(277541330) 24855643-Constituirea-societatilor-comerciale.doc

download (277541330) 24855643-Constituirea-societatilor-comerciale.doc

If you can't read please download the document

Transcript of (277541330) 24855643-Constituirea-societatilor-comerciale.doc

CAPITOLUL 1

3

Colegiul Tehnic Agricol Alexandru Borza Geoagiu

PROIECT

PENTRU OBTINEREA COMPETENTELOR PROFESIONALE

- NIVELUL 3-

CONSTITUIREA SOCIETATILOR COMERCIALE

Profesor coordonator: Candidat:

Balea CalinGanga Costica

2015

Cuprins

Argument ................................................................................ 3

Capitolul I NOIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SOCIETILCOMERCIALE.............................................4

1.1. Scurt istoric privind apariia i evoluia societilor comerciale...4

1.2. Definiia societii comerciale............................................................5

1.3. Reglementarea juridic a societilor comerciale n Romnia...... 7

CAPITOLUL 2. CONSTITUIREA SOCIETILOR COMERCIALE..9

2.1. Noiuni introductive......................................................9

2.2. Etapele constituirii societilor comerciale....................................9

CAPITOLUL 3. CONSTITUIREA SOCIETII PE ACIUNI..16

3.1. Noiunea, caracterele i trsturile specifice ale societii pe aciuni ...16

3.2. Actul constitutiv al societii pe aciuni.............................................17

3.3. Modaliti de constituire a societii pe aciuni................................18

3.4.Aciunile..............................................................21

Argument

Viata economica guverneaza viata noastra, fiind sau nefiind drept implicate in aceasta.

Alegerea acestei teme pentru proiectul meu nu este intamplatoare. In cazul meu, la terminarea studiilor ma voi orienta spre o activitate economica ,deoare ce acest domeniu l-am studiat in ani de liceu.

Urmarind o institutie de invatamant cu profil economic, pe parcursul anilor de studii am acumulat o serie de notiuni de specialitate, deprinderi in acest domeniu.

Economia Romaniei este o economie de piata, conform Constitutiei. In cadrul economiei actioneaza o serie de societati comerciale, firme in diverse domenii de activitate. Actioneaza legea cererii si a ofertei. La baza acesteia se afla proprietatea private, care trebuie protejata.

Orientandu-ma spre acest domeniu atat de vast, consider ca pregatirea me trebuie sa fie una foarte buna pentru a putea face fata cu succes provocarilor si concurentei.

Societatile comerciale au fost si sunt si in present cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale ca si pentru satisfacerea unor interese peresonale, de interprinzator, ele contribuind la dezvoltarea comunicatiilor care au permis extinderea pietelor cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne.Obiectivele proiectului sunt:

- Identificarea exacta a etapelor ce trebuie parcurse atunci cand dorim sa infintam o societate comerciala .

- Exemplificarea unui exemplu concret pentru o mai buna justificare.

- Implementarea corecta a modului in care se intocmeste o firma; ce conditii sunt necesare a fi indeplinite in acest scop.

- Fixarea unor notiuni specifice pentru a intocmi correct documentatiile specifice infiintarii unei societati.

21

CAPITOLUL 1.

NOIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SOCIETILCOMERCIALE

1.1. Scurt istoric privind apariia i evoluia societilor comerciale

Nscut din ideea cooperrii ntre mai muli ntreprinztori animai de intenia de a realiza mpreun activiti economice de amploare, societatea comercial a aprut ca urmare a unor cauze economice i sociale, pe msur ce aciunile individuale nu au mai corespuns necesitii de a ndeplini activiti economice de amploare.

Ideea cooperrii ntre mai muli ntreprinztori care s pun n comun resursele individuale, ca urmare a dezvoltrii societii omeneti, precum i pe fondul creterii nevoilor economice i sociale i-a gsit expresia n conceptul de societate comercial.

Dac la nceput societile comerciale erau formate doar din cteva persoane care puneau n comun bunurile i abilitile specifice n vederea realizrii unor afaceri, evoluia tehnicii juridice a contribuit la apariia unor societi alctuite din colectiviti mult mai mari care, prin capitalurile lor, au fcut posibil realizarea unor mari afaceri n toate domeniile de activitate.

Societile comerciale au avut i au consecine importante asupra civilizaiei moderne, determinnd extinderea pieelor, canaliznd energiile umane i financiare n sensul realizrii unor scopuri economice i sociale, dar i pentru satisfacerea intereselor personale ale ntreprinztorilor.

Aceste grupri de persoane i capitaluri constituite n societi comerciale au ndeplinit un rol economic esenial, contribuind la cele mai semnificative realizri ale secolului al XIX-lea, aa cum au fost reelele de ci ferate, exploatarea minelor i zcmintelor, Canalul de Suez.

Societatea comercial a aprut n forme incipiente nc din perioada antichitii. Prototipul originar al societii comerciale l-a constituit societatea civil fr personalitate juridic consacrat de dreptul roman.

Societile comerciale au contribuit la dezvoltarea mainismului i comunicaiilor, care au permis extinderea pieelor, cu toate consecinele benefice asupra civilizaiei moderne. Societile comerciale au fost, i sunt i n prezent, cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane i financiare pentru realizarea unor scopuri sociale, ca i pentru satisfacerea unor interese personale ale ntreprinztorilor.

1.2. Definiia societii comerciale

Societatea comercial poate fi definit ca o grupare de persoane constituit pe baza unui contract de societate i beneficiind de personalitate juridic, n care asociaii neleg s pun n comun anumite bunuri, pentru exercitarea unor fapte de comer, n scopul realizrii i mpririi beneficiilor rezultate.

