58147508 Cum Se Leaga o Carte 2

download 58147508 Cum Se Leaga o Carte 2

of 25

Transcript of 58147508 Cum Se Leaga o Carte 2

TIPURI DE CR I CUSUTEa) Cr i monofascicol tip A5. Crticica (Broura A5) are forma unui caiet A5 capsat cu 2-3 capse obinuite. b) Cr i cusute n fascicole, cuprind un numr de fascicole, care sunt cusute la cotor ntre ele, prin diferite metode, apoi copertate n carton acoperit cu pnz, piele, vinilin, hrtie cu diferite modele, autocolant etc. Aceasta e metoda clasic de confec ionare a cr ilor. Nu ne vom ocupa de acestea, cel pu in deocamdat. Despre aceste cr i am gsit mai de curnd multe informa ii n limba englez i voi posta cteva adrese. c) Cr i cusute bloc. Acestea pot cuprinde pn la 250 de pagini (125 file hrtie 8Og/mp) sau 300 de pagini pentru hrtie sub 60-75 g/mp. - Formatul W-245 (24,5cm 17,2cm); - Formatul Y-255 (25,5cm 18,8cm); - Jumtate de A3 (05A3)

a - Cartea (Broura) A5Cartea monofascicol format A5 (Broura) Crticica (broura) are forma unui caiet format mic (cele folosite n clasele primare) i se capseaz dinspre copert spre interior cu 2-3 capse obinuite. Metoda este valabil pentru un document (o brour) cu maximum de circa 70 de pagini (pentru hrtia de 8Og/mp), maximum 80-90 de pagini (hrtie de 60-75 g/mp). Este indicat pentru tiprirea cursurilor, lucrri de laborator etc., pentru studen ii care iau aceste cursuri de pe net. Se recomand n special pentru tiprirea cursurilor tip pdf montate din ppt. Cartea cuprinde: - coperta din carton A4 de 120-160 g/mp; - subcoperta din aceeai hrtie cu cea folosit pentru text; - textul propriu-zis. Iat mai jos dou pachete de brouri:

1. Editarea:Fontul folosit de mine este Bookman Old Style, mrimea 10, Caracter spacing: Scale = 90%, Spacing = normal, Position = normal. Fontul permite o citire uoar, ca mrime i estetica semnelor, fr efort deosebit al ochilor i n acelai timp permite o cantitate mai mare de informa ii per pagin n compara ie cu alte fonturi. Ca i Arial i Times New Roman permite i scrierea cu diacritice.

La editare n Word, se seteaz pagina astfel: hrtie format A4, n fereastra MARGINS: Orientation = Landscape, Multiple pages = Book fold, Sheets per booklet = All, cu urmtoarele margini n inch: sus = O,5, jos = O,5, stnga = O,7, dreapta = O,6, iar n fereastra LAYOUT: Header = O,2 i Footer = O,3.

Practic pe o coal format A4 orizontal sunt cte dou pagini pe fiecare parte (fa i verso). Din acest motiv, se va aranja textul astfel nct numrul total de pagini s fie multiplu de 4. Indiferent de numrul de pagini editat, imprimanta va stabili un numr de pagini multiplu de 4, adugnd la sfritul documentului l-3 pagini albe. Setarea paginii permite editarea de headere diferite pentru paginile cu numr par, fa de cele cu numr impar. De regul pe pagina cu numr impar se trece la header - titlul lucrrii (cr ii), iar pe paginile cu numr par - numele autorului. De asemenea se obinuiete s existe i o subcopert. ndicat este ca aceasta s fie prima pagin din document, apoi pagina a doua rmne alb, urmnd ca textul s nceap cu pagina a treia. Din motive estetice, este recomandat ca i ultima fil sau mcar ultima pagin a documentului s fie alb, adic nu text lng coperta spate. Este de preferat ca pentru copert s editm un fiier separat la care nu mai nserm numr de pagin, header i footer. Acelai lucru poate fi valabil i pentru subcopert. NOT: n situa ia unor documente cu durat scurt de via (cursuri etc.) se poate renun a la copert i subcopert.

2. Printarea:Se execut fa -verso. Prima fa a colii va avea tiprit n partea dreapt pagina nr. 1 i n partea stng ultima pagin, urmnd ca pe verso s fie n stnga pagina 2 i n dreapta penultima pagin. Printarea se va termina cu cele dou pagini de la mijloc. Se va acorda aten ie la printare, n func ie de tipul imprimantei. Dac imprimanta nu are facilitatea tipririi fa -verso, introducerea colii se va face manual, cte o coal tiprind-o mai nti pe fa , apoi reintroducnd coala pentru tiprirea pe verso. Dac tiprirea se ntrerupe dintr-un motiv oarecare, tiprirea nu se mai poate relua de la pagina rmas. Se va da o nou comand care va relua totul de la capt.

3. ndoireaColile tiprite se ndoaie n dou (de preferat, separat, bucat cu bucat) i apoi se introduc una n alta, pn se ob ine formatul brourii. Se va verifica bine dac paginile sunt puse n ordine. A nu se uita subcoperta i coperta.

Dup realizarea ctorva brouri i ctigarea unei anumite experien e se va renun a la ndoirea tuturor colilor, ndoind numai coperta, pentru a-i stabili axa de simetrie.

4. CapsareaBroura se deschide complet, i se ntoarce cu coperta n sus. Se aranjeaz colile i coperta bine suprapuse una peste alta, se nsemneaz locurile unde trebuie prins capsa i cu o sul foarte sub ire sau un ac mai gros se perforeaz locurile unde vor fi introduse capsele. Dac broura cuprinde un numr mai mare de pagini, se recomand 3 capse clasice de capsator. Corect este ca perforarea s se fac perfect vertical pentru ca gaura s fie pe ndoitura tuturor colilor. Sunt situa ii cnd colile alunec i dei la intrarea n copert orificiul este pe axa de simetrie, cnd s-a ajuns la ultima coal perforat (cea de la mijlocul brourii) gaura s nu mai fie pe axa de simetrie. Dup gurire se introduc capsele. Se poate proceda la gurire pentru o caps, apoi introducerea capsei, perforarea gurilor pentru urmtoarea caps, introducerea acesteia etc. Ideea este ca cele dou sau trei capse s fie exact pe axa de simetrie a hrtiei. Se ndoiesc capsele cu aten ie.

Capsele se introduc de la exteriorul brourii (dinspre copert) spre interiorul brourii, acordnd aten ie special alinierii lor pe axa de simetrie a coper ii.

Se va urmrii ca i la interior capsele s fie pe axa de simetrie a colii. Ele se ndoiesc ca la orice caiet, revist etc.

5. A doua ndoireSe deschide broura la mijloc, dup care se d o fil spre sfritul cr ii (aa cum se d pagina urmtoare) i se ndoaie cu aten ie, astfel nct marginile colii (de sus i de jos a pagini) s fie pe aceeai linie cu celelalte coli din prima jumtate a brouri, iar ndoirea se

face ct mai aproape posibil de capse. Dac nu sunt aliniate capsele n aceast faz vor aprea probleme. Se procedeaz n acelai mod cu fiecare fil sau cu maximum dou cte o dat, pn la sfritul brourii. Vom relua aceeai procedur i de la mijloc spre partea de nceput a cr ii.

6. Aranjarea cotoruluiSe va introduce crticica ntr-o pres de lemn simpl, pe care o voi prezenta ulterior, astfel nct cotorul s ias din pres circa 5 mm, se strnge presa i cu ajutorul unui obiect fr asperit i (mnerul unei urubelni e, ori alt obiect din metal sau plastic lefuit) se preseaz cotorul pentru a lua o form mai lat. Se poate aranja cotorul i prin baterea uoar a cotorului cu un ciocan mai mic. Se scoate cartea din pres.

n acest mod se prinde broura n pres pentru arajarea cotorului.

