8978230 Md Ifs Prorata

2
Contabil Sef TOTUL PENTRU CONTABIL „Totulpentru contabil" S.R.L. str. Mitropolit Varlaam, nr.65, of.313 Chişinău, Republica Moldova, MD-2012 Tel/fax: + 373 22 224937 Mobil: + 373 69 811876 [email protected] www.contabilsef.md Ion Prisăcaru Şef Inspectoratul Fiscal Principal de Stat str. Cosmonauţilor 9 MD-2005 mun. Chişinău, Republica Moldova Subiect: Livrări scutite de TVA şi calcululproratei anuale Stimate domnule Prisăcaru, 16 ianuarie 2014 Societatea cu Răspundere Limitată „Totul pentru Contabil" (pagina electronică www.contabilsef.md) roagă să ne daţi explicaţii privind calculul proratei anuale privind TVA în situatia cînd entitatea efectuează atît livrări scutite de TVA, cît si livrări » " s impozabile. în conformitate cu alin.(3) art 102 din Codul fiscal, suma TVA pe valorile materiale, serviciile procurate, care sunt folosite pentru livrările atît impozabile, cît şi pentru livrările scutite de TVA, se trece în cont în conformitate cu calculul proratei lunare şi a proratei anuale. întrebarea noastră ţine de calculul sumei TVA care poate fi trecută în cont în rezultatul aplicării proratei anuale (definitive) în cazul cînd livrările scutite de TVA nu sunt efectuate în fiecare lună. Să presupunem că o întreprindere a efectuat livrări scutite de TVA în lunile martie, iunie şi noiembrie; livrări impozabile cu TVA entitatea a efectuat în fiecare lună (perioadă fiscală privind TVA). Prorata lunară sau anuală este un coeficient care se determină prin aplicarea unui raport (la numărător - valoarea livrărilor impozabile, numitor - valoarea total livrări). în cazul calculului proratei anuale (definitive) se folosesc indicatorii anuali pentru calculul proratei - valoarea anuală a livrărilor impozabile (inclusiv lunile în care au fost efectuate exclusiv livrări impozabile) şi valoarea anuală a livrărilor, care include atît livrările impozabile cu TVA, cît şi livrările scutite de TVA. Care este baza de calcul la care se aplică această prorată definitivă? Aceasta include sumele TVA pe bunurile şi serviciile procurate, care sunt folosite pentru efectuarea livrărilor atît impozabile, cît şi scutite de TVA, în toate lunilile (perioadă fiscală privind TVA) anului caledaristic sau acelea care se referă numai la lunile în care au fost efectuate livrări scutite de TVA? Pentru exemplul descris mai sus (entitatea efectuează livrări scutite de TVA numai în lunile martie, iunie şi noiembrie) în baza de calcul, la care se aplică prorata, se includ sumele TVA, care sunt folosite pentru efectuarea livrărilor atît impozabile, cît şi scutite

Transcript of 8978230 Md Ifs Prorata

  • Contabil Sef TOTUL PENTRU CONTABIL

    Totulpentru contabil" S.R.L.

    str. Mitropolit Varlaam, nr.65, of.313

    Chiinu, Republica Moldova, MD-2012

    Tel/fax: + 373 22 224937

    Mobil: + 373 69 811876

    [email protected]

    www.contabilsef.md

    Ion Priscaru ef Inspectoratul Fiscal Principal de Stat str. Cosmonauilor 9 MD-2005 mun. Chiinu, Republica Moldova

    S u b i e c t : Livrri scutite de TVA i calcululproratei anuale

    Stimate domnule Priscaru,

    16 ianuarie 2014

    Societatea cu Rspundere Limitat Totul pentru Contabil" (pagina electronic www.contabilsef.md) roag s ne dai explicaii privind calculul proratei anuale privind TVA n situatia cnd entitatea efectueaz att livrri scutite de TVA, ct si livrri

    " s

    impozabile.