Din definiia dat, concluzionm c principalele trsturi specifice ale societii comerciale sunt:

1. Societatea comercial n calitate de persoan juridic are o organizare de sine stttoare;

2. Societatea comercial i constituie un capital necesar obiectului su de activitate, n funcie de mrimea acesteia i condiiile impuse de lege, capital ce se obine prin aportul persoanelor asociate;

3. Societatea urmrete satisfacerea intereselor economice-sociale ale membrilor asociai;

4. Societatea comercial are un scop lucrativ, al realizrii acelor activiti specifice prevzute n obiectul lor de activitate, cum sunt: activiti de producie, de aprovizionare, desfacere, prestri servicii i executri de lucrri.

Societatea comercial apare ca un grup organizat de persoane, care, graie personalitii juridice, acioneaz ca un subiect de drept distinct. Dei nu se reduce la a fi numai un contract, fiind i o persoan juridic, societatea comercial are natur contractual care i pune amprenta nu numai asupra constituirii ci i asupra organizrii i funcionrii ei.

Contractul de societate comercial se distinge de celelalte contracte prin trei elemente definitorii, care rezult din nsi nelegerea prilor, constnd n: obligaia de aport social, intenia de a exercita n comun activitatea comercial i mprirea beneficiilor. Inexistena unuia din aceste elemente nu atrage nulitatea contractului, dar i anuleaz caracterul specific celor de societate comercial.

a) Obligaia de aport social const n angajamentul fiecrui asociat de a aduce n societate o valoare patrimonial n numerar, n natur sau de proprietate industrial.

Aportul n numerar are ca obiect o sum de bani cu care asociatul se oblig s contribuie la nfiinarea societii. Aportul n numerar este indispensabil nceperii activitii comerciale, fiind obligatoriu la toate tipurile de societi comerciale11. Societatea n nume colectiv, societatea n comandit simpl i societatea cu rspundere limitat sunt obligate s verse integral la data constituirii, capitalul social subscris.

Aportul n natur are ca obiect anumite bunuri, care pot fi imobile (cldiri, terenuri), bunuri mobile corporale (mrfuri, materiale) sau bunuri incorporale (creane). Acestea sunt admise la toate formele de societate, realizndu-se prin transferarea drepturilor corespunztoare i prin predarea efectiv a bunurilor ctre societate. n lipsa unei stipulaii contrare, bunurile constituite ca aport devin proprietatea societii din momentul nmatriculrii ei n registrul comerului. Fac excepie de la aceast regul bunurile pentru care se menioneaz expres c sunt aduse n societate numai cu titlu de folosin sau nchiriere. n alternativa folosinei, raporturile dintre asociat i societate sunt guvernate de regulile referitoare la uzufruct, iar la dizolvarea societii proprietarul are dreptul la restituirea bunului. Bunul care face obiectul aportului n natur trebuie evaluat n bani pentru a se putea stabili valoarea aciunilor sau a prilor sociale cuvenite asociatului respectiv. Evaluarea se realizeaz de ctre asociai sau de ctre experi, fcndu-se meniuni n acest sens n actul constitutiv al societii.

Dac exist aporturi n natur, avantaje acordate oricrei persoane care a participat la constituirea societii sau la tranzacii conducnd la acordarea autorizaiei, operaiuni ncheiate de fondatori pe seama societii ce se constituie i pe care aceasta urmeaz s le ia asupra sa, fondatorii vor solicita judectorului delegat numirea unuia sau mai multor experi. Raportul expertului sau experilor va fi pus la dispoziia subscriitorilor, la locul unde urmeaz s se ntruneasc adunarea constitutiv.

Aporturile n creane au regimul juridic al aporturilor n natur, nefiind admise la societile pe aciuni care se constituie prin subscripie public i nici la societile n comandit pe aciuni i societile cu rspundere limitat.

Aportul de proprietate industrial const n brevete de invenie, licene de fabricaie, mrci de fabric, desene i modele industriale, denumiri de origine i indicaii de provenien. Acestea sunt atestate prin brevete de invenie i prin alte documente care atest drepturi exclusive de exploatare asupra inveniilor, reprezentrilor grafice sau sonore, semnelor distinctive etc. n unele cazuri aportul de acest fel poate fi mai eficient dect aportul n bunuri corporale.

Aportul n industrie (n munc) const n activitatea pe care asociatul promite c o va presta n societate, avnd n vedere competena i calificarea sa. Unii autori consider c n categoria aportului n munc se include knowhow-ul, iar alii apreciaz c acesta face parte din aportul de proprietate industrial, iar aportul n munc nu reprezint o categorie distinct i semnificativ. n favoarea ultimei teze se poate invoca faptul c aportul n munc este permis numai n cadrul societii n nume colectiv i asociailor comanditai din cadrul societilor n comandit, care nu au pondere semnificativ n economia contemporan. Nici n cazul acestor societi aportul n munc nu este admis la constituirea i majorarea capitalului social, determinnd numai dreptul la mprirea beneficiilor i a capitalului social

101.

b) Intenia asociailor de a conlucra (affectio societatis) reprezint alt element esenial al contractului de societate. Aceasta se materializeaz n colaborarea voluntar, activ, interesat i egalitar a asociaiilor sau ca o voin de unitate i convergen de interese. n cazul fiecrui tip de societate comercial asociaii au intenia de a colabora n desfurarea activitii comerciale, de a lucra n comun, suportnd toate riscurile activitii comerciale. Gradul de implicare n activitatea societii difer n funcie de forma juridic a societii, manifestndu-se uneori numai prin participarea la luarea deciziilor i prin dreptul de control asupra activitii societii. Existena acestui element psihologic permite diferenierea ntre societile comerciale i anumite grupri economice de interese sau contracte de alt natur necesar implicarea n afaceri a fiecrui asociat, n funcie de competenele stabilite prin lege i prin actul constitutiv al societii.

c) Dreptul la beneficii constituie al treilea element definitoriu al societilor comerciale, care le delimiteaz de asociaiile nonprofit.

