anul Xv • nr. 682 • apare 9 - 15 octombrie 2020 • 16 ...

16
anul Xv • nr. 682 • apare 9 - 15 octombrie 2020 • 16 pagini • 1 leu • www.accentmedia.ro administraţie Punte de legătură între iarnă și vară, toamna se instalează încet, dar sigur. Și cum tempera- turile se schimbă de la o zi la alta, cel mai expus intemperiilor este tenul. Tocmai de aceea, în această perioadă, trebuie să-i acordăm o atenție deosebită. /pag.8-9 Fondat de Cornel POENAR Pag.5 O nouă sală de sport se construieşte în comuna Veţel. Beneficiari vor fi elevii din localitate. Investiţia este susţinută de CNI. timP liBer Pag. 16 Ofertă unică! Salvăm timp și bani! Orice comandă la Tipografia ”Accent Media” aduce cele mai mari avantaje din publicitate: • Un anunț gratuit, în mii de exemplare, prin ediția tipărită a ziarului ”Accent Media”. • Un anunț gratuit, vizualizat de zeci de mii de persoane, în cotidianul on-line ”Accent Media”. Investești puțin, ești cunoscut în întreaga lume! Contact: e-mail: [email protected], telefon: 0722.402.044 sau la sediul din Deva, str. 22 Decembrie, nr. 37A, biroul 16. www.accentmedia.ro Cetatea Deva va fi iar locul de spectacol preferat al turiştilor. Duminică, două grupe de cavaleri vor arăta vizitatorilor magia monumentului istoric. /p.3 Deva, 22 Decembrie, 37A Tel. 0722 402 044 E-mail: [email protected] www.accentmedia.ro anunţuri de mare şi mică publicitate în ziare locale şi centrale GRATUIT îngrijorare faţă de creşterea cazurilor de covid-19 îngrijorare faţă de creşterea cazurilor de covid-19 Oportunităţile oferite celor mici de Palatul Copiilor din Deva şi modul în care îşi pot dezvolta personalitatea, în interviul cu di- rectorul instituţiei, Sorina Cobori./pag.4 toamna, tenul are nevoie de o îngrijire sPecială Politic Pag.4 Secretarul de stat, Vetuţa Stănescu, a fost desemnată preşedinte interimar al PNL Hunedoara.

Transcript of anul Xv • nr. 682 • apare 9 - 15 octombrie 2020 • 16 ...

anul Xv • nr. 682 • apare 9 - 15 octombrie 2020 • 16 pagini • 1 leu • www.accentmedia.ro

administraţie

Punte de legătură între iarnă și vară, toamnase instalează încet, dar sigur. Și cum tempera-turile se schimbă de la o zi la alta, cel maiexpus intemperiilor este tenul. Tocmai deaceea, în această perioadă, trebuie să-iacordăm o atenție deosebită. /pag.8-9

Fondat de Cornel POENAR

Pag.5O nouă sală de sport seconstruieşte în comunaVeţel. Beneficiari vor fi elevii din localitate.Investiţia este susţinută de CNI.

timP liBerPag. 16

Ofertă unică! Salvăm timp și bani!Orice comandă la Tipografia ”Accent Media” aduce cele mai mari avantaje din publicitate: • Un anunț gratuit, în mii de exemplare, prinediția tipărită a ziarului ”Accent Media”.• Un anunț gratuit, vizualizat de zeci de mii de persoane, în cotidianul on-line ”Accent Media”.

Investești puțin, ești cunoscut în întreaga lume!

Contact: e-mail: [email protected], telefon: 0722.402.044 sau la sediul din Deva,str. 22 Decembrie, nr. 37A, biroul 16.

www.accentmedia.ro

Cetatea Deva va fi iar loculde spectacol preferat alturiştilor. Duminică, douăgrupe de cavaleri vor arătavizitatorilor magia monumentului istoric.

/p.3

Deva, 22 Decembrie, 37A Tel. 0722 402 044

E-mail: [email protected]

www.accentmedia.ro

anunţuri de mare şi mică

publicitateîn ziare locale şi centrale

GRATUIT

îngrijorare faţă decreşterea cazurilor de covid-19

îngrijorare faţă decreşterea cazurilor de covid-19

Oportunităţile oferite celor mici de PalatulCopiilor din Deva şi modul în care îşi pot

dezvolta personalitatea, în interviul cu di-rectorul instituţiei, Sorina Cobori./pag.4

toamna,tenul are

nevoie de oîngrijiresPecială

PoliticPag.4Secretarul de stat, VetuţaStănescu, a fost desemnatăpreşedinte interimar al PNL Hunedoara.

2 - ActUALitAte 9 - 15 octombrie 2020

Liceul Tehnologic„Transilvania” Deva -după cum ne spunea

recent prof. dr. ing. LaviniaILINA (în foto) - este o uni-tate școlară a cărei misi-une declarată este de aintegra învăţământul pro-fesional şi tehnic într-oparadigmă modernă, prinasigurarea unui cadrustimulativ, propice des-făşurării unui învăţământde calitate şi prin valorifi-carea superioară a propri-ilor resurse umane şimateriale, în vederea con-solidării rolului şcolii, caprincipală instituţie de educaţie şi învăţământ şi arealizării unei şcoli inova-tive pentru cariera profe-sională şi pentru viaţă.

Acest liceu, cu o vechimede 43 de ani, este o instituţieşcolară reprezentativă şi cutradiţie în judeţul Hunedoara,recunoscută pentru pregă -tirea de calitate a elevilor îndomeniile telecomunicaţii,electronică automatizări, me -canic, electric, transporturi șiinformatică, cu o puternicămotivaţie, angajare şi atitu-dini profesionale din parteacorpului profesoral şi a elevi -lor, dar și cu parteneriatevalo roase la nivel zonal, naţio -nal şi european.

Pregătirea celor 1100 deelevi, grupați în 45 de clase, serealizează pe următoarelenivele de învăţământ: primar,gimnazial, liceal tehnologic,învăţământ profesional, în-vățământ profesional dual şi

postliceal, de către corpulprofesoral format din 83 decadre didactice, foarte binepregătite profesional.

Performanțele deosebiteobținute de către conducereașcolii, profesori și elevi în ac-tivitatea de cooperare euro-peană și pentru contribuțiileaduse la promovarea dimen-siunii europene a educației aufost răsplătite de către MEN,prin conferirea titlului deȘcoală europeană.

Liceului îi este conferit șiTitlul de excelență.

Dincolo de festivitățile dinprima zi de școală, inexistenteîn acest an și de simbolurileșcolii în devenirea ei, ne con-fruntăm cu o situație atipică laacest început de an școlar, unan care înseamnă o reconfigu -rare a sistemului educațio nal,a modului de predare, a trans-ferului spre competențe digi-tale.

La fel ca în toată țara, și laLiceul Tehnologic „Transilva-nia” Deva întâlnirile dintreelevi și profesori se des-fășoară, în funcție de situație,față în față, hibrid sau înspațiul virtual, distanțarea în-locuiește relațiile directe, co-municarea afectivă, iarzâm betul este ascuns de mas -ca de protecție. Cu toate aces-tea sunt sigură că talentulpedagogic și competența cole -gilor mei profesori vor facedin fiecare lecție, experiențede învățare eficientă, în spri-jinul elevilor.

Dacă elevii din învățămân-

tul primar și gimnazial învațădupă scenariul verde, formulade mijloc, modelul hibrid, înformat fizic și online, reprez-intă, cel puțin din orizontulprezentului, ipoteza cea maiechilibrată pentru demersuleducațional pentru clasele deînvățământ liceal și postlicealde la Liceul Tehnologic Tran-silvania Deva, datorită nu mă -rului mare de elevi din clase șia organizării spațiilor școlare.

Chiar dacă această abor-dare nu elimină riscurile, celpuțin le diminuează, prin re-ducerea colectivelor de elevi,limitarea temporală aprezenței fizice în clase, prinaplicarea măsurilor obliga-torii de protecție, igienă și dis-tanțare socială.

Dincolo de caracterul ex-cepțional al situației, abor-darea mixtă aduce și avantajeincontestabile. Primul ar fi că,limitând riscurile generate descenariul în care toți copiiisunt prezenți la școală,această abordare nu blo chea -ză accesul elevilor absențifizic la orele desfășurate înclase, elevii care sunt acasăavând posibilitatea să par-ticipe online împreună cu ceiprezenți la școală. Al doileaprivește faptul că alternanțașcoală fizică/școală onlinecreează un cadru de implicaretot mai accentuată în educațiea instrumentelor tehnologieidigitale.

Este un mod de evoluție așcolii, un fel de progres forțatsub presiunea realității către

formula blended education,care identifică, de mai multăvreme, o nouă paradigmă apredării și învățării, adecvatăepocii tehnologice și exi-gențelor actuale ale cunoaș-terii.

Cu toții ne dorim în-toarcerea la existența nor-mală, care astăzi pare un felde paradis pierdut.

Sperăm cu toții ca, odată cutrecerea timpului, sau odatăcu descoperirea unui vaccinsalvator, pandemia să seapropie de sfârșit, iar mo-mente de viață, când nimic numai e cum a fost, să le uităm,totuși, și să ne reluăm viațaobișnuită, cu ritmurile și bu-curiile ei, cu școli și univer-sități deschise, cu biblioteci,teatre și săli de conferințe, cutârguri de carte și evenimenteculturale, cu parcuri și muzee,cu seri pline în luminile fre-netice ale orașului și toate

celelalte și, în plus, cu uneleînvățături desprinse dinaceastă experiență majoră,care ar trebui să fie o lecțiepentru noi toți.

Și dincolo de toate pro -blemele zilnice, de programe,planificări calendaristice și deconținuturi ale învățării, noiprofesorii îi vom încuraja cublândețe, iubire și răbdare peelevi, îi vom consilia pepărinții acestora, astfel încâtalegerile privind pregătireacopiilor și traseul lor edu-cațional să se desfășoarefiresc, respectând valorilemorale ale unei societățisănătoase, de realizare prinmuncă și responsabilitate,pentru că, așa cum spunea șiSteve Jobs - „Singura modali-tate prin care poți face lucruriextraordinare este să iubeșticeea ce faci!”

Ioan VladGeorgeta-Ileana Cizmaș

Poţi face lucruri extraordinare,dacă iubeşti ceea ce faci

Prefectul județuluiHunedoara, VasilicăPotecă, a participat

miercuri, 7 octombrie, laBucurești, la o întâlnire cudomnul Sebastian Metz,directorul Camerei deComerț și IndustrieRomâno-Germană - AHK.

Este a doua întâlnire a pre-fectului județului cu repre -zentantul oamenilor de afa ceridin Germania, după discuțiilecare au avut loc în luna iulie laDeva, la care a participat șiconsulul Germaniei la Sibiu,domnul Hans Tischler.

Temele principale ale întâl-nirii de ieri au fost referitoarela stadiul proiectului InstituțieiPrefectului de a deveni func -

țio nală o platformă online decolaborare între oameni deafaceri interesați să in-vestească în județul Hune-doara și autorități și instituțiijudețene.

Directorul AHK, SebastianMetz, l-a asigurat pe prefectuljudețului Hunedoara, VasilicăPotecă, de sprijinul specia -liștilor Camerei de Comerț șiIndustrie Româno-Germană,atât pentru promovarea înrândul posibililor investitorigermani a platformei online decolaborare cât și în dezvol -tarea și susținerea învățămân-tului dual în județul nostru.

Mai mult, dl. SebastianMetz, a precizat că firmele in-teresate din Hunedoara vor fi

sprijinite pentru o mai bunăabsorbție a fondurilor eu-ropene, în următorul exercițiufinanciar 2021 – 2027.

Următorul pas al co-laborării Instituției Prefectuluicu Camera de Comerț și Indus-trie Româno-Germană și Con-

sulatul Germaniei la Sibiu va fisemnarea unui parteneriat înurma căruia acțiunile de co-laborare să fie concretizate șieficiente.

AHK România (Camera deComerț și Industrie Româno-Germană) este reprezentanța

oficială a economiei germaneși totodată cea mai mareCameră de comerț bilateralădin România. AHK Româniaaparține, alături de Camerelede comerț și industrie ger-mane (IHK), rețelei globale aCamerelor de comerț germanebilaterale, reunite sub umbrelaUniunii Camerelor de Comerțși Industrie din Germania(DIHK).

Camera de Comerț și Indus-trie Româno-Germană, înfi-ințată în 2002, numără peste600 de firme-membre și oferăcompaniilor o platformă im-portantă pentru networking,schimb de informații și expe-riențe.

În urma unui proiect al prefectului, oameni de afaceri germani sprijină județul Hunedoara

ACtUALItAte - 39 - 15 OCtOmbrIe 2020

Ultimul focar deCOVID-19 a apărutla o fabrică de ca-

blaje auto din Deva.Deva – Cinci focare active

de COVID-19 au fost înregis-trate, în această săptămână,în judeţul Hunedoara, celemai multe cazuri fiind con-semnate în Valea Jiului. Ul-timele date au arătat joi că54 de persoane fuseseră de-pistate pozitiv la infecţia cunoul coronavirus în numai24 de ore.

