48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

download 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

of 22

Transcript of 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    1/22

    1.:Consumul energetic al organismului: metabolismul bazal, meninerea constant a compoziiei corpuluiuman. Viata presupune consum permanent de energie , pentru satisfacerea unor necesitati:

    - sinteza de substante in vederea cresteriiorganismului in dezvoltare

    - activitatea permanenta a muschilor respiratori si a inimii- contractiile (voluntare si involuntare) a musculaturiistriate si netede;

    - activitatea de secretie si excretie;- mentinerea temperaturii constante a corpului;

    - repararea uzurilor.

    Energia cheltuita de organism ca si valoarea energetica a alimentelor se exprima in calorii. Kcal= cantitatea decaldura necesara pentru cresterea temperaturii unui litru de apa cu un grad Celsius. Koule= energia cheltuita pentrudeplasarea unei greutati de ! "g pe o distanta de ! m cu o forta necesara de ! #e$ton= forta care transmite unei masede un Kg o acceleratie de !m%s&!Kcal= '.!(' K) *n conditiile repausului absolut, organismul consuma totusi energie pt. desfasurarea reactiilor metabolice vitale.+ceasta cheltuiala minima de E metabolismul bazal! cnsumul de E depaseste valorile metab.bazal in functie deactivitatea indeplinita.

    a. "dultul# $% 1cal%Kg%h ;b. Copii si adolescenti valori maxime la -/ ani0 &.'cal%"g%h; scade treptat la !.1!.2 cal%"g%h la adolescenti;

    ramane constant&! cal.%"g%h) intre -1'1 de ani. 3upa '1 de ani metabolismul scade din nou, la 1145ani fiindcu !1-56 mai redus decat la adultul tanar.

    c. *n a doua umatate a sarcinii, 78 creste cu -5-16 fata de perioada de negraviditate, iar lactatiecreste cu!5-56.

    9exul 78 scazut cu (!56 fata de barbate cu aceeasi greutate corporala. *rigul intensifica procesul de termogeneza, duce la cresterea $%, cu valori mai mari la copii.

    9ubalimentatia prelungita scadere a cheltuielilor de energie=0o incercare de adaptare a organismului la un aportalimentar redus.

    &.Consumul energetic al organismului:actiunea dinamica speci+ica,activitatea musculara.+39=cheltuiala de E in urma ingestiei de alimente0 se realizeaza pentru fct. 3e digestie, are ca scop

    eliberarea substantelor nutritive din alimente ce sunt indispensabile pt. desfasurarea in conditii normale a functiilororganismului.

    E: o persoana are 78=!255 Kcal, consuma alimente ce aduc cant. de E respective si ulterior se determina dinnou metabolismul se constata ca e superior valorii anterioare0!(15 Kcal%-'h. 9urplusul de !15 Kcal, det. de ingestiade alimente = +39.

    9urplusul de calorii e det. de travaliul digestiv secretorsi mai ales de met. intermediar al substantelor nutritive."ctivitatea muscularareprezinta cea mai importanta cauza a cresterii consumului de energie.*ntensitatea efortuluidepinde de numarul de grupe musculare angaate in effort, de volumul grupelor musculare,de masa corporala, devaloarea raportului intre efort si pauza. 3upa cantitatea de energie consumata profesiile si impart in: profesii cu cheltuiala mica de energie:profesorii,medicii,inginerii, avocatii,vanzatoriconsum calorii-'55 femei si/555 barbati. profesii cu cheltuiala medie de energie:lucratori din ind usoara&textile,confectii), ,studentii,gospodineconsumcaloric-255 femei si //55 barbati. profesii cu cheltuiala mare de energie:strungari,frezori,mecanici, lacatusi, tractoristi, sudori, militariconsum caloric/555 femei si /255 barbati. profesii cu cheltuiala foarte mare de enrgie:munc forestieri, sapatori, minericonsum caloric '!55 barbati. Valorile sunt valabile pentru persoanele intre -5'5 ani.!15"cal pt efortulsecretor=cca 215"cal%zi).

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    2/22

    anuale sa creasca aportul energetic alimentar cu /6, iar in cazul cresterii acesteia, ratia alimentara sa fie diminuatacu 16 pt fiecare !5 grade.

