68600798 Subiecte Oral Grupate Pe Materii Doc Pt CECCAR

download 68600798 Subiecte Oral Grupate Pe Materii Doc Pt CECCAR

If you can't read please download the document

description

AUDIT SUBIECTE ORAL

Transcript of 68600798 Subiecte Oral Grupate Pe Materii Doc Pt CECCAR

1

1

-DOCTRINA SI DEONTOLOGIE PROFESIONALA-

1. Enumerai principiile deontologice aplicabile n misiunile privind expertizele contabile i dezvoltai principiul Acceptrii expertizelor contabile.

1. INDEPENDENTA EXPERTULUI CONTABIL2. COMPETENTA EXPERTULUI CONTABIL 3. CALITATEA EXPERTIZELOR CONTABILE4. SECRETUL PROFESIONAL si CONFIDENTIALITATEA EXPERTULUI CONTABIL 5. ACCEPTAREA EXPERTIZELOR CONTABILESolicitrile adresate expertilor contabili privind efectuarea de expertize contabile nu pot fi refuzate dect dac exist motive temeinice.Totusi, expertul contabil, nainte de a accepta efectuarea uneiexpertize contabile, trebuie s-si analizeze posibilitatea de andeplini misiunea tinnd seama n special de regulile de independent si competent.COMENTARII3515.1. Misiunea privind efectuarea unei expertize contabilenu poate fi refuzat pe motive etnice, religioase, politice sau de alt natur. Aceasta, deoarece expertiza contabil este un act de prob stiintific.3515.2. Calitatea de expert contabil este incompatibil cu ceade martor n aceeasi cauz, calitatea de martor avnd ntietate. Expertul contabil se afl n incompatibilitate dac exist mprejurri din care rezult c este interesat sub orice form el, sotul (sotia) sau vreo rud apropiat n solutionarea cauzei ntr-un anumit mod care l-ar determina pe expertul contabil s fie subiectiv.3515.3. Pot fi asimilate cu mprejurri din care rezult c esteinteresat sub orice form urmtoarele situatii n care s-ar putea gsi expertul contabil:(i) Dac, n calitate de organ de control, colaborator sau consilieral uneia dintre prtile n proces, s-a pronuntat asupra unor aspecte ori a luat parte la ntocmirea actelor primare,a evidentelor tehnico-operative sau la elaborarea situatiilorfinanciare care fac obiectul dosarului supus judectii;(ii) Dac, n calitate de expert contabil, si-a exprimat o primopinie n aceeasi cauz supus judectii, deoarece primeazprezumtia c ar fi interesat n sustinerea primeisolutii. n particular, expertul contabil care a efectuat oexpertiz extrajudiciar la cererea unei prti n proces seafl n incompatibilitate cu calitatea de expert numit dinoficiu. Dac ndeplineste conditiile de independent side competent, poate accepta calitatea de expert contabilrecomandat de parte.3515.4. nainte de a accepta sau imediat dup numire expertulcontabil are obligatia s comunice organului care l-a numit, n scris, situatiile de mai sus, precum si cele prezentate n normele 3511 si 3512.3515.5. Toate comentariile privind norma general de baz suntsi rmn pertinente.6. RESPONSABILITATEA EFECTUARII EXPERTIZEI CONTABILE

37.Explicai interesul public, potrivit prevederilor Codului etic national al profesionitilor contabili.

Publicul profesiunii contabile este format din clieni, donatori de credite, guvernani, angajatori, angajai, investitori, comunitatea oamenilor de afaceri, a finanatorilor i alte persoane care se bazeaz pe obiectivitatea i integritatea profesionitilor contabili pentru a menine funcionarea corespunztoare a economiei. Aceasta ncredere impune profesiunii contabile o rspundere publica. Interesul public este definit drept bunstarea colectiva a comunitii i a instituiilor deservite de profesionistul contabil.

38.Relaiile profesionitilor contabili cu clienii, n sprijinul Codului etic naional.

Principiul comportamentului profesional impune ca obligaie profesionitilor contabili de a se conforma legilor i reglementrilor relevante i de a evita orice aciuni care pot discredita profesia contabil. Acestea includ aciuni pe baza crora, o ter parte raional i informat, la curent cu toate informaiile relevante, ar concluziona c este afectat n mod negativ buna reputaie a profesiei. 150.2 n cadrul strategiei de promovare i de marketing a lor i a activitii pe care o efectueaz, profesionitii contabili nu trebuie s furnizeze informaii eronate despre profesia lor. Profesionitii contabili trebuie s fie cinstii i loiali i nu trebuie: - s fac revendicri exagerate pentru serviciile pe care le ofer, calificrile pe care le posed i experiena pe care o dein; - s ofere referine compromitoare sau comparaii lipsite de fundament privind munca desfurat de alii.

39.Ce obligaii are CECCAR fa de profesionitii contabili angajai n industrie, comer, educaie, sectorul public etc.?

CECCAR are ogligatia fata de profesionistii contabili angajati in industrie, comert, educatie ,sector public de a acorda asistenta adecvata in cazul in care executa lucrari care depasesc nivelul pregatirii si experientei sale.De aceea cand profesionistul contabil crede ca prin decizia lui ar putea sa induca in eroare pe angajator va apela la parerea unui expert din cadrul CECCAR

40. Prezentai structura i prile componente ale Codului etic naional al profesionitilor contabili.

Codul cuprinde obiectivele i principiile fundamentale, redate la modul general i nu destinate a fi folosite pentru a rezolva problemele etice ale contabililor profesioniti, ntr-un caz bine determinat. Codul ofer anumite linii directoare n ceea ce privete aplicarea n practic a obiectivelor i principiilor fundamentale cu privire la numrul situaiilor tipice care se ntlnesc n profesiunea contabil.Codul are trei pri:Partea A se aplic tuturor contabililor profesioniti, n afar de cazul cnd altceva este specificat (seciunile 1-7).Partea B se aplic numai contabililor liber-profesioniti 8seciunile 8-14).Partea C se aplic pentru contabilii profesioniti salariai i de asemeni poate fi aplicat, n circumstane similare, contabililor salariai din cabinetele cu liber practic 8seciunile 15-18).

41. Ce condiii trebuie s ndeplineasc o societate comercial pentru a deveni membr a Corpului?

Prin societate de expertiz contabil se nelege societatea comercial care ndeplinete condiiile prevzute la art.8 lit.a-d din O.G.nr.65/1994 i este nscris n Tabloul Corpului, adic:a)s aib ca obiect de activitate exercitarea profesiei de expert contabil;b)majoritatea acionarilor sau asociailor s fie experi contabili i s dein majoritatea aciunilor sau a prilor sociale;c)consiliul de administraie al soietii comerciale s fie ales n majoritate dintre acionarii sau asociaii experi contabili,d)aciunile s fie nominative. Orice nou asociat sau acionar s fie admis de adunarea general.

42. n ce const pregtirea stagiarilor n sistem colectiv?

1) Pregtirea n sistem colectiv a stagiarilor se face pe baza unui calendar semestrial ntocmit de directorul executiv al filialei si vizat de presedintele filialei pn la data de 15 a primei luni din semestru si se transmite Directiei gestionare stagiu din cadrul Corpului.(2) Calendarul semestrial de pregtire va contine, dup caz:a) numrul total al stagiarilor nscrisi pentru sistemul colectiv de pregtire, pe ani;b) lectorii ce pot fi utilizati pentru verificarea lucrrilor profesionale si predarea cursurilor de pregtire tehnic si deontologic;c) lista stagiarilor (pe ani) repartizati pentru un lector, dar nu mai mult de 100 de stagiari pentru un lector;d) graficul de efectuare a lucrrilor profesionale (200 de ore / semestru) si zilele de pregtire tehnic si deontologic, pentru fiecare lector.

43. Care sunt obligaiile de raportare ale membrilor?

Indiferent de misiunea pe care o are de ndeplinit, EC sau CA trebuie s elaboreze un raport n legtur cu misiunea respectiv. Elaborarea acestui raport se realizeaz conform normelor profesionale.

44. Care sunt principalele prevederi ale Normelor CECCAR privind nivelul de organizare i desfurare a cursurilor pentru nelegerea i aplicarea IFRS/IAS?

Principalele prevederi ale Normelor CECCAR privind modul de organzare i desfurare a cursurilor pentru nelegerea i aplicarea IFRS/IAS (aciunea) au n vedere: Obiectul aciunii Temeiul legal al aciunii Sursele bibliografice-suporturi de curs Structura cursului-durata Tehnici de predare Despre lectori Onorarii-cheltuieli Cursani Obligaiile organizatorilor de cursuri.Normele CECCAR privind nivelul de organizare si desfasurare a cursurilor pentru intelegerea si aplicarea IFRS/IAS prevad in prima faza organizarea unui curs de instruirea lectorilor CECCAR pentru o perioada de 3-5 zile iar in a doua faza are loc organizarea de cursuri la nivelul filialelor unde cursurile se predau pe baza Suportului de curs stabilit de Corp ca limita minima a cunostintelor ce trebuie insusite de cursanti.Durata minima a unui curs fiind de 60 ore (6 ore/zi).

45. Ce nelegei prin control de calitate asupra serviciilor profesionale efectuate de membrii Corpului?

Calitatea este un atribut important al activitii profesionistului contabil. Autocontrolul calitii lucrrilor nseamn aplicarea de ctre profesionist sau de cabinet a principiilor i procedurilor n scopul stabilirii unui grad rezonabil de certitudine c lucrrile s-au efectuat conform principiilor de baz care guverneaz lucrrile respective.Principiile de calitate constituie obiective i scopuri, iar procedurile autocontrolului se definesc ca msuri de luat pentru a satisface principiile adoptate care pun n aciune, n aplicare peoceduri privind:caliti personale (cabinet sau societate);aptitudini i competen;repartiia lucrrilor;instruciuni i supervizare.Controlul de calitate asupra lucrrilor realizate de EC sau CA care-i desfoar activitatea individual se poate organiza i exercita numai de ctre CECCAR, potrivit Normelor emise de acesta i aprobate de Conferina Naional.

46. Ce nelegei prin obiectivitate?

OBIECTIVITATE asociere de imparialitate, cinste intelectual i de dezinteres fa de orice conflicte de interes.

47. Ce nelegei prin independen?

Un profesionist contabil n practica public nu ar trebui s se angajeze n orice afaceri, ocupaie, sau activitate care i afecteaz sau care ar putea afecta integritatea, obiectivitatea sau buna reputaie a profesiei i care ca rezultat ar fi incompatibil cu prestarea serviciilor profesionale.

48. Ce nelegei prin respectul fa de normele tehnice i profesionale?

Respectul fa de normele tehnice i profesionale presupune c profesionistul contabil trebuie s realizeze serviciile profesionale conform normelor tehnice i profesionale aplicabile i este obligat s urmreasc cu grij i competen instruciunile clientului sau sau angajatorului su, n msura n care acestea sunt compatibile cu exigenele de integritate, obiectivitate, iar n cazul liber profesionitilor, de independen.ntre altele, profesionistul contabil trebuie s respecte normele tehnice i profesionale publicate de: IFAC (Normele internaionale de audit), IASC (Normele contabile internaionale), organismul profesional, membru al IFAC i legislaia n vigoare.

49. n ce const secretul profesional i confidenialitatea expertului contabil?

