Globalizare ecologica

of 23 /23
GLOBALIZAREA ECOLOGICĂ Studenți: Bădăluță Daniel-Ionuț Fărtăiș Daniel-Florin Fedorovici Ionuț-Adrian

Embed Size (px)

description

globalizare ecologica si efectele sale asupra omenirii

Transcript of Globalizare ecologica

Globalizarea ecologic

Globalizarea ecologicStudeni: Bdlu Daniel-IonuFrti Daniel-FlorinFedorovici Ionu-AdrianIntroducereGlobalizarea este un termen din ce n ce mai utilizat, avnd percepii i sensuri diferite, acesta fiind cuvntul cheie n cadrul economiei contemporane.Aadar, globalizarea este un termen folosit pentru a identifica un fenomen mondial nou, de contopire a pieelor de consum, a factorilor de producie, a muncii, a tehnologiei, a capitalului i, de asemenea, a capitalului natural.

Globalizarea a contribuit la o uria dezvoltare n domeniile financiare i ale schimbului internaional. A fcut ca rile s conlucreze mai bine i a dus la diverse inovaii n tiin i tehnologie. Pe lng acestea a dus ns i la degradarea mediului nconjurtor.

Globalizarea are efecte indirecte asupra stilului nostru de via. A dus la un acces mai rapid la tehnologie, la o comunicare mbuntit i la inovaie. n afar de a juca un rol foarte important n apropierea oamenilor de diferite culturi, a deschis o nou er a prosperitii i a deblocat multe canale i direcii de dezvoltare. Cu toate acestea, a creat ns i cteva puncte de ngrijorare, principalul fiind impactul pe care l-a avut i l are asupra mediului nconjurtor.

Caracterizarea procesului de globalizareProcesul de globalizare este caracterizat prin slbirea controlului statului ntr-o serie de sectoare ale vieii economice i sociale: finane, informatic, transportul bunurilor, serviciile ecologice i micrile populaiei. n alt ordine de idei, prghiile globalizrii au dus la fragmentarea statelor i a societilor, creterea gradului de violen i conflicte civile etc.Globalizarea i urmrile asupra mediului Activitii arat c globalizarea a dus la un consum mai mare, cu impact asupra ciclului ecologic. Creterea consumului duce la o producie majorat de bunuri, care duneaz mediului. Globalizarea a dus de asemenea la o cretere a transporturilor, a materialelor i alimentelor dintr-un loc n altul. Oameni care consumau alimente produse local ajung cu ajutorul globalizrii s poat consuma alimente produse n alte pri, alte ri. Cantitatea de combustibil consumat pentru transportul acestor produse nseamn o cretere a nivelului de poluare. Gazele emise duc la subierea tot mai mare a stratului de ozon, n afar de amplificarea efectului de ser. Deeurile industriale generate n urma procesului de producie este ncarcat pe nave i deversat n oceane, afectnd viaa acvatic i deversnd chimicale periculoase n ocean.

Industria i globalizarea n perspectiva ecologicrile industrializate sunt mari consumatoare de minerale, deinnd peste 90% din importurile de bauxit, 100% din importurile de nichel, peste 80% din importurile de zinc i aproximativ 70% din cele de cupru, fier, mangan i plumb.rile n curs de dezvoltare sunt sursa unei mari pri din producia mineral mondial i suport i problemele ecologice.Globalizarea i urmrile sale asupra mediuluin prezent, ne confruntm cu o multitudine de probleme, cum ar fi razboaiele din Orientul Mijlociu pentru resurse, migraia, srcia, terorismul. Dar ceea ce ncepe s ne ngrijoreze este globalizarea i impactul acestui fenomen asupra mediului nconjurtor.Pmntul se nclzete din ce n ce mai mult, iar acest lucru se datoreaz unor cauze, care n principal omenirea, prin dorinele i cerinele tot mai mari de avea ct mai mult fr a se gndi la consecine, este devin, se defrieaz, se polueaz aerul cu diverse noxe, se polueaz apa, contribuie la dispariia unor specii de animale i plante, etc.

De asemenea, datorita globalizarii, diverse substante si compusi chimici ajung sa afecteze si solul, afectand plantele si resursele naturale. S-a pus presiune asupra resurselor naturale; in multe parti ale lumii formele de relief precum munti, dealuri sunt inlocuite de tunele si autostrazi si multe pamanturi au fost incalcate pentru a face loc noilor cladiri. Desi omenirea se bucura de aceste progrese, efectele pe termen lung pot fi devastatoare. Atat de multe modificari au fost facute incat procesul de inversare a lor a devenit imposibil. Singura solutie ar fi dezvoltarea de strategii si adoptarea de masuri pentru a reduce aceste efecte negative.

