1.3.2. IT -- Microsoft Office Excel

download 1.3.2. IT -- Microsoft Office Excel

of 40

 • date post

  14-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  9
 • download

  0

Embed Size (px)

description

excel

Transcript of 1.3.2. IT -- Microsoft Office Excel

Investete n oameni !Proiect cofinanat prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013AXA PRIORITAR 6 Promovarea incluziunii socialeDOMENIUL MAJOR DE INTERVENIE 6.3 Promovarea egalitii de anse pe piaa munciiTitlu proiect: FEMINIS S progresm mpreun !Numrul de identificare al proiectului: POSDRU/144/6.3/S/130725Beneficiar: Fundaia Lumina Instituii de nvmnt

SUPORT DE CURSMODUL: COMPETENE IT

Mironela PRNU, Adrian-Viorel DIACONU

MODULUL 2: Editoare de text i de calcul tabelar

1. 2. 2.1. 2.2. Editoare de calcul tabelar Microsoft Office Excel

Caracterizare Microsoft ExcelMicrosoft Excel reprezint o aplicaie de calcul tabelar, ale crui funcii ncorporate permit utilizatorilor efectuarea de calcule matematice, financiare, statistice, reprezentari grafice a datelor numerice redate sub form de structuri tabelare. Una din facilitile aplicaiei, este aceea c operarea modificrilor efectuate asupra datelor ce fac obiectul formulelor i funciilor se realizeaz ntr-o forma dinamic. Programele de calcul tabelar sunt destinate prelucrrii unui volum mare de date care implic efectuarea unor operaii de calcul relativ simple, dar cu un nalt nivel de repetabilitate, iar rezultatele sunt prezentate concis sub form tabelar. Utilizarea programelor de calcul tabelar acoper urmtoarele domenii de activitate: aplicaiile manageriale, care ofer un suport decizional; aplicaiile de birotic, care ofer un mediu de dezvoltare rapid.Principalele operaii care se pot efectua n cadrul programelor de calcul tabelar sunt urmtoarele: introducerea i prelucrarea datelor, avnd ca efect calcularea i afiarea automat a rezultatelor obinute prin aplicarea formulelor i funciilor; designul unei aplicaii sub form de tabel prin care se asigur modul de organizare a datelor, modelarea formei tabelului prin aplicarea unei forme predefinite sau prin personalizarea conform cerinelor utilizatorului precum i definirea formulelor de calcul prin utilizarea funciilor sistemului sau a unui mod de calcul particular conform cerinelor aplicaiei; modificarea datelor care are ca scop actualizarea informaiilor ca urmare a efecturii unor modificri sau a utilizrii unor seturi de date diferite; identificarea datelor care conduc la obinerea unui anumit rezultat; comunicarea cu alte pachete de programe n scopul integrrii informaiilor i realizrii unor aplicaii complexe; construirea i afiarea rapid a graficelor pe baza datelor numerice coninute n tabele.Lansarea n execuieDup instalarea pachetului cu programul Microsoft Excel, utilitarul Setup adaug n meniul Start - Programs, scurttura Microsoft Excel. Exist dou posibiliti de lansare n execuie a programului Excel :Start (din bara Taskbar) All Programs Microsoft Office Microsoft Excel (vezi Fig 1.1).

Fig 1.1 Accesarea aplicaiei Microsoft Excel

Fereastra Microsoft ExcelMicrosoft Excel folosete o zon de lucru ntins. Aceast zon reprezint un spreadsheet (o foaie de calcul). Pagina este nconjurat de diferite linii, butoane, bare de defilare (scroll bars), etc (ca n Fig 1.2). Aceast interfa standard, utilizat de toate componentele din Microsoft Office se poate modifica n funcie de opiunile utilizatorului. Aceste modificri se pot referi la: ascunderea unor linii, schimbarea ordinii de afiare a barelor sau a liniilor, schimbarea coninutului unei linii, etc.

Fig. 1.2. Fereastra principal Microsoft Excel

Foile de calcul n Microsoft ExcelDup lansarea n execuie a apliciei Microsoft Excel se deschide implicit un document nou, coninnd trei foi de calcul, la care se pot aduga sau terge alte foi de calcul. De fiecare dat cnd se salveaz documentul, foile de calcul sunt i ele salvate. Acest concept de document este unul inteligent, deoarece permite s se salveze toate foile de calcul respective printr-o singur operaie. De asemenea, se pot transfera cu uurin informaii dintr-o foaie de calcul n alta, n cadrul aceluai document. n partea de jos a ferestrei de aplicaiei Microsoft Excel se afl tabulatoarele. Fiecare dintre tabulatoare reprezint cte o foaie de calcul (vezi Fig 1.3)

Fig 1.3 Sheet-urile foii de calcul

Pentru a trece de la o foaie de calcul la alta, se d clic pe tabulatoarele: Sheet 1, Sheet 2, Sheet 3. Pentru deplasare rapid de la o foaie de calcul la alta se folosesc tastele Ctrl + PageDown pentru deplasare napoi sau Ctrl + PageUp pentru deplasarenainte. Scopul existenei mai multor foi de calcul (pagini) ntr-un singur document, este acela de a folosi aceeai valoare dintr-o pagin n alta.

Bara de meniuBara de meniuri este situat imediat sub bara de titluri i permite selectarea comenzilor Excel din listele derulate corespunztoare meniurilor. Fiecare element din meniu are o liter subliniat (vezi Fig 1.4).

