CURS 1 CHIR

60
CURS 1 CHIRURGIE GENERALA Organizarea şi funcţionarea serviciului de chirurgie Departamentul de Sănătate Publică este reprezentantul Ministerului Sănătăţii în fiecare judeţ. El are în subjurisdicţie de obicei un spital judeţean şi unul sau mai multe spitale municipale. Acestea, la rândul lor conduc activitatea din secţiile cu paturi, precum şi din policlinicile arondate, din cabinetele individuale ale medicilor de familie, de şcoală şi de întreprindere. La nivelul spitalului se asigură o asistenţă medicală completă de specialitate, preventivă, curativă şi de recuperare a bolnavilor. Activitatea chirurgicală se desfăşoară în cadrul unei clinici sau secţii de chirurgie din spital, precum şi la nivelul cabinetelor de specialitate din policlinici. Serviciul de chirurgie Activităţile chirurgicale din spital se desfăşoară în trei mari compartimente: - în secţia cu paturi (staţionar); - în blocul operator – cu activităţi chirurgicale;

description

amg anul ii sem ii

Transcript of CURS 1 CHIR

CURS 1

CURS 1

CHIRURGIE GENERALA

Organizarea i funcionarea serviciului de chirurgie

Departamentul de Sntate Public este reprezentantul Ministerului Sntii n fiecare jude. El are n subjurisdicie de obicei un spital judeean i unul sau mai multe spitale municipale. Acestea, la rndul lor conduc activitatea din seciile cu paturi, precum i din policlinicile arondate, din cabinetele individuale ale medicilor de familie, de coal i de ntreprindere.

La nivelul spitalului se asigur o asisten medical complet de specialitate, preventiv, curativ i de recuperare a bolnavilor.

Activitatea chirurgical se desfoar n cadrul unei clinici sau secii de chirurgie din spital, precum i la nivelul cabinetelor de specialitate din policlinici.

Serviciul de chirurgie

Activitile chirurgicale din spital se desfoar n trei mari compartimente:

n secia cu paturi (staionar);

n blocul operator cu activiti chirurgicale;

la camera de gard, unde se primesc pacienii, se triaz i se asigur primul ajutor.

Camera de gard trebuie s asigure o preluare rapid, un examen complet al pacientului de ctre medicul de gard, la nevoie se acord i primul ajutor, dezbrcarea, mbrcarea i transportul n secia de chirurgie.

Staionarul trebuie s asigure condiii de cazare, tratament i alimentaie. Bolnavul este cazat n salon cu respecatarea unui anumit regim igienico-sanitar: volum minim de 10-12m de aer pentru fiecare pacient, temperatura de 20-250C, pardoseala trebuie s permit efectuarea cureniei uor de mai multe ori pe zi, cu recomandarea ca fiecare salon s beneficieze de tualet proprie. Secia cu paturi trebuie s fie mprit ntr-un compartiment septic destinat bolnavilor cu afeciuni chirurgicale septice i un compartiment aseptic pentru restul pacienilor, pentru a se evita declanarea unor infecii spitaliceti.

Blocul operator se compune din sli de operaie care trebuie s fie ct mai aproape de secia de chirurgie. Aici exist anumite circuite n care are acces doar personalul blocului operator i pacienii care necesit intervenia chirurgical. Intrarea n blocul operator se face numai dup ce a fost schimbat inuta de spital n costumul de filtru, n camera de filtru (alturat slii de operaie). Aici mai exist:

o anticamer pentru staionarea bolnavilor nainte de intervenia chirurgical i pentru administrarea preanesteziei;

un spltor i sterilizator pentru intervenia chirurgical;

grupuri sanitare pentru pacieni;

camer de trezire, unde bolnavul este supraveghiat de anestezist pn la stabilizarea funciilor vitale.

n apropierea blocului operator se afl secia de reanimare i terapie intensiv, precum i serviciul de transfuzie.

Secia ATI este situat n vecintatea blocului operator i aici exist sli de operaie septice i aseptice.

Activitatea personalului medical din serviciul de chirurgie

Activitatea personalului medical dintr-un serviciu de chirurgie este deosebit de complex, reclam o contiinciozitate perfect, un nalt grad de responsabilitate i cunotine temeinice de specialitate.

Atribuiile asistentei medicale n staionar: particip la efectuarea vizitei;

respect indicaiile medicale cu privire la tratamentul prescris de medici;

verific regimul alimentar i igiena bolnavului;

administreaz personal tratamentul;

supraveghiaz i noteaz permanent starea pacientului n foaia de observaie (temperatura, tensiunea arterial, pulsul, drenajul pe tuburile de dren, aspiratul gastric pe sond, diureza);

programeaz i nsoete pacientul la explorrile paraclinice;

preleveaz produsele biologice pentru analizele curente indicate de medic;

pregtete bolnavul pentru intervenia chirurgical (brbierit, splat etc.);

rspunde de ordinea i curenia n saloane;

asigur buna utilizare a instrumentarului avut n grij.

Atribuiile asistentei medicale n blocul operator:- primete bolnavul n sala de operaie:

- pregtete instrumentarul pentru intervenia chirurgical;

- dup intervenia chirurgical pregtete instrumentarul pentru sterilizare;

- asigur i rspunde de curenia slii de operaie;

- rspunde de bunurile din gestiune.

Atribuiile asistentei medicale n camera de gard:

- realizeaz primul examen al pacientului i anun medicul de gard;

- acord primul ajutor la nevoie, noteaz pacientul n registru i ntocmete documentele necesare internrii;

- rspunde de corecta funcionare a aparaturii i de buna pstrare a instrumenta-rului;

- pregtete instrumentarul pentru sterilizare;

- asigur materialele necesare interveniei medicale.

Asepsia i antisepsia

Asepsia reprezint totalitatea msurilor fizico-chimice ce au rol de a mpiedica contaminarea plgilor traumatice sau operatorii cu ageni microbieni saprofii sau patogeni. Asepsia este deci o metod profilactic.

Antisepsia reprezint totalitatea msurilor ce au ca rol distrugerea germenilor prezeni ntr-o plag traumatic sau chirurgical cu ajutorul agenilor fizico-chimici. Antisepsia este o metod curativ.

Presterilizarea const n pregtirea materialului chirurgical n vederea sterilizrii, astfel:

Pregtirea materialului moale (cmpuri, comprese, halate, mnui, ae etc.) se face prin:

-splare cu detergeni speciali pentru ndeprtarea petelor de snge, puroi, esut;

- uscare, sortare, verificare, mpturire ntr-un anumit mod:

- introducerea n casolete metalice speciale, separate pe sortimente (halate, com-prese, cmpuri etc.);

Pregtirea instrumentarului: dup splare, degresare, se pun n casolete separate, alctuindu-se cte o trus pentru fiecare operaie n parte.

Exist mai multe tehnici de sterilizare:

-Autoclavarea este o sterilizare cu vapori de ap supranclzii (1400C), la o presiune crescut (2,5 atm.) timp de 30 de minute. Astfel se sterilizeaz materialul moale sterilizarea fiind valabil 24-48 ore.

- Sterizarea prin fierbere n ap la 1000C timp de 30 de minute. Pentru ridicarea temperaturii de fierbere se adaug bicarbonat de sodiu.

- Sterilizarea prin cldur uscat se face la pupinel pentru instrumentele metalice la temperatura de 1800C, timp de o or sau prin flambare timp de 20 minute.

- Sterilizarea cu vapori de formol utilizeaz un termos nchis ermetic pe fundul cruia se pun tablete de formalin, iar pe etajere se aeaz instrumentarul, sondele i tuburile de dren din cauciuc (o or), din siliconi (dou ore). Dezavantajul acestei metode este atmosfera de vapori de formol, iritant pentru ochi i mucoase.

