Alchimia Fericirii Al-ghazali

of 50 /50
ALCHIMIA FERICIRII Al-Ghazali Să știi, o, preaiubite, că omul nu a fost creat în glumă sau la întâmplare, ci a fost făcut într-un fel minunat și pentru un țel înalt. Chiar dacă nu a existat dintotdeauna, el trăiește veșnic; și chiar dacă trupul său este slab și pământesc, spiritul îi este măreț și dumnezeiesc. Când este curățat de pornirile cărnii în creuzetul abstinenței, el țintește către cele înalte și, în loc să fie robul poftelor și al mâniei, ajunge să fie înzestrat cu trăsături îngerești. Ajungând la această stare, el își găsește bucuria în contemplarea Frumuseții Eterne și nu o mai caută în plăcerile trupești. Alchimia spirituală care înfăptuiește această schimbare în el, asemenea celei care transformă metalele inferioare în aur, nu este ușor de aflat și nici nu se găsește pe toate drumurile. Autorul a început lucrarea de față, numită Alchimia Fericirii, pentru a explica această alchimie spirituală și metodele prin care ea operează. Această alchimie trebuie căutată in vistieriile lui Dumnezeu, adică în inimile profeților, iar cel care va căuta altundeva va fi și mâhnit și falit în ziua judecății, când va auzi rostite cuvintele: „Am ridicat vălul de pe ochii tăi, iar vederea îți este astăzi limpede.“ Dumnezeu a trimis pe pământ o sută douăzeci și patru de mii de profeți1 care să îi învețe pe oameni legea acestei alchimii și felul în care să-și curețe inima de trăsături inferioare în creuzetul abstinenței. Această alchimie poate fi descrisă pe scurt ca fiind îndepărtarea de lume și apropierea de Dumnezeu. Părțile ei sunt în număr de patru: 1. Cunoașterea de sine; 2. Cunoașterea lui Dumnezeu; 3. Cunoașterea lumii așa cum este ea cu adevărat; 4. Cunoașterea lumii de apoi așa cum este ea cu adevărat. Vom detalia aceste patru părți în cele ce urmează.Cunoașterea de sine Cunoașterea de sine este cheia pentru cunoașterea lui Dumnezeu, după cum spune și proverbul „Cel ce se cunoaște pe sine, îl cunoaște pe Dumnezeu“2 și după cum se arată și în Coran: „Le vom înfățișa semnele noastre în lume și

Embed Size (px)

Transcript of Alchimia Fericirii Al-ghazali

 • ALCHIMIA FERICIRII Al-Ghazali

  S tii, o, preaiubite, c omul nu a fost creat n glum sau la ntmplare, ci a fost fcut ntr-un fel minunat i pentru un el nalt. Chiar dac nu a existat dintotdeauna, el triete venic; i chiar dac trupul su este slab i pmntesc, spiritul i este mre i dumnezeiesc. Cnd este curat de pornirile crnii n creuzetul abstinenei, el intete ctre cele nalte i, n loc s fie robul poftelor i al mniei, ajunge s fie nzestrat cu trsturi ngereti. Ajungnd la aceast stare, el i gsete bucuria n contemplarea Frumuseii Eterne i nu o mai caut n plcerile trupeti. Alchimia spiritual care nfptuiete aceast schimbare n el, asemenea celei care transform metalele inferioare n aur, nu este uor de aflat i nici nu se gsete pe toate drumurile. Autorul a nceput lucrarea de fa, numit Alchimia Fericirii, pentru a explica aceast alchimie spiritual i metodele prin care ea opereaz. Aceast alchimie trebuie cutat in vistieriile lui Dumnezeu, adic n inimile profeilor, iar cel care va cuta altundeva va fi i mhnit i falit n ziua judecii, cnd va auzi rostite cuvintele: Am ridicat vlul de pe ochii ti,iar vederea i este astzi limpede.

  Dumnezeu a trimis pe pmnt o sut douzeci i patru de mii de profei1 care s i nvee pe oameni legea acestei alchimii i felul n care s-i curee inima de trsturi inferioare n creuzetul abstinenei. Aceast alchimie poate fi descris pe scurt ca fiind ndeprtarea de lume i apropierea de Dumnezeu. Prile ei sunt n numr de patru:

  1. Cunoaterea de sine;

  2. Cunoaterea lui Dumnezeu;

  3. Cunoaterea lumii aa cum este ea cu adevrat;

  4. Cunoaterea lumii de apoi aa cum este ea cu adevrat.

  Vom detalia aceste patru pri n cele ce urmeaz.Cunoaterea de sine

  Cunoaterea de sine este cheia pentru cunoaterea lui Dumnezeu, dup cumspune i proverbul Cel ce se cunoate pe sine, l cunoate pe Dumnezeu2 i dup cum se arat i n Coran: Le vom nfia semnele noastre n lume i

 • n ei nii i astfel adevrul le va fi limpede. Aadar, nimic nu este mai aproape de tine dect tu nsui, i dac tu nu te cunoti pe tine nsui cum ai putea cunoate altceva? Dac tu rspunzi, M cunosc pe mine nsumi, gndindu-te la forma ta exterioar, la trup, la fa, la membre i aa mai departe, o asemenea cunoatere nu poate fi vreodat cheia ctre cunoaterea lui Dumnezeu. De asemenea, n cazul n care cunoaterea despre cele de dinuntru este aceea c atunci cnd i este foame mnnci iatunci cnd eti furios ataci pe cineva, vei putea oare merge mai departe pe aceast cale, tiind c vei fi asemntor doar animalelor? Adevrata cunoatere de sine st n a cunoate urmtoarele: Ce eti tu n tine nsui i de unde ai venit tu? ncotro te ndrepi, pentru ce ai venit pentru o vreme n aceast lume i n ce stau cu adevrat fericirea i nefericirea ta? Unele dintretrsturile tale sunt comune cu ale animalelor, altele sunt comune cu ale cu diavolilor, iar altele sunt comune cu ale ngerilor, iar tu trebuie sa afli care dintre acestea sunt accidentale i care sunt eseniale. Pn nu vei cunoate acestea nu vei putea s tii n ce st cu adevrat fericirea ta. Animalele doar se hrnesc, dorm i se lupt; dac te consideri un animal, ngrijete-te doar de acestea. Diavolii se ocup doar de strnirea nenelegerilor, de neltorie i de minciuni, iar dac tu crezi c v asemnai, trebuie s faci aceleai fapte ca ei. ngerii contempl frumuseea lui Dumnezeu i nu au nicio trstur animalic; dac ai o natur angelic, trebuie s te ndrepi spre aceasta i astfel vei putea cunoate i contempla pe Cel Mai nalt i vei puteafi scos de sub robia poftei i a mniei. De asemenea, este necesar s afli de ce ai fost creat cu aceste dou instincte animalice: dac trebuie ca ele s te supun i s te in rob sau dac tu ar trebui s le supui pe ele i s faci, n timp ce naintezi, din una armsarul tu, iar din cealalt o arm.

  Primul pas nspre cunoaterea de sine const n a cunoate c eti alctuit dintr-o form exterioar, numit trup, i o entitate intern, numit inim sau suflet. Prin inim nu neleg bucata de carne aflat n stnga nuntrul trupului, ci neleg a fi aceea care se folosete de toate celelalte faculti ca de nite unelte sau ca de nite slujitori. Adevrul este c aceasta nu aparine de lumea vizibil, ci de cea invizibil, i a venit n aceast lume tot aa cum un cltor umbl ntr-o ar strin pentru nego urmnd ca, ntr-un sfrit, s se ntoarc n ara de batin.Cunoaterea acestei entiti i a atributelor sale este cheia pentru cunoaterea lui Dumnezeu.

  Ne putem convinge ntructva de realitatea inimii sau a sufletului nchiznd ochii i respingnd tot ce ne nconjoar, cu excepia propriei individualiti. Astfel, putem obine oarece nelegere despre natura nesfrit a propriei individualiti. Chiar i aa, o cercetare prea amnunit a esenei sufletului

 • este interzis de Lege. n Coran st scris: Te vor ntreba despre suflet. Le vei spune: Sufletul exist prin porunca Domnului Dumnezeului meu. Despre suflet tim doar c este o esen indivizibil care aparine de lumea celor poruncite i c nu a existat dintotdeauna, ci a fost creat. O cunoatere filosofic exact a sufletului nu este o faz preliminar, necesar pentru a merge pe drumul religiei, fiind, mai degrab, rezultatul autodisciplinei i perseverenei n aceast cale, asa cum spune i Coranul: Pe cei care se obosesc spre acest drum, cu adevrat i vom conduce ctre calea cea bun.

  Pentru a putea purta acest rzboi spiritual prin care cunoaterea de sine i cunoaterea lui Dumnezeu pot fi obinute, ne putem gndi la trup ca la o mprie, la suflet ca fiind regele acesteia, iar la diferitele simuri i faculti ca fiind armata. Raiunea ar urma s fie vizirul sau prim-ministrul, pasiunea ar urma s fie cel care strnge birurile, iar mnia ar fi poliistul. Sub pretextulc strng birurile, pasiunile se pot deda jafului fr a da socoteal cuiva, iar resentimentul are mereu o nclinaie spre asprime i spre severitate exagerat. Acetia doi, cel care strnge birurile i poliistul, trebuie s fie mereu supui regelui i nu trebuie ucii sau alungai, ntruct fiecare dintre eiare o sarcin de cpetenie. Cci, dac se ajunge ca pasiunea i resentimentul s stpneasc raiunea, putem fi siguri c sufletul va ajunge la pierzanie. Un suflet care i las facultile inferioare s le stpneasc pe cele superioare este asemenea celui care las un nger sub stpnirea unui cine sau un musulman sub tirania necredinciosului. Cultivarea calitilor demonice, animalice sau angelice are ca rezultat producerea unor caractere corespunztoare care, n Ziua Judecii, se vor arta n forme vizibile, cel senzual artnd asemenea porcului, cel feroce artnd asemenea cinilor sau lupilor, iar cei puri asemenea ngerilor. elul disciplinei morale este acela de a cura inima de rugina pasiunilor i resentimentului pn cnd, asemenea unei oglinzi curate, poate reflecta lumina lui Dumnezeu.

  Cineva se poate ntreba: Dac omul a fost creat att cu calitile animalice ct i cu cele demonice i cu cele ngereti, cum putem ti c cele ngereti sunt esena sa adevrat, iar celelalte dou sunt doar accidentale i trectoare? La aceasta rspund c esena fiecrei fiine trebuie cutat n acel ceva care este mai nalt i mai nsemnat n acea fiin. Astfel, calul i mgarul sunt amndoi animale de povar, dar calul i este superior mgarului prin faptul c este potrivit i pentru a fi folosit n lupte. Cnd nu este n stare de lupt, calul este degradat la statutul de animal de povar. Lafel i omul: cea mai nalt facultate a sa este raiunea, care i permite s l contemple pe Dumnezeu. Dac raiunea stpnete n el, atunci cnd moare,el las n urm toate pornirile spre pasiune i spre resentiment i ajunge s

 • poat sta alturi de ngeri. n ceea ce privete trsturile animalice ale omului, el este inferior multor animale, dar raiunea l face superior acestora,aa cum stscris i n Coran: Toate cele de pe faa pmntului i-au fost supuse omului. Dac pornirile sale inferioare ajung s nving, atunci, dup moarte, omul va privi napoi spre pmnt i va rvni la plcerile pmnteti.

  Sufletul raional din om este bogat n minuni de cunoatere i de putere. Prin aceste minuni, omul stpnete tiina i artele, poate s treac ntr-o clipit de la pmnt la ceruri i napoi, poate ntocmi o hart a cerurilor i poate msura distana dintre stele. Tot prin aceste minuni, omul poate prinde petiidin mare i psrile din vzduh i poate mblnzi n folosul su animale precum elefantul, cmila i calul. Cele cinci simuri ale sale sunt asemntoare cu cinci ui deschise spre lumea extern; dar, nc i mai minunat de att, inima lui are o fereastr care se deschide spre lumea nevzut a sufletelor. Atunci cnd doarme, cnd drumurile simurilor sunt nchise, aceast fereastr este deschis, iar omul primete vestiri din lumea nevzut i, uneori, poate ntrezri viitorul. n acele momente, inima i este ca o oglind care reflect ceea ce este nfisat pe Tblia Destinului. Totui, chiar i n somn, gndurile la lucrurile lumeti ntunec aceast oglind, iar impresiile pe care le primete nu mai sunt att de limpezi. Dup moarte aceste gnduri dispar, iar lucrurile sunt vzute aa cum sunt ele n realitate, mplinindu-se astfel spusa Coranului: Am ridicat vlul de pe ochii ti, iar vederea i este astzi limpede.

  Deschiderea unei ferestre n suflet ctre cele nevzute are loc i n condiii apropiate de inspiraia profetic, atunci cnd intuiiile apar n minte fr a fi trecut pe drumul vreunuia dintre simuri. Cu ct un om se cur pe sine de poftele trupeti i i apleac mintea spre Dumnezeu, cu att devine mai contient de aceste intuiii. Cei care nu le pot vedea nu au niciun drept s spun c asemenea intuiii nu exist.