    /.$alnutritia proteino#calorica:tulburarile metabolice si biochimice. 7alnutritia este o stare patologica determinata de o disponibilitate redusa de principii alimentare, in special scadereaaportului proteic, cu aparitia de modificari morfofunctionle in organelle si tesuturile de importanta vitala. Exista diferente intre malnutritia la copil si malnutritia la adult. 0a copil exista mai multe stadii: std * tulb de crestere, intarziere in dezv psihica, intarziere in instalarea pubertatii, rezistenta scazuta la infectii,cresterea mortalitatii infantile.

    std**diaree, tulb in metab apei si electrolitilor&scaderea C+ si < sanguin, acidoza accentuate, Ksanguin crescut,edem), scaderea proteinemiei&a albuminei), hepatomegalie cu infiltratie grasa difuza, tulb tegumentare&piele uscata,marmorata, eritem, descumatii) std***este stadiul de vindecare daca se iau masuri de corectare a tulb electrolitice si se foloseste o alimentatiecorespunzatoare. K$ashior"orul apare ca rezultat al prelungirii alimentatie naturale peste ! an si a ablactarii improprii, fara produsealmentare de origine animala.9imptome:edeme declive sau generalizate, hipotrofie musculara, diaree, infectii cutanate,apatie, hepatomegalie, anemie,hipopotrinemie. ?a adult exista / stadii: std*: disparitie tesutului adipos, hipotrofie musculara, astenie marcata.@estele de laborator sunt in limite normaledatorita posibilitatilor de adapatare. std**:edemul hipoproteic, poliurie, sete, manifestari cutanate&eritem, piele uscata, hiperpigmentarea,unghiifriabile),manifestari digetstive,anemie hipocroma si microcitara, proteinemie sub 46.

    std***:de vindecare.

    '.roteine:clasi+icare

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    3/22

    ?a adolescenti!!,!gprot%"g?a gravide/5g perioada de sarcina;-5g perioada de alaptare.Exprimat in procente aportul de proteine trebuie sa reprezinte !5!'6din valoarea energetica a ratiei, din care /5'56trebuie sa fie de orogine animala.9urse de proteine:carnea alba, pestele,oua, branza, lapte,cereale integrale,leguminoase,ciuperci.

    7.0ipidele:clasi+icare!.lipide simplegliceride

    steridezoosteroli,fitosteroli,micosterolificat,creier,ou,icre,lapte ceride

    -.lipide complexefosfatidelelecitinele,cefaline,serinfosfatideficat,lapte,galbenus sfingolipidesfingomieline, sfingoglicolipide&gangliozide,cerebrozide)

    18.3olul lipidelor in organism!.rol energetic!glipideD"cal-.rol antisocformeaza tesutul adipos ce tapeteaza organelle/.rol in termoreglaretesutul adipos impiedica pierderile de caldura'.rol in transportul unor substante necesare organismuluiacizii grasi esentiali transp vitaminele liposolubile&+,8,K,E)1.rol plasticlipoproteinele intra in structura menbranei celulare4.acizii grasi esentialinormalizeaza procesele de crestere si dezvoltare intra in structura membranei celulare scad nivelul colesterolului

    intervin in procesele de oxidare stimuleaza activitatea enzimatica acidul arahidonic este precursor al prostaglandinelor si tromboxanilor care influenteaza tonusul vaselor sanguine2.lipidele stimuleaza contractia cailor biliare si dau gust bun macarii, scad motilitatea gastrica, sunt alimente care tin defoame(.colesterolulintra in str cailor biliare rol in formarea hormonilor sexuali intra in str vitaminei 3, a celulei cerebrale.

    11.3atia de lipide si e+ectul consumului neadecvat, surse#ecesar:-5/16din valoarea energetica a ratiei&-56pt varstnici,sedentar,gravide.pt cei cu afectiuni hepatice,pancreatice.cu boli de malabsorbtie si /16 pt copii, adolescenti, cei ce fac un efort mare in microclimat).umatate sau!%/ trebuie sa fie grasimi ca atare&ulei,margarina,unt).Faportat la necesarul pe "g corp:

    5.2! glipide%"g copr%ziadulti sedentari !!.1 glipide%"g corp%ziadulti active -glipide%"gcorp%zicopii,adolescenti. +cizii grasi trebuie sa reprezinte -6 din aportul energetic total,iar raportil acizi grasi esentiali pe acizi grasineesentiali trebuie sa fie mai mare ca ! pt a preveni +@9. 9urse:ulei vegetal, peste, ulei masline,margarina,unt,untura,smantana.Efectele consumului neadecvat:scaderea consumului duce la dislipidemii cu tulburari metabolice si biologice, iarcresterea consumului favorizeaza aparitia aterosclerozei si a obezitatii.