Conform autorităţilor, fo-carele de COVID-19 active aufost declarate la secţia ATI aSpitalului de Urgenţă Petro -şani, cu 14 persoane infec-tate, Centrul RezidenţialUANS Hunedoara, cu 4 bol-navi, Centrul Rezidenţial alAsociaţiei „Bunicii Văii Jiu-lui”, cu 75 de cazuri, o firmă

din Petroşani, cu 8 infectări,şi fabrica de cablaje auto dinDeva, cu 16 persoane confir-mate pozitiv.

Focarul de la firma dinPetroşani a fost închis joi, iaracum activitatea societăţii sedesfăşoară normal, a pre-cizat Instituţia Prefectului.

În ceea ce priveşte situaţiadin învăţământ, şapte elevi şinouă cadre didactice dinjudeţul Hunedoara erau in-fectate miercuri cu noulcoronavirus, activitatea dinşase colegii şi licee dinPetroşani, Petrila, Hune-doara, Lupeni şi Haţeg, pre-cum şi cea dintr-o grădiniţădin municipiul Vulcan fiindsuspendată sau limitată.

Pe ansamblu, în ultimele14 zile, în judeţul Hunedoaraau fost consemnate 454 decazuri active de COVID-19,

pentru 156 de persoane fiindnecesară internarea în spital,iar pentru alte 120, evalu-area la spital.

Hunedoara - Primarul mu-nicipiului Hunedoara, DanBoboţanu, a recomandat cetă -ţenilor din localitate să poartemască de protecţie în toatespaţiile publice, pe fondul creş-terii numărului cazurilor deCOVID-19 la nivel naţional.

„Vă sfătuiesc să purtaţimas ca peste tot. Este o pe-rioadă critică şi atunci este maibine să ne protejăm în exces,decât să ne relaxăm”, a declaratprimarul municipiului Hune-doara într-un mesaj videotransmis pe pagina oficială aPrimăriei.

El a cerut poliţiştilor săcrească numărul controalelorîn zonele aglomerate, cum ar fipieţele, magazinele mari şi săintensifice controalele în toate

zonele din oraş, inclusiv petransportul în comun sau taxi.În plus, este nevoie de maimultă responsabilitate la tria-jul efectuat la intrarea în insti-tuţiile publice, a menţionatprimarul Bobouţanu.

La rândul său, managerulSpitalului Municipal „dr. Ale -xandru Simionescu” din Hune-doara, Radu Budae (foto), amenţionat că în unitatea me -dicală sunt internate 50 de per-soane cu forme medii şi gravede COVID-19, jumătate dintreacestea fiind din municipiu.

„Zi de zi numărul cazurilorconfirmate pozitiv este încreştere. Dacă tendinţa sepăstrează ajungem spre vârfulpandemic din aprilie, cu 118cazuri. Sunt cazuri medii şi

grave (internate în spital,n.red.) deoarece spitalul mu-nicipal din Hunedoara benefi-ciază de cea mai performantăsecţie de ATI din judeţ, cazurileasimptomatice fiind trimisespre spitale mai mici”, amenţionat ma nagerul spitalu-lui.

În opinia sa, respectarea re -gulilor sanitare pentru pre-venirea răspândirii nouluico ronavirus este imperiosnecesară.

„Lupta împotriva virusuluise câştigă în societate, respec-tând măsurile de distanţare so-cială, igiena mâinilor, purtatulmăştii. Cred că secretul este săfim responsabili, ca o întreagăcomunitate”, a conchis RaduBudae.

Hunedoara: Primarul şi managerulspitalului recomandă purtarea

măştii peste tot

Cinci focare de COVID -19 în judeţ

Decese din cauza COVID-19De la începutul pandemiei, 167 de bolnavi de COVID-

19 au decedat în judeţul Hunedoara.

Deva - Poliţiştii, jandarmiişi reprezentanţii instituţiilorsanitare din judeţul Hune-doara au aplicat amenzi învaloare de 23.800 de lei pen-tru nerespectarea măsurilorde protecţie sanitară menitesă prevină răspândirea nouluicoronavirus.

„Valoarea sancțiunilor con-travenționale aplicate în ju de -țul Hunedoara în ultimele 24de ore este 23.800 lei, inclusivpentru persoane fizice care auorganizat activități în spațiulpublic sau privat pentru careau fost instituite interdicțiisau restricții”, se arată într-uncomunicat al Prefecturii Hu -nedoara.

Au fost verificate aproape700 de persoane cu privire la

respectarea măsurilor de pro-tecție individuală. Dintre aces-tea, 147 nu au respectatmăsurile luate și au fostsancționate contravenționalcu suma totală de 11.500 lei.

A crescut și numărul con-troalelor efectuate în mij -loacele de transport public încomun, 108 autobuze și mi-crobuze fiind verificate deefectivele angrenate în acesteacțiuni.

De asemenea, au fost con-trolate 123 de restaurante,terase sau locații de tip fast-food

La acțiuni au participat 287polițiști, jandarmi, polițiști lo-cali și reprezentanți ai minis-terelor Muncii, Sănătății șiTransporturilor.

Sancţiuni: Amenzi aplicatepentru nerespectarea

regulilor sanitare

4 - ACtUALitAte 9 - 15 oCtombrie 2020

Odată cu data de 1 octombrie a.c.,Palatul Copiilor

Deva și locațiile acestuiade la Brad, Orăștie, Hațegși Hunedoara și-au de-schis larg porțile oferindcopiilor și tinerilor cuvârsta cuprinsă între 5-19 ani o bogată ofertăeducațională.

Începutul unui nou an șco-lar la Palatul Copiilor Deva șistructurile arondate acestuia,înseamnă - după cum nespunea prof. Gabriela SorinaCOBORI (în foto), director alPalatului Copiilor Deva - sper-anţe şi emoții, atât pentrucopii și părinţi, cât și pentrunoi, dascălii.

În acest început de an șco-lar nu a mai avut loc des -chiderea festivă cu carene-am obișnuit, activitățiledesfășurându-se după unorar stabilit de profesorul co-ordonator al fiecărui cerc.

Înscrierile se pot face încontinuare online pe sitte-ulinstituției, www.palatulcopi-ilordeva.ro, luând legăturatelefonic (0254215720), cuprofesorul coordonator decerc, în intervalul orar 9.00-17.00.

Activitățile extrașcolaredin cadrul Palatului CopiilorDeva și structurile arondatede la Brad, Orăștie, Hațeg șiHunedoara joacă un rol es-ențial în formarea persona -lității sau a unor anumitecompetențe ale copilului, atâtpentru succesul lui, cât șipentru o dezvoltare perso -nală și socială armonioasă.Sunt activități în care copiiipot să-și descopere talenteleși pasiunile, dar și să-și dez-volte diverse abilități inter-personale, pe care nu le potdeprinde în timpul școlii. Eiîși dezvoltă spiritul de echipă,cultura, devin mai respon -sabili și vor avea capacitateade a găsi soluții la problemelecu care se confruntă, dar șicurajul de a încerca expe-riențe, care să le facă viațamai frumoasă. Să nu uitămcercurile prin care copiii își

păstrează forma fizică sănă-toasă, se dezvoltă armonios șide mici învață importanțadisciplinei, a perseverenței șia competiției, cu care se vorîntâlni pe tot parcursul vieții.

Profesorii au așteaptat cudrag și nerăbdare elevii dor-nici să-și îmbogățească cu -noștințele și să-și dezvoltecompetențele și abilitățile,chiar dacă acest an școlar esteunul atipic.

Întreaga lume a fost lovităde această pandemie, care aschimbat viața oamenilor. Dinacest motiv, organizarea ac-tivităților școlare și extrașco-lare a fost și este una dintrecele mai mari provocări pri -mite de profesori și directori,dar și de părinți și copii.

Ne dorim să fim toți sănă-toşi, să ne putem desfășurafizic toate activitățile, iaracest an școlar, chiar dacăeste diferit, să reprezinte orampă de lansare către în-deplinirea viselor voastre.

În perioada martie – iulie2020, cei aproximativ 4000de copii care au frecventatcercurile, ca drele didacticedin unitatea noastră, au con-tinuat activitatea online, iarprofesorii au fost preocupațide formarea și dezoltareaprofesională, urmând diferitecursuri și dobândind compe-tențe de utilizare a plat-formelor online în activitățileeduca țio nale și extrașcolare.

Întreg colectivul de laPalatul Copiilor Deva depunetoate eforturile pentru aasigura măsurile ce se impunîn aceste condiții și pentru a-i întâmpina pe copii cu activi -tăți diversificate și cu multădragoste.

Știm că a fost greu pentrutoți să stăm izolați, părinți,bunici, profesori, dar mai alespentru copii și, cu atât maimult, vă oferim posibilitateasă evadați în lumea minunatăa activităților extrașcolare pecare, cu siguranță, suntețidornici să le demarați sau săle continuați.

În cadrul activităților ex-trașcolare, elevii își vor dafrâu liber imaginației și își vorcrea o lume fascinantă, depoveste, care se împleteșteîntr-o armonie perfectă cușcoala și cu familia.

Împreună cu profesorii dela Palatul Copiilor Deva și dela structurile din Brad,Orăștie, Hațeg și Hunedoaraam așteptat cu brațele de-schise pe elevii dornici a necontacta, fără să ne îmbră -țișăm, așa cum eram obișnuițisă o facem după vacanță.

Cu toată dragostea vomcăuta cele mai bune soluțiipentru a oferi siguranța san-itară și emoțională a elevilor,precum și buna desfășurarea activităților extrașcolare.Suntem încrezători că efortultuturor va fi susținut, ca șipână acum, atât de Inspec-toratul Școlar Județean Hu -nedoara, cât și de parteneriieducaționali și, nu în ultimulrând, de părinți.

Urez tuturor multă sănă-tate, iar copiilor un an școlarcu rezultate deosebite,activi tățile frumoase să le in-spire și descopere o lumenouă, care să aducă multăbucurie, distracție și prieteninoi!

Adresez un mesaj simplu:este menirea noastră, a pro-fesorilor, să insuflăm eleviloriubirea de nou, să-i ajutămsă descopere vastul universal cunoaşterii.

Vă prezint și oferta edu-cațională cu cercurile exis-tente. Deva: Artă populară,Agrobiologie, Arte marțiale,Atelierul fantezie, Automo -dele, Construcții electronice,Ceramică, Canto clasic și popular, Cultură și civilizațieengleză, Dans modern, Danspopular, Design, Gimnasticăaerobică, Karting, Foto –Cineclub, Instrumente muzi -cale tradiționale, Informat-ică, Machete/Construcții dema șini, Sanitarii pricepuți,Turism/Agroturism. Hațeg:Ma chete/Tâmplărie, Dansclasic, Informatică, Pictură/Desen, Muzică vocal-instru-mentală.

Hunedoara: Muzică ușoa -ră, vocală și instrumentală;Etnografie/Folclor, Karting,Prietenii pompierilor, Aero-modele, Atelierul fanteziei,Tenis de câmp. Orăștie: Ce-naclu literar/Creație liter-ară, Electrotehnică. Brad:Karting, Educație rutieră,Orientare turistică.

Ioan VladGeorgeta-Ileana Cizmaș

Pentru Palatul Copiilor Deva şi structurile arondate acestuia -

un nou an şcolar, un nou început

Secretarul de stat

Vetuţa Stănescu,

desemnată

preşe dinte

interimar al

PNL Hunedoara

Deva - Secretarul de stat laMinisterul Lucrărilor Publice,Dezvoltării şi Administraţiei,Vetuţa Stănescu, a fost de-semnată de preşedintelePNL, Ludovic Orban, să preiafuncţia de preşedinte interi-mar al organizaţiei judeţenePNL Hunedoara, după demi -sia de la conducerea filialei adeputatului Lucian Heiuş.

„Este o decizie care măonorează. Îi mulţumesc dom-nului preşedinte LudovicOrban şi conducerii centralea PNL pentru susţinere şi în-credere. În acelaşi timp,funcţia de preşedinte interi-mar al PNL Hunedoara este şio mare responsabilitate. Ştiucă va fi o muncă grea, dar măbazez pe echipa PNL Hune-doara, colegi pe care îi cunoscfoarte bine şi alături de caresunt convinsă că vom avearezultatele pe care oamenii leaşteaptă de la noi”, a scris pepagina sa de socializare, Ve-tuţa Stănescu.

Ea a arătat că nu a fugitniciodată de provocări şi căalături de colegii săi va facetot posibilul pentru a duceorganizaţia judeţeană a PNL"acolo unde îi este locul, adicăla vârful politicii hune-dorene". Totodată, Vetuţa Stă-nescu i-a mulţumit fostuluipreşe dinte Lucian Heiuş pen-tru faptul că a reuşit săformeze o organizaţie "sta-bilă", apreciind că acesta le vaîmpărtăşi colegilor de partiddin experienţa politică pecare o are.

