52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

26
STUDIU DE CAZ Aplicatie :

Transcript of 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 1/26

STUDIU DE CAZ

Aplicatie :

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 2/26

 Realizarea un studiu de caz , utilizând metodele si tehnicile specifice

în asistenta socială si respectând etapele managementului de caz.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 3/26

Cazul lui Vladut din Bacau

Situatia copilului a fost referită de către doamna dirigintă de laclasa a sasea a Scolii Generale nr. 27 din Bacau.

Înainte Vladut era un elev cu performanţe la scoală, cu foarte multiprieteni în rândul colegilor de clasă, chiar si din scoală si cuimplicare în orice activitate organizata in clasa. După plecareatatălui in strainatate situaţia lui s-a schimbat. Vladut a devenit o fire mairetrasă, care nu se mai implică la fel de mult în activităţile clasei.Doamna dirigintă descrie o schimbare semnificativă acomportamentului copilului după plecarea tatălui la muncă înstrăinătate.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 4/26

Istoricul Social

Date privind identificarea beneficiarului V. Numele şi prenumele: Munteanu Vladut

VI. Locul şi data naşterii : 30 martie 1998, judetul Iasi

VII.CNP : 1980330433997

VIII.Statut juridic/starea civilă : persoană fizică/necăsătorit

IX. Domiciliul : str. Nicolae Tolstoi, nr. 14, judetul Bacau.

  Date privind familia beneficiarului X. Date de identificare ale membrilor familiei :

 Numele şi prenumele Vârsta Ocupaţia DomiciliulMunteanu Ioana (mama) 45 Croitoreasa str. Nicolae Tolstoi, nr. 14,

 judetul Bacau.Munteanu Vasile (tata) 48 Zidar (constructii) ItaliaMunteanu Petrisor (frate) 5 Prescolar - grupa

mijlocieGradinita nr. 10.

Vlase Rodica (bunicamaternă)

65 Pensionar  ă(educatoare)

Sat Lilieci, judetul Bacau

XI. Date relevante privind familia :

Familia lui Vladut este formată din 4 membrii : mama Munteanu Ioana, tataMunteanu Vasile, fratele Munteanu Petrisor si beneficiarul Munteanu Vladut. Mama si

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 5/26

tatăl sunt căsătoriti de aproximativ 25 de ani. Cei doi au o relatie bună în prezentdesi spun că au avut si dificultăti. Tatăl lui Vladut este plecat la muncă în Italia,unde lucrează cu forme legale. Acesta sprijină familia material cuaproximativ 600 de euro pe lună. Vladut nu s-a mai văzut cu tatăl său dinvara anului 2008 (de aproximativ 2 ani). De asemenea fratele lui Vladut in varsta de 5 anieste foarte detasat de situatie pentru ca nu percepe lipsa tatalui din casa. Vladutcomunică telefonic cu tatăl care ia promis ca ii va darui un telefon mobil ca sa poatacomunica mai bine. Munteanu Ioana (mama) locuieste împreună cu Vladut si fratelelui Petrisor, fiind persoana care are grijă si răspunde pentru Vladut, silucrează ca si croitoreasa. Din cauza programului, zilnic de luni până vineride la 8 dimineata la 17 seara, nu prea are timp să se ocupe de copil. De aceea demulte ori , după ce iese de la scoală Vladut se duce la bunica lui,Vlase Rodica,unde se mai întâmplă să rămână si peste noapte.

Tatăl lui Vladut mai are o sor ă cu un an mai mică decât el, căsătorită ,care are doi băieti, verisorii lui Vladut.

De asemenea mama lui Vladut mai are un frate cu 12 ani mai mic decât ea ,căsătorit si o sor ă cu 2 ani mai mică, căsătorită, care are două fete si doi băieti. Legăturile cu familia extinsă, în afar ă de bunica nu este prea puternică,acestia vizitându-se ocazional de sărbători, foarte rar în decursul unui an.Relatiile lui Vladut cu mama sa s-au r ăcit un pic în ultima perioadă din cauzafaptului că nu se mai este tata langa el pentru al ajuta si incuraja in tot ceea ce face,ca atunci când tatăl lui era în tar ă. Momentan cu tatăl comunică doar la telefon,

câteodată mai des, câteodată mai rar, depizând de acesta care sună dinItalia. La fel se întâmplă si în cazul fratelui mai mic, cu care ocazional mai vorbestesi prin intermediul internetului. Se întâlneste mai des cu bunica lui fată de perioadadinaintea plecării tatălui, si a dezvoltat fată de aceasta o oarecare legătură deatasament.