  Aceste intuiii nu sunt limitate la cei care in de casta profeilor. Aa cum fierul, dac este lustruit suficient, poate servi ca oglind, orice minte care d dovad de disciplina cuvenit poate ajunge s aib asemenea intuiii. La acest adevr se gndea Profetul atunci cnd a zis: Fiecare copil se nate cu o nclinaie spre Islam; dup aceea, prinii lui fac din el un evreu, un cretin sau unul care se nchin la stele. Fiecare fiin omeneasc a auzit n adncurile contiinei sale ntrebarea Oare nu sunt Eu Domnul Dumnezeul tu? i a rspuns cu Da. Numai c unele inimi sunt asemenea unor oglinzi att de pline de rugin i praf nct nu poti vedea nimic clar n ele, pe cnd

 • inimile profeilor i sfinilor, chiar daca sunt oameni cu pasiuni asemntoarecu ale noastre, sunt foarte sensibile la orice urm a divinului.

  Omul ocup primul loc n ierarhia celor create, nu doar din punctul de vedereal cunoaterii dobndite i intuitive, ci i din punctul de vedere al puterii. Aacum ngerii stpnesc asupra elementelor, i sufletul stpnete asupra membrelor trupului. Acele suflete care ajung la o treapt special de putere pot conduce i alte trupuri, nu doar pe al lor. Dac vor ca un om bolnav s i revin, acesta i revine, dac vor ca un om sntos s se mbolnveasc, acesta se va mbolnvi, dac vor ca un om s vin lng ei, acesta li se va altura. Dac efectele produse de aceste suflete puternice sunt bune, le numim minuni, iar dac efectele sunt rele, le numim vrjitorii. Aceste suflete sunt diferite de cele obinuite n trei feluri: (1) cealii pot vedea doar n vise, ei vd n clipele de trezie; (2) cei obinuii pot dispune doar de propriul trup pe cnd ceilali, prin puterea voinei, pot mica trupuri strine de al lor; (3) cunoaterea la care unii ajung prin munc grea, cei speciali o capt prin intuiie.

  Aceste trei trsturi nu sunt singurele care deosebesc oamenii de rnd de profei, ci sunt doar acele trsturi pe care le putem noi afla. Aa cum nimeninu cunoate adevrata natur a lui Dumnezeu, n afar de Dumnezeu nsui, nimeni nu cunoate adevrata natur a unui profet, cu excepia profetului nsui. Aceasta nu ar trebui s ne fac s ne minunm, cci vedem n lucrurile de zi cu zi c este imposibil s explicm unuia care nu este micat de caden i ritm farmecul pe care l manifest poezia sau s artm unuia care este orb splendoarea culorii. Pe lng neputin, mai sunt i alte piedici pe drumul spre adevrul spiritual. Una dintre acestea este cunoaterea obinut din exterior. Putem s ne nchipuim inima ca pe o fntn, cele cincisimuri urmnd a fi cinci ruri care alimenteaz cu ap fntna. Pentru a afla ce se gsete n realitate n inim, trebuie s oprim aceste cinci ruri, cel puin pentru o vreme, iar resturile aduse de ele trebuie s fie aruncate afar din fntn. Cu alte cuvinte, dac vrem s ajungem la adevrul spiritual pur, trebuie s dm deoparte, cel puin pentru un timp, cunoaterea care a fost obinut prin procese externe i care adesea devine prejudecat dogmatic de neclintit.

  Greeala de sens opus este comis de oamenii superficiali care, repetnd nite fraze auzite la nvtorii sufii, ncep s defimeze toat cunoaterea. Asta este ca i cum cineva care nu se prea pricepe la alchimie ar spune c alchimia este mai bun dect aurul pe care l ai i ar refuza aurul care i este oferit. Alchimia este mai bun dect aurul, dar adevraii alchimiti sunt

 • rari, aa cum sunt i maetrii Sufi. Cel care cunoate o brum de sufism nu i este superior unui om nvat, tot aa cum cel care a fcut doar cteva experimente n alchimie nu are temei s dispreuiasc un om bogat.

  Oricine va cerceta problema va putea vedea c fericirea este n mod necesarlegat de cunoaterea lui Dumnezeu. Fiecare dintre facultile noastre se desfat ndeplinind scopul pentru care a fost creat: pofta se desfat n ndeplinirea dorinelor, furia n rzbunare, ochiul n vederea unor obiecte superbe, iar urechea n ascultarea unor sunete armonioase. Cea mai nalt activitate a sufletului omenesc este perceperea adevrului; n aceasta sufletul i gsete cea mai aleas ncntare. Aceast idee ine pn i n lucruri mrunte, cum ar fi nvarea ahului i, cu ct este mai elevat subiectul, cu att este mai mare desftarea. Omul ar fi bucuros s aib ncrederea unui prim-ministru, dar ar fi nc i mai ncntat dac ar fi confidentul intim al unui suveran, iar acesta i-ar dezvlui secrete de stat.

  Un astronom care poate alctui prin cunoaterea sa o hart a firmamentului i poate calcula cursul stelelor dobndete o plcere mai mare din aceast cunoatere dect juctorul de ah din cunoaterea pe care o deine. Vznd, aadar, c nimic nu este mai maiestuos dect Dumnezeu, ne putem da seama ct de mare trebuie s fie desftarea pe care o avem cunoscndu-L cu adevrat! Un om care a pierdut rvna pentru aceast cunoatere se aseamn cu cineva care nu mai are delocpoft de mncare sntoas sau cu cineva care prefer s mnnce lut n loc s mnnce pine. Toate pornirile trupeti pier n momentul morii, odat cu organele pe care le folosesc, pe cnd sufletul nu moare, ci pstreaz cunoaterea lui Dumnezeu pe care a obinut-o; ba nu, o sporete.

  O parte nsemnat a ceea ce cunoatem despre Dumnezeu i are sursa n studiul i contemplarea propriilor trupuri care ne dezvluie puterea, iubirea inelepciunea Creatorului. Puterea Sa, prin aceea c a creat minunata form omeneasc dintr-o singura pictur; nelepciunea Sa ne este dezvluit n complexitile i n adaptabilitatea reciproc a prilor trupului; iubirea Sa ni se arat nu doar prin aceea c ne-a druit organele necesare vieii, cum ar fi inima, ficatul i creierul, ci i pe cele care nu sunt absolut necesare, cum ar fimna, piciorul, limba i ochiul. Tuturor acestora le-a adugat ca podoabe negrul prului, roeaa buzelor i curbura sprncenelor.

  n mod cu totul potrivit, omul a fost numit microcosmos, adic o lume micorat n ea nsi, iar structura corpului su ar trebui studiat nu doar decei care vor s devin doctori, ci i de ctre cei care vor s ajung la o

 • cunoatere mai profund a lui Dumnezeu, aa cum studiul riguros al subtilitilor i nuanelor limbajului dintr-un mare poem ne arat geniul autorului su.

  Cu toate acestea, la o cntrire atent, ne dm seama cum cunoaterea sufletului are un rol mai important n a ne apropia de cunoaterea lui Dumnezeu dect cunoaterea trupului i a funciilor acestuia. Trupul poate fi comparat cu un armsar, iar sufletul cu clreul; trupul a fost creat pentru suflet, sufletul pentru trup. Dac un om nu i cunoate propriul suflet, care i este mai aproape dect orice altceva, la ce i folosete s spun c tie altele? E ca i cum un ceretor care nu are ce s mnnce ar ncepe s se laude c poate hrni un ora ntreg.

  n acest capitol am ncercat pe ct este posibil s descriem n amnunt mreia sufletului omenesc. Acela care l neglijeaz i i las darurile s rugineasc sau s degenereze va pierde n mod necesar i n aceast lume in lumea viitoare. Adevrata mreie a omului st n posibilitatea de a naintacontinuu, i asta n ciuda sferei temporale, unde omul este una dintre cele mai firave fiine, supus fiind foamei, setei, cldurii, frigului i mhnirii. Lucrurile care l ncnt cel mai mult sunt adesea i cele care se dovedesc a fi cele mai duntoare, pe cnd lucrurile care i sunt de cel mai mare folos nupot fi gsite fr munc i osteneal. n ceea ce privete mintea, o uoar ncurctur n substana din care este alctuit creierul este ndeajuns pentru a-l distruge sau a-l nnebuni; n ceea ce privete puterea, neptura unei viespi l las fr linite i fr somn; n ceea ce privete stpnirea de sine, pierderea unei monede mrunte l supr; n ceea ce privete frumuseea, omul nu este nimic mai mult dect o materie dezgusttoare acoperit de o piele cu aspect plcut. Dac nu se spal des, devine cu totul respingtor i dizgraios.

  n aceast lume, omul este cu adevrat extrem de slab i vrednic de dispre. Abia n lumea cealalt va putea avea nsemntate, i asta doar dac se ridicdin rndul animalelor n rndul ngerilor cu mijloacele alchimiei fericirii. Altfel, starea lui va fi mai rea dect a slbticiunilor care pier i ajung rn.Aadar, este nevoie ca omul s fie contient att de superioritatea sa, ca fiina cea mai aleasdin ntreaga creaie, ct i de neputina sa, aceasta din urm fiind i ea una dintre cile spre cunoaterea lui Dumnezeu.Cunoaterealui Dumnezeu

  Una dintre zicerile foarte cunoscute ale Profetului este aceea dup care Cel care se cunoate pe sine l cunoate pe Dumnezeu; adic, prin

 • contemplarea propriei fiine i a propriilor atribute, omul poate ajunge la o oarecare cunoatere a lui Dumnezeu. ns, muli dintre cei care se contemplpe sine nu l gsesc pe Dumnezeu, de unde rezult c trebuie s fie vorba deun soi special de contemplaie. n fapt, se poate ajunge la o asemenea cunoatere n dou moduri, dar unul dintre ele este att de obscur nct nu poate fi neles de minile obinuite i e mai bine s nu fie explicat. Cellalt mod se prezint astfel: cnd omul se cerceteaz pe sine, constat c a existat un interval de timp n care el nu era, dup cum ne spune Coranul: Oare omul nu i d seama c a fost o vreme n care el nu era deloc? Mai departe, omul tie c a fost fcut dintr-o pictur de ap n care nu exista nici minte, nici auz, nici vz, nici cap, nici mini, nici picioare etc. De aici ne este clar c, indiferent de gradul de perfeciune la care a ajuns, omul nu s-a fcut pe sine i nu poate crea nici mcar un fir de pr.

  Ct de neputincios trebuie s fi fost omul atunci cnd era doar o pictur de ap! Astfel, dup cum am vzut n primul capitol, omul gsete n propria fiin puterea, nelepciunea i iubirea Creatorului reflectate n miniatur, ca s spunem aa. Dac toi nelepii din lume ar fi adunai la un loc, iar viaa lor ar fi prelungit la infinit, ei nu ar putea s gndeasc sau s nfptuiasc vreo mbuntire la vreo parte a trupului omenesc.

  De exemplu, n adaptarea dinilor din fa i din lateral pentru mestecarea mncrii i n alctuirea limbii, a glandelor salivare i a gtului pentru nghiirea acesteia, gsim o lucrare pe care nu avem cum s o mbuntim. La fel, dac ne gndim la mn, cu cele cinci degete de lungimi diferite, patru dintre acestea cu cte trei articulaii i degetul mare doar cu dou articulaii, i felul n care aceasta poate fi folosit pentru a apuca, pentru a cra sau pentru a lovi, va trebui s recunoatem degrab c orict nelepciune omeneasc am folosi, nu am putea s o mbuntim, nici prin schimbarea aranjamentului degetelor, nici prin creterea numrului de degete, nici prin alte mijloace.

  Gndindu-ne mai departe la felul n care diferitele noastre nevoi, de hran, de adpost, etc. sunt ndestulate din cmrile creaiei, ne dm seama c mila lui Dumnezeu este la fel de mare ca puterea i nelepciunea Sa, dup cum El nsui ne spune Mila mea este mai mare dect mnia mea i dup spusa Profetului: Dumnezeu este mai grijuliu fa de slujitorii si decteste o mam fa de copilul ei. Astfel, din nsui faptul c a fost creat, omul ajunge s cunoasc existenaDumnezeu, din minunata alctuire a trupului su ajunge s cunoasc puterea i nelepciunea lui Dumnezeu, din numeroasele bogii create pentru nevoile sale felurite ajunge s cunoasc

 • dragostea lui Dumnezeu. n felul acesta, cunoaterea de sine devine o cheie pentru cunoaterea lui Dumnezeu.

  Pe lng faptul c trsturile omului oglindesc atributele lui Dumnezeu, modul n care se manifest existena sufletului omenesc ne permite s nelegem ceva despre modul n care se manifest existena lui Dumnezeu. Astfel, att Dumnezeu ct i sufletul sunt entiti invizibile, indivizibile, prezente n afara timpului i spaiului, n afara categoriilor de calitate i cantitate; iar ideile de form, mrime sau culoare nu li se aplic. Oamenilor lise pare greu s se gndeasc la asemenea realiti lipsite de calitate i cantitate etc., dar ne ntlnim cu un obstacol asemntor atunci cnd ne gndim la emoiile din viaa de zi cu zi cum ar fi mnia, durerea, plcerea sau dragostea. Acestea sunt concepte mentale i nu au vreo relaie cu simurile; pe de alt parte, cantitatea i calitatea sunt concepte senzoriale. La fel cum urechea nu poate cunoate culoarea i ochiul nu poate cunoate sunetul, n cunoaterea realitilor ultime, Dumnezeu i sufletul, ne aflm pe un teren n care conceptele senzoriale nu au niciun rol de jucat. Totui, putem vedea c Dumnezeu este Conductorul universului i c, fiind El nsuidincolo de spaiu, timp, calitate i cantitate, crmuiete totui lucrurile care sunt condiionate de toate acestea la fel cum sufletul crmuiete trupul i membrele acestuia, fiind el nsui invizibil, indivizibil i necircumscris unui locanume n trup. Cci, cum ar putea indivizibilul s se afle n ceea ce este divizibil? Din toate acestea, putem vedea ct de adevrat este spusa Profetului: Dumnezeu l-a creat pe om dup asemnarea Sa.