Secretul profesional s fie respectat secretul, caracterul confidenial al informaiilor obinute cu ocazia executrii lucrrilor sale,Confidenialitatea presupune c profesionistul contabil trebuie srespecte confidenialitatea informaiilor obinute n timpul misiunilor sale i nu trebuie s le utilizeze sau s le divulge fr autorizaie scris, n afar de cazurile cnd obligaia divulgrii este prevzut prin lege sau norme reglementare.

50. n ce const diferena dintre expertul contabil i economistul salariat; dintre contabilul autorizat i contabilul salariat?

Expertul contabil este persoana care a dobndit aceast calitate, n condiiile O.G. nr.65/1994, avnd competena profesional de a verifica i de a aprecia modul de organizare i de conducere a activitii economico-financiare i de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societilor comerciale i de a verifica legalitatea bilanului contabil i a contului de profit sau pierdere. Prin urmare, ne gsim n faa unei arii de competene mult mai largi fa de cea a unui economist salariat; economistul este subordonat unui ef ierarhic i execut atribuiile specifice fiei postului su. De asemenei, economistul este specializat n multe domenii: financiar-contabil.Expertul contabil este un economist, absolvent al specializrii financiar-contabile, independent fa de societatea comercial. El nu primete, pentru lucrrile executate, un salariu, ci un ONORARIU prevzut prin contractul ncheiat cu referire la misiunea sa.Contabilul autorizat este persoana care a dobndit aceast calitate n condiiile O.G. nr.65/1994 i are capacitatea de a ine contbilitatea i de a ntocmi bilanul contabil.Contabilul autorizat, ca i expertul contabil, este un profesionist independent, nesalarizat de o entitate economic.Contabilul salarizat este subordonat efului ierarhic i execut sarcinile ce i revin din fia individual. Rareori, n cazul unei ntreprinderi mari, mijlocii, execut toate lucrrile contbile. De regul, este specializat pe un sector al contabilitii.Ca i economistul salariat, contabilul salariat rspunde fa de calitatea lucrrilor executate, putnd fi stimulat ori penalizat de eful ierarhic sau la propunerea acestuia.Expertul contabil, contabilul autorizat, chiar dac sunt independeni, rspund civil i penal fa de treprindere.n schimb, economistul i contabilul, salariai, pierd cu greu postul sau n urma unor proceduri anevoioase. Rezumnd avem:EXPERT- CONTABIL,CONTABIL AUTORIZATIndependen certificare apartenen responsabilitate la organismul profesiei confidenialitate nu fac parte din structurile entitii

ECONOMISTUL SALARIATCONTABIL SALARIAT

Slujba subordonare fac parte din rspundere limitat Ierarhic structurile entitii

51. Cine este contabilul autorizat?Este persoana care a dobndit aceast calitate n condiiileOrdonanei (O.G. nr.65/1994) i are capacitatea de a ine contabilitatea i de a ntocmi bilanul contabil.

70. Controlul de calitate la nivelul organismului profesional.Trecand de la metoda controlului colegial la controlul efectuat de organismul profesional prin personal angajat, imbinat cu prezentarea de "Rapoarte anuale" privind auditul de calitate, s-a reusit, pe de o parte, o mai buna percepere din partea CECCAR asupra modului in care sunt organizate si desfasurate activitatile cabinetelor/societatilor membre, iar pe de alta parte, au crescut responsabilitatile profesionistilor contabili fata de cunoasterea, insusirea, aplicarea si respectarea normelor si ghidurilor profesionale emise de CECCAR, astfel incat serviciile prestate sa fie la nivelul exigentelor privind calitatea ceruta de terti.Monitorizarea de catre CECCAR a activitatilor desfasurate de membri a condus la cresterea interesului fata de etica si deontologie in profesie, astfel incat Codul Etic National al Profesionistilor Contabili a devenit indispensabil de pe masa contabililor din Romania.

71.Prezentai pe scurt coninutul seciunii a 8-a din Codul etic naional al profesionitilor contabili din Romnia.210. Acceptarea unui clientnaintea acceptrii trebuie fcute:evaluarea riscurilor

verificarea privind respectarea principiilor independenei

integritateaobiectivitateacompetenaconfidenialitateacomportamentul profesionalstandarde tehnice

72.Obligaiile etice ale expertului contabil n cursul unei misiuni de consultan fiscal.

Un profesionist contabil nu trebuie sa dea unui client sau unui angajator asigurarea ca declaraia fiscala i consultanta n materie fiscala sunt dincolo de orice ndoiala. Profesionistul contabil trebuie sa se asigure ca angajatorul sau clientul sunt contieni de limitele legate de serviciile i consultanta fiscala i ca nu interpreteaz greit exprimarea opiniei drept o afirmare a existentei unui fapt real. Un profesionist contabil care ntreprinde sau asista la pregtirea unei declaraii fiscale trebuie sa informeze clientul sau angajatorul ca responsabilitatea pentru coninutul declaraiei revine n primul rnd clientului sau angajatorului. Profesionistul contabil trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca declaraia fiscala este corect ntocmita pe baza informaiei primite. Consultanta fiscala sau opiniile referitoare la consecina materiala date clientului ori unui angajator trebuie sa fie exprimate sub forma unei scrisori sau intr-o nota n dosarul de lucru. Un profesionist contabil nu trebuie sa fie asociat cu nici o declaraie sau comunicare n care exista motiv sa se cread ca: a) ar conine o declaraie falsa sau neltoare; b) ar conine declaraii sau informaii furnizate neglijent sau fr nici o cunoatere reala a faptului ca ele sunt adevrate sau false, sau c) ar omite sau ascunde informaia ceruta a fi prezentata i o asemenea omitere sau ascundere poate induce n eroare autoritile fiscale.

Care este structura Codului etic naional al profesionitilor contabili din Romnia?

Codul cuprinde obiectivele i principiile fundamentale, redate la modul general i nu destinate a fi folosite pentru a rezolva problemele etice ale contabililor profesioniti, ntr-un caz bine determinat. Codul ofer anumite linii directoare n ceea ce privete aplicarea n practic a obiectivelor i principiilor fundamentale cu privire la numrul situaiilor tipice care se ntlnesc n profesiunea contabil.

Codul are trei pri:Partea A se aplic tuturor contabililor profesioniti, n afar de cazul cnd altceva este specificat (seciunile 1-7).Partea B se aplic numai contabililor liber-profesioniti 8seciunile 8-14).Partea C se aplic pentru contabilii profesioniti salariai i de asemeni poate fi aplicat, n circumstane similare, contabililor salariai din cabinetele cu liber practic 8seciunile 15-18).

74.Protejarea independenei prin msuri interne cabinetului.Astfel de msuri constau n:- importana independenei acordat de conducerea cabinetului/societii i modalitatea de implicare a membrilor echipelor de profesioniti contabili n audit;- politici i proceduri de implementare i monitorizare a controlului calitii nivelului de asigurare al angajamentului cu clientul;- politici de independen privind identificarea ameninrilor la adresa independenei, evaluarea importanei acestor ameninri i identificarea msurilor de protejare;- politici interne i proceduri de supraveghere a respectrii aplicrii politicilor i procedurilor privind independena; - politici i proceduri care s permit identificarea intereselor sau relaiilor dintre cabinete/societi i membrii acestora cu clienii;- politici i proceduri privind monitorizarea evitrii obinerii veniturilor cabinetului/societii de la un singur client;- modalitatea de folosire a diferiilor parteneri i echipe pentru prestarea unor servicii profesionale care reprezint pri dintr-un contract ncheiat cu un client;- politici i proceduri care s interzic membrilor cabinetului/societii i altor persoane, care nu fac parte din echipa de audit i servicii conexe, s influeneze rezultatul nivelului de asigurare angajat;- comunicarea sincronizat a politicilor i procedurilor cabinetului/societii, inclusiv orice schimbri ale acestora, tuturor colaboratorilor i angajailor, incluznd instruirea corespunzatoare i formarea lor continu;- desemnarea unui membru cu experien al managementului cabinetului/societii drept delegat responsabil pentru supravegherea functionrii adecvate a sistemului de protejare a independenei;- mijloace de a informa partenerii i personalul de conducere al clienilor i al entitilor lor raportoare c trebuie s rmn independeni fa de cabinetul/societatea prestatoare de servicii profesionale;- un mecanism disciplinar, pentru a asigura conformarea cu politicile i procedurile stabilite;- politici i proceduri pentru a nsrcina colaboratorii i angajaii cabinetului/societii s comunice nivelurilor superioare orice chestiune privind independena i obiectivitatea care i preocup; acestea include i informarea membrilor cabinetului/societii asupra procedurilor deschise mpotriva lor;- includerea suplimentar n echip a unui profesionist contabil care s supravegheze lucrrile efectuate sau pentru a da recomandrile necesare cerute. Aceast persoan ar putea fi angajat din afara cabinetului/societii/grupului sau s fie cineva din interiorul lor, care nu a fost membru al echipei de audit i servicii conexe;- consultarea unei tere persoane, cum ar fi un comitet de administratori independeni, un organism profesional de reglementare sau un alt profesionist contabil;- rotirea personalului cu funcii de conducere;- comentarea problemelor privind independena cu comitetul de audit sau cu alte persoane din conducerea clientului;- elucidarea, cu comitetul de audit sau cu alte persoane din conducerea clientului, a naturii serviciilor prestate i a mrimilor onorariilor percepute;- politici i proceduri care s protejeze membrii echipelor de audit i servicii conexe s nu ia decizii manageriale sau s-i asume responsabiliti care, de drept, revin clientului;- implicarea altui cabinet/societate pentru a realiza sau a realiza din nou o parte din nivelul de asigurare al angajamentului;- implicarea altui cabinet/societate pentru realizarea din nou a serviciilor care nu necesit un nivel de asigurare acordat clientului, n msura n care acesta i asum responsabilitatea serviciilor prestate;- eliminarea unei persoane din echipa de audit i servicii conexe, cnd are participri financiare personale care pot crea o ameninare la adresa independenei.Cnd msurile de protejare a independenei, artate mai nainte, sunt insuficiente pentru a elimina sau reduce la un nivel acceptabil ameninrile la adresa independenei sau cnd cabinetul/societatea consider necesar s nu elimine activitile, situaiile sau interesele care creeaz ameninarea, atunci singura msur util va fi aceea de a refuza contractul privind acordarea nivelului de asigurare angajat sau de a se retrage din acest contract.

Masuri interne ale societatii pentru protejarea independentei:importanta independentei acordata de conducerea societatii si modalitatea de implicare a membrilor echipelor de profesionisti contabili in audit, servicii conexe pentru satisfacerea interesului publicproceduri si politici de implementare si monitorizare a controlului calitatii nivelului de asigurare al angajamentului contractat cu clientulpolitici de independenta documentate privind identificarea amenintarilor la adresa independentei, identioficarea masurilor de protejare, evaluarea imprtantei acestora si aplicarea masurilor pentru eliminarea sau reducerea amenintarilorpolitici interne si proceduri care sa permita identificarea intereselor sau relatiilor dintre societate si clientii serviciilor prestatepolitici si proceduri privind monitorizarea evitarii obtinerii veniturilor societatii de la un singur clientun mecanism disciplinar pentru a asigura conformarea cu politicile si procedurile stabilite

75.Protejarea independenei prin normele legale i profesionale.Natura msurilor de protejare care urmeaz a fi aplicate va varia n funcie de mprejurri.Aceste msuri se impart n trei categorii:msuri de protejare create de profesie, legislaie sau reglementri;msuri de protejare stabilite n cadrul contractului ncheiat cu clientul beneficiar al serviciilor profesionale;msuri de protejare stabilite n cadrul propriilor sisteme i proceduri ale cabinetelor/societiilor.

