Clasa a ix a mi

of 15 /15
Limba si literatura romana Intalnire in vacanta….. cu IX MI Să ne amintim... Apoi să rezolvăm... Prof. Sandru N

Embed Size (px)

description

Recapitulare, clasa a IX-a MI

Transcript of Clasa a ix a mi

Page 1: Clasa a ix a mi

Limba si literatura romana

Intalnire in

vacanta…..cu IX MISă ne

amintim...Apoi să

rezolvăm...

Prof. Sandru N

Page 2: Clasa a ix a mi

Tablouri biblice

1880   Epitaful scris de Tudor Arghezi (Ion N. Teodorescu) si daltuit pe lespedea mormantului sau din Martisor ne certifica ziua exacta a nasteri si obarsia sa olteneasca " Nascut in Bucuresti, la 21 mai 1880,cu origini parintesti in Gorj "

(http://www.tudorarghezi.eu)

Page 3: Clasa a ix a mi

Tablouri biblice

1965   La implinirea varstei de 85 de ani, Tudor Arghezi este sarbatorit pe plan national. Universitatea din Viena ii decerneaza premiul "Gottfried von herder". Este ales membru al Academiei Sarbe de Stiinte si Litere. In acest an apar: placheta Silabe, Cuvinte potrivite, editie bibliografica in 85 de exemplare, nepusa in comert precum si volumele 6,7,8,9,10,11 Scrieri.

La 14 lulie 1967 , la orele noua seara, Tudor Arghezi se stinge din viata. Este inhumat in gradina casei din Martisor, alaturi de Paraschiva,"sotia, sora si prietena de-o viata".

(http://www.tudorarghezi.eu)

Page 4: Clasa a ix a mi

Tablouri biblice – Adam şi Eva,,Urându-i-se singur în stihii,

A vrut şi Dumnezeu să aibă-n cer copiiŞi s-a gândit din ce să-i facă,Din borangic, argint sau promoroacă,Frumoşi, cinstiţi, nevinovaţi.Se puse-aşezământul dintre fraţi.

Dar i-a ieşit cam somnoros şi camTrândav şi nărăvaş strămoşul meuAdam;

Că l-a făcut, cum am aflat,Cu praf şi niţeluş scuipat;Ca să încerce dacă un altoiDe stea putea să prindă pe noroi,Că, de urât, scuipând în patru zări,Stingher,Făcuse şi luminile din cer.

Dar iată că l-a nimerit,Din pricina aluatului, greşit,Şi că Adam, întâiul fiuAl Domnului, ieşise, parcă, şi zbanghiu.”

...............................................

Page 5: Clasa a ix a mi

După melci

Dan Barbilian (n. 18 martie 1895, Câmpulung-Muscel, d. 11 august 1961, Bucureşti) a fost un poet şi matematician român. Ca poet este cunoscut sub pseudonimul Ion Barbu. A fost unul dintre cei mai importanţi poeţi români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Dan Barbilian era fiul judecătorului Constantin Barbillian (care şi-a latinizat numele iniţial Barbu) şi al Smarandei, născută Şoiculescu.

(http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Barbilian)

Page 6: Clasa a ix a mi

După melci

• În anul 1919, Dan Barbillian începe colaborarea la revista literară Sburătorul, adoptând la sugestia lui Eugen Lovinescu, criticul cenaclului ca pseudonim numele bunicului său, Ion Barbu. În timpul liceului îl cunoaşte pe viitorul critic literar Tudor Vianu, de care va fi legat prin una din cele mai lungi şi mai frumoase prietenii literare.

• Debutul său artistic a fost declanşat de un pariu cu Tudor Vianu. Plecaţi într-o excursie la Giurgiu în timpul liceului, Dan Barbilian îi promite lui Tudor Vianu că va scrie un caiet de poezii, argumentând că spiritul artistic se află în fiecare. Din acest "pariu", Dan Barbilian îşi descoperă talentul şi iubirea faţă de poezie. Dan Barbilian spunea că poezia şi geometria sunt complementare în viaţa sa : acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaştere şi imaginaţie.

• Una din cele mai cunoscute poezii a autorului, După melci, apare în 1921 în revista Viaţa Românească

(http://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Barbilian)

Page 7: Clasa a ix a mi

După melci

Unchiului meu Sache Soiculescual carui glas il imprumut aici.

,,Dintr-atatia frati mai mari:Unii morti, Altii plugariDintr-atatia frati mai mici:Prunci de treaba,Scunzi, peltici,Numai eu rasad mai răuDintr-atatia (prin ce har?)Mă brodisem sui, hoinar.

Eram mult mai prost pe-atunci...

Când Paresim da prin lunciCu pietrisul de albine,Ne parea la toti mai bine: Tanci ursuzi,Desculti si uziFetiscane(Cozi plavane)Infasate-n lungi zavelciO porneau în turma bleagaSă culeagaIerburi noi, craite, melci...

Era umed la bordeiSi tuleam si eu cu ei. “

...........................................................