7. TiereaCrticica este inestetic, deoarece constatm c paginile de la mijloc sunt mai lungi i cele dinspre copert mai scurte. Se procedeaz la tierea muchiilor, folosind un cutter cu lama foarte bun i o rigl metalic. Se aeaz cartea, ca i la perforare pe un carton gros (carton, mucava etc). n cazul n care broura, dup ndoirea final are o coperta mai ngust, broura se va aeza cu aceast copert n sus, chiar dac nu e vorba de coperta-fa . Se aranjeaz rigla metalic astfel nct s permit tierea a unei fii de l-2mm din coperta mai scurt, dac eventual dup ndoire nu mai au aceeai l ime. Se apas foarte bine rigla metalic, tind cu cutterul din mai multe micri, astfel nct s tiem toat grosimea brourii...

Aezarea liniei metalice pentru tierea muchiei brourii. Aten ie deosebit la aceast faz a confec ionrii cr ii. Greeli ce pot apare: muchia tiat nu este paralel cu muchia cotorului i pagina are form de trapez; rigla s-a micat sau micrile cu lama cutterului n-au fost la acelai unghi i colile au fost tiate cu fii sub form de achii etc.

Tierea cu cutterul

8. FinisareaDac mai este cumva nevoie se prinde cartea din nou n menghina de lemn, astfel nct muchia tiat s rmn n afar 3-4 mm, i cu hrtie abraziv (mirgher) mai fin (de preferat granula ie P100, P120, P150) se finiseaz cu aten ie muchia tiat. n acest moment, crticica ar trebui s fie gata. Despre estetica coper ilor, nu mai discutm acum (tiu c se spune coperte, dar mi este cam peste limb), rmne la latitudinea i talentul fiecruia. Cel pu in, deocamdat... Sper c nu am fost plictisitor, venind cu prea multe informa ii lipsite de importan i n acelai timp sper c am fost suficient de clar pentru to i cei interesa i. Atept prerea voastr n acest sens.

b - Carte cusut n fascicoleCr ile cusute n fascicole, cuprind un numr de fascicole, care sunt cusute la cotor ntre ele, prin diferite metode, apoi copertate n carton acoperit cu pnz, piele, vinilin, hrtie cu diferite modele, autocolant etc. O fascicol cuprinde un numr de 12, 16, 20, 24... 32 pagini, n func ie de imprimant i grosimea hrtiei. Numrul de pagini este un multiplu de 4. Aceasta e metoda clasic de confec ionare a cr ilor. Nu ne vom ocupa de acestea, cel pu in deocamdat. Despre aceste cr i am gsit, de curnd multe informa ii n limba englez i voi posta cteva adrese.

FILM DOCUMENTAR DEMONSTRATIV:Am gsit un film demonstrativ (documentar), n limba englez, foarte bun, care prezint detaliat toate fazele executrii acestor cr i. El se numete Bookbinding - A Traditional Technique. Este foarte uor de gsit pe internet,. CR I: Recomand cartea Bookbinding Basics.pdf, tot n limba englez. Se gsete n multe locuri, vede i aici: http://rapidshare.com/files/116154739/Book_Binding_Basics_WW.pdf.html. O alta aici: http://www.csparks.com/Bookbinding/index.xhtml SITE: Site-ul http://bookbinding.com este, de asemeni un site cu un numr mare de cr i, deosebit de interesante, binen eles, tot n limba englez sau alt site, aici:http://www.aboutbookbinding.com/index.html Despre scule i dispozitive, lucruri interesante, aici: http://www.finecut.co.uk/bookbinding-equipment/bookbinding-accessories i ceva cu totul i cu totul special, aici: http://www.pandsengraving.co.uk/index.asp

c. Cartea Z-05A3 Confec ionarea cr ii format Z-05A3 (jumtate de A3).Se tiprete pe hrtie pentru imprimante matriceale A3, prevzut cu perfora ii laterale pentru tractarea hrtiei. Se folosete numai hrtie 1 exemplar; pentru acest tip de imprimante se fabric i hrtie n 2 sau 3 exemplare, dar hrtia acestora este foarte sub ire. Se va evita hrtia de 55 g/mp i se va folosi doar 60 g/mp. (Nu tiu dac exist i hrtie cu gramaj de 65 g/mp, care ar fi chiar mai bun). nainte de tiprire, hrtia se va tia pe jumtate, astfel nct fiecare bucat s aib o margine cu perfora ii. Aplicabilitate: cr i cu o durat mai scurt de via , de exemplu: colec ii de diferite documenta ii, cursuri studen eti care sunt publicate doar pe net, n format doc sau pdf... etc. Avantaje: deschiderea paginilor este maxim - comparativ cu cea a cr ilor cusute pe fascicole; timp foarte scurt de executare; dup tiprire se execut doar tierea din lungime a paginilor i coaserea, nu implic lipire; poate fi demontat (descusut), se pot scoate sau aduga file i reface custura cantului. Dezavantaje: aspectul cr ii este mai pu in estetic; cartea se poate tipri numai pe imprimante cu cerneal, hrtia (cred c) e prea sub ire pentru imprimanta laser. Etapele confec ionrii cr ii: 1. EDITAREA 2. Tierea n dou a hrtiei de tip tractor 3. TIPRIREA 4. TIEREA DIN LUNGIME A FILELOR 5. COASEREA CR II 6. COTORUL CR II

1. EDITAREA1.1. Pagina se va seta astfel: Hrtie format Custom size cu valorile (inch): Width = 7,7; Height = 9,84 Margini: sus = O,6, jos = O,9, stnga = 1,O, dreapta = O,4, Pages = Multiple pages = Mirror margins. n fereastra LAYOUT: Header = O,2 i Footer = O,7, n zona Header and footers se marcheaz Different odd and even.

1.2. Fontul folosit de mine este Bookman Old Style, mrimea 10, Caracter spacing: Scale = 90%, Spacing = normal, Position = normal.

1.3. Paragraful. Stilul Normal va avea urmtoarea formatare: Alinierea (Alignment) = Justified, Identation => Left = O, Right = O, Special= None; Spacing => Before = O, After = O; Line spacing = Single. Pentru o mai uoar aranjare n pagin se va crea un stil nou, al crui nume s nceap cu litera N pentru a fi situat lng Normal cu un nume uor de observat, exemplu N_B, care va avea aceleai caracteristici cu stilul Normal, cu diferen a c la paragraf va avea Identation => Left = O, Right = O, Special= First line, By = O,2.

Formatarea paragrafului pentru stilul Normal (imaginea din stnga) i stilul N_B (imaginea din dreapta)

2. TIEREA n dou a HRTIEI de tip tractornainte de tiprire, hrtia se va tia pe jumtate, astfel nct fiecare bucat s aib o margine cu perfora ii. Nu se vor folosi (pe ct posibil) coli de hrtie din cutii diferit, deoarece e posibil ca dimensiunile s difere, n func ie de fabricant. Se va proceda astfel: se ia o coal de hrtie, se pliaz o margine cu perfora ii peste cealalt margine cu perfora ii i se ndoaie exact n dou, i se preseaz bine marginea ndoit. Aceast coal ndoit, fr a fi tiat, se folosete ca ablon, pentru tierea celorlalte coli. Cu ajutorul riglei metalice i a unui cutter bine ascu it, se vor tia pachete de maxim 10 coli. Se acorda aten ie deosebit tierii, urmrind ca pachetele de coli ce reprezint cele dou jumt i de coal s fie perfect egale ca l ime, deoarece orice defec iune se va vedea pe muchia cr ii. Dac din greeal, se taie i din marginea ablonului, se procedeaz la realizarea unuia nou i nu se va continua tierea cu cel vechi, deoarece dimensiunile celor 2 buc i rezultate vor fi compromise.