76.Manifestri de familiarism ameninare la adresa independenei.

Riscul ca expertul contabil s fie influenat de personalitatea i calitile clientului, s fie prea atent la interesele clientului, afectarea ateniei expertului de cunoaterea de mult timp a tuturor problemelor cleintului, ceea ce paote conduce la o ncredere excesiv n client i la testarea insuficient a informaiilor prezentate de acesta.

88.Obligaiile etice ale experilor contabili i contabililor autorizai, salariai.

profesionitii contabili salariai trebuie s fie loiali att vizavi de angajator, ct i fa de profesie, aceste dou exigene fiind uneori n contradicie.Prima condiie a unui angajat este de a susine obiectivele eticei legitime ale organizaiilor profesionale.Totodat nu poate fi obligat un angajat:-s violeze legislaia;-s ncalce regulile i normele profesiei,-s mint auditorii angajatorului su;-s semneze o declaraie care conine distorsiuni ale realitii.Dac profesionistul contabil salariat nu reueete s rezolve oproblem important care constituie un conflict ntre angajai i exigenele profesionale, dup ce au fost epuizate toate ealoanele (pn la administratori), el nu are alt alegere dect s demisioneze; motivele unei astfel de decizii sunt notificate angajatorului, dar obligaiile de confidenialitate i interzic s informeze tere persoane (n afar de cazul c o prevedere legal sau o norm profesional prevd aceast obligaie).sprijin profesional acordat altor colegi: ndeosebi cel care are autoritate recunoscut de ctre ceilali (n analiza, n judecarea n mod profesional a diferendelor de opinie);competena profesional prin care un profesionist contabil nu trebuie s induc n eroare patronul despre gradul de pregtire sau experien pe care l deine;prezentarea informaiilor financiar-contabile n ntregime, cu onestitate, n mod profesional i astfel nct s fie nelese n contextul lor.Informaiile s descrie clar natura adevrat a tranzaciilorcomerciale, activelor, pasivelor, s ordoneze intrrile cronologic i adecvat.

89.Investigaii i sanciuni pentru nerespectarea normelor de comportament.

n raport de gravitatea abaterilor svrite, sanciunile sunt:Mustrare: comportamentAvertisment:-absena nemotivat de la ntrunirea A.G. a filialeisau de la Conferina Naional.Suspendarea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat pe o perioad de timp de la 3 luni la un an: -absena nemotivat de la dou edine consecutiveale AG ale filialei sau ale CN;-neplata cotizaiei anuale i/sau a celorlalte obligaiibneti, la termenele stabilite de Regulament, pe durata unui an calendaristic;-nerespectarea normelor privind aprarea ipstrarea secretului profesionalInterzicerea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat, O.G. 665 n Rgulamentul de Organizare i Funcionare a Corpului, la sanciuni, art.134, este prevzut sanciunea Interdicia dreptului de exercitare a profesiei pentru opt abateri disciplinare.SURSA: O.G. 65/1994 modificat ROF al Corpului 1995.

90. Protejarea independenei prin clauze contractuale cu clientul.

Experii trebuie s ntocmeasc i s menin un sistem de precauii care s fac parte integrant din controlul intern din ntreaga sa firm, din structura de conducere a firmei sale (chestionar referitor la independen).Sistemul de precauii trebuie s includ:- proceduri interne scrise care trateaz cerinele,ameninrile i riscurile la adresa independenei;- comunicarea activ i n scris a cestor proceduri fiecrui profesionist i personalului;instruirea i controlul sistematic;- desemnarea profesionitilor de nivel superior ca responsabili pentru actualizarea acestor proceduri, comunicarea acestor actualizri i supravegherea funcionrii sistemului respectiv;- o cerin de documentare a fiecrui client, dac au existat circumstane sau fapte care au ameninat independena expertului i dac au fost observate astfel de riscuri, ce precauii au fost luate pentru a evita, elimina sau reduce riscul ameninrilor la adresa independenei;- saniuni pentru nclcarea politicii n domeniul independenei de ctre angajaii firmei de expertiz contabil.

Acini de intimidare ameninare la adresa independenei.

ameninri legate de interesul propriu:

Financiar: direct (dependena de onorarii, onorarii restante, teama de a pierde cleintul) i indirect;ameninri legate de autocontrol (implicarea auditorului n alte lucrri n cadrul aceleai firme);familiarism sau ncredere prea mare n client (testarea insuficient a informaiei furnizate de client);cunoaterea de mult vreme a clientului;personalitatea i calitatea clientului;intimidarea de ctre un client prea dominant, ceea ce impune EC s acioneze n manier subiectiv.

110.Ameninri legate de intimidare descriere.Posibilitatea ca expertul s fie intimidat de o ameninare sau de un client dominant i s se team de consecinele ce decurg din acionarea de o manier obiectiv.

111.Onorariile i independena descriere.Cnd onorariile primite de la un client, sau de la un grup de care aparine acest cleint, reprezint o parte important din onorariile brute totale ale proprietarului contabil liberal sau ale cabinetului n ansamblu, dependena fa de acest client sau grup trebuie examinat cu atenie, cci independena poate fi pus n cauz.Organismele membre ale IFAC stabilesc reguli i furnizeaz instruciuni membrilor lor referitoare la acest subiect; acestea trebuie s fie n concordan cu nivelul de dezvoltare a profesiei contabile, cu situaia economic a fiecrei ri.Serviciile profesionale nu trebuie s fie propuse sau efectuate unui client pe baz de acorduri sau contracte conform crora facturarea onorariilor este condiionate de importana problemelor descoperite sau de rezultatele acestor servciii.n rile n care facturarea onorariilor condiionat de rezultat este autorizat de legislaia sau de normele organismului, aceste misiuni trebuie limitate la acelea pentru care independena nu este obligatorie.Onorariile fixate de tribula sau de alt autoritate public nu sutn considerate ca intrnd n aceast categorie. Dimpotriv, onorariile facturate procentual sau alte metode similare sunt considerate ca intrnd n aceast categorie.

112.Ce se nelege prin publicitate n profesia contabil?Publicitatea n profesia contabil se face n limitele stricte prevzute de Codul etic i fr a fi afectate interesele celorlali membri ai CECCAR. n acest sens, trebuie avut n vedere:informarea obiectiv a publicului;

decena;

cinstea;

ncrederea;

bunul gust.

113.Care sunt condiiile cerute unei aciuni de promovare atunci cnd publicitatea nu este autorizat?s aib ca obiect aducerea al cunotina publicului sau a acelor sectoare ale publicului care sunt interesate, a faptelor, ntr-un mod care s nu fie fals, s nu induc n eroare i s nu produc decepii;

s fie de bun sim;

s fie demn din punct de vedre profesional;

s evite repetarea frecvent, ostentativ a numelui contabilului profesionist independent;

s evite promovarea personal excesiv.

114.Calitile membrilor, condiii pentru meninerea acestora.Activitatea membrilor Corpului se caracterizeaz prin:tiin, competen i contiin;

independen de spirit i de interes material;

moralitate, probitate i demnitate;

Pentru meninerea acestor caliti, fiecare membru trebuie s:s i dezvolte necontenit cultura;

acorde toat atenia pentru orice problem examinat;

i exprime opinia fr nici o ezitare; s se exprime clar, categoric i ferm;

nu dea niciodat ocazia de a se afla n situaia s nu poat s i exercite liber profesia, s nu-i exercite libertatea de gndire;

considere c independena sa trebuie circumscris, n orice mprejurare, regulilor stabilite de Corp

117.Ce este i ce conine Programul naional de formare i dezvoltare profesional continu?Programul-cadru conine programul de pregtire iniial adresatpersoanelor absolvente ale examenului de acces la profesie ncurs de efectuare a stagiului, precum i dezvoltarea profesionalcontinu adresat experilor contabili i contabililor autorizai membriai CECCAR i tuturor profesionitilor contabili din economie.Programul de pregtire iniial3. Pregtirea profesional a stagiarilor (absolvenilor examenului deacces la profesia contabil) este parte component a PNDPC ise realizeaz n conformitate cu prevederile Regulamentuluiprivind efectuarea stagiului i examenului de aptitudini n vedereaaccesului la calitatea de expert contabil i de contabil autorizat,aprobat prin hotrre a Consiliului Superior.Dezvoltarea profesional continu4. Programul este structurat pe 10 domenii (discipline) obligatoriiale activitilor ce constituie preocupri ale profesionitilor contabili,i anume: nelegerea i aplicarea Standardelor Internaionale de RaportareFinanciar; Audit i certificare; Contabilitate financiar; Contabilitate i control de gestiune; Fiscalitate; Evaluarea economic i financiar a ntreprinderilor; Managementul pieelor de capital; Drept Legislaie european; Doctrin i deontologie profesional; Expertiz contabil.

118.Care sunt condiiile pentru a deveni auditor de calitate n cadrul C.E.C.C.A.R.?Conditiile pentru a deveni auditor de calitate in cadrul CECCAR sunt: - sa fie in primul rand persoane fizice membre ale Corpului - sa-si depuna candidatura pentru obtinerea calitatii de auditor - sa nu fi facut obiectul vreunei sanctiuni disciplinare - sa urmeze un stagiu de formare organizat de Corp

119.Ce nelegei prin integritate?Un contabil profesionist trebuie s fie DREPT, SINCER I CORECT n realizarea sarcinilor profesionale.

120.Ce nelegei prin competen profesional i pruden?Competena profesional are dou componente de baz:.1obinerea;.2meninereaCompetena profesional presupune c profesionistul contabil trebuie s furnizeze servicii profesionale cu competen, grij i srguin i este obligat s menin n permanen un nivel de cunotine i de competen profesional care s justifice ateptrile unui client sau ale angajatorului; aceasta presupune ca el s fie la curent cu ultimele evoluii i nouti din practica profesional, din legislaie i tehnici de lucru.Dobndirea competenei profesionale cere:.3nalt standard de pregtire general, urmat de una specific;.4practic i examinare n subiecte profesionale semnificative;.5perioad de practic n domeniu.Meninerea competenei profesionale cere:.6cunoaterea continu a evoluiilor n profesia contabil (la nivel naional i internaional n contabilitate, audit i alte reglementri statutare i cerine relevante);.7adoptarea unui program care s garanteze un control de calitate n ndeplinirea sarcinilor profesionale, n conformitate cu normele naionale i internaionale.Competenele profesionale (comentariu):Un profesionist contabil salariat care lucreaz n industrie, comer, sectorul public sau n sistemul educaional poate fi solicitat pentru rezolvarea unor atribuii importante pentru care nu are formaia sau experiena necesar.

n asemenea situaii nu trebuie s-i induc n eroare angajatorul cu privire la nivelul real al competenelor sale, cernd consultana sau asistena unui specialist.

122.Ce nelegei prin comportament profesional?comportament corespunztor exigenelor profesiei contabile;

Ce nelegei prin comportament profesional?