Deputatul Lucian Heiuş şi-a prezentat, pe 30 septembrie,demisia de la condu cerea or-ganizaţiei judeţene PNL Hu -ne doara, în urma rezultatelorde la alegerile locale.

Bibliotecarul dinPetroşani vaînota pe Braţul

Sf. Gheorghe.

Petroşani – PolisportivulAvram Iancu îşi arată, înaceste zile, forţa şi ambiţiatalentului său, care l-a făcutcunoscut în lumea întreagă.El şi-a propus ca joi şi vineri,7 şi 8 octombrie, să străbatăînot tot parcursul Braţului Sf.Gheorghe, cale de 70 de km,într-o încercare dedicată pri-eteniei.

„Un destoinic profesor dinorașul de la „capătul lumii”,Valentin Lavric, mi-a sugeratcă ar fi frumos să înot toatecele trei brațe ale Dunării de-spre care am învățat, cu toții,la scoală. Este o idee cât sepoate de bună pe care amîmbrățișat-o imediat, mai cuseamă că, în tot periplul meueuropean, pe Dunăre, lespuneam colegilor de conti-nent că Dunărea culmineazăcu o deltă unică în lume. Și cădelta ne-a fost dăruită, decătre bunul Dumnezeu,nouă, românilor”, scrieAvram Iancu pe blogul său.

Iar de aici până la punerea

în practică nu a mai fostdecât ... o lungime de braţ şiiată-l pe Iancu înotând, deieri, pe canalul navigabil.

„A venit timpul să înotbrațul Sfântul Gheorghe alDunării care are un curs si -nuos desfășurat pe 112 km.Sfântul Gheorghe este celmai vechi braț, care trans-portă 22% din volumul deapă al fluviului. Cea maimare adâncime pe acest brațeste de 26 m. Brațul a suferittransformări prin tăiereaunui număr de șase mean-dre, lungimea sa scurtându-se la 70 de km navigabili.Această distanță o voi par-curge și eu înot, în două zile( joi și vineri, 8 si 9 oc-tombrie), fără costum deneopren, într-o temperaturăa apei ce variază în jurul a17-18 grade Celsius”, spuneAvram Iancu.

El a ţinut să precizeze căşi-a programat acest eveni-ment pentru că polisportivulUlise Galu organizează DeltaCaiac Race, caiacistul fiindunul dintre cei care l-au în-soţit de multe ori pe AvramIancu în cursele sale de înot.

„Cu ocazia acestui înot nu

ActUALItAte - 59 - 15 octombrIe 2020

DEVAB-dul 22 Decembrie

nr.1A

(în spatele clădirii

Cepromin)

Programări şi

informaţii la

tel. 0738 470 001

www.cdphoenix.ro

Avram Iancu, în faţaunei noi provocări

pe Dunăre

Proiectul este fi-nanţat de CompaniaNaţională de In-

vestiţii.Veţel – Locuitorii comunei

Veţel, şi în special elevii, sevor putea bucura, nu pestemultă vreme, de facilităţilepe care le oferă o sală desport, graţie unui nou proiectde investiţii pe care îl pune înpractică administraţia locală.Este vorba de construireaunei săli de sport la şcoaladin comună, proiectul fiindunul cu mai multe funcţiuni.

Sala de sport va avea osuprafaţă de 1.030 mp şi vapermite practicarea mai mul-tor discipline cum sunt fot-balul, tenisul, handbalul,voleiul şi baschetul. Spaţiulva fi prevăzut cu vestiare deschimb, un oficiu şi duşuri.

Pentru iubitorii sportului,ca spectacol, sala va avea otribună cu 102 locuri, gru -puri sanitare, locuri de par-care, alei de acces pentrupietoni şi maşini.

“Obiectivul de investiție,în valoare de 6.479.584 lei,

este finanțat de către Compa-nia Națională de Investiții,cheltuielile privind asigu-rarea tuturor utilităților,branșamente și racorduri lautilități, sunt finanțate dinbugetul local al comuneiVețel”, a precizat primarul co-munei Veţel Ioan Henţiu.

Reales în funcţie pentruun nou mandat de patru ani,primarul Ioan Henţiu le-amulţumit cetăţenilor pentruîncrederea şi susţinereaacor dată în continuarea pro -iectelor începute, dar şi îndeschiderea unor noi in-vestiţii publice.

Veţel: Au început lucrărilela sala de sport a şcolii

vizez niciun fel de record. Nudoresc să mă poziționez învârful nici unui top. (...) Deaceastă dată înot pentru pro-movarea minunatei noastrețări, pentru tinerii ce auregăsit în acțiunile mele„nebune” o sursă de inspi-rație, pentru prietenire. Pri-etenia între toți cei caretrudesc la nivelul luciului deapă fie că sunt ei caiaciști,canoiști sau…înotători”, maiscrie bibliotecarul dinPetroşani.

Anul viitor, dacă toate vordecurge bine, obiectivul luiAvram Iancu va fi par -cur gerea înot a braţuluiChilia, pe Dunăre.

6 - SPort 9 - 15 octombrie 2020

Federația Română deGimnastică anunțăînceperea unui stagiu

de pregătire și evaluarepentru 43 de gimnaste, cuvârste cuprinse între 11 și15 ani, ce va avea ca obiec-tiv măsurarea potențialu-lui tehnic, fizic șipsi ho logic, pentru a stabilicare sunt perspectivele deperformanță în ciclulolimpic următor.

Acțiunea se va dessfășurapână la 15 octombrie, în in -cinta Complexului Sportiv Di-namo, mobilizat exemplarpentru a susține federația înrealizarea acestui eveniment.

Evaluarea va fi determina -tă de către Comitetul Tehnic,antrenorii federali AngelaCacoveanu și Corina Mo-roșan, sub supraveghereaMarianei Bitang și a lui Octa-vian Bellu, în calitate demembri ai Consiliului Con-sultativ al FRG și coordona-tori ai programului Țară,țară, vrem campioane!

Totodată, reprezentanți aiInstitutului Național de Cerce -tare pentru Sport vor fi, deasemenea, prezenți pentru aefectua propriile măsurători,acest lucru marcând o con-tribuție deosebită pentru oanaliză cât mai riguroasă asportivelor.

Având în vedere situațiaepidemiologică, generată devirusul COVID-19, accesulreprezentanților media și alspectatorilor nu va fi permis.

Schimbări în structurile in-terne ale FR GimnasticăÎn acest context, Comitetul

Executiv al Federației Românede Gimnastică s-a întrunit,pentru o nouă ședință, la careau fost efectuate câtevaschim bări la nivelul structu -rilor interene, din care amin -tim următoarele: arbitrainter națională Anca GrigorașMihăilescu, a acceptat provo-carea unei schimbări și va fi deacum înainte Directorul de Re-lații Internaționale al Feder-

ației Române de Gimnastică.Experiența la nivel înalt și înforurile internaționale alegimnasticii o recomandă cafiind persoana potrivită pen-tru a asigura, gestiona și dez-volta contactul FRG cucelelalte federații naționale,continentale și internaționale.

Antrenor federal pe parteade gimnastică artistică femi-nină rămâne Angela Cacov-eanu, care va fi și PreședinteleComisiei Tehnice la feminin.Alături de Angela Cacoveanu,antrenor federal va fi și CorinaMoroșan.

Gabriel Popescu și-aanunțat demisia din funcția deantrenor federal la gimnasticăartistică masculină, dar a ac-ceptat să rămână în conti -nuare Președinte de Onoare înComisia Tehnică GAM.Funcțiade antrenor federal GAM va fipreluată de Viorel Lătărețu.

Adriana Hope este noul Or-ganizator de Competiții,având o vechime de peste 35de ani pe acest post.

World TaekwondoEurope a decis caturneul european

de calificare pentruJocurile Olimpice Tokyo2020 să aibă loc anul viitorla Sofia, după ce a fost amâ-nat în două rânduri, dincauza pandemiei deCOVID-19.

Inițial, întrecerile trebuiausă se desfăşoare în orașul ita -lian Milano, între 17 şi 19 apri -lie a.c. iar după ce acest lucrus-a dovedit imposibil, Moscovaa preluat sarcina de a-l găzdui

până la finalul anului.Cum nici la Moscova des-

fășurarea turneului în 2020nu va fi posibilă, World Taek-wondo Europe a stabilit caSofia să organizeze competițiape 30 și 31 ianuarie anul vi-itor. Gheorghe Grigorescu, sec-retarul general al foruluiromân de specialitate, s-a de-clarat mulțumit că întrecerilevor avea loc în Bulgaria.

“Este bine că turneul vaavea loc aproape de noi, într-o locație atractivă și ușor acce-sibilă. Consiliul de conducere

al federației va stabili în zileleviitoare componența lotuluicu care vom aborda calificărileolimpice. După o pauză atât deîndelungată va trebui să ținemseama de multe variabile în al-cătuirea echipei”, a spus ofi-cialul Federației Române deTaekwondo.

World Taekwondo Europea anuntat printr-un comunicatcă “protocolul COVID-19 va fianunţat echipelor în funcţie desituaţia pandemiei de la mo-mentul la care va avea loccompetiţia”.

Turneul olimpic european de taekwondode calificare la Tokyo 2020

Gimnastică

Liderul echipeinaționale de hand-bal feminin, Cristina

Neagu, a fost depistatăpozitiv la noul corona -virus, au declarat, sursedin cadrul CSM București,unde handbalistaevoluează.

"Cristina a fost depistatăpozitiv la noul coronavirus,dar se simte bine, nu areniciun fel de problemă, aavut câteva simptome, daracum e bine. Se află în au-toizolare în acest moment", aprecizat sursa citată.

Formaţia CSM Bucureştiva juca la 10 octombrie, înNorvegia, cu Vipers Kris-tiansand, într-un meci dincadrul Ligii Campionilor.

În ultima perioadă auapărut mai multe cazuri decoronavirus în handbalulromânesc, teste pozitive în-registrându-se la formaţiilemasculine Minaur Baia Mare,CS Magnum Botoşani, CSMBacău, precum şi la echipelefeminine Gloria Buzău, HCDunărea Brăila şi SCM Râm-nicu Vâlcea.

Federația Internațio -nală de Handbal(IHF) a amânat pen-

tru a doua oară Campi-onatul Mondial Feminin detineret, pentru jucătoaresub 20 de ani. Programatinițial în luna iulie (1-13iulie), turneul final a fostreprogramat în decembrieanul acesta (2-13 decem-brie). România a câștigatdreptul de organizare, cele4 grupe urmând să se dis-pute la București și Brașov.

"În urma unei analize a res -tricțiilor de călătorie în curs șia măsurilor de siguranță le -gate de pandemia de COVID-

19, precum și în urma unuisondaj al echipelor calificateîn privința dorinței lor de aparticipa, IHF a decis săamâne Campionatul MondialFeminin Under 20 din Româ-nia", a fost comunicatul foru-lui cu sediul la Basel. Aceeașimăsură s-a luat și în cazulMondialului Feminin Under18 din Croația.

IHF va stabili noile date dedisputare după discuțiile cufederațiile gazdă și guverneledin România și Croația. Jucă-toarele eligibile să joace în2020 vor fi eligibile să joace șiîn 2021

Handbal: Căpitanul echipeinaționale, Cristina Neagu,

pozitivă la coronavirus

Handbal: CampionatulMondial de tineret,

amânat din nou

SPoRt - 79 - 15 octombRie 2020

Echipa naționala derugby a României s-a reunit luni 12

octombrie, pentru apregăti ultimul meci dinediția 2020 a Rugby Europe Championship,partida cu Belgia.

Programată pentru 1 no -iembrie, această partidă va fidisputată la București, loculde desfășurare urmând a fistabilit curând, în funcție decum vor evolua lucrările laStadionul Național de RugbyArcul de Triumf. Partida vaavea loc la ora 17:45 iar pen-

tru a pregăti cât mai bineacest meci important, „Ste-jarii” se vor reuni pe 12 oc-tombrie la București,ur mând să facă întâi otestare COVID. Între 14-23octombrie, România va aveaun cantonament în Antalya,după care va pleca la Mos -cova, unde pe 25 octombrie,pe Stadionul Dinamo Mos -cova, va susține un meci depregătire în companiaechipei Rusiei.

După partida din 1 noiem-brie cu Belgia, naționalanoastră va intra în ultimul

cantonament de pregătire,între 2-8 noiembrie, la Sna -gov, urmând ca pe 7 noiem-brie să întâlnească Rusia, laBucurești, într-un meci test.

Staff-ul tehnic al națio na -lei a convocat pentru meciu -rile din luna noiembrie, 44jucători, 27 de înaintași și 17jucători de treisferturi.

Lista inițială mai poatesuferi modificări, toți jucă-torii fiind în atenția an tre -norului Andy Robinson șipot fi convocați în urmaevoluțiilor pe care le voravea.