- Sterilizarea prin iradiere cu raze gama este o metod industrial i se folosete pentru seringi, comprese etc:

- Sterilizarea cu ultrasunete este rar folosit:

- Sterilizarea cu ultraviolete este folosit pentru ncperi deoarece acioneaz doar pe suprafee, fr a avea efect de profunzime.

- Sterilizarea prin mijloace biologice (chimioterapice antimicrobiene) se efectuiaz cu medicamente cu aciune toxic asupra microorganismelor (bacterii, ciuperci, protozoare, rikettsii. n funcie de procedura de obinere ele se clasific n: antibiotice, chimioterapice (sulfamide, sulfoane, metronizadol, penicilina G, eritromicina, clindamicina, streptomicina, tetraciclina, cloramfenicolul, cefalosporinele etc.). Sunt situaii n care, dat fiind gravitatea infeciei, tratamentul trebuie nceput imediat, nainte de cunoaterea agentului cauzal, folosind o asociaie de chimioterapice care s acopere un spectru microbian larg.

Pregtirea personalului medico-sanitar pentru operaie

Pregtirea personalului medical pentru operaie const n:

trecerea pe la camera de filtru unde personalul medico-sanitar i schimb hainele i nclmintea de spital;

urmeaz o splare cu ap steril i spun n trei reprize cte dou minute fiecare: o prim splare se face pn la cot, a doua pn la jumtatea antebraului iar a treia numai mna (n manet);

mbrcarea halatului steril cu ajutorul asistentei;

punerea mtii (tifon steril) care trebuie s acopere nasul i brbia i a mnuilor;

masa de operaie trebuie s fie acoperit cu minim dou materiale moi (cearafuri sterile);

masa de operaie se acoper cu patru cmpuri (n strat gros) i nu este permis atingerea instrumentarului de pe aceasta;

se verific funciile vitale ale pacientului, betadinarea pielii de la nivelul mameloanelor i pn la jumtatea coapselor;

se acoper pacientul cu cmpuri astfel: primul cmp avnd o fant, plus patru cmpuri n cruce.

Antisepticele de baz sunt:

pe baz de alcool n concentraie de 70%, se folosete pentru dezinfecia tegumentelor. Aplicat pe plag, alcoolul este ineficient deoarece precipit proteinele sub care germenii rmai nedistrui continu s se multiplice;

pe baz de iod: alcool iodat sau iod n anumite concentraii. Este un foarte bun dezinfectant al tegumentelor, cu mare putere de penetraie. Tinctura de iod este antisepticul preferat n sterilizarea regiunii operatorii;

pe baz de substane oxidoreductoare: ap oxigenat, permanganat de potasiu, cloramin, soluie Dakin. Apa oxigenat este un bun antiseptic citofilactic, cu efect hemostatic i decolorant. Aplicat pe plgi produce spum cu efect de curire mecanic. Are dezavantajul c topete catgutul. Permanganatul de potasiu are proprieti oxidante, citofilactice, ceea ce l face util la dezinfectarea plgilor anfractuoase, irigaii vaginale etc. Cloramina n soluie de 2% are proprieti puternic bactericide i n acelai timp ciclofilactice, ceea ce i confer un larg spectru de utilizare, datorit eliberrii clorului n contact cu plaga. Soluia Dakin are aceleai proprieti ca i cloramina;

pe baz de substane colorante: albastru de metil, rivanol, violet de genian.Sunt bune aseptice citofilactice, cu proprieti cicatrizante.

Antiseptice albumino-precipitante: sruri de argint, de mercur, acid boric. Nitratul de argint se folosete sub form de creioane, cristale sau soluii cu diverse concentraii. Are aciune astringent, caustic i antiseptic de tip bacteriostatic sau bactericid. Se utilizeaz n profilaxia oftalmiei gonococice la nou-nscui, n tratamentul plgilor infectate cu bacilul pioceanic, precum i n diverse afeciuni dermatologice. Oxicianura de mercur poate fi folosit n soluii diluate pentru dezinfectarea mucoaselor. Acidul boric este recomandat n tratarea local a plgilor infectate cu pioceanic:

Antisepticele tensioactive citofilactice au att capacitate dezinfectant ct i proprieti de detergent curind plgile de cruste i resturi tisulare. Astfel, bromocetul este larg utilizat la dezinfectarea tegumentelor, splarea instrumentarului metalic, toaletarea plgilor i arsurilor.

Instrumentarul chirurgicalInstrumentele folosite n practica chirurgical sunt de o foarte mare diversitate.

Dintre acestea exist ns o categorie de instrumente uzuale, folosite n orice intervenie i reprezentnd un minim necesar oricrei manevre, obligatoriu de cunoscut.

n cadrul instrumentelor uzuale se poate vorbi de urmtoarele categorii:

instrumente pentru secionarea esuturilor;

instrumente pentru prehensiunea esuturilor;

instrumente de hemostaz;

instrumente de explorare i disociere;

instrumente pentru deprtare a esuturilor;

instrumente pentru sutur;

instrumente pentru fixat cmpurile.

1. Instrumente pentru secionarea esuturilorClasic, sunt folosite dou tipuri: bisturiul i foarfecele.

Bisturiul simbol al chirurgiei este de fapt o lam tioas fixat peun mner metalic . Acestea pot fi monobloc, metalice i deci resterilizabile sau de unic folosin.

Foarfecele chirurgicale au i ele diverse forme i dimensiuni: drepte sau curbe, boante sau ascuite, de lungimi diferite, adaptate profunzimii unde se lucreaz i scopurilor.

2. Instrumente de prehensiune

Mna stng a chirurgului este cea care apuc instrumental (cu pense anatomice) esuturile, prezentndu-le celei drepte care secioneaz, disec sau sutureaz.

Pensele chirurgicale pot fi cu dini sau fr dini i vor fi folosite n funcie de calitatea esuturilor apucate, astfel: tegumentul se va prinde cu o pens cu dini care neap uurnd meninerea; o manevr pe intestin va fi fcut de o pens fr dini, evitnd astfel neparea peretelui intestinal i deci contaminarea cmpului operator cu coninut septic.

3. Instrumente de hemostaz

Acest termen definete o ntreag serie de pense autostatice. Ele, prin blocare la una din treptele de pe mner, rmn nchise i fixate pe esut. Termenul de hemostatice se refer la cea mai frecvent utilizare a lor. Hemostaza presupune ligaturarea sau cauterizarea vasului care sngereaz obligatoriu n urma oricrei incizii operatorii. Pentru a putea ligatura sau cauteriza un vas este necesar iniial pensarea lui.

- Instrumente chirurgicale: a-c bisturie; d-g foarfeci chirurgicale:

h-k pense hemostatice tip Pean i Kocher; l-m pense port tampon;

n-o ace tip Deschamp; p-r pense chirurgicale; t- disector; u- rac pentru cmpuri.

Pense hemostatice tip Pean

Pensele de hemostaz cel mai des folosite sunt pensele de tip Pean i Kocher. Cele de tip Pean au ramurile lipsite de dini, dar prevzute cu striuri ce se mbuc realiznd o forcipresur fest. Aceste pense pot fi drepte sau curbe i sunt de lungime medie. Au avantajul de a nu nepa esuturile, dar pentru anumite esuturi au dezavantajul c forcipresura realizat are tendina de a fi devascularizant, i deci predispus necrozei. Diversele variane ca lungime, curbur i grosime a vrfului au cptat urmtoarele denumiri: mosquito cu vrf foarte subire, Alison identice dar mai lungi, Overhold lungi i curbe, folosite la disecii fine, la diverse profunzimi de lucru.

Pensele de tip Kocher prezint la capt trei dini care se ntreptrund. Ele sunt pense mai solide, fixarea puternic pe esuturi fcndu-se datorit dinilor. n hemostaz, ofer mai mult siguran pe vasele importante. Ca i precedentele, variaz ca lungime i curbur n funcie de necesiti i au cptat numele inventatorului (Miculicz, Jean Louis Faure).