Obligaiile profesionistului contabil:Conformarea cu legile i reglementrile relevante i evitarea oricrei aciuni care pot discredita profesia;Nefurnizarea de informaii eronate despre profesie;Sa fie cinstit i loial:S nu fac revendicri exagerate pentru serviciile pe care le ofer, calificrile pe care le posed i experiena pe care o deine;S nu ofere referine compromitoare sau comparaii lipsite de fundament privind munca desfurat de alii.

122.Cine poate exercita profesia de expert contabil i de contabil autorizat?Profesia de expert contabil i de contabil autorizat se exercit de ctre persoanele care au aceast calitate, n condiiile prevzute de Ordonana Guvernului nr.65/1994 i Ordonana Guvernului nr.89/1998 cu respectarea principiului independenei profesiei.123.Cine este expertul contabil?Expertul contabil este persoana care a dobndit aceast calitate ncondiiile Ordonanei (O.G. nr.65/1994) i are competena profesional de a verifica i de a aprecia modul de organizare i de conducere a activitii economico-financiare i de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societilor comerciale i de a verifica legalitatea bilanului contabil i a contului de profit i pierderi.Expertul contabil este specialistul care a dobndit cea mai naltCalificare n domeniul contabilitii i care are acces nengrdit la efectuarea tuturor lucrrilor profesionale, inclusiv verificarea i certificarea situaiilor financiare.

124.Cum se obine calitatea de expert contabil?Prin examen. Examenul se desfoar n baza normelor Corpului i a Regulamentului pentru efectuarea stagiului i prin examenul de aptitudini, n vederea accesului la calitatea de expert contabil i contabil autorizat.

125.Care sunt lucrrile ce pot fi executate de contabilii autorizai?n aplicarea prevederilor din Ordonana Guvernului nr. 65/1994, republicat, lucrrile ce se pot executa de ctre contabilii autorizai n cadrul contractelor de prestri de servicii, individual sau prin societi comerciale de contabilitate, sunt:- inerea contabilitii financiare i de gestiune;- pregtirea lucrrilor pentru ntocmirea situaiilor financiare;- lucrri, declaraii i operaiuni fiscale lunare i trimestriale (altele dect situaiile financiare anuale ale societilor comerciale), lucrri n partid simpl pentru persoane fizice independente i asociaii familiale etc.;- atribuii de cenzor la asociaii de proprietari/locatari, CAR-uri i diferite asociaii, fundaii etc. fr scop patrimonial.

126.Care sunt relaiile profesionitilor contabili cu clienii?

Relaiile membrilor Corpului cu clienii se stabilesc prin contract scris de prestri servicii, semnat de ambele pri.n afara onorariilor pentru lucrrile executate, orice alt relaie financiar cu un client ca: participaii la capital, dare/luare de mprumut de bunuri, servicii sau bani etc. este susceptibili de a afecta obiectivitatea i de a determina terii s considere c aceast obiectivitate este compromis.n cadrul ndeplinirii lucrrilor, membrii Corpului trebuie s se rezume numai la acordarea de avize de consultan profesional i s nu mpieteze activitatea de administrare, care este un atribut exclusiv al clientului.O atenie aparte se acord relaiilor personale sau familiale ale lor sau ale colaboratorilor lo cu clienii, asigurbdu-se c aceste relaii nu aduc atingere independenei lor.Stabilirea sau ntreinerea realiilor profesionale cu clienii pot antrena rspunderea pentru un prejudiciu financiar sau moral, pentru membrii Corpului.Se impune o selectare a clienilor i aprecierea situaieie membrilor Corpului n raport cu respectarea principiilor independenei i competenei.Orice nou client i orice nou lucrare solicitat de vechii clieni trebuie s fac obiectul acceptrii i ncheierii contractului dup:a) evaluarea riscurilor;b) o evaluare, respectiv o verificare privind respectarea principiului independenei profesiei;c) o apreciere a eficienei executrii lucrrilor n raport cu competena i cu mijloacele societii.Decizia final aparine expertului sau contabilului autorizat. Periodicse evalueaz aprecieaz eventualele schimbri aprute n situaia clienilor sau cabinetului/societilor lor i dac acestea genereaz noi riscuri.Evidenierea sau modificarea lucrrilor nu se poate face dect nbaza unui act adiional la contract.Profesionitii pot exprima n scris clienilor recomandri sau rezerve. n cazul contestrii lor, scrise, vor putea constitui probe exoneratoare de responsabilitate a profesionitilor contabili.n situaia imposibilitii executrii lucrrilor solicitate din cauza clientului, contractul se reziliaz.SURSA: Cartea expertului contabil i a contabilului autorizat, CECCAR, Bcureti, 2001

127.Ce este C.E.C.C.A.R.?CECCAR este persoan juridic de utilitate public i autonom, din care fac parte experii contabili i contabilii autorizai, n condiiile prevzute de O.G. nr. 65/1994, modificat.

131.Care este comportamentul profesionalismului contabil ntr-o activitate de consilier fiscal?Contabilul profesionist care presteaz servicii profesionale n domeniul fiscalitii este ndreptit s se situeze n cea mai bun poziie n favoarea unui client sau a unui patron, cu condiia ca prestaia s fie efectuat cu competen.Integritatea i obiectivitatea nu trebuie diminuate, iar opinia contabilului profesionist trebuie s fie conform legii.Dubiile pot fi rezolvate n favoarea clientului dac exist suport rezonabil pentru poziia respectiv.CE FACE SAU CE NU FACE CONTABILUL PROFESIONIST?

nu trebuie s dea asigurarea c declaraia fiscal i sfatul n materie fiscal sunt dicolo de orice ndoial;

s se asigure c cei pe care i consilieaz sunt contieni de limitele legate de sfaturile i consultana fiscal i nu interpreteaz greit exprimarea opiniei drept o afirmare a unui fapt;

n declaraia fiscal ntocmit de contabilul profesionist responsabilitatea pentru coninut revine n primul rnd clientului. Consultana, opiniile trebuie nregistrate sub forma unei scrisori, unui memorandum.

Nu trebuie s fie asociat cu nici o declaraie sau contrariu din care s se cread:

ar conine un fals sau o inducere n eroare; ar conine informaii furnizate cu nepsare sau necunoaterea real a faptului; ar omite sau ar ascunde informaia cerut, putnd induce n eroare fiscul.poate folosi estimrile n pregtirea declaraiilor fiscale.

132.Care sunt atribuiile Consiliului Superior al C.E.C.C.A.R.?- alege, dintre memebrii si, preedintele i cei 5 vicepreedini care sunt alei dintre experii contabili i un V.P. dintre contabilii autorizai;

asigur elaborarea i completarea Regulamentului de organizare i funcionare a Corpului i a Codului privind conduita etci i profesional a EC i CA, cu avizul MF i al MJ.

- Aprob normele privind desfurarea activitii curente a compartimentelor i verigilor organizatorice ale Corpului.

- Asigur administrarea i gestionarea patrimoniului Corpului.

- Delibereaz asupra tuturor problemelor privind profesia de EC i CA.

- Vegheaz ca regulamentul privind dobndirea calitii de EC i CA s fie strict aplicat.

- Asigur coordonarea i controlul activitii CF (Consiliilor filialelor); stabilete metodologia de elaborare a BVC al corpului.

- Aprob statele de funciuni al Corpului i filialelor.

- Asigur participarea n cadrul unor comisii de studii i cercetri destinate a face s progreseze profesia i tiina contabil n diverse grupe de lucru, din cadrul instituiilor guvernamentale i neguvernamentale, la solicitarea acestora.

- Decide n termen de 30 de zile, asupra contestaiilor fcute mpotriva hotrrilor luate de Comisia superioar de disciplin.Ia toate msurile necesare pentru desfurarea n bune condiii a activitii de acordare a vizei anuale pentru exercitarea profesiei i a celei de sigurare a riscului profesiei de ctre membrii Corpului.ndeplinete alte atribuii prevzute de lege, de Regulament i de hotrrile Conferinei Naionale a CECCAR.

133.Care sunt categoriile de debitori n stare de insolven crora li se aplic procedura simplificat instituit de legea nr. 85/2006?Procedura simplificat prevzut de prezenta lege se aplic debitorilor aflai n stare de insolven, are se ncadreaz n una dintre urmtoarele categorii:a) comerciani, persoane fizice, acionnd individual;b) asociaii familiale;c) comerciani care fac parte din categoriile prevzute la alin. (1) i ndeplinesc una dintre urmtoarelecondiii:1. nu dein nici un bun n patrimoniul lor;2. actele constitutive sau documentele contabile nu pot fi gsite;3. administratorul nu poate fi gsit;4. sediul nu mai exist sau nu corespunde adresei din registrul comerului;d) debitori care fac parte din categoriile prevzute la alin. (1), care nu au prezentat documenteleprevzute la art. 28 alin. (1) lit. b), c), e) i h) n termenul prevzut de lege;e) societi comerciale dizolvate anterior formulrii cererii introductive;f) debitori care i-au declarat prin cererea introductiv intenia de intrare n faliment sau care nu suntndreptii s beneficieze de procedura de reorganizare judiciar prevzut de prezenta lege.

134.Ce obigaii au filialele Corpului pe linia comunicrii cu membrii?Consiliul filialei trebuie s se asigure c toate societile deexpertiz contabil, toate sucursalele sau filialele acestora se afl sub controlul unui expert contabil sau contabil autorizat, membru al Corpului. C.F. are obligaia de a organiza i a exercita sistematic examinarea profesional a membrilor si (vezi atribuiile).

135.Conflicte de interese Circumstane de care trebuie inut seama. Descriere.Profesionitii contabili sunt deseori confruntai cu situaii care implic conflicte de ordin profesional; nu se poate stabili o list complet de situaii susceptibile de a genera conflicte de interese; ei trebuie s fie permanent ateni la factorii care dau natere la astfel de conflicte.Exist unele circumstane particulare n care responsabilitatea profesionistului contabil poate fi n conflict cu unele cerine interne i externe anume:un superior, director, administrator sau asociat poate face presiuni; relaiile familiale sau personale pot, de asemenea, genera presiuni. Trebuie descurajat orice relaie sau orice interes susceptibil de a pune n pericol, de a influena negativ integritatea profesionistului contabil;

profesionistului contabil i se poate cere s lucreze contra normelor profesionale i tehnice;

profesionistul se poate gsi ntre exigenele unui superior i aplicarea normelor tehnice i profesionale;

un conflict de interese se poate produce cnd publicarea unor informaii eronate poate avantaja angajatorul sau clientul i favoriza sau dezavantaja profesionistul contabil.