Elita şahului mondial,în frunte cu campi-onul lumii, norve -

gianul Magnus Carlsen,s-a reunit pentru primaoară de la debutul pan-demiei de coronavirus, la Stavanger (Norvegia),cu ocazia celei de-a optaediţii a turneului AltiboxNorway Chess.

Meciurile se vor disputapână pe 16 octombrie, înClarion Hotel Energy dinoraşul norvegian, urmând săfie transmise în direct peplatforma Chess24.com.

Alături de Magnus Carlsen,numărul unu mondial, lacompetiţia de la Stavangermai sunt prezenţi americanulFabio Caruana (nr. 2), ar mea -nul Levon Aronian (nr. 9),polonezul Jan-KrzysztofDuda (nr. 15), iranianul

Alireza Firouzja (nr. 22), carejoacă sub drapelul FederaţieiInternaţionale de Şah, pre-cum şi norvegianul AryanTari (nr. 133).

Pentru a preveni posi-bilele infectări cu Covid-19,participanţii din străinătateau urmat o perioadă decarantină de zece zile, fiindsupuşi totodată la două seriide teste pentru depistareacoronavirusului. Acest lucrule permite jucătorilor să dis-pute meciurile fără să poartemăşti pe faţă, precizează or-ganizatorii turneului inter-național.

După declanşarea pan-demiei de Covid-19, cei maibuni şahişti ai lumii s-au în-fruntat în mai multe turnee,dar numai de la distanţă, dinfaţa propriilor calculatoare.

Rugby: Naţionala s-a reunit pentru

meciurile internaţionale

ŞAH: Turneulinternaționaldin Norvegia

ANUNŢ LICITAŢIEEURO QUALITY INSOLVENCY SPRL, cu sediul în Deva, str. A. Iancu, bl. H3, demisol, jud. Hunedoara, în

calitate de lichidator judiciar al SC HD STIL HARABAGIU SNC - în faliment, cu sediul in Hunedoara, bd. Traian,nr. 43, judeţ Hunedoara, J20/1975/1992, CUI RO 2127605, conform Legii nr. 85/2006 privind procedurainsolvenţei, care face obiectul dosarului nr. 5519/97/2009*, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, în con-formitate cu hotărarea adunării creditorilor din data de 29.07.2020, anunţă vânzarea la licitaţie publicăcu strigare, pornind la 69,28% din preţul de evaluare, respectiv, de la suma de 6.000.000 lei, a imo-bilelor - construcţii şi teren aferent - ce compun fabrica de mobilă aparținând falitei, cuprinzând hala1, hala 2, hala 3, hala 4, hala 5, hala mare, poartă şi remiza PSI, hala depozit, hala gater, hala cabane,hală parchet şi platformă betonată, în suprafață totala de 26.535,18 mp, din care construită –8.390,117 mp.

Licitaţia se organizează în ziua de 26.10.2019, la ora 12,00 la sediul lichidatorului judiciar, dinDeva, str. Avram Iancu, bloc H3, demisol, jud. Hunedoara, în conformitate cu Legea nr. 85/2006. Încazul în care la licitaţie nu se prezintă licitatori, lichidatorul judiciar va reconvoca adunarea credito-rilor pentru adoptarea de noi măsuri de valorificare.

Pașii de strigare vor fi de 1% din prețul de pornire a licitatiei (respectiv, de 60.000 lei), adjudecareafăcându-se la cel mai mare preţ oferit.

În cazul în care la licitaţie există mai mulţi ofertanţi oferind acelaşi preţ, adjudecarea se va face lacel mai bun preţ oferit, dar nu mai puțin decât preţul de pornire.

Condiţiile de participare la licitaţie: depunerea unei garanţii de 10% din preţul de pornire a lic-itatiei, în contul unic de lichidare deschis la BCR Hunedoara, IBAN: RO85 RNCB 0162 0198 14510017 si achiziţionarea caietului de sarcini.

Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, la numărul de telefon/fax:0354/107589, e-mail: [email protected], precum şi pe pagina de internet al lichidatoruluijudiciar: www.euroinsolvent.ro.

ANUNŢ

Asociaţia AD Expresul CFR agenţia Devaacordă sprijin financiar cu dobândă avantajoasă.

Avem oferta pentru membri noi înscrişi, cuvârsta cuprinsă între 18-75 ani, în perioada oc-tombrie 2020-martie 2021. Se vor putea înscriedoar la secţiunea CAR.

Informatii la tel 0773.387.246 sau pe str D.Zam-firescu bl. Q2, sc. 1, ap. 2. în orarul luni 10-13,mier-curi 10-12 ,15-17, joi 10-13.

Punte de legăturăîntre iarnă și vară,toamna se instalează

încet, dar sigur. Și cumtemperaturile se schimbăde la o zi la alta, cel maiexpus intemperiilor estetenul. Tocmai de aceea, înaceastă perioadă, trebuiesă-i acordăm o atenție de-osebită. Cum procedăm,vom vedea ce ne sfătuiescspecialiștii.

HidratareaEste absolut necesară, mai

ales că expunerea la soare dintimpul verii și-a lăsat am-prenta asupra tenului. Și, caefectul să fie cel dorit, vomapela la metodele naturale,care-și vor atăta eficiențamult mai repede.

Astfel că, o dată pe săp-tămână, ne vom prepara omască hidratantă, procedândastfel: într-un bol încăpătorzdrobim miezul bine copt, dela o jumătate de banană și o

jumătate de avocado. La com-poziție se adaugă o jumătatede linguriță de miere și douălinguri de ulei de măsline. In-gredientele se amestecă bine,apoi pasta obținută se pune lafrigider pentru 15 minute,scrie libertatea.ro. Între timp,tenul se spală cu apă călduță,pentru dilatarea porilor, apoi,masca pregatită anterior seaplică pe față. După aproxi-mativ 15 minute, fața seclătește cu apă călduță.

Masca hidratantă cuiaurt și castraveteSe prepară amestecând un

castravete răzuit, de mărimemedie, cu o lingură de iaurt.Masca se aplică pe față și selasă să acționeze 20 deminute, după care, se înde-părtează cu apă călduță. Cas-travetele se poate înlocui cumiere, obținându-se astfel omască puternic hidratantă,scrie biod.ro/.

Masca hidratantă cualbuș de ou

Este indicată atunci cândporii sunt deschiși, pro-cedându-se astfel: albușul deou se bate spumă, apoi seaplică pe față, ținându-seaproximativ 30 de minute.După acest interval, fața sespală cu apă călduță.

Pentru curățareatenului

Vom aplica un gomaj săp-tămânal. Pentru tenul gras seva folosi ulei esențial de jo-joba, iar dacă este sensibil, deargan. Pentru cel uscat, se vaamesteca o linguriță de mierecu uleiul potrivit, până seobține o textură subțire, lacare se adaugă o lingură dezahăr fin. Amestecul se aplicăpe față cu mișcări circulareușoare, ne sfătuiesc special-iștii. După clătire, tenul se vahidrata. În cazul tenului gras,se va folosi o spumă dema -

chiată hidratantă, cu o texturăuşoară, care poate curăţa po -rii în profunzime. De aseme-nea, medicii ne sfătuiesc săfolosim, demachaintele pebază de lăptişor de matcă, încazul tenului normal sauuscat.

ExfoliereaPentru a se îndepărta

celulele moarte, exfolierea seva face tot săptămânal. Nueste recomandată exfoliereazilnică, întrucât poate provo -ca iritații sau mâncărimi alepielii. Trebuie menționat căînainte de aplicarea măștii ex-foliante, tenul se demachiază,iar după exfoliere, se aplică ocremă hidratantă.

Zațul de cafeaÎn combinație cu ulei de

cocos ajută la exfolierea pieliiși la tratarea celulitei. Toto-dată, cafeaua îmbunătățeștecirculația și elimină toxinele,

scrie csid.ro. Pentru obți -nerea măștii exfoliante, seamestecă bine o lingură dezaț de cafea cu două linguride ulei de cocos, până seobține o pastă consistentă.Pasta se aplică pe piele, cumișcări circulare ascendente,pentru a fi mai eficientă. Selasă să acționeze timp dedouă minute, apoi tenul seclătește cu apă călduță.

Coaja de lămâie

Conține antioxidanți pu -ter nici, care ajută la preve -nirea îmbătrânirii pre ma tureși apariția petelor pigmen -tare. De asemenea, scade pro-ducția de sebum şi curăță înprofunzime pielea scriecsid.ro/. Pasta exfoliantă seobține din coaja rasă de la olămâie, o lingură de nucă decocos rasă și trei linguri demiere. Ingredientele se ames -tecă până la omogenizare,apoi pasta se aplică pe față,

9 - 15 ocToMbrIe 20208 - MAGAZIN

Toamna, tenul are nevoie de o îngrijire specială

prin mișcări circulare. Se lasăcâteva minute să acționeze,apoi fața se clătește cu apăcaldă. Un astfel de tratamenteste indicat să se facă de douăori pe săptămână.

Înlăturarea petelor maronii

Poate fi un proces îndelun-gat, dacă se apelează la ex-foliere. În schimb, se pot fo losiproduse naturale, preparateîn casă, care ajută la elim-inarea lor mult mai rapidă.

Remediu cu lapte praf

Pentru obținerea unui astfelde produs, se folosesc două lin-guri de lapte praf, 20 de pică-turi de apă oxigenată, douăpicături de glicerină. Ingredi-entele se amestecă bine într-un vas, până se obține o pastăconsistentă, care se aplică pezonele afectate și se lasă săacționeze 20 de minu te. Fața sespală apoi cu apă rece.

Loțiunea cu zeamă delămâie

Tonifiază și albește pielea,dar ajută și la eliminareacelulelor moarte, asociate pe-telor maronii. Se prepară din 2linguri de zeamă de lămâie,patru linguri de oțet de mere, ojumătate cană de apă, și o legă-tură de pătrunjel. Apa se punela fiert, iar când dă în clocot, seadaugă pătrunjelul. Amesteculse lasă să se ră cească puțin,apoi se adaugă oțetul de mereși zeama de lămâie, scriedozadesanatate.ro. Lichidulobținut se strecoară, iar loți-unea obținută se pune într-osticlă cu pulverizator. În fiecareseară, înainte de culcare,soluția se aplică pe zonele cupete.

Sucul de ceapă și usturoi

Are proprietăți astrin-

gente, este bogat în antioxi-danți, care îmbunătățescsănătatea pielii și elimină pe-tele închise la culoare. Seprepară din patru căței de us-turoi și o ceapă. Pentru a seextrage sucul, se zdrobeșteceapa și usturoiul. Suculobținut se amestecă și seaplică pe zonele afectate. Selasă să acționeze timp de zeceminute, după care, fața seclătește cu apă caldă. Acestprocedeu se repetă de douăori pe săptămână.

Alte remedii naturistepentru ten

Pentru a oferi tenului unplus de prospețime, putemapela cu încredere la măștiledin legume și fructe, carehidratează și curăță în modnatural tenul, ne spun specia -liștii.

Masca de față cu struguri

Bogată în antioxidanți și vi-tamine, o astfel de mască revi-talizează tenul, după o varăfierbinte. Pentru prepararea ei,avem nevoie de o cană de

boabe de struguri verzi, o lin-guriță de miere sau un gălbe-nuș de ou. Boabele de strugurise zdrobesc, se amestecă binecu mierea sau gălbenușul deou, apoi se apalică pe față, scriealmanahonline.ro/. Se lasă săacțio neze 10-15 minute, apoise îndepărtează cu apă călduță.

Loțiunea nutritivă cumere, struguri și

portocaleCatifelează și revigorează

pielea, redându-i un aspect lu-minos. Pentru obținerea ei,vom folori: zece boabe destruguri mari, o lingură de sucde mere și o lingură de suc deportocale. După ce se zdro besc,strugurii se amestecă bine cusucul de mere şi portocale.Loțiunea obținută se aplică, cuajutorul unei bucăți de vată, petoată fața, evi tându-se zonaochilor, potri vit clicksa na ta -te.ro. Se lasă să acțiuneze zeceminute, apoi fața se clătește cuapă rece.

Masca de față cu gutui

Este foarte eficienetă, gutuiafiind un fruct deosebit, cu mul-

tiple calități. Pentru obținereaei, se zdrobește sau se dă perăzătoare o gutuie bine coaptă,la care se adauagă ulei demigdare și pudră de talc,obținându-se o pastă consis-tentă. Se aplică apoi pe fața cu-rată, insistându-se pe zonele cuprobleme. După câteva minute,tenul se spală cu lapte proaspătsau cu apă minerală, scriemattca.ro/.

Masca nutritivă cu prune

Utilă în cazul tenului cu im-purități, o astfel de mască areși proprietăți astringente,scrie clicsanatate.ro. Pentruprepa rarea ei, se curăță decoajă două-trei prune, iarmiezul obținut se amestecăbine cu puțină argilă. Pastaobținută se întinde pe față, selasă să acționeze timp de zeceminute, după care, fața seclătește bine.