3. TIPRIREAn cazul acestui format cea mai dificil etap este tiprirea. La tiprire, va trebui setat pagina imprimantei astfel: din hrtia format A4 se trece la Custom page, modificnd doar l imea (Width) = 7,4 (18,79 cm), iar lungimea (Height) rmnnd de 11,69 (29,7 cm). Se va ine cont de faptul c paginile cu numr impar trebuie s aib latura cu perfora iile n partea stng, iar paginile cu numr par, n dreapta. nainte de tiprire se va verifica fiecare coal n parte, s nu aib perfora ii incomplete, s nu rmn mici discuri de hrtie provenite de la perforare ag ate de coal, discuri ce s-ar putea s cad prin imprimant, lucru ce ar putea provoca uzura prematur sau chiar defectarea imprimantei.

Tiprirea se va face cu mare aten ie, datorit perfora iilor, colile se pot ag a unele de altele, trgnd mai multe buc i n imprimant. Pentru a preveni acest lucru se poate proceda astfel: se va da o comand de printare pentru cte 5 coli mai nti pentru paginile cu numr impar i apoi alt comand pentru celelalte 5 pagini cu numr par, ca n exemplul din imagine. Se vor introduce n imprimant pachete de cte 5 coli, care se vor aeza una peste alta decalate cte un centimetru pe lungimea colii, astfel nct s fie introdus corect n imprimant doar prima fil ce va fi tiprit, celelalte nefiind mpinse suficient. Dup plecarea primei coli i nceperea tipririi, se va mpinge tot pachetul, dar doar urmtoarea coal fiind corect introdus n imprimant, celelalte 3 fiind trase cte 1 cm, una fa de alta n exteriorul imprimantei i se continu n mod similar, pn la ultima coal, apoi tiprirea se execut pe verso, respectnd aceeai regul. Se continua cu alte comenzi de cte 5 pagini pn la terminarea tipririi. NOT: Datorit faptului c hrtia este sub ire e posibil s apar un grad de semitransparen a cernelii de pe o fa pe alta. De aceea, este indicat a se folosi programul Inksaver pentru a reduce cantitatea de cerneal la tiprite. De asemenea, culoarea fontului nu va fi Automatic, ci se va stabili Blak, prima culoare din stnga sus, apoi More colors Custom => iar aici se stabilesc valori identice ale culorilor cuprinse ntre valoarea 70 i 110. Pentru optimizarea calit ii tipririi, recomand testarea tipririi prin probe la care la care stabilim diferite valori pentru culoare font i valoare reducere cerneal prin Inksaver.

Tiprirea documentelor PDF. Dac sunt necesare prelucrri ale paginilor, n special cnd documentul pdf a fost montat din imagini, recomand ca aceasta s se fac cu PDF-Viewer, care permite export n format imagine a fiecrei pagini n parte. Dup prelucrarea imaginii (de regul: redimensionare i/sau balance, poate chiar i: decupri, colaj etc), imaginile pot fi importate n document word, care va avea pagina setat n format Z-05A3. Pentru tiprirea n format pdf neprelucrat, este de preferat deschiderea documentului cu Adobe Reader, care asigur mai multe facilit i de tiprire. Ca i la documentul clasic word, se seteaz dimensiunile hrtiei imprimantei Custom page, L ime (Width) = 7,4 (18,79 cm), iar Lungimea (Height) rmnnd de 11,69 (29,7 cm), aa cum am artat mai sus.

4. TIEREA DIN LUNGIME A FILELORMateriale i scule necesare: o bucat de carton mucava pe care se face tierea colilor tiprite, cutter cu lam foarte bun, rigl metalic i un ablon de preferat din hrtie colorat cu o lungime = 255 mm, iar l imea egal cu l imea colilor (circa 188 mm). Tierea se face n pachete de cte 5 coli. Un numr mai mare de coli permite alunecarea colilor pe timpul tierii i realizarea unei tieri cu defec iuni (ex.: marginea tiat nu este paralel cu marginea de sus a colii, rezultnd lungimi i forme diferite a filelor cr ii). Cum am mai artat, dac n mod accidental, pe timpul tierii colilor se taie i din ablon, indiferent ct de pu in, atunci se continu tierea filelor cu un alt ablon, nemaifolosindu-l pe cel afectat.

Se procedeaz la tierea la dimensiunea final a copertelor i subcopertelor, dup care se pune cartea n ordinea filelor ncepnd cu coperta fa i terminnd cu coperta spate pregtind cartea pentru urmtoarea etap. NOT: Vezi detalii despre tiere i abloane la capitolul despre tierea formatului W245.

5. COASEREA CR IInainte de coaserea cr ii se procedeaz la gurirea copertelor, astfel: -se pune ntregul pachet de file ale cr ii pe masa de lucru, cu fa a n sus, apoi peste ele se aeaz coperta spate, peste aceasta coperta fa i deasupra lor o fil prevzut cu perfora ii. -ntregul pachet (cartea) se aliniaz bine la margini prin bti uoare ale pachetului pe o suprafa dur i neted. - innd pachetul bine fixat, fr a permite alunecarea hrtiilor pe timpul opera iunii se procedeaz la gurirea copertelor n vederea coaserii cr ii; gurirea se face cu o sul de maxim 2.5 mm grosime, alegnd ca loc de gurire, centrul perfora iilor colii de deasupra, pe care o folosim n rol de ablon. -se pun copertele i ntreaga carte n ordinea fireasc, verificnd nainte de coasere corectitudinea ordinii filelor cr ii. Pentru coaserea cotorului, se aeaz cartea pe masa de lucru cu fa a n jos, avnd marginea de sus a cr ii orientat spre dreapta i marginea de jos a filelor spre stnga, cotorul cr ii fiind spre noi, ieit de pe masa de lucru circa 2030 mm. A a de cusut, n principiu de culoare alb, trebuie s fie mai rezistent i mai groas dect a a obinuit. Acul trebuie s fie un ac mare, care permite trecerea lejer a circa 4 fire de a prin urechile sale. Men ionez c o custur n patru fire de a arat mai elegant dect una n dou fire. Se introduce n ac a a n 4 fire, avnd o lungime suficient (lungimea a ei depinde at de lungimea cr ii, dar i de grosimea ei); recomand o lungime de circa 5 ori lungimea cr ii). Reamintesc, c pe mas, cartea este aezat cu coperta spate n sus i coperta fa n jos. Coaserea propriu-zis se face de la dreapta spre stnga, deci ncepnd cu gaura din dreapta noastr care corespunde cu gaura din partea cea mai de sus a paginilor cr ii, astfel:

Coaserea cr ilor - varianta 1.-prin prima gaur de la dreapta se introduce acul prin carte de sus n jos, lsnd deasupra cr ii un capt de a lung de circa 3035 cm (lungimea cr ii plus 510 cm); -acul trece prin a doua gaur de la dreapta, de jos n sus, l trecem peste a a de sus, fr s nnodm i revine de sus n jos prin aceeai gaur, apoi prin gaura a treia, de jos n sus, trecem peste a a de sus i revenim prin aceeai gaur. -practic, a a de deasupra (s-i zicem, a a superioar) rmne la aceeai lungime permanent, orientat cu captul liber spre stnga, iar captul de a cu ac (a a inferioar) face prin fiecare gaur ncepnd de la dreapta spre stnga aceleai micri: intr prin gaur de jos n sus, ocolete a a superioar i se rentoarce prin aceeai gaur. -la ultima gaur (cea din stnga) acul trece de jos n sus, se ntoarce spre penultima gaur i trece prin ochiul de a existent (prin care este trecut deja a a superioar), astfel nct s se permit o legare a celor dou capete. -nainte de executarea nodului se procedeaz la strngerea custurii ncepnd cu partea de sus a cr ii i terminnd cu partea de jos, astfel nct a a s nu rmn prea larg n unele zone ale custurii; strngerea custurii se face similar cu strngerea ireturilor la pantofi. -capetele de a rmase se nnoad definitiv i se taie la lungimea de un centimetru. -dac vrem s revenim la con inutul cr ii, n sensul s scoatem sau s mai introducem file atunci capetele a ei se las mai lungi i se face nod cu la sau dublu la (ca la ireturile pantofilor).