137.Cum se rezolv conflictele de etic potrivit Codului etic naional al profesionitilor contabili?Cnd se confrunta cu probleme etice importante, pentru a rezolva acest conflict, profesionitii contabili trebuie sa respecte politicile stabilite de ctre organizaia, (ntreprinderea) la care este angajat. Daca asemenea politici nu rezolva conflictul etic, trebuie sa se tina cont de urmtoarele: - sa se analizeze problema conflictual cu superiorul ierarhic imediat. Daca problema nu este rezolvata cu superiorul ierarhic imediat i profesionistul contabil se decide sa mearg la nivelul superior urmtor de conducere, superiorul ierarhic imediat trebuie sa fie ntiinat despre aceasta decizie. Daca se descoper ca eful ierarhic superior este implicat n problema conflictual, profesionistul contabil trebuie sa prezinte problema la nivelul imediat superior din conducere. Cnd eful ierarhic superior este eful compartimentului urmtoarele niveluri superioare care pot controla activitatea urmeaz sa fie directorii de resort, Consiliul de administraie, sau Adunarea generala (dup caz). - sa se solicite consultanta sau consiliere, pe baza confideniala, de la un consilier independent sau de la organismul profesional contabil, pentru a obine o nelegere a posibilelor evoluii ale situaiei. - daca conflictul de etica mai exista nc dup epuizarea completa a tuturor posibilitilor de control intern, n ultima instana profesionistul contabil nu poate avea alta soluie la unele probleme semnificative (de ex. frauda) dect sa-i dea demisia i sa prezinte un memorandum informativ unui reprezentant corespunztor al acelei organizaii (ntreprinderi). 138.Ce sunt serviciile profesionale? Care sunt caracteristicile eseniale ale unei profesii contabile?Orice serviciu care necesit competene contabile sau similare ndeplinite de ctre un profesionist contabil, cuprinznd misiuni contabile, de audit, consilier fiscal, consilier de gestiune financiar.

140.Care sunt organele cu atribuii de control n cadrul C.E.C.C.A.R., la nivel central i teritorial?4. Conferinta national este organul superior de conducere si de control al Corpului.

141.Raportarea unei misiuni de compilare.ntr-o misiune de compilare nu se exprim nici o asigurare n raport, cu toate c utilizatorii informaiilor beneficiaz de servicii contabile. Profesionistul contabil utilizeaz cunotinele sale contabile, i nu pe cele de auditor, n scopul strngerii, clasrii i sintetizrii situaiilor financiare. Procedurile aplicate n astfel de misiuni nu au drept scop s permit furnizarea unei asigurri asupra situaiilor financiare respective; utilizatorii acestor informaii sunt ncreztori totui c beneficiaz de intervenia unui profesionist care aduce cunotinele i competenele sale la elaborarea acestor situaii financiare.

142.Ce conine Declaraia Consiliului Superior al Corpului privind punerea n aplicare i nsuirea cerinelor etice?Consiliul Superior al Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia dorete s atrag atenia tuturor profesionitilor contabili asupra necesitii de a da urmare prezentei Declaraii. 1. C.E.C.C.A.R., ca membru al IFAC, are responsabilitatea de a promova norme de nalt conduit profesional i s se asigure c cerinele etice sunt respectate, iar nerespectarea lor va fi investigat, lundu-se msurile care se cuvin. 2. Misiunea de a pregti cerine etice detaliate aparine Consiliului Superior al C.E.C.C.A.R.

3. Adoptarea cerinelor etice internaionale ale IFAC de ctre C.E.C.C.A.R. nu va asigura n mod obligatoriu aplicarea acestor norme de conduit stabilite. De aceea, C.E.C.C.A.R. elaboreaz prevederi normative adecvate cerinelor etice aplicabile tuturor misiunilor profesionitilor contabili.

4. C.E.C.C.A.R. asigur consultan i ndrumri care s ajute la rezolvarea conflictelor de etic ale profesionitilor contabili. Stabilirea unui compartiment de interpretare/ndrumare/consultan trebuie s aib urmtoarele caracteristici: - obiectivele lui i procedurile de funcionare trebuie s fie transparente i promovate larg n rndul membrilor; - procedurile de funcionare trebuie s ofere sigurana c se va ine seama numai de ntrebri rezonabile din partea membrilor i c cel care ntreab rspunde pentru formularea clar a faptelor i circumstanelor; - cei nsrcinai s ofere consultan trebuie s aib un nivel corespunztor de autoritate i o experien tehnic suficient pentru a acorda asemenea ndrumri; - cererile vor fi fcute de obicei pe baz de confidenialitate iar rezultatele oricror interpretri/consultan/ndrumri pot face obiectul publicrii (fr a da nume), ca modalitate de formare etic pentru toi profesionitii contabili. Pentru a rspunde cerinelor din prezentul paragraf, n cadrul Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai funcioneaz Departamentul de etic, comisiile de apel i comisiile de disciplin, atribuiile acestora fiind stabilite prin hotrri ale Consiliului Superior.

5. Punerea n aplicare a cerinelor etice va fi susinut de introducerea unui program menit s asigure Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia c membrii individuali cunosc toate cerinele etice i consecinele nerespectrii acestor cerine. Asemenea informaii pot fi comunicate membrilor, individual, prin manuale, publicaii tehnice, reviste profesionale, rapoarte n legtur cu audieri i activiti disciplinare, programe referitoare la pregtirea profesional continu, publicaii, pres financiar i de afaceri i rspunsuri privind cerinele de consultan de la comitetul specific.

6. Profesionitii contabili vor respecta cerinele etice care i privesc, fr s fie nevoie de constrngeri sau sanciuni. n ciuda acestui fapt, se pot produce cazuri n care astfel de cerine sunt ignorate n mod flagrant sau pe care acetia nu le respect din eroare, omisiune sau din lipsa de nelegere a lor. Este n interesul profesiei i al tuturor membrilor ca publicul larg s aib ncredere c nerespectarea cerinelor etice ale profesiei va fi investigat i, acolo unde este cazul, vor fi luate msuri disciplinare.

7. Profesionitii contabili trebuie deci s fie pregtii s justifice orice abatere, de la cerinele etice. Nerespectarea cerinelor etice sau incapacitatea de a justifica abaterile de la acestea pot constitui abateri profesionale care pot da natere unor aciuni disciplinare.

8. Puterea aciunii disciplinare este stabilit prin reglementrile C.E.C.C.A.R.

9. Msurile disciplinare pot aprea, de obicei, n urma unor probleme ca: - nerespectarea normelor generale de baz i specifice aplicabile tuturor misiunilor profesionitilor contabili; - nerespectarea regulilor de etic; - conduit discreditabil sau dezonorat.

10. Investigaiile disciplinare vor ncepe, de obicei, ca rezultat al unor plngeri; structurile centrale i locale ale Corpului trebuie s ia n consideraie toate plngerile. Investigaiile pot, totui, s fie introduse din oficiu de C.E.C.C.A.R. sau de ctre o entitate administrativ, fr s fie fcut o plngere. Investigaiile pot fi fcute verbal sau prin coresponden. Trebuie ntotdeauna ntiinat membrul mpotriva cruia se face plngere, precum i cel care a fcut plngerea. Acolo unde exist o disput, se poate ncerca o conciliere, fie prin comisiile de disciplin ale filialelor, fie prin comisiile de arbitraj ale acestora.

11. Poate fi oportun s se fac publicitate procedurilor disciplinare i de apel. Astfel, sunt informai att membrii, ct i publicul larg. Totui, aspectele de confidenialitate i tipul nclcrilor trebuie s fie luate n consideraie atunci cnd se decide metoda de publicitate.

143.Enumerai 8 atribuii ale adunrii generale ale filialei C.E.C.C.A.R.1) Ia cunotiin. dezbate si aproba. prin vot deschis, raportul Consiliului filialei pentru exercitiul financiar expirat si raportul cenzorilor asupra gestiunii financiare a Consiliului fihialei. 2) Aproba, prin vot deschis, b.v.c. al filialei pentru exercitiul financiar viitor si executia b.v.c pentru cxercitiul financiar expirat. 3) Ia cunostinta de raportul Consiliului filialei privind rezultatele analizei activitatii profesionale a expertilor individuali si a societatilor comerciale controlate, in vederea asigurarii bunei exercitri a profesiei de expert contabil si de contabil autorizat pe teritoriul filialei. Aprob lista experti1or contabili individuali si a societatilor ce vor fi analizate in anul urmator. 4) Noul R.O.F.: alege si revoca presedintele si doi membri ai Comisiei de disciplina a filialei. 5) Alege si revoca pe membrii C.F.C., presedintele si membrii comisiei de cenzori. 6) Propune. dintre membri sai, candidatii pentru C.S. 7) Adopta lista membrilor de onoare ai filialei. 8) Stabileste masurile necesare pentru indeplinirea altor atributii prevazute de acte normative sau de Hot. ale C.S.

149.Care sunt competenele Comisiei de Disciplin a Filialei?Comisia de disciplina de pe lnga consiliul filialei este competenta sa sancioneze abaterile disciplinare savrsite de expertii contabili si contabilii autorizati, membri ai filialei, cu domiciliul in raza teritorial a acesteia, chiar dac abaterile au fost svarsite in raza teritoriala a altei fihiale. Fac exceptie plngerile privitoare la fapte svrsite de membrii Consiliului Superior si ai consilillor filialelor, de presedintii Consiliului Superior si ai consiliilor filialelor, precum si de persoanele fizice straine carora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat in Romnia, care se depun la Comisia superioara de disciplina. Plngerea indreptata impotriva unui membru al Corpului se adreseaz consiliului falialei din care face parte acestia, cu exceptia situatiilor in care competenta apartine Comisiei superioare de disciplina, pentru care plngerile se depun la Consiliul Superior.

150.Care sunt competenele Comisiei de Disciplin a Filialei?Comisia de disciplina de pe lnga consiliul filialei este competenta sa sancioneze abaterile disciplinare savrsite de expertii contabili si contabilii autorizati, membri ai filialei, cu domiciliul in raza teritorial a acesteia, chiar dac abaterile au fost svarsite in raza teritoriala a altei fihiale. Fac exceptie plngerile privitoare la fapte svrsite de membrii Consiliului Superior si ai consilillor filialelor, de presedintii Consiliului Superior si ai consiliilor filialelor, precum si de persoanele fizice straine carora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat in Romnia, care se depun la Comisia superioara de disciplina. Plngerea indreptata impotriva unui membru al Corpului se adreseaz consiliului falialei din care face parte acestia, cu exceptia situatiilor in care competenta apartine Comisiei superioare de disciplina, pentru care plngerile se depun la Consiliul Superior.

154.Care sunt principiile fundamentale ale eticii n audit nscrise n Codul etic?

INTEGRITATE drept, sincer, cinstit;OBIECTIVITATE corect, fr idei preconcepute;COMPETEN PROFESIONAL lucrri efectuate cu grij i srguin, pstrarea la zi a nivelului de cunotine profesionale;CONFIDENIALITATE pstrarea secretului profesional;PROFESIONALISM comportament corespunztor exigenelor profesiei contabile;RESPECTAREA NORMELOR TEHNICE I PROFESIONALE executarea lucrrilor conform normelor tehnice i profesionale aplicabile, urmnd concomitent satisfacerea cerinelor clientului sau angajatorului i dac sunt compatibile cu exigenele integritii, obiectivitii i independenei.

157. Sediul central al Corpului este n Municipiul Bucureti.

CECCAR are 42 de filiale fr personalitate juridic n fiecare reedin de jude i n Municipiul Bucureti.Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia este astfel organizat nct s-i poat ndeplini atribuiile de organism de autoreglementare.Pentru mbuntirea managementului la nivel central i local s-au luat o serie de msuri, cum ar fi:a). Modificarea organigramei Corpului, n sensul punerii centrului de greutate al gestiunii profesiei pe structuri executive (departamente, sectoare).b). Clasificarea filialelor Corpului n funcie de volumul de activitate i numrul de membri in 5 categorii (grade), care s constituie baza determinrii indicatorilor de alocare a resurselor n cadrul Corpului:Categoria 0 peste 3.000 membriCategoria I peste 600 membriCategoria II 301 600 membriCategoria III 101 300 membriCategoria IV pn la 100 membri.

