Capitolul V

download Capitolul V

of 29

 • date post

  22-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

operatiuni efectuate cu cardul cap 5

Transcript of Capitolul V

CAPITOLUL V

CAPITOLUL V.

TIPURI DE OPERAIUNI EFECTUATE CU CARD 5.1. Plata la comerciant

Deintorul prezint comerciantului cardul la plata.

Comerciantul preia cardul si acionnd conform instruciunilor bncii acceptatoare, verifica elementele de securitate ale cardului pentru a se asigura ca acesta nu este contrafcut i ntocmete chitana de vnzare, care trebuie semnata de ctre deintorul de card. Dup semnarea chitanei, comerciantul verifica concordanta dintre semntura de pe chitana cu semntura de pe verso cardului; dup caz, se verifica fiierul STOP LIST sau se recurge la procedura de autorizare a tranzaciei (vezi anexa 3 la contractul de acceptare).

Pentru obinerea autorizrii comerciantul contacteaz telefonic centrul de autorizare al bncii acceptatoare , in cazul nostru ROMCARD SA.

Procedura de autorizare

Banca acceptatoare faciliteaz comerciantului accesul n sistemul internaional de autorizare BASE I. Banca acceptatoare are un sistem de conexiuni intre propriile computere (VAP) si computerul VISA BASE I, conexiuni realizate de un sofware special, capabil sa transmit mesajele in format standard.

Cererea de autorizare este astfel transmisa de la banca acceptatoare (implicit de la comerciant) la banca emitenta cardului.

Rspunsul la cererea de autorizare poate fi DA sau NU. Acest rspuns se ntoarce la comerciant prin intermediul BASE 1 si prin banca acceptatoare .

Daca rspunsul este DA comerciantul va recepiona un cod de autorizare care trebuie scris pe chitana de vnzare. In anumite situaii procedura nu poate fi finalizata. Tranzacia poate fi peste limita de autorizare. Dorina bncii acceptatoare este de a avea un rspuns prompt, iar cea a bncii emitente este aceea ca deintorul de card sa beneficieze de o gama cit mai larga de servicii i totodat s aib un control permanent asupra modului de utilizare a cardului. Urmtorul pas este acela in care banca acceptatoare va transmite chitanele spre a fi acceptate la plata in sistemul computerizat BASE II. (faciliteaz clearing-ul i settlement-ul)

BASE II.

Banca acceptatoare centralizeaz informaiile culese de pe chitane (nr. de card, nume deintor, valoare tranzacie) printr-un sistem computerizat (Data Capture ) apoi le convertete intr-un anume format pentru a fi procesate.

BASEII.CLEARING

BASE 2. colecteaz informaiile de la toate bncile emitente si le sorteaz pe bnci emitente, editnd o lista cu toate tranzaciile efectuate de ctre deintorii lor de carduri. Banca emitenta utilizeaz aceste informaii pentru ntocmirea extrasului de cont al deintorului de card .

BASE II. SETTLEMENT

Banca emitenta pltete bncii acceptatoare valoarea tranzaciei in numele deintorului de card. Aceasta facilitate permite transferul banilor intre bncile membre. In fiecare zi, mai puin duminica, BASE 11. calculeaz citi bani trebuie sa primeasc de la ceilali membri, si citi bani datoreaz celorlali membri. Fiecare membru in parte desemneaz o banca de settlement, prin intermediul creia se efectueaz toate transferurile si conversiile.

Comerciantul este pltit dup efectuarea operaiunii de settlement (decontare interbancar) fr ca acest fapt sa ateste in vreun fel faptul ca sistemul BASE II. a verificat elementele tranzaciei (se face doar decontarea si att).

Banca emitenta debiteaz contul deintorului de card .

Deintorul de card accepta debitarea fapt prin care, recunoate tranzacia efectuata, i astfel circuitul de decontare se nchide.

5.2. Plata facturilor la A.T.M.

5.2.1. Definirea serviciului

Serviciul "Pli facturi prin ATM " se ncadreaz, alturi de serviciul de GSM Banking, n gama serviciilor asociate cardurilor.

n esen, serviciul ofer clienilor, persoane fizice - deintori de carduri, posibilitatea s achite de la ATM uri facturile pentru diveri furnizori. Serviciul are dou componente operaionale:

principal: - plata facturilor curente ctre furnizorii de utiliti/servicii (electricitate, gaze, ap, salubritate, telefonie fix i mobil, TV cablu, etc.) i ulterior achitarea obligaiilor fiscale (taxe i impozite)

secundar: - transferuri de fonduri din conturile de card n conturile curente

- transferuri de fonduri din conturile de card n conturi de credit pentru rambursarea ratelor la creditele obinute de la banca noastr;

Produsul ofer o soluie pentru fluidizarea att a plilor pentru facturile curente ct i a plilor pentru achitarea obligaiilor fiscale (taxe i impozite). Se nelege deci c eforturile pe care banca le-a fcut pentru a asigura acest serviciu au avut n vedere n primul rnd componenta principal astfel c prezentul ghid va trata preponderent acest aspect al operaiunilor.