  Pe msur ce naintm n cunoaterea atributelor i esenei lui Dumnezeu prin contemplarea atributelor i esenei sufletului, ncepem s nelegem felul n care Dumnezeu lucreaz, crmuiete i d puteri ngerilor etc. observnd felul n care fiecare dintre noi i crmuiete mica mprie a trupului. Un mic exemplu: s presupunem c cineva vrea s scrie numele Domnului. Prima dat, dorina ia natere n sufletul su, este apoi trimis creierului de ctre spiritele vitale, forma cuvntului Dumnezeu ia natere nsala gndirii din creier, de acolo cltorete prin canalele nervoase, pune n micare degetele, care la rndul lor pun n micare penia i astfel cuvntul Dumnezeu este reprodus pe hrtie exact cum a fost gndit de mintea celui care scrie. Asemenea, cnd Dumnezeu voiete un lucru, acesta apare pe trmul spiritual, pe care Coranul l numete Tronul3, de la Tron trece printr-un curent spiritual ctre un trm aflat dedesubt, trm care se numete Jilul4, apoi forma sa apare pe Tblia Destinului5 de unde, prin mijlocirea puterilor numite ngeri, mbrac haina realitii i apare pe pmnt sub form de plante, copaci i animale, reprezentnd vrerea i

 • gndul lui Dumnezeu, aa cum literele scrise reprezint dorina aprut n inim i forma prezent n creierul scriitorului.

  Un rege poate fi neles doar de un alt rege; de aceea Dumnezeu ne-a fcut pe fiecare dintre noi regi n miniatur, regi asupra unui regat care este o copie infinit mai mic a mpriei lui Dumnezeu. n mpria crmuit de om, Tronul luiDumnezeu este sufletul, Arhanghelul este inima, Jilul este creierul, iar tblia este vistieria gndului. Sufletul, indivizibil i necircumscris unui loc anume, crmuiete trupul precum Dumnezeu crmuiete universul. Pe scurt, fiecrui om i-a fost ncredinat o mic mprie i i s-a pus n vedere s nu fie delstor n ngrijirea ei.

  n ceea ce privete recunoaterea providenei divine, avem mai multe grade de cunoatere. Fizicianul este asemenea unei furnici care, mergnd pe o foaie de hrtie i vznd literele negre mprtiate pe aceasta, ar concluziona c singura cauz a scrisului este penia. Astronomul este asemenea unei furnici cu o cuprindere ceva mai larg, putnd s vad degetele care mic penia n timpul scrisului, i.e., el tie c natura este sub puterea stelelor, dar nu tie c stelele sunt sub puterea ngerilor. Astfel, dat fiind msura n care oamenii pot observa, apar polemici inevitabile atunci cnd se ncearc stabilirea cauzelor pornind de la efecte. Cei ai cror ochi nu reuesc s vad dincolo de lumea fenomenelor sunt asemenea celor care confund servitorii cei mai de jos cu regele. Pentru a putea exista tiin, trebuie ca legile care conduc fenomenele s fie constante; dar este o mare greeal s confunzi sclavii cu stpnul.

  Atta vreme ct vor exista diferene ntre percepiile a diferii observatori, polemicile vor continua. Este ca i cum nite orbi care aud c n oraul lor a sosit un elefant se duc s l vad i s l cerceteze. Singurul sim prin care pot afla ceva despre acesta este cel al pipitului: unul atinge piciorul animalului, altul cerceteaz fildeul, un altul urechea i, dup percepiile fiecruia, l asemuiesc unei coloane, unui fus sau unei pturi, fiecare ncurcnd partea cu ntregul. Aa ajung fizicianul i astronomul s confunde legile pe care le observ cu Legiuitorul. Coranul ne spune c Avram a fcut o greeal asemntoare, i anume, a ncercat s se nchine pe rnd la stele, la Lun i la Soare pn cnd, devenind din ce n ce mai contient de Cel care le-a creat pe acestea, a strigat: Nu iubesc pe cele ce apun.

  Un exemplu comun al confuziei ntre Cauza Prim i cauzele secundare l gsim n cazul aa-ziselor boli. De exemplu, dac un om nceteaz a mai fi interesat de cele pmnteti, lucrurile plcute ncep s-l scrbeasc i pare

 • mereu a fi cuprins de dezndejde, doctorul o s zic: Acesta este un caz de melancolie, e nevoie de cutare i cutare medicamente. Fizicianul o s intervin: Aceasta este o uscciune a creierului, e provocat de vremea fierbinte i nu va trece pn nu crete umezeala din aer. Astrologul va pune boala pe seama vreunei conjuncii sau opoziii a planetelor. nelepciunea lor nu poate merge mai departe de att, ne nva Coranul. Niciunul dintre acetia nu se gndete la ceea ce s-a ntmplat cu adevrat: Atotputernicul se ngrijete de bunstarea acelui om i a poruncit suspuilor si, planetele inatura, s dea natere unei mprejurri astfel nct acest om i va ntoarce faa de la ele spre Creator. Cunoaterea acestui fapt este o perl strlucitoare din oceanul cunoaterii descoperite, fa de care celelalte formede cunoatere sunt ca insulele fa de mare.

  Doctorul, fizicianul i astrologul au fr ndoial dreptate, fiecare n propriul domeniu de cunoatere, dar ce nu reuesc ei s vad este c boala ar fi, ca s zicem aa, o legtur de dragoste prin care Dumnezeu i apropie de Sine pe sfinii crorale-a zis: Am fost bolnav, dar voi nu m-ai cutat. Boala nsi este una dintre acele forme ale experienei prin care omul ajunge s-L cunoasc pe Dumnezeu, aa cum El ne-a spus prin gura Profetului Su: Bolile nsei sunt slujitoarele mele i i nsoesc pe cei pe care I-am ales.

  Consideraiile anterioare ne ajut s ne apropiem de sensul mai multor ziceriaflate mereu pe buzele credincioilor : Dumnezeu este Sfnt, Ludat fie Domnul, Nu este alt Dumnezeu n afar de Dumnezeu, Dumnezeu este mare. n legtur cu ultima remarc putem spune c nu nseamn c Dumnezeu este mai mare dect creaia, deoarece creaia este felul n care Elni se face cunoscut, aa cum lumina ne face cunoscut soarele, i nu ar avea sens s spunem c soarele este mai mare dect lumina sa. Aceast remarc spune c mreia lui Dumnezeu transcende nemsurat facultile noastre de cunoatere, iar ideea despre mreia Domnului pe care mintea noastr o formeaz este tears i imperfect. Dac un copil ne cere s-i spunem care este plcerea n a ne stpni, i putem rspunde c este asemntoare plcerii din jocul cu mingea, dei cele dou nu au n comun nimic altceva dect faptul c intr n categoria plcerilor. Astfel, exclamaia Dumnezeu e mare ne spune c mreia Sa depete n ntregime toat puterea noastr de nelegere. Mai mult, dei cunoaterea despre Dumnezeu pe care o obinem este att de imperfect, ea nu trebuie privit ca fiind o cunoatere speculativ banal, ci trebuie nsoit de rugciune i nchinare. Dup moarteomul rmne singur cu Dumnezeu i, atunci cnd trebuie s locuim alturi de cineva, msura fericirii noastre depinde de msura n care inem la acea persoan. Dragostea este smna fericirii, iar dragostea de Dumnezeu este

 • ocrotit i mplinit de nchinare. Asemenea nchinare i aducere aminte de Dumnezeu implic o anumit asprime i o anumit stpnire a poftelor trupeti. Bineneles, aceste porniri nu trebuie nimicite de tot, pentru c atunci omul ar disprea de pe faa pmntului. Totui, trebuie puse nite hotare acestor porniri, i nimeni nu judec drept n ceea ce l privete; de aceea trebuie s cutm judectori care s ne ndrume. Asemenea judectori sunt profeii, iar legile pe care acetia le-au scris cnd se aflau subnrurirea lui Dumnezeu ne spun care sunt hotarele care trebuie respectate. Cei care ncalc aceste legi i vatm singuri sufletul, aa cum st scris n Coran.

  n ciuda acestei porunci rspicate a Coranului, sunt civa oameni care, dat fiind c nu l cunosc ndeajuns pe Dumnezeu, ncalc aceste legi, lipsa lor de cunoatere putnd avea mai multe cauze. n primul rnd, sunt cei care, negsind pe Dumnezeu prin cercetarea lumii, trag concluzia c Dumnezeu nu exist i c aceast lume bogat n minuni ori s-a fcut pe sine, ori a existat dintotdeauna. Acetia sunt asemenea celui care vede o scrisoare frumos ntocmit i crede c aceasta fie s-a scris pe sine fr un autor, fie a existat dintotdeauna. Oamenii care sunt capabili s cread aa ceva sunt att de prini n greeal nct nu are rost s ncerci o discuie cu ei. n aceast situaie se afl o parte dintre astronomii i fizicienii pomenii mai sus.

  Alii, ignornd adevrata natur a sufletului, resping doctrina vieii viitoare, n care omul este judecat i n care este fie rspltit, fie pedepsit. Aceti oameni se vd pe sine ca fiind asemenea animalelor i legumelor i la fel de efemeri ca acestea.Alii, pe de alt parte, cred n Dumnezeu i n viaa viitoare, dar dau dovad de o credin slab. Acetia i vorbesc astfel: Dumnezeu este mare i este separat de noi; nchinarea noastr sau lipsa acesteia i sunt complet indiferente. Ei gndesc asemenea bolnavului cruiadoctorul i prescrie un tratament i ncepe s vorbeasc astfel: ,,i dac urmez tratamentul i dac nu l urmez e totuna pentru doctor. Cu siguran c doctorul nu este afectat de asta, dar pacientul se poate nenoroci singur prin nesupunerea sa. Pe ct de sigur este c boala nengrijit ucide ntr-un final trupul, boala nevindecat a sufletului nseamn suferin viitoare, dup spusa Coranului: Au s fie mntuii doar cei care vin la Dumnezeu cu o inim curat.

  Un al patrulea fel de necredincioi este al celor care spun: Legea ne nva s ne abinem de la mnie, pofte i frnicie. Aa ceva este evident imposibil, cci omul are aceste trsturi nc de la natere. Ar putea la fel de

 • bine s ne cear s facem din alb negru. Aceti oameni nechibzuii ignor faptul c legea nu ne cere s strpim aceste porniri cu totul, ci ne cere s ne stpnim faptele i pornirile, astfel nct s ne ferim de pcatele mai mari i s fim iertai pentru cele mai mrunte. Pn i Profetul lui Dumnezeu a zis: Sunt om ca i voi i m mniez la fel ca oricine. Iar n Coran st scris Dumnezeu i iubete pe cei care i stpnesc propria mnie, nu pe cei carenu se pot mnia deloc.

  Un al cincilea fel de necredincioi sunt cei care pun accent pe buntatea lui Dumnezeu, dar nu iau n seam dreptatea Lui, spunnd ctre sine: Ei bine, orice am face, Domnul este milostiv. Ei nu se gndesc c, dei Dumnezeu este milostiv, mii de oameni se sting n chinuri, omori de boli sau de foame. Ei tiu c oricine vrea s-i ctige traiul sau s ctige avere sau nvtur trebuie s munceasc, nu doar s spun n gol Dumnezeu e milostiv. Dei n Coran st scris c Dumnezeu se ngrijete de toate fpturile vii, tot acolo st scris c Omul nu va primi nimic pentru care nu s-a ostenit. Adevrul este c asemenea nvtur vine de la diavol, iar acetioameni vorbesc doar din buze, nu din inim.

  Un al aselea fel sunt cei care pretind c au ajuns la o asemenea treapt de sfinenie c pcatul nu i mai poate atinge. Cu toate acestea, dac eti lipsit de respect fa de vreunul dintre acetia, i va purta pic ani ntregi, iar dacvreunul dintre ei va pierde o bucic de mncare despre care crede c i se cuvine, ntreaga lume i va prea ntunecat i strmb. Chiar dac vreunul ajunge s-i struneasc pornirile, nu are dreptul s vorbeasc aa, cci profeii, cei mai alei dintre oameni, i-au mrturisit i plns pcatele. Unii dintre ei erau att de ngrozii de pcat nct ajungeau s se nfrneze de la lucruri ngduite de lege; astfel, se spune c ntr-o zi Profetul nu a vrut s mnnce o curmal ce i fusese adus deoarece nu tia dac fusese dobndit legiuit. Dimpotriv, aceti cheflii nghit vin cu nemiluita i spun c (tremur scriind aceste cuvinte) sunt deasupra Profetului, a crui sfinenie eraameninat de o curmal, pe cnd sfinenia lor nu este atins de atta vin but. Ei merit din plin s fie luai de ctre diavol pe calea pierzaniei. Sfinii adevrai tiu c cel care nu i nfrneaz poftele nu merit numele om i tiu c adevratul musulman este cel care recunoate cu bucurie ngrdirile cerute de Lege. Cel care ndrznete, indiferent de pretext, s-i nesocoteasc ndatoririle este cu siguran sub puterea Satanei i ar trebui s i se vorbeasc cu sabia, nu cu penia. Acetimistici fali pretind uneori c sunt copleii de o mare de ndoieli, dar, ntrebai ce anume i face s se ndoiasc att, ei nu pot rspunde. Ar trebui s li se spun c se pot ndoi ct

 • vor, dar, n acelai timp, s li se aduc aminte c Atotputernicul le este Creator, iar ei sunt robii Si.Cunoaterea lumii acesteia

  Aceast lume este ca un popas sau ca o pia prin care pelerinii trebuie s treac n drumul lor spre lumea cealalt. Aici trebuie s-i caute cele trebuincioase pentru drum; sau, pentru a vorbi rspicat, omul dobndete aici, folosindu-i simurile, ceva cunoatere despre lucrrile lui Dumnezeu i, prin acestea, dobndete cunoatere despre Dumnezeu nsui, a crui vedere va fi fericirea sa viitoare. Sufletul omului a cobort n aceast lume delut i ap tocmai pentru a dobndi cunoaterea aceasta. Atta vreme ct simurile sale l nsoesc, spunem despre el c se afl n lumea aceasta, iar cnd omul se desparte de acestea i rmn doar trsturile sale eseniale spunem despre el c a plecat n lumea cealalt.