Beneficiul reprezint ctigul, folosul ori profitul obinut dintr-o activitate sau de pe urma unei situaii. n cazul societii comerciale, beneficiul brut simbolizeaz diferena dintre activul i pasivul financiar-contabil. Beneficiul net este acela care rmne dup prelevrile fondului de rezerv, a cheltuielilor de administrare, a cotelor de amortizare i a altor cheltuieli. Beneficiul real simbolizeaz beneficiul efectiv obinut pe o anumit perioad determinat, dup ce se compenseaz pierderile.

Beneficiile rezultate din activitatea unei societi comerciale poart denumirea de dividende. Acest termen include orice distribuire, n bani sau n natur, n favoarea acionarilor sau a asociailor, din profitul stabilit pe baza bilanului contabil anual i a contului de profit i pierderi, proporional cu cota de participare la capitalul social. Dividendele se vor plti asociailor proporional cu cota de participare la capitalul social, dac prile nu au convenit derogri cu privire la criteriile de mprire i periodicitatea repartizrii.

1.3. Reglementarea juridic a societilor comerciale n Romnia

n legislaia romneasc, prima reglementare ampl a societilor comerciale i distinct de cea a societilor civile prevzut de Codul civil a fost realizat de Codul comercial din 1887.

Inspirat de reglementrile cuprinse n Codul de Comer Italian din 1882, considerat cel mai modern cod al acelor timpuri, Codul Comercial din 1887 instituia ca forme de societi comerciale societatea n nume colectiv, societatea n comandit i societatea anonim. Regimul juridic al societilor comerciale a fost reglementat iniial n Codul comercial, Cartea I, Titlul VIII (art. 77-269), intitulat Despre societi i despre asociaiuni comerciale, titlu care coninea dispoziii privind societatea n nume colectiv, societatea n comandit simpl, societatea anonim (pe aciuni), societatea n comandit pe aciuni i asociaia n participaie.

ncepnd din anul 1990, dispoziiile legale referitoare la societile comerciale au fost nlocuite cu o nou reglementare, care formeaz obiectul Legii nr. 31/1990 privind societile comerciale. Prin adoptarea Legii nr. 31/1990, dispoziiile Codului comercial privind societile comerciale au fost abrogate, exceptnd dispoziiile referitoare la asociaia n participaiune (art. 251-256) i a celor privind asociaia de asigurare mutual (art. 257-263).

Dispoziiile legale privind regimul juridic al societilor comerciale cuprinse n Legea nr. 31/1990 au caracter imperativ i se completeaz cu prevederile Codului comercial i ale Codului civil. Potrivit art. 291 din Legea nr. 31/1990, prevederile din prezenta lege se completeaz cu dispoziiile Codului comercial. n acest mod, prevederile Codului comercial referitoare la societile comerciale, faptele de comer, comerciani, obligaiile comerciale au caracterul unor reglementri subsidiare privind societile comerciale.

n materia societilor comerciale, dispoziiile Codului civil privind contractul de societate (art. 1491-1531) prezint un deosebit interes n materia societilor comerciale. De altfel, conform art. 1 Codul comercial romn, n absena unor reglementri din Codul comercial, se aplic dispoziiile Codului civil, care are, de asemenea, caracterul unei reglementri subsidiare privind societile comerciale.

Societile comerciale desfoar o activitate productoare de profit, intrnd astfel sub incidena prevederilor cuprinse n legile fiscale. n acest sens, Codul fiscal i Codul de procedur fiscal sunt reglementri subsidiare n materia societilor comerciale.

Au un asemenea caracter i prevederile cuprinse n Codul muncii, deoarece n ceea ce privete personalul salariat al societilor comerciale, sunt incidente dispoziiile coninute n legislaia muncii. ncadrarea salariailor la societile comerciale se face n temeiul contrac- tului individual de munc, cu respectarea legislaiei muncii i a asigurrilor sociale.

CAPITOLUL 2. CONSTITUIREA SOCIETILOR COMERCIALE

2.1. Noiuni introductive

Procedura de constituire a societii comerciale cuprinde ansamblul formalitilor i regulilor ce trebuie respectate cu ocazia nfiinrii unei societi comerciale. Constituirea societilor comerciale este supus regimului de drept comun al Legii 31/1990, bazat pe un control prealabil judiciar de legalitate, iar cele cu capital de stat, pe cale administrativ, conform Legii nr.15/1990.

Pentru reducerea formalismului excesiv ce caracteriza procedura constituirii societilor comerciale conform Legii nr. 31/1990 (ce includea: redactarea i autentificarea actului constitutiv, autorizarea judectoreasc incluznd sau nu avizul consultativ al Camerei de Comer i Industrie, nmatricularea la Registrul Comerului, publicarea n Monitorul Oficial i nregistrarea la administraia financiar) prin modificarea adus de Legea nr.

99/1999 privind accelerarea reformei economice procedura constituirii s-a simplificat, comasndu-se etapele acesteia prin preluarea de ctre Oficiul Registrului Comerului a unor atribuii, pn atunci aflate n sarcina altor instituii.

Prin modificarea adus de Legea nr. 99/1999, odat cu depunerea cererii de nmatriculare a societii comerciale la Oficiul Registrului Comerului competent, nu instana judectoreasc, ci judectorul delegat (afiliat Oficiului Registrului Comerului) autorizeaz desfurarea activitii, dup care, pe lng sarcina nmatriculrii, tot Oficiul Registrului Comerului este obligat s obin att publicarea n Monitorul Oficial ct i nregistrarea fiscal a societii comerciale, dar pe cheltuiala societii comerciale ce solicit nmatricularea.