Pensa Kocher

4. Instrumente de explorare i disociere

Dintre acestea fac parte sonda canelat i stiletul butonat folosite pentru explorarea de traiecte, cum ar fi cele fistuloase. Prima are avantajul c ofer posibilitatea de secionare a traiectului explorat cu canelura sa central, fr riscul de a leza formaiuni anatomice nvecinate.

5. Instrumente pentru deprtarea esuturilor

De multe ori, explorarea n profunzime a unei plgi accidentale sau operatorii necesit anumite instrumente care s deprteze esuturile, permind vizualizarea elementelor profunde. Aceste instrumente pot fi de dou categorii: mobile i autostatice.

Cele mai folosite instrumente mobile sunt deprttoarele tip Farabeuf , care constau din dou lame metalice ndoite n unghi drept la ambele capete, extrem de larg utilizate i nelipsite din nici-o trus chirurgical. Tot n aceast categorie intr o mare varietate de valve cu diverse forme, mrimi, curburi i limi adaptate profunzimii i zonei anatomice pe care trebuie acionat, ca i a organului ce trebuie deprtat, astfel nct s se evite lezarea acestuia (ficat, splin, vezic urinar etc.). Aceste instrumente se poziioneaz i-i modific poziia manual .

Ecartoare tip Farabeuf Modul de folosire a ecartoarelor

Pentru intervenii abdominale sau toracice mai lungi, ecartarea cavitii se face cu deprttoare autostatice. Ele au sisteme de fixare ntr-o poziie pe care i-o menin toat durata operaiei, nemaifiind necesar efectuarea deprtrii de ctre un ajutor. i ele sunt adaptate, pe diverse dimensiuni, tipului de operaie n care sunt folosite.

6. Instrumente pentru sutur

Instrumentul cu care este fixat i manevrat acul n timpul suturii se numete portac. Sunt n general instrumente de tip pens, dar cu o soliditate a prinderii suficient de mare pentru a evita rsucirea sau scparea acului n timpul manevrrii.

Instrumente de sutur. Portace i ace

Cele mai folosite sunt cele de tip Mathieu deoarece au avantajul unei cremaliere la mner, care la prima apsare fixeaz acul, la cea de a doua l fixeaz i mai solid, iar n continuarea apsrii deschide braele permind o nou apucare. Forma mnerului permite o bun rotire a minii care sutureaz. Este mai greu de folosit n profunzime i n spaii nguste din cauza dimensiunilor mari ale mnerului. n aceste cazuri se folosesc portace asemntoare unei pense Pean dar cu o prghie de fixare ntre brae mult mai solid, numite portace de tip Doyen. Ele sunt de diverse dimensiuni, adaptate spaiuluin care se lucreaz.

7. Instrumentar pentru fixat cmpurile

Materialul moale (tifon, cmpuri pentru izolarea plgii) folosit n interveniile chirurgicale, se fixeaz la nivelul tegumentului cu ajutorul unor instrumente de tip raci, pentru a delimita exact zona operatorie.

Instrumentele prezentate reprezint doar cteva dintre instrumentele de baz, varietatea celor folosite n general n chirurgie fiind mult mai mare.

Antibioterapia n chirurgie

Scopul antibioterapiei este de a preveni sau trata infecia prin reducerea sau eliminarea germenilor pn n faza n care imunitatea proprie a organismului poate lupta mpotriva infeciei.

Utilizarea antibioticelor n chirurgie se poate face n scop:

1. Profilactic n dou situaii:

cnd pacientul va suferi o operaie unde riscul de infecie este major, cum sunt interveniile chirurgicale intraabdominale, cnd flora de contaminare este reprezentat de o asociere ntre germeni gram-negativi i bacterii gram-pozitive aerobe i anaerobe;

cnd consecinele infeciei postoperatorii pot compromite rezultatul actului operator, i anume atunci cnd se practic o protezare ( de exemplu cura chirurgical a herniei, eventraiei cu plas sintetic, grefe etc.). Infeciile ce survin n urma folosirii protezelor sunt mai frecvent produse de coci gram-pozitivi (S. aureus, S. epidemitis) dar pot fi produse i de bacterii gram-negative.

2. Terapeutic. Multe infecii pot fi tratate prin administrare per os a antibioticului. Totui, infeciile chirurgicale severe trebuie tratate cu antibiotice administrate parenteral (intravenos sau intramuscular). Iniial, antibioterapia este empiric, folosindu-se un antibiotic cu spectru larg, care se presupune a fi activ asupra germenilor susceptibili a produce acea infecie, urmnd ca dup obinerea antibiogramei s fie aplicat tratamentul specific, intit, cu acel antibiotic la care germenul este mai sensibil.

Spectrul de aciune al antibioticelor este urmtorul:

a) Penicilinele: streptococul, pneumococul,enterococul, spirochete i cteva specii de stafilococi, clostridii i coci gram-pozitivi, anaerobi, leptospire;

b) Ampicilinele: germeni gram-pozitivi (Echerichia colli, Proteus, Gligella, Salmonella, Hemofilus Influense);

c) Penicilinele penicilinazo-rezistente: active pe stafilococi;

d) Cefalosporinele: streptococi i stafilococi;

e) Carbepenemii: spectru foarte larg, inactive pe stafilococi meticilin-rezisteni;

f) Aminoglicozidele: coci gram-negativi aerobi;

g) Vancomicina: coci gram-pozitivi;

h) Macrolidele: coci gram pozitivi, spectru larg;

i) Antianaerobele (Cloranfenicol, Clindamicina, Metronidazol);

j) Tetraciclinele: spectru larg bacteriostatic, coci gram-pozitivi, anaerobi;

k) Clinolonele: germeni gram-negativi i stafilococi.

Antibioprofilaxia se aplic cu o or naintea interveniei, n doze identice cu cele din antibioterapia curativ. Se recomand antibiotice cu spectru larg sau chiar asocierile de antibiotice n vederea acoperirii unui spectru ct mai larg:

- n chirurgia gastroduodenal: cefalosporine;

- n chirurgia biliar (exist gram-negativi euterici): cefalosporine cu amino-glicozide;

- n chirurgia intestinal i colonic (exist aerobi gram-negativi i anaerobi fecali): cefalosporine cu Metronidazol;

- amputaii de membre: penicilin cu Metronidazol;

- plgi penetrante toraco-abdominale: cefalosporine cu Metronidazol sau Ciprofloxacin cu Metronidazol;

- politraumatisme i arsuri ntinse: cefalosporine:

- ginecologie (exist anaerobi): cefalosporine cu Metronidazol;

- reducerea septicitii intestinale: Neomicin i Eritromicin.

Asocierile de antibiotice n practica chirurgical se recomand a fi ntre:

a) beta lactamine i aminoglicozide;

b) beta lactamin, aminoglicozid i Metronidazol;

c) cefalosporin i aminoglicozid sau cefalosporin i Metronidazol;

d) Ciprofloxacin i Metronidazol.

Dozele se administreaz n funcie de gravitate, greutatea corporal i reaciile adverse. Tratamentul se continu cel puin 5-7 zile (dup ce trec 48 ore de afebrilitate). Toate antibioticele posed un anumit grad de toxicitate (penicilinele i cefalosporinele mai ridicat; aminoglicozidele mai sczut), de la hipersensibilitate i alergie pn la toxicitate n organism, n funcie de doz i de timp de administrare, din acest motiv nu trebuie fcut abuz de antibiotice.

Clasificarea antibioticelor:

1) Beta Lactaminele: penicilinele, cefalosporinele, carbepenemii, monobactamii

2) Aminoglicozidele: streptomicina, kanamicina, neomicina, gentamicina, tobremicina, sisomicina, netilmicina, amikrecina.

