Aplicatie Harta Cartografie 2 (1)

9
Intocmirea hartii la scara 1:10 000 Tema acestui proiect a fost realizarea unei harti georeferentiata la scara 1:10 000. Primul lucru pe care l-am facut este acela de a adauga imaginea hartii scanate in autocad, apoi am realizat layere pentru fiecare element al hartii si am impartit-o in patru parti egale. Spaţiul de conţinut al hărţii topografice este acoperit de caroiajul rectangular, format din linii echidistante şi perpendicular. Altitudinea este un atribut al reliefului scoarţei terestre care exprimă înălţimea în metri faţă de un reper general (în general nivelul 0 m al mării celei mai apropiate), fiind reprezentată de o suprafaţă continuă. Modelul de reprezentare al altitudinii pe hărţile topografice se bazează pe intersectarea acestei suprafeţe continue cu o serie de plane paralele şi echidistante faţă de planul orizontalei locului. Conturul de intersecţie al planului de altitudine dată cu suprafaţa altitudinii se exprimă grafic sub forma unei izolinii

Transcript of Aplicatie Harta Cartografie 2 (1)

Intocmirea hartii la scara 1:10 000

Tema acestui proiect a fost realizarea unei harti georeferentiata la scara 1:10 000.

Primul lucru pe care l-am facut este acela de a adauga imaginea hartii scanate in autocad, apoi am realizat layere pentru fiecare element al hartii si am impartit-o in patru parti egale.Spaiul de coninut al hrii topografice este acoperit de caroiajul rectangular, format din linii echidistante i perpendicular.

Altitudinea este un atribut al reliefului scoarei terestre care exprim nlimea n metri fa de un reper general (n general nivelul 0 m al mrii celei mai apropiate), fiind reprezentat de o suprafa continu. Modelul de reprezentare al altitudinii pe hrile topografice se bazeaz pe intersectarea acestei suprafee continue cu o serie de plane paralele i echidistante fa de planul orizontalei locului. Conturul de intersecie al planului de altitudine dat cu suprafaa altitudinii se exprim grafic sub forma unei izolinii (curba de nivel). Caracteristica acesteia este c n orice punct al ei altitudinea este aceeai cu a planului de intersecie. Am realizat aceste curbe de nivel folosind comanda Spline.

Pe hrile topografice relieful este reprezentat sub form generalizat, prin caracteristica sa de baz: altitudinea. Am folosit pentru realizarea campiei si dealurilor spline-ul si hasura solida.

Detaliile legate de hidrografie se reprezint cu albastru, linie continu pentru reeaua hidrografic permanent sau linie punctatpentru reeaua hidrografic temporar. Malurile albiilor minore pot avea semn convenional de abrupt, de culoare albastr, cnd sunt naturale, sau de culoare neagr, cnd sunt consolidate antropic.

Am reprezentat rauri, paraie cu maluri abrupt neamenajate si amenajate folosindu-ne de o linie predefinita, numita taluz si spline-ul.

Reprezentarea cailor de comunicatii pe hartiile topografice se face in urmatoarea ordine: mai intai se reprezinta magistralele feroviare, autostrazile, drumurile nationale, apoi drumurile de categorii inferioare. Pe harta aceasta, am realizat drumurile nationale, apoi pe cele de categorie inferioara, pe care le-am hasurat.

Toate hartile topografice contin elemente de sol si vegetatie, detaliate in functie de scara, de importanta economica si de alte criteria.Din categoria elementelor de sol si vegetatie fac parte: padurile, tufarisurile, lastarisurile, gradinile de pomi fructiferi, viile, etc. Reprezentarea acestor elemente s-a facut prin semne conventionale si inscriptii ajutatoare.

Am desenat localitatea care se gaseste in portiunea aceea de harta, folosind ca tip de linie spline, polyline si hasuri.

Am scris cotele exprimate in metrii si denumirile unitatilor de relief principale folosind multiline text cu tipul de scris Arial.

Am realizat cadrul intern, gradat si extern al hartii. Prin cadru se inteleg liniile care marginesc suprafata desenata a hartii. Linia care intra in contact direct cu spatial desenat se numeste cadru intern, parallel cu acesta la mica distant se afla cadrul extern, intre cele doua situandu-se cadrul gradat, care reprezinta de fapt, elemental mathematic al cadrului hartii.

In final, dupa ce am desenat toate elementele hartii, am georeferentiat-o folosind programul TopoLT.Aici, am salvat imaginea hartii pentru georeferentiere, am introdus coordonatele punctelor marginii caroiajului apoi am aplicat transformari pentru corelarea imaginii, rezultand georeferentiere hartii initiale.

Dupa georeferentierea imaginii hartii initiale, am georeferentiat si portiunea din harta pe care a trebuit sa o realizam introducand coordonatele marginii hartii si utilizand comanda Muta, roteste si scaleaza dupa doua puncte comune.

In final, in layout, am setat formatul paginii, am creat un viewport la scara 1:10 000, am alcatuit legenda hartii cu toate semnele conventionale care se gasesc pe harta si am scris celelalte date necesare si importante ale unei harti.