Prin Ordonana de urgen nr. 76/2001 republicat, privind simplificarea unor formaliti administrative pentru nregistrarea i autorizarea funcionrii comercianilor se instituie o procedur unic de nregistrare i autorizare a funcionrii societilor comerciale. Simplificarea procedurii rezid din crearea n cadrul Camerelor de Comer i Industrie teritoriale a unor Birouri Unice pentru obinerea nregistrrii i autorizrii funcionrii comercianilor. Unicitatea procedurii rezid n aceea c n baza unei cereri de nregistrare se va obine de la aceeai instituie, Biroul Unic, certificatul de nregistrare comercial coninnd codul unic de nregistrare.

2.2. Etapele constituirii societilor comerciale

nfiinarea unei societi comerciale presupune parcurgerea a trei faze obligatorii, dup cum urmeaz: o faz consensual, o faz judiciar i o faz de nmatriculare i publicitate, n subsidiar mai putn exista i o faz reparatorie.

2.2.1. Etapa consensual

Etapa consensual are ca obiect, ntocmirea de ctre pri, cu respectarea condiiilor legale, a actelor constitutive. n societile de capitaluri, definitivarea actelor constitutive, poate fi precedat de subscrierea public de aciuni. Se deosebete astfel, pe de o parte, o modalitate consensual simpl, care se rezum la ncheierea nemijlocit a contractului de societate, iar pe de alt parte, procedura complex denumit constituire succesiv care implic, n prealabil, formalitile legate de subscrierea public de aciuni.

Actul constitutiv

Actul juridic de baz pentru nfiinarea societii comerciale l reprezint contractul de societate. n vederea constituirii societii pe aciuni, n comandit pe aciuni sau cu rspundere limitat, legea impune ca prile s ntocmeasc i statutul viitoarei societi. Contractul de societate i statutul pot fi ncheiate sub forma unui nscris unic, denumit act constitutiv. Societatea cu rspundere limitat se poate constitui i prin actul de voin a unei singure persoane, n acest caz ntocmindu-se doar statutul. Cnd se ncheie numai statut sau numai contract de societate, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv.

Pentru a fi valabil, contractul de societate trebuie s ndeplineasc anumite condiii de fond i de form.

A) Condiiile de fond ale actului constitutiv

n ceea ce privete condiiile de fond, actul constitutiv fiind i un contract, acesta trebuie s ndeplineasc condiiile eseniale de validitate ale conveniei prevzute n art. 948 al Codului civil:

a) capacitatea de a contracta;

b) consimmntul valabil al prilor;

c) un obiect determinat;

d) o cauz (scop) licit.

a) Capacitatea juridic a prilor

Orice act juridic, deci i contractul de societate comercial se ncheie n mod valabil dac subiectele participante au capacitate juridic civil. Asociatul persoan fizic sau juridic trebuie s aib capacitate de folosin i de exerciiu deplin.

b) Consimmntul

Consimmntul este o latur a voinei asociailor de a se asocia i de a desfura n comun o activitate comercial n scopul obinerii unui profit pe care s-l mpart.

Voina asociailor trebuie s fie contient i liber exprimat, cu scopul de a produce efecte juridice, i s nu fie afectat de vreun viciu de consimmnt, respectiv de eroare, dol sau violen.

c) Obiectul contractului de societate comercial const n prestaiile la care s-au obligat prile contractante, n timp ce obiectul societii const n activitile pe care urmeaz s le realizeze societatea, respectiv: producie, comer, import-export, prestare de servicii, executare de lucrri.

Ca n cazul oricrui contract, i n contractul de societate comercial, obiectul trebuie s fie determinat sau determinabil, s constea ntr-o prestaie a celui ce se oblig, s fie real, posibil, licit, moral i s nu contravin regulilor de convieuire social.

Obiectul este ilicit ori de cte ori se prevd activiti, operaiuni contrare legii sau dac este inserat n contract aa-numita clauz leonin, prin care se prevede, fie c una din pri particip la ncasarea beneficiilor n totalitatea lor, fie c un asociat nu va fi obligat s suporte eventualele pierderi (ceea ce nseamn c acesta va participa numai la profit nu i la pierderi).

n principiu, obiectul contractului de societate se concretizeaz n obligaia de aport a asociailor. Dac obiectul contractului de societate comercial lipsete, este ilicit sau imoral sau contravine regulilor de convieuire social, sanciunea va fi nulitatea absolut a contractului.

d) Cauza (scopul) contractului

Motivaia ncheierii contractului de societate const n crearea unei comuniti de bunuri afectate realizrii activitii de comer, cu scopul obinerii unui profit care urmeaz a fi mprit ntre asociai, fie n funcie de cota de participare la capitalul social, fie n funcie de nelegerea asociailor care pot stabili un alt procent de participare a fiecruia la mprirea beneficiilor.

Cauza contractului de societate trebuie s fie real, licit, moral i n concordan cu regulile de convieuire social. Nerespectarea acestor condiii are drept consecin nulitatea absolut a contractului de societate ncheiat, asociaii fiind repui n situaia anterioar realizrii acordului de voin.

B) Condiiile de form ale contractului de societate.

n conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, actul constitutiv se ncheie sub semntura privat, se semneaz de toi asociaii sau, n caz de subscripie public, de fondatori. Forma autentic a actului constitutiv este obligatorie atunci cnd:

a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afl un teren;

b) se constituie o societate n nume colectiv sau n comandita simpl;

c) societatea pe aciuni se constituie prin subscripie public.