    9G8!-.-lucide: clasi+icare!.monozaharidepentozeriboza,arabinoza,xiloza,dezoxiriboza hexozeglucoza,fructoza,galactoza-.dizaharidezaharoza,lactoza,maltoza

    /.polizaharideamidonamiloza>amilopectina celulozasfecla,morcovi,dovlecei,pere,caise,tomate crude,piersici,prune;

    glicogenulforma de rezerva a glucozei; mucopolizaharidele;polizaharide vegetale insulina,gumele,pectinele,mucilagiile.

    9G8. !/ -lucidele: rolul 9n organism i e+ectele carenei.- principalele furnizoare de enrgie, !g0' Kcal.-

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    4/22

    - glucoza este un tonic pt. celulele hepatice, extreme de solicitate in multe reactii anabolizante si catabolizante- in starile de hipoxie si atunci cand fibrele musculare se contracta cu viteze mari, tesuturile prefera glucoza fata

    de acizii grasi, pt. ca aceasta contine in structura ei maim ult oxgen;- intra in structura acidului glucuronic, hialuronic, condroitin si mucoitinsulfonic, heparinei, ac. nucleici,

    galactolipidelor &9#), imunopolizaharidelor &rezistenta la infectii), factorului intrinsec Castle.

    9G8. !'. *ibrele alimentare: rolul 9n organism i e+ectele consumului neadecvat.Hlucidele nedigerabile= fibre alimentare &celuloza, hemicelulozele, pectinele, gumele si mucilagiile); lignina polimerneglucidic

    - +ceste glucide raman nehidrolizate in intestinal subtire si au efecte biologice:o

    Celuloza si hemiceluloza accelereaza tranzitul;o

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    5/22

    Bipercalcemia: la copii care au primit cant. excesive de vit. 3 tulb. H* si tulburari de crestere. ?a adult poate apare dat.Bipertiroidismului sau a dozelor excesive de vit. 3 si la ulcerosii care consuma mult lapte si alcaline: B@+, varsaturi,hemoragii H*.

    9G8. !( Calciul: necesarul organismului i sursele alimentaremai ridicat la copii, adolescenti, gravida, femeia care alapteaza. ?aptele matern/5'5 mgCa%!55ml &cauza de spolierea organismului mamei in acest mineral).zilnic: 5,(g%ziadult, copii!5!- ani !,-g%zi; !'!( ani !,'g&8aieti), !,/g&fete)+A%A799GF9E:lapte si branzeturi &principal) conditii favorabile pt. absorbtie &raport Ca%< supraunitar), prez. Vit.3/, absenta fitatilor,oxalati.lapte de vaca: !-5mg%lbranzeturi: -55mg%!55gbranza proaspata de vaca, 155mg%!55gtelemea, D55!555mg%!55g in branzeturi tip Alandasi 9ch$aiter.legumele si fructele cantitati mici de Ca;derivate ceraliere si carnea sunt sarace in Ca. exceptie: conserve de peste in sos tomat, in care, datorita mediuluiacid,Ca din oase se solubilizeaza.

    9ub!D. $agneziul: rolul 9n nutriie i e+ectele carenei.sub forma ionizata activeaza enzimele ce intervin in metabolismul glucidelor si respiratia celulara.rol in ech, +8deprima excitabilitatea neuromusculara;reglarea secretiei

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    6/22

    - 9unt bogate si sulf, "eratina din par, unghii, piele, sulfolipide concentrate in substanta alba a 9#;- *a parte la multiple reactii de oxidoreducere;- +c.sulfuric auta la conugarea unor metaboliti &B. steroidieni) si a multor substante chimice cu potential toxic

    &benzen, fenoli) transformadule in compusi usor de eliminat si mai putin toxici

    9G8. -' *os+orul: rolul 9n nutriie i e+ectele carenei- este un element plastic care contribuie la formarea oaselor si a dintilor, a unor lipide &cefaline, lecitine si a unor

    proteine);

    - este un constituent al ac. #ucleici &+3# si +F#), care intervin in sinteza proteinelor, in multiplicarea celulara si intransmiterea caracterelor ereditare;

    - +@

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    7/22

    9G8 -D. itamina

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    8/22

    acesteia in ileon si are drept consecinte:anemia 8iermer,leucopenie,trombocitopenie;tulb.dig. prin modificarile atroficeale esofagului,stomacului;tulb.neurologice.