3) Tetraciclinele: tetraciclina, oxitetraciclina, doxicilina, minocilina.

4) Macrolidele: eritromicina, spiramicina,claritromicina.

5) Chinolone: morflozecine, ciproflozecine, peflozecime.

6) Derivai imidozolici: metronidozol.

7) Cloramfenicolul.

8) Lincosamine: lincomicine, clindomicine.

9) Glicopeptide: vancomicine.

10) Polipeptide ciclice: colistin, polimixin, bacitracin.

Particularitati de ingrijire a bolnavilor cu afectiuni chirurgicale

Sectia de chirurgie ingrijeste bolnavii care necesita interventii chirurgicale.

Activitatea de ingrijire a bolnaviilor la sectiile de chirurgie este diferentiata de gradul de urgenta al cazurilor.

Altele sunt sarcinile de ingrijire cu un bolnav planificat din timp pentru interventie si altele la cazurile de extrema urgenta care, abia de la sosire , trebuie pus pe masa de operatie.

Independent de cazuistica , etapele ingrijirii bolnavilor la sectia de chirurgie prevad

ingrijirea curenta a bolnavilor supusi explorarii chirurgicale

ingrijirile preoperatorii, pregatirea pentru interventii

ingrijirea dupa interventii

ATENTIE!!!

- DEPRINDEREA ACTIVITATII MEDICALE IN CONDITII STERILE , TREBUIE PROFUND INRADACINATA.

- PURTAREA MANUSILOR STERILE LA ANUMITE MANOPERE

- EVITAREA ATINGERII CU MINA PLAGA

- UTILIZAREA PENSELOR STERILE PENTRU SERVIREA MEDICULUI

- INDEPARTAREA SI INCINERAREA PANSAMENTELOR LUATE DE PE PLAGI

ngrijirea preoperatorie a bolnavului chirurgical

pregatirea preoperatorie a pacientului reprzinta masurile de examinare , supraveghere , tratament si ingrijiri, efectuate pentru a preintinpina eventualele accidente in timpul sau imediat dupa operatie

Plan de interventii preoperatorii

masuri generale sau uzuale

pregatirea psihica

pacientii care necesita interventii chirurgicale sunt animati de sentimente de teama, agitatie, incertitudine pentru diagnostic, anestezie, durere si evolutia postoperatorie

asistenta medicala are responsabilitatea si obligatia

sa cistige increderea pacientului

sa inlature teama si starea de anxietate a pacientului

sa-l incurajeze

sa-i insufle incredere in echipa operatorie

sa nu ii aduca la cunostiinta gravitatea diagnosticului si a interventiei

sa manifeste rabdare si sensibilitate la exprimarea gindurilor si temerilor pacientului

sa asigure conditii optime de mediu

pentru protectia psihica a pacientului ziua operatiei ii este adusa la cunostiinta cu cel mult 24 ore inainte , programarea nu trebuie aminata

Pregtirea psihic a bolnavilor cu risc operator

Pregtirea psihic const n crearea unui regim de protecie pentru bolnav, care s asigure: nlturarea factorilor care influeneaz negativ analizorii vizuali, auditivi, olfactivi etc.; prelungirea somnului fiziologic; suprimarea senzaiilor de durere.

Pentru realizarea acestor obiective, personalul care intr n contact cu bolnavul trebuie s dea dovad de profesionalism i contiin profesional. n acest sens sunt recomandate discuii cu bolnavul, lmurirea lui asupra operaiei, anesteziei, asupra avantajelor aduse de actul chirurgical.

Pacientul trebuie s aib ncredere n tratamentul primit, ncredere venit de la cel care l trateaz. Eforturile depuse de dvs. Pentru realizarea unei relaii oneste, de ncredere i de camaraderie cu pacientul vor aduce imense beneficii pe durata bolii sale.

Concomitent cu psihoterapia, se acioneaz i printr-o terapie medicamentoas pentru realizarea unui somn linitit nainte de intervenie. n dimineaa operaiei pacientul nu va mnca i va fi sftuit s-i goleasc vezica urinar. Cu 30-60 minute nainte de a intra n sala de operaie, bolnavului i se va administra preanestezia.

pregatirea fizica

difera de la pacient la pacient in functie de afectiune, stare generala, examene de laborator si felul interventiei

pregatirea propriu-zisa incepe din seara dinaintea operatiei si consta in

restrictie alimentara

este impusa atit in cazul anesteziei generale cit si in anestezia locala

cu exceptia operatiilor care necesita regim special oprim aportul alimentar al pacientului in seara dianintea operatiei

interzicem pacientului fumatul si consumul de alcool

in ziua operatiei pacientul trebuie sa fie constient de necesitatea lipsei hidratarii si alimentarii pentru evacuarea intestinului si a vezicii urinare

pentru evacuarea cotinutului intestinal sunt suficiente purgatia prin supozitoare sau clisma in cazul interventiilor extraabdominale

evacuarea completa

evacuarea intestinului si vezicii urinare

igiena corporala si depilarea zonei de interventie

dezinfectie speciala

administrare de medicatie preanestezica

asezarea pacientului pe masa de operatie

dezinfectarea cimpului operator

Pregtirea fizic a bolnavilor cu risc operatorn funcie de starea bolnavilor, pregtirea acestora va fi difereniat astfel:

1. Pregtirea bolnavilor denutrii (hipoproteinemici)

Dezechilibrul nutritiv depinde de natura procesului patologic, de organul pe care este localizat i de vechimea bolii. Tulburrile nutritive severe se ntlnesc la bolnavii cronici, dup evoluii ndelungate ale proceselor patologice, care pe lng hipo-proteinemie prezint i anemie, dezechilibrare hidroelectrolitic, hipovitaminoze etc. n aceast categorie intr bolnavii cu stenoze digestive (benigne sau maligne), cei canceroi n general i pacienii cu fistule post-operatorii.

Corectarea deficitului proteic se face prin:

- Regim alimentar hiperproteic, cu carne, ou i brnz. Dieta va fi echilibrat i cu un aport caloric de cel puin 3000 calorii pe zi;

- Administrarea de snge integral sau plasm n cantiti mici repetate la 3 zile

- Vitaminoterapie i anabolizante;

- Hidrolizatele de proteine, albumin uman, aminoacizi eseniali i sintetici, lipide sintetice.

2. Pregtirea bolnavilor anemici

Anemia const n scderea numrului de eritrocite, a hemoglobinei i a hematocritului sub limite normale. Bolnavul, cu excepia cazurilor cnd intervenia este urgent, va trebui s aib naintea operaiei o Hb > 10g% i un Ht > 30%.

Anemiile cronice se trateaz prin administrare de fier i vitaminoterapie. Anemiile care necesit intervenia chirurgical de urgen se trateaz prin transfuzii de snge i mas eritrocitar.

3.Pregtirea bolnavilor cu suferine digestive:a) pentru bolnavii esofagieni, se impune:

Corectarea dificitului nutritiv prin: nutriie parenteral, vitaminoterapie, gastrostomie sau jejunostomie de alimente;

Corectarea anemisei;

Asigurarea unei bune ventilaii i aseptizarea arborelui respirator;

Corectarea deficienelor hepatoreale;

Megaesofagul va fi splat i aspirat;

Vor fi tratate focarele septice faringobucodentare.

b) pentru bolnavii cu intervenii pe stomac, se impune:

- n hemoragiile masive, corectarea anemiei nceput n secia de terapie intensiv va fi continuat intra i postoperator;

- dac sub tratament medical hemoragia se oprete, bolnavul va fi investigat i eventual operat n condiii de anemie corectat parial;

- aspiraia gastric este necesar pentru aprecierea pierderilor i control;

- la bolnavii cu perforaie, se aplic: sond nazo-gastric, antibioterapie, operaia va fi ct mai rapid;

- la bolnavii cu stenoz piloro-duodenal ulceroas se efectuiaz: spltur gastric zilnic, sond de aspiraie n dimineaa interveniei, reechilibrarea hidroelectrolitic, corectarea hipoproteinemiei i anemiei;

- la bolnavii cu stenoz piloric neoplazic este necesar: corectarea hipo-proteinemiei i a anemiei; antibioterapie nceput cu 24 ore naintea operaiei; corectarea afeciunilor asociate;

c) pentru bolnavii cu intervenii pe colon:- pregtirea mecanic pentru a obine un colon ct mai gol (laxative, clizme, regim alimentar srac n reziduri);

- pregtirea chimic pentru reducerea septicitii (sulfamide i antibiotice);

- corectarea hipoproteinemiei;

- corectarea anemiei;

- antibioterapie nceput cu 24 ore nainte de operaie;

- corectarea afeciunilor asociate.