Pentru eliminareacoșurilor

Se folosește miezul zdrobitde la prune, care se omoge-nizează cu ulei de migdale.Compoziția se aplică pe zonele

afectate, iar după zece minute,locul se clătește.

Masca nutritivă cu piersici

Hrăneşte și regenereazăpielea, fiind indicată și în cazultenului seboreic, cu punctenegre. Se prepară din piersicirase, amestecate cu ulei de măs-line sau cu o linguriţă de smân-tână proas pătă. Mască se aplicăpe față și se lasă să acționeze 15minute, scrie eva.ro.

Masca nutritivă cu pere

Se obține din perele binecoapte, date pe răzătoare, scriefemina.ro. Miezul se aplică pefață, se ține zece minute, apoifața se clătește cu apă caldă.

Măștile cu dovleac

Sunt foarte sănătoase, fiindutile tenurilor normale şigrase. Miezul de dovleac zdro-bit, amestecat cu miere de al-bine, constituie o mascăplă cută, răcoritoare și pentrutenurile uscate sau deshi dra -tate, scrie eva.ro. O astfel demască se va ţine 20 de minute,apoi faţa se clăteşte cu o in-fuzie de plante.

Important!

• Pentru protejarea tenului,se vor alege săpunuri și pro-duse care nu conţin alcool.

• Temperatura apei de baienu trebuie să depăşească 37 degrade, iar baia să nu dureze maimult de 10-15 minute, întrucâtbăile fierbinţi îndepărtează el-ementele hidratante ale pielii.

• Pentru a se evita infla-marea pielii, petele şi iritaţiile,se vor folosi produse pe bazăde plante, cu efect antiinflama-tor, ne sfăruiesc specialiștii.

Pagini realizate de

Cornelia Holinschi

mAGAZiN - 99 - 15 octombrie 2020

CLINICĂ

PARTICULARĂ DE

OFTALMOLOGIE

CENTRU LASER

EXCIMER

OPTICĂ MEDICALĂ

Str. 21 Decembrie 1989, Nr. 137 • Cluj-Napoca, Jud. Cluj

Tel. programări: 0264/44 88 24 sau 0264/ 44 88 25

Tel. magazin optică: 0740/27 65 77

Clinica Ophtalens T

CLINICA OPHTALENS T

10 - timp liber 9 - 15 octombrie 2020

TV - FILMUL SĂPTĂMÂNII Minutul de umor

BERBEC TAUR GEMENI RAC

LEU FECIOARĂ BALANŢĂ SCORPION

SĂGETĂTOR CAPRICORN VĂRSĂTOR PEŞTI

H

O

R

O

S

C

O

P

Vi se deschid orizonturi noi, darnu vă puteți decide ce culoar săalegeți. Ar trebui să studiați cuatenție situația și să nu vă lăsațifurați de aparențe. Sunt schim-bări și în plan profesional înaceastă toamnă, care vă potaduce bani în plus.

Sunteți apreciați la locul demuncă, iar ideile și firea voastrăinventivă vă poate aduce laude șidin partea șefilor. Nu este exclusăo promovare. Este necesar să văprogramați timpul în așa fel încâtsă nu vă neglijați familia sau per-soanele apropiate.

În această toamnă, reușiți să re-cuperați multe lucruri, inclusivșansele pierdute în carieră șibanii cheltuiți. La serviciu vețiavea colegi noi, care, dacă nusunteți atenți, vă pot da peste captot programul. Trebuie să avețirăbdare și să vă păstrați calmul.

Chiar dacă banii nu vă prisosesc,vă păstrați optimismul. Facețieforturi deosebite să vă întregițiveniturile, iar pentru asta, suntețidispuși să lucrați și în afara pro-gramului. Familia vă susține șiveți reuși să vă achitați toate fac-turile restante. În cuplu, lucruriles-au restabilit.

La locul de muncă, luați lucrurileașa cum sunt. Este cazul să văreveniți și să intrați în ritmul nor-mal de lucru. Nu de altceva, daralții încearcă să vă subapreciezemunca sau să vă facă concurență.Sunt posibile discuții cu o rudă în-depărtată.

Energia de care beneficiați văajută să rezolvați o serie de lu-cruri pe care le-ați tot lăsat înurmă. La locul de muncă lu-crurile nu sunt așa cum vă doriți,mai ales că nu vă sunt apreciateeforturile pe care le faceți. În viațade familie apar noutăți beneficepentru voi.

În această perioadă, ar fi de doritsă nu luați decizii majore și, maiales, să nu semnați acte impor-tante. La serviciu relaționați binecu noii colegi de muncă, iar acestlucru vă ajută să finalizați unelelucrări pe care le-ați tot amânat.Apar noutăți în plan financiar.

Concediu este doar o amintire,așa că trebuie să rezolvați mai re-pede toate problemele impor-tante. S-ar putea să vă loviți depersoane influente, care nudoresc să duceți până la capăt unproiect început. Trebuie să avețimare grijă la cheltuieli.

La serviciu lucrați în echipă șiaveți realizări frumoase. In-tenționați să vă ocupați de miciafaceri în timpul liber, pentru avă spori veniturile. Beneficiați deo perioadă excelentă, în caretoate lucrurile merg așa cum vădoriți. Familia vă sprijină necon -di ționat.

Rezultatele muncii voastre începsă se vadă, iar acest lucru vă mo-tivează. Vă planificați mai binetimpul în această toamnă, în așafel încât să beneficiați de toatebucuriile toamnei. Chiar dacă laserviciu aveți ceva mai mult delucru, reușiți să vă atingeți obiec-tivele.

Ar trebui să evitați investițiile deanvergură și să vă informați dinsurse sigure atunci când vi sepropune un nou proiect. Astapentru că, în viitor, banii pot fi oproblemă. Pentru cei singuri,apar noutăți în viața sentimen-tală.

Se conturează schimbări în acti -vitatea voastră și ar trebui sămanifestați mai multă atențieatunci când luați o decizie. Privițicu atenție la tot ce se petrece înpreajma voastră și acționați dupăcum vă dictează conștiința. Esteposibil să renunțați la o colabo-rare mai veche.

• Doi bărbați stau de vorbă:- Odată cu mâna fiicei mele, ginerele mi-a

cerut un împrumut de zece mii de euro șimașina, până o să-și cumpere el una nouă.

- Și ce ți-a înapoiat din toate astea?- Pe fiică-mea!

• Discuție între El și EA- Ieșim și noi la o cafea?- Păi, nu ești însurat?- Ba da, dar vin singur.

• Întâmplare- De ce ai divorțat?- Din cauza sforăitului?- Așa tare sforăi?- Daaa! Am dormit la vecina și soția m-a

auzit ...

• La notar:- Cat costă un divorț?- 1000 de euro, toate cheltuielile!- Dar când m-am căsătorit am plătit, la

primărie, doar 100 de lei.- Din păcate, libertatea este scumpă!!!

• Discuți între prietene- Ce regim ții?- De-a v-ați ascunselea.- Cum vine asta?- Mănânc pe furiș.

Miercuri, 7 octombrie, KANAL D, ora 20,00

”Nemilosul Istanbul” Serialul spune povestea unei familii dintr-un mic

oraș din Turcia, care pleacă la Istanbul, încercândsă-și construiască o viață mai bună. Acolo, Seher Yil-maz, mamă a trei copii, îl reîntâlnește pe Agah Kara-cay, un vechi prieten, care provine din același orașcu ea. Agah este un bărbat bogat, care s-a mutat înIstanbul cu mulți ani înaintea lui Seher. Dar, indife -rent de motive, Karacay nu va fi întotdeauna cel maibun prieten al familiei. Și, în loc să le dea o mână deajutor sau să-i îndrume, acesta le va pune piedici.Astfel că, reîntâlnirea va fi un test pentru cei doi, darși pentru fiecare membru al celor două familii.

SERIALE NOI

Sâmbătă, 10 octombrie, ora 20,00

Vălul pictat Filmul redă povestea de dragoste a unui cuplu

englez din anii `20. Walter, un medic bacteriolog, secăsătorește cu Kitty, o tânără care provine din clasamijlocie. Dar aceasta nu se simțea atrasă în modspecial de soțul ei și, plictisită de viața pe care oduce, începe o aventură cu un bărbat căsătorit. CândWalter descoperă aventura celor doi, ca să-șipedepsească soția, o duce într-un teritoriu îndepăr-tat din China, unde încearcă să combată efecteledevastatoare ale holerei. În timpul călătoriei, tânărafemeie va înțelege adevăratul sens al vieții.

HAPPY CHANEL

Oamenii se împart îndouă categorii: ceicare au propria viață

și cei care își umplu marelevid existențial cu viața al-tora. Rețelele de so-cializare sunt un răspunspentru cei care se ascundde viața reală sau nu au cu-rajul ori atributele de a trăiviața pe care o visează. Dince în ce mai mulți au ajunssă nu mai facă diferențaîntre real și virtual.

Din punct de vedere psiho-logic, virtualul poate lua oriceformă dorește fiecare individ,în funcție de caracterul, aspi-rațiile, năzuințele, felul lui de afi. Dezavantajul este că ființeleau devenit simple avataruri,lipsa conștientizării fizice a in-terlocutorului ștergând, co -mod, efectele reale aleinteracțiunii. Cam ca într-unjoc online, în care îți omori ad-versarul și mâine, simplu, dacăvrei, o iei de la capăt, tot cu el.

Această percepție a real-ității virtuale depinde decisivde caracterul fiecăruia, denivelul de inteligență, denivelul de educație, de modulîn care acesta ar acționa în di-verse circumstanțe conformtrăsăturilor sale de personali-tate. Felul în care abordeazăindivizii alți indivizi este filtratprin propria personalitate,pentru că, în lipsa instanțelormorale de la nivel social, fizice,tangibile, se induce, fals, ideeacă totul este permis, în con-secință, orice poate fi schim-bat.

Mediul online

Este un fel de "Oglindă,oglinjoară..." care dezvăluie totce este adânc îngropat substraturi de aparențe în viațasocială reală. Subconștientuljoacă un rol dominant în expri-marea online, deoarece se in-duce acea senzație de libertateîntâlnită deseori în hipnozaterapeutică, unde stareaasemănătoare celei dintreveghe și somn îi lasă acestuiacontrolul, în timp ce conștien-tul este pentru o vreme conce-diat.

Lipsa fizică a interlocutoru-lui a dărâmat barierele moraleși conceptuale și a lăsat unorao portiță prin care să își stre-coare propriile frustrări,nereușite, invidii, meschinării,în iluzia libertății absolute, ainexistenței controlului și apedepsei. Așa au apăruthărțuitorii online, bullying-ul,avalan șele de propuneri inde-cente, personalitățile false, fur-

turile de identitate.

Așa au apărut și calomniatorii

La un moment dat citisemcă cei care-i vorbesc pe alții derău, nu spun nimic despreaceștia, de fapt, ci despre eiînșiși. Doar arată celorlalți, înplină splendoare, propria per-sonalitate. Pentru că noi per-cepem lumea prin prismapropriilor noastre concepții,atitudini, comportamente. Iarfelul în care îi vedem pe ceilalție doar ceea ce transformăm,adaptând realitatea pentru ase plia pe ce suntem noi înșine.

Nu, internetul nu a schim-bat oamenii. Sunt exact ceea ceau fost înainte, doar că mediulonline le-a oferit posibilitateade a alege și de a se exprimaconform alegerii.

Alegem ceea ce ni sepotrivește, exprimăm ceea cesuntem. Dar ce nu înțelegem,este că această lupta pentru,,ciolan", o legalizăm chiar noi.Legalizăm inclusiv hoția politi-cienilor noștri. De ce fură și dece se luptă pentru ciolan? Pen-tru ca să aibă cât mai multăavere. Dar ce nu realizează ei,este că acest sadism, aplicatpropriului lor popor, duce laun singur lucru ,,averea multădistruge omu`". O să redau cu-vintele unui mare om bogat,care a murit ca orice sărac, decancer. Noroc că nu existaCovid-19, că erau în stare să-ltreacă la Covid, spunea o dis-tinsa doamnă și prietenă, Cor-nelia Popescu.

În 2011, Steve Jobs a muritla vârsta de 56 de ani de can-cer pancreatic, lăsând o averede 7 miliarde de dolari și aces-tea sunt câteva dintre ultimelesale cuvinte ...

„În acest moment, culcat înpat, bolnav, îmi amintesc toatăviața, îmi dau seama că toatărecunoașterea și bogăția pecare o am sunt lipsite de sensîn fața morții iminente. Ambani pentru a angaja cei maibuni în orice domeniu, dar nueste posibil să angajez pecineva care să-mi poarte boala.Banii pot obține tot felul de lu-cruri materiale, dar există unlucru care nu poate ficumpărat: „VIAȚA”.

