235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

download 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

of 11

Transcript of 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    1/11

    UNIVERSITATEA Apollonia Iasi

    REFERAT

    Biomateriale folosite nimplantologie

    Student : Romanciuc FlorinDisciplina : Implantologie

    0

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    2/11

    Biomateriale folosite n implantologie

    1. Caracteristici generale ale iomaterialelor utili!ate n implantologia

    oral"Biomaterialele sunt materiale de sintez compatibile cu corpul uman, cu un spectru larg de

    proprieti, ce pot fi transformate n dispozitive medicale care s corespund unor parametrifuncionali strict impui.

    Materialele biocompatibile sunt destinate s lucreze sub constrngere biologic" i prinaceasta s devin adaptate diverselor aplicaii medicale.

    n acest conte t, un biomaterial reprezint orice substan sau combinaii de substane, nafar de medicamente, de origine sintetic sau natural, care poate fi folosit pe o perioadnedeterminat, ca atare sau ca parte component a unui sistem !dispozitiv n vedereareconstituirii morfologice i # sau funcionale a esuturilor, organelor.

    $iomaterialele utilizate n implantologie sunt biomateriale constituente de organ i biomateriale de constituent tisular !de substituie osoas % bariere membranare i inte defi are.

    &e%a lungul anilor s%au e perimentat numeroase materiale % piatra, filde , aurul, oteluri,titan, tantal, materiale ceramice '()*+ % ceramica aluminoasa

    -igura(. roteze valvulare

    -igura/. roteze articulare

    1

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    3/11

    Caracteristicile iomaterialelor utili!ate n implantologia oral"

    Acti#itateaiodinamic"

    Caracteristici de material

    Biotolerant

    nu sunt neaprat re0ectate ncapsulare fibroasBioinert permit apozi ia osului n vecintate i osteogenez de contact Bioacti# permit formarea osului pe suprafa a lor i osteogeneza adeziv

    Biominimetric biomateriale de inginerie tisular, cu design specific pentru amima un rspuns biologic specific, optimiznd vindecarea iregenerarea tisular n mediu

    combina ii ntre categorii de materiale cu activitate c1imic i biodinamic, n func ie de scopul terapeutic si tipul de esut gazd

    Caracteristicile iomaterialelor utili!ate n implantologia oral"

    Acti#itateiodinamic"

    Compo!i e c$imic"

    Biotolerant %etalice Ceramice &olimeriaur' alia(e' crom)co alt' o eluri'!irconiu' nio iu'

    tantal

    polietilen" poliamidepoliuretani

    Bioinert titan' comercialpuralia(e de titan

    o*id aluminiuo*id !irconiu

    Bioacti# $idro*iapatita' fosfat tri) i tetra) calcic' fluorapatit"'car on #itros sau pirolitic'sticl" ioacti#"

    $iomaterialele utilizate n implantologie sunt reprezentate de materiale ceramice, sticle bioactive, compui polimerici, fibr de carbon tratat prin glazurare sau folosit cainfrastructur, metale.

    1.1. %aterialele metalicen decursul timpului, materialele metalice utilizate n implantologie au fost reprezentate

    de tantal, alia0e crom%cobalt%molibden !stelite , iar n prezent acestea sunt reprezentate de titan ialia0ele pe baz de titan !2i )+ 3, 4l * 3, 5a 6 3 .

    7niial, alegerea tantalului ca material cu utilitate n implantologie a fost determinat dee celente caliti de biocompatibilitate determinate de rezistena sa crescut la coroziune.

    unctul su de topire ridicat l fcea ns dificil de e tras din minerale. 8ezistenamecanic este redus, c1iar dac prezint o bun rezisten la fatigabilitate. Mai mult,

    2

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    4/11

    tratamentele termice antreneaz o absorbie de gaze care i mresc gradul de fragilizare. n prezent, utilitatea sa este limitat.

    entru generaia implanturilor submucosale i subperiostale s%au folosit alia0ele de crom%cobalt manufacturate pe baza amprentelor individuale. 9lterior, pentru prima generaie deimplanturi lam intraosoase, acestea au fost realizate din platin, iridium i aur platinat.

    -igura :. ; emple de implanturi de tip lam. -igura 6. ; emplu de implant subperiostal

    4legerea alia0elor pe baz de cobalt a fost determinat de rezistena mecanic crescut,determinat de molibden i de faptul c n aceleai condiii de implantare aceste alia0e prezintacelai comportament ca titanul, dac sunt e cluse alergiile la nic1el. ns frecvent au fostdescrise procese de vindecare periimplantare prin ncapsulare fibroas, determinate deefectele coroziunii i de traumatismul implantar.

