Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

3
Contabilitatea si impozitarea PFA in 2016 Pentru temerarii care pastreaza forma de desfasurare a activitatii ca PFA si in anul 2016, prezentam principalele obligatii existente dar si modicari ale impozitarii acestei forme de organizare, din perspectiva contabila si scala. ontabilitatea PF A sau a intreprinderii individuale are un mare avanta! fata de societati, prin faptul ca este in partida simpla. Acest lucru inseamna ca, practic, incasarile sunt considerate venituri la data incasarii, platile sunt considerate c"eltuieli la data platii iar protul impozabil este generat de diferenta intre incasari si plati. #arele avanta! al PFA este ca poate dispune de sumele incasate c"iar de la aceasta data fata de o societate cand sumele pot distribuite abia dupa inc"iderea exerc itiului, depunerea situatiilor anuale la autoritati prin plata dividendului. $umele incasate si platile se inregistreaza in % egistrul de incasari si pl ati. Astfel, cel putin in primele luni de activitate, cu volum mai redus, aceasta contabilitatea & cu putin a!utor de specialitate & poate condusa c"iar de catre persoana zica titulara a PFA. 'esigur, ca orice activitate normata, si contabilitatea PFA urilor trebuie sa respecte niste reguli si proceduri, asa cum acestea sunt prevazute in (.#.F.P. nr. 1)0*201+, privind contabilitatea persoanelor zice autorizate, cu modicarile si completarile ulterioare. n principiu, exista urmatoarele documente obligatorii, in care se consemneaza activitatile economice, dupa cum urmeaza- a. registrul de incasari si plati , in care se inscriu cronologic incasarile si platile generate de activitatea PF A b. registrul mijloacelor fxe, in care se consemneaza activele imobilizate cumparate de entitate, in vederea stabilirii amortizarii acestora c. registrul de evidenta fscala. Acest registru a f ost introdus printr&o ordonanta de urgenta la inceputul anului, dar & ind o urgenta & nu a catadicsit nimeni, nici pana astazi, sa adopte f ormatul registrului si instructiunile de completare. el putin o data pe an este obligatoriu sa se efectueze inventarierea patrimoniului de afaceri al PFA . 'esigur, am plecat de la prezumtia ca, la inmatriculare, aceste entitati nu se declara platitoare de /A. ontabilitatea se va complica deosebit de mult in momentul in care un PF A se inregistreaza in scopuri de /A, iar opinia unanima este ca trebuie sa se apeleze l a un contabil. Amintim faptul ca plafonul de scutire de /A anual in %omania este de 220.000 lei. 'upa depasirea plafonului si inregistrarea in scopuri de /A, apar mai multe declaratii care trebuie completate si depuse in consecinta.

Transcript of Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

Page 1: Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

8/18/2019 Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

http://slidepdf.com/reader/full/contabilitatea-si-impozitarea-pfa-in-2016 1/3

Contabilitatea si impozitarea PFA in 2016

Pentru temerarii care pastreaza forma de desfasurare a activitatii ca PFA si inanul 2016, prezentam principalele obligatii existente dar si modi cari aleimpozitarii acestei forme de organizare, din perspectiva contabila si scala.

ontabilitatea PFA sau a intreprinderii individuale are un mare avanta! fata desocietati, prin faptul ca este in partida simpla. Acest lucru inseamna ca, practic,incasarile sunt considerate venituri la data incasarii, platile sunt consideratec"eltuieli la data platii iar pro tul impozabil este generat de diferenta intreincasari si plati. #arele avanta! al PFA este ca poate dispune de sumele incasatec"iar de la aceasta data fata de o societate cand sumele pot distribuite abiadupa inc"iderea exercitiului, depunerea situatiilor anuale la autoritati prin platadividendului.

$umele incasate si platile se inregistreaza in %egistrul de incasari si plati. Astfel,cel putin in primele luni de activitate, cu volum mai redus, aceasta contabilitatea& cu putin a!utor de specialitate & poate condusa c"iar de catre persoana zicatitulara a PFA. 'esigur, ca orice activitate normata, si contabilitatea PFA urilortrebuie sa respecte niste reguli si proceduri, asa cum acestea sunt prevazute in(.#.F.P. nr. 1)0*201+, privind contabilitatea persoanelor zice autorizate, cumodi carile si completarile ulterioare.

n principiu, exista urmatoarele documente obligatorii, in care se consemneaza

activitatile economice, dupa cum urmeaza-

a. registrul de incasari si plati , in care se inscriu cronologic incasarile siplatile generate de activitatea PFA

b. registrul mijloacelor fxe , in care se consemneaza activele imobilizatecumparate de entitate, in vederea stabilirii amortizarii acestora

c . registrul de evidenta fscala . Acest registru a fost introdus printr&oordonanta de urgenta la inceputul anului, dar & ind o urgenta & nu a catadicsitnimeni, nici pana astazi, sa adopte formatul registrului si instructiunile decompletare.

el putin o data pe an este obligatoriu sa se efectueze inventariereapatrimoniului de afaceri al PFA.