  Date privind evoluţia beneficiarului  

XII. Informaţii despre naştere şi dezvoltare

Munteanu Vladut s-a născut în judetul Bacau. Sarcina a evoluat normal. Naşterea afost la termen şi fără complicaţii.. Este un copil dezvoltat normal pentru vârsta de12 spre 13 ani.

XIII. Informaţii medicale

Starea actuală de sănătate a copilului este bună. Vladut nu este în evidentă cuafectiuni cronice, in afară de problemele medicale inerente cresterii si dezvoltării.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 6/26

Dezvoltarea fizică este una normală vârstei. Exceptie f ăcând faptul că Vladut asuferit la vârsta de unsprezece ani un accident de circulaţie în urma căruia şi-afracturat un picior. Copilul trebuie să meargă regulat la şedinţe derecuperare. Acesta este înscris la medicul de familie Balan Ana.

XIV. Activitatea şcolară

Înscris la Școala Generală nr. 27 din Bacau, Vladut este în clasa a sasea , iar performantascolar ă în ultima perioadă este modestă, în scădere evidentă în ultimul an descolarizare. A r ămas corigent anul trecut la matematica , iar la corigentadin toamnă a obtinut 6, reusind astfel să treacă în clasa a saptea. A avut nota la purtare scăzută. În clasa a cincea a avut 9, iar în clasa a sasea 8. Aceste notescăzute au fost din cauza faptului că Vladut a lipsit nemotivat si a avut si câtevaacte de indisciplină, conflicte cu colegii si profesorii. Vladut s-a implicat înechipa de fotbal , unde a avut rezultate foarte bune, dar la începutul clasei a sasea acestaa renuntat la fotbal, motivând că nu mai are timp si nu se mai implică la fel demult în activitătile organizate cu clasa. Până în clasa a cincea Vladut a avutrezultate foarte bune la scoală, dar în ultima perioadă a înregistrat destul de multeesecuri pe plan scolar.

 XV.Statutul socio - profesional 

Datorită vârstei pe care o are , Vladut nu lucrează si de aceea nu ne putem referila statul lui socio - profesional.

XVI. Relaţia cu sistemul de protecţie/asistenţă socială

Vladut nu a fost si nu este institutionalizat.

 Situaţia materială / financiarăXVII.Locuinţă/proprietăţi

Familia nu are o locuintă proprie. Vladut împreună cu mama sa locuiesc într-unapartament închiriat cu două camere decomandat. Conditiile locative suntîn general bune, familia nu a f ăcut investitii în acest apartament deoarece contractul cu propietarul expir ă la sfârsitul lui 2010 si nu stiu exact dacă vor rămâne în acelasiapartament. Chiria pe lună este în valoare de 300 de euro plus cheltuielile la întretinere. Apartamentul este dotat mediu din punct de vedere al mobilierului, însă aremultiple îmbunătătiri. Din punct de vedere igienic este bine întretinut si curat.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 7/26

Familia încearcă să strângă banii necesari pentru a-si cumpăra o locuintă proprie.

XVIII.Surse de venit

Sursele de venit ale familiei sunt alcătuite din banii care îi trimite tatălreprezentând suma de 600 de euro, salariul mamei în valoare de 800Ron si alocatia lui Vladut si alui Petrisor. Au datorii la întretinere în valoare de 600 Ron.Cheltuilelile familiei sunt cele pentru chirie, întretinere, pregatire, mâncare, haine,rechizite scolare pentru Vladut s.a.

 Probleme identificate

- performantele sale scolare au scăzut;

- comunicarea dintre Vladut şi mama sa s-a deteriorat un pic în ultimaperioadă;

- lipsa tatălui l-a influentat negativ pe Vladut;

- Vladut are slabe abilităţi de viaţă independentă, în special în ceea cepriveşte asumarea responsabilităţilor, participarea la treburile casnice,comunicarea cu adulţii;

- Vladut si-a f ăcut si niste prieteni nu tocmai potriviti , mai mari ca el cu 2-3 ani, caresunt din cartierul în care locuieste si despre care se crede că ar avea proleme cualcoolul si cu politia. Acesta a fost văzut în compania acestora de câteva ori;

- Vladut nu mai este la fel de sociabil la scoală cu colegii lui si nici nu mai este la felde implicat si entuziasmat de activitătile ce au legătură cu scoala.

