57315529 Cultivarea Lavandei Tehnologie Ecologica

7
Tehnologia ecologică de cultivare a lavandei Amplasarea culturii. Lavanda este o specie perenă, care poate fi cultivată pe acelaşi loc timp de 8-10 de ani. Pentru prelungirea duratei de exploatare sunt necesare tăieri de întinerire a tufelor, executate la 10-15 cm de la sol, în aşa fel încât să nu fie produs un dezechilibru în biologia plantei, între dezvoltarea părţii aeriene şi a celei subterane. Este recomandată amplasarea plantaţiilor pe sole protejate de vânturi, însorite, cu expoziţie sudică, cu sol profund şi permeabil (Gh.V. Roman, 2002). Vor fi evitate suprafeţele îmburuienate cu buruieni perene. Administrarea îngrăşămintelor. Lavanda este o plantă care valorifică bine îngrăşămintele organice. Se recomandă folosirea gunoiului de grajd, foarte bine fermentat şi aplicat cât mai uniform, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative şi la creşterea conţinutului în ulei volatil. Pot fi aplicate 25-40 t/ha gunoi de grajd, toamna, sub arătură, înainte de înfiinţarea plantaţiilor. Mai pot fi aplicate mraniţă sau compost, la fiecare cuib, odată cu plantatul răsadurilor. Lucrările solului. Pentru înfiinţarea culturii de lavandă este recomandată o arătură adâncă, precedată eventual de o afânare adâncă la 50-70 cm (desfundare), apoi

description

levanda

Transcript of 57315529 Cultivarea Lavandei Tehnologie Ecologica

Tehnologia ecologic de cultivare a lavandei

Tehnologia ecologic de cultivare a lavandei

Amplasarea culturii. Lavanda este o specie peren, care poate fi cultivat pe acelai loc timp de 8-10 de ani.

Pentru prelungirea duratei de exploatare sunt necesare tieri de ntinerire a tufelor, executate la 10-15 cm de la sol, n aa fel nct s nu fie produs un dezechilibru n biologia plantei, ntre dezvoltarea prii aeriene i a celei subterane. Este recomandat amplasarea plantaiilor pe sole protejate de vnturi, nsorite, cu expoziie sudic, cu sol profund i permeabil (Gh.V. Roman, 2002).

Vor fi evitate suprafeele mburuienate cu buruieni perene.

Administrarea ngrmintelor. Lavanda este o plant care valorific bine ngrmintele organice. Se recomand folosirea gunoiului de grajd, foarte bine fermentat i aplicat ct mai uniform, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative i la creterea coninutului n ulei volatil. Pot fi aplicate 25-40 t/ha gunoi de grajd, toamna, sub artur, nainte de nfiinarea plantaiilor. Mai pot fi aplicate mrani sau compost, la fiecare cuib, odat cu plantatul rsadurilor.

Lucrrile solului. Pentru nfiinarea culturii de lavand este recomandat o artur adnc, precedat eventual de o afnare adnc la 50-70 cm (desfundare), apoi terenul trebuie foarte bine mrunit, nivelat i meninut fr buruieni, prin discuiri i grpri repetate.

Toamna, nainte de plantare, terenul va fi discuit adnc i va fi pregtit superficial, cu un combinator.

nfiinarea plantaiei. Lavanda se poate nmuli prin smn (semnat direct n cmp sau prin rsad) sau vegetativ (prin butai nrdcinai sau prin desprirea tufei). Att smnta ct i materialul vegetativ de nmulire trebuie s provin din culturi certificate ecologic.Cea mai frecvent folosit metod de nfiinare a culturii este cea prin rsad, deoarece pot fi obinute culturi ncheiate, fr goluri, cu plante viguroase i cu productivitate bun. Rsadurile pot fi produse n straturi reci, prin semnare n septembrie-octombrie sau primvara, foarte devreme. Se recomand ca straturile s fie de 1 m lime i 8-10 m lungime, cu poteci de 50 cm ntre ele. Suprafaa straturilor va fi cu 10 cm sub nivelul terenului i trebuie s fie foarte bine nivelat cu grebla, apoi se traseaz snulee la 10-15 cm ntre rnduri, n care se va semna. Smna utilizat trebuie s fie cu puritatea de minimum 70% i germinaia de minimum 50%. Dup semnat, rndurile vor fi acoperite cu mrani pentru a nu se forma crust. Cnd plantele au 2-3 perechi de frunze formate se va efectua rritul, lsnd circa 5 cm distan ntre plante pe rnd; plantuele smulse la rrit pot fi replantate. Pn n toamn, suprafaa stratului va fi plivit de buruieni, va fi udat, iar plntuele pot fi fasonate prin tierea tijelor florale care se formeaz.

Materialul de plantat va fi gata pentru nfiinarea culturii la nceputul lunii septembrie. n acest scop, materialul va fi scos din straturi, va fi sortat i stratificat n nisip sau sol umed, pn la plantare. De pe un hectar de straturi pot fi obinute 400.000 de rsaduri, iar pentru 1 hectar sunt necesare 20.000 de rsaduri (Gh.V. Roman, 2002).