La 31 decembrie 2004:filiale categoria 0 1 filial (Bucureti)filiale categoria I 10 filiale filiale categoria II 12 filialefiliale categoria III 17 filialefiliale categoria IV 2 filiale

Organizare la nivel central:Organe de decizie Conferina NaionalConsiliul SuperiorBiroul PermanentPreedintele CorpuluiPentru urmrirea punerii n aplicare a msurilor hotrte de Biroul permanent, Consiliul superior i Conferina naional i asigurarea legturii ntre organele alese i organele executive ale Corpului s-a nfiinat Secretariatul organelor de conducere ale Corpului. Modul de organizare i funcionare precum i atribuiile secretariatului organelor de conducere ale Corpului se stabilesc prin hotrre a Consiliului Superior.

Verificarea gestiunii financiare a Corpului este asigurat de ctre cenzori, care sunt alei pentru o perioad de patru ani, de Conferina naional ordinar, prin vot deschis, dintre membrii Corpului care nu fac parte din Consiliul superior

Comisii care funcioneaz pe lng Consiliul Superior:Comisia Superioar de DisciplinComisia Central de ArbitrajComisia de Apel

Organe de execuie

Director general executivDepartamente, direcii, sectoare, birouri

Seciunile Corpului se organizeaz pe categorii profesionale, i anume:seciunea experi contabiliseciunea contabili autorizai

Organizare la nivel de filial 1.. Organe de decizieAdunarea GeneralConsiliul filialeiBiroul PermanentPreedintele filialeiComisii care funcioneaz pe lng Consiliul filialei:

Comisia de DisciplinComisia de ArbitrajComisia de Apel

2. Organe de execuieDirectorul executiv al filialeiSectoare Sector eviden TablouSector stagiu i dezvoltare profesional continuSector etic i control respectare normeBirou expertize contabileBirou administrativ

156.Care sunt abaterile disciplinare ale membrilor care se sancioneaz cu suspendare?Suspendare cauzat de:1.absena nemotivat de la ntrunirea a dou edine consecutive ale adunrii generale a filialei sau ale Conferinei Naionale;2.Neplata cotizaiei anuale sau/i a celorlalte obligaii bneti la termenele stabilite de Regulament, pe durata unui an calendaristic,3.nerespectarea normelor privind aprarea i pstrarea secretului profesional.

160.Care sunt obligaiile de comunicare n cazul aplicrii de sanciuni disciplinare membrilor? Aplicarea unei sanctiuni disciplinare trebuie sa fie adusa la cunostinta publiculul prin:a) afisarea unui extras al hotarrii de sanctionare la sediul filialei Corpului, al directiei generale a finantelor publice si controtului financiar de stat judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si a tribunalului, insotita de publicarea acestuia intn-un ziar local de larga circulatie; b) comunicarea masurii, in scris, directiei generale a finantelor publice si controlului financiar de stat judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si tribunalului

162.Explicai n ce const stagiul pentru a participa la examenul de aptitudini n vederea obinerii calitii de expert contabil i de contabil autorizat.n perioada de stagiu, stagiarul este obligat s efectueze minimum 200 de ore pe semestru, n timpul orelor normale de munc ale tutorelui de stagiu sau potrivit programului de stagiu n sistem colectiv.(6) n ultimele 6 luni de stagiu, tutorele de stagiu trebuie s acorde stagiarului, la cerere, un concediu nepltit de cel puin 30 de zile pentru pregtireaexamenului de aptitudini la profesiile de expert contabil si de contabil autorizat.

163.Cum se face alegerea n Consiliul Superior al Corpului?Alegerile pentru Consiliul superior se fac prin vot secret; sunt declarati alesi candidatii care au obtinut minimum dou treimi din numrul voturilor exprimate. n cazul n care candidaii nu ntrunesc aceast majoritate se organizeaz al doilea tur de scrutin, la care sunt declarai alesi cei care au ntrunit majoritatea simpl a voturilor exprimate.

169.Care sunt potrivit legii atribuiile C.E.C.C.A.R.?n art. 19 din O.G. nr. 65/1995 sunt enumerate urmtoarele atribuii:

1.organizeaz concursul de admitere;organizeaz efectuarea stagiului;organizeaz susinerea examenului de aptitudini pentru accesul la profesia de expert contabil i de contabil autorizat;elaboreaz: programele de consurs, n vederea accesului laprofesie, reglementrile privind stagiul i examenul de aptitudini care se avizeaz de M.F., urmrindu-se armonizarea cu prevederile Directivelor Europene n domeniu.2.Organizeaz evidena experilor contabili, a contabililor autorizai i a societilor comerciale de profil, prin nscrierea acestora n Tabloul Corpului.

3.Asigur buna desfurare a activitii experilor contabili i acontabililor autorizai.

4. Elaboreaz i public normele privind activitatea profesional i conduita experilor contabili i a contabililor autorizai, elaboreaz ghidurile profesionale n domeniul financiar contabil;

5.Elaboreaz, n colaborare cu instituiile guvernamentale, standardele privind evaluarea societilor comerciale, precum i a unor active sau bunuri ale acestora.

6.Sprijin formarea i perfecionarea profesional a experilor contabili i a contabililor autorizai, prin programe anuale de pregtire continu, organizate n diverse forme,astfel nct la acestea s aib acces toi membri activi.7.Apr prestigiul i independena profesional a membrilor sin raporturile cu autoritile publice, organisme specializate, precum i cu alte persoane juridice i fizice din ar i strintate.8.Colaboreaz cu asociaiile profesionale de profil din ar i dinstrintate.9. Editeaz publicaii de specialitate.10.Alte atribuii stabilite prin lege sau regulament.SURSA: OG 65/1995 modificat.

170.Ce se nelege prin calitatea de persoan juridic a Corpului?Corpul este nfiinat cu statut de persoan juridic i, prin urmare, ndeplinete sau are atributele unei persoane juridice.Persoana juridic e o colectivitate de oameni, constituit n condiiile legii, care capt anumite drepturi i anumite obligaii necesare atingerii scopului lor. ( A. Vrlan, Drept comercial i economic romnesc, Ed. Mirton, Timioara, 1998).Elementele constitutive ale persoanelor juridice sunt (acelai autor):.8 organizarea de sine-stttoare;.9 patriminiul propriu;.10 scopul determinat.Aceste elemente le are i CECCAR, are, de asemeni, capacitatea de folosin care se refer la drepturile i obligaiile care corespund scopului pentru care a fost nfiinat (persoana juridic) i capacitatea de exerciiu.Are capacitatea de exerciiu din momentul constituirii organelor sale de conducere.Corpul reprezint profesia, n raport cu alte instituii din Romnia i din afara rii.Relaiile cu begetul directe;Are cont n banc;ntocmete BVC;Organizeaz contabilitate proprie, ntocmete bilan propriu potrivit legii;Gestioneaz ntregul patrimoniu al Corpului, inclusiv pe cel dat n administrare operativ filialelor;Coninutul capacitii de folosin i de exerciiu este dat de atribuiile ce le are Corpul (interne i externe).SURSA: O.G. nr. 65/1994, Cartea Expertului Contabil i Contabilului Autorizat, Ed. CECCAR, Bucureti, 2001.

176.Care sunt elementele principale pe care le conine Declaraia anual depus de membrii CECCAR n vederea obinerii vizei de exercitare a profesiei?Privind activitatea desfasurata pentru stabilirea cotizatiei

178.Care sunt sursele de finanare ale CECCAR?taxa de nscriere la examenul de EC i CA;taxa de nscriere n Tabloul Corpului;Cotizaii anuale asupra veniturilor;Donaii, vnzri de publicaii proprii;Alte venituri.

189.Care sunt rspunderile profesionitilor contabili?n O.G. nr.65/1994 modificat, la Seciunea a IV-a sunt prevzute rspunderile experilor contabili i ale contabililor autorizai i anume:Rspunderi n exercitarea profesiei

190.Disciplinar (condiionri).11 raport de munc concretizat printr-un contract de munc;.12 existena unui regulamnet;.13 abaterea disciplinar

191.Administrativ (contravenional).14 svrit cu vinovie;.15 sanciune prin avertisment,.16 fapta prevzut de lege sau alt act normativ cafiind contravenie se sancioneaz chiar dac este svrit fr intenie.

192.CIVIL .17 ontractul;.18 fapta;.19 prejudiciul;.20 cauzalitatea;.21 VinoviaSURSA: O.G. nr.65/1994 modificat ROF al Corpului 1995.

193. Prezentai i explicai cele 6 principii fundamentale prevzute n Codul etic naional al profesionitilor contabili.INTEGRITATE drept, sincer, cinstit;OBIECTIVITATE corect, fr idei preconcepute;COMPETEN PROFESIONAL lucrri efectuate cu grij i srguin, pstrarea la zi a nivelului de cunotine profesionale;CONFIDENIALITATE pstrarea secretului profesional;PROFESIONALISM comportament corespunztor exigenelor profesiei contabile;RESPECTAREA NORMELOR TEHNICE I PROFESIONALE executarea lucrrilor conform normelor tehnice i profesionale aplicabile, urmnd concomitent satisfacerea cerinelor clientului sau angajatorului i dac sunt compatibile cu exigenele integritii, obiectivitii i independenei.

194.Cum se exercit profesia de expert contabil i de contabil autorizat?Profesia de expert-contabil i de contabil-autorizat se exercit de ctre persoanele care au dobndit legal aceast calitate. Exercitarea se realizeaz numai de ctre persoanele fizice sau juridice, membre ale Corpului, nscrise n tablou. Tabloul se public anual n Monitorul Oficial al Romniei. Att experii contabili ct i contabilii autorizai pot exercita profesia individual ori n societi comerciale de expertiz contabil.Att experii contabili ct i contabilii autorizai nu pot efectua lucrri pentru agenii economici sau pentru instituii unde sunt salariai i pentru cei cu care angajaii lor sunt n raporturi contractuale ori se afl n concuren. De asemenea, le este interzis s efectueze lucrri pentru agenii economici, n cazul n care sunt rude sau afini pn la gradul al patrulea, inclusiv soi-soii ale administratorului, ori n situaia n care exist elemente care atest starea de conflict de interese sau de incompatibilitate.SURSA: Cartea expertului contabil i contabilului autorizat, CECCAR, Bucureti, 2001;Codul privind conduita etic i profesional a experilor contabili i contabililor autorizai din Romnia, Seciunea 3, Exercitarea profesiei.

195.Care sunt drepturile membrilor C.E.C.C.A.R.?dreptul de exercitarea profesiei pe ntreg teritoriul rii.

196.Ce reprezint Codul etic naional al profesionitilor contabili?Codul etic naional al profesionitilor contabili din Romnia stabilete norme de conduita pentru profesionitii contabili i formuleaz principiile fundamentale care trebuie respectate de ctre profesionitii contabili n vederea realizrii obiectivelor comune. Profesionitii contabili din Romnia acioneaz n diferite entiti i ramuri ale economiei naionale ca liber-profesioniti sau ca angajai; scopul de baza al Codului, trebuie insa ntotdeauna respectat.