    4)itam.C:rol in nutr.si e+.carentei: E transportata de sange in creier si suprarenala.. +ctiveaza ac.folic inac.tetrahidrofolic.

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    9/22

    iataminele- in special, Fiboflavina si +cidul #icotinic- carnea de porc Vit. 8!- Vit. +, 3 ficat, plamani , rinichi, carnea grasa- Cobalamina, +cid folic, +cid ascorbic carnea imbibata in sg

    3atorita continultul ridicat de ?izina poate completa val nutritive a produselor cereale9ubstantele extractive & carnozina, creatinina, bazele purinice, urea ) se gasesc in speciala in carnea pregatita siproduc o puternica secretie de suc gastric si de suc pancreatic, ceea ce asigura o activitate digestiva buna.

    9G8.'- >uale : str anatomicaAuale prez / parti anatomice: coaa, albusul si galbenusulCoaa

    - reprez aprox !5,D 6 din greut oului- compusa din carbonati de Ca &D'6), fosfati si subst organice &/6), insolubile in apa si prez pori de diferite

    dimensiunu dupa specia lor- prin ei se realiz schimbul de gaze, dar se pot infiltra si unii microbi

    9ub coaa se afla membranele cochili+ere parielala captuseste fata interioara a coii viscerala acopera albusul

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    10/22

    - monozaharidele hexozele&reprez de glucoza), +ructoza care insoteste glucoza, sorbozase gaseste inunele legume, zaharoza cea mai imp sursa este radacina sfeclei de zahar

    - polizaharidele formeaza substanta de rezerva principala: amidonul- hemicelulozelepolizaharide mixte & varza, gulii, salata) insotesc celuloza- alte polizaharide : insulina & gulii, napi, cicoare, papadie ) pectinele &in produsele horticole )- lipidele au rol plastic si constituie substante de rezerva- proteinele legumina in mazare si linte, faseolina in fasole, glicina in soia- acizii organici esentiali : acidul oxalic, acidul mailc, acidul tartric, acidul succinic, acidul lactic, acidul piruvic,

    acidul formic, care prin metabolizare reprez o mica sursa de energie, in schim confere un gust specific- Vit C, 8etacaroten , acid folic, Vit 8 & exceptie Fibaflavina ); vegetalele frunze sunt surse bune de riboflavina

    - itosterolii provitaminele 3- spanac, varza si in frunzele mai multor legume- @ocoferoli telina, spanac, canopida, varza alba, morcovi, varza rosie-

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    11/22

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    12/22

    transformarea carbonatilor din apa marilor si aceanelor in bicarbonati*n ultimul timp sa observat o crestere a CA- in atmosfera, ca rezultat al utilizarii considerabile a combustibilului ptproducerea de energie. Concentratii reduse se pot intalni in: spatii inchise & locuinte aglomerate, 9ali publice ) in mediul in dustrial in industria extractiva mineriera, metalurgica si chimica in adaposturi, submarine, fantani adanciCocentratii crescute de CA-: !-6 polipnee -/6 creste ritmul si amplitudinea respiratorie '16 dispnee accentuata, constrictie toracica, tulburari senzoriale, cresterea @+ 4(6 cefalee, vertie, greata, varsaturi, adinamie, somnolenta D!56 lipotimie 0!46CA-paralizia centrilor respiratori

    981-:?n+luenta aeroionizarii asupra organsimului:actorii ionizanti agreseaza molecula neutracaptarea sau pierderea unui electron.Ei se impart in : factori cosmici radiatii corpusculare solare, electromagnetice & infrarosii, GV, , gama) factori telurici roci radioactive ce emit radiatii alfa,beta,gama, descarcari electrice, pulverizarea apei,furtuni,combustii Clasificare:- mici&predomina in zonele curate:munte,caderi de apa,litoral)- mari&locuri poluate) pozitivi%negativi 9emnificatia biologica:

    transferul de sarcini electrice din aer in organismul umancreste stabilitatea particulelor coloidale din plasma sielementele figurate modifica echilibrul hidromineral al organismului;

    modifica phul mediului interngradient bazic sau acid modific neurohormonale ionii> imprima caracterul acid mediului intern, stimuleaza metabolismul serotoninei, cresc frecventa respiratoriesiactivitatea sistemului nervos simpatic ionii & ) imprima caracterul bazic mediului intern ,inhiba metabolismul serotoninei, au efect sedativ pt sistemul nervoscentral, favorizeaza parasimpaticotonia.@erapia cu ioni mici negativi: eficienta in afectiuni ale aparatului respirator &catar, astm, bronsita cronica), B@+, tulburarineuropsihice, gastrita, ulcer duodenal