Coaserea cr ilor - varianta 2 - coaserea fr acn loc de ac se poate folosi o agraf (agraf simpl de pr, agraf de birou deformat n form de U lung), iar n loc de a se poate folosi un nur sub ire. - cartea este aezat pe mas n aceeai pozi ie, cu fa a n jos, cu partea de sus a paginii orientat spre dreapta: -cu ajutorul agrafei se trece a a prin prima gaur din dreapta, astfel nct un capt mai scurt, de circa 3035 cm s rmn deasupra cr ii, iar captul lung sub carte; -cu ajutorul agrafei se trage de jos n sus o por iune din a a lung, astfel nct s ias deasupra cr ii un ochi de a de circa 12 cm lungime; prin acest ochi se trece captul scurt de la dreapta spre stnga, se elibereaz agrafa de la a a lung i se trage a a lung n jos complet, ntinzndu-se bine, concomitent cu ntinderea captului scurt. - se procedeaz similar cu gaura nr 2 (G.2), G.3, G.4... G.18; -la gaura nr 19 (G.19), dup ce am trecut captul scurt prin ochiul de a , acesta, ochiul de a nu se mai strnge; se trece captul lung complet prin gaura 20 (ultima gaur din stnga), se trece prin ochiul de a de la G.19 de la stnga spre dreapta, pe lng captul scurt (captul scurt fiind trecut de la dreapta spre stnga), apoi se ntinde bine a a i apoi se nnoad cele dou capete de a .

Coaserea cr ilor - varianta 3 - coaserea definitivDac avem o carte care rmne definitiv, deci nu mai intervenim prin introducerea sau eliminarea de file se procedeaz similar ca la prima variant, cu precizarea c la fiecare gaur de la G.2 la G.18, dup ce am trecut acul cu captul lung de jos n sus, se nnoad cele dou capete i dup executarea nodului se ntoarce a a lung prin aceeai gaur de sus n jos. La terminarea coaserii se mping nodurile cu mnerul sulei (urubelni ei) spre interiorul cr ii prin gaura fiecrui nod, pentru ca nodurile s nu rmn n relief peste coperta spate, fapt ce ar da un aspect inestetic al cr ii. NOT: nainte de ntinderea definitiv a custurilor cartea se va alinia la muchiile libere prin lovirea uoar de o mas bine finisat a cr ii cu toate muchiile.

6. COTORUL CR IIn cazul cr ii cu caracter temporar nu se mai execut nici o opera iune. n cazul unei cr i cu caracter definitiv, cartea va mai suporta urmtoarele opera iuni:

Lipirea capetelor de a i a custurilor:Dup executarea unui nod dublu, capetele de a se taie la o lungime egal cu distan a dintre guri, se orienteaz capetele paralel i lipite de custur, capetele fiind orientate n sens opus unul fa de cellalt. Cu ajutorul unui flacon cu aracet de tmplrie, se ntinde un fir de aracet peste custur i apoi cu ajutorul degetelor sau cu o pensul se ntinde aracetul n lungul custurii, de o parte i de alta a acesteia, astfel nct custura s se lipeasc de copert. Acest lucru se face pe ambele fe e ale custurii, att pe coperta fa , ct i pe coperta spate de 13 ori. nainte i dup prima lipire se preseaz bine a a spre interiorul cotorului pentru a nu rmne a a n relief peste coperte. Lipirea cotorului cr ii. Se prinde cotorul cr ii ntr-o pres simpl de lemn, astfel nct cotorul s ias din pres circa 23 mm, dup care se ntinde un strat de aracet pe toat suprafa a cotorului, acordnd aten ie lipirii tuturor filelor, inclusiv a copertelor. Recomand ca la prima lipire presa s nu fie prea strns, astfel nct aracetul s intre pe ct posibil i ntre file; pentru a reui acest lucru vom ntinde aracetul cu o pensul cu prul mai scurt dect n mod obinuit, prin micri parale cu filele cr ii. Dup ntinderea aracetului, strngem bine presa i punem cartea la uscat aeznd capetele presei pe un suport, astfel nct filele cr ii s rmn suspendate, cu cotorul n sus. Lipirea cantului se repet de 23 ori.

nvelirea cotorului cr ii:Perfec ionitii pot recurge la acoperirea cotorului cu un material textil (pnz de tipografie vopsit, pnz crud de tipografie, alte materiale textile, vinilin, autocolant. Materiale textile ce se por gsi n comer sunt nanghin - o pnz dens, alb sau colorat uni n 34 culori, diferite stofe, pnze din bumbac etc. La stabilirea materialului se va verifica n ce msur aracetul trece prin acest material. Dac aracetul trece foarte uor, ori vom evita materialul, ori vom recurge la apretarea materialului nainte de folosire ntr-o solu ie de ap cu aracet pentru a diminua proprietatea higroscopic a materialului. L imea materialului pentru nvelirea cotorului se stabilete astfel: 2 cm + 2 cm + grosime cant. Deci pe fiecare copert banda de pnz va avea o l ime de 2 cm. Aceast l ime (2 cm) am folosit-o personal, dar este recomandat de toate documenta iile pe care le-am putut studia.

Tehnica lipirii cotorului:-pe coperta fa se fac dou semne la o distan de 2 cm de cotorul cr ii sau se trage o linie cu creion negru (uor de ters) paralel cu cotorul cr ii la distan a de 2 cm. -se taie materialul la l imea stabilit (2 + 2 + grosime cant) i la o lungime cu aproximativ 1 cm mai lung dect cartea. -se ntinde uniform aracet pe toat suprafa a materialului, ct i pe cantul cr ii, dup care se face lipirea astfel: cartea este aezat pe mas cu fa a n sus, cu cotorul spre noi, se pune materialul perfect pe linia trasat pe coperta fa i se ntinde bine toat suprafa a, cu micri de la mijloc spre margini, pentru a nu lsa bule de aer; se continu lipirea pe cant, dup care se ntoarce cartea i se definitiveaz lipirea (presarea) materialului pe coperta spate. -se terge cu crp curat excesul de aracet -capetele materialului care sunt n exces de o parte i de alta la partea de sus i de jos a cotorului se vor tia cu ajutorul cutterului dup uscarea definitiv a materialului.