Pericole i ameninri Globalizarea este o caracteristic esenial a lumii globale, iar principalele procese economico-sociale care domin societatea modern i care au efecte poluante asupra atmosferei sunt: industrializarea, urbanizarea i consumul tot mai mare de energie.

Cea mai grav ameninare adresat globalizrii este lipsa tot mai mare a resurselor naturale. Iar cei mai mari consumatori sunt statele precum Statele Unite, China, India, unde cerinele cresc pe zi ce trece i sunt nevoite s se transforme din exportatori n importatori de resurse naturale i alte materii prime. Ne putem atepta la o epuizare a resurselor naturale pn n prima jumtate a secolului al XXI-lea. Cea mai acut problem pe care o vom ntlni n urmtorii ani i care se face tot mai simit, este izbucnirea unor conflicte care pot denatura n adevrate rzboaie. Pn acum aceste conflicte sunt doar probabile s se produc n cadrul unei naiuni dect ntre dou ri. Problemele sociale i de mediu nerezolvate au un efect determinant asupra securitii umane. Aceasta se ntmpl deoarece necesitile i interesele unor grupuri potrivnice care sunt legate de aceleai resurse de pmnt i de mediu, de multe ori sunt ireconciliabile.

Salvarea!!!Oamenii de tiin ncearc s rezolve aceast problem prin crearea unor combustibili ecologici, surse naturale de energie, precum cea solar i eolian, care va salva Planeta, att de nclzirea global ct i de lipsa tot mai accentuat a acestor surse vitale.

Studiu de caz. Schimbarile climatice Protocolul de la Kyoto din 1997 se bazeaz pe principiul potrivit cruia rile industrializate ar trebui s ia iniiativ n combaterea schimbrilor climatice, deoarece acestea sunt responsabile pentru cea mai mare parte a emisiilor de dup revoluia industrial i dispun de resurse financiare mai mari.

Emisiile de gaze cu efect de ser sau GES generate de activitile umane determin nclzirea Pmntului provocnd modificri ale climei la nivel global cu consecine semnificative din punct de vedere uman, economic i mai ales ecologic pentru deceniile urmtoare. Protocolul de la Kyoto, intrat n vigoare n 2005, constituie un prim pas spre inversarea tendinei globale de cretere a emisiilor. Protocolul stabilete obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru 37 de ri industrializate i UE privind reducerea emisiilor pentru ase GES cu aproximativ 5 % pn n 2012. Dintre aceste ri, doar Statele Unite nu au ratificat protocolul. Prezentul protocol interzice utilizarea benzinei aditivate cu tetraetil de plumb. Printre cele mai importante gaze cu efect de ser putem aminti: CO2 i cloroflorocarbonii sau freonii. Acordurile din 2010 de la Cancn, care recunosc necesitatea de a menine nclzirea sub 2 C peste nivelul un pas ctre ncheierea unui acord global. Pe termen lung, UE a stabilit obiectivul ca pn n 2050 s reduc nivelul emisiilor la 80-95 % sub nivelurile din 1990. Comisia European a publicat o foaie de parcurs prin care stabilete modul n care acest obiectiv poate fi realizat ct mai eficient cu putin dinpunctul de vedere al costurilor. n paralel cu reducerea emisiilor, Europa i restul lumii trebuie s se adapteze la schimbrile climatice actuale i viitoare. Msurile deadaptare pot mbunti capacitatea de ajustare a societii laschimbrile climatice, reducnd astfel impactul i costurile acestora.

Concluzii Aa cum au avertizat o serie important de autori, globalizarea presupune i anumite riscuri ecologice, punnd planeta n real pericol. Cu precdere specialitii Clubului de la Roma i ai Institutului Worldwatch din Washington au lansat i lanseaz, dup cum este cunoscut, avertismente i predicii ngrijortoare referitoare laviitorul acesteia, n lipsa unor msuri susinute pentru rezolvarea probleme lor mediului nconjurtor (considerate, pe bun dreptate, adevrate probleme globale ale omenirii). De altfel, soluionarea problemelor ecologice au ocupat i ocup un loc central printre revendicrile multora dintre manifestaiile antiglobalizare.

BibliografieFlorina Bran, Ildiko Ioan; Globalizarea i Mediul; Editura Universitar; Bucureti, 2009Angela Albu; Managementul mediului suport curs; USV, 2014