Pe măsură ce îmbătrâneam,mi-am dat seama că un ceas de300 $ și un ceas de 3.000.000$ arată în același timp. Că, cu omașină de 150.000 de dolari șio mașină de 15.000.000 dedolari, putem ajunge la aceeașidestinație. Că un vin de 150

USD sau unul de 1500 USDgenerează aceeași „mahmure-ală”. Că într-o casă de 300 demetri pătrați sau una de 3000,singurătatea este aceeași ”.

„Adevărata fericire nu vinedin lucruri materiale, vine dinafecțiunea pe care ne-o oferăcei dragi”.

Deci, sper să înțelegeți căatunci când aveți prieteni saupe cineva cu care să vorbiți,este adevărata fericire!

În orice etapă a vieții în carevă aflați acum, fiți recunoscă-tori, bucurați-vă la maxim delucrurile mici și păstrați-vădragostea par te ne rului, a fam-iliei și a prietenilor, astfel încât,atunci când vine ziua cândperdeaua coboară, putețipurta cu voi adevărata bogățiea acestei lumi, totală...

Mă întreb: de ce alergămdupă ”ciolan" ?

Mă uit la aceste alegeri cares-au transformat în furt. Nu nedăm seama, dar legalizând fur-tul, am legalizat ,,FURTUL DEINDENTITATE al ȚĂRII NOAS-TRE." Acești oameni care vindin alte zări, să nu credeți căsunt luați de pe străzi și pușicandidați, ci pregătiți de ani dezile, de ,,băieții" din alte țării,pentru a distruge ceva.

Întrebarea, acum este: dardeasupra UE, mai există ceva?Cine influențează politica UE?Din păcate, da. O rețea globală,ne-politică (dar nu șiapolitică), mult mai puternică,formată din: rețeaua instituți-ilor globale financiare (BancaMondială, FMI), rețeaua mar-ilor bancheri ai lumii (in-cluzând aici și șefii băncilorcentrale), rechinii financiari depe Wall Street, din Londra șiTokio, marile concerne alelumii (Big Pharma, din IT, deex.), noii moguli media și digi-tali (care controlează infor-mația, rețelele sociale) etc.Toate acestea controlează gu-vernele și instituțiile globalecheie (vezi OMS, de ex.). Prinurmare, o rețea care influ-ențează politicile naționale, pecele la nivel de organizații re-gionale și globale. Aici se aflăcentrul de putere. Războiulglobal actual, aici se duce: întreaceastă rețea globală și global-istă, care vrea să-și impunăagenda, ideologia, valorile șiacele regimuri naționaliste, su-veraniste, care le refuză.

O cantitate neglijabilă. Ur-marea este aceea că nu mai arenici politică externa, nicistrategie națională naționa -

listă. E aruncată într-un mala -xor, din care nu știe cum vaieși. Oricum, ea dă impresia cănu mai este condusă de clasapolitică. E o jalnică (sic) cari-catură. România e condusă di-rect de la vârful rețeleiglo ba liste? Jaful de la alegeri,cu jandarmii la uși, duce spre oconcluzie sinistră. Cine maiconduce această țară? Oriavem legi proaste? Oare sun-tem conduși, în totalitate, dinafară?

Există o legendă despre opasăre care cântă o singurădată în viaţă, mai dulce decâtorice altă vietate de pe faţapământului. Din momentul încare îşi părăseşte cuibul, cautăun copac cu spini şi nu-şigăseşte odihna până nu-l află.Apoi, cântând printre ramurilesălbatice, ea se aruncă singurăîn spinul cel mai lung şi mai as-cuţit. Şi, în extazul morţii, ea seînalţă deasupra propriei ago-nii, scoţând un tril mai dulcedecât al privighetorii sau alciocârliei. Un cântec al căruipreţ suprem este însăşi exis-tenţa. Întreaga lume înmăr-mureşte ascultându-l şiDum nezeu, în paradisul său,zâmbeşte. Pentru că, ceea ceeste mai bun în viaţa noastră,se obţine numai cu preţul uneidureri existenţiale…Ori, celpuţin aşa spune legenda! Camașa arată realitatea în Româ-nia...

Dă-le minte Doamne celorce n-au, din parlament, dar iaudecizii! Vor veni vremuri grele- nu mai poți cumpăra unmedicament, o bucată depâine, iar comunicarea şi în-trajutorarea dintre noi va fi cuanevoie de făcut.

Se va face, şi asta s-a începutdeja, uciderea omului la niveloficial, prin otrăvurile care nile introduc în mâncare, prinotrăvurile ce ni le introduc înaerul ce-l respirăm, prinotrăvurile din vaccinuri. Toatese fac la nivel oficial. Iar noi leluăm pe toate de bune, pentrucă aşa spune ziarul ori televiz-iunea.

Omul a ajuns un sclav, unrob, dar cu mult sub condiţiasclavului de altădată... Pentrucă sclavul înainte, ştia cui sesupune. Dar omul de azi a de-venit rob, care nu îşi cunoaştestăpânii. El nici măcar nu ştiecă este rob.

Dar pentru noi existapâinea și circul. Pâinea tot maiscumpă și mai proastă (oareunde a dispărut pâineacopilăriei noastre?!), circul totmai grotesc.

Ultimul spectacol

Cel al alegerilor locale, toc-mai s-a terminat. În Bucureşti,Nicuşor Dan, călare pe douăpartide, a scos-o pe GabrielaFirea din Primărie. Exoticaduduie, Clotilde Armand, s-aluptat până la „ultimul sac” cuneaoşul Tudorache, pentru celmai bogat Sector al Bu-cureştilor. Fraudele se trans-mit aproape în direct, carevoluţiile şi loviturile de statde pe vremuri recente. Jocul ediabolic, dar sub control.

La Timişoara, avem şi unprimar cu ştaif şi realitate deneamţ autentic. Ba chiar şi cunume de rezonanţă în conşti-inţa populară românească. Îlcheamă Fritz. Mulţi nu ştiau căLegea Alegerilor a fost modifi-cată şi că permite acum tu-turor cetăţenilor UE săcandideze oriunde în UniuneaEuropeană. De pildă, eu aşputea candida ca să fiu preşed-intele Franţei. Iar soacră-mea,dacă ar mai trăi, primăriţaBerlinului. Tare mi-e teamă că,la prezidenţiale, după douămandate de „tătar” şi douămandate de sas, am putea aveaun preşedinte scandinav. Şinici n-ar fi rău, că ne-ar dapeşte, gheaţă şi fiorduri...Românii votează orice pare ex-otic. La noi experimentele seproduc gârlă şi nu numai din 4în 4 ani. Avem naivitatea con-sacrată şi fudulia activată.

Eu, data viitoare, promit săvotez un dac. Fie că-l cheamăDecebal, ca pe defunctulRemeş, pe care îl mai chema şiTraian. Fie că o cheamăDochia, dacă este o doamnă.Fie pe neînfricatul Gerula, dacăprovine din armată. Sau chiardirect pe Scorillo, dacă alungănorii ca Zamolxe. Dacăalegerile parlamentare vor fi laiarnă, putem alege şi eschi-moşi în Oltenia şi Moldova. Saupe Yeti în tot Ardealul, ca să sesperie Tokes. Dacă vor fi laprimăvară, cu siguranţă va fivotat generalul Urzică...

Dar, să nu uitam, NE ME -RITĂM SOARTA!!!!

Al dumneavoastră, acelașiProf. Ioan Romeo Mânzală

OPINII - 119 - 15 OCTOmbRIE 2020

Cine ne mai reprezintă: ION sauFRITZ, RALUCA sau CLOTILDE?

12 - ce gătim în week-end? 9 - 15 octombrie 2020

Mod de preparare:Pentru prepararea ciorbei,

vom pune apa la fiert, la carevom adăuga zarzavaturile,tăiate mărunt și călite în ulei.Separat, într-un castron,pregătim carnea tocată depui, în care vom pune o jumă-tate de ceapa albă, dată perăzătoarea mică, un gălbenuș

de ou și condimentele prefe -rate.

Ingredientele se amestecă,iar din compoziția obținutăse formează perișoarele, carese dau 10 minute la frigider.După acest interval, peri -șoarele se pun, una câte unaîn apa pentru ciorbă și se lasăla fiert. Pastele se fierb sepa-

rat, iar când sunt gata se stre-coară și se lasă la scurs.

Când perișoarele și legu -me le s-au fiert, se pun pas -tele. Albușul rămas se bateseparat și se toarnă în ciorbaclocotită, ameste cân du-se re-pede, ca că se formeze fran-juri. La final, smântâna seamestecă bine cu praful deborș, la care se adaugă puținăciorbă fier bin te. Se toarnăapoi în ciorbă, amestecându-se ușor, se stinge focul, iardeasupra se presară ver -deață.

INGREDIENTE

Pentru perișoare: o caserolă de carne tocată de pui,1/2 ceapă albă, un gălbenuș de ou, vegeta.

Pentru ciorbă: o ceapă, un morcov, paste micuțe, unalbuș de ou, două linguri smântână, praf de borș cusmântână.

Mod de preparare:Guliile se spală, li se îndepărtează frunzele şi se curăţă

de coajă. Cu ajutorul unei linguriţe, guliile se scobesc atent,în aşa fel încât să nu se rupă pereţii. Miezul se poate puneîn sos sau se foloseşte la ciorbă. Între timp, orezul se spalăşi se pune la fiert timp de 25-30 de minute. După ce a fiert,se trece peste el un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei până devine sti-cloasă, apoi se amestecă bine cu orezul fiert. După omoge-nizare, toată cantitatea se toarnă peste carnea tocată. Lacompoziție se mai pune un ou crud și condimentele prefe -rate. Dacă este cazul, se mai poate adăuga puțin ulei.

Cu ajutorul unei linguriţe se umplu guliile cu tocătura,se aşază într-o cratiţă, iar peste ele se toarnă apă, atât câtsă le acopere. Se lasă la fiert aproximativ 45 de minute, iardacă este nevoie, se mai completează cu apă. Într-o altăcratiţă se pun cele 5 linguri de ulei, iar când s-a încins, seadaugă făina şi se lasă să se rumenească. Compoziția sestinge cu puţină apă rece, apoi se adaugă câteva polonicedin supa în care au fiert guliile, amestecându-se continuu.Când sosul s-a îngroşat se condimentează după gust, iar lafinal, se adaugă mărarul şi smântâna apoi se ia de pe foc.Sosul obţinut se toarnă peste guliile fierte.

Ciorbă de perișoare dincarne de pui și paste Ciorbă de perișoare dincarne de pui și paste

Mod de preparare:Untul se mixează cu za-

hărul până se obține o cremăspumoasă, la care se adaugăcele două ouă. După omoge-nizare, se pun, pe rând, găl-benușul și uleiul. Făina,împreună cu praful de copt șisarea, se mixează în conti -nuare, la viteză mică, adău -gându-se, alternativ, iaurtulsau laptele bătut.

Aluatul se toarnă în tavade copt, unsă și tapetată cu olingură de făină. Se așazăboabele de struguri tăiate îndouă, dacă sunt prea mari, și

prăjitura se ține la cuptoraproximativ 40 de minute. Selasă apoi să se răcească întavă, după care, se porțio -nează.

INGREDIENTE

80 g unt, plus 20 g pentru tavă, 130 g zahăr, 2 ouăplus un gălbenuș, 3 linguri de ulei, 220 g făină, plus 2linguri pentru tavă, 180 ml iaurt sau lapte bătut, unpraf de sare, o linguriță praf de copt, 300 g strugurialbi sau roșii.

INGREDIENTE

8 gulii de mărime potrivită.Pentru umplutură: 400 g piept de pui sau orice

fel de carne, 150 g orez, o ceapă, ulei pentru călit,un ou, sare, piper, pătrunjel verde şi mărar.

Pentru sos: 5 linguri de ulei, 5 linguri de făină,4 linguri de smântână, mărar verde şi puţin dinsupa în care au fiert guliile.

PRĂJITURĂ CUSTRUGURIPRĂJITURĂ CUSTRUGURI

Gulii umplute

jocuri - 139 - 15 octombrie 2020

Dezlegarea integramei din numărul trecut

d - e - b - a - a - eon - b - v - petru si pavel - iarna - real - atu - secta - er - cav - iad - rat - au - ari - padurenilor - larva -

iara - osii - notes - at - manos - if - ai - taclale - hu - cui - ox - haita - tert - ita - retea - alarma - caz

tALoN De ANUNŢ GrAtUit PeNtrU PerSoANe FiZice

AUTO • IMOBILIAR • MATRIMONIAL • DIVERSE

Nume ........................................................................................ Prenume .........................................................................

Text anunţ .............................................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

...................................................................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................................................................

Preţ ................................. Telefon: .....................................................................................................................................

Trimiteţi talonul la adresa: DEVA, Str. 22 Decembrie, nr. 37A (Clădirea Cepromin), birou 16.