  Ct timp omul se afl n aceast lume i sunt trebuincioase dou lucruri: primul lucru, ocrotirea i hrnirea sufletului su; al doilea lucru, ocrotirea i hrnirea trupului su. Hrana potrivit sufletului este cunoaterea i iubirea de Dumnezeu, aa cum am artat mai nainte, iar a fi cufundat n altceva dect dragostea de Dumnezeu nseamn pierzania sufletului. Trupul este animalul de clrie al sufletului, ca s ne exprimm aa, i este supus pieirii, pe cnd sufletul continu s existe. Sufletul trebuie s se ngrijeasc de trup,aa cum un pelerin care merge spre Mecca trebuie s aib grij de cmila sa;dac pelerinul ntrece msura i-i prpdete tot timpul hrnindu-i cmila i mpodobind-o, atunci caravana l las n urm, iar el piere n deert.

  Nevoile trupeti ale omului sunt simple i cad sub trei categorii: hran, mbrcminte i adpost; pornirile trupeti care i-au fost sdite omului pentru a se putea ngriji de acestea trei sunt n stare s se rzvrteasc mpotriva raiunii, cci aceasta ia natere i crete mai trziu. De aceea, dup cum am vzut mai sus, aceste porniri trebuie s fie strunite i conduse cu ajutorul legilor divine primite de la profei.

  Dac studiem ndeaproape lumea n care trebuie s ne aflm pentru o vreme, ne dm seama c este mprit n trei pri animal, vegetal i mineral. Produsele celor trei pri sunt mereu de trebuin omului i acesteaau dat natere celor trei meserii de temelie: cea de estor, cea de constructor i cea de lucrtor n metal. Acestea au fiecare la rndul lor mai multe ramuri subordonate, cum ar fi croitorii, zidarii, fierarii etc. Niciuna dintre meserii nu se poate desprinde cu totul de celelalte; din aceast cauz iau natere o mulime de legturi i nelegeri n ceea ce privete negoul, iaracestea, la rndul lor, pot da uneori natere urii, invidiei, geloziei i altor

 • patimi ale sufletului. Din aceasta iau fiin certurileluptele, dar i nevoia de crmuire politic i civil i de cunoatere a legilor.

  Astfel, ndeletnicirile i negustoriile au devenit din ce n ce mai nclcite i mai anevoioase, iar aceasta se ntmpl n mare parte pentru c oamenii au uitat c adevratele lor nevoi sunt doar trei: mbrcminte, hran i adpost,iar acestea au ca singur el s ajute trupul s fie un vehicul adecvat pentru suflet n cltoria sa ctre lumea cealalt. Ei fac aceeai greeal ca pelerinul plecat spre Mecca, pomenit mai sus, care uit de sine i de elul cltoriei sale i irosete timpul hrnindu-i i mpodobindu-i cmila. Dac nu stm de veghe cu strnicie, o s fim vrjii i prini n mrejele lumii, despre care nsui Profetul spune c este o vrjitoare mai iscusit dect Marut i Harut6.

  Firea neltoare a acestei lumi iese la iveal n mai multe feluri. n primul rnd, i fgduiete c i va fi ntotdeauna alturi, dar, de fapt, alunec pe lng tine clip cu clip, lundu-i adio, asemenea unei umbre care pare a sta pe loc, dei, de fapt, se afl n micare. n afar de asta, lumea i se nfiseaz ca o vrjitoare strlucitoare, dar imoral, i spune c te iubete, te mngie i apoi trece alturi de vrjmaii ti, lsndu-te s mori de tristee i amrciune. Lui Isus (pacea fie cu el!) lumea i s-a artat sub chipulunei hrci btrne i urte. El a ntrebat-o ci soi a avut pn atunci, iar ea a rspuns c au fost nenumrai. Apoi, el a ntrebat dac acetia au murit ori au divorat, la care ea a rspuns c i-a ucis pe toi. i el a luat cuvntul din nou: M mir nesbuiii care, dei vd ce le-ai fcut altora, nu contenesc s te doreasc.

  Aceast vrjitoare se gtete cu straie alese i cu nestemate, iar faa i-o acoper cu un vl. Ea ncearc s ademeneasc oamenii necontenit i muli dintre ei cad n curs i ajung la pierzanie. tim de la Profet c n Ziua Judecii lumea ni se va arta sub chipul unei vrjitoare hidoase cu ochi verzii cu dini strmbi. Oamenii o vor vedea i vor zice: Fie-v mil de noi, cine este aceasta? Atunci, ngerii vor rspunde: Aceasta este lumea de dragul creia v-ai certat, v-ai luptat i v-ai umplut unul altuia zilele cu amrciune. Apoi, ea va fi aruncat n iad, de unde va striga: O, Doamne, unde sunt cei care m-au iubit? Apoi, Dumnezeu va porunci ca acetia s fie aruncai dup ea.

  Oricine se va gndi la venicia trecut, nainte ca lumea s ia fiin, i la venicia viitoare, de dup ce lumea va fi ncetat s mai fie, va vedea c lumea aceasta este asemenea unei cltorii n care stadiile sunt nfiate de

 • ani, leghele de luni, milele de zile, iar paii de clipe. Dac acesta este adevrul, n ce cuvinte am putea arta neghiobia celor care ndrznesc s fac din lume locuin statornic, care fac planuri pe zece ani nainte, privindlucruri care s-ar putea s nu le fac trebuin, cci este cu putin ca n mai puin de zece zile s fie n pmnt.

  Cei care s-au dedat fr opreliti bucuriilor acestei lumi, n ceasul morii vor fiasemenea celui care s-a ndopat pn nu a mai putut cu mncruri gustoase i care acum trebuie s le verse afar. Gustul bun a pierit, dar ocara a rmas.Cu ct au fost mai multe bogiile de care s-au bucurat, ca grdini, robi, roabe, aur, argint etc., cu att mai ptrunztoare va fi amrciunea care i vacuprinde n clipa n care se vor despri de ele. Aceast amrciune i va nsoi i dincolo de moarte, cci sufletul care s-a molipsit de lcomie i a fcut din ea un obicei va suferi nlumea cealalt de mpunsturile poftelor nemplinite.

  O alt trstur primejdioas a celor lumeti este aceea c par a fi fleacuri laprima vedere, dar fiecare din aceste aa-zise fleacuri se ntinde n numeroase ramuri pn cnd reuete s pun stpnire pe timpul i vlaga unui om. Isus (pacea fie cu el!) a zis: Cel care iubete lumea este asemenea celui care bea ap de mare, cu ct bea mai mult, cu att i este mai sete i ajunge s piar, ntr-un sfrit, fr s-i potoleasc setea. La rndul su, Profetul ne-a zis: Nu poi s te amesteci cu lumea fr a te pngri, aa cumnu poi intra n ap fr a te uda.

  Lumea este asemenea unei mese ntinse pentru mai multe rnduri de oaspei care vin i pleac. Sunt vase din aur i din argint, belug de mncare i de parfumuri. Oaspetele nelept mnnc doar att ct i trebuie, miroase parfumurile, i mulumete gazdei i pleac. Pe de alt parte, oaspetele neghiob ncearc s fure cteva din vasele de aur i argint doar pentru a se trezi c i sunt smulse din mini, iar el nsui este alungat, dezamgit i ruinat.

  Putem nchide irul de parabole despre viclenia lumii cu urmtoarea pild scurt. S ne nchipuim c o corabie trebuie s ajung la o anumit insul bine mpdurit. Cpitanul vasului le spune cltorilor c vor opri cteva ceasuri acolo i c pot cobor la rm pentru scurt vreme, dar le cere s nu ntrzie prea mult. Prin urmare, cltorii coboar i se risipesc n mai multe pri. Cei mai nelepi se ntorc n scurt vreme i, gsind corabia goal, i aleg cele mai bune locuri. Alii petrec mai mult timp pe insul, uitndu-se la coroanele copacilor i ascultnd cntecul psrilor. ntorcndu-se pe corabie,

 • gsesc cele mai bune locuri luate de cei de dinainte i se mulumesc cu locuri mai puin bune. Cei din al treilea grup rtcesc pn departe i, gsindnite pietre n culori frumoase, le iau cu ei la corabie. Faptul c ntrzie mult s ajung pe vas i silete s stea n locurile mai proaste i acum afl c grmezile de pietre pe care le-au crat dup ei, i care ntre timp i-au pierdut strlucirea, le stau n cale. Ultimii rtcesc att de departe de corabienct nu mai aud glasul cpitanului care i cheam s se ntoarc, pn cnd cpitanul hotrte s-i lase acolo i s-i continue drumul. Ei rtcesc dezndjduii pe insul i sfresc fie pierind de foame, fie ucii de animaleleslbatice.

  Primii cltori sunt credincioii care stau cu totul deoparte i nu se amestec n lume, iar ultimii cltori sunt necredincioii care se ngrijesc i se gndesc doar la lumea aceasta i sunt nepstori fa de cea viitoare. Grupurile aflatentre aceste dou extreme i nfiseaz pe cei care i pstreaz credina, dar ajung s fie prini n mrejele lumii mai mult sau mai puin.

  Dei am vorbit att de mult mpotriva acestei lumi, trebuie s amintim c aceasta cuprinde i lucruri care nu in de ea, cum ar fi cunoaterea i faptele bune. Omul ia cu sine n viaa viitoare cunoaterea pe care a reuit s o strng n timpul vieii de aici, iar faptele sale bune, dei au rmas n trecut, continu s dinuie ca nruriri n suflet. Aceasta se ntmpl mai ales cu faptele de nchinare, ale cror urmri sunt aducerea aminte i iubirea de Dumnezeu. Acestea se numr printre acele lucruri bune despre care Coranul ne nva c nu vor pieri.

  Alte lucruri bune pe care le putem gsi n aceast lume, cum ar fi cstoria,hrana, mbrcmintea etc., sunt folosite de nelept doar n msura n care i sunt trebuincioase pentru a ajunge la viaa viitoare. Lucrurile care stpnesc mintea, fcnd-o s se agae de lumea aceasta i s fie nepstoare fa de cea viitoare, sunt cu adevrat rele, i la ele se gndea Profetul cnd a zis: Lumea este un blestem i toate cele cuprinse n ea sunt un blestem, afar de aducerea aminte de Domnul Dumnezeu i de cele care ajut la aceasta.

  Cunoaterea lumii viitoare

  Toi credincioii Coranului i ai Tradiiilor tiu destulte despre bucuriile raiului i chinurile iadului, care urmeaz acestei viei. Totui, credincioii scap adesea din vedere c exist un rai i un iad ale sufletului, n legtur cu care Dumnezeu i-a spus Profetului Su: Nici ochiul nu a vzut, nici urechea nu a auzit i nici nu au putut s treac prin mintea omului lucrurile pe care

 • Dumnezeu le-a pregtit pentru cei drepi. n mintea omului luminat exist o fereastr deschis spre realitile lumii spirituale, astfel nct s tie din propria experien, nu s aud din zvonuri sau din poveti, care sunt acele lucruri care strnesc dezndejdea sau fericirea sufletului tot aa de lmurit ide nendoielnic cum tie doctorul ce pricinuiete boala sau ce aduce sntatea n trup. El nelege c nvtura despre Dumnezeu i nchinarea sunt tmduitoare, iar netiina i pcatul sunt ca nite otrvuri de moarte pentru suflet. Muli aazii nvai, urmnd prerile altora, ajung s nu neleag nimic despre desftrile sau chinurile vieii de apoi, spre deosebire de aceia care, avnd o minte nentunecat de prtinire, reuesc s neleag limpede lumea viitoare.

