155669098-Atestat-Propriu-Zis.doc

25
CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII COMERCIALE “ORANGE” S.A. 1.1 Scurt istoric al firmei În Romania, Orange este prezentă pe piaţă din anul 1997, având ca principal acţionar Orange S.A. cu 73.26% din acţiuni. În data de 5 aprilie 2002 Mobilrom devine Orange. Lansarea Orange România aduce cu sine o gamă de servicii, performanţe căi şi performanţe excelente în ceea ce priveşte acoperirea în reţea şi asistenţa pentru clienţi. Trecerea la Orange demonstrează succesul înregistrat de firmă pe piaţa românească unde deţine un segment de 44.7% din populaţia care foloseşte reţeaua mobilă ca sistem de telecomunicaţie. Orange Romania – parte din Orange Group, este o companie dinamică şi tânară care oferă clienţilor săi o gamă largă de produse şi servicii de telecomunicaţii de cea mai bună calitate. Sediul central al companiei este în Bucureşti Europa House, având birouri şi operaţiuni distribuite în toată ţara. Orange este prezent în peste 700 de magazine şi 7.800 de reprezentanţe în vânzarea Orange Prepay în toată ţara. Succesul Orange România este rezultatul muncii celor 2000 de angajaţi (31/12/2007) şi confirmă profesionalismul şi buna pregătire a acestora. Peste 95% dintre aceştia au diplome universitare, iar vârsta medie este de 29 de ani. Caracteristicile compartimentelor din cadrul firmei ne arată că nu influenţează în mod direct structura organizatorică adoptată; astfel vârsta compartimentelor, mărimea acestuia şi pregătirea 1

Transcript of 155669098-Atestat-Propriu-Zis.doc

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I INOVRII

CAPITOLUL I

PREZENTAREA GENERAL A SOCIETII COMERCIALE ORANGE S.A.1.1 Scurt istoric al firmei n Romania, Orange este prezent pe pia din anul 1997, avnd ca principal acionar Orange S.A. cu 73.26% din aciuni. n data de 5 aprilie 2002 Mobilrom devine Orange. Lansarea Orange Romnia aduce cu sine o gam de servicii, performane ci i performane excelente n ceea ce privete acoperirea n reea i asistena pentru clieni.

Trecerea la Orange demonstreaz succesul nregistrat de firm pe piaa romneasc unde deine un segment de 44.7% din populaia care folosete reeaua mobil ca sistem de telecomunicaie.

Orange Romania parte din Orange Group, este o companie dinamic i tnar care ofer clienilor si o gam larg de produse i servicii de telecomunicaii de cea mai bun calitate.

Sediul central al companiei este n Bucureti Europa House, avnd birouri i operaiuni distribuite n toat ara. Orange este prezent n peste 700 de magazine i 7.800 de reprezentane n vnzarea Orange Prepay n toat ara.

Succesul Orange Romnia este rezultatul muncii celor 2000 de angajai (31/12/2007) i confirm profesionalismul i buna pregtire a acestora. Peste 95% dintre acetia au diplome universitare, iar vrsta medie este de 29 de ani. Caracteristicile compartimentelor din cadrul firmei ne arat c nu influeneaz n mod direct structura organizatoric adoptat; astfel vrsta compartimentelor, mrimea acestuia i pregtirea profesional i pun amprenta att asupra mrimii ct i asupra structurii interne a acestuia.

1.2 Prezentarea societii comerciale ORANGE S.A. 1.2.1 Forma juridic a firmei Este o societate pe aciuni i desfoar activitatea n conformitate cu Legile Romne i cu actul constitutiv. Avnd un capital social subscris si vrsat de: 93,596,733 RON

1.2.2 Sediul societii Este localizat pe strada Bulevardul LASCR CATARGIU 51-53, Bucureti.i are ca date de contact:

Telefon : 021.203.33.33 Fax : 021-203.35.99

E-mail: [email protected]

1.2.3 Obiectul de activitate Obiectul de activitate este Telecomunicatii.Aceasta clasa include: - activitatile de transmisie a sunetului, a imaginilor, datelor sau a altor informatii, prin cabluri, radio, relee sau satelit: - comunicatii prin telefon, telegraf si telex; - intretinerea retelelor de telecomunicatii; - transmisia (transportul) programelor de radio si televiziune; - asigurarea accesului la Internet..1.3 Oferta societii comerciale ORANGE S.A.

1.3.1 Oferte de telefonie: Abonamentul de 4, care poate fi nsoit de urmatoarele opiuni:

4 lunar: 180 minute n reea n weekend i oricnd cu trei numere favorite;

7 lunar: 180 de minute n reea dup ora 18, n weekend i oricnd cu trei numere favorite;

5, 8, 10 lunar: apeluri gratuite nelimitat;

2 lunar: trei numere favorite din alte reele naionale, fixe sau mobile;

2 lunar: 15 minute naionale;

2 lunar: cinci numere favorite din orice reea naional;

7 lunar: 60 de minute n reea oricnd;

Apeluri internaionale, opiunea este prezent la toate reelele mobile de pe piaa romneasc. Tarifele convorbirilor ctre destinaii internaionale sunt:Destinaie: - Moldova 0.4 (euro/minut)

- Europa, SUA, Canada, Israel 0.6 (euro/minut)

- Restul lumii: 0.9 (euro/minut)

- Emsat, Ellipso, Inmarsat, Thuraya, Iridium*: 2.7 (euro/minut)

*operatori de telefonie prin satelit

Roaming

Acest serviciu este ntlnit n toate reelele telefonice care i dau posibilitatea de a comunica, folosind telefonul tu i n afara Romniei, cu condiia s fie activat aceast optiune care constituie i ea un tarif n plus celui de abonament. Apelurile nu sunt gratuite, acestea sunt n funcie de tipul de abonament deinut de client. Clientul va plti valoarea apelului internaional n funcie de ara n care se afl.1.3.2 Oferte de date:Internet Always onFax & Data

Acces Internet

Acces Wap

Mobile e-mail

Comunicatii mobile de date

Comunicatii mobile fax

1.3.3 Oferta Orange Pre-pay:

O alt ofert aparut la reeaua Orange Romnia este ORANGE PRE-PRAY. Este un serviciu fr abonament, fr factur, care ofer acces internaional i roaming din primul minut de conectare n reea.

Valorile de rencarcare PRE-PRAY disponibile sunt: 4 -200.

Aceast metod de rencarcare este disponibil n Orange shopi la partenerii Orange care au afiat semnul rencarcare telefonic Orange Pre-pray.

Orange i ofer i bonusuri dac foloseti serviciile Pre-Pray:

( Bonus pentru apelurile primite

( Bonus pentru rencarcare la 30 de zile

( Bonus de fidelitate

( Bonus aniversarea ta n reeaua Orange.

1.3.4 Oferte 3G:

Ultima ofert aparut la reelele telefonice de pe piaa romneasc este noua generaie 3G. Tehnologia 3G este un pas uria nainte pentru serviciile mobile de telecomunicaii. Aceasta i permite apeluri video, acces de mare vitez la Internet, transfer rapid de date i descarcare de fiiere mari de pe web. Serviciile revoluionare ale noii generaii sunt acum la indeman:

Apel video

E-mail mobil

Mobile Internet

Mobile office

Mobile card 3G

Abonament 3G

Extinderea i folosirea telefoanelor 3G este prezent deja n 12 orae mari ale rii. Orange a completat oferta de servicii pentru oamenii de afaceri. n urmtorii 2 ani aceasta va fi extins la 70% din suprafaa rii.

1.3.5 Alte Oferte:

Mobile Internet Dial-up este pachetul prin care poi s te conectezi la internet doar cu ajutorul unui telefon mobil i al unui calculator personal.

Mobile Fax poi s trimii i s primeti fax cu un aparat fax standard, fr s ai nevoie de o conexiune la reeaua de telefonie fix.CAPITOLUL IIMEDIUL EXTERN A SOCIETII COMERCIALE ORANGE S.A.Orice agent economic analizeaz mediul extern in care evolueaz.Acest lucru poate fi realizat ocazional, periodic sau permanent.

n condiiile actuale, cnd mediul se schimb att de des, n att de multe direcii, esteimpresios necesar s apelm la o analiz permanent.Acest lucru permite agentului economic s reacioneze cu rapiditate la schimbrile de mediu i s ntmpine eventuale influene negative.

Mediul extern al agentului economic este alctuit din micromediu si macromediu.

2.1 Scurt descriere a micromediului

Micromediul companiei reflect factorii din interiorul i din exteriorul ei care n mod direct influeneaz capacitatea companiei. Acesta cuprinde orientri strategice i structuri de organizare care n mod direct influeneaz capacitatea firmei de a utiliza propriul su potenial tiinific, material, financiar i uman, orientandu-se astfel ctre activitile consumatorului precum i de a satisface nevoile actuale ale ntregii societi.

Micromediul reflect procesul de creare, ntreinere i utilizare a datelor cu privire la produsele i serviciile Orange cumparate de clieni n trecut i prezent, cantitatea de aparate achiziionate, preurile i profitul; informaii cu privire la membrii echipei care reprezint Orange n relaiile cu clienii, cu furnizorii; stadiul de derulare a contractelor curente; o estimare a cotei care i revine furnizorului.

Marketingul cu baze de date este procesul de creare i utilizarea bazelor de date cu clienii i a altor baze de date cu privire la produse, servicii, furnizori, detailiti n scopul contractrii i realizrii de tranzacii.

O baz de date cu privire la clienii orange conine mai multe informaii despre produsele i serviciile cumprate.

2.1.1 Concurenii firmeiConcurenii sunt agenii economici cu care intr n competiie orice ntreprindere, ntruct n economia de pia este indispensabil nfruntarea pentru obinerea unor condiii avantajoase de producere i desfacere a bunurilor i serviciilor, cu elul atingerii unor performane deosebite. ntruct concurena este o lupt dur, n care nvinge ntotdeauna cel mai bun, i care dei, primeaz interesele economice - se desfoar nu numai cu mijloace economice, ci i extraeconomice, pentru fiecare ntreprindere este absolut necesar s descopere structura i amploarea concurenei, motivele reuitei concurenilor importani, precum i ansele de a-i nvinge.Pe piaa romaneasc alturi de reeaua telefonic Orange mai apar i alte reele cum sunt Vodafone, Cosmote i Zapp, toate avnd tendina de a presta servicii de telecomunicaii mobile.

Fiecare n parte dispune de o gam larg de bunuri i servicii care au asemnri cum ar fi:

Abonament de 4

Opiuni pentru abonamente cu minute naionale incluse

Serviciile gratuite incluse n abonament

Servicii cu valoare adaugat, taxabile

Oferte de date mobile

Tehnologia telefoanelor 3G.

Acestea avnd mici diferenieri n legatur cu tarifele ce se impun de fiecare reea telefonic n parte:

Tariful naional (n reea i n afara reelei)

Tarif internaional

Tariful unic.

Concurena ntre reele apare i la numarul de abonamente pe care le deine fiecare reea n parte.

Orange 6 milioane

Vodafone 4.910.000

Zapp - 260.000

Cosmote - 100.000

(an 2006, http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Business/16752/6-milioane-de-clienti-au-ales-Orange.html)

2.1.2 Clienii firmeiClienii constituie componenta cea mai important, deoarece ei alctuiesc piaa de desfacere a oricrei ntreprinderi productoare, reprezentat de: consumatori, utilizatori, angrositi, agenii guvernamentale i internaionale etc. Este foarte important s se analizeze situaia lor n vederea cunoaterii ct mai bine a comportamentului lor, pentru a veni n ntmpinarea dorinelor lor.

Principalii clieni ai reelei fiind studeni, persoanele fizice i juridice i pensionarii, grupul Orange se ocup de fiecare dintre acetia abordnd o strategie de atragere a clienilor indiferent de activitatea lor avnd la dispoziie orice servicii pentru orice client.

2.1.3 Furnizorii firmeiFurnizorii sunt cei care asigur ntreprinderii resursele necesare desfurrii normale a activitii economice, dar i concurenilor. Sunt reprezentai, prin diverse firme de afaceri sau persoane particulare, care pe baza relaiilor de vnzare-cumprare, pun la dispoziie materiile prime i materialele, combustibilul, energia, apa, echipamentul tehnic, sau execut o larg gam de servicii, deosebit nsemntate avnd serviciile bancare. Un loc aparte l au relaiile cu furnizorii de personal, reprezentai prin uniti de nvmnt, oficiile de for de munc, persoanele aflate n cutarea unor locuri de munc, precum i ntreprinderi particulare care au ca obiect de activitate plasarea forei de munc disponibile.Furnizorii de telefoane si accesorii ai firmei Orange sunt: Nokia, Alcatel, Samsung, Sony Ericsson, Sagem, LG, Motorola, Philips, SPV, etc.

2.14 Ali actori

Ali actori reprezint diferite grupuri, organizaii care au un impact real sau potenial asupra activitii agentului economic. Acetia pot fi:

lumea financiar care reunete toi agenii i toate organizaiile care furnizeaz resurse financiare agentului economic;

mijloacele de comunicare n mas

administraia i organismele puterii publice:-Consiliul local al municipiului Bucureti

-Administria Finanelor Pulblice Bucureti

opinia public care poate avea un impact foarte mare asupra succesului pe care un agent economic l are pe pia;

2.2 Scurt descriere a macromediului Macromediul de marketing cuprinde forele din mediul inconjurtor care reflect evoluiile de ansamblu ale societii i ale pieei . Acestea pot fi grupate in cteva cmpuri de fore distincte i semnificative: mediul demographic, mediul economic, mediul natural mediul tehnologic, mediul politic i legislative i mediul socio-cultural.2.1.1 Mediul demografic

Populaia unei piee, privit ca numr total al consumatorilor potenialu, este adesea punctual de plecare intr-o cercetare de marketing. Principalele caracteristici demografice ale unei piee sunt: mrimea populaiei, structura pe varst , structura pe sexe, densitatea , mobilitatatea, rata natalitaii, rata cstoriilor, rata mortalitaii, sperana de via, rasa educaia si ocupaia.

Din punctul de vedere al firmei S.C. ORANGE S.A., principala caracteristic demografic care influeneaz firma este: structura pe varst, pensionarii regsindu-se intr-un numr mic al clienilor.

2.1.2 Mediul economic O pia nu poate fi definit suficient de clar doar prin populaia sa de consumatori. Puterea de cumprare i comportamentul de consum al acestei populaii sunt alti factori importani care trebuie luai in calcul.

Puterea de cumprare a unei piee depinde de patru factori importani : veniturile curente , preurile, economiile i politica de creditare. Aceti patru factori influennd astfel i firma S.C. ORANGE S.A.2.1.3 Mediul natural

Mediul demografic este variabila macromediului cu multiple ingerine asupra activitii ntreprinderii, deoarece populaia n calitate de partener al acesteia se afl att n postura de beneficiar al rezultatelor obinute de ea, constituind unul din factorii formativi ai cererii de mrfuri, dar i n postura de creatoare a acestora, deci ca surs de munc. De aceea, situaia demografic, mai ales n ceea ce privete nivelul, dinamica, structura populaiei, repartizarea teritorial i pe medii (urban-rural), are efecte multiple att pe termen scurt, ct i pe termen lung asupra activitii ntreprinderii, ceea ce presupune studierea continu i a prognozelor demografice.

Spre exemplu, un relief inalt, muntos, este dezavantajos pentru activitatea firmei S.C ORANGE S.A., semnalul fiind slab sau inexistent in unele zone nalte. 2.1.4 Mediul tehnic i tehnologic Mediul tehnic i tehnologic, n epoca actual, constituie cadrul de dezvoltare a ntreprinderii i prezint o multitudine de incidene asupra ei, incidene care vizeaz toate domeniile de activitate, toate compartimentele ei, n mod concret prin: invenii i inovaii, produse noi, orientarea fondurilor destinate cercetrii-dezvoltrii, nivelul tehnic al utilajelor disponibile pentru a fi cumprate, calitatea tehnologiilor care pot fi achiziionate, calitatea cercetrilor tehnice la care are acces, numrul brevetelor i licenele nregistrate, capacitatea creativ-inovativ a sistemului de cercetare-proiectare etc. Firma S.C ORANGE S.A. dispune de echipamente i tehnologii de ultima or, tehnologii fr de care nu ar putea sa-i desfaoare activitatea.

2.1.5 Mediul politic si juridic

Deciziile de marketing i in general, activitatea comercial sunt puternic afectate de mediul politic si juridic. Promulgarea sau elaborarea unor legi, decrete, ordonane si hotrri pot genera oportuniti i constrngeri pentru intreprindere, pentru furnizori sau pentru clieni.

Mediul juridic i institutional nu cuprinde doar legislaia comercial intern ci i reglementrile stabilite de organismele internaionale abilitate.

Princilalele legi sunt:

Legea 31/1990 Legea societilor comerciale pe baza creia se constituie o societate comercial

Legea contabilitii conform art.1, societatea are obligaia s organizeze i s conduc contabilitatea proprie Legea 90/1996 Legea proteciei muncii reprezint un sistem de msuri i reguli aplicabile tuturor participanilor la procesul de munc. Legea 26/1990 Legea privind Registrul Comerului nainte de nceperea activitii, firma a cerut nmatricularea la Registrul Comerului i nscrierea n acelai registru a meniunilor privind actele i faptele a cror nregistrare este prevzut de lege.

Legea nr.449/2006, republicat 2008, privind funizarea de servicii i garaniile asociate acestora. Legea nr.11/1990 - privind protecia concurenei neloiale Legea nr. 64/1991- privind brevetele i inveniile2.1.6 Mediul cultural

Mediul cultural, social i educaional este constituit din totalitatea factorilor, condiiilor, relaiilor i instituiilor care vizeaz sistemul de valori, obiceiuri, tradiii, credine i normele care modeleaz societatea i reglementeaz comportamentul indivizilor i a grupurilor n general prin ambiana de munc i via. Aceste elemente afecteaz activitatea firmei S.C ORANGE S.A. prin modaliti specifice de corelare a intereselor individuale i sociale, prin activitatea contient a indivizilor i grupurilor care activeaz n societate.CAPITOLUL III

ANALIZA COMPARATIV A SITE-ULUI UNUI AGENT ECONOMIC IN COMPARAIE CU CEL AL CONCURENEI3.1 Orange i Vodafone promovare chiar i fr menionarea brandului

Atunci cnd un brand este foarte puternic, un simplu logo, chiar dac nu conine denumirea companiei, are efect maxim pentru consumator (spre exemplu Nike, care i n Romnia folosete logo-ul adesea chiar dac menionarea numelui companiei, iar targetul companiei tie foarte bine despre ce este vorba). Destul de rar, unele branduri sunt att de puternice pe o pia, nct i permit s se promoveze chiar fr nume i fr logo, doar cu elemente de identitate corporativ care induc ideea brandului respectiv.

n Romania, companiile de telefonie mobil Orange i Vodafone, primii doi juctori de pe pia, fiecare cu peste 7 milioane de clieni, s-au remarcat ncepnd cu luna noiembrie 2007 prin metode de promovare care exclud brandul n sine i doar l sugereaz prin alte elemente vizuale.

Orange promoveaz oferta de primvar pentru cartela Orange Pre-Pay inclusiv outdoor, n micare, n Bucureti, prin automobilele speciale publicitare care profit de traficul dens din ora i expun foarte bine mesajul; un mesaj, care nu arat dect cele dou contururi zmbitoare din reclama Orange, folosind albul i portocaliul.

Vodafone a ales o metod asemntoare pentru campania F pe cineva fericit, promoia Happy Number: un element din campanie, tot un contur zmbitor, de aceast dat clasic, simplist, evident cu foarte mult rou. Reclama care nu indic numele produsului s-a remarcat att n offline, ct i online, ceea ce arat puterea brandului Vodafone, luxul de a se promova ntr-un mod att de special.

3.2 Informatii IT3.2.1 Obiective

Obiectivele oricrei societi comerciale care se axeaz spre o publicitate pe Internet sunt:

s atrag vizitatori, poteniali clieni

s fidelizeze clienii

s se diferenieze de concureni

s evite pericolul banalizrii locului de achiziie, devenind astfel esenial preocuparea pentru acordarea unui surplus de valoare clienilor.

3.2.2 Analiza

Stabilirea punctelor forte, a punctelor slabe i a particularitilor Home Page-ului (Pagina de introducere) deoarece aceasta este cea care creaz prima impresie, i cea mai important, a vizitatorilor unui site. n realizarea acestui demers se va tine cont cele 10 reguli de eficien a site-ului comercial ca instrument de fidelizare i relaionare:

1. Coninutul siteului trebuie s furnizeze informaii relevante despre produsele sau serviciile oferite, s fie permanent actualizat astfel nct s genereze reveniri ulterioare.

2. Inserarea pe site a unor oferte de pre speciale (discount-uri) pentru cei ce realizeaz achiziii online.

3. Suport (service) online oferit clienilor.

4. Crearea unor comuniti virtuale online (forum-uri, grupuri de discuii) care s faciliteze interaciunile online dintre o marc i clienii si.

5. Simplitate. Condiie esenial ca o pagin web s fie agreat de utilizatorii si. Timpul de ncrcare al unei pagini web e de asemeni foarte important, mai ales n condiiile n care unii utilizatori au o vitez de conexiune redus.

6. Existena unor iniiative pe site (diferite promoii, concursuri, informaii gratuite, utile) avnd drept obiectiv ncntarea vizitatorilor.

7. Securitatea e o condiie esenial pentru desfurarea achiziiilor online.

8. Interactivitate. Feed-back-ul generat de vizitatorii unui site este extrem de important pentru ca acetia s fie transformai n clieni fideli.

9. Personalizarea. n momentul accesrii unui site clientul trebuie s ptrund n mediul online pe care i-l dorete i s fie rspltit cu oferte special create pentru el.

10. Posibilitatea de segmentare a portofoliului de clieni. Web siteul trebuie s ofere diferite forme de a obine date referitoare la vizitatorii si (prin plasarea unor formulare online, subscriere la newslettere etc.).3.3 Analiza comparativ a site-urilor Orange si VodafoneOrange i Vodafone reprezint cei mai importani actori de pe piaa telecomunicaiilor din ara noastr.

Orange Romania este liderul pieei de telecomunicaii mobile din ar, avnd peste 7 milioane de clieni i face parte din Grupul Orange, una dintre cele mai mari companii de telefonie mobil din lume, cu operaiuni n 17 ri i peste 71 milioane de clieni.Vodafone este cea mai mare comunitate mobil din lume, cu divizii n 27 de ri i reele partenere n alte 32 de ri. Orange - Home Page

Vodafone Home Page

Orange Oferta de produse

Vodafone - Oferta de servicii

Orange Vodafone

Generalitati

Adresa websitewww.orange.rowww.vodafone.ro

Logo

Motto websiteOrange este ceea ce suntem i ceea ce facem, n fiecare zi.Triete fiecare clip

Puncte Forte (

Home page-ul este bine structurat, informaia necesar putnd fi uor accesat din meniul de baz, apoi mergnd din aproape n aproape, vizitatorul dispune de toate informaiile, nefiind copleit de la inceput de o abunden de informaii. Cutarea informaiilor se face n funcie de mai multe filtre, astfel fiind facilitat navigarea pe site.Home page-ul este structurat bine pe grupe de interes: servicii, telefoane, asisten, nouti i promoii, contul tu, etc. Se observ nc de la nceput segmentarea pe grupe de clieni, siteul fiind mprit n dou mari categorii: pentru tine, pentru afacerea ta.

Preocupai de stimularea vnzrilor online i a unui mediu personalizat, siteul ofer posibilitatea logrii la un cont propriu precum i achiziionarea unui produs prin Webcare i Webshop.

Structura este simplist ce favorizeaz un timp redus de ncrcare a paginii, aspect important pentru vizitatorii ce au o conexiune lent la internet.

Prima pagin permite accesul ctre pagini informative: Acoperire, Orange World, precum i ctre paginile destinate ofertelor de produse i servicii i Orange shop.Home page-ul este structurat bine pe grupe de interes: servicii, telefoane, asisten, nouti i promoii, contul tu, etc.

Se remarc prezena paginilor destinate ofertelor speciale: Apeluri video cu 60 de minute n reea, a programelor segmentate, pentru studeni: Orange Student, pentru oameni de afaceri: Orange business services precum i alte oferte de produse i servicii ce ruleaz permanent pe home page.

Evideniaz preocuparea pentru personalizare, siteul avnd o pagin destinat clienilor unde acetia i pot configura i personaliza serviciile.

Pagina de nceput respect regulile de simplitate, paleta coloristic fiind armonizat ntr-un stil profesionist menit s induc vizitatorilor percepia seriozitii i profesionalismului companiei.Faciliteaz obinerea informaiilor dorite prin punerea la dispoziie a unui motor de cutare.

n vederea susinerii calitii produselor Orange, precum i a avantajelor oferite, situl conine o pagin cu 10 motive pentru a alege Orange.n privina interactivitii, site-ul ofer posibilitatea abonrii la newsletter-ul propriu.

Se poate constata c firma respect legislaia n vigoare avnd o pagin destinat termenilor i condiiilor i politica de confidenialitate.Exist reguli de confidenialitate precum i termeni i condiii.

Conform tehnicii de acrosaj firma a iniiat concursuri cu premii menite s atrag i s fidelize clienii.Exist o hart a siteului i un centru de pres.

n vederea unei mai bune colaborri i apropieri de clieni, siteul ofer o pagin pentru ntrebri: contactati-ne unde vizitatorii pot pune ntrebri sau i pot exprima prerile, de asemenea pagina cu ntrebri i rspunsuri frecvente, pagina pentru cariere i o hart a siteului.

Pentru a menine un dialog permanet cu clienii, precum i pentru fidelizarea acestora, Vodafone ofer: Vodafone live!, pagina unde clienii pot beneficia de muzic, sport, tiri, jocuri, etc.

Puncte Slabe (

Lipsa optimizrii siteului n privina motoarelor de cutare, pierzndu-se astfel o mare oportunitate de generare a traficului pe site.Nu exist iniiative de genul tombolelor pentru atragerea clienilor, doar concursuri cu premii.

Lipsesc iniiativele privind evidenierea siguranei tranzaciei online, care s-ar putea realiza prin prezentarea tehnologiilor de securitate implementate sau obinerea de certificri din partea unor organisme recunoscute gen TrustE.Nu exist o reea de vnzri online, siteul avnd rol doar de informare, publicitate i fidelizarea clienilor.

Lipsa unei pagini dedicate forumurilor de discuii, pierzndu-se astfel o mare oportunitate de a crea o comunitate online care s interacioneze online cu marca organizaiei.Lipsete preocuparea pentru constituirea unei comuniti virtuale proprii siteului, prin crearea unei pagini dedicate forumului de discuii.

Lipsa discountului pentru vnzrile online, lucru ce ar fi impulsionat achiziiile pe site.

Lipsa newsletter-ului propriu.

Particulariti

n vederea promovrii mrcii exist o pagin cu produse promoionale ce pot fi achizitionate on line: pixuri, tricouri, brelocuri, geni, etc, toate inscripionate Orange.Siteul beneficiaz de asisten online avnd rolul de a facilita fidelizarea clienilor, oferindu-le acestora suport n timp real.

Nu exist linkuri sau alte trimiteri spre alte siteuri.

CAPITOLUL IV

ANALIZA ACTIVITAII FIRMEI

S.C ORANGE S.A. i-a nceput activitatea din anul 2002, iar acum este liderul pe piaa telecomunicaiilor din Romania.

Orange Romania, a crescut de la an la an, din toate punctele de vedere, atat din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dar i a angajailor, astfel ei au reusit aproape s dubleze profitul, cu o crestere de 87%.

Se poate observa c dei intre anii 2006 si 2007 cifra de afaceri s-a imbuntit cu 18 %, profitul a scazut cu 8%, datorit creterii numarului de angajati cu 27%.

Profitul mare, increderea clienilor in companie, dar i loialitatea furnizorilor, fac posibil astazi funcionarea in cele mai bune condiii a firmei, calitatea serviciilor oferite de Orange Romania S.A imbuntindu-se continuu.CAPITOLUL V

CONCLUZII SI PROPUNERI

5.1 Concluzii

Internetul este cea mai important metod de publicitate pe care omenirea o are la dispoziie.

Pentru companii, includerea internetului n strategia de pia este deja o necesitate. Dei este cu prepoderen o tehnic de obinere de informaii, internetul pune la dispoziia firmelor ocazii ce le depesc cu mult pe cele ale mediului de marketing tradiional.

Ca o sintetizare a ceea ce am prezentat n lucrare a meniona c ficare companie care intenioneaz s ptrund on-line trebuie s in cont de urmtoarele repere n cadrul internetului:

Stabilirea unor relaii de afaceri cu noi clieni;

Dezvoltarea activitii de relaii publice;

Culegerea de informaii privind clienii actuali i poteniali;

Culegerea de date demografice privind piaa;

Creterea vnzrilor, dezvoltarea unui nou canal de desfacere a produselor/serviciilor companiei;

Sprijinirea activitii intermediarilor;

Integrarea n cadrul unor companii tradiionale;

5.2 Propuneri

In consecin, desi Orange este lider pe piaa telecomunicaiilor in Romania, societatea nu dispune de cel mai performant site, concurena sa avand un site mai comparativ mai bun

Orange S.A. ar trebui sa incerce pe viitor sa elimine punctele slabe pe care le are site-ul companiei, i anume:

1. Optimizare siteului n privina motoarelor de cutare, pierzndu-se astfel o mare oportunitate de generare a traficului pe site, pentru catigarea unor posibili clieni.2. Iniiative privind evidenierea siguranei tranzaciei online, care s-ar putea realiza prin prezentarea tehnologiilor de securitate implementate sau obinerea de certificri din partea unor organisme recunoscute gen TrustE.

3. Pagini dedicate forumurilor de discuii, pentru a crea o comunitate online care s interacioneze online cu marca organizaiei.

4. Discount pentru vnzrile online, lucru ce ar impulsiona achiziiile pe site.

5. Newsletter-ului propriu, i anume crearea unui sistem de fidelizare a clienilor cu tiri,oferte i alte anunuri despre evenimete, promoii, etc.

PAGE 18

_1305549575.xls