Convorbirea telefonică

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 8/26

Cazul lui Vladut a intrat in atentia unui asistent social de la DGASPC Bacau înmomentul în care situatia copilului a fost referită de către doamna dirigintă de laclasa a saptea a Scolii Generale nr. 27 din Bacau. Cu ajutorul acesteia asistentul sociala f ăcut rost de numărul de telefon al mamei copilului si a sunat-o. Întăi s-aprezentat si a spus numele institutiei pe care o reprezintă. I-a explicat de unde are

numărul ei de telefon si de ce a sunat-o. Asistentul social i-a propus să se întâlnească pentru a vorbi mai multe despre situatia copilului ei. Aceasta a acceptat siau stabilit de comun acord data, locul si ora la care să se întâlnească. Înainte de aspune “la revedere” s-a asigurat dacă totul s-a înteles asa cum trebuia.

Întâlnirea fată în fată

Prima întâlnire fată în fată s-a petrecut la scoală, într-un cabinet deconsiliere. La întâlnire au participat atât mama, cât si Vladut.

Pentru prima întâlnire asistentul social a trebuit să aibă în vedere caîncăperea să aibă o atmosfer ă plăcută si propice comunicării (încăperea esteaerisita, luminată, temperatura este potrivită).

Asistentul social s-a prezentat, spunând date despre unde lucrează, cu ce seocupa si a explicat foarte clar si pe întelesul lui Vladut si mamei sale că tot ceea cevor vorbi rămâne confidential. Deasemenea îi roagă pe cei doi să vorbeascădeschis despre ei, despre problemele lor, despre familie. Pe parcursul discutiei, asistentulsocial pune întrebări ajutătoare, care să clarifice informatiile primite f ără a î ncurca sau deruta. Deasemenea, prin gesturi, postur ă, mimică, asistentul social nu este

autoritar, ci încearcă să empatizeze cu cei doi.Spre sfârsitul întâlnirii, asistentul social împreună cu Vladut si mama lui stabilesc

data următoarei întâlniri. Deasemenea asistentul social îi ofer ă acesteia numărulde telefon si adresa institutiei.

Întocmirea liste de probleme

Încă de la prima intalnire asistentul social si-a f ăcut o imagine generală asupra problemelor pe care le are Vladut. La a doua întâlnire hotărăste ca, împreună cu acestasi cu mama lui să întocmească o listă cu problemele importante. Astfel, în cazul lui

Vladut, lista este următoarea:

- performantele sale scolare au scăzut;

- comunicarea dintre Vladut şi mama sa s-a deteriorat un pic în ultimaperioadă;

- lipsa tatălui din viata lui;

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 9/26

- slabe abilităţi de viaţă independentă, în special în ceea ce priveşteasumarea responsabilităţilor, participarea la treburile casnice,comunicarea cu adulţii;

- anturaj nepotrivit;

- nu mai este la fel de sociabil la scoală cu colegii lui si nici nu mai este la fel deimplicat si entuziasmat de activitătile ce au legătură cu scoala.

La sfarsit asistentul social multumeste lui Vladut si mamei sale pentru bunăvointa cu care a r ăspuns întrebărilor si cu care a ajutat la întocmirea listei si pentru colaborare.

Obtinerea informatiilor de la alte agentii/institutii

Asistentului social îi sunt necesare fisa medicală al lui Vladut pentru a sti exactcare este starea lui de sănătate, precum si accesul la situatia lui scoalar ă. Pentru aobtine aceste lucruri el cere permisiunea lui Vladut si a mamei sale. Dupa ce a primit permisiunea, asistentul social poate cere fisa medicală medicului de familie al lui Vladutsi situatia lui scoalr ă specificand că are permisiunea acesteia si că informatiilecontinute vor rămâne confidentiale.Deasemenea asistentul social trebuie să fie atentmereu la urmatoarele lucruri:

XIX.Respectarea confidentialitătii;

XX.Concentrarea asupra contextului problemei/ urmarirea firului rosu, f ără ase pierde în aspect de mică importantă, fără relevantă pentru caz;

XXI.Analiza datelor, evitându-se o supraîncărcare cu documente care nuoferă nici un ajutor î n rezolvarea problemei;

XXII.Argumentarea deciziilor prin documente atasate la dosar.