198.Care sunt condiiile pentru acordarea vizei de exercitare a profesiei de ctre membrii CECCAR?Depunerea declaratiei anuale si plata cotizatiilor

199.Ce conine jurmntul pe care un membru l depune la nscrierea n Tabloul Corpului?ceccar10"Jur s aplic n mod corect i fr prtinire legile rii, s respect prevederile Regulamentului Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai i ale Codului privind conduita etic i profesional a experilor contabili i contabililor autorizai, s pstrez secretul profesional i s aduc la ndeplinire cu contiinciozitate ndatoririle ce mi revin n calitate de expert contabil (contabil autorizat)".

202.Care sunt principalele orientri strategice ale CECCAR pentru perioada 2005 2010?Organizarea profesiei;> Exercitarea profesiei;> Interesul public;> Educaie;> Parteneniatul sector public-sector pnivat;> Dezvoltarea serviciilor pentru membri;> Activitatea intemational.

204.Care sunt atribuiile Comisiilor de disciplin de pe lng filialele Corpului i ale Comisiei Superioare de Disciplin?Comisia superioar de disciplin de pe lng CS al Corpului este o comisie de sancionare n materie disciplinar pentru abateri de la conduita etic i profesional a membrilor CS al Corpului.Comisia de disciplin a filialei

Comisiile vegheaz la respectarea codului etic i a regulamentelor i normelor corpului;Sanciunile se aplic n funcie de abaterile disciplinare, de gravitatea nclcrii i urmrile acesteia, precum i de persoana n cauz.

205.Ce este i cum funcioneaz Comisia de disciplin a unei filiale CECCAR?Sancioneaz abaterile disciplinare svrite de EC, CA, membri ai filialei,cu domiciliul n raza teritorial a acesteia, chiar dac abaterile au fost svrite n raza teritorial a altei filiale.ntiineaz preedintele CF i pe reprezentantul MF despre reclamaiile primite (excepie reclamaiile ndreptate mpotriva membrilor BP ale filialelor sau ale profesionitilor i societilor strine care se adreseaz Comisiei superioare de Disciplin.Comisia lucreaz n plenul su. Cea superioar rezolv contestaiile fcute mpotriva hotrrilor Comisiilor de disciplin ale filialelor. Termenul de contestare este de 30 de zile, iar raportul dispune de cel mult 30 de zile pentru a pregti un raportul i pentru a-l susine n faa Comisiei superioare.Comisia superioar de disciplin ntocmete o culegere cu toate soluiile proprii pronunate, ct i cu cele pronunate de comisiile de disciplin ale filialelor, publicndu-le anual n revista Corpului. Comisia de disciplin a filialei judec potrivit Regulamentului comisiilor de disciplin.

206.Care sunt atribuiile Conferinei Naionale a CECCAR?aprob ROF, aprob Codul privind conduita etic i profesional a EC i CA i completrile ulterioare avizate de MF i MJ.Stabilete direciile de baz i msurile necesare pentru asigurarea bunei exercitri a profesiei de EC i CA.Examineaz i aprob, prin vot deschis raportul de activitate prezentat de CS pentru exerciiul (expirat) ncheiat i raportul cenzorilor asupra gestiunii financiare a CS.Aprob prin vot deschis bilanul contabil, execuia bugetului de venituri i cheltuieli pentru exerciiul ncheiat, precum i BVC al exerciiului viitor, prezentate CS.Aprob, prin vot deschis, organigrama CS, sistemul de salarizare pentru anul urmtor, precum i principiile i criteriile de organizare i salarizare ale aparatului propriu i ale aparatelor Consiliului filialelor.Aprob, prin vot deschis, sistemul de acordare i cuantumul cheltuielilor de deplasare i reprezentare n Consiliile Corpului pe anul urmtor, la propunerea preedintelui Consiliului Superior.Alege i revoc C.S., referitor la rezultatele alegerilor privind renoirea mandatelor membrilor Consiliului Corpului, inclusiv revocarea celor alei.Aprob, prin vot deschis, nivelul indemnizaiilor pentru organele alese ale Corpului, nivelul cotizaiilor de membru i al taxelor pentru examinare. Aprob, prin vot deschis, nivelul indemnizaiilor pentru organele alese i al taxelor de nscriere n evidena Corpului.Aprob, planurile anuale de activitate ale CS i ale Consiliilor filialelor.Hotrte, supra propunerilor de sancionare disciplinar a membrilor Consiliului i al Consiliilor filialelor formulate de Comisia superioar de disciplin.Stabilete anual cotizaia, pe trane de venit.Alte atribuii stabilite de lege, Regulament i propriile hotrri.

208.Listai 6 situaii de incompatibiliti i conflicte de interese n exercitarea profesiei de expert contabil i contabil autorizat conform normelor etice ale Corpului.

Profesionitii contabili sunt deseori confruntai cu situaii care implic conflicte de ordin profesional; nu se poate stabili o list complet de situaii susceptibile de a genera conflicte de interese; ei trebuie s fie permanent ateni la factorii care dau natere la astfel de conflicte.Exist unele circumstane particulare n care responsabilitatea profesionistului contabil poate fi n conflict cu unele cerine interne i externe anume:un superior, director, administrator sau asociat poate face presiuni; relaiile familiale sau personale pot, de asemenea, genera presiuni. Trebuie descurajat orice relaie sau orice interes susceptibil de a pune n pericol, de a influena negativ integritatea profesionistului contabil;

profesionistului contabil i se poate cere s lucreze contra normelor profesionale i tehnice;

profesionistul se poate gsi ntre exigenele unui superior i aplicarea normelor tehnice i profesionale;

un conflict de interese se poate produce cnd publicarea unor informaii eronate poate avantaja angajatorul sau clientul i favoriza sau dezavantaja profesionistul contabil.

210.Principalele prevederi ale Codului etic referitoare la confidenialitate.Confidenialitatea este strict, n afar de cazul n care a primit oautorizaie special de a divulga informaiile sau n caz de obligaii legale sau profesionale.Profesionitii contabili trebuie s se asigure c persoanele angajate sub orice form-subalterni sau colaboratori respect aceleai reguli de confidenialitate.Confidenialitatea se refer numai la divulgarea informaiilor; ea implic, de asemenea, faptul c informaiile primite nu sunt folosite de profesionistul contabil n beneficiul su personal sau al unui ter.Acest principiu nu se aplic divulgrii informaiilor care permit profesionistului contabil s ndeplineasc obligaiile sale, stabilite prin normele profesionale.n interesul publicului i al profesiunii, normele profesionale trebuie s defineasc conceptul de confidenialitate i s furnizeze o orientare asupra naturii i ntinderii obligaiilor legate de confidenialitate i asupra circumstanelor n care divulgarea de informaii primite n cursul exercitrii unei misiuni trebuie autorizat sau cerut.Obligaiile de confidenialitate sau secret profesional sunt nscrise n legislaia fiecrei ri.Pentru a stabili dac informaiile confideniale pot fi divulgate, trebuie avute n vedere urmtoarele aspecte (cu titlu de exemple):- cnd divulgarea este autorizat de client: dac intereseletuturor prilor (cu deosebire teri) pot fi lezate;- cnd divulgarea este cerut de lege sau cnd existobligaii profesionale de divulgare:i. profesionistul trebuie s fac apel la judecata sa, pentru a determina tipul de informaii care pot fi divulgate; trebuie s se evite situaiile care implic fapte sau opinii nejustificate sau nejustificabile;ii. profesionistul trebuie s se asigure c persoanele careprimesc informaiile sunt destinatarii coreci ai unor astfel de informaii, adic cu abiliti s primeasc astfel de informaii;iii. profesionistul trebuie s stabileasc dac divulgarea i consecinele acesteia implic responsabilitatea sa.Se recomand, n toate aceste cazuri, consultarea organismului profesional i/sau a unui avocat.

211.Ce nelegei prin Supravegherea Public?Art.37 din OG nr.65/1994, modificat prin OG nr.17/2007 prevede: Activitatea Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia se desfoar sub supravegherea autoritii de stat, reprezentant de Ministerul Finanelor Publice.n realizarea atribuiilor de supraveghere public n domeniu, Ministerul Finanelor Publice poate delega atribuiile sale unui alt organism, n condiiile legii.Persoanele desemnate de Ministerul Finanelor Publice s efectueze supravegherea public a activitii Corpului Experilor Contabili i Contabili Autorizai din Romnia au urmtoarele ndatoriri:a) particip la Conferina naional i la edinele Consiliului Superior, fr drept de vot;b) sesizeaz ministrul finanelor publice ori de cte ori hotrrile Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia contravin reglementrilor legale. Hotrrile respective devin aplicabile numai dup pronunarea acestuia.

212.Care sunt lucrrile ce pot fi executate de experii contabili?1. inerea sau supravegherea contabilitii i ntocmirea bilanului contabil:2. acordarea asistenei privind organizarea i inerea contabilitii, inclusiv n cazul sistemelor informatice,3. elaborarea i punerea n aplicare a procedeelor contabile, a planului de conturi adaptat unitii, a contabilitii de gestiune, a tabloului de bord, a controlului de gestiune i controlul prin buget, n baza i respectarea normelor generale, efectuarea de analize economico-financiare.4. analiza structurilor financiare;5. analiza gestiunii financiare i a rentabilitii capitalului investit;6. tehnici de analiz i de gestiune a fondului de rulment;7. sistem de leasing, factoring etc.;8. determinarea situaiilor financiare i de gestiune prin rapoarte pocentuale;9. elaborarea de tablouri de finanare i planuri de trezorerie,10. elaborarea de tablouri de utilizri i resurse,11. asisten n prevenirea i nlturarea dificultilor unitii. efectuarea de audit financiar contabil, ca:12. diagnostic financiar;13. creterea, rentabilitatea, echilibrul i riscurile financiare,14. audit intern, organizarea sau controlul regularitii i sinceritii sistemului;15. studii, asisten pentru realizarea de investiii financiare;16. audit i certificarea bilanului contabil. efectuarea de evaluri patrimoniale:17. evaluri de bunuri i active patrimoniale;18. evaluri de ntreprinderi i de valori mobiliare pentru vnzri, succesiuni, partaje, donaii sau la cererea celor interesai;19. evaluri de elemente intangibile.efectuarea de expertize contabile:>amiabile (la cerere);>contabil-judiciare;> arbitraje n cauze civile,>expertize de gestiune. f. executarea de lucrri cu caracter financiar-contabil, ca:> ntocmirea de situaii periodice;> consolidarea conturilor i bilanului,> ntocmirea de planuri de finanare pe termen mediu i lung. g. executarea de lucrri cu caracter fiscal, ca:> studii i consultaii pe probleme de ordin fiscal;> participarea la ntocmirea i depunerea declaraiilor fiscale;> asisten n probleme de TVA i impozite;> fiscalitate imobiliar;> asisten n aplicarea tarifului vamal;> asistarea contribuabilului cu ocazia verificrilor. h. efectuarea de lucrri de organizare administrativ i informatic:> organigrame, structuri, definiri de funcii;> legturi ntre servicii, circulaia documentelor i informaiilor;> analiza i organizrea fluxului informaional,> formarea profesional continu;> contribuii la protecia patrimoniului unitii;> mecanizarea i automatizarea prelucrrii informaiilor, alegerea echipamentelor;> alegerea softurilor necesare.