    981/:resiunea atmos+erica# importanta pt organism:Arganismul uman este adaptat fiziologic la variatiile mici de presiune diurne sau sezoniere. Variatiile de presiune mari,neregulate, cu amplitudini de -5'5mmBg, survenite la intervale scurte de timp, nu produc dezechilibre la persoanelesanatoase. Ele sunt considerate ca factori cauzali in dezechilibrele care survin la persoanele meteosensibile& accentuarea crizelor de astmP, cresterea tensiunii arteriale ) persoanele care fac ascensiuni pana la altitudinea de -555-155 m, calatorii cu aeronavale7anifestari patologice apar datorita hipoxiei celulare, alcalozei, dilatarii gazelor din organele cavitare.9imptome:- circulatorii&tahicardie,B@,cianoza)- repiratorii & creste frecventa si amplitudinea respiratiei)- gastrointestinale &meteorism,greturi, varsaturi,dureri abdominale)

    - nervoase &ameteli,cefalee,vedere neclara oboseala placutapierderea cunostintei)Contraindicatii:- zbor cu avioanele, cabine nepresurizate- +@9, infarct, afectari valvulare decompensate, angina, B@+, pneumotorax, +8, ulcer

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    13/22

    azbociment azbest industria sticlei si ceramicii BCl,

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    14/22

    de orig animala:prod de descuamatie, pene, peri, blana de orig industr:bumbac,canepa,cereale,piele,lemn,tutun!)+lergeni de orig vegetala:

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    15/22

    poluantii cei mai agresivi:oxizi de 9,de #, ,,

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    16/22

    - dezinfectia prin spalare , la temperaturi de 45D1 grade C- radiatii GV in unitati sanitare, industria medicamentelor, industria alimentara- 7etode chimice- Cele mai importante substante chimice utilizate sunt :- cloramina, var cloros, hipoclorit de sodiu- formol,betapropiolactona, solutii de ulei de pin- glicol : trietilen glicol, propilenglicol, solutii de alcool propilic-

    9841:oluarea aer:surse de zgomot din med comunal si act ac asupra organ: QIg.industr &!26)indmetalurg,turnatoriile,cazangerii ind construct de masini;QIg prod de activit de transporturi:autoturisme, autobuze,tramvaie,metrou,transp feroviare,transp aerian &in fcde tip de avion se emit zg cu intens de !!5!-5 d8, asociate cu vibratii)QIg prod de activ din constructii si reconstructii:lucrari de refacere a cailor publice&asfaltare,pietruire,macarale)QIg. 3in inter incaperilorprod de ap electrocasnice,tv, radio,instal de apa si canaliz,ascensor,si zg prod delocatari prin vorbire,cantat,ocuri,plansete,dansuri iar in institutii contribuie la pol masini de scris,convorbiri telefin rap su sursa si distrib terit exista: QIg cu intens de /541 foni=fond obinuit din apartam si multe locuri de munca QIg cu intens de 41D5 foni=pe strazi f populate

    QIg de intens 0 D5 d8sect de product f zgomotoaseEfecte asupra organ: QEfecte asupra analiz auditiv:oboseala auditiva,traumatism sonor si surditate profesion

    obos.audit

    crest temporara a prg perceptiei auditive in urma expunerii la un Ig intens; este reversibila.traumatism sonoral timpanului,urechii medii,interne; se manif prin imfundarea sau perfor timpan,hemorotice.

    surdit.profespierdere def si irevers a auzului in urma expuneii indelung la zg; se prod leziuni la nivelmelcului. QEfecte extraauditive:a) 9#:scade atentia,aparitia oboselii rapide,cefalee,vertiescade capacit de munca,in spec cea intelectualaperturbari ale somn cu dificult de adormire,somn superf, oboseala la trezire,somnolenta diurnaduce la cresterea frecv nevrozelor si tulb psihice&obsesia, depresiunea),iritabilit psihica.b)apar CV:vasoconstr capil perif,crest @+ cu ef mai lung asupra pres diastolice,modif ale pulsului.,modif aletraseului EKH prin modif tonusului vaselor coronariene.c) ap respir: acceler ritm resp,misc resp scurte insuficiente,amplitud toracica redusa.

