14-15 noiembrie 2013 Bucure ş ti

of 22 /22
www.swiss-contribution.ro Proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă Proiectul „Îmbunătăţirea capacităţii judecătorilor şi procurorilor români în lupta impotriva corupţiei şi a criminalităţii economico-financiare”. Seminar de formare a formatorilor 14-15 noiembrie 2013 Bucureşti

Embed Size (px)

description

P roiectul „Îmbunătăţirea capacităţii judecătorilor şi procurorilor români în lupta impotriva corupţiei şi a criminalităţii economico-financiare”. Seminar de formare a formatorilor. 14-15 noiembrie 2013 Bucure ş ti. Lupta împotriva corupției și cooperarea judiciară în materie penală - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of 14-15 noiembrie 2013 Bucure ş ti

Diapozitivul 1Proiectul „Îmbuntirea capacitii judectorilor i procurorilor români în lupta impotriva corupiei i a criminalitii economico-financiare”.
Seminar de formare a formatorilor
14-15 noiembrie 2013
Magistrat i fost profesor al colii Judiciare Spaniole
Antonio Rotger Cifre
Recuperarea prejudiciului
1999 Consiliul Europei: Convenia Penal privind corupia – Drept Penal/Drept civil.
Directiva 2005/60
U.E. C. privind lupta împotriva corupiei în care
sunt implicai funcionari CE
Convenia împotriva corupiei 2003
1º teritorialitate/ instrumentare, comunicare, asigurare, prob, executare în strintate sau invers
-acorduri bilaterale /reciprocitate
*
-30 de ani în afara acestuia
-Tratatul de la Maastrich 92 T.U.E.
o nou dimensiune: Cooperare în domeniul justiiei i al afacerilor interne
-al treilea pilon comunitar
-în afara sistemului juridic comunitar (luri de poziii, aciuni comune, acorduri)‏
-Tratatul de la Amsterdam
cooperare judiciar: obiectiv prioritar
- 1º RECUNOATERE RECIPROC REZOLUII
Dispariia “pilonilor”
Legislaii penale i procesual-penale
Extinderea competenelor CJCE
Geometrie variabil
-prevenirea conflictelor de jurisdicie între state
- efectuarea procedurilor i executarea hotrârilor
-Cunoaterea sistemelor de organizare judiciar i de drept din strintate (Mag. de legtur/ R.J.E./Bune practici)‏
-Instituionalizarea structurilor de cooperare (Eurojust)‏
-Recunoatere reciproc
-Convenia 2000
Recunoatere automat (stare pur)‏
Deficit democratic
2003/577/JAI eficacitatea UE în ceea ce privete executarea ordinelor de indisponibilizare a bunurilor sau elementelor de prob
2005/214/JAI Executarea în UE a sanciunilor financiare
2006/7837JAI Executarea în UE a hotrârilor de confiscare
Mandat European?
“ Consiliul U.E.
facilitarea legturilor între P de C
Atribuii For de dezbatere
Instrumente Internet:
Prioritate acordat cererilor urgente
Remitere raport explicativ privind dificultatea executrii
Remitere raport referitor la momentul în care se poate acorda asistena
Explicarea motivelor “urgenei”
Oferirea de date autoritii solicitante
*
*
Personal propriu
Atribuii Coordonare autoriti judiciare
Oferirea de informaii
*
*
*
*
CONVENII INTERNAIONALE
- Convenie referitoare la asisten judiciar reciproc în materie penal între statele membre ale Uniunii Europene din 29 mai 2000 (art. 14, 15 i 16)‏
- Convenia Naiunilor Unite împotriva criminalitii transnaionale organizate de la New York, 15 noiembrie 2000 i semnat la Palermo, la 13 decembrie 2000 (art. 20)‏
- Convenia Naiunilor Unite împotriva corupiei de la New York, din 31 octombrie 2003 (art. 50)‏
Bilaterale:
*
JURISPRUDEN: Curtea European a Drepturilor Omului
Cauza Teixeira de Castro împotriva Portugaliei, 9 iunie 1998 i cazul Malininas împotriva Lituaniei, 1 iulie 2008: difereniere între aciunea investigatorului sub acoperire i infraciunea comis.
Cauza Khudobin împotriva Rusiei, 26 octombrie 2006: garanii pe care trebuie s le ofere autorizarea interveniei agenilor sub acoperire (autorizare care nu este strict administrativ, ci judiciar sau a unui supraveghetor independent, garanii de desfurare i control judiciar ulterior, în timpul procesului).Criticarea faptului c, în timpul procesului, poliistul care a participat la operaiune nu a fost interogat, în ciuda faptului c aprarea solicitase acest lucru. Se declar înclcarea dreptului la un proces echitabil.
Cauza Ramanauskas împotriva Lituaniei, sentina din 5 februarie 2008: respingerea ca inadmisibil a probei rezultate dintr-o infraciune provocat i necesitatea ca operaiunea poliieneasc s se desfoare astfel încât s se asigure garanii corespunztoare i în conformitate cu prevederile legale.
*
RESURSE VIRTUALE PENTRU CUNOATEREA REGLEMENTRILOR DIN ALTE STATE PRIVITOARE LA FIGURA AGENTULUI SUB ACOPERIRE
În cadrul Uniunii Europene:
Reeaua Judiciar European, cadru „msuri de cercetare” – Fie belgiene, ageni i informatori – infiltrare
JURISPRUDEN: Curtea Suprem din Spania
STS 5414/2007 din 25 iunie: activitile de cercetare desfurate de poliiti înainte de a lucra ca investigatori sub acoperire pot fi utilizate ca probe, acetia putând declara ca martori. Diferena const în aceea c exonerarea de rspundere penal în cazul acelor activiti bazate pe proporionalitate în scopul cercetrii i care nu constituie o provocare la infraciune nu va fi aplicabil aciunilor ce nu are caracter de activitate sub acoperire.
STS 7815/2007 din 15 noiembrie: cu privire la colaborarea unui particular la infiltrarea unui investigator sub acoperire; se pstreaz identitatea real a persoanei infiltrate, inclusiv în timpul procesului fr a aduce atingere faptului c aceasta poate declara în calitate de martor în proces (nu este necesar s se obin informaii complete cu privire la identitatea sau aciunea sa, deoarece sigurana sa personal ar fi în pericol); doctrina privitoare la infraciunea provocat.
STS 1242/2009 din 6 februarie: agentul sub acoperire englez care acioneaz în Spania fr autorizaia judectorului sau procurorului spaniol nu poate lucra sub acoperire, dar poate depune mrturie.
STS 104/2011 din 1 martie: interceptarea comunicaiilor, autorizat de judector, în ceea ce privete telefonul folosit de agentul sub acoperire. Nu este posibil interogarea acestor martori, care prezint completului de judecat informaiile furnizate de agentul infiltrat, fr ca acesta din urm s fi fost audiat în cadrul procesului.
STS 3742/2012 din 7 mai: agent sub acoperire chilian care a fost autorizat în ara sa i care se mut în Spania, unde aciunile sale sunt autorizate i de autoritatea judiciar spaniol. Importana declaraiei sale în cadrul procesului.
*
Finanare
Manual
Contribuiei Elveiene pentru Uniunea European extins
*