Bronsiolita acuta

of 78 /78
Bronsiolita acuta IOMC “A. Rusescu”

Transcript of Bronsiolita acuta

Bronsiolita acuta

IOMC A. Rusescu

Dezvoltarea plamanului continua si dupa nastere. Nr. alveolelor de la adult se noteaza abia la varsta de 7-8 ani. Procesul de crestere al arborelui bronsic este paralel cu cresterea si dezvoltarea copilului.

Aparatul respirator- Capul mare, mandibula mica,gatul scurt. - Limba plasata posterior, mare -Deschiderea glotica mare -Caile aeriene mici -Prezenta amigdalelor,

Aparatul respirator Dezvoltarea muschilor accesorii este slaba Cusca toracica este mai putin rigida Coastele orizontalizate, respiratie de tip diafragmatic Rata metabolica crescuta, consum crescut de oxigen.

Aparatul respirator

REZERVE RESPIRATORII SCAZUTE + CERINTE CRESCUTE DE OXIGEN = RISC CRESCUT PENTRU INSUFICIENTA RESPIRATORIE.

Adaptarea respiratorie postnatala 1. Producerea de surfactant: compus fosfoproteic, tapeteaza peretii alveolari si are rol tensio-activ reduce tensiunea de suprafata la interfata aer- lichid. 2.Plamanul fetal organ secretor se transforma in organ care sa asigure schimburile gazoase. 3. Separarea circulatiei sanguine pulmonare, cu ocazia primei respiratii se trece la o rezistenta mica ceea ce permite un flux sanguin normal

Dezvoltarea postnatala Procesul postnatal de dezvoltare are loc pana la varsta de 8 ani. La nastere sunt prezente numai 1/8 din totalul alveolelor de la adult Caracteristic =in faza postnatala precoce asistam la formarea de noi alveole si mai putin la cresterea in volum, ceea ce apare in etapa a doua, crestere care este paralel cu cresterea generala.

Varsta 12

Nr.Resp 30-60 24-40 22-34 18-30 12-16

Ritm AV 100-160 90-150 80-140 70-120 60-100

Sugarul si copilul de varsta mica fac foarte usor insuficienta respiratorie acuta: Particularitati anatomice Frecventa foarte mare a infectiilor respiratorii (de cele mai multe ori virale), care predispun la obstructie bronsica mai mult sau mai putin intensa

Introducere Bronsiolita= infectie obisnuita a tractului respirator inferior la varsta 2 luni-2ani. Tabloul clinic este in stransa corelatie cu varsta, fiind mult mai sever in primul an de viata. Factori de risc -particularitati anatomice: caile aeriene au calibru mic si se obstrueaza foarte usor.

Definitie Bronsiolita acuta = inflamatia bronsiolelor Criterii definitorii: -prezenta semnelor de infectie virala rinoree sau tuse +/- febra -afectarii tractului respirator inferior (polipnee, tiraj, hiperinflatie).

Infectie virala

Inflamatie nespecifica a bronsiolelor

Epidemiologie Incidenta= 11% 95% in air Feeding well No risk factors At least 3 month ages Respiratory rate