'esigur, am plecat de la prezumtia ca, la inmatriculare, aceste entitati nu sedeclara platitoare de / A. ontabilitatea se va complica deosebit de mult inmomentul in care un PFA se inregistreaza in scopuri de / A, iar opinia unanimaeste ca trebuie sa se apeleze la un contabil. Amintim faptul ca plafonul de scutirede / A anual in %omania este de 220.000 lei. 'upa depasirea plafonului siinregistrarea in scopuri de / A, apar mai multe declaratii care trebuie completate

si depuse in consecinta.

Page 2: Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

8/18/2019 Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

http://slidepdf.com/reader/full/contabilitatea-si-impozitarea-pfa-in-2016 2/3

n termen de 1+ zile de la inmatricularea la %egistrul comertului, persoana zicatrebuie sa solicite inregistrarea la autoritatea scala, depunand declaratia deinregistrare 0)0 'eclaratie de inregistrare scala* declaratie de mentiuni pentrupersoanele zice care desfasoara activitati economice in mod independent sauexercita profesii libere . n acest caz, impreuna cu declaratia de inregistrare se va

depune si prima declaratie estimativa de venit formular 220 'eclaratie privindvenitul estimat*norma de venit . n aceasta declaratie estimativa, persoana zicaautorizata va trebui sa stabileasca veniturile si c"eltuielile aferente primului an

scal, in baza carora urmeaza sa e impozitata in consecinta, platile de impoziturmand a stabilite de organul scal competent, pe baza deciziei de impunerecomunicata contribuabilului.

n esenta, A. .A.F. calculeaza urmatoarele impozite- 163 impozitul pe venit si+,+3 contributia la asigurarile individuale de sanatate. ontributia la sanatate sedatoreaza c"iar daca persoana zica inregistreaza si alte venituri pentru careplateste asigurari individuale de sanatate. Aceste obligatii scale se ac"itatrimestrial pana pe data de 2+ a ultimei luni din trimestru.

n anul 201+, daca nu este salariata si nici pensionata, trebuie ca PFA sa ac"itecontributia la asigurarile sociale & pensii depunand declaratia de asigurareformular 600. 4n PFA are dreptul sa opteze pentru asigurarea la pensie intr&osuma minima de 5+3 din salariul mediu pe economie si maxim de + ori salariulmediu pe economie. n practica, ma!oritatea PFA depuneau declaratia deasigurare formular 600 la nivelul salariului minim pe economie. ontributiile ce se

ac"ita pentru suma asigurata in baza formularului 600 sunt- 10,+3 contributia individuala la pensie

1+, 3 contributia anga!atorului la pensie.

Practic, pentru pensie, acea PFA care nu este de!a asigurata in sistemul de pensii,ac"ita aceste doua contributii la o baza stabilita c"iar de catre persoana zica.'esigur, daca persoana zica este de!a salariata sau pensionata nu se datoreazacontributia la pensii.

ncepand cu anul 2016, raportandu&ne comparat la obligatiile de plata ale unuiPFA pentru anul 201+, observam introducerea obligatorie a contributieiindividuale la pensii in procent de 10,+3 din venitul net realizat de o persoana.Aceasta contributie este plafonata superior la un plafon anual de + ori salariulmediu pe economie x 12 luni, insa nu asigura stagiul complet de cotizare pentrupensii. Aceasta contributie urmeaza sa se plateasca insa c"iar daca persoana

zica autorizata este salariata. #ai mult c"iar, daca acea PFA doreste sabene cieze de pensie intreaga, optional ac"ita si contributia de 1+, 3, respectivcontributia anga!atorului. %ecenta (47 nr +0*201+ pentru modi carea oului od

scal, stabileste ca PFA ce doreste plata acestei contributii opsionale va depune odeclaratie in acest sens in primele 50 zile din anul 2016.

omparand cu situatia actuala din 201+ a odului scal, acestea sunt obligatiiscale nou introduse, ce revin in sarcina unei PFA ce are si calitatea de salariat.

Page 3: Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

8/18/2019 Contabilitatea Si Impozitarea PFA in 2016

http://slidepdf.com/reader/full/contabilitatea-si-impozitarea-pfa-in-2016 3/3

PFA&ul datoreaza contributia la pensii, in acest moment, c"iar daca veniturilerealizate din profesii*activitati independente nu sunt singurele sale venituripentru care ac"ita contributia la pensii.

8aza de calcul a contributiei la pensii nu poate sa e mai mica decat 5+3 dinsalariul mediu pe economie, si nici mai mare de + ori salariul mediu peeconomie. elelalte doua impozite se pastreaza, respectiv ramane impozitul pevenitul net in procent de 163 si contributia individuala la sanatate in procent de+,+3, neplafonat, urmand aceeasi procedura declarativa si de plata prezentataanterior.

Pana pe data de 2+ mai al anului urmator se va depune declaratia 200 privindimpozitul pe venitul persoanei zice. Aceasta cuprinde situatia nala cu privire laveniturile si c"eltuielile exercitiului. n baza acestui document autoritatea scalaefectueaza calulul nal al obligatiilor de plata si va emite decizii de impunere. PFAare obligatia sa ac"ite diferentele in termen de 60 zile de comunicare.