    d)ap digestiv:peristaltism redus,secr gastr crescuta,favoriz maladia ulceroasa,modific endocrine ale gld cu secr interna.e)femei gravide:miscari ale fatului,avorturi

    66)Poluarea aerului cu As si Hg:ef asupra org: MERCUR:-calea de patrundere aeriana e ecundara!-peric"l ca#ut ptp"pul! $ure de p"luare: %ine&u#ine de ra'inare&la%pi cu (ap"ri de )*&'un*icide&("pele!-)* %etalic i c"%p ai e "b in pecialpe cale rep +70-80,.in circ * trec in teuturi.!-arurile an"r* a/un* in rinici i cele "r*an in creier!-in par e c"nc ' %ult!-

    eli%inare:'ecale& urina &ali(a& lapte! trece bariera placentara! ricul int"ic la (al 40 u*100 %l!-i%pt:atenie&ce'alee&tulb de"%n& anietate&%ani' renale i C&iperiritabilitate

    R$E:%ai rap decat )*.$ure de p"luare: arderea carbunelui&peticide&ind %etalur*& etractia i ra'inarea %etalel"r ne'er"ae!-calea rep e pred"% ca ab 40 50 ,! act: iniba repir celul.prin bl"carea *r $)! alte e'ecte: iritante& canceri*!-tranp in

    "r*:le*at de e%atii! dep"#itare:'icat&rinici&capilare&piele&'anere! eli-%in:urina&'ecale&lapte&tranpire.abl"u clinic in-t"icatia

    cr"nica: 'en l"cale iritati(e +c"n-/uncti(ita&rinita&'arin*ita&larin*ita&ceratita cu-tan&iperpi*%entarede*enerari %ali*ne.

    67)Poluantii cancerigeni din aer :B

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    17/22

    sol cu permeabilit crescuta&calcar)apa se infiltreaza rapidapa nu e buna.Clasif:ape freatice-/ m !5!- m,propr variabile, usor contaminabile; ape de adancimeintre - strat impermeabile,apa e pura sub pres,debit cst,propriet const, A- scazut

    #A/trece in #B/9A', 9A'B-9,mineraliz crescuta, indeplinesc cond de potabilitate.-)+pele de supraf:mari,oceane.lacuri,rauri,precipit atm, fluvii,topirea zapezilor,izvoarecaract:propr variabile; se pot polua; sunt infl de vreme?acuri naturale:bazine de sedimentare; apa are curenti verticali7ari si oceane: saruri /,1 6 ;desali.

    984D:oluarea apei:surse de poluare si caract lor:*.9urse naturale:chimice,fizice,biologicereziduri org de orig anim sau veget ce sunt descomp prin act bact din apa.+c proc au loc cu cons de A- dinapa det modific la nivel faunei si florei acvatice

    Ninflorirea apeiOdezv excesiva a algelor,flagelatelor si diatomeeapa isi modif culoarea,mirosul.**.9urse artificiale: Qsurse organiz:reziduri lichide comunale fecaloidmenaere &rezulta din utiliz apei in locuinte,instalatii publice,unit comerc); ape uzate industriale&contin substchimice in cant crescuta); ape reziduale zootehnice &contin multe subst chim:antibiotice,pesticide, materiiorganice si agenti biologici)sunt sub supraveghere continua Qsurse neorganiz:reziduri solide depoz pe malurile raurilor; ape de irigatii incarcate cu cubst chim sisuspensii; utiliz sezoniere ale apei pt scaldat, pescuit, topitul plantelor textile; deversari de reziduri solide&gunoaie,balegar); reziduri petroliere de la nivel sondelor

    9825:oluarea apei:autopuri+icarea:+utopurific=capacit apei poluate de a se debarasa de impurit primite,partial sau pana la purit lor anter poluarii.eficienta proc depinde de fact fizicochim si biolog specifici sursei poluate.Qfact fizicochim:dilutia& realiz unui grd de dilutie a poluantilor); sediment&depunerea treptata a suspensiilordin apa pe fundul albiei; e infl de adancimea apei si de v de curgere), rad solare&exercita o act bactericida saubacteriostatica la 9 apei), temper& in apele cu temp mai scazuta se ditrug mai repede germ patog).Qfact bilogici: concurenta microbiana; distrugerea de catre org acvatice&protoz,infuzorii,crustacei,moluste);act litica a bacteriofag&se multiplica pe bact omologe det distrug lor); interv bacter in proc biochim dinapa& microorg din apa realiz un continuu proc de biodegradare a subst chim din apa; astfel in apele poluateexista org nitrificatoare,denitrificatoare,petrooxidanta,fenoloxidante,fenollitice,feruginoase.

    98 2!:Aratarea apei de ; in scop potabil:sediment(simpla sicu coagulare)si +iltrarea:

    scopul sedim e de a reduce suspensiile din apa.Q9edim simpla:in bazine de ciment,de forme var,ce sunt traversate de apa cu o v redusa,timp in care partic in suspens sedepun; 9edim partic e infl de v de curgere a apei,forma bazin,temp apei,marimea particprin ac met se reduce '5456 din cont de suspensii din apaQ9edim cu coagulare:pt ape cu gdr mare de turbidit si pt cele ce contin suspensii fine coloidale,greu sedimentabilese acceler depunerea suspensiilor prin adaugare de subs coagulante:sulfat de +l,sulfat feros,clorura ferica,sulfat fericcoagul ridica eficienta sedim cu 45(56.iltrarea: reduce suspensiile ramase si materia organ si microorg din apa; indepartarea lor se face prin act mecan si oxidbiologicafiltre lente:bazine in care apa are v de filtr mica,retinerea se face atat mec cat si biol,in mb biol form din microorg veg sianim;eficienta e de DD,D6; se utiliz pt alim cu apa a colectiv micifiltre rapide:au debit de filtrare mult mai mare; mb biolog se form rapid si e mai saraca in micoorg oxidante; retinerea e in

    special mecanica si mai rar biolog; eficienta e (5D16

    982-:

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    18/22

    dezav: cost ridicat; efect corosiv asupra conductelor de apa982/: B-ABACl > BCl

    BAClB > Acl la pB acid se form ACl care e mai putin activ; la pB de 2apare BACl si dezinf se realiz prin ambii compusi. *n proc de clorinare tb sa se oxideze toate materiile organ,anorg reducatoare ,germeni si sa ramana un surplus de Clliber sub f de BACl sau ACl cl rezidual liber&5,!5,-mg%l)+ct dezinfect a Cl depinde de cond in care se desf dezinfect si particul microorgan.Conditiile: temper, pBul, timpul de contact.7ec de act asupra germenilor:sisteme enzim in special cele ce au grup 9B.Herm nesporulati:bacterii gram negat mai sensibile.Virusurile necesita concentr mai mari de Cl.

    98 21:rotectia sanit a surselor de apa si a instal centr de aproviz cu apa:

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    19/22

    pesticide in apa det deteriorarea proprietatilor organoleptice al;e apei , pesticidele din apa sunt concentrate de catreorganismele acvatice

    47)oluarea apei cu detergenti3 p d v chimic , detergentii sunt ionici & anionici si cationici ) si neionici .

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    20/22

    52)?n+luenta temperaturii crescute si scazute a aerului asupra organismului @emperat aerului dintrun loc sauregiune este det de radiatia solara., caldura solara se acumuleaza la suprafat soluluide unde e cedata aeruluiatmospheric.@emperatura aerului variaza in cursul zilei in functie de intemsitatea radiatiei solare, mai exista si variatiasezoniera si anuala care e det de pozitia dif a soarelui fata de pamant.@emp mai e influentata de : altitudine ,caracteristicile solului,existenta suprafetelor de apa ,de vegetatie sau de prezenta centrelor poluante. @emp aerului aremultiple semnificatii igienico sanitare:este factor determinant in procesul de termoreglare al orgamismului;este factorde terminant in stabilirea caracterului climatic;este determinanta in stabilirea curentilor de aer;regimul de temp al uneizone sau al unui climat este factor determinant in stabilirea unu anumit tip de morbiditate

    9G8. (2. 3adiaiile ultraviolete: e+ectele asupra organismului.au lungimea de unda cuprinsa intre !55'55 nm; / categorii: + &'55/-5 nm) efect pigmentogen; 8 &/-5-(5 nm) efct eritematos; C &sub -(5 nm) efect bactericid.efecte asupra organismului: sanogene si patogene, act.