Exist posibilitatea nmulirii lavandei prin butai nrdcinai sau materialul poate proveni din desprirea tufelor de la plantaiile vechi care sunt desfiinate. Ramurile de la baza tufei care au format rdcini pot fi folosite la plantare, existnd posibilitatea de nrdcinare a lstarilor. n acest scop n luna octombrie tufa va fi tiat la 8-10 cm deasupra solului i va fi acoperit cu pmnt. n anul urmtor, pe ramurile mbtrnite se formeaz lstari noi, bine nrdcinai. n cursul primverii, acetia vor fi muuroii, iar toamna sunt scoi i desfcui n mai muli puiei care sunt trecui n coala de fortificare un an. De la o tuf pot fi obinui pn la 200 puiei (Fl. Crciun i colab., 1977). Plantarea se efectueaz fie manual, fie semimecanizat. Se folosesc rsaduri sntoase, cu partea aerian de 10-12 cm lungime. Lavanda se planteaz la 100 cm ntre rnduri i la 50 cm ntre cuiburi pe rnd. Dac terenul este n pant, atunci plantarea trebuie efectuat pe curbele de nivel. nainte de plantare, terenul va fi marcat la distanele de plantare recomandate, apoi se ud i se administreaz mrani la cuib. Rsadul se fasoneaz, prin tierea vrfurilor lstarilor i rdcinilor la 15 cm lungime, apoi se mocirlete i se planteaz. Completarea golurilor se va face n primvar, dup pornirea n vegetaie a plantelor i poate fi repetat n toamn, folosind rsaduri special pstrate din materialul iniial.

Lucrrile de ngrijire. n culturile de lavand sunt necesare lucrri de completare a golurilor i combaterea buruienilor. nc din primul an, vor fi executate lucrri de prit i de plivit, pentru a fi inute sub control buruienile. n plantaiile tinere sunt necesare 4-6 praile, iar la plantaiile mai btrne, 2-3 praile. n primul an, va fi acordat o atenie deosebit distrugerii buruienilor perene de genul costreiului, pirului, volburei pentru a se simplifica lucrrile n anii urmtori.

Lavanda este considerat o specie rezistent la boli i duntori, dar exist unele boli, precum septorioza (Septoria lavandulae), ce pot ataca frunzele, care se usuc i cad. Pentru combaterea acestor boli, este recomandat igiena cultural i ncorporarea n adncime a resturilor vegetale, dar pot fi aplicate i stropiri n vegetaie cu zeam bordelez, n concentraie de 1%.

n anii umezi sau n zonele umede pot aprea duntori, aa cum este lcusta verde de pune (Tettygonia viridissima). Pentru prevenirea atacului, n plantaiile de lavand trebuie distruse foarte bine buruienile i trebuie executate lucrri de afnare a solului dup recoltare.

Recoltarea. Se recomand recoltarea la nflorire deplin (75% inforescene deschise), atunci cnd coninutul n ulei volatil este maxim. Trebuie s se recolteze n miezul zilei, ntre orele 10 i 14, pe timp nsorit i clduros, fr vnt, rou sau cea, pentru a exista maximum de ulei volatil n inflorescene.Recoltarea se efectueaz manual cu secera; cu o mn se apuc mnunchiul de lstari i se taie lstarii avnd grij s nu se taie poriuni cu frunze. Dup recoltare, lstarii vor fi pui n couri i vor fi transportai imediat la distilare.

Recoltarea se mai poate realiza i cu maini speciale, a cror productivitate este mare, reducnd astfel consumul de munc de la 20 muncitori pentru 1 ha, la 0,5 ha/or recoltare mecanizat.

Pentru a fi obinute inflorescee uscate, se recomand ca uscarea s se efectueze la umbr, n oproane sau poduri, ntinse n straturi subiri, pe rame, pe o perioad de 5-6 zile, pentru a fi evitat brunificarea. Inflorescenele pot fi uscate i artificial, la temperaturi de maximum 35C. Randametul de uscare este de 5-7:1.

Condiiile de recepionare prevd urmtoarele:

- pentru produsul n stare proaspt: maximum 2% resturi de tulpini florale, flori brunificate, fructificaii; maximum 0,25% corpuri strine organice; maximum 0,5% corpuri strine minerale; minimum 0,55% coninutul n ulei volatil;

- la produsul n stare uscat: maximum 5% resturi de tulpini forale, flori brunificate, fructificaii; nu se admit corpuri strine organice; maximum 0,5% corpuri strine minerale; maximum 11% umiditate; minimum 1% coninutul n ulei volatil.

Producia de inflorescene proaspete n primii 2-3 ani este de 2-3 t/ha, iar n anii urmtori poate ajunge la 5-6 t/ha. Dintr-o ton de inflorescene proaspete rezult pn la 10 kg ulei volatil (L. Muntean, 1999).

Distilarea. Obinerea pe cale industrial a uleiului volatil de lavand se realizeaz prin distilarea n ap, n ap i cu aburi, sau cu aburi, aceasta din urm fiind metoda cea mai rspndit.

Durata distilrii va fi de circa 90 de minute, dar trebuie reinut c, peste 90% din totalul cantitii de ulei se distil n primele 60 de minute. n timpul procesului de distilare, trebuie s se urmreasc ca temperatura aburului care intr n cazan s fie de maximum 150-160oC. Uleiul volatil extras i decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre pstrare i transportat n butoaie inoxidabile, care vor fi depozitate n ncperi rcoroase, ferite de foc (E. Pun, 1998).