133847479-SINTEZA-ANILIDEI

download 133847479-SINTEZA-ANILIDEI

of 12

Transcript of 133847479-SINTEZA-ANILIDEI

Universitatea de Vest din Timisoara

Facultatea de Chimie, Biologie, Geogarafie

Departamentul Biologie-Chimie

Tehnici de analiza achimica cu aplicatii in indstria alimentara, cosmetica si farmacetica

SINTEZA ANILIDEI

MASTERAND: BOSTINARU GEORGIANA

INTRODUCEREAminele sunt compui organici care conin n molecula lor grupa amino (-NH2) legat de un radical hidrocarbonat. Aminele seamn structural cu amoniacul, cu diferena c unul sau mai muli atomi de hidrogen sunt nlocuii cu substitueni precum grupe alchilice sau arilice. Nu trebuie fcut confuzie ntre amine i amide. Acestea din urm au formula chimic R-C(O)NH2, unde C(O)reprezint o grup carbonil. Aminele i amidele au structuri i deci proprieti diferite, deci distincia este din punct de vedere chimic foarte important. Ambigu este situaia n care aminele n care grupa NH2 este nlocuit cu o grup NM, unde M este un metal, se numesc amide. Astfel, (CH3)2NLi se numete dimetilamid de litiu.

Un exemplu este acetamida (acid acetic + amida). Amida este obinuta prin reacia de clorura de acid, anhidrida de acid, sau ester cu amine. Amidel sunt numite cu adugarea "-ic de acid" sau "-oic de acid", de la numele de acid carboxilic mam i nlocuirea acesteia cu sufixul "amida". Amida poate fi formata din amoniac (NH3). Amidele secundare i teriare sunt compui la care unul sau ambii atomi de H din amidele primare sunt nlocuite de alte grupuri. Numele de amide secundare i teriare sunt notate de ctre grupurile de capital nlocuite cu prefixul N (azot ) nainte de numele de amida mam. Amidele cu greutate molecular mic sunt solubile n ap ca urmare a formrii de legturi de hidrogen. Amidele primare au puncte de fierbere si de topire mai mari dect amidele secundare i teriare.

Anilida este un derivat amidic din anilin prin nlocuirea unui grup de acil de hidrogen cu NH2. Acetanilida este formata din acid acetic i anilin.Proprietati

Formula molecularaC6H5NH(COCH3)

Masa molara135.17 g/mol

Densitate1.219 g/cm3

Punct de topire114.3 C (236.7 F)

Punct de fierbere304 C (579 F)

Solubilitate in apa