4. Pregtirea bolnavilor cardiaci este difereniat n funcie de afeciune:

a) la bolnavii care necesit o intervenie chirurgical de urgen pe alt organ se va efectua ECG i un consult interdisciplinar de medicin intern. Intervenia chirurgical va fi redus la minim posibil;

b) la bolnavii cu afeciuni vasculare periferice se va proceda difereniat astfel:

- Arteriticilor li se vor administra vasodilatatoare,antiagregante, antibiotice;

- Cei cu varice vor purta bandaj elastic;

- Cei cu tromboflebite vor beneficia de tratament anticoagulant.

5. Pregtirea bolnavilor pulmonari. Leziunile pulmonare (bronita, emfizemul, supuraiile) ridic mari probleme n timpul operaiei, anesteziei ct i postoperator. Tratamentul preoperator const n: reducerea micrilor ventilatorii, suprimarea fumatului, tratarea afeciunilor pulmonare, interzicerea medicamentelor care deprim tusea.

6. Pregtirea bolnavilor hepatici va consta din regim alimentar hipercaloric, bogat n glucide i proteine. Se vor administra perfuzii cu glucoz, stimulatoare i protectoare ale celulei hepatice, vitaminoterapie (mai ales vitamina K).

7. Pregtirea bolnavilor renali va fi difereniat, astfel:

- bolnavii cu suferin renal acut necesit antibioterapie, reechilibrare hidroelectrolitic, acido-bazic i caloric, vitaminizare. n cazuri extreme se apeleaz la hemodializ.

- suferina renal cronic poate fi datorat fie unei afeciuni renale, fie unei afeciuni subrenale. n afeciunile subrenale n care domin staza se impune drenajul urinar (sond vezical), hidratarea corect (min.1500ml/zi), antibioterapie;

- bolnavii cu nefropatie cronic impun: reechilibrare corect hidro-electrolitic combaterea hipoproteinemiei, antibioterapie, tratamentul edemelor i a HTA secundare.

8. Pregtirea preoperatorie a diabeticilor. Terenul diabetic pe care evolueaz boala chirurgical poate fi compensat, decompensat i n acidoz (nu se recomand operaia dect n caz de maxim urgen).

a) Diabeticii compensai necesit regim alimentar i tratament medicamentos. Glicemia nu trebuie adus obligatoriu la valori normale, cifre de 150-180 mg% permit intervenia chirurgical;

b) Diabeticii decompensai necesit corectarea denutriiei i acidozei, corectarea tulburrilor hidroelectrolitice. Primordial este terapia cu insulin;

c) Bolnavii diabetici cu urgene chirurgicale au riscuri foarte mari. Ei vor fi tratai energic intra- i postoperator (diet, insulinoterapie).

9. Pregtirea preoperatorie a bolnavilor obezi. Bolnavul obez prezint particulariti metabolice deosebite. Secundar obezitii el prezint tulburri circulatorii, respiratorii i uneori leziuni asociate grave: HTA, arterioscleroz, steatoz hepatic. Ei prezint predispoziie la boli chirurgicale: eventraii, pancreatite etc. Obezii vor fi explorai preoperator n amnunime: funciile cardiocirculatorii, respiratorii, endocrine, glicemia, colesterolul, testele hepatice etc. Dac bolnavul obez nu necesit intervenie de urgen, el va fi operat numai dup o cur de slbire. Concomitent vor fi compensate tulburrile metabolice i leziunile patologice asociate.

10. Pregtirea preoperatorie a bolnavilor vrstnici. Bolnavii vrstnici sunt n multe cazuri insuficieni pulmonari, cardiaci, renali, hepatici etc. De aceea msurile de pregtire preoperatorie vor fi cele analizate la fiecare caz n parte, n plus ei prezint un risc anestezic i operator deosebit datorit terenului arteriosclerotic, deshidratat, demineralizat, anemic, hipoproteic.

igiena generala

cuprind

baia generala

curatirea patului si salonului

alimentatia preoperatorie

consta in functie de afectiunea pacientului

supravegherea

functii vitale si vegetative

la femei se noteaza perioada menstruala deoarece aceasta contraindica interventia chirurgicala

examenul somatic

in urma examenului clinic sunt observate si notate

aspectul general al pacientului

culoarea tegumentelor si mucoaselor

greutatea si inaltimea

starea de constienta

starea ganglionilor, muschilor si vaselor

posibilitatea de mobilizare si autoservire

examen clinic pe aparate

este efectuat de medic

examene de laborator

obligatoriu

hemograma

glicemie

TS,TC

Grup sanguin, Rh

Examen sumar de urina

In cazul operatiilor mai mari

Uree sanguina

Probe hepatice

Proteine

Colesterol

VSH

Echilibrul acido-bazic astrup, ionograma

In cadrulexamenelor de laborator sunt cuprinse

Radioscopiile

Radiografiile

Scintigrafiile

EKG

EEG

CT

RMN

Explorarea paraclinic

Pregtirea pentru operaie a bolnavului este difereniat n funcie de felul bolii, stadiul ei de evoluie, afeciunile asociate, starea general a organismului .a.

Examinarea bolnavului trebuie nceput cu explorarea clinic i paraclinic pentru a se putea stabili diagnosticul de certitudine.

Explorarea paraclinic const n:

1. Explorarea sangvin, care se realizeaz prin:

a) Examenul citologic, const n determinarea numrului de eritrocite, leucocite, trombocite, precum i formula leucocitar (are importan n diagnosticul unor boli infecioase i alergice);

b) Examenul biochimic, precizeaz cantitativ: hemoglobina, ureea sangvin, glicemia, ionograma seric (Na, K,Cl,Ca), colesterolul, bilirubina transaminazele, amilazele etc. n funcie de rezultate se corecteaz dezechilibrele hidroelectrolitice;

c) Examenul bacteriologic, urmrete identificarea germenului patogen din snge;

d) Teste de sngerare i cuagulare;

e) Reacia Bordet- Wassermann (dac este pozitiv, este contraindicat intervenia chirurgical).

2. Explorarea tubului digestiv, se realizeaz prin:

a) Examenul radiologic, care este foarte important pentru diagnostic i const n:

- radiografia abdominal simpl, pentru evidenierea de calculi biliari, ocluzie, peritonite;

- examen radiologic baritat, poate evidenia starea patologic esofagian, gastric, duodenal, a intestinului subire;

- irigografia, evideniaz leziuni ale colonului i ale rectului;

- colecisto- i colecistocolangiografia, pentru explorarea cilor biliare extrahepatice;

- arteriografia, pentru diagnosticul unor procese tumorale.

b) Explorrile endoscopice, n afara vizualizrii directe a leziunilor permit i biopsierea n vederea examenului histopatologic:

- esofagoscopia, pentru diagnosticarea afeciunilor esofagiene;

- gastroscopia, ofer informaii asupra stomacului i duodenului;

-colonoscopia, d informaii asupra leziunilor patologice ale colonului

- rectosigmoidoscopia, exploreaz sigmoidul;

- anoscopia, pentru diagnosticarea leziunilor anale i perianale;

- laparoscolpia, este o metod de investigaie a organelor abdominale, digestive i genitale.

c) Ecografia, folosete ultrasunetele a cror reflecie este diferit n funcie de densitatea esutului ntlnit. Este util n explorarea cilor biliare extrahepatice, a ficatului, splinei, pancreasului, a ascitei i abceselor;

d) Explorarea cu izotopi radioactivi: scintigrama hepatic, hepatobiliar i pancreatic;

e) Tomografia computerizat (CT) aduce informaii mai precise asupra regiunilor analizate;

f) Rezonana magneto-nuclear (RMN);

g) Explorri biopsice;

h) Alte explorri: tubajul duodenal, examen de materii fecale, coprocultura, analiza secreiei gastrice .a.