213.Care sunt atribuiile reprezentantului Ministerului Economiei i Finanelor pe lng consiliile filialor?Reprezentantul Ministerului Finanlelor de pe lnga consiliul filialei are urrnatoarele atribulii: a) participa la lucrarile adunarii generale, ale Consiliului filialei, ale Biroului permanent si ale Comisiei de disciplina, fara drept de vot; b) sesizeaza Corpul Experilor Contabili si Contabililor Autorizati cu privire la aprobarea sau refuzul de inscriere in evidenta acestuia de catre consiliile fihialelor, pe care le considera nelegale; c) sesizeaza Comisia superioara de disciplina cu privire la hotarrile comisiei de disciplina a filialei pe care le considera nelegale; d) sesizeaza reprezentantul Ministerului Finantelor de pe lnga Consiliul superior asupra hotarrilor consiliului fihialei, care contravin reglementarilor legale, precum si cu privire la cazurile prevazute la lit. b si c.

214.Care sunt rspunderile membrilor CECCAR? Dar sanciunile disciplinare care se aplic acestora?n O.G. nr.65/1994 modificat, la Seciunea a IV-a sunt prevzute rspunderile experilor contabili i ale contabililor autorizai i anume:Rspunderi n exercitarea profesiei215.Disciplinar (condiionri)iv. raport de munc concretizat printr-un contract de munc;v. existena unui regulamnet;vi. abaterea disciplinar216. Administrativ (contravenional)vii. svrit cu vinovie;viii. sanciune prin avertisment,ix. fapta prevzut de lege sau alt act normativ cafiind contravenie se sancioneaz chiar dac este svrit fr intenie.217.CIVIL x. contractul;xi. fapta;xii. prejudiciul;xiii. cauzalitatea;xiv.Vinovia

n raport de gravitatea abaterilor svrite, sanciunile sunt:

Mustrare: comportamentAvertisment:

xv.absena nemotivat de la ntrunirea A.G. a filialei sau de la Conferina Naional.Suspendarea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau de contabil autorizat pe o perioad de timp de la 3 luni la un an:

xvi.absena nemotivat de la dou edine consecutive ale AG ale filialei sau ale CN;

xvii. neplata cotizaiei anuale i/sau a celorlalte obligaii bneti, la termenele stabilite de Regulament, pe durata unui an calendaristic;xviii. nerespectarea normelor privind aprarea i pstrarea secretului profesional

Interzicerea dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat, O.G. 665 n Rgulamentul de Organizare i Funcionare a Corpului, la sanciuni, art.134, este prevzut sanciunea Interdicia dreptului de exercitare a profesiei pentru opt abateri disciplinare.SURSA: O.G. 65/1994 modificat ROF al Corpului 1995.

218.Care sunt abaterile disciplinare ale membrilor care se sancioneaz cu interdicie?

RSPUNS:Interzicerea este aciunea de a interzice. Interzice nseamn a opri pe cineva de la ceva, a nu permite s fac ceva, a prohibi... interdicie este prevederea legal prin care se interzice svrirea anumitor fapte sau acte (DEX).CAZURI DE INTERZICERE

Absena nemotivat de la trei reuniuni consecutive ale AG ale filialei sau ale Conferinei Naionale;Publicitatea fr respectarea prevederilor Cdului privind conduita etic i profesional a experilor contabili i a contabililor autorizai din Romnia;Neplata cotizaiei anuale i a celorlalte obligaii bneti aferente unui an calendaristic;Condamnarea membrului Corpului pentru svrirea unei fapte penale care, potrivit legii, interzice dreptul de gestiune i de administrare a societii comerciale de profil;executarea unei pedepse private de libertate pentru svrirea unei fapte care nu interzice dreptul de gestiune i de administrare a societii comerciale de profil;neplata la buget, n termenul i n cuantumul prevzut de lege, a impozitelor cuvenite statului asupra onorariilor ncasate de ctre persoane fizice;nclcarea normelor de lucru privind exercitarea profesiei;refuzul de a pune la dispoziia organelor de control ale Corpului documentele privind activitatea profesional;practicarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fr viz anual pentru exercitarea profesiei legal constituite.

219.Care sunt competenele Comisiei Superioare de disciplin?Comisia Superioar de Disciplina are urmtoarea competenta: a) analizeaza plangerile referitoare la abateri de la conduita etica si profesionala ale membnbor Consiliului Superior si ai consiliilor filialelor, facnd propuneri de sanctionare a acestora Conferintei Nationale care hotaraste; b) solutioneaza plangerile referitoare la abaterile de la conduita etic si profesional a presedintilor Consiliului Superior si consiliilor filialelor, precum si a persoanelor fizice strine carora le-a fost recunoscut dreptul de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat in Romnia si aplica, dupa caz, sanctiunile prevazute in art. 16 din O.G. nr. 65/1994, aprobata si modificat prin Legea nr.42/1995, cu modificarile si completarile ulterioare; c) rezolva contestatiile formulate impotriva hotarrilor disciplinare pronunate de comisiile de disciplina ale filialelor. d) aplica sanctiunea interzicerii dreptului de a exercita profesia de expert contabil sau contabil autorizat membribor Corpului care au savrsit abateri grave Comisia superioara de disciplina este formata din 5 membri titulari si 5 membri sup1eanti, astfel: a) presedintele si 2 membri, experti contabili, alesi de Conferinta Nationala dintre membrii Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romnia, care se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita; b) 2 membri desemnati de ministrul finantelor. In ace1easi conditii sunt desemnati si supleantii. Mandatul membrilor comisiei este de 4 ani. Pot face contestatii la Comisia superioara de disciplina impotriva hotarrilor comisiilor de disciplina ale filialelor toti cei interesati, precum si consiliile filialelor. Termenul de contestare este de 30 de zile de la data comunicrii hotarrii comisiilor de disciplina ale filialelor. In perioada de judecare a contestatiei se suspenda aplicarea prevederilor hotarri de sanctionare, pentru lucrarile incepute. Raportorul dispune de cel mult 30 de zile pentru a pregati raportul si pentru a-l sustine in fala Comisiei superioare de disciplina la termenul stabilit. In cazurile prevazute la punctul a) din competentele Comisiei superioare de disciplina prezentate mai sus, hotarrea de sanctionare se supune dezbaterii Conferintei Nationale, care o poate confirma sau infirma. Contestarea sanctiunilor hotarte de Conferinta Nationala se face la sectia de contencios administrativ a curtii de apel, in termen de 30 de zile de la data instiintarii oficiale a celui in cauza. Membrii Comisiei superioare de disciplina sunt raspunzatori de pastrarea secretului profesional in exercitarea mandatului lor. Hotarrile Comisiei superioare de disciplina pot fi contestate la Consiliul Superior al Corpului, in termen de cel mult 15 zile calendaristice de la luarea la cunostinta. Contestalia nu suspenda aplicarea hotrarii. Pentru constituirea jurisprudentei disciplinare, Comisia superioara de disciplina intocmeste o culegere cu toate solutiile proprii pronuntate, cat si cu cele pronuntate de comisiile de disciplina ale filialelor, publicndu-le anual in revista Corpului.

220.Care este logo-ul CECCAR i ce conine sigla CECCAR?Logo-ul CECCAR: tiin, Independen, Moralitate Sigla CECCAR este compusa din: 0 carte-registru, simboliznd insemnul profesiei; Un caduceu toiagul de crainic al zeului Hermes, avnd ca insenm divin doi serpi incolaciti, pretuit in Grecia antic, ca avnd valoare de simbol diplomatic; emblema Corpului simbolizeaza rolul de crainic al profesionistului contabil, pe care il are atunci cnd red imaginea fidela, corecta si completa a patrimoniului contabilizat sau expertizat; deviza tiin, Independen, Moralitate atribute esentiale ale exercitarii profesiei.

222.In ce const procedura de acordare a vizei anuale de exercitare a profesiei?a) achitarea n ntregime a obligaiilor fa de Corp pe anul curent;b) plata la bugetul de stat, n cuantumul i la termenul prevzut de lege, a impozitelor cuvenite statului asupra onorariilor ncasate de la beneficiari;dovada asigurrii pentru riscul profesional;d) dovada c nu au suferit nici o condamnare care, potrivit legislaiei n vigoare, interzice dreptul de gestiune i de administrare a societilor comerciale (prezentarea certificatului de cazier judiciar sau declaraie pe propria rspundere);e) nu au svrit fapte care s ncalce obligaiile prevzute de lege, precum i regulile privind conduita etic i profesional, potrivit pct.124 i 125 din Regulamentul de Organizare i Funcionare a Corpului, pentru care s fi fost sancionai de comisia de disciplin cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei, pe toat durata suspendrii, precum i cu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei;f) depunerea declaraiei anuale privind activitatea desfurat n anul expirat completat la toate rubricile;g) depunerea de dovezi privind dezvoltarea profesional continu potrivit Normei 38, respectiv 40 de ore de pregtire profesional/an calendaristic;h) prezentarea unei adeverine medicale din care s rezulte c ndeplinete condiia prevzut de art.4(1) lit.a i art.5 din O.G.nr.65/1994 i este apt din punct de vedere fizic i psihic pentru exercitarea profesiei de expert contabil i, respectiv, de contabil autorizat. n situaia n care se impune, se va prezenta i un certificat medical privind starea de sntate eliberat de ctre o Comisie de specialitate stabilit de Corp.Acordarea vizei se concretizeaz prin semntur i prin tampila filialei pus n csua special rezervat n carnetul de membru al Corpului, precum i prin eliberarea autorizaiei de exercitare a profesiei pe anul respectiv.Aciunea de acordare a vizei anuale pentru exercitarea profesiei se desfoar pn la data de 15 februarie, dup care filialele au obligaia:a. s afieze la sediul filialei, la instanele de judecat, Camera de Comer i Industrie, Oficiul Registrului Comerului etc. lista membrilor Corpului, care au obinut viza anual i au dreptul s exercite profesia;b. s nainteze la Aparatul Central o informare asupra modului de realizare a acestei aciuni, menionnd numrul membrilor care au obinut viza anual, din numrul total de membri ai Corpului;

223.Care sunt condiiile pentru a deveni expert contabil; precizai nivelul de pregtire teoretic i practic necesare.Examenul se desfoar n baza normelor Corpului i a Regulamentului pentru efectuarea stagiului i prin examenul de aptitudini, n vederea accesului la calitatea de expert contabil i contabil autorizat.

Schematic:

EXAMENDE ADMITERE privind accesul (media minim 7, iar pe discipline 6)STAGIU (3 ani, tutore)(200 ore semestru )+ pregtire deontologic i doctrin profesionalEXAMEN DE APTITUDINI (art.2, O.G.89/1998)

EXPERT CONTABIL CONTABIL AUTORIZAT

PROBE

SCRISE ORALE

COMENTARII20.Pentru a fi nscrii la concursul de admitere, candiadii trebuie s ndeplineasc anumite condiii:EXPERT CONTABIL

au capacitatea deplin de exerciiu.au studii economice superioare n specialitatea contabilitate-finane, cu diplom recunoscut de MEN i practic n specialitate de cel puin trei ani, sau studii economice superioare i practic n specialitate de cel puin cinci ani.Nu au suferit nici o condamna