Prin consacrarea formei autentice a contractului de societate se asigur toate garaniile cu privire la voina prilor de a constitui societatea i de a proba clauzele care stau la baza ei, care pot fi uneori deosebit de complexe i de mare valoare pecuniar. Nerespectarea acestei condiii atrage nulitatea societii, ntocmai ca inexistena ei..

a) Clauze de identificare a prilor

Societatea comercial poate fi constituit de persoane fizice sau de persoane juridice. n cazul celor din prima categorie este necesar s se prevad numele, prenumele, codul numeric personal si, dac este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislaiei naionale aplicabile, locul i data naterii, domiciliul i cetenia. Pentru persoanele juridice se va meniona denumirea, sediul, naionalitatea, numrul de nregistrare n registrul comerului sau codul unic de nregistrare. n actul constitutiv al societii n comandit mai este necesar s se precizeze asociaii comanditari i asociaii comanditai.

b) Clauze privind identificarea viitoarei societi

Aceast categorie de clauze include denumirea, sediul, forma juridic i, dac este cazul, emblema societii.

c) Clauze referitoare la obiectul de activitate

Contractul de societate trebuie s se refere n mod explicit la obiectul de activitate, indicnd toate activitile pe care preconizeaz s le desfoare. Indicarea exact a fiecrei activiti i numrului de codificare din Codul activitilor din economia naional (C.A.E.N) este necesar pentru a se stabili dac acestea se ncadreaz n parametrii legali i pentru considerente statistice privind specificul i impozitarea societilor. Dac se desfoar mai multe activiti comerciale se va preciza domeniul din care fac parte i care dintre ele sunt considerate principale.

d) Clauze referitoare la capitalul societii

Aceast categorie de clauze se refer la capitalul cu care asociaii se oblig s participe (capitalul subscris), ct i la capitalul care a fost depus n contul societii (capitalul vrsat). Pentru ambele categorii se face referire att la cuantumul total al capitalului, ct i la partea fiecrui asociat, precizndu-se dac este n numerar, n natur sau de ordin intelectual. n cazul celui n numerar se va meniona data pn la care se vars integral, iar pentru capitalul n natur se va specifica modul n care a fost evaluat (prin expertizare sau prin acordul prilor).

n cazul societilor cu rspundere limitat se vor preciza numrul i valoarea nominal a prilor sociale atribuite fiecrui asociat, pentru aportul de capital.

La societile pe aciuni este necesar s se precizeze numrul aciunilor acordate fiecrui asociat specificndu-se dac sunt nominative sau la purttor i dac unele confer anumite drepturi speciale celor care le dein.

e) Clauze referitoare la administrarea societii

Asociaii trebuie s stabileasc principalele aspecte referitoare la administrarea i reprezentarea societii comerciale, nominalizndu-i pe cei care au atribuii n acest sens. Se vor stabili puterile conferite acestora i dac le pot exercita separat sau numai mpreun.

n societile de persoane i cu rspundere limitat se va indica: numrul, numele i prenumele administratorilor societii i limita puterilor lor.

f) Clauze privind drepturile i obligaiile asociailor

Asociaii trebuie s stabileasc n contract drepturile ce le revin cu privire la beneficii, dar i obligaiile n privina suportrii pierderilor. Sunt interzise ns prevederile din care ar rezulta c unii asociai nu vor beneficia de profit sau nu vor suporta pierderile, cunoscute sub denumirea de clauze leonine. Obligaiile asociailor privesc efectuarea aportului de capital i stabilirea termenelor pn la care asociaii vor efectua vrsmintele ntregului capital subscris.

g) Clauze privind sediile secundare ale societii

Dac asociaii doresc nfiinarea unor sedii secundare, sucursale, agenii sau reprezentane, este necesar s se fac meniuni n acest sens n contractul de societate. Dac acestea se nfiineaz odat cu societatea, se vor include toate aspectele referitoare la ele.

h) Clauze privind dizolvarea i lichidarea societii.

Contractul de societate trebuie s cuprind clauze privind durata societii, ncetarea existenei i modurile n care se poate lichida sau dizolva. ntruct aceste modaliti sunt reglementate n lege, asociaii au posibilitatea s insereze clauza referitoare la conformitatea cu dispoziiile legale, fr a le mai prezenta n detaliu. Toate aspectele referitoare la societate sunt cuprinse n actul constitutiv, astfel c modificarea oricrui aspect referitor la aceasta presupune modificarea actului respectiv. Din aceast cauz Legea nr.31/1990, face referire la modificarea actului constitutiv i nu la modificarea societii comerciale 26.

C) Modificarea actului constitutiv

Actul constitutiv poate fi modificat prin hotrrea adunrii generale, adoptat n condiiile legii, sau prin hotrrea instanei judectoreti. Dup fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul, vor depune la Registrul Comerului, n termen de 15 zile, actul modificator i textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificrile, care vor fi nregistrate n temeiul hotrrii judectorului delegat. Prin grija Oficiului Registrului Comerului actul modificator se va publica n Monitorul Oficial al Romniei, pe cheltuiala societii. Actul modificator al actului constitutiv al unei societi n nume colectiv sau n comandit simpl, n form autentic, se depune la Oficiul Registrului Comerului, i se menioneaz n acest registru, fr a fi obligatorie publicarea lui n Monitorul Oficial al Romniei.

2.2.2. Etapa judiciar

Faza judiciar obligatorie const n controlul de legalitate efectuat de ctre judectorul delegat de la instana teritorial competent. De aceast verificare depinde aprobarea necesar pentru nfiinarea valabil a societilor comerciale. Este o procedur necontencioas. deoarece o astfel de cerere constitutiv de drepturi, reclam exercitarea de ctre judectorul delegat, doar a unor atribuii de verificare a actelor constitutive, depuse pentru obinerea autorizaiei de funcionare.

Judectorul delegat va putea dispune efectuarea de expertize pentru evaluarea aportului, eventual administrarea i a altor dovezi.

Judectorul delegat, pe baza actelor depuse, autorizeaz funcionarea societilor comerciale, prin ncheiere, conform art. 40 alin. 1 din Legea nr. 31/1990. ncheierea este susceptibil de a fi atacat cu recurs, la tribunal, n 15 zile de la pronunare.

n cazul unor neregulariti constatate dup nmatriculare, societatea este obligat s ia msuri pentru nlturarea lor, n cel mult 8 zile de la data constatrii acestor neregulariti.