Presarea n vederea uscrii:Pentru a preveni lipirea cr ii de alte obiecte (cr i), pe timpul uscrii de o parte i de alta a cr ii se va pune cte o coal de hrtie. Cartea astfel lipit se pune la uscat prin presare, astfel nct s fie presate att cele dou coperte ct i cantul cotorului. Dac se face strngerea cu presa de lemn, atunci ntre carte i stinghiile presei se va pune cte o bucat de material de stof mai groas, gen molton, care are rolul de a distribui presarea pe toat suprafa a materialului acoperitor. Se va ncerca, pe ct posibil, aezarea unei greut i care s apese cantul cr ii. Am constatat c exist tendin a de dezlipire a cantului pe timpul uscrii, fapt pentru care insist s se acorde aten ie special presrii cantului. Presarea se poate face i prin aezarea deasupra a ctorva cr i mai groase (mai grele). (c) d - Carte cusut n bloc Cr i cusute bloc. Acestea pot cuprinde pn la 250 de pagini (125 file hrtie 8Og/mp) sau 300 de pagini pentru hrtie sub 60-75 g/mp. Personal, am realizat cr i cu urmtoarele formate: - Formatul W-245 (24,5cm 17,2cm) are fila de carte cu dimensiunile 24,5cm 17,2cm; - Formatul Y-255 (25,5cm 18,8cm) are fila de carte cu dimensiunile 25,5cm 18,8cm; - Jumtate de A3 (05A3). Cartea este realizat pe hrtie A3 tractor (hrtie pentru imprimantele matriceale), hrtie care se taie exact n dou. n realitate formatul hrtiei nu este A3, fapt pentru care jumtatea ei nu reprezint formatul A4, deoarece este mai ngust, dar mai lung dect A4. Lungimea paginii este de 25,5 cm, iar l imea difer de formatul i de fabricantul hrtiei, fiind apropiat de l imea formatului Y255. De re inut c n acest caz se execut numai tierea din lungimea filei de carte, iar coaserea cr ii se face trecnd acul cu a a exact prin gurile realizate de fabricant.

1. EDITAREACr ile cusute bloc au tehnologia confec ionrii identic cu diferen a formatrii paginii i a dimensiunilor la tiere. Voi proceda la descrierea n detaliu pentru cartea format W-245 (24,5cm 17,2cm), iar pentru celelalte dou formate, atunci cnd exist diferen e le voi aminti la sfritul paginii. La editarea textelor format W-245 (24,5cm 17,2cm) se va avea n vedere urmtoarele:

(a)

1.1.FORMATARE PAGIN

Hrtie format A4, cu marginile (n inch) urmtoare: sus = O,57, jos = 2,64, stnga = 2,47, dreapta = O,4, Pages = Multiple pages = Mirror margins. n fereastra LAYOUT: Header = O,2 i Footer = 2,45, n zona Header and footers se marcheaz Different odd and even.

Practic pe o coal format A4 vertical sunt dou pagini, una pe fa i una pe verso, formatate n oglind (mirror margins). Constatm c paginile cu numr impar au marginea mare n partea stng, iar cele cu numr par au marginea mare n dreapta. Practic din aceast margine se va tia o fie de cca 28mm, astfel nct pagina cr ii s rmn de 172mm (17,2) cm. De ce se taie din aceast parte i nu din marginea opus? Pentru ca tietura s fie la cotorul cr ii, care va fi acoperit cu pnz.

(b)

1.2.STILURI

Este aproape obligatoriu s tim s lucrm cu stiluri. Pentru nceptorii care nu le folosesc, recomand studierea lor, pentru c redactarea unui text de lungime mare fr folosirea stilurilor este o munc extrem de dificil. Dup stabilirea stilului Normal cu fontul redat mai jos, Paragraful va avea urmtoarea formatare: Alinierea (Alignment) = Justified, Identation => Left = O, Right = O, Special= None; Spacing => Before = O, After = O; Line spacing = Single.

Formatarea paragrafului pentru stilul Normal (imaginea din stnga) i stilul N_B (imaginea din dreapta) Pentru o mai uoar aranjare n pagin se va crea un stil nou, al crui nume s nceap cu litera N pentru a fi situat lng Normal cu un nume uor de observat, exemplu N_B, care va avea aceleai caracteristici cu stilul Normal, cu diferen a c la paragraf va avea Identation => Left = O, Right = O, Special= First line, By = O,2. Not: Dac am stabili First line = O,2 pentru stilul Normal, toate celelalte stiluri ar lua automat aceast valoare, inclusiv cele aliniate central ori textul din tabele. Din acest motiv am stabilit un alt stil, subordonat Normalului, dar la care am adus modificarea de mai sus.

(c)

1.3.FORMATARE FONT

Fontul de baz, folosit n stilul Normal Fontul folosit de mine este Bookman Old Style, mrimea 10, Caracter spacing: Scale = 90%, Spacing = normal, Position = normal. Fontul permite o citire uoar, ca mrime i estetica semnelor, fr efort deosebit al ochilor i n acelai timp permite o cantitate mai mare de informa ii per pagin n compara ie cu alte fonturi. Ca i Arial i Times New Roman permite i scrierea cu diacritice. Culoarea fontului de baz: La tiprirea fa -verso e posibil ca cerneala de pe o fa s deranjeze ochiul la citirea pe cealalt fa . Pentru a preveni acest aspect recomand urmtoarele: Culoarea fontului nu va fi Automatic ci se va alege o nuan de negru, astfel: Font color => Black, apoi More color... => Custom i se stabilete pentru fiecare culoare n parte (Red, Green, Blue ) aceeai valoare, s zicem 50. Prin tipriri de prob fa -verso succesive se va stabili valoarea optim care de regul este cuprins ntre 40 i 100. De asemenea, pentru imprimantele cu cerneal exist progrmelul Inksaver, aflat aici: http://www.inksaver.com/. n func ie de puterea pigmentului cernelii prin probe succesive se stabilete gradul de reducere a cantit ii de cerneal. Despre imprimantele Laser nu prea tiu dac exist ceva n acest sens. Fontul Titlu, subtitlu (Heading 1, 2, 3...) Se poate folosi acelai font cu dimensiunea mai mare (16... 20), cu efect Shadow, Outline etc. Recomand folosirea unor fonturi speciale cum ar fi: Benguiat (TT); Carnival MF Open (TT); Cast Iron (TT); Casua_Shadou (TT); Chell Chrome Bold (TT); Fear (TT); JacobiStriped (TT); Juniper-Normal (TT); Kustom Kar (TT); MADFONT (TT); Maranallo (TT); Neige (TT); Ocean View MF Initials (TT); Uncle Bob MF Shadow (TT); Yurine Overflow (TT); Zamolxis (TT) - acesta din urm este aproximativ acelai font cu Old Romanian, fonturi folosite n scrierea romneasc veche i n cele bisericeti ortodoxe. Fontul Cap-capitol. Din motive artistic-estetice prima liter a unui capitol poate fi mult mai mare dect restul textului i cu un font artistic, de regul floral. Aten ie, nu m refer la WordArt i nici la TextBox, ci pur i simplu, dup scrierea primelor cteva cuvinte din capitol se reformateaz prima liter cu un alt font dect cel de baz.

Recomand folosirea unora dintre fonturile speciale urmtoare: Florana_Initials (TT); Parigee Initials Grand (TT); Parigee Initials Simple (TT); Preciosa (TT); Wadsworths_Industria (TT); Dearest Friend (TT); Leonardo (TT); Tropicana (TT); Medici Text (TT); Shouboat (TT) etc.

