Analiza Economico-Financiara a unei Societati

Click here to load reader

 • date post

  09-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  24
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Analiza Economico-Financiara a unei Societati

Analiza Economico-Financiara a unei Societati Comerciale

Universitatea Babe-Bolyai Cluj-Napoca

Facultatea de Stiine Economice si Gestiunea Afacerilor

Specializarea Contabilitate si Informatica de GestiuneProiectarea sistemelor informatice de gestiuneTema 55. Analiza economico-financiar a unei societi comerciale

Student:

CUPRINS

1. Prezentarea aplicatiei .................................................................... 2

2. Flux informational ASME............................................................. 73. Incadrarea aplicatiei in sistemul informatic.............................. 124. Machete situatii de iesire.............................................................. 125. Analiza date si algoritmi................................................................. 186. Proiectare documente de intrare.................................................. 207. Organigrama sistem....................................................................... 218. DFD.................................................................................................. 29 9. Diagrama UML .............................................................................. 35Anexe nr.1 Formular bilan contabil.................................................. 39Anexa nr.2 Contul de profit si pierderi.............................................. 42 10. Bibliografie ...................................................................................... 45

1

1.Prezentarea aplicatiei cu obiective

Generaliti

Prin definiie, analiza economico-financiar este un proces complex de cunoatere a strii economico-financiare a unui agent economic, a unei ramuri sau a economiei naionale n ansamblul ei, n condiii concrete de loc i timp, folosind metode adecvate i indicatori specifici n vederea individualizrii i dimensionrii factorilor i cauzelor cu aciune pozitiv sau negativ, care au determinat o anumit condiie economico finan-ciar, precum i reglarea prin decizii tactice i strategice a echilibrului dintre lichiditatea activelor i exigibilitatea elementelor de pasiv, a echilibrului funcional dintre nevoile curente i resursele implicate, precum i a corelaiei globale a costului resurselor cu randamentul ntrebuinrilor.

Analiza, ca metod general de cercetare a fenomenelor, este acea operaiune logic de descompunere sau desfacere a unui ntreg (fie el obiect, fenomen, proces) in elementele, laturile sau trsturile sale componente, precum i in factorii, cauzele i condiiile care le-au generat respectiv influenat, cu scopul stabilirii naturii, locului, rolului, importanei, aportului si necesitii acestora in determinarea unei anumite stri, mrimi, variaii a intregului cercetat.Cercetarea economic recurge la scheme sau modele care constitue simplificri uneori considerabile ale realitii, dar au avantajul de a fi mai uor de folosit, ceea ce reclam ns putere de abstactizare a fenomenului; concluziile fenomenului pot fi generalizate numai in masura in care ipotezele de la care s-a plecat sunt verificate.

Analiza financiar este o componenta de baza a diagnosticului global strategic, este orientat spre investigarea unor aspecte complexe (performane globale ale ntreprinderii, perenitatea acesteia) convergene n ultim instan cu obiectivele economico-financiare ale oricrui agent economic.

Analiza economico-financiar este necesar managementului firmelor, ea descoperind esena fenomenelor i proceselor economice,cauzele modificrii lor, fiind in masur s elaboreze soluii de prevenire i nlturare a cauzelor cu aciune negativ i s creeze condiii pentru cauzele cu efecte pozitive, dorite de conducerea ntreprinderilor.

Performanele ntreprinderilor depind atat de managementul operaional ( al produciei, al resurselor umane), cat i de managementul financiar.

Realizarea obiectivelor managementului financiar se bazeaz pe legislaia financiar-fiscal, precum i pe metode i tehnici specifice de analiz financiar. Pentru desfurarea activitii de analiz economico-financiar se folosete un instrumentar specializat bazat pe suportul informaional oferit de contabilitatea financiar i de gestiune.

Analiza financiar este un sistem complex de tratare a informaiilor financiare trecute i de perspectiv a societailor comerciale, sistem bazat pe metode si procedee de cercetare stiinific, care are urmtoarele obiective:

-analiza financiar urmrete ameliorarea managementului firmei, pornind de la un diagnostic precis

-analiza financiar constituie o parghie de decizie in contractarea unui mprumut

-analiza financiar asigur baza informaional pentru tranzacionarea de aciuni la burs

-analiza financiar asigur studiul strii unui concurent, client, sau furnizor in planul gestiunii, al solvabilitii sau al rentabilitii sale

2

Managementul financiar ca sistem:

Privit ca sistem analiza financiar se descompune in urmatoarele segmente:

Exist ins i instrumente de munc empiric la nivelul analizei economico-financiare, dintre care cele bazate pe studiul direct al documentelor financiar-contabile ( balane contabile, bilanuri, conturi de rezultate) sunt cele mai uzitate.