Nulitatea unei societi nmatriculate la Registrul comerului poate fi declarat de tribunal numai atunci cnd:

a) lipsete actul constitutiv sau cnd acesta nu a fost ncheiat n form autentic;

b) toi fondatorii au fost, potrivit legii, incapabili la data constituirii societii;

c) obiectul de activitate al societii este ilicit sau contrar ordinii publice; d) lipsete ncheierea judectorului delegat de nmatriculare a societii; e) lipsete autorizarea legal administrativ de constituire a societii;

f) actul constitutiv nu prevede denumirea societii, obiectul su de activitate, aporturile asociailor i capitalul social subscris;

g) s-au nclcat dispoziiile legale privind capitalul social minim, subscris i varsat

h) nu s-a respectat numrul minim de asociai, prevzut de lege.

Nulitatea nu poate fi declarat n cazul n care, cauza ei, a fost nlturat nainte de a se pune concluzii n fond la tribunal.

2.2.3. Etapa de nmatriculare i publicitate

n faza final, obligatorie, are loc ndeplinirea formelor de nmatriculare la Oficiul Registrului Comerului, de nregistrare fiscal, ct i de publicarea n Monitorul Oficial al Romniei, a ncheierii i la cerere, a actelor constitutive.

n aceast etap, societatea comercial dobndete personalitate juridic i opozabilitate fa de teri. ntr-adevr, societatea devine, potrivit art. 41 din Legea nr.

31/1990, persoan juridic din momentul nmatriculrii i poate efectua acte de comer.

Dup nmatricularea n Registrul Comerului societatea, prin reprezentanii si, mai efectueaz urmtoarele operaii:

- deschiderea contului bancar la banca pentru care opteaz societatea;

- ntocmirea tampilelor, parafelor i sigiliilor;

- obinerea unor avize, autorizaii, licene, atestate i certificate pentru desfurarea unor activiti speciale, ca de exemplu: case de schimb valutar, audiovizual, transporturi rutiere, n domeniul medical i farmaceutic, turism, editur

2.2.4. Etapa reparatorie

n subsidiar, prin lege, se reglementeaz o faz reparatorie, menit s regularizeze post factum statutul juridic al entitii colective, n cazul omisiunii unor condiii preliminare de ctre persoanele obligate s le ndeplineasc

CAPITOLUL 3. CONSTITUIREA SOCIETII PE ACIUNI

3.1. Noiunea, caracterele i trsturile specifice ale societii pe aciuni

Societatea pe aciuni este forma cea mai complex i mai evoluat a societii comerciale, n care conteaz mai mult aportul de capital dect calitile personale ale asociailor. Din cauza estomprii calitilor personale ale asociailor, acest tip de societate purta anterior denumirea societate anonim, care se menine i n prezent n legislaiile altor state.

Din aceast definiie rezult caracterele generale ale societii pe aciuni:

- societatea se constituie dintr-un numr minim de asociai, denumii acionari;

- capitalul social este divizat n aciuni, care sunt titluri negociabile i transmisibile;

- rspunderea asociailor pentru obligaiile sociale este limitat la valoarea aciunilor lor.

n ceea ce privete coninutul actului constitutiv societatea pe aciuni se constituie prin contract de societate i statut, care pot fi ns ntocmite sub forma unui nscris unic denumit act constitutiv (art. 5). Legea prevede forma autentic a contractului de societate n cazul constituirii prin subscripie public, i coninutul acestuia, care cuprinde mai multe clauze obligatorii dect n cazul societilor de persoane. Actul constitutiv se semneaz de asociaii fondatori, din categoria crora nu pot face parte persoanele incapabile sau care au fost condamnate pentru anumite infraciuni prevzute de lege (art. 6 i art. 8). Contractul de societate poate stabili acordarea unor avantaje asociailor fondatori, pentru aportul pe care l-au avut la constituirea societii (art. 8 lit. m).

3.2. Actul constitutiv al societii pe aciuni

Societatea pe aciuni se constituie, potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990, prin contract de societate i statut, care se semneaz de toi ctre asociaii, iar n cazul constituirii prin subscripie public de ctre membrii fondatori.

Actul constitutiv este actul probator, care atest c mai multe persoane au convenit la constituirea societii, identificndu-se societatea prin: capital, obiect, sediu, denumire i specificndu-se c societatea se va organiza potrivit statutului anexat. Prin urmare, actul constitutiv cuprinde n coninutul su att contractul de societate ct i statutul societii. Ele pot fi ncheiate i sub forma unui nscris unic (art. 5 alin. 3) semnat de ctre toi asociaii, iar n cazul societilor pe aciuni constituite prin subscripie public semnat de ctre acionarii fondatori.

Statutul societii pe aciuni cuprinde aceleai elemente ca i contractul de societate, dezvoltnd unele elemente care privesc organizarea i funcionarea societii. Condiia ntocmirii statutului este de ordine public. nafara elementelor obligatorii, statutul mai poate cuprinde derogri de la dreptul comun privind: retragerea din societate, excluderea acionarilor avnd cvorumul cerut pentru hotrrile adunrii generale ordinare sau extraordinare.

3.3. Modaliti de constituire a societii pe aciuni

Constituirea societilor pe aciuni este reglementat de Legea nr. 31/1990 sub dou modaliti:

a) constituirea obinuit, prin aporturile asociailor numit i constituire simultan sau fr apel la public;

b) constituirea succesiv prin subscripie public.

Indiferent de modalitatea folosit pentru constituirea societii pe aciuni, trebuie s fie ntocmite contractul de societate i statutul i s se ndeplineasc formalitile prevzute de lege cu parcurgerea unor operaii succesive, ntocmirea actelor constitutive, definirea i procedura modalitilor de constituire a societii, autorizarea funcionrii societii de ctre judectorul delegat, publicitatea i nmatricularea la Registrul Comerului, dobndirea personalitii juridice.