IMOBILIARel Vând apartament 2 camere,

Deva, zona piață, etaj intermediar, decomandat, cu balcon, 50 mp, ușămetalică, mobilat și utilat. Preț:40.000 euro, telefon: 0745.202.448.

l Schimb (vând) garsonieră, înDeva, zona Eminescu - Profi, 42 mp,decomandată, et.3/4, bloc decărămidă, CT, gresie, faianță, parchetstejar, balcon mare, închis, ușă metal-ică, termopan și ofer diferență pentruun apartament cu 2 camere, decoman-dat CT, minim 50 mp, et. 1,2,3 în Deva,zonă bună. Telefon: 0762.442.881.

l Vând apartament 2 camere, de-comandat, 52 mp.,et.3 din patru, cupod, balcon închis, izolat pe exterior,termopan, zona teatru, Hunedoara.Preț 3600 euro, negociabil, telefon:0744.593.390.

l Vând garsonieră, 27 mp, et.3,balcon închis, termopan, ușă metalică,faianță, gresie, mobilat și utilat, CT.,zona Dorobanți-Bălcescu, (persoanăfizică, fără agent imobiliar). Preț:28.000 euro, telefon: 0745.414.072.

l Cumpăr garsonieră în Deva șicumpăr 2-3 camere în Deva, case șiterenuri în Deva și împrejurimi. Tele-fon: 0730.838.097, 0728.547.601.

l Vând imobil în Orăștie (DN),compus din: service auto, spațiu com-ercial și locuință cu camere. Alte informații la proprietar. Telefon: 0764.053.642.

l Vând garsonieră Deva, zonaUlpia, etaj 2, cu balcon, 38 mp, CT, ter-mopan, aer condiționat, semimobilată,ușă metalică. Preț: 35.000 euro, nego-ciabil, telefon: 0721.055.313.

l Vând casă renovată, la 18 kmde Deva, 2 camere, baie, bucătărie,beci, cămară, bucătărie de vară, cup-tor pâine, sobe teracotă, fântână,2500 mp teren, asfalt. Preț: 43.000euro, telefon: 0722.564.004.

l Vând apartament 3 camere (70 mp) Deva, vizavi de CasaJudeţeană de Pensii. Preţ negociabil. Telefon 0729.540.470.

l Vând garsonieră confort sporit,Orăștie, Micro 2, etaj 2, mobilată decent. Preț negociabil, telefon:0724.519.266.

l Vând garsonieră, ultracentral,Hunedoara, centrală termică. Preț:15.500 euro, negociabil, telefon:0744.560.090.

l Vând apartament 3 camereDeva, piață, decomandat, 65 mp, bal-con, ușă metalică, uși noi, parchet,gresie, faianță. Preț: 68.000 euro, ușornegociabil, telefon: 0254.215.212.

l Vând apartament 3 camere, holcentral, Deva, nr. Iuliu Maniu nr. 35,bloc C, ap.18. Telefon: 0737.265.141.

l Vând apartament 2 camere,cărămidă, amenajat recent, ușă meta -lică, termopan, centrală termică, aercondiționat. Merită văzut. Preț:45.000 euro, telefon: 733.239.066.

l Vând casă în Orăștie, 200 mp., 5camere, baie, bucătărie, hol și cămară,două pivnițe, magazii, gaz, apă,canalizare, curent. Este o zonă liniș -tită, aproape de centru, teren 2200mp. În spatele grădinii, mărginită decanalul morii, există teren unde se maipoate construi. Preț: 95.000 euro, negociabil, telefon: 0720.431.448.

l Vând casă în Sântandrei, Deva,jud. Hunedoara, 2500 mp, 4 camere, 2băi, centrală. Preț: 65.000 euro, nego-ciabil, telefon: 0728.170.702.

l Vând casă + anexe+grădină,apă potabilă, în centrul comuneiToplița, la coada barajului Cinciș.Telefon: 0733.386.206, 0740.028.206.

l Vând casă, în roșu, în Deva,zonă centrală, 500 mp, Sc 172, Sd 377și casă la țară, în roșu, 12 km de Deva,S 845 mp, Fs 16,6, S 412 mp, S 329 mp,pretabilă locuință, pensiune etc. Tele-fon: 0751.462.085.

l Vând imobil 500 mp, acoperiș

țiglă, construcție din cărămidă, Hărău,

nr.1, (fost CAP), teren 22.000 mp,

curent trifazic, apă, canal, asfalt, la 50

m. de autostradă, zonă industria lă.

Aștept ofertă! Preț:

25.000 euro, telefon: 0787.804.279.

l Vând casă la 10 km de Deva, 3camere, baie, bucătărie, garaj, beci, 80mp, CT, termopan, apă, gaz, canal,teren 2.200 mp. Preț: 55.000 euro, ne-gociabil, telefon: 0721.055.313.

l Vând apartament 3 camere,Deva, zona piață, decomandat, 67 mp,acoperiș de țiglă, boxă, bloc decărămidă. Preț: 51.000 euro, telefon:0725.452.888.

l Vând apartament 3 camere, de-comandate, cu îmbunătățiri, în centrulcivic Hunedoara, cu vedere spre HotelRusca, deasupra cofetăriei Iazmin. Prețnegociabil, telefon: 0744.534.951.

l Vând urgent și ieftin casă înSâncrai, 3 camere, din care două mobi-late, cu o teracotă, două bucătăriivechi, grajd, șură, găbănaș, fântână cuapă potabilă, grădină 1910 mp, asfaltla poartă, pomi fructiferi, viță de vie.Preț: 25.000 euro, telefon:0254.730.209, 0760.193.089.

l Cumpăr garsonieră în Deva,et.1-2, în zona Gojdu, piață, Progresu-lui, Dorobanți, în bloc cu 4 etaje sau în Simeria, în centru. Sunt persoană fizică. Telefon: 0725.395.946.

l Vând o casă veche și una decărămidă, FS 200 m., anexe, fântână,grădină cu pomi fructiferi, cu asfalt șidouă intrări. Locuința se află în mi-jlocul satului Lăpugiu de Sus, la 8 km. de autostrada Lugoj-Deva.Preț: 25 mii de euro, negociabil,0773.961.339.

l Vând casă, lângă Deva, 4 camere, baie, bucătărie, garaj, hală +hambar, grajd, gaz, apă, canal, mobi-lată și utilată, sobe teracotă, teren – unhectar. Preț: 43.000 euro, telefon:0721.055.313.

l Vând casă în comuna Zam, ValeaZamului, 2 camere, parchet, uși noi,cablu TV, balcon închis, renovată nou,căsuță de vară, fântână betonată, pomifructiferi, teren arabil 2900 mp. Preț:15.000 euro, tel.0733.832.559.

l Vând urgent și ieftin casă în Sân-crai, trei camere, din care două mobi-late, cu teracotă, două bucătării vechi,grajd, șură, fântână potabilă, grădinămare, 1910 mp, curte, la drum asfaltat,pomi fructiferi și viță de vie. Preț:25.000 euro, telefon: 0760.193.089,0254.730.209.

l Vând casă în comuna Zam, re novată, două camere, balcon închis,căsuță de vară, fântână, cablu TV,pomi fructiferi, teren arabil 2900 mp. Preț: 15.000 euro, tel. 0733.832.559.

ÎNCHIRIeRIl Caut garsonieră sau apartament

de închiriat, eventual cumpăr, în zonaGojdu sau lângă piață, la parter satetaj 1, cu lift. Telefon: 0734.151.585.

l Proprietar, ofer spre închiriereapartament 2 camere, mobilat, dotat,etaj 1, încălzire cu centrală pe gaz.Preț: 1200 lei, negociabil. Telefon:0743.071.415.

l Caut o garsonieră sau aparta-ment pentru închiriat, eventual decumpărat, zona Gojdu sau lângăpiață, parter sau etaj 1, cu lift. Telefon: 0734.151.585.

IMPORTANT! Talonul se poate depune şi în căsuţele poş-

tale ACCENT MEDIA din:

DevA: Clădirea Cepromin, Comtim, Spital,

Mioriţa, Dacia

HUNeDOARA: Târgul auto EUROVENUS

(din Parcul Industrial)

PeTROŞANI: Magazin CARREFOUR

***********

Răspunderea pentru conţinutul articolelor

revine exclusiv autorului.

14 - micA PUbLicitAte 9 - 15 octombrie 2020

l Ofer pentru închiriat garso -nieră Deva, piață, CT, termopan, mo-bilată și utilată, chirie 130euro/lună plus garanție, pentru opersoană cu venituri stabile. Telefon:0722.564.004.

l Ofer pentru închiriat aparta-ment 2 camere, et.1zona hotel Deva,balcon, termopan, mobilat, utilatcomplet. Preț: 200 euro plusgaranție, telefon: 0745.292.448.

l Ofer pentru închiriere, lapreț foarte mic, locuință mobi-lată, în Deva, la curte, în zonăcentrală, unei persoane în-cadrată în muncă. Rog seriozi-tate. Tel. 0724.451.762.

l Închiriez spaţiu comercial înBrad, suprafaţa aprox. 100 mp,pretabil pentru bar, restaurant, magazin alimentar. Preţ avantajos.Tel.: 0745.970.007.

TERENURI

l Vând 11.000 mp teren în co-muna Șoimuș, vizavi de târgul auto,Șoimuș. Telefon: 0755.547.402.

l Vând teren extravilan, 989 mp,în Cristur, str. Bucovina, la capătulstrăzii, în partea stângă. Preț: 10.000lei, negociabil, telefon: 0254.236,013,0751.284.477.

l Vând teren Deva, str. Archia, 2,2 hectare (100x200), utilități și case aproape, parcelabil, loc drept.Preț: 16 euro/mp, negociabil. Telefon: 0721.055.313.

l Vând livadă în localitateaGeoagiu sat, 5500 mp, nuci plus terenagricol, la un kilometru de la șosea.Preț: 20.000 lei, negociabil, telefon:0254.215.212.

l Vând teren intravilan în satPopești, comuna Cîrjiți, la șosea, ST0,55 ari și ST 3200 mp, FS 17,40 m. Preț6 euro/mp, negociabil. Tel.0769.213.866, 0766.514.949.

l Vând teren intravilan, Deva, DN7, DEDEMAN, 6317 mp, ideal pentrumagazin, fabrică, depozit. Preț: 45euro/ mp. Telefon: 0722.564.004.

l Vând 640 mp. teren, la 5 km deDeva, scaun auto pentru copii, masă al-imentație copii, două fotolii și o masărotundă. Telefon: 0744.633.217.

l Vând în localitatea Crișcior-Brad,teren arabil, plus pășune și pădure,total 5,2 hectare, întabulat, cu proiect.Preț: 21.000 euro, telefon:0745.202.448.

l Vând 2 ha de pământ, 77 ari depădure în comuna Băița, sat Săliște.Telefon: 0732.783.829.

l Vând loc casă în Haţeg, str. RâuMare Retezat, supraf. 5700 mp, FS - 31m, posibilităţi apă, curent, canalizare,gaz. Se vinde şi înjumătăţit. Preţ 12 euro/mp. Tel. 0747/179.190.

l Vând teren în Ghergheș, 10 kmde Deva, între case, 1200 mp, FS 20 m,apă, curent, cabană din lemn. Preț: 6euro/mp, telefon: 0745.202.448.

AUTO

l Vând Dacia Logan 2009, roșie,motor 1,4, 73.000 km, cauciucuri devară și iarnă pe jantă, ITP 2021, iunie,unic proprietar, stare bună, preț nego-ciabil. Preț: 2400 euro, telefon:0744.353.345.

l Vând Opel Corsa în stare defuncționare, pentru programul Rabla.Preț negociabil, telefon: 0741.367.062.

l Vând tractor U659 cu remorcăauto 7 to, înscrise în circulație, preț24.000 lei, autoutilitară 3,5 tone, Mer-cedes 308, 7000 lei, mașină de găurit G13, 11.500 lei, remorcă 6 to, dubă fur-gon neînmatriculată, preț: 6000 lei, ne-gociabil. Telefon: 0747.254.214.

l Vând Skoda Fabia 1,4 TDI Diesel,adusă din Franța, în stare foarte bunăde funcționare, ITP valabil până înaprilie 2021, asigurare până anul vi-itor. Preț: 2200 euro, alte detalii la tele-fon: 0734.191.128.

l Vând Ford Escort Turnier, AF1997, acte la zi, bine întreținut, ITP re-cent, valabil – martie 2020, cu multipleînlocuiri cu piese noi, stare foarte bună.Preț: 1250 euro, tel.0767.510.260.

l Vând Citroen ZX 1992, CPC1460, fără rugină, ITP la zi. Preț:550, telefon: 0754.391.915.

l Vând mașină Ford Fusion, an de

fabricație 2003, climă, benzinar, de

culoare neagră, stare foarte bună.