Vizita la domiciliul clientului

Tot în a doua întâlnire, asistentul social a stabilit o vizită la domiciliul lui Vladut,a doua zi la ora 14 după amiază, sâmbătă ( pentru ca în timpul săptămânii mamalui Vladut nu este acasă la această oră). Asistentul social îsi va pregati un ghid deobservatie în care să isi noteze observatiile în legătură cu domiciliul beneficiarului.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 10/26

Deasemenea, asistentul social va avea si un ghid de interviu pentru a-l aplica copilului.Pe parcursul vizitei asistentul social nu se va comporta autoritar, ci va cere mereu permisiunea pentru orice actiune pe care vrea să o facă. Vladut va fi împreună cumama lui pe parcursul vizitei pentru a se simti protejat din punct de vedere emotional.În timpul vizitei, asistentul social va vorbi cu Vladut si cu mama lui într-un mod empaticcare să creeze o atmosfer ă calmă, de î ncredere.

Cartea vietii

Este o tehnica individuală ce se completează de copil cu propriile salecuvinte, acoperind perioada de la nastere până în prezent. Este folosităcu scopul de a ajuta copilul, în mod special un copil dat spre îngrijire sau adoptat.Desi Vladut a locuit dintodeauna cu părintii săi, asistentul social îi va explica despre ce

este vorba si cum se poate realiza această carte a vietii. Dacă va dori să realizezecartea propriei vieti, Vladut va primi sprijin din partea asistentului social si toateindicatiile care îi sunt folositoare, precum si ajutor din partea mamei pentru a găsi maiusor materialele de care are nevoie (certificat de nastere, poze, premii scolare etc.)

 

Harta eco

Această tehnică precizează locul unei persoane sau familii în contextul social. Ease bazează pe relatii, modul de interactionare cu ceilalti, performante intelectuale,

 participarea la activităti religioase, sociale, politice, culturale etc. Asistentul social vafolosi harta eco si în cazul lui Vladut deoarece aceasta tehnică poate oferi informatiivaloroase.

Resurselor familiale

Această tehnică evaluează modul de administrare a resurselor familiale (timp, bani, energie) în concordantă cu nevoile familiei, dar si cu ale fiecărui membru î n parte. Fiecare item este punctat pe o scar ă de la 1 la 5 (de la insuf icient spresuficient). Vladut este rugat sa r ăspundă la întrebarea: “În ce măsurăurmătoarele resurse sunt suficiente pentru tine si familia ta?”.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 11/26

In ce masuraurmatoarele resursesunt suficiente pentrudumneavoastra?

 Nu seaplica

Insufficiente Rareorisuficiente

Uneorisuficiente

Aproapeintotdeaunasuficiente

suficiente

Mancarea pentru 2mese pe zi

X

Casa sau apartament X

Bani pt a cumparacele necesare

X

Haine suficiente XIncalzire casa,apartament

X

Instalatii/ apacurenta

X

Bani pentru a platicheltuielile lunare

X

Slujbă bună XPensie suficienta XIngrijire medicala XTransport garantat XMobila pentrucasa/apartament

X

Timp pentru odihnasuficient

X

Timp pt dvs insiva XTimp pentrureuniuni familiale

X

Timp pentru copii X

Timp pentrusot/partener/prietenapropiat

X

Telefon sau acces latelefon

X

Dadaca pt copiluldvs

X

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 12/26

Ingrijire pe timpulzilei pt copilul dvs

X

O persoana cu caresa vorbiti

X

Asisenta

stomatologica pentru familia dvs

X

Bani pentru acumparaechipamente/obiectespecifice pt copiiidvs

X

Timp pentrusocializare

X

Timp pentru

intretinere siingrijire

X

Jucarii pentrucopilul dvs

X

Bani pentrudivertismentulfamiliei

X

Bani pentrueconomii

X

Timp pentru

calatorii/vacante

X

Bani pentrucalatorii/vacante

X

 

Harta relatiei sociale

Se foloseste pentru identificarea persoanelor care pot oferi beneficiarului suportsocial. Vladut va oferi asistentului social numele si prenumele celor care pot oferi ajutor 

(persoane care îl pot sustine si care pot fi contactate de Vladut pentru a oferi ajutor, persoane care-i sunt indiferente dar care fac parte din viata sa).