Punerea n practic a acestui serviciu complex presupune realizarea unei legturi funcionale

Prin " Furnizor" se nelege orice societate prestatoare de servicii sau furnizoare de utiliti care emite facturi periodice ctre abonaii si pentru ncasarea c/valorii serviciilor sau utilitilor respective. Pentru a putea utiliza serviciul de ncasare a facturilor prin ATM, societatea trebuie s ncheie, n acest sens, o convenie cu banca. La rndul lui, pentru a avea acces la acest serviciu, i deintorul de card, beneficiar al acestor servicii sau utiliti, trebuie s ncheie o convenie cu banca. Anexat prezentului ghid v transmitem cele dou tipuri de convenii.

n sintez, operaiunea de plat a facturilor de utiliti/servicii presupune parcurgerea urmtoarelor etape:

- etapa iniial:

ncheierea conveniilor att cu furnizorul de utiliti/servicii ct i cu deintorul de card;

completarea formularelor tip, anexe ale conveniilor;

introducerea n baza central de date a noilor furnizori/deintori de card;

- operaiunea propriu zis

deintorul introduce cardul n ATM dup care urmeaz, pas cu pas, instruciunile aparatului, respectiv:

- selecteaz limba romn;

- introduce PIN-ul;

- selecteaz operaiunea "Plat factur"; dup aceast comand, ecranul ATM - ului afieaz lista cu furnizorii crora deintorul de card a optat s le plteasc facturile prin ATM, inclusiv alimentarea de cont i rambursarea de rate; pe ecranul aparatului se pot afia maxim 8 furnizori; n cazul n care sunt mai muli (maxim 35) pe ecran se afieaz primii 7 i o comand de continuare care permite afiarea urmtorilor 7, .a.m.d.;

- selecteaz de pe ecran numele furnizorului;

- tasteaz suma ce urmeaz a fi pltit (dup factur).

ATM-ul transmite informaiile ctre calculatorul central care verific dac deintorul are disponibilitile necesare n cont, valideaz operaiunea, blocheaz suma n cont i transmite aparatului instruciuni pentru tiprirea chitanei;

ATM-ul elibereaz chitana care cuprinde urmtoarele elemente:

- informaii privind identificarea plii (data plii, locaia, cont de card, etc.)

- numr chitan

- numele furnizorului

- suma pltit

- codul clientului atribuit de furnizorul ctre care se efectueaz plata

- detalii plat

dac deintorul nu dorete efectuarea altor operaiuni, ATM-ul restituie cardul;

n prima zi bancar lucrtoare dup ziua efecturii operaiunii la ATM, banca procedeaz astfel:

- la nivelul Direciei Carduri:

- se debiteaz conturile deintorilor de card cu sumele aferente operaiunilor efectuate;

- se creaz fiiere/rapoarte separate pentru fiecare furnizor de servicii sau utiliti;

- se transmit fiierele/rapoartele furnizorilor;

- dac furnizorul are cont la BCR, prin decontare electronic se transfer automat suma net ca rezultat a dou nregistrri (credit suma pltit de abonat i debit comisionul bncii) astfel nct n contul furnizorului se vor evidenia clar cele dou sume;

- dac furnizorul are cont la o alt banc se transfer automat sumele nete;

- la nivelul unitii teritoriale,

- n ziua efecturii transferului, sumele respective se evideniaz n contul furnizorului pn la ora 12:00;

furnizorul verific dac suma ncasat n ziua respectiv corespunde cu informaia care se regsete n fiierul/raportul transmis de ctre Direcia Carduri;

- n situaia n care suma corespunde, operaiunile se consider ncheiate;

- n situaia n care sunt diferene, se adreseaz imediat bncii pentru verificare i corectare.

furnizorul descarc, pe abonai, sumele ncasate i face reconcilierea sumelor primite cu sumele datorate;

deintorul de card va completa n cuprinsul formularului anexat conveniei rubrica pentru realizarea unor astfel de operaiuni;

introducerea n baza de date a bncii datele din formular;

deintorul introduce cardul n ATM dup care urmeaz, pas cu pas, instruciunile aparatului, respectiv:

- selecteaz limba romn;

- introduce PIN-ul;

- selecteaz operaiunea "Plat factur"; dup aceast comand, ecranul ATM

- ului afieaz lista cu furnizorii crora deintorul de card a optat s le plteasc facturile prin ATM, inclusiv alimentarea de cont i rambursarea de rate;

- selecteaz de pe ecran operaiunea dorit (alimentare cont / rambursare rat);

- tasteaz suma ce urmeaz a fi transferat.

ATM-ul transmite informaiile ctre calculatorul central care verific dac deintorul are disponibilitile necesare n cont, valideaz operaiunea, blocheaz suma n cont i transmite aparatului instruciuni pentru tiprirea chitanei;

ATM-ul elibereaz chitana care cuprinde urmtoarele elemente:

- informaii privind identificarea plii (data plii, locaia, cont de card, etc.);

- numrul chitanei;

- contul de card;

- suma transferat sau rambursat;

- detalii de plat:" Alimentare cont" sau "Rambursare rat".

dac deintorul nu dorete efectuarea altor operaiuni, ATM-ul restituie cardul;

n prima zi bancar lucrtoare dup ziua efecturii operaiunii la ATM, banca procedeaz astfel: