176853352-Bac-Romana-2011_Part14

15
196 BACUL pe înţelesul elevilor În cazul de acestui fragment, gradul de implicare este maxim, deoarece apare şi evocarea unei perioade trecute (a adolescenţei şi a începutului de tinereţe, după cum se precizează la început: „Când eram foarte tânăr...”). Timpul rememorării este imperfectul („eram”, „se întâmpla”, „nu era” etc), care micşorează distanţa afectivă dintre momentul povestirii şi cel povestit. Ultimul alineat semnalează întreruperea tonalităţii retrospective, pentru revenirea în prezentul incert din punctul de vedere al justificării actului de narare, ceea ce oferă un plus de autenticitate prin afirmarea îndoielii, prin dinamitarea clişeelor narative ale experienţei. 8. Fragmentul oferit spre analiză exprimă nevoia permanentă a omului de a explora posibilul şi probabilului: „toate ar fi putut fi altfel sau s-ar fi putut să nu fie deloc”. „Obsesia” personajului-narator, cu valoare de axiomă post- nietzscheană, se justifică prin nevoia umană de a oferi un sens celor din jur, chiar dacă acesta este doar arbitrar, sau doar al nostru. Absenţa de sens, universul absurd, gratuit sunt mai greu de suportat decât o lume structural nedreaptă, dar înzestrată cu sens; ancestral trăim teama că „toate sunt întâmplătoare pe lumea asta, fără nicio necesitate, fără nicio noimă...”. 9. Personajul-narator pare să fie o conştiinţă dilematică, din familia gânditorilor sau a intelectualilor interbelici, doar că foloseşte capacitatea creatoare pentru a descoperi un sens ascuns existenţei. Mavrodin pare un vânător de absolut, ca psalmistul arghezian, preocupat de sensul ultim al existenţei (lumea fără noimă i se pare înspăimântătoare), trăind în zarea magiei într-o lume unde sacrul se camuflează în profan. AVANGARDA Este perioada literară a experimentelor de tot felul, a manifestelor, a încercării de a inova cu orice preţ prin desfacerea canonului tradiţional, atît la nivelul retoricii, cât şi al relaţiei cu textul şi structurile (personaj, eu) sau suprastructurile sale (gen, specie). La nivelul prozei, reţinem desfiiţarea canoanelor, abolirea legăturilor explicite cu realul şi cultivarea unei literaturi-artificiu, pentru că este minată însăşi logica textului. Se naşte un univers absurd, al suprapunerilor şi aluziilor culturale.

description

dcs

Transcript of 176853352-Bac-Romana-2011_Part14

  • 196 BACUL pe nelesul elevilor

    n cazul de acestui fragment, gradul de implicare este maxim, deoarece apare i evocarea unei perioade trecute (a adolescenei i a nceputului de tineree, dup cum se precizeaz la nceput: Cnd eram foarte tnr...). Timpul rememorrii este imperfectul (eram, se ntmpla, nu era etc), care micoreaz distana afectiv dintre momentul povestirii i cel povestit. Ultimul alineat semnaleaz ntreruperea tonalitii retrospective, pentru revenirea n prezentul incert din punctul de vedere al justificrii actului de narare, ceea ce ofer un plus de autenticitate prin afirmarea ndoielii, prin dinamitarea clieelor narative ale experienei.

    8. Fragmentul oferit spre analiz exprim nevoia permanent a omului de a explora posibilul i probabilului: toate ar fi putut fi altfel sau s-ar fi putut s nu fie deloc. Obsesia personajului-narator, cu valoare de axiom post-nietzschean, se justific prin nevoia uman de a oferi un sens celor din jur, chiar dac acesta este doar arbitrar, sau doar al nostru. Absena de sens, universul absurd, gratuit sunt mai greu de suportat dect o lume structural nedreapt, dar nzestrat cu sens; ancestral trim teama c toate sunt ntmpltoare pe lumea asta, fr nicio necesitate, fr nicio noim....

    9. Personajul-narator pare s fie o contiin dilematic, din familia gnditorilor sau a intelectualilor interbelici, doar c folosete capacitatea creatoare pentru a descoperi un sens ascuns existenei. Mavrodin pare un vntor de absolut, ca psalmistul arghezian, preocupat de sensul ultim al existenei (lumea fr noim i se pare nspimnttoare), trind n zarea magiei ntr-o lume unde sacrul se camufleaz n profan.

    aVaNGarDaEste perioada literar a experimentelor de tot felul, a manifestelor, a

    ncercrii de a inova cu orice pre prin desfacerea canonului tradiional, att la nivelul retoricii, ct i al relaiei cu textul i structurile (personaj, eu) sau suprastructurile sale (gen, specie).

    La nivelul prozei, reinem desfiiarea canoanelor, abolirea legturilor explicite cu realul i cultivarea unei literaturi-artificiu, pentru c este minat nsi logica textului. Se nate un univers absurd, al suprapunerilor i aluziilor culturale.

  • GENUL EPIC 197

    TESTUl 23Se d textul:

    Ismail este compus din ochi, favorii i rochie i se gsete cu foarte mare greutate.

    nainte vreme cretea i n Grdina Botanic, iar mai trziu, graie progresului tiinei moderne, s-a reuit s se fabrice unul pe cale chimic, prin synthez.

    Ismail nu umbl niciodat singur. Poate fi gsit ns pe la ora 5 1/2 dimineaa, rtcind n zigzag pe Strada Arinoaiei, nsoit fiind de un viezure de care se afl strns legat cu odgon de vapor i pe care n timpul nopii l mnnc crud i viu, dup ce mai nti i-a rupt urechile i a stors pe el puin lmie...(...)

    Cea mai mare parte din an, Ismail nu tie unde locuiete. Se crede c st consevat ntr-un borcan situat n podul locuinei btnului su tat, un btrn simpatic cu nasul tras la pres i mprejmuit cu un mic gard de nuiele. Acesta, din prea mult dragoste printeasc, se zice c l ine astfel sechestrat pentru a-l feri de picturile albinelor i de corupia moravurilor noastre electorale. Totui, Ismail reuete s scape de acolo cte trei luni pe an, n timpul iernii, cnd cea mai mare plcere a lui este s se mbrace cu o rochie de gal, fcut din stof de macat de pat cu flori mari crmizii i apoi s se agae de grinzi pe la diferite binale, n ziua cnd se serbeaz tencuitul, cu unicul scop de a fi oferit de proprietar ca recompens i mprit la lucrtori... Ismail primete i audiene, ns numai n vrful dealului de lng pepiniera de viezuri. Sute de solicitatori de posturi, ajutoare bneti i lemne sunt mai nti introdui sub un abat-jour enorm, unde sunt obligai s cloceasc fiecare cte patru ou.

    (Urmuz Plnia i Stamate)cerine:

    1. Scrie dou enunuri n care s ilustrezi polisemantismul cuvntului ochi.

    2. Explic semnele de ortografie i de punctuaie n contextul: Ismail este compus din ochi, favorii i rochie

    3. Scrie dou expresii sau locuiuni care conin cuvntul noapte.4. Identific perspectiva narativ.

  • 198 BACUL pe nelesul elevilor

    5. Transcrie o secven care conine o imagine vizual. 6. Selecteaz dou sintagme care sugereaz dimensiunea spaial

    a textului.7. Explic semnificaia titlului prin raportare la fragment.8. Comenteaz, n 3-5 rnduri, urmtoarea secven: Ismail este

    compus din ochi, favorii i rochie i se gsete cu foarte mare greutate. nainte vreme cretea i n Grdina Botanic, iar mai trziu, graie progresului tiinei moderne, s-a reuit s se fabrice unul pe cale chimic, prin synthez.

    9. Ilustreaz, n 4-6 rnduri, o trstur a personajului Ismail, identificat n text.

    rEZolVarE:1. Am vzut cu ochii mei cum alerga. I-a scpat un ochi din andrele.2. Ghilimelele au funcia de a semnala preluarea unui citat din textul lui

    Urmuz. Virgula marcheaz enumeraia.3. Expresii i locuiuni cu substantivul noapte: cu noaptea-n cap, noapte de

    noapte, din ziua pn-n noapte, a face din noapte zi.4. Perspectiva narativ pare s respecte conveniile realiste (omnisciena

    naratorului, limitata artificial prin procedeul gurii trgului, redate prin impersonalul se zice; focalizarea zero sau povestirea nonfocalizat), n fapt reprezint o parodie a acesteia nscut tocmai din buna cunoatere a limitelor i tehnicilor tradiionale.

    5. Imagine vizual este: rochie de gal, fcut din stof de macat de pat cu flori mari crmizii.

    6. Sintagme spaiale sunt: n Grdina Botanic, pe Strada Arinoaiei.7. Titlul este alctuit din dou nume interpretabile fie ca proprii ambele, fie primul

    comun (numele unui obiect banal) i cellalt propriu: Plnia, Stamate. Acestea se afl n raport de coordonare cu i copulativ. Prin urmare, titlul este specific operelor dramatice i epice care orienteaz lectura spre personajul/ personajele menionate n acest element paratextual. Dar la nivelul textului sugestiile nu sunt preluate, n fragmentul de fa autorul pare s aplice tehnica ateptrii frustrate, deoarece personajul este un hibrid cu nume balcanic Ismail, prezentat pe o tonalitate ce parodiaz clieele prozei i ale textului tiinific.

  • GENUL EPIC 199

    8. Fragmentul parodiaz tonalitatea descrierii tiinifice pe care o integreaz textului artistic prin asimilarea procedeelor. Astfel, la nivelul vocabularului, reinem predilecia pentru neologisme: este compus, cale chimic, syntheza (neologism neadaptat). Tehnica desfacerii n componente pentru a detalia structura prin intermediul enumeraiei de substantive: ochi, favorii i rochie (cu evidenta nclcare a unitii de coninut comune pentru nominalele exemplificate) ilustreaz nivelul sintactic. Repetiia pronumelui-subiect cu vdit intenie de precizare i de familiarizare la nivelul ntregului fragment sau precizarea habitatului antropomorfizat (la Gradina Botanica) i a reproducerii pe cale chimic ilustreaz aceeai intenie ludic, deconstructiv, pe linia negrii compromisului, refuzului de convenii lipsite de expresivitate.

    9. Personajul Ismail ilustreaz umanitatea nstrinat, lipsit de autenticitate i exagerat supus unor convenii fals-estetizante. Caracterul su artificial este completat doar de imaginea produsului de serie (produs pe cale chimic, prin synthez) care anun societatea de consum i kitsch-ul. Personajul triete, mecanic, celebra dram provocat de tatl autoritar, devenit aici un explicit sechestrator de fiine. n acest context, Ismail are capacitatea hibridului de a se adapta i traiului ntr-un borcan (expresie a spaiului citadin sufocant), dar i poziiei de tiran (exponent al unei birocraii sterile), cnd i pune pe cei venii cu diferite cereri s cloceasc fiecare cte patru ou.

    ProZa PoSTMoDErNn postmodernitate se descoper plcerea textului, obinut prin cultivarea

    intertextului, a autoreferenialitii, a integrrii ntr-un univers relativ. Acum, revine moda ironiei, pastiei i parodiei, pentru c lumea pare un imens carnaval, iar categoriile nalte sunt depite de lumea ca teatru.

    TESTUl 24Se d textul:

    Trenul smucete i pleac. Te gndeti c trenul, totui, nu are nevoie de hri ca s-i caute drumul. Pentru el, harta i drumul totuna-i.

    Dealuri vor ncepe s se adune ciopor n preajma liniei de cale ferat, munii vor strjui, rurile vor susura, drumurile vor urca, vor

  • 200 BACUL pe nelesul elevilor

    cobor i vor erpui, florile vor smlui poienile, [...], soarele i luna vor ine cununa, brazi, fagi i pltinai vor deveni peste noapte nuntai, stelele mii vor aprinde fclii, iar turma de oi pe care o zreti prin fereastra trenului nu departe de gar te va face s te hotrti deodat s schimbi iari trenul i vei sri cu curaj pe astfaltul ud al peronului. [...]

    Spatele unei gri mici (dar cu mare importan n traficul naional) este locul cel mai uor de confundat ntr-un ora ca acesta. Ploaia rece se nteete, vntul o transform repede ntr-o perie de ace subiri, nfipte, deodat, cu violen, n faa ta (spuma laptelui) nu prea bine aprat de cozorocul epcii. N-ai timp s observi nici grupul de elevi rebegii adpostii sub opronul prea nalt din faa unui chioc de ziare, nici autobuzul plin care demareaz lsnd un nor de fum n mica piaet din spatele grii (presupunnd c faa grii e cea spre ine, evident) i nici camionul care vine n spatele lui i, n dreptul tu, calc o bltoac i te stropete. Te concentrezi asupra organizrii celor patru ore pe care (cu surpriz) ai constatat c le vei petrece aici nainte de a lua trenul urmtor n direcia abia prsit.

    (Mircea Nedelciu Amendament la instinctul proprietii)cerine

    1. Menioneaz cte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: se nteete, rebegii.

    2. Precizeaz rolul parantezelor din secvena: Ploaia rece se nteete, vntul o transform repede ntr-o perie de ace subiri, nfipte, deodat, cu violen, n faa ta (spuma laptelui) nu prea bine aprat de cozorocul epcii.

    3. Scrie dou expresii/ locuiuni care conin substantivul ploaie.4. Numete un mod de expunere prezent n text.5. Selecteaz dou sintagme care sugereaz dimensiunea spaial

    a textului.6. Transcrie o structur care conine o imagine vizual.7. Explic semnificaia a dou figuri de stil diferite, identificate n

    fragmentul citat.

  • GENUL EPIC 201

    8. Comenteaz, n 3 5 rnduri, urmtoarea secven: Dealuri vor ncepe s se adune ciopor n preajma liniei de cale ferat, munii vor strjui, rurile vor susura, drumurile vor urca, vor cobor i vor erpui, florile vor smlui poienile, [...], soarele i luna vor ine cununa, brazi, fagi i pltinai vor deveni peste noapte nuntai, stelele mii vor aprinde fclii, iar turma de oi pe care o zreti prin fereastra trenului nu departe de gar te va face s te hotrti deodat s schimbi iari trenul i vei sri cu curaj pe astfaltul ud al peronului.

    9. Menioneaz dou trsturi ale postmodernismului prezente n fragmentul dat.

    rEZolVarE:1. se nteete = se intensific, rebegii = ngheai.2. Parantezele marcheaz o completare n interiorul frazei, adugat de narator cu un evident scop ironic i parodic, cci sintagma dintre paranteze, preluat dintr-o cunoscut balad, e o metafor devenit clieu n descrierea feei.3. De exemplu: pe ploaie, n/ sub ploaie, ap de ploaie, a-i aranja ploile.4. Naraiunea.5. Spatele unei gri mici, ntr-un ora ca acesta.6. turma de oi pe care o zreti prin fereastra trenului.7. Metafora spuma laptelui intr n registrul ironic i parodic, specific prozei postmoderne. Cltorul (posibil navetist), suport cu stoicism i o doz puternic de ironie ploaia rece (epitet) devenit perie de ace subiri (metafor), biciuindu-i faa. 8. De exemplu: Secvena, descriind un peisaj care se dezvluie cltorului de la fereastra trenului, reprezint o parodie a unor pasaje celebre n literatura romn, devenite cliee. Este evident trimiterea la Mioria, dar i la personificarea drumului din incipitul romanului Ion de Liviu Rebreanu.9. C textul aparine postmodernismului se poate demonstra, n primul rnd, prin renunarea la formele convenionale/ tradiionale ale epicului. n proza postmodern, n triada autor-oper-receptor, accentul se deplaseaz pe relaia dintre ultimii doi termeni, pe colaborarea cu cititorul, observndu-se c discursul narativ este unul adresat, verbele nemaifiind la persoana I

  • 202 BACUL pe nelesul elevilor

    sau a III-a, ci a II-a. De asemenea, postmodernismul recupereaz ironic i parodic experiena estetic anterioar. Astfel, textul lui Nedelciu e pe alocuri un amalgam de citate (tehnica intertextualitii), ironizate, parodiate, din Mioria sau din Ion al lui Liviu Rebreanu. Nu n ultimul rnd, cotidianul, aspectele prozaice trec n proza postmodern, aici cltoria cu trenul a unui posibil navetist, care trebuie s suporte ploaia i frigul, stropit de un ofer neatent, elevii care nghea i ei, autobuzul n care oamenii stau nghesuii etc.

    TESTUl 25Se d textul:

    Azi mi fcuse o faz aiurea de tot, nene; cred c se cam ramolise, bietu de el. A nceput s zbiere la mine din senin ce-i cu laele astea i cic s nu m mir dac-o s am nou la purtare, c de cte ori nu mi-a zis el cu binioru s m duc s m tund? Am rmas masc, tticu, pentru c mi zisese, ntr-adevr, dar cnd? H-h, tocmai pe trimestrul al doilea! Gata nenic, zisesem, mine vin tuns, nicio problem, dar au srit cu gura Hari, Ina i Dana. C Hari toat ziua era cu minile-n pru meu; cic i place ei c-i aa cre i nu-mi sta n niciun fel; exact ce m enerva pe mine. Au nceput cu milogeala Haaai, tovaru, lsai-l, c n-are pr aa de mare; mai lsai-l pn sptmna viitoare, v rugm noooi frumooos! i Popeye, biat bun, a zmbit, a oftat, s-a uitat pe geam, la terenu lui de sport, i dou luni n-a mai suflat o vorb de tuns.

    (Ovidiu Verde Muzici i faze)cerine:

    1. Scrie cte un antonim contextual pentru se ramolise, cre. 2. Explic folosirea apostrofului n: bietu, binioru, tticu.3. Scrie dou expresii sau locuiuni care conin cuvntul mine.4. Identific perspectiva narativ.5. Transcrie o secven care conine o imagine vizual. 6. Menioneaz o tem a textului.7. Analizeaz rolul stilistic al cuvintelor: Haaai, noooi, frumooos.

  • GENUL EPIC 203

    8. Comenteaz, n 3-5 rnduri, urmtoarea secven: Popeye, biat bun, a zmbit, a oftat, s-a uitat pe geam, la terenu lui de sport, i dou luni n-a mai suflat o vorb de tuns.

    9. Ilustreaz, n 4-6 rnduri, o trstur a personajului-narator, identificat n text.

    rEZolVarE:1. se ramolise ntinerise, cre drept.2. Prezena apostrofului, indicnd absena accidental n rostire a unor sunete,

    marcheaz registul familiar/ colocvial.3. pe mine, de mine, ca mine-poimine.4. Perspectiva narativ este actorial/ subiectiv, fiind specific naraiunii la

    persoana I, cu un narator-personaj, situat n interiorul naraiunii.5. s-a uitat pe geam, la terenu lui de sport.6. De exemplu: adolescena/ constrngerile n coala comunist/ solidaritatea

    ntre adolesceni etc.7. Cuvintele respective reprezint o marc a oralitii, dar au i o puternic

    ncrctur afectiv, cci tinerii ncearc s-i nduplece dasclul (milogeal, aa cum numete naratorul struinele lor), susinndu-i colegul.

    8. Secvena descrie profesorul de sport (s-a uitat pe geam, la terenu lui de sport) ntr-un moment n care face o concesie (idee ntrit de verbul a oftat). ngduina lui legat de tuns (unul dintre elementele coercitive ale colii n comunism) este explicabil biat bun. De remarcat i apelativul Popeye, sugernd relaia afectiv cu elevii si, care-i permit libertatea unei porecle.

    9. Personajul-narator e un elev docil, lucru dovedit de reacia la cererea profesorului de a se tunde (Gata nenic, zisesem, mine vin tuns, nicio problem). Accept cu demnitate decizia dasclului. Reacia lui spontan putea s fie de revolt sau, dimpotriv, de milogeal, aa cum caracterizeaz el demersul colegilor care i iau aprarea. De asemenea, personajul nostru e puternic ancorat n mediul n care triete, e un adolescent tipic, acest lucru reflectndu-se n limbaj, care capt note argotice (tticu, nenic).

  • 204 BACUL pe nelesul elevilor

    TESTUl 26Se d textul:

    Eu am fost portar de fotbal. La Steaua. La pitici. O treab ncurcat [...] m-am gsit s m duc n oborul din Ghencea, printre dobitoacele care pteau pe-acolo i ddeau cu copita n minge. Dei n sngele meu colciau microbi albi-roii (bine asortai cu leucocitele i hematiile), am intrat de bunvoie i nesilit de nimeni n mediul puturos de la captul tramvaiului 41, un loc nvecinat cu atta cimitire, npdit de terenuri de antrenament cu iarb i zgur, infestat cu virui, bacili i streptococi gheboi, toi ro-albatri. Adevrul gol-golu e urmtorul: mi-am pus plonjoanele, reflexele, degajrile, plasamentul, detenta, genunchii julii i coatele vinete n slujba dumanului. A fost groaznic. Sufletul meu se perpelea ca pe jar i, v jur, la culcare parc mirosea a inim de cine rou ars. [...]

    Dispreuii-m, hulii-m, luai-m n trbac, n derdere sau n balon, batjocorii-m, uitai-v chior, n fine, simii-v bine. Tot ce v rog e s privii faptele cu detaare, doar a trecut atta vreme. De trdat, am trdat, dar la urma urmei eram un puti, m-am dus i eu la Steaua, nu m-am nscris n P.S.D. De altfel, cariera mea n Ghencea a fost scurt i anost. Antrenorul m alerga de-mi sreau fulgii, cte zece tururi de stadion, nici mcar n jurul terenului de joc, ci prin afara tribunelor, ca s fie mai lung. Dac pentru atacani, mijlocai sau fundai lucrurile aveau o brum de logic, pentru un portar mi se prea o tmpenie. Nu venisem acolo ca maratonist, dar tipul, cu ochi de priar i creier micu, nu sttea la discuii cu mine. i plcea s m vad stacojiu la fa, leoarc de transpiraie, sufocat ca-n pragul crizelor de astm, cu picioarele mpleticite i cu sufletul pilaf. Parc-ar fi ghicit c in cu Dinamo. [...] El sttea pe margine i mnca semine, uneori, rar, l mai njura pe cte unul sau i trgea o palm dup ceaf. Nu tiai dac-i convine ce faci i, orict m-am tvlit ntre bare, oricte uturi i centrri am respins, oricte ghionturi, pumni, bocanci am ncasat, nu m-a bgat niciodat n meciuri din campionat. Dac tata l-ar fi vizitat ca ali tai, cu damigene i sacoe, cu plicuri, cu canistre de benzin, cu sticle i ldie, poate a fi aprat i eu n partidele oficiale.

    (Filip Florian, Matei Florian Biueii)

  • GENUL EPIC 205

    cerine:1. Numete cte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor:

    se perpelea, anost.2. Precizeaz rolul semnelor de punctuaie n structura: Adevrul

    gol-golu e urmtorul: mi-am pus plonjoanele, reflexele, degajrile, plasamentul, detenta, genunchii julii i coatele vinete n slujba dumanului.

    3. Transcrie dou expresii/ locuiuni din text.4. Identific i motiveaz perspectiva narativ n fragmentul citat.5. Selecteaz dou cuvinte/ grupuri de cuvinte din registrul

    colocvial.6. Menioneaz o tem prezent n fragmentul dat.7. Explic semnificaia a dou figuri de stil diferite, identificate n

    fragmentul citat.8. Comenteaz, n 3 5 rnduri, urmtoarea secven: oricte

    uturi i centrri am respins, oricte ghionturi, pumni, bocanci am ncasat, nu m-a bgat niciodat n meciuri din campionat. Dac tata l-ar fi vizitat ca ali tai, cu damigene i sacoe, cu plicuri, cu canistre de benzin, cu sticle i ldie, poate a fi aprat i eu n partidele oficiale.

    9. Caracterizeaz, n 6 10 rnduri, personajul-narator n relaie cu antrenorul.

    rEZolVarE:1. se perpelea = se zvrcolea, se zbtea; anost = plicticoas, monoton.2. Primul semn de punctuaie, dou puncte, marcheaz nceputul unei explicaii

    a personajului-narator. Virgulele delimiteaz termenii unei enumeraii, iar punctul evideniaz finalul enunului.

    3. luai-m n trbac, n derdere sau n balon, uitai-v chior, de-mi sreau fulgii.

    4. De exemplu: Fragmentul, o naraiune (la persoana I) care debuteaz cu o confesiune a personajului-narator (Eu am fost portar de fotbal), rememornd, cteva frnturi din experiena trdrii echipei favorite n copilrie, indic o

  • 206 BACUL pe nelesul elevilor

    perspectiv narativ subiectiv. n ciuda mrcilor subiectivitii, ntmplrile surprinse par veridice prin trimiterile la aspecte ale realitii sociale (cum ar fi antrenamentul la echipa din Ghencea sau mita).

    5. De exemplu: ochi de priar, cu sufletul pilaf .6. De exemplu: copilria.7. Epitetul (cromatic) stacojiu i comparaia sufocat ca-n pragul crizelor de

    astm contureaz eforturile intense ale copilului care ncearc s-i conving antrenorul de calitile lui fizice, demne de un portar adevrat.

    8. Secvena pune n eviden dou enumeraii. Pe de o parte, ncercrile copilului de a-i impresiona antrenorul i dezamgirea c nu a fost selecionat n meciurile oficiale. Pe de alt parte, soluia intrrii n echip, adic o palet ntreag de lucruri care l-ar fi putut stimula pe antrenor s-l ia n echip (mita).

    9. De exemplu: Copilul, portar la piticii steliti, e pasionat de fotbal. Simte c i trdeaz echipa de suflet, Dinamo, dar circumstanele nu-i permit s joace dect la echipa din Ghencea. Face eforturi ca s-i impresioneze antrenorul, care-l pune s alerge inutil de mult (cci el e portar, nu maratonist, gndete logic personajul nostru), pn devine stacojiu la fa, leoarc de transpiraie, sufocat ca-n pragul crizelor de astm (autocaracterizare). Putiul e iste, ironic, neezitnd s-i taxeze antrenorul, pe care-l surprinde n expresivele formule ochi de priar i creier mic. Urmrind confesiunea copilului, portretul antrenorului evideniaz un dascl neinteresat de elevii si, cci activitile sale educative se reduc la a mnca semine, la a trage cte o palm ori vreo njurtur vreunui mic sportiv.

    TESTUl 27Se d textul:

    i baba nimic. Aprindere de plmni, ap ce-o fi avut, ea tie, da de crpat tot n-a crpat. Tot degeaba i-a frecat gineri-su minile n sufragerie. A zcut ea ce-a zcut, da dac-a scpat dn martie, care-i lun cu bucluc, daca e s pai vo nenorocire, dac e s mori, n martie mori, e tiut; dac-a trecut baba de martie, cum s-a mai nclzit puin, odat ce s-a sculat dn pat. Odat ce-a-nceput s-i treasc pn cas picioarele. Tr-tr, tr-tr, pn-a zis i doctoru c-a trecut pericolu: atta, c nu mai era madam Ioaniu aia de-a fost odat. -acu, dup

  • GENUL EPIC 207

    boal, acu tiai ci ani are: c slbise, -atrna pieile pe ea, i-i czuse i faa, i-i inea i ochii holbai, -avea -un glas gjit, de nici nu nelegeai ce zice. C-o fi fost boal, c-o fi fost c fugise biatu... Ea-l crescuse pe Tudor de mic, ea-i scosese coarne; de cnd era copil de i pn-n ziua cnd a plecat numai ea i-a purtat de grij...

    N-am s-l mai vd n viaa asta, Vica! N-am s-l mai vd n viaa asta, i alta nu cred c mai exist... i invidiez pe cei care pot s cread n Dumnezeu, i cred c sufletul este nemuritor, dar eu n-am putut s cred niciodat...

    Aa i-a zis ntr-o diminea. Era numai ele dou acas, i baba edea n fotoliu. i dduse s surfileze ceva, dar baba n-avea chef, a nulrit acolo ce-a nulrit i repede s-a lsat; mai bine c s-a lsat, c tot ce fcuse ea a trebuit s desfac.

    Sta baba n fotoliu i vorbea despre biat. i uite-aa i curgea pe obraz lacrimile:

    ...tii, Vica, tii? Cnd Niki a adus-o pe Ivona acas de la spital, i cnd l-am vzut eu pe biat, parc atunci am vzut un copil prima oar. Mi-era att de mil de el, mi se prea att de mic i de neajutorat... i tocmai cnd m uitam aa, de lumin, de vnt, de nu tiu ce, a strnutat... i-a fcut un gest cu minile, aa, ca un om mare... i nu tiu nici eu de ce m-am mirat c avea gesturi de om! Avea o fa btrnicioasa, aa cum mai totdeauna au copiii n prima lun, dar mie mi plcea, l priveam cnd se trezea, cnd se uita-mprejur.

    (Gabriela Adameteanu Dimineaa pierdut)cerine:

    1. Scrie dou enunuri prin care s ilustrezi polisemantismul cuvntului a purta.

    2. Explica folosirea semnelor de punctuaie n urmtorul fragment: tii, Vica, tii?

    3. Scrie dou expresii sau locuiuni care conin cuvntul ap.4. Extrage dou mrci ale stilului direct.5. Transcrie dou structuri reprezentative pentru registrul colocvial.6. Selecteaz dou structuri care sugereaz dimensiunea temporal

    a textului.

  • 208 BACUL pe nelesul elevilor

    7. Analizeaz rolul dialogului n text.8. Comenteaz, n 3-5 rnduri, urmtoarea secven: A zcut ea

    ce-a zcut, da dac-a scpat dn martie, care-i lun cu bucluc, daca e s pai vo nenorocire, dac e s mori, n martie mori, e tiut.

    9. Ilustreaz, n 4-6 rnduri, o trstur a personajului madam Ioaniu, identificat n text.

    rEZolVarE1. Copilul poart haine groase. L-a purtat pe brae pn la medic. Calul poart

    o povar mare n cru. Port numele mamei. Se poart roul. 2. Virgulele au rolul de a izola substantivul propriu n vocativ Vica. Semnul

    ntrebrii are rolul de a marca intonaia interogativ a propoziiei.3. Expresii/ locuiuni cu substantivul ap: a intra la ap, a se duce pe apa

    Smbetei, a da ap la moar, a da ap la oareci, a ti ca pe ap, a intra la ap, a ti n ce ape se scald cineva.

    4. Sunt mrci ale stilului direct: prezenta verbelor dicendi/ de zicere (i-a zis), existena unor mrci formale (liniile de dialog), existena sintaxei afective, cu interogative directe sau exclamative (reproducere a discursului marcat direct de locutor).

    5. Registrul colocvial este, aici, puternic marcat de elementele limbajului de mahala, adic avnd tenta argotic. Fenomenele sunt multiple. De exemplu, la nivel fonetic, reinem cderea accidental a sunetelor finale, mai ales a articolului hotrt enclitic: doctoru, pericolu, baiatu; formele populare/ regionale intrate n uzul locuitorilor mahalalei (dn repetat). La nivelul vocabularului, remarcm opiunea pentru formele neliterare: gjit, madam, , nulrit. La nivel stilistic, apare i narativ din structurile primare, necizelate ale povestirii.

    6. Dimensiunea temporal este sugerat prin structuri ca: dn martie, odat, dup boal de mic de cnd era copil de i pn-n ziua cnd a plecat.

    7. Dialogul are funcia de a reda intensitatea amintirii personajului din perspectiva cruia se relateaz. Astfel, se pare c madam Ioaniu este o prezen puternic pentru cea care-i rememoreaz faptele (avusese grij de biat), dar mai ales vorbele. Reinem dou realizri diferite ale colocvialului: una nengrijit, marcat de limbajul mahalalei (al naratorului ce red din perspectiva unui personaj) i una ngrijit n dialog.

  • GENUL EPIC 209

    8. Fragmentul reda superstiia personajului din a crui perspectiv se face relatarea. Credina c luna martie este o lun a nenorocirilor o plaseaz la un nivel de instrucie elementar, ipotez susinut i de numeroasele abateri inadmisibile pentru registrul colocvial ngrijit: da, dn, s pai, vo. Fragmentul are un ton sentenios, ntrit de structura impersonal e tiut.

    9. Imaginea personajului madam Ioaniu este parial, fragmentat de linia sinuoas a memoriei care actualizeaz anumite aspecte n mod indirect. Astfel, este o bunic preocupat de binele nepotului pe care l ngrijete i l rsfa (ea-i scosese coarne) din primele zile i, de dorul cruia crede personajul-martor se mbolnvete n momentul plecrii.

    TESTUl 28Se d textul:

    mi place s citesc n trsur. Mama m ia la rost, papa, care nu uit nici n familie c-i Domnul doctor Leon Margulis, medic primar cu cabinet n str. Sf. Ionic nr.8, n dosul Teatrului Naional, zice c-mi stric ochii i-o s nasc copii cu vederea slab. ns eu sunt ncpnat i tot mi iau cartea cu mine. Pe vremea lor or fi avut mai mult timp pentru citit i de multe altele, dar noi, cei mai tineri, trebuie s ne chivernisim bine orele. Abia ateptam s vd ce mai face Becky din Vanity Fair47. Dei, la drept vorbind, cred c eu semn mai mult cu proasta de Amelia, i-o s iubesc toat viaa cine tie ce ticlos. Azi n-am avut noroc cu cititul. Mai nti pentru c-mi ngheau minile. Apoi, de cum ne-am suit n trsur, mama i papa l-au tocat mrunt-mrunt, cum toac buctreasa noastr ptrunjelul, pe necunoscutul cules de Petre din zpad, azi-diminea, aproape de pdurea Bneasa, n cmp, la lacuri. A fost dus n arest la Prefectura de Poliie. Mama, care e la zi cu absolut totul, zice c-i scpat de la balamuc, c sigur a nnebunit de prea mult nvtur. i s-a uitat amenintor la mine: Aa o s peti i tu dac citeti toat ziua! Apoi s-a uitat la papa: E timpul ca Iulia s se gndeasc la un brbat cumsecade cu care s se mrite! Papa l-a consultat pe strin la rugmintea lui Costache, prietenul nostru de la Poliie, i zice c nu-i vagabond, chiar dac e mbrcat cu nite haine nenchipuit de ciudate. O fi clovn, la circ. Altfel curat, niciun cusur fiziologic, n afar de faptul c uneori vorbete n dodii.

    (Ioana Prvulescu Viaa ncepe vineri)47 n traducere: Blciul deertciunilor de William M. Thakerey

  • 210 BACUL pe nelesul elevilor

    cerine:1. Scrie cte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor:

    ncpnat, vreme, proasta. 2. Explic folosirea cratimei: nu-i vagabond.3. Scrie dou expresii sau locuiuni care conin cuvntul zi.4. Identific perspectiva narativ.5. Transcrie o secven care conine o imagine vizual. 6. Selecteaz dou sintagme care sugereaz dimensiunea temporal

    a textului.7. Analizeaz dou figuri de stil din textul dat.8. Comenteaz, n 3-5 rnduri, urmtoarea secven: la drept

    vorbind, cred c eu semn mai mult cu proasta de Amelia, i-o s iubesc toat viaa cine tie ce ticlos.

    9. Ilustreaz, n 4-6 rnduri, o trstur a personajului-narator, identificat n text.

    rEZolVarE1. Sinonime contextuale sunt: vreme = timp; proasta = naiva.2. Cratima este obligatorie deoarece evideniaz pronunarea mpreun a

    adverbului negativ nu i a formei scurte a verbului a fi i.3. Expresii i locuiuni cu substantivul zi sunt: a fi la zi, din zi n zi, pinea de

    toate zilele; a muri cu zile.4. Perspectiva actorial se caracterizeaz prin subiectivitatea obinut prin

    mrci directe (verbe la persoana I mi place, stric, ateptam; pronume de persoana I m, mi, noi; prin aprecieri de tipul proasta de Amelia), adic prin lexicalizarea unei instane care istorisete i i asum rolul de personaj. Se realizeaz, astfel, pe lng funciile narativ i de regie, funcia de interpretare i impresia de autenticitate.

    5. Imaginea vizual este: e mbrcat cu nite haine nenchipuit de ciudate.6. Dimensiunea temporal a textului se realizeaz prin: Pe vremea lor, toat

    viaa, azi-diminea.