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 13/26

Vladut este rugat să realizeze un top al persoanelor pe care poateconta. Apoi împreună cu asistentul social va completa numelepersoanelor, tipul de ajutor pe care aceste persoane i-l pot oferi, dar side cine este criticat, directia de ajutor, gradul de apropiere, de cât timp se cunosc si cât defrecvent poate apela la ajutorul acestei persoane.

Topul pe care l-a realizat Vladut:

1. Munteanu Ioana (mama)

2. Miron Alin (coleg)

3. Munteanu Petrisor (frate)

4. Vlase Rodica (bunica)

5. Alexandrescu Ana (prietena)

6. Munteanu Vasile( tata)

7. Vasiliu Alin (vecin)8. Cautis Costel (prieten)

9. Palade Folrin ( prieten)

10. Teodorescu Nicoleta ( diriginta)

 Nume si prenume client:Munteanu Vladut

 Nume si prenume persoana suport

MunteanuIoana(mama)

MironAlin(Coleg)

MunteanuPetrisor (frate)

VlaseRodica(bunica)

AlexandrescuAna(prietena)

Arii: Gospodaria/alte familii/serviciu/scoala/organizatii/alti prieteni/ vecini/ profesionisti/altii

Gospodăria

Scoală(coleg)

Gospodăria

Gospodăria

Prieteni

Suport concret:deseori/uneori/rareori

Deseori Uneori Uneori Uneori Uneori

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 14/26

Suport emotional:deseori/uneori/rareori

Uneori Uneori Rareori Uneori Deseori

Informatii/sfaturi:deseori/uneori/rareori

Deseori Uneori Rareori Deseori Uneori

Critici: deseori/uneori/rareori Uneori Rareori Rareori Rareori Rareori

Directia de ajutor: impreunacu clientul/de la client/spreclient

Spre client Împreună cuclientul

Spre client Spre client De laclient/spreclient

Gradul de apropiere: nu preaapropiati/apropiati/foarteapropiati

Apropiati Apropiati Apropiati Apropiati Apropiati

Cat de des se intalnesc:deloc/uneori/o data peluna/saptamanal/zilnic

Zilnic Zilnic zilnic Zilnic Zilnic

De cand se cunosc: 1 an, 1-5

ani, mai mult de 5 ani

De mai

mult de 5ani

De mai

mult de 5ani

De mai

mult de 5ani

De mai

mult de 5ani

De 1 an

 Nume si prenume client:Munteanu Vladut

 Nume si prenume persoana suport

MunteanuVasile(tata)

VasiliuAlin (vecin)

CautisCostel(prieten)

PaladeFlorin(prieten)

Teodorescu Nicoleta(diriginta)

Arii: Gospodaria/alte familii/serviciu/scoala/organizatii/alti prieteni/ vecini/

 profesionisti/altii

Gospodăria

Vecini, prieteni

Vecini, prieteni

Vecini, prieteni

Scoală

Suport concret:deseori/uneori/rareori

Rareori Uneori Uneori Rareori Deseori

Suport emotional:deseori/uneori/rareori

Rareori Rareori Rareori Rareori Uneori

Informatii/sfaturi:deseori/uneori/rareori

Rareori Rareori Rareori Rareori Deseori

Critici: deseori/uneori/rareori Rareori Rareori Rareori Rareori DeseoriDirectia de ajutor: impreunacu clientul/de la client/spre

client

Împreunăcu

clientul

Împreunăcu

clientul

Împreunăcu

clientul

Spreclient

Spre client

Gradul de apropiere: nu preaapropiati/apropiati/foarteapropiati

 Nu preaapropiati

Apropiati Apropiati Nu preaapropiati

Apropiati

Cat de des se intalnesc:deloc/uneori/o data peluna/saptamanal/zilnic

Uneori Săptămânal

Săptămânal

O datăpe lună

Zilnic

De cand se cunosc: 1 an, 1-5 De mai De 2 ani De 1 an De mai De 3 ani

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 15/26

ani, mai mult de 5 ani mult de 5ani

mult de 5ani

Scala de sprijin familial

Datorită faptului că această tehnică evidentiază rolul persoanelor sigrupurilor de ajutor pentru membrii unei familii care cresc un copil, în ce măsură auprimit sprijinul adecvat, asistentul scoial nu o va aplica în cazul luiVladut.