Page 8: Clasa a ix a mi

Harry Potter si piatra filozofalaJoanne „Jo“ Murray, numele

la naştere Rowling, (n. 31 iulie 1965, la Chipping Sodbury, în South Gloucestershire, lângă Bristol, Anglia) este o profesoară de limbi şi scriitoare de renume internaţional, cel mai bine cunoscută pentru crearea personajului literar Harry James Potter, respectiv pentru seria omonimă de şapte romane, Harry Potter, apărută între 1997 şi 2007.

Page 9: Clasa a ix a mi

Harry Potter si Piatra Filozofala• Reţeta Harry Potter, deşi contestată de unii critici literari mai scorţoşi,

a prins la copii, autoarea amestecând într-un cazan unic de dimensiuni foarte bine calculate magia, mitologia şi alchimia, reciclând monştrii din mitologia britanică (pe care i-a utilizat şi Tolkien în Stăpânul Inelelor) şi aducând fiinţe mitologice din alte zone culturale (Pasărea Phoenix/Feonix sau centaurii, spre exemplu).

• Romanele nu sunt lipsite de complexitate şi au un univers ficţional minunat cu locuri magice cum ar fi peronul numărul 9 şi 3/4, Colegiul de vrăjitorie şi arte magice Hogwarts, quidditch (vâjhaţ), un joc în care concurenţii zboară pe măturile unor vrăjitoare, maşini care zboară, tablouri vivante ai căror ocupanţi se plictisesc şi pleacă la plimbare, etc.

• Cei trei eroi care luptă de partea forţelor binelui sunt Harry Potter, şi prietenii săi Ron Weasley şi Hermione Granger, aceasta din urmă având un mare talent în artele magiei.

Page 10: Clasa a ix a mi

Harry Potter si piatra filozofala• Ideea personajului, respectiv a seriei, i-a venit

autoarei într-un tren de navetă, mergând spre casă. În amintirea mamei sale,ea l-a creat pe Harry Potter ca un personaj orfan de ambii părinţi, aşa cum, de altfel, sunt mai toţi eroii de film, desene animate sau benzi desenate.

• Deşi un prim editor i-a refuzat cartea, Rowling a insistat şi găsit un al doilea, gata să rişte bani pentru un scriitor debutant cum era ea în acel moment. A avut o idee inspirată, căci seria de şapte romane a avut un succes uriaş, declanşând o adevărată manie Harry Potter. La aceasta au contribuit şi cele cinci filme realizate la Hollywood, ecranizări ale primelor cinci volume.

• Un mic fapt anecdotic: la un moment dat Ron îi povesteşte lui Harry Potter că fratele său mai mare e plecat în România unde se ocupă de dragoni, fapt ce i-a dat ideea lui Mircea Cărtărescu să scrie Enciclopedia zmeilor.

(http://ro.wikipedia.org/wiki/J._K._Rowling)

Page 11: Clasa a ix a mi

Tema: Joc şi joacă

1. Din operele menţionate alege câte cinci cuvinte pe care le consideri a fi în legătură cu universul copilăriei. Argumentează alegerea lor într-un text de minimum 10 rânduri.

2. Jocul este practicat doar la/până la o anumită vârstă?Exprimă-ţi părerea îm maximum 10 rânduri.

Page 12: Clasa a ix a mi

Tema: Joc şi joacă

3. Prezintă două aspecte care conferă o notă ludică poeziilor argheziene cuprinse în ciclul ,,Tablouri biblice”

4. Identifică în arta universală(pictură, sculptură,literatură, etc) concretizări ale mitului biblic despre ,,facerea”primilor oameni (geneză).Pentru o documentare mai amplă, consultă albume de pictură şi de istoria artei precum şi site-uri de Internet.

Ex. http://articole.famouswhy.ro/geneza_in_literatura__legende_si_mituri__pictura_si_sculptura/

http://ro.wikipedia.org/wiki/Genez%C4%83_%28mitologie%29

Page 13: Clasa a ix a mi

Tema: Joc şi joacă

5. Realizează o paralelă între descântecul copilului din poezia ,,După melci”, de I. Barbu şi descântecul pe care-l cunoşti tu din copilăria ta, din zona ta.

( Asemănări/deosebiri/opinia personală)6.Prezintă, în minimum 5 rânduri, care a fost şi

care este importanţa jocului în viaţa ta.7.Imaginează-ţi că eşti participant la un joc ale

cărui reguli ies din planul realului.Ce putere magică ţi-ai dori să ai în timpul acestui joc şi de ce?

Page 14: Clasa a ix a mi

Tema: Joc şi joacă

Lectură suplimentară:1. Mircea Cărtărescu – Nostalgia

(Mendebilul)2. Tudor Arghezi – Facerea lumii.

Balet pe şapte silabe.

Page 15: Clasa a ix a mi

Joc şi joacă

Din joc şi joacă răspunde cerinţelor formulate mai înainte şi postează răspunsurile, imagini şi întrebări (pentru mine sau pentru colegii tăi) pe:

http://nelutasandru.blogspot.com/