  Urmarea morii asupra naturii compuse a omului este dup cum urmeaz: omul are dou duhuri, unul animalic i unul sufletesc, ultimul asemnndu-secu cel ngeresc. Lcaul duhului animalic este inima, de unde acesta izvorte ca un abur nevzut i intr n toate prile trupului, dnd ochiului puterea de a vedea, dnd urechii puterea de a auzi, i fiecrei pri puterea de a-i ndeplini lucrarea pentru care a fost fcut. Acest duh poate fi asemuit unui felinar folosit ntr-o cas, a crui lumin cade pe perei i i lumineaz. Inima este fitilul acestui felinar, iar atunci cnd acesta rmne fr gaz, lumina se stinge. Aceasta este moartea duhului animalic. Lucrurile stau altfel cu duhul sufletesc sau omenesc. Acesta este indivizibil, iar prin el omul l cunoate pe Dumnezeu. El este, ca s spunem aa, clreul duhului animal, i, cnd acesta din urm piere, duhul omenesc continu s existe, dar este asemenea unui clre care a cobort de pe cal sau asemenea unui vntor care i-a pierdut armele. Acel cal i acele arme i-au fost date duhuluiomenesc pentru a urmri i a prinde taina iubirii i cunoaterii de Dumnezeu.Dac reuete s prind acest vnat tainic, va descleca de pe calul obosit iva lsa armele la pmnt cu uurare, fr prere de ru. De aceea i Profetulne spune c Moartea este un dar binevenit pe care Dumnezeu l d celui credincios. Dar vai de acela care i pierde armsarul i armele de vntoarenainte s prind vnatul! Durerea i prerea lui de ru nu pot fi exprimate ncuvinte.

  La o cercetare mai atent putem vedea ct de diferit este duhul omenesc detrup i de membrele acestuia. Pot s paralizeze sau s nceteze de a mai lucra mdular dup mdular, dar individualitatea duhului este neatins. Mai departe, trupul pe care l ai acum nu mai este de mult trupul pe care l aveai cnd erai copil, ci cu totul altul, dar personalitatea ta de acum este aceeai cu cea de atunci. Aadar, nu este deloc greu s ne nchipuim c, dup ce trupul a fost nimicit, duhul dinuie neabtut, i cu el i atributele sale

 • eseniale care nu sunt legate de trup, cum ar fi cunoaterea i dragostea de Dumnezeu. Acesta este nelesul spusei Coranului: Lucrurile bune dinuie. Dar dac, n loc s fii nsoit de cunoatere n viaa viitoare, pleci de aici netiutor, atunci aceast netiin va fi atributul esenial i te va nsoi ca bezn a sufletului i ca smn a dezndejdii. Cci i Coranul ne nva c Cel ce este orb n aceast via va fi orb i n cea urmtoare, i va rtci drumul.

  Sufletul omenesc vrea s se ntoarc la acea lume superioar din cauz c acolo i are obria i el nsui are o fire asemenea celei ngereti. A fost trimis pe pmnt, pe trmul de jos, mpotriva voinei sale, pentru a ctiga nelegere i experien, aa cum Dumnezeu ne spune n Coran: Cobori cutoii de aici; vei primi porunci de la mine ca s tii ce avei de fcut; cei care vei urma poruncile nu avei de ce v teme i nici nu are ce s v mhneasc. Versetul I-am suflat n nri suflare de via i omul s-a fcut astfel un suflet viu ne vorbete tot despre obria cereasc a sufletului omenesc. Aa cum sntatea duhului animalic st n echilibrul prilor care l alctuiesc, iar cnd acesta se pierde este rectigat prin doctorii potrivite, i sntatea sufletului omenesc se gsete ntr-un echilibru moral care este pstrat i dobndit din nou, la nevoie, prin nvtura etic i preceptele morale.

  n ceea ce privete starea sa viitoare, am vzut mai nainte c sufletul omenesc este independent fa de trup. Toate obieciile privitoare la existena de dup moarte a sufletului, bazate pe nevoia de a recpta trupul cel vechi, cad la pmnt. Unii teologi au crezut c sufletul omenesc este nimicit dup moarte i apoi este refcut, dar o asemenea idee merge mpotriva raiunii i mpotriva Coranului. Cea dinti ne dovedete c moarteanu poate nimici individualitatea esenial a omului, iar Coranul ne spune: Snu credei c cei care au pierit mergnd pe drumul ctre Dumnezeu sunt mori; nu, ci ei sunt n via, veselindu-se n prezena lui Dumnezeu i n harul druit de acesta. Legea nu spune nicieri c morii, ri sau buni, au fost nimicii de tot. Mai mult, se spune c Profetul ar fi ntrebat duhurile necredincioilor ucii dac pedepsele cu care i-a ameninat sunt adevrate sau nu. Cnd cei care l urmau l-au ntrebat la ce bun o asemenea ntrebare, el le-a rspuns: Acetia ascult cuvintele mele mai bine dect voi.

  Ctorva dervii le-a fost artat trmul necunoscut al iadului i raiului pe cnd se aflau ntr-o stare vecin cu moartea. Atunci cnd s-au trezit din aceast stare, feele lor trdau ceea ce le fusese dezvluit, fie prin semne debucurie, fie prin semne de groaz. Dar nu e nevoie de vedenii pentru a

 • dovedi ceea ce poate fi neles de oricine, i anume c, dup ce moartea ne las fr simuri i fr trup, dac n viaa pmnteasc am iubit prea mult lucrurile la care ajungem prin simuri, cum ar fi nevestele, copiii, avuia, pmnturile, robii i roabele etc, atunci cu siguran vom plnge de dorul lor.Pe de alt parte, dac am reuit pe ct ne era cu putins ntoarcem spateletuturor lucrurilor lumeti i s druim toat iubirea noastr lui Dumnezeu, moartea va fi binevenit i va fi ntmpinat ca un mijloc de a scpa din mrejele lumii i de a fi una cu Cel pe care l iubim. n acest fel se vor mplini spusele Profetului Moartea este un pod care unete prieten cu prieten i Lumea este raiul necredincioilor i este ca o nchisoare pentru credincios.

  Pe de alt parte, suferinele prin care trece sufletul dup moarte vin din iubirea nflcrat a lumii. Profetul ne nva c dup moarte fiecare necredincios o s fie chinuit de nouzeci i nou de erpi, fiecare arpe avnd cte nou capete. Civa mai sraci cu duhul au cercetat mormintele necredincioilor i s-au mirat c nu au putut vedea aceti erpi. Ei nu neleg c aceti erpi vieuiesc n sufletul necredinciosului, c se aflau acolo chiar nainte de moartea acestuia, cci ei erau apucturile sale cele rele, cum ar fi invidia, ura, frnicia, mndria, nelciunea etc., fiecare dintre acestea avndu-i izvorul, mai mult sau mai puin, n iubirea lumii. Aceasta este soarta celor care, n cuvintele Coranului, iubesc lumea aceasta, nu pe cea viitoare. Dac acei erpi ar veni din afar, ar putea spera s scape de chin, chiar i pentru o clip, pe cnd aa, fiind nsuirile lor luntrice, cum ar puteas scape?

  Spre exemplu, s ne gndim la starea celui care a vndut o roab la care inea, dndu-i seama de asta abia cnd nu o mai poate ajunge din urm. Astfel, dragostea pe care o nutrea fa de ea, adormit pn atunci, se trezete i are asemenea putere nct se preface pe loc n suferin i l muc asemenea unui arpe, fcndu-l s-i doreasc s sar n foc sau n ap ca s scape. Aceasta este urmarea iubirii de lume, iar cei care sufer de ea nu o cunosc pn cnd nu pleac din lumea aceasta, iar chinurile prin care trec rvnind la ea n van sunt aa de mari nct mai degrab ar vrea s fie mucai de erpi i nepai de scorpioni.

  Fiecare pctos ia dup sine pe lumea cealalt uneltele pentru propriile cazne; Coranul ne nva Vei vedea cu adevrat iadul; l vei vedea fr putin de tgad i Iadul este de jur mprejurul necredinciosului. Coranul nu spune c va fi mprejurul lor, cci iadul i nconjoar i acum.

 • Cineva ar putea obiecta: Dac aa stau lucrurile, nimeni nu poate scpa de iad, cci toi suntem legai de lumea aceasta, fie prin simminte, fie prin interese. La aceasta rspund c exist oameni care s-au desfcut de toate legturile de iubire ale lumii, i anume fachirii. Dar chiar i printre aceia care au bunuri pmnteti, cum ar fi soiile, copiii, casele etc., sunt unii care, chiar dac le iubesc pe acestea, l iubesc pe Dumnezeu nc i mai mult. Starea lor este asemenea celui care, dei are o cas care i place mult ntr-unora, cnd este chemat de rege s ia o slujb de mare nsemntate ntr-un alt ora o face cu bucurie, cci slujba i este mai drag dect fosta sa cas. Aa stau lucrurile cu cei mai muli dintre profei i sfini.

  Alii, i nu sunt puini, au ceva dragoste de Dumnezeu, dar n inima lor stpnete iubirea lumii acesteia att de tare nct trebuie s treac prin chinuri mari dup moarte nainte de a se cura de tot de ea. Muli mrturisesc iubirea de Dumnezeu, dar putem vedea cu uurin ncotro nclin balana dragostei fiecruia atunci cnd iubirea de Dumnezeu se lovete de cteva dintre dorinele omului. Mrturisirea iubirii de Dumnezeu care nu poate mpiedica nesupunerea fa deAcesta este o minciun.

  Am vzut mai sus c un fel de iad al sufletului este desprirea cu fora de lucrurile pmnteti pe care inima a ajuns s le ndrgeasc prea mult. Muli poart n sinea lor, fr s-i dea seama, smna unui asemenea iad; dup moarte se vor simi asemenea unui rege care a trit n lux, dar care a fost dat jos i a ajuns de rsul lumii. Un al doilea fel de iad sufletesc este cel al ruinii, atunci cnd omul se trezete i poate s-i vad faptele n lumina crud a adevrului. Astfel, cel care a brfit se va vedea pe sine sub chipul unui canibal care mnnc din carnea fratelui su mort, cel care a invidiat seva vedea drept unul care a aruncat cu pietre n ziduri, pietre care s-au ntors i au scos ochii copiilor si.

  Acest fel de iad, i.e. cel al ruinii, poate fi nfiat prin urmtoarea pild scurt. S ne nchipuim c un rege srbtorete cstoria fiului su. Seara, tnrul pleac s petreac cu civa prieteni i se ntoarce but la (ceea ce crede c ar fi) palatul tatlui su. Intr ntr-o camer unde este aprins o lumin i se culc lng cea pe care o crede a fi soia sa. Dimineaa, cnd se trezete, este ngrozit s vad c se afl n cimitirul unor zoroastriti; patul pe care s-a culcat este un catafalc, iar ceea ce a crezut c este mireasa este cu adevrat leul unei femei btrne care a nceput s putrezeasc. Pe cnd iese din cimitir cu hainele mnjite, simte o mare ruine vzndu-i tatl apropiindu-se cu un alai de soldai. Aceasta este o imagine palid a ruinii pe

 • care o vor simi pe lumea cealalt cei care s-au dedat pe pmnt tuturor lucrurilor care li s-au prut ncnttoare.

  Al treilea iad sufletesc este cel n care dezndjduim i greim n a gsi adevratele obiecte ale existenei. Rostul omului era acela de a oglindi lumina i cunoaterea lui Dumnezeu, dar dac el ajunge n lumea viitoare cu sufletul mnjit de rugina patimilor trupeti mplinite, nseamn c nu a izbndit nimic din elurile sufletului. Ne putem gndi la dezndejdea sa n felul urmtor: S ne nchipuim c un om trece cu nite prieteni printr-o pdure ntunecoas. Pe pmnt strlucesc, ici i colo, nite pietre colorate n cele mai felurite chipuri. Prietenii si adun i iau cu ei cteva dintre aceste pietre i l sftuiesc i pe el s fac la fel, Cci, spun ei, am auzit c acestepietre ne vor aduce bani muli n locul n care mergem acum. El, pe de alt parte, i bate joc de ei i i numete proti, pentru c se ncarc spernd lactiguri uoare pe cnd el merge liber i nestingherit. De ndat, ies cu toii la lumina zilei i vd c acele pietre colorate sunt rubine, smaralde i alte nestemate de mare pre. Suprarea i tristeea celui care nu a vrut s adune pietrele, dei acestea erau att de lesne de cules, poate fi cu greu exprimat n cuvinte. Asemntoare acesteia va fi prerea de ru a celor care, trecnd prin aceast lume, nu au ncercat deloc s caute comorile virtuii i bogiile religiei.

  Acest drum al omului prin lume poate fi gndit ca avnd patru etape: cea simitoare, cea experimental, cea instinctual i cea raional. n prima etap omul se poart asemenea unei molii care, dei poate vedea, nu are picde memorie i se va arde iar i iar n aceeai flacr. n a doua etap el este asemenea unui cine care, fiind btut cndva, a ajuns s o ia la fug atunci cnd vede un b. n a treia etap el este asemenea unui cal sau unei oi careo rup la fug din instinct cnd zresc un leu sau un lup, dumanii lor naturali,dar care stau pe loc atunci cndvd o cmil sau un bivol, dei sunt mult maimari dect primii. n a patra etap, omul trece cu totul dincolo de hotarele animalelor i ajunge, ntr-o oarecare msur, s poat zri viitorul i s se poat pregti pentru el. La nceput, micrile sale pot fi asemuite cu mersul obinuit pe pmnt, apoi cu strbaterea mrii pe o corabie, apoi, n a patra etap, cnd s-a obinuit cu adevrul, micrile sale sunt ca mersul pe ap, iar dincolo de asta este o a cincea etap, cunoscut doar profeilor i sfinilor, iar aici micrile seamn zborului prin aer.