A. Constituirea prin subscripie public

Dac asociaii care iniiaz constituirea societii pe aciuni nu au resursele financiare necesare pentru a subscrie ntregul capital al societii, ei pot apela lai subscripia public, adic pot face o ofert de subscriere, adresat oricrei persoane care dispune, de bani i dorete s investeasc prin cumprarea de aciuni.

Constituirea societii prin subscripie public implic urmtoarele operaiuni:

a)lansarea prospectului de emisiune aciunilor

b)subscrierea actiunilor

c) validarea subscripiei i aprobarea actelor constitutive ale societii de ctre adunarea general a subscriitorilor.

n realizarea acestor operaiuni, un rol important l au fondatorii societii. Fondatorii sunt semnatarii actului constitutiv, precum i persoanele care au un rol determinant n constituirea societii (art. 6).

Toate cheltuielile necesare constituirii sunt suportate de fondatori. De asemenea, consecinele actelor ncheiate n legtur cu constituirea sunt asumate de fondatori. Dac societatea nu i le nsuete sau dac societatea, din orice cauz, nu se poate constitui, fondatorii nu pot recupera nimic de la acceptanii care au subscris aciuni (art. 29 alin. 1).

Adunarea constitutiv stabilete cota de participare din beneficul ce revine fondatorilor unei societi constituite prin subscripie public. Cota prevzut nu poate depi 6% din beneficiul net i nu poate fi acordata pentru o perioada mai mare de 5 ani de la data constituirii societii.

n caz de dizolvare anticipat a societii, deci nainte de mplinirea duratei stabilite prin contract i statut, dar mai ales nainte de mplinirea a cinci ani, fondatorii au dreptul s cear daune de la societate, dac dizolvarea s-a fcut n dauna drepturilor lor (art.

33).

a) Prospectul de emisiune

Oferta adresat de fondatori publicului pentru a subscrie aciuni mbrac forma prospectului de emisiune. Prospectul de emisiune va cuprinde datele prevzute la art.8 din legea 31/1990 care reglementeaz coninutul actului constitutiv, cu excepia celor privind pe administratori i directori, respectiv pe membrii directoratului i ai consiliului de supraveghere, precum i pe cenzori sau, dup caz, pe auditorul financiar, i n care se va stabili data nchiderii subscripiei. Clauza privind capitalul social, va prevedea c la constituire, fiecare acceptant trebuie s verse n numerar jumtate din valoarea aciunilor subscrise la C.E.C. ori alt societate bancar, iar aciunile ce reprezint aporturi n natur vor trebui acoperite integral. Societatea se va constitui numai dac ntregul capital social a fost subscris i fiecare acceptant a vrsat n numerar jumtate din valoarea aciunilor subscrise. Restul din capitalul social subscris va trebui vrsat n termen de 12 luni de la nmatriculare.

b) Subscrierea aciunilor

Subscrierea de aciuni este un contract sinalagmatic prin care o persoan accept oferta fondatorilor de a face parte dintr-o societate pe aciuni, aducnd ca aport o sum de bani, cel puin egal cu nivelul nominal al unei aciuni al crei proprietar va deveni31. Subscrierea se va face pe unul din exemplarele prospectului de emisiune vizate de judectorul delegat.

Subscrierea va arta: numele i prenumele sau denumirea, domiciliul ori sediul subscriitorului; numrul, n litere, al aciunilor subscrise; data subscrierii i declaraia expres c subscriitorul cunoate i accept prospectul de emisiune. Din acest moment, subscriitorul are calitatea de acceptant. Subscripia trebuie s fie ferm i irevocabil, pur i simpl, efectiv i sincer.

c) Validarea subscripiei i aprobarea actelor constitutive ale societii de ctre adunarea constitutiva

Cererea va fi nsoit de:

a) actul constitutiv al societii;

b) dovada efecturii vrsmintelor n condiiile actului constitutiv;

c) dovada sediului declarat i a disponibilitii firmei;

d) n cazul aporturilor n natur subscrise i vrsate la constituire, actele privind proprietatea, iar n cazul n care printre ele figureaz i imobile, certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate;

e) actele constatatoare ale operaiunilor ncheiate n contul societii i aprobate de asociai;

f) declaraia pe propria rspundere a fondatorilor, a primilor administratori i, dup caz, a primilor directori, respectiv a primilor membri ai directoratului i ai consiliului de supraveghere i, dac este cazul, a primilor cenzori, c ndeplinesc condiiile prevzute de prezenta lege;

g) alte acte sau avize prevzute de legi speciale n vederea constituirii.

n cazul n care constituirea societii pe aciuni prin subscripie public se realizeaz prin ofert public de valori mobiliare, nu se aplic dispoziiile din Legea nr. 31/1990 privitoare la formalitile specifice constituirii societii pe aciuni prin subscripie public, ci se aplic dispoziiile Legii nr. 52/1994, privind valorile mobiliare i bursele de valori.

B. Constituirea simultan

Constituirea simultan a societii pe aciuni presupune semnarea actului constitutiv de ctre toi acionarii care se ncheie sub semntura privat, forma autentic fiind obligatorie atunci cnd printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afl un teren.

Capitalul social trebuie s fie simultan i integral subscris. La constituire capitalul social vrsat nu poate fi mai mic de 30% din cel subscris. Vrsmntul trebuie efectuat de fiecare acionar n parte, ca o concretizare a inteniei sale de a contribui material sau volitiv la formarea societii. Cota de 30% vizeaz aportul n numerar a crui fracionare este posibil. Aportul n natur trebuie vrsat integral, nefiind de conceput o acoperire parial a acestuia. Restul de 70% din aportul n numerar va fi vrsat la data i n modul convenit n contract, n termen de 12 luni de la data nmatriculrii.

3.4. Aciunile

Aciunile sunt titluri de credit reprezentative ale unor fraciuni obligatoriu egale din capitalul social, care confer posesorului calitatea de acionar, cu toate drepturile i obligaiile. Noiunea aciune are mai multe sensuri, ntruct simbolizeaz o fraciune a capitalului social, un titlu de credit sau raportul juridic dintre acionar i societate.

n funcie de modul de transmitere, aciunile se clasific n aciuni nominative i aciuni la purttor. Aciunile din prima categorie se subclasific n aciuni ordinare i aciuni prefereniale (art. 91 i art. 95).

Aciunile nominative sunt cele ale cror titulari sunt identificai n cuprinsul aciunii prin nume i domiciliu sau prin denumire i sediu. Aceleai elemente de identificare sunt nscrise n registrul de aciuni al societii, astfel c transmiterea aciunii unei alte persoane trebuie menionat i n registru (art. 98). Aciunile la purttor nu conin elemente de identificare, astfel nct se prezum c titularul acesteia este cel ce o deine. Dreptul de proprietate asupra acestora se transmite prin simpla tradiiune (art. 99).

Aciunea, ca nscris care ncorporeaz anumite drepturi, trebuie s cuprind elementele care privesc societatea emitent, precum i drepturile conferite posesorului. Elementele de identificare vor consta n denumirea i durata societii; data actului constitutiv, numrul din registrul comerului sub care este nmatriculata societatea, codul unic de nregistrare i numrul Monitorului Oficial al Romniei, Partea a IV-a, n care s-a fcut publicarea; capitalul social, numrul aciunilor i numrul lor de ordine, valoarea nominal a aciunilor i vrsmintele efectuate; avantajele acordate fondatorilor (art. 93 al. 2).

Emiterea aciunilor se poate realiza numai n condiiile prevzute de lege, pentru a se prentmpina abuzurile i fraudele. O prim condiie se refer la momentul emiterii lor, care se poate situa numai dup nmatricularea societii, pentru a nu fi posibil apariia aciunilor unor societi care nu mai definitiveaz procedura constituirii. Alt condiie vizeaz valoarea minim a unei aciuni, care nu va putea fi mai mic de 0,10 lei, dar pot avea o valoare mai mare. Aciunile emise ulterior nu pot avea nscris o alt sum dect cea iniial sau dect valoarea nominal (art. 92 al. 1 i art. 93 al. 1). Ultima condiie vizeaz interdicia emiterii de noi aciuni, pn nu vor fi complet achitate cele din emisiunea precedent, din raiuni referitoare la ocrotirea creditului general (art.92 al. 3).

Drepturile acionarilor pot fi patrimoniale i nepatrimoniale. Astfel, n categoria drepturilor patrimoniale sunt incluse:

- dreptul de a participa la adunarea general, pe care l au toi acionarii, chiar dac legea le interzice unora s voteze;

- dreptul de vot proporional cu numrul aciunilor deinute, dac legea nu prevede altfel sau dac nu s-a omis vrsarea capitalului pn la termenul scadent;

- dreptul de informare, constnd n posibilitatea consultrii registrelor, bilanului, a rapoartelor cenzorilor i administratorilor ;

- drepturile acionarilor minoritari de a cere administratorilor convocarea adunrii generale, de a cere instanei desemnarea experilor, dreptul de ataca n justiie hotrrile adunrii generale;

Obligaiile acionarilor sunt stabilite de lege i prin actul constitutiv. Principala obligaie legal const n plata capitalului subscris. Acionarii care nu i ndeplinesc aceast

obligaie vor fi somai n acest sens, iar ulterior se va putea opta pentru urmrirea lor prin justiie sau anularea aciunilor lor nominative. n locul celor anulate, vor fi emise noi aciuni, care vor fi vndute (art. 100), de asemenea trebuia s respecte actul constitutiv i hotrrile adunrilor generale, precum i obligaia acionarilor de a suporta pierderile sociale pn la concurena aportului lor.

n concluzie, n epoca contemporan ca urmare a atractivitii mari de care se bucur n rndul investitorilor, societile comerciale pe aciuni au cunoscut o mare dezvoltare. Pe fondul marilor cuceriri ale tiinei i tehnicii, industria i comerul au cunoscut mari prefaceri, atingnd niveluri de cretere nebnuite. n acest proces, societile comerciale pe aciuni, permanent adaptate la cerinele economice i sociale, au jucat un rol deosebit n asigurarea i fructificarea capitalurilor n beneficiul ntreprinztorilor i al societii.

.

Bibliografie

1. Bojinc Moise, Drept comercial, Editura Xant, Bucureti, 2002

2. Brati Marian, Constituirea societii comerciale pe aciuni, Ed. Hamangiu, Bucureti,

2008

3. Crpenaru D. Stanciu, Drept comercial romn, Editura All, Bucureti 2000

4. Crcei Elena, Drept comercial romn, Ed. All Beck, Bucureti, 2000

5. Filip Liviu, Drept comercial, Ed. Junimea, Iai, 2000

6. Motica Radu, Rou Claudia, Drept comercial romn i drept bancar, Ed. Mirton, Timioara, 2001

7. Tomulescu tefan Constantin, Drept privat romn, Tipografia Universitii Bucureti,

1972

8. Romul Petru Vonica, Dreptul societilor comerciale, Ed. Lumina Lex, Bucureti,

2000

***Codul civil

***Codul comercial

***Legea 31/1990 privind societile comerciale (Monitorul Oficial nr. 126-127/1990)

***Legea 15/1990 privind reorganizarea unitilor economice de stat ca regii autonome i societi comerciale (Monitorul Oficial nr. 98/1990)