Analiza câmpului de forte

(+) (-)1.Vladut doreste să-si îmbunătăteascăsituatia scolar ă

1.Situatia scolar ă din ce în ce mai reala scoală, desi la anul trebuie să treacain clasa a opta

2.Dirigina lui Vladut doreste să seimplice si să-l ajute pe acesta săredevină elevul care a fost

2.Este greu de recuperat materia care a pierdut-o pentru că nu a învătat la timp

3. Vladut va încerca să renunte să semai vadă cu prieteni dubiosi

3.Anturajul nou de prieteni care si-a f ăcutaparitia în viata lui Vladut

4.Mama va încerca să fie mai atentăla situatia scolar ă a lui Vladut si să seapropie mai mult de acesta

4. Comunicarea deficitar ă cu mama lui

Matricea procesului decizional

Această tehnică contribuie la stimularea clientului de a găsialternative. În timpul întâlnirii lui Vladut cu asistentul social, se vor nota într-untabel propunerile si beneficiile unei activităti, tabel care se va analiza la sfârsitul întâlniriide către Vladut , care va hotărî singur ce curs va da vietii lui.

 Alternativa - să nu învete

Propune BENEFICIUVladut are note mici în continuare, posibilitate de a repeta anul, sanse mici dea intra clasa a opta

Mai mult timp liber 

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 16/26

Alternativa - să-si îmbunătătească situatia scolar ă

Propune BENEFICIUVa fi greu de recuperat materia care a pierdut-o, mai putin timp liber, frica de a

nu reusi

 Notele vor fi mai mari, va fi mai apreciatde profesori, va avea sanse mai mari de a

intra la un liceu bun

Ghid de interviu

1. Cum vă numiti?

2. În ce clasă esti?

3. Îti place la scoală?

4. Spune-mi mai multe despre colegii si profesorii tăi ?

5. Care au fost motivele care te-au determinat să absentezi de la scoală?

6. Cum îi poate afecta comportamentul tău pe ceilalti?

7. Cum te-ai simtit când tatăl tău a plecat la muncă în străinătate?

8. Ce crezi tu despre plecarea tatălui tău la muncă în străinătate?

10. Spune-mi câte ceva despre prietenii tăi ?

11. Crezi că anturajul în care esti acum îti face bine?12. Care problemă, o dată rezolvată, ti-ar prinde cel mai bine?

13. La ce alte lucruri trebuie să te gândesti în privinta acestei probleme?

14. Ce ajutor ar fi posibil să primesti?

15. Se pare că te gândesti la o schimbare în bine pentru viitorul tău.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 17/26

* În momentul aplicării interviului , pe lângă întrebările din ghid potapărea si altele noi , în functie de r ăspunsurile lui Vladut.

Ghid de observatie

Ghid de observatie pentru interviul cu beneficiarul

Oftează

Lăcrimează

Pleacă

ochii

Râde Întârzier ăspun

sul

Are oatitudine

nervoasă

Resemnat Indiferent Ala

Îti place lascoală?Spune-mi maimulte desprecolegii si profesorii tăi.Care au fostmotivele carete-au determinat

să absentezide la scoală?Cum îi poateafectacomportamentul tău peceilalti?

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 18/26

Cum te-ai simtitcând tatăl tăua plecat lamuncă înstrăinătate?

Ce crezi tudespre plecareatatălui tău lamuncă înstrăinătate?Spune-mi câteceva despre prietenii tăi.Crezi căanturajul încare esti acum

îti face bine?Care problemă,o datărezolvată, ti-ar prinde celmai bine?La ce altelucruri trebuiesă tegândesti în privinta acestei probleme?Ce ajutor ar fi posibil săprimesti?Se pare că tegândesti la oschimbare în bine pentruviitorul tău.