  Astfel, omul poate s triasc pe mai multe trepte, de la animal la nger, i tocmai n aceasta st primejdia, i.e. cderea n rndul animalelor. n Coran st scris: Am dat povara (i.e. responsabilitatea, sau libertatea voinei) i

 • cerurilor i pmntului i munilor, dar niciunul nu a vrut s o poarte. Dar omul a luat-o asupra sa. Omul este cu adevrat netiutor. Nici animalele, nici ngerii nu-i pot schimba locul sau firea cu care au fost nzestrai. Dar omul se poate prbui n rndul animalelor sau se poate nla n rndul ngerilor i astfel trebuie neleas purtarea poverii de care vorbete Coranul. Cei mai muli oameni aleg s rmn pe primele dou trepte de jos despre care am vorbit mai nainte, iar cei care stau pe loc le sunt potrivnici celor care sunt n micare sau pelerinilor, al cror numr l ntrec cu mult.

  Muli din tagmele despre care am vorbit nu gndesc nimic despre lumea viitoare i, atunci cnd sunt nfrni de pornirile ptimae, tgduiesc totul. Ei spun c iadul este o nscocire a teologilor menit s sperie oamenii i i privesc pe teologi cu un dispre aproape fi. Nu are rost s ncerci s le vorbeti unor asemenea neghiobi. Totui, putem ncerca s-i facem s se opreasc i s se gndeasc spunndu-le: Chiar credei c cei o sut douzeci i patru de mii de profei i sfini care au crezut n viaa viitoare greeau cu toii, iar voi avei dreptate cnd o tgduii? Dac ni se rspunde Da, suntem siguri, aa cum tim c doi e mai mult dect unu, c nu exist nici suflet, nici via viitoare plin de bucurii sau de chin, atunci starea unor asemenea oameni este cu totul dezndjduit; tot ceea ce se poate face este s-i lsm n pace, amintindu-ne cuvintele Coranului: Dei i-ai chemat la nvtur, niciunul nu a vrut s nvee.

  Dar, dac i se rspunde c viaa viitoare este cu putin, dar c nvtura despre aceasta este ndoielnic i greu de desluit, nct este peste putin s ne dm seama dac este adevrat sau nu, atunci i se poate rspunde astfel: Ar fi cel mai bine dac ai face loc ndoielii. S ne nchipuim c urmeaz s mncm ceva, iar cineva ne spune c un arpe a nveninat mncarea, caz n care ne abinem i mai degrab ndurm foamea dect s gustm, chiar dac cel care ne-a spus a vorbit n glum sau ne-a minit. Sau s ne nchipuim c suntem bolnavi, iar un vraci care scrie descntece ne spune: D-mi o rupie i-i voi scrie un descntec pe care s l pui n jurul gtului ca s te nsntoeasc. Cu siguran c i vom plti rupia pentru ansa de a ne ctiga sntatea napoi cu ajutorul descntecului. Ori, dac un astrolog ne spune Cnd luna o s intre ntr-o anumit constelaie, bea cutare i cutare doctorie i te vei nzdrveni, dei nu credem prea mult n cititul de stele, se prea poate s ncercm leacul, cu sperana c este bun. Atunci, i se pare c este greu s ai ncredere n cuvintele profeilor i sfinilorcare credeau n viaaviitoare tot aa cum ai ncredere n fgduinele cititorului n stele sau n cele ale vraciului care scrie descntece? Oamenii faccltorii primejdioase cu corbiile de dragul ctigului posibil, iar tu nu poi

 • ndura puin neplcere n a te nfrna acum de dragul fericirii venice din lumea viitoare?

  Domnul Ali, vorbindu-i cndva unui necredincios, a zis: Dac tu ai dreptate, niciunul dintre noi nu pierde nimic n viitor; dar dac noi avem dreptate, noi vom scpa, dar tu vei ndura cazne. El a spus acestea nu pentru c s-ar fi ndoit, ci pentru a mica sufletul necredinciosului. Din cele spuse pn acum,urmeaz c treaba de cpetenie a omului pe aceast lume st n a se pregtipentru viaa viitoare. Chiar dac are ndoieli n ceea ce o privete, raiunea ne nva c ar trebui s se poarte ca i cum aceasta ar fi adevrat, la ct de mare este miza jocului. Pacea fie cu cei care vor urma aceste sfaturi!Despre muzic i dans ca ajutoare ale vieii religioase

  Inima omului a fost ntr-un asemenea fel plmdit de Atotputernicul nct, asemenea cremenii, are un foc luntric, iar acesta este aprins de muzic i armonie, bucurndu-l pe om peste putin. Aceste armonii sunt ecouri ale lumii mai nalte a frumuseii pe care o numim lume a sufletelor; aceste armonii i amintesc omului de legtura cu acea lume i strnesc n el emoii att de adnci i de minunate, nct i este cu neputin s le neleag. Efectul muzicii i dansului este cu att mai adnc cu ct cei care le urmresc pe acestea au firi mai simple i mai simitoare; acestea preschimb dragostea care se afl amorit n inim ntr-o flacr, fie c este pmnteasc i senzual, fie c este spiritual i dumnezeiasc.

  Drept urmare, au existat polemici ntre teologi n legtur cu putina de a folosi muzica i dansul ca unelte religioase. O sect, cea a zahiriilor7, socotind c Dumnezeu este cu totul neasemenea omului, crede c nu putem simi cu adevrat iubire fa de Dumnezeu i spune c nu i putem iubi cu adevrat dect pe cei care fac parte din neamul omenesc. Dac omul simte ceva ce crede a fi dragostea de Dumnezeu, zahiriii rspund c este doar o nchipuire, o umbra aruncat de mintea credinciosului sau o oglindire a vreunui alt simmnt de iubire; acetia spun c muzica i dansul au de-a face doar cu iubirea celor fcute de Dumnezeu i c nu ar trebui ngduite n rnduielile religioase. Dac i ntrebm pe acetia care mai este rostul iubiriide Dumnezeu poruncite de legea religioas, ni se rspunde c e vorba doar de nchinare i ascultare. Aceasta este o greeal pe care sperm s o alungm ntr-un capitol viitor n care vom vorbi despre dragostea de Dumnezeu. Acum o s ne mulumim s spunem c muzica i dansul nu pot pune n inim lucruri care nu se gseau mai nainte acolo, ci nteesc simmintele amorite care se afl deja n aceasta, preschimbndu-le n flcri. Aadar, dac un om gsete n inima lui iubirea de Dumnezeu pe care

 • Legea o poruncete, este ntru totul ngduit, ba chiar de ludat, ca omul s ia parte la petrecerile n care aceasta este pus la loc de cinste. Pe de alt parte, dac inima i este plin de porniri ptimae, muzica i dansul le vor ntei, iar n acest caz, omului nu i este ngduit s ia parte la asemenea petreceri. Altfel, dac le urmrete doar pentru a se desfta, muzica i dansul nu sunt nici ngduite, nici nengduite, ci sunt indiferente.

  Simplul fapt c acestea sunt plcute nu le face s fie nelegiuite, aa cum nu este nelegiuit nici plcerea de a asculta cntecul psrilor sau de a privi iarba verde i curgerea apei. Firea nevinovat a muzicii i dansului, vzute caun fel de a petrece, este adeverit de o poveste cunoscut pe care o avem de la doamna Ayesha8ne istorisete: Civa mauri cntau ntr-o moschee la o zi de srbtoare. Profetul m-a ntrebat Vrei s i vezi?, iar eu i-am rspuns Da. Dup aceea, el m-a ridicat cu mna sa binecuvntat, iar eu m-am uitat att de mult nct m-a ntrebat de mai multe ori: Nu te-ai uitat destul? O alt poveste de la doamna Ayesha arat c: ntr-o zi de srbtoare dou tinere mi-au intrat n cas i au nceput s cnte. Profetul a intrat n camer i s-a aezat pe pat, ntorcndu-i faa de la noi. Atunci a intrat Abu Bakr9 i, vznd fetele cntnd, a zis: Cum se poate? Fluierele luiSatan n casa Profetului? La aceasta, Profetul i-a ntors faa ctre el i a zis:Las-le n pace, Abu Bakr, cci este zi de srbtoare.

  Lsnd la o parte cazurile n care dansul i muzica strnesc patimile cele relecare stteau adormite n inim, ajungem la mprejurrile n care acestea suntlegiuite. Acesta este cazul pelerinilor care srbtoresc slava Casei lui Dumnezeu la Mecca prin cntri i astfel i strnesc i pe alii s plece n pelerinaj sau cazul rapsozilor a cror muzic i ale cror cntece trezesc rvna brbteasc n pieptul asculttorilor i i mboldesc s lupte cu necredincioii. La fel este ngduit muzica de jale care d natere amrciunii n faa pcatului i n faa greelii din viaa religioas; muzica lui David era de acest fel. Totui, cntecele de ngropciune care cresc amrciunea i dorul de cel mort nu sunt ngduite, cci st scris n Coran: Nu dezndjdui dup cele pe care le-ai pierdut. Pe de alt parte, muzica voioas de la nuni i ospee sau cu prilejul unei circumcizii sau la ntoarcerea dintr-o cltorie este ngduit. Astfel ajungem la folosirea pur religioas a muzicii i dansului: aa stau lucrurile cu derviii, care, folosindu-se de acestea, strnesc n sine o i mai mare iubire de Dumnezeu i, cu ajutorul muzicii, au parte deseori de vedenii i de extazuri mistice, inima lor devenind n aceste stri la fel de curat ca argintul n flacra cuptorului, atingnd o treapt a desvririi foarte nalt i care nu poate fi aflat prin niciun fel de post sau rugciuni, orict de aspre. Derviul ajunge atunci att

 • de contient de legtura sa cu lumea sufleteasc nct pierde orice legtur cu lumea aceasta i cade la pmnt fr simire.

  Derviului nvcel nu i este ngduit s ia parte la acest dans mistic fr binecuvntarea Pir-ului, ndrumtorul su sufletesc. Se spune c la eicul Abul Qasim Girgani a venit unul dintre nvceii si pentru a primi nvoire sia parte la un astfel de dans, iar eicul a rspuns astfel: ine post aspru timpde trei zile; apoi, las-i s-i pregteasc bucate ademenitoare; dac, dup aceast ncercare, nc vrei dansul, eti liber s iei parte. Totui, nvcelul a crui inim nu a fost curit n ntregime de poftele pmnteti, chiar dac a reuit s ntrezreasc ceva din drumul misticului, ar trebui s fie oprit s ia parte la asemenea dansuri de ndrumtorul su, cci acestea i vor face mai mult ru dect bine.

  Cei care nu cred n adevrul extazurilor i al altor experiene spirituale ale derviilor, i dau n vileag propria ngustime a minii i lipsa de ptrundere a acesteia. Totui, trebuie s le artm ceva ngduin acestora, ntruct este greu s crezi n adevrul unor stri sufleteti pe care nu le-ai ncercat vreodat, aa cum i este greu orbului s neleag plcerea de a privi iarba verde sau apa curgtoare sau aa cum i este greu copilului s neleag plcerea de a-i arta stpnirea de sine. Aadar, un om nelept, chiar dac nu a trecut vreodat prin aa ceva, nu vatgdui adevrul unor asemenea stri, cci nu e neghiobie mai mare dect aceea de a tgdui ceea ce tu nsui nu cunoti. Despre asemenea oameni, Coranul vorbete astfel: Cei care nu au parte de cluzire vor spune c aceasta este o prefctorie fi.

  n ceea ce privete poezia erotic recitat n adunrile derviilor, i creia oamenii i se mpotrivesc uneori, trebuie s ne aducem aminte c atunci cndasemenea poezie vorbete despre desprirea sau apropierea de cel iubit, derviul se gndete la dragostea de Dumnezeu i, de fapt, vorbete despre apropierea sau ndeprtarea de Acesta. La fel, ncuietorile ntunecate vorbesc despre bezna necredinei, iar strlucirea feei nseamn lumina credinei, beia din extazul derviilor. S lum, spre exemplu, versetul:

  Poi cerceta o mie de msuri de vin,

  Dar nu vei simi nicio bucurie pn nu l vei bea.

  Prin aceasta, poetul ne spune c adevratele desftri ale credinei nu pot fi gsite prin nvtur seac, ci prin simirea chemrii i a dorinei. Omul poate vorbi mult i poate scrie tomuri ntregi privitoare la dragoste, credin,

 • pietate i aa mai departe i poate nnegri mult hrtie, dar acestea nu-i folosesc la nimic dac nu are acele simminte despre care vorbete. Cei care le gsesc o vin derviilor pentru c sunt puternic micai sufletete i chiar adui la extaz de aceste versuri sau de altele asemenea sunt i nedrepi i neserioi. Pn i cmilele sunt nduioate de cntecele arbeti ale celor care le strunesc, aa nct ajung s alerge repede purtnd ncrcturi grele, pn cad la pmnt. Totui, cei care-i ascult pe dervii sunt n primejdie de a huli dac gndesc c versurile pe care le aud l nfieaz pe Dumnezeu. Spre exemplu, dac aud un vers ca Te-ai schimbatfa de pornirea ta dinainte, ei nu trebuie s cread c se vorbete despre Dumnezeu, cci Acesta este neschimbtor, ci se vorbete despre om i despre toanele sale. Dumnezeu este asemenea soarelui care strlucete ntotdeauna, doar c, uneori, lumina Sa ne este ascuns vederii de vreun lucru aflat ntre noi i El.

  n ceea ce i privete pe unii ciraci ai derviilor, se spune c pot atinge o asemenea treapt a extazului nct ajung s se piard n Dumnezeu. Asta i s-a ntmplat eicului Abul Hassan Nuri, care, auzind un anume vers a czut ntr-o stare de extaz i, ajungnd pe o mirite plin de tulpini tiate de trestie-de-zahr, a luat-o la fug clcnd pe acestea, fcndu-i rni la picioare i sngernd pn a murit. Auzind acestea, unii au ajuns s cread c se ntmpl aa pentru c Dumnezeu se pogoar n oameni, dar aceasta este o greeal la fel de mare ca aceea a omului care i vede pentru prima dat imaginea n oglind i ajunge s cread c, ntr-un fel sau altul, este el nsui ncastrat n oglind sau c nuanele de rou i alb care apar n oglind sunt ale acesteia.