    n conformitate cu alin.(3) art 102 din Codul fiscal, suma TVA pe valorile materiale, serviciile procurate, care sunt folosite pentru livrrile att impozabile, ct i pentru livrrile scutite de TVA, se trece n cont n conformitate cu calculul proratei lunare i a proratei anuale. ntrebarea noastr ine de calculul sumei TVA care poate fi trecut n cont n rezultatul aplicrii proratei anuale (definitive) n cazul cnd livrrile scutite de TVA nu sunt efectuate n fiecare lun. S presupunem c o ntreprindere a efectuat livrri scutite de TVA n lunile martie, iunie i noiembrie; livrri impozabile cu TVA entitatea a efectuat n fiecare lun (perioad fiscal privind TVA). Prorata lunar sau anual este un coeficient care se determin prin aplicarea unui raport (la numrtor - valoarea livrrilor impozabile, numitor - valoarea total livrri). n cazul calculului proratei anuale (definitive) se folosesc indicatorii anuali pentru calculul proratei - valoarea anual a livrrilor impozabile (inclusiv lunile n care au fost efectuate exclusiv livrri impozabile) i valoarea anual a livrrilor, care include att livrrile impozabile cu TVA, ct i livrrile scutite de TVA.

    Care este baza de calcul la care se aplic aceast prorat definitiv? Aceasta include sumele TVA pe bunurile i serviciile procurate, care sunt folosite pentru efectuarea livrrilor att impozabile, ct i scutite de TVA, n toate lunilile (perioad fiscal privind TVA) anului caledaristic sau acelea care se refer numai la lunile n care au fost efectuate livrri scutite de TVA? Pentru exemplul descris mai sus (entitatea efectueaz livrri scutite de TVA numai n lunile martie, iunie i noiembrie) n baza de calcul, la care se aplic prorata, se includ sumele TVA, care sunt folosite pentru efectuarea livrrilor att impozabile, ct i scutite

    mailto:[email protected]://www.contabilsef.mdhttp://www.contabilsef.md

  • de TVA, care se refer (au fost folosite) la toate lunile anului sau numai la lunile n care au fost efectuate livrri scutite de TVA? S presupunem, n exemplul analizat, entitatea folosete sume TVA de la serviciile de locaiune a oficiului, care sunt folosite pentru efectuarea livrrilor att impozabile, ct i scutite de TVA. Acest serviciu se folosete lunar pe parcursul anului. ntrebare, n baza de calcul, la care se aplic prorata definitiv (anual), se vor include sumele TVA de la serviciile de locaiune folosite n toate lunile pe parcursul anului sau numai sumele TVA de la serviciile de locaiune folosite n lunile n care au fost efectuate livrri scutite de TVA (lunile martie, iunie i noiembrie)?

    n legtur cu aceast situaie v rugm s ne rspundei la urmtoarele ntrebri:

    1. n baza de calcul, la care se aplic prorata definitiv (anual), se includ sumele TVA, care sunt folosite pentru efectuarea livrrilor att impozabile, ct i scutite de TVA, care se refer (au fost folosite) la toate lunile anului sau numai n lunile n care au fost efectuate livrri scutite de TVA?

    2.Prorata definitiv (alin.(3) art.102) n situaia cnd livrrile scutite de TVA nu sunt efectuate n fiecare lun a anului se calculeaz n modul descris mai sus, ca raport - n numitor valoarea livrrilor impozabile efectuate pe parcursul anului, inclusiv n lunile n care au fost efectuate exclusiv livrri impozabile cu TVA, n numitor valoarea total a livrrilor efectuate pe parcursul anului, inclusiv valoarea livrrilor scutite de TVA.

    V rugm s ne rspundei ct mai curnd posibil la adresarea noastr pentru a avea posibilitate s informm cititorii notri pn la expirarea termenului de prezentare a Declaraiei privind TVA pentru perioada fiscal 12/2013, 31 ianuarie 2014, n care urmez s fie reflectat calculul proratei definitive pentru anul 2013.

    V mulumim anticipat.

    Veaceslav Ciobanu,

    Administrator Totul pentru Contabil" SRL m.Chiinu, str.Mitropolitul Varlaam 65, oficiu 313 022 270103,270118

    Cu respect,