In funcie de suportul informaional folosit, n practic se utilizeaz instrumente de analiz diverse: tabloul soldurilor intermediare de gestiune, ratele de rentabilitae, capacitatea de

3

autofinanare, fondul de rulment, nevoia de fond de rulment, efectul de levier financiar, pragul de rentabilitate, fluxurile de trezorerie.

Analiza situatiei economico-financiara a intreprinderii pe baza de bilant

Bilanul constituie un calcul de sintez care prezint situaia patrimonial a ntreprinderii la un moment dat. Ca reflectare a strii patrimoniale bilanul stabilit la sfritul perioadei de gestiune descrie separat elementele de activ i cele de pasiv ale ntreprinderii. La un moment dat bilanul contabil indic starea resurselor i mijloacelor unei ntreprinderi, exprimnd echilibrul su financiar. Bilanul este considerat documentul esenial n analiza financiar care permite efectuarea studiilor privind evoluia patrimoniului ntreprinderii i a situaiei financiare. n vederea analizei bilanului este necesar studierea succesiv a activului care grupeaz mijloacele i a pasivului care indic resursele de care dispune ntreprinderea. Activul grupeaz n ordinea lichiditii cresctoare (indicnd rapiditatea cu care se pot transforma n bani) urmtoarele elemente:- active imobilizate ce reprezint elemente importante din patrimoniul ntreprinderii, respectiv o parte a capitalului economic i care, n mod indirect, prin amortizare contribuie la formarea i asigurarea capacitii de autofinanare;- active circulante ce reprezint acele elemente care nu sunt destinate s rmn durabil n ntreprindere;- active de regularizare i asimilate care cuprind att cheltuielile constante n avans ce urmeaz a se include ealonat pe cheltuieli n perioadele urmtoare de gestiune, ct i diferenele de conversie - activ, adic diferenelenefavorabile aferente creanelor i datoriilor n devize, stabilite ntre valoarea lor de intrare i valoarea acestora la cursul ultimei zile a exerciiului financiar;- prime privind rambursarea obligaiunilor care reprezint diferena dintre valoarea de rambursare a obligaiunilor i valoarea de emisiune; aceste prime sunt cheltuieli financiare care trebuie s fie amortizate pe durata utilizrii mprumutului.

Conform analizei financiare, analiza bilanului trebuie s acopere trei aspecte importante: mrimea, profitabilitatea i solvabilitatea societii. Bilanul reprezint o imagine a activitii de investiii i de finanare a unei firme la un moment dat, o imagine static a activelor i pasivelor societii.

Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

Indicatori de lichiditate a) Indicatorul lichiditii curente (Quick Ratio) = Active circulante/Datorii curente

Arata posibilitatea de acoperire imediata a obligatiilor pe termen scurt,valoarea recomandat acceptabil este in jurul valorii de 2,ofer garania acoperirii datoriilor curente din activele curente.

b) Indicatorul lichiditatii imediate (Cash ratio) = Disponibilitati/Pasive imediate exigibile Este cea mai buna masura a capa-citatii companiei de a plati datoriile imediat exigibile.

4

Indicatori de profitabilitate

Exprim eficiena persoanei juridice in de profit din resursele disponibile

a) Rentabilitatea capitalului angajat =Profitul brut/ Active totale- Datorii curente

Reprezint profitul pe care il obine persoana juridica din banii investii in afacere

b) Marja brut din vanzri =(Profit brut din vanzri/Cifra de afaceri)X 100

Acest indicator serveste la compararea activitatii companiei cu firmele concurente, costul bunurilor vandute variind foarte mult in functie de produsul realizat.

O scdere a procentului poate scoate in eviden faptul c societatea nu este capabil s-i controleze costurile de producie sau s obin preul de vanzare optim.

Indicatori de activitatea) Viteza de rotaie a activelor imobilizate (Viteza de rotatie in zile) = Cifra de afaceri/Active imobilizate (365/Rotatia activelor imobilizate)Evalueaz eficacitatea activelor imobilizate prin analiza cifrei de afaceri raportate la activele imobilizate

b) Viteza de rotaie a activelor totale (Viteza de rotatie in zile) = Cifra de afaceri/Activ total (365/Rotatia activului total)Analiza ratelor de structur patrimonial

Rata ce se calculeaza pe baza bilantului functional si evidentiaza eficienta gruparii elementelor patrimoniale, evolutia structurii acestuia in raport cu ratele de structura medii la nivelul sectorului de activitate. In analiza situatiei patrimoniale, deosebit de semnificative sunt:- ratele (sau elementele) de structura a activului