  Strile de extaz n care cad derviii sunt felurite, dup simmintele care stpnesc n fiecare: dragoste, team, dorin, cin etc. Aceste stri apar nu doar ca urmare a ascultrii unor versete din Coran, ci i atunci cnd cineva ascult poezie erotic. Civa s-au mpotrivit recitrii poeziei de acest fel sau recitrii Coranului n aceste mprejurri; dar trebuie s ne gndim c versetele Coranuluinu sunt potrivite pentru a trezi simminte, cum este cazul, spre exemplu, cu porunca de a lsa mamei tale a asea parte din avere, iar sorei tale o jumtate din avuie ori aceea care spune c o femeie trebuie s atepte patru luni dup moartea soului pentru a se putea cstoridin nou. Firile care pot atinge extazul religios prin declamarea unor asemenea versete sunt i foarte simitoare i foarte rare.

  Un alt motiv pentru a folosi att poezia, ct i Coranul n aceste mprejurri este acela c oamenii tiu Coranul, unii chiar nvndu-l pe dinafar, iar

 • repetarea lui de attea ori i-a tocit cuvintele. Nu putem rosti versete noi ale Coranului, dar putem recita poeme noi. Nite arabi slbatici ascultau cndva Coranul pentru prima oar n viaa lor, iar cuvintele acestuia i micaser cnd Abu-Bakr ia cuvntul i le-a spus: i noi am fost odat asemenea vou,dar inimile noastre s-au mpietrit, vrnd s arate cum Coranul i pierde o parte din efect atunci cnd te obinuieti cu el. Califul Omar le poruncea pelerinilor venii la Mecca s prseasc oraul repede, tot din aceeai pricin, Cci, le zicea el, m tem c v vei obinui prea mult cu Oraul Sfnt, iar ardoarea va pleca din inimile voastre.

  Mai mult, n ochii poporului de rnd, folosirea instrumentelor muzicale cum ar fi fluierul i tobele, pare a fi ceva uuratic i neserios, nepotrivit cu mreiaCoranului. Se spune c Profetul a venit o dat n casa lui Rabia, fiica lui Mauz,cnd, nite cntree care se aflau acolo, au nceput s cnte la repezeal n cinstea lui. Dintr-odat, el le-a cerut s se opreasc, cci cinstirea Profetului este un lucru prea important pentru a fi luat astfel n derdere. n cazul n care sunt ntrebuinate doar versetele din Coran, exist pericolul ca asculttorii acestora s le dea vreun neles nepotrivit, iar acest lucru nu estengduit. Pe de alt parte nu este niciun ru s dai felurite nelesuri versurilor unui poem, cci nu e nevoie ca poemul s rmn cu nelesul pe care l-a avut n minte autorul su.

  Aceste dansuri mistice au nite trsturi care ies la iveal rar, i anume contorsiunile corpului i ruperea hainelor. Dac acestea sunt urmrile adevratului extaz, nu ne este ngduit s zicem ceva contra lor, dar dac ele sunt nfptuite dinadins i cu tiin de cei care vor s par c au har, atunci acestea sunt faptele unor farnici. Oricum, cei mai buni dervii sunt aceia care se pot stpni foarte mult, i care cedeaz abia cnd nu mai au ncotro. Se povestete despre un anumit tnr, care era nvcelul eicului Junaid, c nu se putea stpni i ncepea s scoat strigte n extaz de cte ori se ntmpla s aud muzica ncepnd ntr-o adunare a derviilor. Junaid i-a zis acestuia: Dac mai faci aa, s pleci de lng mine. Dup aceasta, tnrul a reuit s se stpneasc n asemenea mprejurri pn cnd, ntr-un sfrit, emoiile strnite n el au fost att de puternice nct, dei s-a stpnit ndelung, nu a mai putut, a scos un ipt i a czut mort.

  n ncheiere: atunci cnd au loc astfel de adunri, trebuie s avem n vedere locul i timpul i mai trebuie s ne ngrijim ca nimeni s nu vin din pricini uuratice. Cei care iau parte la asemenea adunri trebuie s stea n tcere, fr s se uite unii la alii, s-i in capul plecat ca la rugciune i s-i ndrepte mintea doar spre Dumnezeu. Fiecare trebuie s ia aminte la cele ce

 • i se arat n suflet i s nu se mite doar din obinuin. Totui, dac vreunul se ridic n picioare aflat ntr-o stare de extaz, toi trebuie s i urmeze pilda, iar dac vreunuia i cade turbanul,cu toii trebuie s i-l scoat.

  Dei aceste lucruri sunt ntructva noi n Islam i nu au fost primite de la primii ucenici ai Profetului, trebuie s ne amintim c nu toate noutile ne sunt oprite, ci doar acelea care vin fi mpotriva Legii. Spre exemplu, Tarawih, sau rugciunea de noapte, a fost rnduit de califul Omar. Profetulne nva: Stai lng orice om, lsndu-l pe fiecare cu obiceiurile i cu toanele sale. Aadar, este drept s urmm datinile celor din jur pentru a le face pe plac, atunci cnd rzvrtirea noastr i-ar face de ocar. Este adevrat c nsoitorii Profetului nu aveau obiceiul de a se ruga la ua acestuia, cci nu le plcea; dar sunt locuri unde obiceiul a prins rdcini i arfi nechibzuit din partea noastr s nu-l urmm i s strnim astfel certuri. Arabii au obiceiurile lor, persanii pe ale lor i doar Dumnezeu tie care sunt mai bune.

  Despre cercetarea sinelui i despre aducerea aminte de Dumnezeu

  Afl, o, frate, c Dumnezeu ne spune n Coran: Vom cntri cu dreptate n ziua nvierii i niciun suflet nu va fi nedreptit cu ceva. Oricine a fptuit pni un grunte de bine sau de ru, n ziua aceea l va zri cntrit. n Coran st de asemenea scris: Lsai fiecare suflet s tie ce l ateapt n ziua judecii. Califul Omar obinuia s spun: Cerei-v vou niv socoteal nainte s o fac alii; iar Dumnezeu a zis: O, voi cei credincioi, fii rbdtori, luptai-v cu pornirile voastre i artai-v ndrznei n aceast lupt. Sfinii au tiut dintotdeauna c au venit pe aceast lume pentru a negustori n cele sufleteti, iar n aceast negustorie ctigul i paguba sunt raiul i iadul. Din aceast pricin, ei au inut mereu un ochi bnuitor asupra crnii, care, asemenea unui viclean tovar de nego, poate pricinui o mare pagub. Aadar, este un om nelept acela care, dup rugciunea de diminea, petrece o or socotindu-se cu sufletul su i i spune acestuia: O,suflete al meu, trieti o singur dat; niciuna din clipele care au trecut nu mai poate fi adus napoi, cci, n mintea Domnului, numrul zilelor tale este hotrt i nu poate fi crescut. Cnd viaa i se va sfri, nu vei mai putea lucra la cele ale sufletului; de aceea, dac ai ceva de fcut, f acum; poart-te azi ca i cum viaa ta ar fi fost deja ncheiat, iar ziua de azi ar fi o zi n plus, primit anume n dar prin buntatea Atotputernicului. Ce neghiobie maimare dect s iroseti un asemenea dar?

 • n clipa nvierii, omul va vedea toate ceasurile vieii sale niruite ca un lung ir de cufere cu bogii. Capacul unuia va fi desfcut i se va vedea c este plin de lumin: acela este un ceas ntrebuinat pentru a face bine. Inima omului aceluia se va umple atunci cu o asemenea bucurie c doar o prticica ei ar ajunge s-i fac pe locuitorii iadului s uite de vlvtaia de acolo. Capacul unui al doilea cufr va fi deschis; n acesta bezna este adnc, iar dinuntru iese o asemenea duhoare c trebuie s-i acopere cu toii nasul: acesta este un ceas ntrebuinat pentru a fptui rele, iar omul acela va simi o asemenea groaz c doar o prticic din aceasta ar nvenina gustul raiului pentru cei alei. Capacul unui al treilea cufr va fi deschis; acesta va aprea gol, negsindu-se n el nici lumin, nici ntuneric; este unul dintre ceasurile ncare omul nu a fptuit nici bine, dar nici ru. Omul acesta va simi prere de ru i zpceal, ca acela care a stpnit o mare avuie, dar fie a irosit-o, fie a lsat-o s se piard, alunecndu-i printre degete. Astfel, n faa ochilor i vor fi niruite, unul cte unul, toate ceasurile vieii sale. Aadar, omul ar trebui s vorbeasc sufletului su n fiecare diminea astfel: Dumnezeu i-adat douzecii patru de comori; ai grij s nu pierzi vreuna, cci nu vei puteandura prerea de ru care va urma unei asemenea pierderi.

  Sfinii au zis: S ne nchipuim c Dumnezeu te-ar ierta c i-ai irosit viaa, chiar i aa, nu vei putea sta alturi de cei drepi i te vei tot tngui pentru ce ai pierdut; de aceea, pzete-i inima, pzete-i ochiul i pzete-i fiecare dintre cele apte mdulare, cci fiecare din acestea poate fi o poart ctre iad. Vorbete-i astfel trupului tu: Cu adevrat i spun, dac te rzvrteti, vei fi pedepsit. Cci, chiar dac trupul este ncpnat, el poate primi nvtur i poate fi mblnzit folosind asprimea. Aadar, acesta este elul cercetrii de sine, iar Profetul ne nva: Fericit este acela care poate fptui acum ceea ce i va fi de folos dup moarte.

  Ne vom ntoarce acum spre aducerea aminte de Domnul Dumnezeu. Aceastanseamn ca omul s-i aduc aminte c Dumnezeu i poate vedea toate gndurile i toate faptele. Omul poate vedea doar din afar, pe cnd Dumnezeu vede i nuntrul i n afara omului. Cel care crede aceasta i va stpni att sinele luntric ct i pe cel dinafar. Cel care nu crede aceasta este un necredincios, iar cel care crede, dar se poart ca i cum nu e adevrat, se face vinovat de o mare ngmfare. ntr-o zi, un negru a venit la Profet i i-a zis: O Profet al Domnului! Eu am fcut multe pcate. Oare Dumnezeu o s primeasc pocina mea? Profetul i-a rspuns: Da. Apoi, negrul a zis din nou: O, Profet al Domnului, Domnul m-a vzut fr oprire n tot timpul n care am pctuit? Iar rspunsul a fost iari Da. Negrul a scos un strigt i a czut fr simire. Este peste putin ca omul s se

 • poarte cu dreptate dac nu crede ntru totul c este sub ochii lui Dumnezeu n toat vremea.

  Un eic avea odat un nvcel pe care l preuia mai mult dect pe ceilali nvcei, strnind invidia acestora din urm. ntr-o zi, eicul a dat fiecruia dintre ei cte o pasre i le-a cerut s se duc i s o omoare ntr-un loc ascuns, unde s nu-i vad nimeni. Prin urmare, fiecare i-a ucis pasrea n cte un loc mai ferit i s-a ntors cu ea la eic, n afar de tnrul pe care l preuia, acesta ntorcndu-se cu pasrea vie. El a spus: Nu am gsit niciun loc de felul acesta, cci Dumnezeu vede pretutindeni. Atunci, eicul le-a vorbit celorlali: Aadar, putei vedea adevrata vrednicie a acestui tnr, cci el i amintete n toat vremea de Dumnezeu.

  Cnd Zuleika l-a ispitit pe Iosif, ea a aruncat o hain peste chipul idolului la care se nchina. Iosif a zis: O, Zuleika, dac tu te ruinezi fa de o bucat de piatr, cum s nu m ruinez eu n faa Celui care a fcut cele apte ceruri i pmntul? Un om a venit cndva n faa sfntului Junaid i a zis: Nu mi pot opri ochii s se uite necuviincios. Ce pot s fac? La aceasta, Junaid a rspuns: Amintete-i c Dumnezeu te vede mai limpede dect i vezi tu pe alii. Conform tradiiei, st scris c Dumnezeu a zis: Raiul este pentru aceia care vor s fptuiasc un pcat, dar i aduc aminte c ochiul Meu i privete i se nfrneaz. Abdullah Ibn Dunar ne povestete: Mergeam odat cu califul Omar n mprejurimile Mecci, cnd ne-am ntlnitcu un copilandru rob care mna turma stpnului su. Omar i-a zis: Vinde-mi o oaie. Biatul i-a rspuns: Nu sunt ale mele, sunt ale stpnului meu. Ca s-l ncerce, Omar a zis: Ei bine, i poi spune c a venit lupul i a luat una, stpnul tu nu are de unde s tie. Biatul a rspuns: Aa e, el nu poate s tie, darDumnezeu poate. Apoi, Omar a vrsat lacrimi i a trimis dup stpnul biatului, l-a cumprat pe acesta, i l-a scos din robie i i-a spus: Pentru aceste cuvinte, eti liber n aceast lume i vei fi liber i n cea viitoare.