Iat cteva exemple de fonturi folosite pentru cap capitol (d) 1.4.PARAGRAFULSe va stabili alinierea Justified i nu Left pentru textul de baz i respectiv Centered pentru titluri. De re inut informa iile date la subtitlul 1.2.Stiluri, i anume c textul cr ii trebuie setat First line = O,2

(e)

1.5.COPERTA I SUBCOPERTA

Este necesar ca pentru copert s editm un fiier separat la care nu mai nserm numr de pagin, header i footer. Acelai lucru este valabil i pentru subcopert. Subcoperta este din hrtie de aceeai grosime cu cea folosit pentru con inutul textului cr ii, poate fi de culoare diferit. n principiu subcoperta este mai simpl dect coperta, ea nu trebuie s con in imagini sau elemente grafice complexe, dar fonturile titlurilor i autorului e de preferat s fie identice. Dac avem o copert simpl, atunci subcoperta poate fi identic cu coperta (acelai fiier). Din motive estetice, este recomandat ca i ultima fil sau mcar ultima pagin a documentului s fie alb, adic nu existe text lng coperta spate.

(f)

1.6.HEADER I FOOTER

Setarea paginii permite editarea de headere diferite pentru paginile cu numr par, fa de cele cu numr impar. De regul pe pagina cu numr impar se trece la header - Titlul lucrrii (cr ii), iar pe paginile cu numr par - Numele autorului. Numrul de pagin poate fi inserat n partea de sus sau n partea de jos a paginii. Att n Header ct i n Footer pot fi inserate elemente grafice, cu scop estetic. Se pot folosi simboluri botanice din fontul Wingdings, Botanical sau alte fonturi speciale cu efecte grafice. Cei avansa i n editarea n Word pot insera i imagini.

1.7.ELEMENTE GRAFICELa nceput sau sfrit de capitol sau n alte variante pot fi inserate imagini cu motive florale, geometrice etc. Dup inserare, se imaginea e transformat n Gryscale astfel: maus clic dreapta => Format picture => n fereastra Picture se stabileste Color = Gryscale n loc de Automatic. De ce acest lucru? n primul rnd pentru a vedea aspectul imaginii, care poate fi interesant color dar nu i n nuan e de gri i n al doilea rnd pentru c nu d un aspect plcut o imagine color pe o pagin cu text negru. n acest sens v recomand s vizita i urmtoarele adrese: http://iam.homewithgod.com/christianclipart/goldenbars/; http://www.iconbazaar.com/flowers/banners/index.html; http://www.iconbazaar.com/flowers/pg01.html; http://www.iconbazaar.com/bars/botanical/pg01.html; http://members.tripod.com/~Breanna__/flower2.html; http://iam.homewithgod.com/christianclipart/; Alte elemente grafice n cazul titlurilor, subtitlurilor se pot realiza accesnd Format => Borders and Shading, i stabilind borduri sau fundaluri, concomitent cu stabilirea din Format => Paragraf => Indentation => stabilind valori mai mari dect zero pentru Left i Right, att ct s ncadreze titlurile ntr-un mod plcut. Se mai pot folosi aspecte interesante introducnd titlurile n celule de tabel la care se marcheaz unele margini cu linii mai deosebite, cu fundaluri etc.

(a)

1.8.FORMATARE PAGIN ALTE FORMATE.

1.8.1.Cartea Format Y-255 (25,5cm 18,8cm); Hrtie format A4, cu marginile urmtoare: sus = O,5, jos = 2,36, stnga = 1,9, dreapta = O,4, Pages = Multiple pages = Mirror margins. n fereastra LAYOUT: Header = O,2 i Footer = 2,17, n zona Header and footers se marcheaz Different odd and even.

Setare pagin pentru fil carte format Y255 1.8.2.Cartea format Jumtate de A3 (05A3) Hrtie format Custom size cu valorile (inch): Width = 7,7; Height = 9,84 Margini: sus = O,6, jos = O,9, stnga = 1,O, dreapta = O,4, Pages = Multiple pages = Mirror margins. n fereastra LAYOUT: Header = O,2 i Footer = O,7, n zona Header and footers se marcheaz Different odd and even.

Formatare pagin pentru cartea format 05A3 (Jumtate de A3) (

b) CARTE - 2. Tiprirea2.1. Tiprirea (printarea) cr ilor format W245 i Y255 Acestea nu prezint nici o dificultate fa de tiprirea unui document obinuit. Se re ine c tiprirea se face pe ambele fe e. Hrtia imprimantei este format A4. Pentru a nu supralicita capacitatea microprocesorului i a memoriei, datorit mrimii (numrului mare de pagini) documentului, recomand mpr irea pe buc i a documentului n vederea tipririi. Exemplu: fiierul file de 150 pagini va fi mpr it n file1_pg_001-050; file2_pg_051-100; file3_pg_101-150. De inut minte: -se va reface numerotarea paginilor documentelor 2,3 i urmtoarele, deoarece numerotarea va ncepe de fiecare dat de la valoarea = 1. -se va verifica i reverifica, prin compara ie cu fiierul original, corectitudinea mpr irii fiierelor-buc i, pentru a nu sri vreo pagin sau a nu avea dubluri, n sensul ca ultima (ultimele) pagini ale unui fiier s nu fie i prima (primele) ale fiierului urmtor. Pentru mpr irea pe buc i propun varianta urmtoare: -deschidem fiierul complet (fiierul cu toate paginile); -cu op iunea Save as... salvm fiierul cu un alt nume, n sensul celor artate mai sus; -folosim n continuare op iunea Save as... de cte ori e nevoie, nct s avem numrul de fiiere-buc i stabilit; -nchidem ultimul fiier; -deschidem primul fiier-bucat i tergem paginile n plus (spre sfritul documentului), verificnd ca dup tergere s nu rmn, cumva, o pagin goal la sfritul acestui fiier. Salv i nchidem fiierul. -deschidem fiierul-bucat numrul 2. Cu op iunea Go to ne deplasm n pagina care trebuie s fie prima a acestui fiier. tergem textul din fa a acestei pagini, refacem numerotarea paginilor, ne deplasm la pagina care ar trebui s fie ultima i tergem textul pn la sfritul documentului; -procedm similar cu toate fiierele-buc i. -reverificm prin compara ie cu fiierul de baz (complet) corectitudinea fiierelor-buc i. Tiprirea, n func ie de performan a imprimantei se face printr-o singur comand de tiprire sau ini ial tiprind colile pe o fa i apoi pe cealalt fa . Aten ie deosebit n cazul n care imprimanta poate ag a i a doua (poate chiar mai multe) coal de hrtie. Cnd acest lucru are loc la imprimarea pe prima fa a colilor (paginile pare), problema se rezolv mai uor, dac, ns acest lucru se ntmpl la imprimarea pe verso, atunci trebuie refcute paginile pe ambele fe e. Pentru a preveni un accident de acest fel, propun tiprirea a cte unui numr mai mic de pagini, setnd n fereastra de printare urmtoarele: (a)

Page range => Pages = (aici se trec cifrele care reprezint numrul paginii, 11-19, ca n exemplul din imagine), iar mai jos Print = Odd pages, adic paginile fr so , urmnd ca apoi s comandm paginile 12-20 i Print = Even pages, adic doar paginile cu so .

Este de preferat ca imprimanta s fie laser, deoarece hrtia tiprit cu cerneal se poate murdri (ntinde cerneala), oricnd atunci cnd va veni n contact cu umezeala, de exemplu: mn transpirat, stropi de ap etc. Reac ia cernelii la umezeal este unul dintre dezavantajele tipririi cu cerneal.