Ghid de observatie pentru vizita la domiciliu

Da NuCurent electricApă curentă receApă curentă caldă

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 19/26

Gaz metanÎncălzireAragazFrigider Mobilă

Cos de gunoi bucătărieChiuvetă bucătărieCadă baieChiuvetă baieCovor PăturăPernăTelevizor HaineÎncăltăminteMâncare f ăcută

VeselăCuier 

De asemenea se va observa aspectul general al copilului, dacă acesta este îngrijit, curat. Dacă hainele sunt curate, adecvate vârstei si sezonului.Seva observa si aspectul general al locuintei, dacă apartamentul este curat, întretinut.

Planul de servicii (PS)

Planul de servicii, denumit în continuare PS, se întocmeşte în scopulprevenirii separării copilului de părinţi în următoarele situaţii:

a) pentru copiii aflaţi la risc de părăsire de către părinţi;

 b) pentru copiii reintegraţi în familie după încetarea măsurii de protecţie;

c) în orice situaţie care impune acordarea de prestaţii şi/sau de servicii învederea respectării drepturilor copilului.

PLAN DE SERVICII

Numele si prenumele copilului : Munteanu Vladut

CNP 1980330433997

Mama : Munteanu Ioana

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 20/26

Tata : Munteanu Vasile

Alt reprezentant legal al copilului : Vlase Rodica

Domiciliul : str. Nicolae Tolstoi, nr. 14, judetul Bacau.

Data realizarii planului de servicii 10 decembrie 2009

Motivul intocmirii planului de servicii : pentru mentinerea/îmbunătătrea stăriiscolare , emotionale a copilului.

Managerul de caz/responsabilul de caz : Asistentul social

Membrii echipei si institutia din care provin : Asistent social , psiholog, psihopedagog, profesori, medici.

Prestatii

 Nr.crt

Tipul Cuantumul Autoritatealocalăresponsabilă

Data deîncepere

Perioada deacordare

1. Prestatii în bani - - - -2. Prestatii în natur  ă - - - -

Servicii

 Nr.crt.

Tipul Institutiaresponsabilă

Obiectivegenerale

Data deîncepere

Perioada dedesf ăsurare

Responsabilulde caz/persoanaresponsabilă

1. Protectiacopilului

DGASPC(protectiacopilului)

Prevenireaabandonului

12decem brie2009

Asistent socialPsiholog

- servicii deconsiliereindividuală

si de grup pentru copil

1 lună

- servicii deconsiliereindividualăsi de grup pentru copil

1 lună

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 21/26

si familie2. Educatie

formală sinonformlă/informală

FamiliaScoala

Continuarea scoliiDezvolateareaabilitătilor decomunicare

 personale

12ianuarie2009

ProfesoriDoamnadirigintăPsihopedagog

- activitătidedezvoltare adeprinderilor de viată siabilitătilor 

3 luni

- sprijin pentruorientatescolar ă

1 lună

- meditatii 3 luni- activitătieducationalespecificevârstei

2 luni

- activitătirecreative sidesocializare

3 luni

3. Sănătate Cabinetulmedical/stomatologic

Mentinerea/îmbunătătireastării desănătate

12ianuarie2009

Perioada dedesf ăsurare

Medic familieMedicispecialistiStomatolog

- serviciimedicale despecialitate

1 lună

- serviciistomatologice

 

4. Reabilitare (protectiacopilului)

Îmbunătătireasituatiei scolare

12ianuarie2009

Asistent socialPsiholog

- consiliere psihologicăindividuală pentru

2 luni

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 22/26

copil sifamilie- consilierescolar ă siorientare

 profesională

2 luni

5. Altele- servicii de prevenire arecidivei

CP(protectiacopilului)

Mentinerea uneisituatii fizică,psihică,socială, scolar ăbună

12ianuarie2009

1 lună Asistent social

Interventii

 Nr.crt.

