Curs 12 - Bobina Supercond - 3.01.2012

2
3.01.2012 Recuperarea puterii: O bobina super conductoare, reprezinta o sursa de curent variabil. Pentru a conecta aceasta sursa de o retea electrica de curent alternativ cu U=ct. e nevoie de un transformator cu 3 infasurari. Pentru ca convertorul electronic consuma putere reactiva e necesara utilizata. Pierderile din sistemul de conversie sunt mici 3-8%. Prin comanda adecvata a celor 2 ______________________ ....... ___________________ atat puterea activa cat si puterea reactiva transmisa in reteaua electrica. 5. Probleme de mediu si siguranta. - compensarea campurilor de dispersie ext. Campul produs de o bobinase atenueaza cu puterea a 3-a, masurata din centrul bobinei astfel incat campul magnetic la 1 km de centrul bobinei ajungela cativa miliT, care e cam mare. ( 50 microT -> campul magnetic terestru) - pentru ca o reducere semnificativa nu poate fi obtinuta se foloseste o bobina de garda cu camp egal dar de sens opus. - Daca aceasta bobina are o raza mult mai mare decat bobina de stocare, solenatia necesara e redusa, iar energia consumata va fi minima. - In acest caz campul de dispersie se va atenua cu puterea a 4-a a distantei, iar la 1 km acesta va avea cateva zecimi de mili tesla. Nivelul exact la care trebuie redus campul, nu se cunoaste exact. - Ca orice alt dispozitiv, supraconductia bobinele folosite, prezinta riscul de pierdere locala asupra conductiei. Pentru a se evita acest lucru, trebuie ca agentul de racire sa se afle in imediata apropiere si sa se preia caldura sa se evacueze fara a influenta celelalte regiuni ale bobinei superconductoare. Fenomen in avanlansa ce determina explozia bobinei.

description

Bobina

Transcript of Curs 12 - Bobina Supercond - 3.01.2012

3.01.2012Recuperarea puterii:

O bobina super conductoare, reprezinta o sursa de curent variabil. Pentru a conecta aceasta sursa de o retea electrica de curent alternativ cu U=ct. e nevoie de un transformator cu 3 infasurari.

Pentru ca convertorul electronic consuma putere reactiva e necesara utilizata.

Pierderile din sistemul de conversie sunt mici 3-8%. Prin comanda adecvata a celor 2 ______________________ ....... ___________________ atat puterea activa cat si puterea reactiva transmisa in reteaua electrica.

5. Probleme de mediu si siguranta.

compensarea campurilor de dispersie ext. Campul produs de o bobinase atenueaza cu puterea a 3-a, masurata din centrul bobinei astfel incat campul magnetic la 1 km de centrul bobinei ajungela cativa miliT, care e cam mare. ( 50 microT -> campul magnetic terestru)

pentru ca o reducere semnificativa nu poate fi obtinuta se foloseste o bobina de garda cu camp egal dar de sens opus.

Daca aceasta bobina are o raza mult mai mare decat bobina de stocare, solenatia necesara e redusa, iar energia consumata va fi minima.

In acest caz campul de dispersie se va atenua cu puterea a 4-a a distantei, iar la 1 km acesta va avea cateva zecimi de mili tesla. Nivelul exact la care trebuie redus campul, nu se cunoaste exact.

Ca orice alt dispozitiv, supraconductia bobinele folosite, prezinta riscul de pierdere locala asupra conductiei. Pentru a se evita acest lucru, trebuie ca agentul de racire sa se afle in imediata apropiere si sa se preia caldura sa se evacueze fara a influenta celelalte regiuni ale bobinei superconductoare. Fenomen in avanlansa ce determina explozia bobinei. Sistem de pretectie determina scaderea conductivitati si sa coordoneze sistemul de racire.