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    21/22

    morfol a leucocit,trombocitopenie moder, anomalii morfol sau fct ale trombocit sau hematiilor).A alta f de irad cron esdr neurovegatativ manif sunt nespecif&astenie,cefalee, diminuarea apetit,tulb de somn,scaderea capacit de munca)QEfect teratogen: act asupra embrionului,moarte fat, malform congen,sensibilit scazuta cu cat sarcina e mai mare

    7&)0ocuinta# amplas., orientarea, materiale de contructii, plani+icarea interioara:?ocuinta= mediu complex suelem artificiale si psihosociale .+c mediu trebuie sa asigure conditii pe progresul si desavarsirea individului in cadrulunie vieti de familie sa* asigure refacerea dupa solicitarile legate de munca.Fecomandarile A79 pt o locuintasanatoasa :satisfacerea nevoilro fizice, nevoi fundamentale & asigurarea spatiului sufficient , o ambianta tremicacorespunzatoareprevenirea bolilor transmisibile pt aceasta este necesara evitarea aglomeratiei, provizionarea cu apa potabile ,existenta unor instalatii sanitare corespunzatoare;protectia impotriva accidentelor in locuinta& utilize de materiale deconstructie rezistente si neinflamabile, evitarea alunecarilor, caderilor);asigurarea cerintelor psihosociale& satisfacerea necesitailor individuale de izolare si realizarea unei vieti familiale armonioase. +7

  • 8/13/2019 48288827 Subiecte Rezolvate IGIENA SCRIS

    22/22

    dif., in per. prepubert. si la inceputul adolescentei, cresterea staturoponderala la e mai mare decat la8,capacit.delucru si ef. musc. e mai cresc.la 8ca la .

    72)Cond. igienico#sanitare in scoli:Capacitate : nu trebuie sa fie mai mare decat D55!555 elevi pt oraselemari.+mplasarea : cat mai aproape de locuinte, se evita strazile aglomerate, 155m fat de calea ferata .Aerenul :suntindicate solurile poroase ,igienice ,cu posibilitati de autopurificare iar pt sala de clasa!,1-,1 mp U elev .8anca scolara :sa realizeze un raport corespiunzator intre dimensiunile si particularitatile fizice ale elevilor, sa permita o pozitieigienica,sa nu expuna la traumatisme.7icroclimatul : temperatura de !( grade, umiditate intre /5256, *ncalzirea : prininstalatii centrale asezate sub ferestre sau cu sobe de tereacota.Ventilatia :schimbarea aerului de / ori in timpul uneiore.*luminatul natural : coeficientul de iluminare !U'!U4 *luminatul artificial : sursele de iluminat la -,(m fata depodea.+pa potabila :in mediul urban se utilizeaza apa distribuita prin reteaua centrala , in mediul rural apa se vapastra in recipiente de lemn sau metal inchise cu lacatprevazute cu un et ascendent sau robinete .Hrupul sanitar : L.Cla orase si latrine in mediul rural .latrinele vor fi prevazute cu sist de ventilatie , cu pereti impermeabili.74)?giena programului instructive educativ in scoala:*giena scolara se ocupa cu studiul influentei factorilorexogeni &naturali,sociali,fizici , chimici si biologici)si endogeni &ereditari, metabolici ,endorcini)asupra starii de sanatatea colectivitatilor de copii ,adolescenti si tineri in scopul eliminarii factorilor patogeni in vederea prevenirii bolilor,reducerii morbiditatii si mortalitatii , promovarii sanatatii.*giena scolara cuprinde : igiena copiilor de varsat prescolara;igiena copiilor si adolescentilor de varsat scolara;igiena tineretului din invatamantul superior.*giena scolara are caobiect urmatoarele probleme:starea de sanatate si dezv fizica , neuropsihica a copiilor ,adolescentilor,tinerilor!#influenta factorilor de mediu asupra organismuluin in crestere;igiena institutiilor pt copii!#igiena procesului deinvatamant a acitvit scolare si extrascolare !profilaxia bolilor transmisibile in institutii ca scoala! #educatia sanitara acelor ce participa la procesul instructive educativ!#organizarea activit medicosanitare in colectivitatile decopii.#ormele preved organizarea unei scoli pt fiecare !555 de locuitori.9tructura unei scoli se refera la : circulatiaelevilor, cadrelor didactice , personalului administrativ & vestibule , holuri , culuare).9ali de invatamant & 9ali ,laboratoare , ateliere).9ali pt activit extrascolare& biblioteca , sala festiva)+sistenta medicala , cazarea personalului scolii, grupuri sanitare , anexe gospodaresti & magaziii , spalatorie ,uscatorie)

    ?ipsesc subiectele : 44,42,2',(1