3) Explorarea cardiovascular, este necesar naintea oricrei intervenii chirurgicale pentru a se evita apariia unor accidente. Se realizeaz prin:

a) Explorri radiologice: radiografia toracic, flebografia jugular, cateterismul inimii, flebografia i arteriografia membrelor inferioare, aortografia, arteriografia altor organe;

b) Explorri cu ajutorul curenilor: electrocardiograma (ECG), fonocardio-grama;

c) Ecografia cardiac;

d) Probe pentru determinarea eficienei circulatorii: termometria cutanat, oscilometria, proba de efort i poziie, .a.

e) Probe cu izotopi radioactivi pentru determinarea: timpului de circulaie, circulaiei periferice, volumului sangvin activ circulant, debitul cardiac.

4) Explorarea pulmonar, trebuie fcut la orice bolnav chirurgical, prin:

a) Teste care apreciaz eficiena ventilaiei pulmonare: volumul expirator maxim pe secund (VEMS); spirometria preoperatorie;

b) Explorri radiologice: radioscopia, radiografia pulmonar, bronhografia;

c) Explorri endoscopice: bronhoscopia, relev modificri patologice ale traheei i bronhiilor;

d) Alte metode: ecografia, tomografia, scintigrafia;

e) Examenul bacteriologic al sputei, este util pentru bolnavii pulmonari cronici i la cei cu TBC;

f)Cercetarea gazelor din snge: oximetria (determin O2 n sngele arterial) carboximetria (determin dioxidul de carbon), rezerva alcalin.

5) Explorarea rinichilor i a cilor urinare se poate efectua:

a) Radiologic prin: radiografie simpl, urografie, ureteropielografie, cistografie (exploreaz direct vezica urinar);

b) Instrumentar prin: uretroscopie, cistoscopie;

c) Funcional prin: examen fizico-chimic i microscopic al urinei; proba Addis-Hamburger (debitul urinar pe minut); examenul funcional indirect al rinichiului prin examinarea sngelui (acidul uric, ureea sangvin, creatinina, ionograma seric);

d) Ecografie;

e) CT, RMN, scintigrama, arteriografia;

f) Examen bacteriologic: urocultur, determinarea bacilului K. n urin.

masuri speciale sunt necesare pentru pacientii cu afectiuni cronice sa stare generala alterata masuri de urgenta se impun in cazul pacientilor care necesita interventia de urgenta ngrijirea postoperatorie

supravegherea si ingrijirea postoperatorie reprezinta ansamblul de masuri si interventii efectuate pentru tratarea pacientului pina la vindecarea definitiva

plan de interventii preluarea pacientului pacientul este insotit de anestezist si asistenta medicala dupa terminarea protocolului operator in timpul transportului in serviciul de reanimare sau in sala de supraveghere supravegherea pacientului supravegherea permanenta a pacientului este obligatorie pentru depistarea eventualelor complicatii legate de anestezie si interventia chirurgicala asistenta medicala asigura supravegherea pacientului pentru coloratia pielii, unghilor, starea extremitatiilor si a mucoaselor respiratie, circulatie, diureza, varsaturi aport alimentar si functie digestiva igiena corporala mobilizare administrare de medicatie efectuarea analizelor indicate de medic securitatea pacientului pansamentul plagii si controlul tuburilor de dren, singerare si hemoragie ingrijirea postoperatorie asistenta are grija de pozitia pacientului in pat in functie de interventia efectuata respiratia asistenta medicala controleaza parametrii respiratori si anunta medicul la aparitia tulburarilor respiratorii printre interventiile de prima faza sunt stimularea respiratiei stimularea expectoratiei DNF functia cardiovasculara- monitirizare EKG, TA, P

durerea durerea postoperatorie trebuie tratata in functie de parametrii perceputi de pacient

localizare intensitate caracter durata excretia diureza, mictiunea , functia digestiva sunt direct influientate de

specificul interventiei anestezic administrat forma de administrare a anesteziei durata interventiei in mod normal nevoia de mictiune apare dupa umplere vezicala cu 100-150 ml dar postoperator prima mictiune are loc dupa 6-8 ore

in caz contrar sunt adoptate masuri pentru tulburarile de mictiune postoperatorii asezarea pacientului pe plosca stimularea prin deschiderea robinetului de apa masarea zonelor reflexogene stimulare medicamentoasa sondaj vezical ca ultima solutie tulburarile motilitatii intestinale sunt caracterizate prin oprirea vinturilor retentie de gaze balonare crampe rectal se introduce tub de gaze si se administreaza medicatia indicata scaunul apare de regula in a 3-4 zi , in caz contrar se va efectua clisma uleioasa sau apa calda cu sapun este interzisa administrarea de clisma purgativa regim alimentar

odata cu restabilirea functiilor digestive se reia treptat alimentatia orala

aportul alimentar este urmatorul

la 6 ore dupa operatie lichide in cantitati mici

pacientii operati pe esofag primesc lichide dupa 24 ore

dupa scaun sunt permise pireuri si alte alimente semisolide

atunci cind operatia are o evolutie normala din a 6 zi se poate relua alimentatia normala

temperatura

in urma interventiilor chirurgicale frecvent temperatura corpului scade hipotermie prin

temperatura scazuta in sala de operatie

pierdere de caldura respirator, cutanat sau medicamentos

imbracaminte sumara

cel mai grav simptom al hipotermiei este aparitia frisonului si tremuraturilor necontrolate care cresc consumul de oxigen si pun in pericol pacientul

se impune incalzirea patului, surplus de paturi, sonda nazala pentru oxigen

cresterea temperaturii corpului este cauzata de

infectia preoperatorie

infectia acuta

operatii la nivel SNC

complicatii ale anesteziei generale

contaminare cu agenti infectiosi prin transfuzii sanguine si solutii perfuzabile

combaterea febrei are loc prin metode fizice si conduita indicata de medic

confuzia

postoperator starea confuzionala este frecvent intilnita avind ca manifestari

agitatie

insomnie

somnolenta

lentoare in gindire

hiper sau hiporeactivitate la stimuli vizuali si auditivi

tulburari de perceptie

dezorientare temporo spatiala

pierderea sensibilitatii

stare de constienta alterata

recuperarea starii confuzionale postoeratorii consta in

stimulare tactila

masaj

mobilizare

crearea conditiilor de mediu penttru odihna

stimularea capacitatii de decizie

corectarea interpretarilor eronate

interzicerea consumului de alcool

mobilizarea pacientului mobilizarea bolnavului trebuie nceput ct mai repede:

pentru operaiile mici i mijlocii, chiar n ziua operaiei;

pentru cele ample, n funcie de starea general a bolnavului.

astfel se previn:

tromboflebitele,

bronhopneumoniile,

escarele.