Tipul Institutiaresponsabilă

Obiectivegenerale

Data deîncepere

Perioada dedesf ăsurare

Responsabilulde caz/persoanresponsabilă

1. Mentinerearelatiilor  personaleale copiluluicu părintii

CP(protectiacopilului)

Prevenireaabandonului

12ianuarie2009

1 lună Asistent socia

Responsabilul de caz : Asistentul socialMembrii echipei, Asistent social , psiholog, psihopedagog, profesori, medici.Sef serviciu,Managerul de caz,

 

Obiective generale

Pentru ameliorarea situatiei scolare a lui Vladut se propun :

- discutii cu mama lui Vladut în care vom clarifica importanta implicării si a sprijinului

afectiv oferit copilului în familie, precum si importanta interesului ei manifestat fată deconduita scolar ă generală a copilului ei. Aceasta ar trebui să meargă maides la scoală pentru a se interesa de situatia scolar ă a lui Vladut ;

- discutii cu profesorii disciplinelor de studiu problematice pentru Vladut, pentru caacesta să obtină sprijinul lor în vederea acoperirii lacunelor în cunostinte ;

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 23/26

- eliminarea decalajului dintre cunostintele elevului si cele dobândite de colectivulclasei,conform programelor de studiu ;

- atitudine suportivă din partea profesorilor, încurajarea acestuia si întărireacomportamentelor asteptate prin recompense de tip scolar,determinand astfel

motivatia lui Vladut ;

- sprijinirea elevului în deprinderea modalitătilor de învătare eficientă si adaptareaacestora stilului său personal, astfel încât obiectele de studiu dificilepentru acesta să nu mai fie percepute drept inaccesibile ;

- prevenirea reluarii compotamentelor nedorite - absenteism, dezinteres, evitare - prinfacilitarea unei bune relationări între Vladut si colectivul clasei, armonizarea relatiilor sale cu colectivul profesoral ;

- includerea lui Vladut în diverse activităti extrascolare în cadrul cărora el are

initiative, îsi manifestă creativitatea si isi pune in valoare aptitudile ; ar putea să seimplice din nou în cercul de sah ;

- Fiecare progres obtinut de Vladut pe parcursul schimbării conduitei sale va primi încurajări si recompense ;

- mentinerea unei colabor ări permanente cu mama lui Vladut ;

- monitorizarea permanentă a evolutiei scolare si personale a acestuia.

Pentru ca toate aceste obiective să devină realitate Vladut trebuie să vrea să

schimbe situatia lui actuală, să nu mai lipsească de la scoală , decât doaratunci când situatia cere acest lucru,să-si schimbe atitudinea fată de domnii profesoricu care are conflicte, să accepte să primească ajutor de la consilierul scolar , săcomunica mai mult cu mama sa si să nu intre în anturaje dubioase care îi pot influenta foarte mult comportametul în r ău.

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 24/26

CONTRACT DE INTERVENTIE

 NR..........

Incheiat intre

Asistent social________________________din cadrul institutiei ____  ____________________________si ______________________________in calitate de beneficiaral serviciilor de asistenta sociala.

XXIII.Obiective :

XXIV.Obligatiile partilor 

Asistentul social:

Beneficiarul:

XXV.Durata contractului

XXVI.Eu _____________________________ am luat la cunostinta ca acestcontract se incheie pe o perioada determinate de timp si ca nerespectarea cu

 buna stiinta a responsabilitatilor asumate determina incetarea interventiei din partea asistentului social.

XXVII.Data intocmirii__________________ 

Semnatura beneficiar Semnatura asistentsocial

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 25/26

Cuprins

A. Studiu de caz........................................................................................................2

1. Istoricul social....................................................................................................... 4

2. Convorbirea

telefonică.......................................................................................... 7

3. Întalnirea fată înfată............................................................................................. 7

4. Întocmirea listei cu probleme................................................................................ 8

5. Obtinerea informatiilor de la alte agentii/institutii.................................................8

6. Vizita la domiciliul clientului.................................................................................9

7. Cartea vietii........................................................................................................... 9

8. Harta eco.............................................................................................................. .9

9. Resursele familiale.............................................................................................. 10

10. Harta relatiei sociale............................................................................................ 12

11. Scala de sprijin familial…………………………………………………………14

7/28/2019 52074473 Studiu de Caz Pt Asistenta Sociala

http://slidepdf.com/reader/full/52074473-studiu-de-caz-pt-asistenta-sociala 26/26

12. Analiza câmpului de forte.................................................................................... 15

13. Matricea procesului decizional............................................................................ 15

14. Ghid de interviu................................................................................................... 16

15. Ghid de observatie............................................................................................... 17

16. Planul de Servicii................................................................................................. 19

17. Obiective generale................................................................................................ 23

18. Contractul cu clientul ……………………………………………………………24