(b)

2.2. Tiprirea (printarea) Cr ii format Jumtate de A3 (05A3)

n cazul acestui format va trebui setat pagina imprimantei astfel: din hrtia format A4 se trece la Custom page, modificnd doar l imea (Width) = 7,4 (18,79 cm), iar lungimea (Height) rmnnd de 11,69 (29,7 cm). nainte de tiprire se execut tierea n dou a hrtiei A3 tractor. La tiprire se va ine cont de faptul c paginile cu numr impar trebuie s aib latura cu gurele n partea stng, iar paginile cu numr par, n dreapta. (c) CARTE - 3. Tierea

TIEREA FILELORTierea la dimensiune a paginilor este, cu adevrat, o activitate mai dificil i mai migloas. V propun, ca cel pu in la primele 2 cr i s respecta i cele propuse de mine i s nu grbi i ac iunea prin tierea unui numr mare de coli, pentru c tierea i coaserea, de fapt, calitatea acestor opera ii dau i calitatea aspectului cr ii. O carte cu filele de lungime sau/i l ime diferit nu are aspect plcut de loc.

3.1.DESPRE ABLOANEPrima activitate, trebuie s fie, realizarea abloanelor. Este vorba de dou feluri de abloane, unul pe care l vom numi ETALON i altele, pe care le vom numi ABLOANE. ETALONUL se va confec iona din carton 120-160 g/mp., se va realiza cu mare grij, acordnd mare aten ie dimensiunilor i unghiurilor la col uri, paralelismului laturilor, calit ii tieturii etc. Etalonul permite realizarea de cr i cu mrime identic a paginii la intervale diferite de timp. El se va pstra n condi ii bune i dup el se vor realiza abloanele. Pentru fiecare format de carte se vor realiza dou etaloane. Primul cu l imea colii A4 i cu lungimea de 245 mm pentru tierea din lungime a paginii (prima etap) i altul cu lungimea de 245 mm i l imea de 172 mm pentru tierea din l ime a paginii. ABLOANELE se vor folosi la tierea filelor de carte (colilor) i vor fi realizate din hrtie de scris normal sau carton de maxim 120 g/mp. Nu se recomand carton mai gros, deoarece ablonul trebuie s permit o mulare uoar mpreun cu colile ce vor fi tiate, s permit o aliniere perfect a muchiilor cu cele ale colilor tiprite. Este bine ca ablonul s fie din hrtie colorat pentru a observa forte uor dac, din neaten ie, am tiat accidental i din marginea ablonului. Dac nu avem hrtie color, colorm muchia ablonului cu un marcher, astfel: nainte de realizarea ablonului se marcheaz cu creionul o linie pe unde va fi tiat i se coloreaz o band de 35mm l ime, band ce va rmne pe ablon dup tiere. Tierea ablonului se va face numai dup uscarea perfect a benzii colorate. Dac hrtia nu este suficient uscat, datorit umezelii, e posibil ca tietura cu cuterul s nu fie perfect, ci s aib margine scmoat, zone ale tieturii, unde coala este mai mult rupt dect tiat.

Cu ajutorul etalonului se vor realiza 45 abloane, iar apoi pe ct posibil, alte abloane se vor realiza cu abloane de bun calitate, evitnd astfel uzura etalonului, acesta din urm avnd mai mult un rol de verificare a abloanelor. Permanent trebuie s avem cel pu in 3 abloane nc nefolosite; pe msur ce trecem la folosirea unui ablon mai realizm altele de rezerv. Durata de via a unui ablon este, de regul un volum (o carte), maximum 2 volume. Recomand un ablon la o singur carte. Prin tierea repetat cu cuterul, datorit frecrii cu muchia ablonului acesta (ablonul) va prezenta uzur fizic, chiar i n situa ia cnd nu a tiat din marginea lui. Orice ablon cu uzur sau defec iune ct de mic se va arunca sau nu va mai fi folosit. Pont: Verificarea paralelismului muchiilor tiate ale colilor (abloanelor) se poate face n modul urmtor: muchiile din care s-a tiat ale colii se suprapun una peste cealalt (coala de hrtie se ndoaie astfel ca la mpturirea pe jumtate, cu diferen a c apropiem doar muchiile fr a produce ndoituri colii de hrtie.) Cu ochiul liber se observ dac cele dou muchii au (mrimi) lungimi identice. Dac se vede diferen de mrime cu ochiul liber, atunci nu vom folosi acest ablon.

3.2.CONFEC IONAREA ABLOANELOR:Tierea filelor cr ii are loc n dou etape:

Schema celor dou taieturi -Etapa nti - tierea din lungime a paginii; tietura se face din partea de jos a filelor.

Modul de aezare a filelor pentru executarea primei tieturi. -Etapa a doua - tierea din l ime a paginii; tietura se face din partea stng a paginilor cu numr impar (fa a colii).

Modul de aezare a filelor pentru executarea celei de-a doua tieturi. Pentru fiecare etap se vor realiza etaloane i abloane diferite. Dac am folosi un singur ablon pentru ambele tieturi, prima tietur nu ar fi perfect deoarece lungimea tieturii ar fi mai mare dect cea a ablonului, permi nd devieri ale riglei la captul fr ablon Dimensiunile abloanelor (etaloanelor) sunt cele prevzute (mai jos) la fiecare format de carte n parte. abloanele de la etapa a doua vor fi marcate, li se va face un semn uor vizibil, n col ul din dreapta sus.

3.3.TIEREA PROPRIU-ZISPe masa de lucru se va aeza o bucat de carton Mucava sau alt carton dens de minim 3mm grosime, cu dimensiunile de minim 27Omm 35Omm.

Se va urmri ca tieturile s nu se fac n aceeai zon a cartonului, pentru a nu produce o uzur avansat n anumite por iuni ale cartonului. Dac tiem de prea multe ori n acelai loc, e posibil ca apar fenomenul de tiere prin trre a hrtiei, de rupere a ultimei coli, a celei aflate n contact direct cu cartonul. Dac n prima etap s-ar tia din l imea colii, lungimea tieturii ar fi de circa 3Ocm. Datorit lungimii mari a tieturii, men inerea fix a riglei metalice pe timpul tieturii ar fi mai dificil. Tind mai nti din lungimea colii, vom executa o tietur de aproximativ 2lcm i o a doua, cu lungime de 24,5cm sau 25,5 cm, deci tieturile vor fi ceva mai mici dect cea de 3Ocm. Aceasta este explica ia stabilirii etapelor tierii n ordinea stabilit la punctul 3.2. Etapa nti - Tierea din lungime a filelor: Se va tia cte un pachet de 5 coli o dat (nu mai multe, deoarece exist posibilitatea alunecrii colilor ntre ele pe timpul tierii, rezultnd o tietur defectuoas), astfel: se iau 5 coli tiprite peste care se pune ablonul aliniat cu muchia de sus a ablonului peste muchia de sus a colilor iar muchia din stnga a ablonului, peste muchia din stnga a colilor. se in colile n plan vertical, colile orientate orizontal cu mna stng dinspre muchia de sus a colilor i ablonului i cu mna dreapt de muchia din partea de jos a paginii; se face alinierea muchiilor ablonului cu ale colilor, prin lovirea uoar de o suprafa solid i perfect plan din PAL melaminat sau lemn, mai nti muchiile de sus i apoi, pstrnd alinierea, se aliniaz muchiile margine stnga; se aeaz pachetul pe cartonul pentru tiere, fr a elibera minile; apoi innd bine cu mna dreapt, se elibereaz mna stng i o fixm deasupra colilor, cu degetele desfcute fixnd bine colile, eliberm mna dreapt cu care apucm i fixm rigla cu muchia dreapt a acesteia peste marginea din dreapta a ablonului, fixnd cu mna dreapt colile i rigla, n acelai timp, pentru a permite minii stngi s fixeze rigla. Mna stng va fixa rigla cu degetul mare, inelarul i degetul mijlociu, degetul inelar va fixa muchia din stnga riglei, iar degetul mic i o parte din podul palmei va fi aezat peste coli. Aceast pozi ie a minii stngi trebuie s permit micarea uoar a riglei, pentru alinierea perfect a muchiei din dreapta la marginea ablonului, fr ca partea minii care fixeaz colile s se mite. cu vrful lamei cutterului se caut marginea ablonului i apoi, men innd cutterul fix se aliniaz rigla metalic la cele dou capete ale ablonului, cam la 51Omm de margine; se face apoi o verificare cu ajutorul lamei cutterului nc n 2-3 puncte, pentru a fi siguri c rigla este aezat perfect. Dup cteva ncercri, vom constata c putem sim i cu lama cuterului marginea ablonului. se taie colile din una sau mai multe treceri ale cutterului, avnd lama perfect lipit de muchia riglei metalice. se scot cele 5 coli de sub ablon i se pun peste pachetele tiate anterior, continund cu tierea altui pachet de 5 coli. Pachete de coli tiate vor fi aezate cu dosul n sus, adic avnd pagina cu numr mic i impar n jos i pagina cu numr mai mare i par, deasupra. Ele vor fi aezate unul peste altul, alternativ, un pachet cu lcm mai spre stnga, urmtorul pachet cu 1 cm mai spre dreapta; aezndu-le n acest mod va fi mai uor la reluarea tieturii din l imea colii. De re inut c i gurirea (perforarea) se face tot cu pachete de cte 5 coli. Etapa a doua - Tierea din l imea filelor. Se face similar cu tierea din lungime a filelor, cu urmtoarele men iuni. ordinea de tiere a pachetelor este aceeai, de la nceputul cr ii spre sfritul cr ii. se ia primul pachet i se aeaz pe mas, cu fa a n sus (prima pagin din pachet n sus i ultima pagin din pachet cu fa a n jos) cu partea de sus a paginii orientat spre dreapta i marginea de jos, orientat spre stnga. pentru alinierea prin lovirea uoar de o suprafa plan, se va lovi mai nti cu muchiile din latura dreapt a paginii pare, apoi prin rotire cu 900, n sensul acelor de ceasornic se execut alinierea prin lovire uoar a muchiilor din partea de sus a paginii. n continuare se procedeaz ca la prima etap de tiere a colilor.