INGRIJIREA BOLNAVILOR DUPA INTERVENTII INTRAABDOMINALE

OBIECTIVE DE URMARITINGRIJIRI ACORDATE

Asigurarea unei pozitii comode din seara zilei interventiei chirurgicale bolnavul va fi asezat in d d cu genunchii flectati pozitie care asigura relaxarea musculaturiiabdominale in scopul atenuarii durerilor locale

Mobilizarea bolnavului se face cit mai precoce, gradata chiar din prima zi dupa interventia chirurgicala pentru a preveni unele complicatii pulmonare sau renale

este necesara mobilizarea membrelor inferioare insotita de miscari de respiratie

cu ajutorul unor haturi se va efectua mobilizarea activa in pat se inlatura astfel contractura peretelui abdominal

Compensarea pierderilor de lichide se administreaza pe cale parenterala solutii hidroelectrolitice cu aport caloric

se administreaza pe cale orala apa sau alte lchide cu lingurita

Supravegherea functiilor vitale si vegetative se masoara si se inregistreaza zilnic P,T,R,TA si diureza

Asigurarea regimului alimentar in primele 3-4 zile dupa interventiile chirurgicale intraabdominale nu se vor da lichide indulcite, lapte prin fermentatie produc balonari

dupa rezectia sau anastomoza jejunala regimul va fi constituit astfel

in primele 2 zile bolnavul nu va ingera absolut nimic, administrindu-se pe cale parenterala

din a 3 zi i se vor da bolnavului rare inghitituri de ceai neindulcit

in zilele urmatoare i se vor da treptat oua, bulion de carne, iaurt in functie de reluarea tranzitului

ATENTIE dupa rezectie gastrica bolnavii vor fi alimentati cu cantitati mici de alimente calde la intervale de 2-3 ore

dupa interventile chirurgicale pe caile biliare si ficat bolnavul primeste acelasi regim ca si pentru stomac fara ou

dupa interventiile pe intestinul gros in prima saptamina se instituie o dieta hidrica sau se prescrie o dieta restrinsa , administrind si site 2 linguri de ulei de parafina de 2-3 ori /zi la indicatia medicului

Combaterea complicatiilor se efectueaza spalatura gastrica combate varsaturile cauzate de staza gastrica

la indicatia medicului se combat varsaturile rebele prin administrare de antiemetice sau neuroleptice

balonarile datorate parezei intestinului gros si hipertoniei sfincterelor se combat prin introducerea tubului de gaze

sughitul se combate prin aplicarea pungii cu gheata pe regiunea epigastrica

complicatiile pulmonare se previn prin efectuarea gimnasticii respiratorii, masajului la nivelul toracelui, schimbarea pozitiei, mobilizare precoce

evisceratia se poate produce la sfirsitul primei saptamini dupa interventia chirurgicala, manifestindu-se printr-o durere vie aparuta brusc la nivelul plagii operatorii imediat dupa un efort de tuse , stranut, varsaturi se previne printr-o comprimare moderata a plagii operatorii cu palmele in cazul in care s-a produs se impune refacerea imediata a suturilor chirurgical

Asigurarea ingrijirilor specialeA. dupa interventile pe caile biliare si ficat

intr-un vas plasat sub patul bolnavului se va introduce capatul liber al drenului pentru evacuarea bilei, urmarindu-se ca drenul sa nu se cudeze

se va masura si inregistra cantitatea si aspectul excretiei biliare

la 2 -3 zile se luxeaza drenul

la 3-4 zile se extrage drenul

la 12 zile se scoate din coledoc tubul Kehr

B. dupa interventile pe rect si anus

se introduce in rect o sonda de cauciuc dupa interventie

primul pansament care se efectueaza in ziua a 3 dupa interventia chirurgicala , fiind foarte dureros se va aplica dupa administrarea de analgezice si dupa umezirea in pealabil a pansamentului vechi

bolnavul va face baie de sezut dupa defecare inainte de a i se schimba pansamentul

baile de sezut cu ceai de musetel se vor face pina la vindecarea completa

INGRIJIREA BOLNAVILOR DUPA INTERVENTII CHIRURGICALE PE APARATUL UROGENITAL

interventii pe rinichi, ureter, vezica, organe genitale

OBIECTIVE DE URMARITINGRIJIRI ACORDATE

Protejarea lenjeriei de pat peste lenjeria de pat se aseaza musama si aleza contra umezirii de urina care se vor schimba ori de cite ori este nevoie

Asigurarea evacuarii urinei urina va fi captata prin drenuri, sonde in urinare transparente

urinarele se vor aseza la un nivel inferior fistulei eventual suspendate de marginea patului

urinarele vor fi inchise etans cu un dop care prezinta un orificiu cu diametrul identic cu al tubului care se racordeaza la dren sau sonda

urinarele si tuburile vor fi dezinfectate inainte de intrebuintare pentru a se preveni infectiile

in urinare se introduce si o solutie antiseptica care sa aiba si un efect deodorant

tuburile si sondele permanente vor fi introduse in urinar fara cudari cu lumenul neobstruat de peretii sau fundul urinarului

ATENTIE! Se va controla permanent pentru a descoperi la timp intreruperea scurgerii de lichid prin sonda de drenaj

Efectuarea pansamentului in jurul drenurilor se protejeaja pielea cu un strat de vaselina in caz de excretie abundenta

pansamentul fiind taiat perpendicular pe una din laturi va fi aplicat de jos in sus si apoi a doua compresa de tifon de sus in jos astfel incit drenul sa ramina in centrul pansamentului

fixarea pansamentului se face cu o bucata de tifon lipita de jur imprejur cu benzi adezive

Urmarirea excretiei de urina se supravegheaza culoarea si aspectul excretiei

se inregistreaza atit cantitatea de lichid care se scurge prin drenuri cit si cantitatea de urin care este excretata pe cai naturale

Pregatirea materialului pentru spalaturi pentru spalatura vaginala prin sonda introdusa in fistula sau uretra se pregatesc seringa Janet sau Guyon si solutia prescrisa de medic

figura 49pag 136

Mobilizarea bolnavului pentru prevenirea unor complicatii postoperatorii se recomanda o mobilizare cit mai precoce a bolnavului dar numai dupa ce sau fixat foarte bine tuburile de dren

Aplicarea masurilor igienice se va efectua toaleta bolnavilor la pat

se vor aerisi permanent saloanele inclusiv anexele sectiei

Prevenirea si combaterea complicatiilor dupa operatii urologice poate aparea febra urinara o complicatie specifica care se manifesta prin febra ridicata si frisoane timp de 3-4 zile, cedeaza dupa administrarea antibioticelor

bolnavilor cu drenaj pe aparatul urinar li se vor efectua uroculturi si antibiograme pentru aplicarea tratamentului cu antibiotice

in cazul supuratiilor se vor efectua periodic recoltari de secretie de la nivelul drenurilor pentru culturi si antibiograme

Complicaiile postoperatorii imediateComplicaiile aparatului respirator

Complicaiile aparatului respirator sunt:

1. Laringotraheita, este determinat de intubaia traheal. Clinic se manifest prin senzaii de usturime i durere la nivelul laringelui, voce rguit, tuse uscat.

2. Edemul glotei. Simptomatologie dramatic: cianoz, tahipnee, cornaj.

3. Atelectezia pulmonar este cea mai ntlnit complicaie postoperatorie pulmonar. Se produce prin turtirea alveolelor dintr-un plmn (masiv), lob (lobar) sau segment (segmentar). Zona astfel afectat este nefuncional. Factorii favorizani: dureri i imobilizare reflex a bazei toracelui i diafragmului, pneumoperitoneul, imposibilitatea tusei. Simptomatologie: junghi toracic sau jen n inspir, febr, dispnee, cianoz, matitate, lipsa murmurului vezicular, raluri crepitante. Examenul radiologic evideniaz o umbr de ntindere variabil, deplasarea mediastinului, ridicarea i imobilitatea diafragmului.

Tratamentul profilactic se instituie preoperator (aspiraia secreiilor bronice, suprimarea bronhospasmului, interzicerea fumatului, aerosoli, gimnastic respiratorie), intraoperator i postoperator. Tratamentul curativ const n: bronhoaspiraie, antibioterapie, ageni mucolitici, uneori traheostomie.