  Sunt dou trepte n ntoarcerea spre Dumnezeu. Prima treapt este a acelor sfini ale cror gnduri sunt att de stpnite de contemplarea mreiei lui Dumnezeu nct n inimile lor nu mai este loc pentru nimic altceva. Aceasta este treapta de jos a ntoarcerii spre Dumnezeu, atunci cnd inima omului este aintit, iar membrele i sunt astfel stpnite de suflet nct nu svresc nici mcar cele care i sunt ngduite. Atunci, omul de felul acesta nu are nevoie de niciun tertip i de nicio paz mpotriva pcatului. La o astfelde ntoarcere spre Dumnezeu se gndea Profetul cnd a zis: Cel care se

 • trezete de diminea avnd doar pe Dumnezeu n mintea sa, acesta se va gsi n grija Domnului i n lumea aceasta i n cea urmtoare.

  Unii dintre cei care se ntorc spre Dumnezeu sunt att de stpnii de gndul la El nct, dac oamenii le vorbesc, nu i aud, ori dac se aaz cineva n calea lor, nu l vd pe acela, ci se poticnesc ca i cum s-ar fi lovit deun zid. Un sfnt oarecare ne povestete: ntr-o zi treceam printr-un loc pe unde arcaii fceau o ntrecere. Ceva mai departe, un om sttea singur. M-am apropiat de el i am ncercat s intru n vorb, dar el mi-a zis: Aducerea aminte de Domnul este mai bun dect vorbria. Eu am zis: Dar nu eti singur? El mi-a rspuns: Nu, Dumnezeu i doi ngeri sunt cu mine. Artnd spre arcai, am ntrebat: Care dintre acetia a ctigat ntrecerea?El mi-a rspuns: A cstigat acela pe care l-a ales Dumnezeu s ctige. Apoi l-am ntrebat: De unde vine drumul acesta? La aceasta, i-a aintit ochii asupra cerurilor, s-a ridicat i a plecat. A spus: O, Doamne! Multe dintre fpturile tale ne mpiedic s ne putem ntoarce spre Tine.

  Sfntul Shibli s-a dus ntr-o zi s-l vad pe derviul Thaury; l-a gsit pe acestarugndu-se att de nemicat nct niciun firicel de pr nu i se mica. El l-a ntrebat: De la cine ai nvat tu obiceiul de a contempla att de nemicat? Thaury i-a rspuns: Am nvat de la o pisic pe care am vzut-o ateptnd lng o gaur de oarece nc i mai nemicat dect mine. Ibn Hanif ne povestete: Mi s-a spus c n oraul Sur un eic i ucenicul lui stteau neclintii atunci cnd se ntorceau spre Domnul. M-am dus acolo i i-am gsit pe amndoi cu chipul ntors spre Mecca. Le-am dat binee de trei ori, dar ei nu mi-au rspuns. Am zis: V rog, pentru Dumnezeu, rspundei-mi la salut.10 Tnrul i-a ridicat capul i mi-a rspuns: O, Ibn Hanif! Lumea dinuie doar pentru puin vreme, iar din aceast vreme puin a mai rmas puin. Tu ne stinghereti atunci cnd ne ceri s-i rspundem la binee. Apoi,i-a lsat capul jos i a tcut. mi era foame i mi era sete n clipa aceea, darvederea celor doi m-a fcut s uit de ale mele. Am rmas stnd n picioare i am fcut rugciunea de dup-amiaz i pe cea de sear alturi de ei. Apoi, le-am cerut sfaturi pentru suflet. Cel mai tnr mi-a rspuns: O, Ibn Hanif! Suntem mhnii; noi nu stpnim asupra limbii care poate sftui. Am rmas mai departe n picioare trei zile i nopi; nu am schimbat niciun cuvnt ntre noi i niciunul dintre noi nu a dormit. Apoi am zis n sinea mea: i voi ruga nnumele Domnului s-mi dea un sfat. Cel mai tnr, ghicindu-mi gndurile, aridicat din nou capul: Pleac i cautun asemenea om i fie ca tovria acestuia s-L aduc pe Dumnezeu n mintea ta i s-i sdeasc n inim frica de El, iar acest tovar i va da nvtura care vine din tcere, nu aceea care vine din vorbraie.

 • Aceasta este aducerea aminte nfptuit de sfini, iar ea nseamn starea de a fi cu totul prins n contemplarea lui Dumnezeu. A doua treapt a ntoarcerii ctre Dumnezeu este aceea a nsoitorilor minii Sale drepte11. Acetia i dau seama c Dumnezeu tie tot ce este de tiut despre ei, se simt micorai n preajma Sa, dar nu se pierd pe sine gndindu-se la mreia Sa, ci rmn constieni i de sine i de existena lumii. Starea lor este precum cea a omului care e gsit dezbrcat i apoi se acoper pe sine n grab, pe cnd cei din primul grup se aseamn celor care neleg dintr-odat c sunt lng Rege, iar acest lucru i zpcete i ngrozete. Primii sunt cei care cerceteaz amnunit fiecare lucru care le intr n minte, cci n Ziua de Apoi vor avea de rspuns la trei ntrebri pentru fiecare fapt.Prima: De ce ai fcut aceasta? A doua: n ce fel ai fcut tu aceasta? A treia: Cu ce scop ai fcut tu aceasta? Prima ntrebare va fi pus pentru c omul trebuie s lucreze la ndemnul lui Dumnezeu, nu din imboldul Satanei sau cel al crnii. Dac aceast ntrebare va primi un rspuns mulumitor, a doua ntrebare va avea n vedere n ce fel a fost svrit fapta, cu nelepciune sau uuratic i necugetat, iar a treia ntrebare va vedea dac fapta a fost svrit pentru a plcea lui Dumnezeu sau pentru a fi pe placul lumii. Dac omul nelege rostul acestor ntrebri, va veghea asupra strii sufletului su i va veghea asupra gndurilor care l conduc cel mai adesea lafapte. Este foarte greu i foarte delicat s poi deosebi cum trebuie, iar cel cruia nu i st n putin aa ceva trebuie s i caute un nvtor, alturi decare s-i poat lumina inima. Ar trebui s se fereasc cu cea mai mare grij de nvatul care cunoate doar cele lumeti, cci acesta se afl n slujba lui Satan. Dumnezeu i-a zis lui David: O, David! Nu pune ntrebri nvatului care iubete prea mult lumea aceasta, cci acesta te va jefui de dragostea Mea pentru tine. Iar Profetul a zis: Dumnezeu iubete omul care are ascuimea s deslueasc lucrurile neltoare i care nu-i las raiunea s fie nrobit iureului patimilor. Raiunea i puterea de a deosebi sunt legate ndeaproape una de cealalt, cci acela n care raiunea nu stpnete asupra patimilor nu are o minte destul de ascuit pentru a putea face deosebirea ntre lucruri.

  Atunci cnd urmeaz s treac la fapte, pe lng o chibzuial atent, omul trebuie s se socoteasc pe sine rspunztor de toate faptele sale trecute. nfiecare sear trebuie s-i cerceteze inima privitor la cele svrite pn atunci i s vad dac a avut de ctigat sau de pierdut n cele sufleteti. Aceast socoteal este cu att mai trebuitoare, cci inima se aseamn foarte mult unui tovar neltor de nego, ntotdeauna gata s te lingueasc i s te amgeasc; uneori, i ascunde iubirea de sine sub

 • masca ascultrii de Domnul, iar omul nelat ajunge s cread c a ctigat ceva, cnd, de fapt, a pierdut.

  Un sfnt oarecare pe nume Amiya, n vrst de aizeci de ani, i-a numrat zilele trite pn atunci. El a aflat c acestea erau n numr de douzeci i una de mii ase sute de zile. Apoi, i-a zis n sinea lui: Vai! Dac n fiecare zi a vieii mele am fcut un pcat, cum oare o s pot scpa de povara a douzeci i una de mii asesute de pcate? A scos un ipt i a czut la pmnt; cnd au venit s-l ridice de acolo, l-au gsit mort. Cu toate acestea, cei mai muli oameni sunt nepstori i niciodat nu le d prin minte s se judece pe sine. Dac pentru fiecare pcat fptuit omul ar pune o piatr ntr-ocas goal, atunci, casa aceea s-ar umple numaidect; dac ngerii si care ipun faptele n scris12 i-ar cere simbrie pentru c i scriu pcatele, omul ar rmne grabnic fr niciun ban. Oamenii numr de cte ori au btut mtanie13, fiind tare mulumii de sine c au rostit de cteva ori numele lui Dumnezeu, dar nu au un irag de mtnii cu care s numere cuvintele prosteti pe care le rostesc de nenumrate ori. De aceea, califul Omar a zis: Msoar-i cu grij faptele i vorbele, mai nainte ca acestea s-i fie msurate n Ziua Judecii. El nsui obinuia, nainte s se duc la culcare seara, s-i biciuiasc picioarele i s strige: Ce ai fcut astzi? Abu Talha se ruga odat lng nite palmieri cnd, la vederea unei psri foarte frumoase care a zburat din acetia, s-a ncurcat n numrtoarea nchinrilor pe care le fcea. Pentru a se pedepsi pe sine pentru neatenie, el a renunat la plcul de palmieri. Sfinii asemenea lui tiau c firea lor senzual o va lua pe drumuri greite i de aceea o vegheau cu asprime, pedepsindu-i fiecare greeal.

  Dac omul vede c este el nsui potrivnic i lene n faa cumptrii i a simplitii, atunci s se ntovreasc cu unul naintat n astfel de obiceiuri, pentru a se molipsi de nflcrarea acestuia. Un sfnt avea obiceiul s spun:Cnd simt c ncepe s-mi slbeasc stpnirea de sine, m uit la Muhammad Ibn Wasi, iar gndul la el m nflcreaz iari pentru cel puin o sptmn. Dac omul nu poate gsi o asemenea pild de simplitate n apropiere i la ndemn, atunci ar fi bine s cerceteze vieile sfinilor; de asemenea, ar trebui s-i mboldeasc sufletul ntructva cu aceste cuvinte: O, suflete al meu! Tu crezi despre tine nsui c eti ager i eti furios atunci cnd cineva i spune c eti neghiob, dar, pn la urma urmei, acesta este adevrul. i-ai pregtit mbrcminte care s te apere de frigul iernii, dar nu te-ai pregtit n niciun fel pentru viaa de dup aceasta. Tu eti asemenea omului care, n mijlocul iernii, vorbete astfel: Nu voi mai purta mbrcminte groas, ci m voi ncrede n mila lui Dumnezeu s m apere de

 • frig. Omul acesta uit c Dumnezeu, dei a fcut frigul, i-a artat omului cum s fac mbrcminte pentru a se apra de frig i l-a nzestrat cu materialele trebuitoare pentru facerea vemintelor. Amintete-i, de asemenea, o, suflete, c nu vei fi pedepsit pe lumea cealalt pentru c Dumnezeu este mnios pe nesupunerea ta; i nu ntreba: Cum ar putea s-l mnie pe Dumnezeu pcatul meu? S tii c doar poftele tale sunt acelea care au aprins flcrile iadului n tine; la fel, boala pune stpnire pe trupul omului cnd acesta mnnc mncruri nesntoase, nu cnd doctorul su este mnios pe el pentru c nu-i urmeaz sfatul.

  S-ti fie ruine, o, suflete, pentru iubirea ta nfumurat a lumii acesteia! Chiar dac nu crezi n rai sau iad, n orice caz, crezi n moarte, iar aceasta ti va smulge toate desftrile lumeti i te va face s treci prin chinurile despririi de acestea, iar chinurile vor fi cu att mai mari cu ct a fost mai mare iubirea ta fa de cele pmnteti. De ce eti att de nsetat de lume? Chiar dac ntreaga lume, de la rsrit la apus, ar fi a ta i i s-ar nchina, tot ar ajunge praf i pulbere, cu tine cutot, ntr-o clipit, iar numele tu s-ar cufunda n uitare, la fel ca numele regilor de dinainte de naterea ta. Dar acum, vznd c ai doar o bucic din lume, iar bucica aceasta este pngrit, mai eti att de nebun nct s o dai la schimb pentru bucuria venic, s schimbi o nestemat scump pentru o oal spart de lut, i s ajungi astfel de rsul lumii?Cstoria ca ajutor sau piedic n viaa religioas

  Cstoria este att de nsemnat n treburile omeneti nct trebuie s discutm despre rostul ei n viaa religioas i trebuie s acoperim att partea de foloase, ct i pe cea de neajunsuri.

  Vedem c Dumnezeu, dup cum ne spune Coranul, a fcut doar oamenii i Djinn-ii14 pentru nchinciune, iar primul folos al cstoriei, i cel mai de cpti, este acela c sporete numrul credincioilor lui Dumnezeu. De aceea, teologii spun ntotdeauna c este mai bine ca omul s fie cstorit dect s se nchine mai mult dect i cere Domnul.

  Un alt folos al cstoriei este acela c, dup cum ne nva i Profetul, rugciunile copiilor vor fi de folos prinilor dup moartea acestora din urm, iar copiii care mor naintea prinilor pot s mijloceasc pentru ei n Ziua Judecii. Profetul a zis: Cnd unui copil i se poruncete s intre n rai, acesta vars lacrimi i zice Nu