Fig. 1.4. Reprezentarea barei de meniuri

Pentru a accesa un element din meniul superior se apas ALT i litera subliniat, iar pentru a nchide meniul se apas de dou ori tasta Esc. Astfel, se poate naviga n meniuri folosind tastele la fel de uor cum se folosete i mouse-ul.

Barele de uneltePe ele se pot gsi diferite butoane pentru o varietate de funcii, oferind utilizatorilor posibilitatea explorrii mai rapide a principalelor faciliti ale procesorului de tabele Excel. Un buton de comand are acelai efect cu apelarea unui meniu sau a unei operaiuni. Butoanele de comand sunt autodocumentate, ele afieaz numele ntr-o caset de text n momentul n care cursorul este poziionat pe butonul respectiv.Deasupra foii de calcul se poate observa bara de formule. Aceasta conine numele celulei active (referina celulei) i coninutul acesteia n cmpul de formule (Formula Bar), ca in fig 1.5.

Fig. 1.5 Acccesarea butonului pentru mai multe funcii

Foaia de calcul (pagina spreadsheet)Foaia de calcul poate fi vazut ca o mulime de calculatoare de buzunar, care pot fi interacionate nainte, napoi i ntre ele, permind numerelor dintr-un calculator s fie transferate n alt calculator. Pagina este definit ca un spaiu plan care este organizat ca o matrice format dintr-un numr de linii i coloane, care poate fi diferit n funcie de programul de calcul tabelar sau versiunea acestui program. Foaia de calcul poate fi asimilat unui tabel care este format din 16384 de coloane identificate prin litere i grupuri de litere de la A la XFDidin1048576 de linii care sunt numerotate. O celul poate conine trei tipuri de date: text, cifre i formule. Fiecare tip de date trebuie tratat diferit. n Fig1.6. este ilustrat un calcul matematic simplu, celula activ fiind B Urmele verticale sunt denumite coloane iar cele orizontale sunt denumite rnduri. Dac se privesc titlurile gri ale rndurilor i ale coloanelor care nconjoar pagina, se poate observa c B este celula activ deoarece aceasta este marcat. Astfel se observ mai uor coloana n care ne aflam. Acelai lucru se ntmpl i n cazul rndului

Titlul rnduluiTitlul coloaneiFig. 1.6 Reprezentarea rndurilor i coloanelor n Excel

n Fig 1.6 se remarc numrul 11 introdus n dou locuri, respectiv n celulele B1 i B2. n B4 se poate scrie formula: =B1+B2.Celula activ (B4) este ntotdeauna marcat. B4 conine rezultatul, care este pentru exemplul anterior 22.

Titlurile coloanelor i ale rndurilorTitlurile coloanelor i ale rndurilor sunt cmpurile gri care nconjoar ntreaga zon de lucru ntraga foaie de calcul.

LUCRUL CU CELULELE FOII DE CALCUL

Aa cum s-a putut observa n figurile din capitolul 1 foaia de calcul este alctuit din celule. Exist mai multe metode de deplasare dintr-o celula n alta a foii de calcul ct i de selectare a celulelor acesteia.

Deplaserea dintr-o celul n alta

Deplasarea cursoruluiTaste sau combinaii de taste

O celul la stnga

O celul la dreapta

Deplasare rapida n coloana ACTRL +

Deplasare rapid n ultima coloan a foii de calculCTRL +

Deplasare rapid n rndul 1CTRL +

Deplasare radip pe ultimul rnd din foaia de calculCTRL +

Selectarea celulelor dintr-o foaie de calcul cu ajutorul mouse-uluiPentru a selectaSe acioneaz astfel

O singur celulSe efectueaz un clic pe celula respectiv.

O regiune compact de celuleSe efectueaz un clic pe prima celul din regiune (o celul care este situat ntr-un vrf al dreptunghiului aferent regiunii). Se ine apsat butonul stng al mouse-ului i se trage mouse-ul peste celulele care urmeaz s fie selectate, dup care se elibereaz butonul

Regiune necompact de celuleSe selecteaz prima regiune sau o celul. Se apas tasta CTRL, i se ine apsat. n continuare se selecteaz urmtoarele regiuni.

O regiune de mare dimensiuneSe selecteaz prima celul din regiune (o celul care este situat ntr-un vrf al dreptunghiului aferent regiunii). Se apas tasta SHIFT i se ine apsat. n continuare se efectueaz un clic pe celula diametral opus primei celule. Pentru a ajunge la aceast celul eventual vor fi folosite barele de defilare a foii de calcul.

O linieSe efectueaz un clic pe identificatorul (numrul) liniei.

O coloanSe efectueaz un clic pe identificatorul (litera) coloanei.

Linii sau coloane adiacente (vecine)Se selecteaz prima linie sau prima coloan, se apas tasta SHIFT i se ine apsat. n continuare se selecteaz ultima linie sau ultima coloan.

Linii sau coloane neadiacenteSe selecteaz prima linie sau coloan, se apas tasta CTRL i se ine apsat. n continuare se selecteaz celelalte linii sau coloane.

Toate celulele unei foi de calculSe efectueaz un clic pe butonul Select All (dreptunghiul gri din colul stnga sus al unei foi de calcul, unde se ntlnesc antetele de linii i de coloane) sau se apas din meniul superior Edit pe opiunea Select All.

cu ajutorul tastaturii

Pentru a selectaSe acioneaz combinaia de taste

Celule alturateSHIFT+ sgei

Linia actualSHIFT + bara de spaiu

Coloana actualCTRL + bara de spaiu

ntreaga foaie de calculCTRL + SHIFT + bara de spaiu

Selecia regiunilor