4. Complicaii infecioase pulmonare (pneumonia, bronhopneumonia, abcesul) Mijlocul de prevenire l constituie intubaia, cu condiia sterilizrii corecte a materialului de intubaie.

5. Sindromul Mendelsohn (bronho-alveolita de aspiraie), este un accident foarte grav aprut n urma inhalrii coninutului gastric. Simptomatologie: dispnee, cianoz, tahicardie. Tratamentul profilactic (golirea preoperatorie a stomacului) i curativ (intubaie orotraheal, aspiraie traheobronic, corticoterapie, antibioterapie).

6. Embolia pulmonar.

Complicaiile aparatului cardio-vascular

1- Edemul pulmonar acut (EPA) este o manifestare dramatic a unui dezechilibru circulator brusc, urmat de o inundare a alveolelor pulmonare, a arborelui bronic i a interstiiului pulmonar cu plasm necoagulat. Clinic, bolnavul este anxios, cu dispnee marcat, tahipnee, expectoraie caracteristic (spumoas, alb sau roz), cianoz, tuse. Tratamentul urgent const din: schimbarea poziiei bolnavului (fotoliu), oxigenoterapie, flebotomie, asigurarea libertii cilor aeriene, administrarea de tonicardiace, diuretice, bronhodilatatoare, ventilaie mecanic.

2- Boala tromboembolic este o complicaie sever postoperatorie. Afeciunea are dou aspecte: procesul de tromboz i potenialul ei emboligen. Tromboza este mai frecvent dup operaiile care necesit imobilizare. Simptomatologia este variat: accelerarea progresiv a pulsului, febr n jur de 380C, senzaia de tensiune sau crampe dureroase la nivelul moletului, edem, bolnav agitat. Tratamentul profilactic const dintr-o bun pregtire preoperatorie i o mobilizare activ postoperator. Tratamentul curativ const din medicaie anticoagulant (Heparin i Trombostop).

3- Embolia pulmonar este cea mai grav complicaie a trombozelor. Ea const din migrarea unui embolus n sistemul arterei pulmonare. Factorii favorizani sunt: micarea dup imobilizarea prelungit, efortul de tuse, efortul de defecaie. Din punct de vedere clinic poate fi de mai multe forme: forma letal (moarte subit), embolia pulmonar masiv (bolnavul este rece, umed, palid sau cianotic, dispneic, puls filiform), infarctul pulmonar redus, forma frust. Profilaxia const n tratamentul corect al trombozelor, profilaxia emboliei pulmonare. Tratamentul curativ este medical: vasopresoare n perfuzie, tonicardiace i.v., oxigenoterapie, anticoagulante) i chirurgical (embolectomie).

4- Infarctul miocardic acut postoperator prezint risc crescut la coronarieni, la pacieni peste 50 ani, la diabetici. Simptomatologia: hipotensiunea, durerea dispnee, cianoz, slbiciune cu transpiraie, colaps, aritmie. ECG pune diagnosticul. Prognosticul este sumbru. Tratamentul: oxigenoterapie, meninerea TA, heparinoterapie, tratamentul tulburrilor de ritm etc.

Complicaiile aparatului renal

1- Retenia acut de urin este o complicaie relativ frecvent. Se ntlnete mai ales dup rahianestezie, dup operaii anorectale, perianale .a. Bolnavul acuz dureri n hipocondru, este agitat, are senzaii de miciune, face efort s urineze dar se scurg cteva picturi. La palpare se constat o tumor hipogastric ovoidal, regulat, neted, renitent, foarte dureroas, mat la percuie. Tratamentul const n cateterism (sondaj) uretro-vezical.n situaii extreme, cnd nu se poate face sondajul, se practic puncia vezicii urinare cu un trocar, la 1cm deasupra simfizei pubiene.

2- Insuficiena renal acut postoperatorie (IRA p.o.) este o complicaie mai rar ntlnit, ea reprezentnd eecul rinichiului de a se adapta la agresiunea chirurgical. Din punct de vedere clinic, oligo-anuria este semnul major, ureea urinar scade, crete ureea sangvin i creatinina.

IRA p.o. poate fi: funcional, asociat altei complicaii i adevrat.

a) IRA p.o. funcional poate s apar dup orice operaie necomplicat sau cu o complicaie minor i se caracterizeaz prin azotemie crescut i oligurie. Ea este o urmare a dezechilibrului hidroelectrolitic. Prognosticul este bun cnd diagnosticul este precoce i tratamentul corect. Tratamentul const n corectarea dezechilibrului hidro-electrolitic, eventual i administrare de manitol.

b) IRA p.o. asociat altei complicaii este determinat de stri de oc, ocluzie intestinal, peritonit, infarct mezenteric, pancreatit acut, stri septicemice sau altor sindroame acute abdominale. Prognosticul depinde de afeciunea cauzat.

c) IRA p.o. adevrat reprezint principala complicaie p.o. Tratamentul const n: hemodializ, masuri de restricie hidric, control al balanei hidroelectrolitice, diminuarea catabolismului proteic, terapie antiinfecioas.

3- Insuficiena urinar se datoreaz germenilor patogeni cantonai n aparatul urinar: colibacilul, proteus, pioceanic. Pacientul prezint polakiurie, disurie, frison. Se efectuiaz urocultura cu antibiogram. Tratamentul const n combaterea infeciei.

Complicaiile abdominale postoperatorii

1- Ocluzia postoperatorie precoce. Postoperator se cunosc trei forme de ntrerupere a tranzitului intestinal: ileusul comun, ocluzia dinamic i ocluzia mecanic.

a) Ileusul postoperator comun afecteaz extremitile tubului digestiv (stomac, colon). Abdomenul este uor meteorizat, dar suplu, nedureros i se percep zgomote hidroaerice. Se remite spontan sau la tratament banal.

b) Ocluzia dinamic are drept cauze prezena de snge sau bil n cavitatea peritoneal, peritonita, hematomul sau celulita retroperitoneal. Pacientul prezint distensie abdominal, vrsturi, ntreruperea tranzitului, absena zgomotelor intestinale. Radiografia simpl evideniaz imagini hidroaerice. Se impune intervenia chirurgical.

c) Ocluzia mecanic este cauzat de aderene nerezolvate, tumori neidentificate, obstacole cauzate de intervenie. Tratamentul const n ndeprtarea obstacolului i reechilibrarea hidroelectrolitic.

2- Peritonita postoperatorie precoce este cauzat de dezunirea unor anastomoze digestive, deraparea unor ligaruri, hematoame suprainfectate. Tabloul clinic are semnele peritonitei. Tratamentul este complex: reintervenia chirurgical, toaleta i drenajul cavitii peritoneale, reechilibrarea hidroelectrolitic.

3- Fistule postoperatorii, sunt consecina unor dezuniri pariale ale anastomo-zelor digestive. Cauze: bolnavi anemici, hipoproteici, neoplazici, defecte de tehnic etc. Aceasta impune msuri speciale de tratament general i local sau chiar reintervenia chirurgical.

4-.Hemoragii postoperatorii, care pot fi : intraperitoneale sau digestive.

a) Hemoragiile intraperitoneale se produc ca urmare a deraprii unor ligaturi vasculare, leziuni vasculare sau a unor viscere parenchimatoase. Bolnavul are semnele unei anemii acute. Se impune reintervenia chirurgical pentru hemostaz i reechilibrarea hematologic.

b) Hemoragiile digestive se produc prin ulcere de stres, sngerri din tranele de seciune digestiv etc.

5- Pancreatitele acute pot aprea dup intervenii pe stomac, splin etc.

6- Alte complicaii: supuraii ale plgilor operatorii, evisceraia, escara de decubit.

_1261647790.unknown