nebancare

Potrivit dispoz legii 93/2009, privind institutiile financiare nebancare, contractele de credit incheiate de aceste institutii precum si garantiile reale, contituie titluri executorii.

Contractul de credit ipotecar, garantiile reale si personale conf legii 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.

Page 2: Drept Executional Civil (8 Mai 2014)

Contractul de leasing

Contractul constituie titlu executoriu, conf OG 51/1997 MODIFICATA SI republicata

Contractul de ipoteca mobiliara

Constituie titlu executoriu potrivit dispoz Codului Civil. In situatia in care bunul mobil ipotecat nu se gaseste in posesia creditorului iar debitorul refuza predarea acestuia, creditorul poate prelua bunul in mod silit cu ajutorul executorului judecatoresc. Potrivit art 622, al 5, CPC, vanzarea bunurilor mobile ipotecate se face de catre creditor cu incuviintarea instantei si fara interventia executorului judecatoresc.

Contractele de imprumut incheiate cu casele de ajutor reciproc ale pensionarilor

Actele de sanctionare in materia contraventiilor

Executarea sanctiunilor contraventionale este reglementata prin art 37-42 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Actele executorilor judecatoresti (care potrivit legii constituie titluri executorii)

Normele CPC recunosc un caracter executoriu urmatoarelor acte:

- Anumitor incheieri ale executorilor judecatoresti emise cu respectarea normei prevazute de art 656 CPC;

- Actul de adjudecare al unui imobil emis potrivit dispoz art 852 CPC;

Contractul de asistenta juridica

Potrivt legii 51/1995 republicata si raportat la dispoz art 632 CPC, contractul de asistenta juridica poate avea un caracter executoriu si pot fi puse in executare pentru recuperearea sumelor cu titlu de onorariu recunoscute avocatului

Actele altor autoritati care pot constituii titluri executorii

Titlul constatator al creantei oficiului de recuperare al creantelor bancare (legea 333/2001); contractele sau conventiile de credit ori alte titluri constatatoare ale creantelor AVAS; titluri executorii din OG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Page 3: Drept Executional Civil (8 Mai 2014)

Procedura ofertei de plata si a consemnatiunilor (art 1005-1012 CPC)

Procedura ofertei de plata incepe cu o somatie emisa de catre debitor prin intermediul executorului judecatoresc din circumscriptia curtii de apel in care se afla domiciliul ori sediul creditorului ori domiciliul ales al acestuia. Potrivit art 1006, al 2, CPC, somatia trebuie sa cuprinda ziua, ora si locul cand si unde suma sau obiectul oferit are sa ii fie predat creditorului. Dupa primirea somatiei, creditorul fie se prezinta si primeste oferta facuta, fie nu se prezinta sau, chiar daca se prezinta, refuza sa primeasca suma sau obiectul oferit de catre debitor. In prima situatie, daca la data stabilita in somatie, creditorul se prezinta la locul stabilit si primeste oferta ce I se face, executorul judecatoresc va incheia un proces verbal in acest sens in care va consemna primirea sumei sau a bunului de catre creditor si liberarea debitorului de datorie. In cea de a 2-a situatie, potri art 1008, al 1, CPC, daca creditorul nu se prezinta sau chiar daca se prezinta, refuza sa primeasca suma sau obiectul oferit, executorul judecatoresc va incheia si in acest caz un proces verbal in care va mentiona aceste aspecte (imprejurari).

Consemnarea obligatiei debitorului

Pentru a se libera de datorie, potriv art 1008,al 2, CPC, debitorul va trebuii sa consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank S.A. sau dupa caz la orice alta institutie de credit sau unitate specializata iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecatoresc care a trimit somatia. Consemnarea efectuata de carte debitor va fi precedata de in toate cazurile de o noua somatie adresata creditorului in care se va arata ziua, ora si locul, cand si unde, suma sau dupa caz bunul oferit, se va depune. Dupa consemnare, in baza recipisei depuse de catre debitor, executorul potrivitt art 1009, al 1, CPC, va constata printr-o incheiere data fara citarea partilor, efectuarea platii si liberarea debitorului. Aceasta incheiere poate fi atacata de catre creditor in termende 15 zile de la comunicare la judecatoria din circumscriptia caruia s-a facut consemnarea. Hotararea judecatoriei poate fi atacata doar cu apel in termen de 10 zile de la communicate. Oferta de plata si consemnatiunea poate fi efectuata de catre debitor si in timpul judecarii unui proces, in fata oricarei instante si in orice stadiu al judecatii. Potriivt art 1010, al 1, CPC, la cererea debitorului care doreste sa isi indeplineasca o obligatie, instanta de judecata prin incheiere, poate pune creditorul in intarziere sa primeasca suma sau dupa caz un anumit bun. DACA creditorul este prezent si primeste prestatia datorata, libararea debitorului se va face prin aceeasi incheiere. Daca creditorul lipseste sau refuza primirea prestatiei, debitorul va proceda la consemnarea, potrivit art 1008, al 2, CPC, iar recipisa va fi depusa la dispozitia instantei care judeca procesul. Aceasta consemnare va fi constatata de catre instanta printr-o incheiere distincta. Ambele incheieri ale instantei, dispusa in aceasta procedura pot fi atacate numai cu fondul, cu execeptia celor date in recurs care vor fi definitive.

Page 4: Drept Executional Civil (8 Mai 2014)

Obiectul si modalitatile procedurii de executare silita in materie civila (va urma… )