    -igura , obinndu%se titan cu o puritate de )),)< 3.

    7niial, titanul a fost descoperit la >reed, >orn?all, 9@, de un amator geologist, 8everendAilliam Bregor, i denumit menac1ite. 9lterior, acesta a fost redescoperit de ctre c1imistulgerman @laprot1 !()C< care (%a numittitaniu.

    2itanul metalic pur )),) 3 a fost preparat de ctre Matte? 4. Dunter prin nclzirea 2i%>(6n prezena Ea la C++ % F++=> !reacia Dunter . Eu a fost folosit n afara laboratorului pn n()6*, cnd @roll a demonstrat c titanul a putut fi produs comercial prin reducerea 2i%>(6 cu

    Mg !reacia @roll .

    3

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    5/11

    ntrune te calit ile cele mai bune n compara ie cu celelalte metale, fiind un material aproape ideal n implantologia endoosoas stomatologic.

    >a proprieti, titanul este un metal uor, ductil, dur, cu densitate mic, de culoare alb,lucios, rezistent la coroziune !atacul acid, clor gaz, srurile obinuite , nu este solubil n ap,este solubil n acizi concentrai. >nd este e pus la temperaturi ridicate, formeaz un strat deo id protector. 4rde la *(+=> i formeaz o id de titan. 4rde n atmosfer de nitrogen pur formnd nitritul de titan. e suprafaa titanului se formeaz n prezena o igenului o peliculinstantanee de 2iG/ , care se regenereaz n mod continuu. G idul de titan i confer alia0ului!titan H G/ o rezisten la coroziune de 6++ de ori mai mare ca a oelurilor aliate ino idabile.4stfel, titanul pur comercial se prezint n patru variante !din cauza concentraiilor diferite deo igen i fier cu diferite proprieti fizice i mecanice.

    Ia temperatura camerei este prezent faza a cu o reea de cristalizare D> , iar latemperatura de FF:=> este prezent faza p cu o reea cubic de cristalizare cu fee centrale$$>. >omponenta cu predominana acestei ultime faze este mai casant.

    n domeniul medical sunt utilizate sistemele 2i%4l%Mo, 2i%4l%>r, 2i%4l%5, 2i%4l%>r%Mcu o biocompatibilitate e celent n contact cu esuturile vii. entru confecionareaimplanturilor dentare este utilizat titanul nealiat grad 6JKG

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    6/11

    Caracteristici de material

    &unct de topire 1,-- oC

    %odul de elasticitate ', * 1-/

    0&a mm+

    Re!isten " la rupere /- 0p mm +

    Conducti ilitate termic" la +- oC +2'+ 0ca 0g oC

    3reutate specific" '2 g cm

    >1irurgia osoas beneficiaz astzi de metode c1irurgicale folosind transplanturi sauimplanturi din fosfat de calciu. >eramica fosfatic se deosebete de implanturile bioinerte prin capacitatea de a se lega direct cu osul !bioactive . ;liberarea ionilor de >a i G6 este

    urmat de integrarea lor n metabolismul fosfo%calcic al organismului.4ceste implanturi sunt mai puin rezistente dect implanturile de titan. 4spectele1istologice i de integrare tisular ncura0eaz folosirea ceramicii fosfocalcice !o ifosfatice nimplantologia dentar.

    Materialele ceramice ndeplinesc patru cerine fundamentale pentru integrarea nesuturi !osteointegrare L

    for i duritate suficiente la solicitrile bifuncionale de ncrcare !dar mai mici dectla titan Nprezint compatibilitatea c1imic i sunt rezistene la coroziuneNsunt bioreactive la interfa i la distan de esutul gazdNrspuns tisular favorabil din partea esutului gazd.

    A#anta(ele materialelor ceramice rezid n efect to ic redus asupra esuturilor !fiind nstare o idat i implicit rezistente la coroziune , nu sunt imunogene, nu sunt carcinogene, iar prin structura lor faciliteaz procesul de osteointegrare.

    >a de!a#anta(e' sunt casante c1iar n absena impactului i a solicitrii de forfecare,fiind folosite mai mult ca materiale de acoperire a metalelor sau a altor compui.

    -ig.C. Materiale ceramice pe suport de titan !nalt biocompatibile si foarte estetice

    5

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    7/11

    -ig.F. &up restaurare metalo%ceramic

    4IDR56IA&ATITA % >eramica pe baz de 1idro iapatit este material bioactiv,sintetic, cu stabilitate pe termen lung.