Preț: 1500 euro, negociabil, telefon:

0744.615.534.

l Vând autoutilitară N, Mercedes

Benz Sprinter, 413 CD, 14025, ITP,

până în anul 2020. Preț: 5500 euro,

negociabil, telefon:0734.080.115.

l Vând Nissan Micra, AF 2000

benzină, toate taxele la zi, cc 998 cm, 2

uși, stare foarte bună. Preț negociabil,

telefon:0723.357.090.

OFERTE DE SERVICIU

l Angajez manager, asistentemedicale, infirmiere. Tel.0753.083.333.

l Caut urgent șofer, categoria A șiB, pentru diferite ocazii, de preferințăpensionar, din împrejurimile Rapoltuluisau din Simeria. Rog seriozitate.Rapoltu Mare nr.110. Tel. 0749.301.297.

l Doresc să îngrijesc o femeie învârstă, contra cost. Sunt din Deva. Informații la telefon: 0734.391.690.

MATRIMONIALE

l Văduv, pensionar, 70 de ani,1,76/80, cu casă și mașină, doresccunoștință cu o doamnă văduvă, fărăobligații, de vârstă apropiată, pentruprietenie sau căsătorie. Doresc sălocuiască la mine. Tel. 0735.425.828.

l Domn singur, din Deva, pen-sionar, 71 de ani, fără vicii majore,doresc să cunosc o doamnă singură,fără obligații, de vârstă apropiată, lacare să mă pot muta, pentru a ne con-tinua viața. Menționez că sunt sănătosși agreabil. Telefon: 0746.900.501.

l Domn de 64 de ani, pensionar,cu casă, divorțat, doresc să cunosc odoamnă singură, pentru căsătorie.Rog seriozitate. Telefon: 0745.973.801.

l Domn, 50 de ani, întreprinzător,caut femeie de 36-48 de ani pentruprietenie, eventual căsătorie. Telefon:0723.740.717.

l Văduv, 78/170/70, doresc săcunosc o doamnă de 65-68 de ani pentru prietenie-căsătorie. Telefon:0758.413.149.

DIVERSE

l Vând aragaz” Idesit”, stare per-fectă, în garanție, plus cadou TV +dulăpior emailat. Preț convenabil,telefon: 0729.942.745, 0724.073.100.

l Vând televizor de cameră,Marca ”Ney”, ecran 45 cm, preț 200 lei.Telefon: 0720.677.035, 0354.415.533.

l Vând mașină electrică de cusut,tip valiză, cu multe operații, adusă re-cent din Germania. Preț: 250 lei, tele-fon: 0254.776.082, 0769.473.088.

l Vând grapă după tractor, 45 CP,originală. Preț: 300 lei, telefon:0769.473.088.

l Vând țiglă ceramică, produsă de”Mondial” Lugoj, vechimea țiglei decirca 35 de ani. Preț țiglă: 0,70lei/buc.,preț coamă: 7 lei/buc, canti-tate: aproximativ 500 bucăți țiglădreaptă și 24 buc. coame. Telefon:0723.243.733.

l Vând aparat de sudură vechi,confecționat de meseriaș. Preț: 350 lei,telefon: 0254.776.082.

l Cumpăr vederi vechi, cărți poș-tale, insigne, ordine, medalii, decorații,brevete, monede, bancnote, eurocenţi,franci elveţieni, acțiuni vechi, timbredin China. Telefon: 0724.576.218,0254.213.819.

l Vând piese din dezmembrăriDacia Supe Nova, model 2002, injecție.2 bucăți aripi pentru Dacia 1310, pepartea stângă, cutie viteză 5 trepte,faruri și stopuri spate, motor Dacia 130,recent segmentat + disc nou ambreiaj.Preț negociabil, telefon: 0769.473.088.

l Confecționez și repar cazanepentru țuică, și cu materialul clientu-lui. Telefon: 0753.814.017.

l Vând semănătoare porumb, la 4 rânduri, tractor U650 cu plug și 2coșare (pătule) de porumb. Telefon:0742.175.684.

l Vând aragaz Indesit, în garanție,stare perfectă. Preț negociabil, telefon:0729.942.745, 0724.073.100.

l Vând obiecte sanitare: chiuvetăcu picior, vană din fibră de sticlă, chiu-vetă inox pentru bucătărie și altele.Toate sunt în stare foarte bună. Telefon: 0728.160.401.

l Vând mobilă de living, din lemncompusă din: masă ovală, extensibilă,6 scaune, două vitrine și candelabrudeosebit, cu sticlă fumurie, tablouri în-rămate cu peisaje, îmbrăcăminte,încălțăminte, genți asortate, eventualvrac. Prețuri negociabile, telefon:0758.832.493.

l Vând foarte convenabil moni-tor, tastatură și boxe, în stare foartebună. Preț negociabil, telefon:0723.381.948.

l Vând service-auto plus magazinde piese auto, la parter. La etajlocuință compusă din trei camere,baie și terasă mare, Orăștie. Preț:220.000 euro, telefon: 0764.053.642.

l Vând micro-stupină de cerce -tare, creștere, înmulțire și producție.Preț: 15.500 lei, telefon: 0721.284.248.

Trimiteţi anunţul dumneavoastră de mică publicitate, gratuit, şi la adresa [email protected]

Nota redacţiei:Publicaţia Accent Media preia conţinutul anunţurilor de MICĂ PUBLICITATE, în con-

formitate cu textul menţionat pe taloanele de anunţuri gratuite pentru persoanefizice. Prin urmare, răspunderea pentru conţinutul anunţurilor revine celor care le-aucompletat pe taloanele originale. Acestea sunt păstrate timp de 30 de zile la sediulredacţiei. Ne rezervăm dreptul de a refuza publicarea acelor anunţuri care încalcă,prin conţinutul lor, legea.

micA PUbLicitAte - 159 - 15 octombrie 2020

Deva, 22 Decembrie, 37A •

Tel. 0726 871 728

www.accentmedia.ro

Anunţuri de mare şi mică publicitate

în ziare locale şi centrale

9 - 15 ocTombrIe 2020

SĂPTĂMÂNAL DE INFORMAŢII ŞI ADVERTORIAL

Deva, str. 22 Decembrie, nr. 37a, judeţul Hunedoara - roTel. 0722 402 044

Issn 1842 - 9955

[email protected] www.accentmedia.ro ForTes ForTuna aDjuvaT!

Echipa redacţională: Cornel Poenar, Mihai Stan, Mihaela Poenar,Cornelia Holinschi, Ioan Vlad, Alexandra Tarod - reporter junior

Tehnoredactare: Codruţa Goţa

16 - AcTuAlITATe

Deva – Două persoane dinjudeţul Hunedoara au fosttrimise în judecată deprocurorii anticorupţie, fiindacuzate că ar fi folosit docu-mente false pentru obţinereade fonduri de la APIA. Prejudi-ciul creat se ridică la peste390.000 de lei, precizeazăDNA.

„Procurorii din cadrul Di-recției Naționale Anticorupție– Serviciul Teritorial Alba-Iuliaau dispus trimiterea în jude-cată, în stare de libertate, a doiinculpați pentru săvârșirea acâte unei infracțiuni de folosiresau prezentare cu rea-credințăde documente ori declarațiifalse, inexacte sau incomplete,care are ca rezultat obținereape nedrept de fonduri eu-ropene, una săvârșită în formăcontinuată și cealaltă în formăsimplă”, se arată într-un comu-nicat al instituţiei.

În rechizitoriul întocmit,procurorii arată că în perioada2012-2014, inculpații ar fidepus la Agenția de Plăți și In-tervenție pentru Agricultură(A.P.I.A.) mai multe documenteși declarații inexacte în scopulde a obține în mod injust, încadrul schemelor de platăunică pe suprafață, sume debani din bugetul Uniunii Eu-

ropene.În documentele respective

ar fi fost precizate date eronatecu privire la numărul de ani-male care pășunează pe su -prafețele de teren pentru carese ceruseră fonduri și la pro-prietarii/deținătorii acestora.

În același context, unnumăr de trei cereri ar fi fostexcluse de la plată în urma ve -rificărilor efectuate de funcțio -narii A.P.I.A.

Prin aceste demersuri, in-culpații ar fi obținut pe ne-drept, fonduri nerambursabile

în valoare de 390.359 lei, sumăcu care Agenția de Plăți și In-tervenție pentru Agricultură acomunicat că se constituieparte civilă în cauză.

În cauză s-a instituit mă-sura sechestrului asigurătorasupra tuturor bunurilor mo-bile și imobile ce aparțin celordoi inculpați.

Dosarul a fost trimis sprejudecare Tribunalului Hune-doara cu propunere de a semenține măsurile asigurătoriidispuse în cauză.

Deva - Telecabina care fa-cilitează accesul pe CetateaDeva va fi oprită luni, 12 oc-tombrie, pentru efectuarea re-viziei tehnice lunareobli ga torii, potrivit reprezen-tanților Serviciului Public deÎntreținere și Gospodărire Mu-nicipală Deva, care adminis -trează monumentul istoric.

Turiștii care doresc săviziteze Cetatea Deva înaceastă zi o pot face la pas, pela Poarta 1, alegând unul din-tre cele trei trasee care suntsemnalizate cu indicatoare:

• Traseul nr. 1- din spatelerestaurantului de la PoaleleCetății până la Poarta 1, timpde mers: aproximativ 45 deminute

• Traseul nr. 2 – de la in-trarea în tunel (parteadreaptă) până la Poarta 1,timp de mers: aproximativ 40de minute

• Traseul nr. 3 – din fațatunelului (partea stângă)până la Poarta 1, timp de

mers: aproximativ 30 deminute.

Începând de marți, 13 oc-tombrie, telecabina vafuncționa normal. Monumen-tul istoric poate fi vizitat zil-nic, între orele 8:00-20:00.Ultimele curse ale telecabineivor avea loc la ora 19:15 (ur-care) şi 19:45 (coborâre).

Reamintim că telecabinatransportă doar 4 persoanepe călătorie, pentru a fi res -pectate măsurile instituite lanivel național pentru pre-venirea și combaterea răs -pândirii virusului COVID-19.

Interiorul ascensoruluieste igienizat și dezinfectatde mai multe ori pe zi.

În telecabină au fosttrasate marcaje pentru caturiștii să respecte dis-tanțarea fizică necesară.

Purtarea măștii de pro-tecție este obligatorie pentrupasageri pe tot parcursulcălătoriei cu telecabina.

Telecabina intră în reviziatehnică lunară

Trimişi în judecată pentrufalsuri în relaţia cu APIA

CURSURI GRATUITE DE FORMARE PROFESIONALĂ

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de lider de proiect, ART FOREST

COMPANY SRL si SC EUROJOBS SRL în calitate de parteneri, anunță LANSAREA ÎNSCRIERILOR

PENTRU CURSURILE DE FORMARE PROFESIONALĂ din cadrul proiectului “Vestul Calificat” (Cod

proiect MySMIS: 128064), finanțat prin POCU, Axa Prioritară 3: “Locuri de muncă pentru toți”.

Cursurile se adreseaza angajaţilor din IMM-urile care-şi desfăşoara activitatea principală

sau secundară intr-unul din sectoarele economice cu potenţial competitiv identificate

conform SNC şi în domeniile de specializare înteligenţă conform SNCDI.

Cursuri organizate în Hunedoara: Sudor electric - 7212.1.1 Certificatele eliberate la

absolvirea cursurilor de formare profesionale sunt recunoscute de Ministerul Muncii și

Protecției Sociale.

Înscrieri şi relaţii suplimentare la telefon: 0354-108.516, email: [email protected],

Stepan Nicu Daniel – Coordonator Proiect EUROJOBS .

Cetatea va fi animatăde un spectacolcomun al cavalerilor

din Deva şi Chişineu Criş.Deva – Un nou eveniment

spectacol va avea loc, la acestsfârşit de săptămână, peCetatea Deva. Protagoniştivor fi cavalerii din GardaCetății și Arcașii din Țara Ha -zarului Marot (Chișineu Criș,județul Arad. Ei își dau întâl-nire, duminică, 11 octombrie,între orele 11:00 și 17:00, pePlatforma Artilerie Vest aCetății Deva.

Turiștii și localnicii carevor vizita impresionantulmonument vor avea parte deo experiență inedită. Timp deșase ceasuri, oștenii și dom-nițele îi vor antrena în diferiteactivități printre care: schim-

bul de gardă, mânuirea ar -melor medievale, tir cu arculși alte antrenamente specificeoștenilor, dar și pictură he -raldică.

O incursiune în lumeamagiei va completa progra-mul evenimentului, care sedesfășoară sub genericul ”Mitși legendă” pe Cetatea Deva.

De asemenea, publiculprezent la eveniment va afla șilegendele monumentului-simbol al Devei, în zidurilecăruia se pot citi frământărilepolitice și economice care auzguduit istoria Transilvaniei.

Evenimentul se desfășoarăcu respectarea tuturor mă-surilor instituite la nivelnațional, pe perioada stării dealertă, pentru prevenirearăspândirii COVID-19.

Mit şi legendă pe Cetatea Deva