nainte de aceast etap se va verifica atent pozi ia paginilor, s fie toate orientate la fel pentru a preveni tierea vreunei coli din marginea cu text. De ce taie din partea stng a paginii cu numr impar i nu din partea dreapt? Pentru ca tietura s fie spre cotorul cr ii, mascnd astfel n cotorul cr ii eventualele defec iuni ale tieturilor.

3.4.DIMENSIUNILE ABLOANELOR 3.4.1. abloane pentru tierea filelor format W245Tierea din lungimea filelor W245 se face cu un ablon care are l imea identic cu cea a colii originale, respectiv l imea colii A4 (210 mm) i lungimea de 245 mm. Tierea din l imea filelor W245 se face cu un ablon de lungime = 245 mm i l ime = 172 mm. 3.4.2. abloane pentru tierea filelor format Y255 Tierea din lungimea filelor Y255 se face cu un ablon care are l imea identic cu cea a colii originale, respectiv l imea colii A4 (210 mm) i lungimea de 255 mm. Tierea din l imea filelor Y255 se face cu un ablon de lungime = 255 mm i l ime = 188 mm. 3.4.3. abloane pentru tierea filelor format Jumtate de A3 (05A3) nainte de tiprire se execut tierea n dou a colilor de hrtie A3 tractor. Dup tiprire se execut doar tierea din lungime a paginii cu ablon identic cu cel final de la formatul Y255, i anume: Lungime = 255 mm, l ime cca. 188 mm. 1. PRESA SIMPL DIN LEMN Presa din lemn ideal ar fi ca la adresa urmtoare: http://www.edenworkshops.com/Finishing_Press.html. O pres suficient de practic se poate realiza n orice atelier de balcon astfel: dou stinghii lemn (de preferat lemn de esen tare ), dou uruburi M8 sau M6 cu lungimea de 70100 mm, i dou piuli e tip fluture. Pentru a preveni uzarea lemnului se pot folosi i 4 aibe simple cu diametrul exterior de circa 25 mm. Stinghiile vor avea forme i dimensiuni identice, de form simpl, paralelipipedic, cu suprafe ele, pe ct posibil lefuite. Stinghiile se suprapun perfect, una peste cealalt i la o distan de circa 4045 mm de capete se d cte o gaur de diametru 8mm sau 6mm, n func ie de uruburile la dispozi ie. Stinghia prin care se introduce urubul s aib o gaur n care urubul s stea ct mai fix, iar cealalt stinghie va avea gurile pu in mai lejere, astfel nct stinghia s culiseze pe urub. La captul liber al uruburilor se monteaz piuli a fluture. Dimensiunile stinghiilor variaz n func ie de mrimea paginii i respectiv de numrul total de pagini al cr ii. Dac vom lega coli A4, atunci distan a dintre guri va trebui s fie de circa 320340 mm. Pentru c noi ne vom ocupa de cr i cu lungimea paginii de maxim 255mm, v propun ca stinghia s aib lungimea de circa 380 mm lungime, iar distan a dintre axa de simetrie a gurilor va fi de 29Omm. L imea stinghiilor va fi cuprins ntre minimum 4Omm i maximum 8Omm, iar grosimea ntre 15mm i 3Omm. Propun confec ionarea a dou prese, una uoar de dimensiunea stinghiei 380 15 4Omm cu uruburi M6 i una de for din lemn de esen tare cu dimensiunile 380 30 8Omm cu uruburi M8.

Aa art nite prese simple din lemn. Sus este o pres de for din lemn stratificat, cu stinghia mai lat i mai groas. Jos este o pres uoar.

2. RIGLA METALIC n magazinele de scule din Romnia exist echere din aluminiu la circa 46 RON bucata. Recomand pe cele a cror rigl are 400 mm. Rigla este prins de corpul echerului prin 3 nituri. Cu ajutorul unui dorn sau prin gurire cu un piral de 3,2 mm se elimin niturile i se scoate rigla. Aceast rigl are o l ime suficient de mare, de 40 mm, iar faptul c este gravat n relief pe ambele fe e i pe ambele laturi, previne alunecarea pe hrtie.

(a)

3. SULA (POANSON) SUB IRE Necesar 2 buc i. Exist, n aceleai magazine surubelni e cu vrf drept foarte sub iri cu diametrul de sub 2 mm. Prin ascu irea atent a vrfului pe o pnz abraziv se ob ine o sul foarte comod. Va mai fi necesar una cu diametrul de 2,53mm. Alt variant: n magazinele de acelai tip se gsete un tip de trus de urubelni e-ceasornicar, cred c marca Toya, Polonia, cu pre ul de aproximativ 4 RON, care con ine 11 piese. urubelni ele sunt foarte proaste ca urubelni e, dar se pot transforma n nite sule de toat isprava.

(b)

4. ARACET Pentru lipire se va folosi numai Aracet pentru mobil i lemn, cel pentru zugrveli este neindicat pentru hrtie. Pe pia exist flacoane de 200 ml, foarte practice. Pentru lipirea cr ilor, aracetul va fi folosit ntr-un flacon de plastic, cu capac cu vrf conic dozator - n sensul celor de la tuburile de silicon i spum. Asemenea flacoane se pot gsi n papetrie ca atare, flacon cu aracet. Doamnele care i vopsesc prul acas, tiu c exist vopsele de pr n astfel de flacoane.

(c)