    -ig.). 7maginea K;M a unei celule -ig.(+. 7maginea Kem a matricei de 1idro iapatit de 1idro iapatit pe suport din alia0 de titan dup / zile

    de contact cu esutul osos

    -ig.((. 7magini K;M a depunerii n 0et de plasm a 1idro iapatitei

    ;ste constituit dintr%un material fosfocalcic, poros, care favorizeaz osteogenezareparatorie la suprafaa implantului. rezint un pD de apro imativ C, similar cu o idatul detitan.

    4plicat pe titan !miez de titan face posibil legtura direct cu osul. >ilindrul!implantul trebuie s fie neted, subire, foarte rezistent. 7mplantul este nvelit complet de unmanon de os nou format, strns indiferent de forma implantului cu 1idro iapatit artificial.

    -ibrele de colagen ale matricei osoase se leag puternic de cristalele de 1idro iapatitartificial de pe suprafaa implantului. 7mplanturile sunt fi ate n os, n form de urub, tift,spiral.

    6

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    8/11

    roprietatea dominant a ceramo%1idro iapatitei este ini ierea i promovarea neoforma iei osoase n zona de grani cu osul, proprietate numita osteotropie. 4ceast bioreactivitate rezult din eliberarea de ioni fiziologici de >a/ si fosfat, D G6, care sunt prelua i n metabolismul mineral natural, a0ungnd n circula ie, n depozite, si n procesele regulate de reconstruc ie osoasa. 4cest proces are la baza capacitatea de descompunere lent aceramo%1idro iapatitei.

    Iegtura dintre implantul ceramo%1idro iapatita i os se realizeaz ca urmarea structurii analoge a cristalelor de 1idro iapatit ale implantului i ale esutului osos. -ibrele colagene din os ptrund ntre cristalele de 1idro iapatit ale implantului i se mineralizeaz,realiznd o legtur c1imic. 7nterfa os%implant este n acest caz o interfa difuz ,realiznd5STE5I7TE3RAREA. . 4ceasta osteointegrare s%a demonstrat pe implante deceramo%1idro iapatit ndeprtate cu esut osos ncon0urtor.

    MacroscopicL s%a observat contact direct ntre osul alveolar i materialul implantului lanivelul interfe ei.MicroscopicL pe fa a osoas a interfe ei s%au eviden iat osteocite, care ncon0urau implantul.Microscopie electronicL demonstreaz o rela ie intim ntre fibrele colagene alematricei osoase i cristalele de 1idro iapatit ale implantului, realiznd un strat puternic de legtur.

    2ipuri de ceramo%1idro iapatit

    ceramo)$idro*iapatita poroas" cu volum poros de

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    9/11

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    10/11

    8IRC57I9 % 7ntrodus n stomatologie de KamQ Kand1aus, reprezint ceramicaviitoruluiN aceasta este foarte rezistent !rezisten mai mare de < ori dect materialeleceramice de prima generaie , puin casant, cu o rezisten egal cu cea a metalelor, bioinerti cu o biocompatibilitate ridicat, fiind un material de referin pentru 0onciunea epitelial.

    -ig.(/. Kc1elet de zirconiu -ig.(:. >eramic pe zirconiu

    ;ste un o id de zirconiu cu aspect strlucitor, de culoarea fildeului, foarte estetic nimplantologie, obinut prin transformarea cristalelor n pulberi. ulberile sunt comprimate la presiuni nalte i /++ >2>. rima serie de implanturi de zirconiu a fost denumit implanturiKigma, caracterizate prin rezisten la coroziune, neutre din punct de vedere c1imic i electric, perfect opace. ot fi ncrcate supraprotetic n :%6 sptmni. Eu au fost descrise reaciialergice i inflamatorii, nu influeneaz mitoza celular, nu sunt imunogene i faciliteazosteointegrarea. n n prezent au fost elaborate i implanturi de zirconiu, cu miez din titan.

    Materialul bioceramic reprezentat de o id de zirconiu, prezint calit i fizice, rezistentde < ori mai mari dect ale materialelor ceramice aluminoase de prim genera ie. >alit ile

    acestei ceramici sunt ntrite prin ns i procedeul de fabrica ie % termic, fizic, realiznd o aran0are regulat a cristalelor.

    8ezulta astfel un material pur, omogen, cu precizie dimensionala perfect.ropriet iL

    (. rezisten mecanic mare la un volum redus. 8ezisten la torsiune, fle iuneN /. electric R neutruN:. c1imic R neutruN6. rezistenta la coroziuneNGE>I9S7;L calit ile e cep ionale i desc1id noi domenii de utilizare n implantologie.

    9

  • 7/24/2019 235388500 Biomateriale Folosite in Implantologie

    11/11