Tipul de Instrumente Psihologice de Investigatie Utilizate Si Utilitatea Lor in Context

Post on 28-Dec-2015

20 views 4 download

description

teste

Transcript of Tipul de Instrumente Psihologice de Investigatie Utilizate Si Utilitatea Lor in Context

Tipul de instrumente psihologice de investigatie utilizate si utilitatea lor in context (partea evaluativa a procesului)

Se aplica testul de inteligenta Raven. Acesta reprezinta unul din cela mai celebre teste care masoara inteligenta. Raven-ul masoara factorul G, adica inteligenta generala, nivelul de dezvoltare mentala. Testul examineaza  spiritul de observatie, capacitatea de a desprinde, dintr-o structura, relatiile implicite, capacitatea de a mentine pe plan mintal informatiile descoperite (memoria de scurta durata) si abilitatea de a opera cu ele, in mod simultan, pe mai multe planuri. Proba Raven, deci, este prin excelenta intelectuala, evidentiind si trasaturi dinamice, temperamentale si motivationale ale personalitatii. Este o proba cu proba limita de timp. Daniela obtine la acest test un scor bun. Subiectul are un QI = 118, reprezentativ pentru inteligenta de nivel mediu (buna).

Doamna consilier psihopedagog ii aplica si un chestionarul de personalitate, Eysenck E.P.I. care masoara dimensiunea extraversiune-introversiune (factorul E) si dimensiunea stabilitate-instabilitate emotionala/nevrotism (factorul N). Cele doua dimensiuni ale personalitatii sunt complementare, fiecare dintre acestea fiind masurata cu ajutorul a 24 de intrebari. Proba contine si o scala de minciune, notata cu L, cu scopul de a detecta tendintele de falsitate a raspunsurilor. Inventarul de personalitate contine in total 57 de itemi.

Rezultatul obtinut la Factorul E, E=15 indica faptul ca subiectul este o persoana ambiverta, sociabila, careia ii palce sa vorbeasca. Ii plac glumele, ii place riscul, cauta emotii tari si e in general impulsiva, actionand sub impulsul momentului. Este optimista, iubind veselia. Prefera sa raman in miscare si nu poseda un mare control al sentimentelor. Are tendinta de a fi agresiva. Uneori insa are nevoie de momente de liniste, moment prielnic pentru a-si pune in ordine gandurile.

Rezultatul obtinut la Factorul N, N = 13, indica faptul ca subiectul este instabil emotional. Notele ridicate la acest factor indica labilitatea emotionala, hiperactivitatea, nevrozismul. Subietul este o persoana cu tentinta de a fi emotiv, hiperactiv si hipersensibil. Este o persoana anxioasa de asemenea. Are predispozitii catre tulburari nevrotice sub presiunea stresului.

Rezultatul obtinut la Factorul L, 3 indica faptul ca putem avea incredere in rezultatele obtinute, insa cu o minima rezerva in interpretare. Rezultatele trebuie privite cu un minimum de scepticism.

I se aplica si proba de completare: fraze Chelcea. Rezultatul indica faptul ca Daniela este bucuroasa de intoarcerea mamei, dar si faptul ca are mici neplaceri cu aceasta. Cateva fraze reprezentative pentru rezultatele obtinute ar fi urmatoarele: "2. Clipa cea mai fericita ca mama a venit; 3. Impreuna cu parintii cand mama s-a intors acasa; 5. Familia mea este frumoasa; 6. Cel mai bine este sa dormi; 9. Pe strazi copii nu au voie pe strazi".

Subiectul nu a raspuns decat la jumatate din intrebari manifestand nerabdare si agitatie.

Rezultatele obtinute la testul arborelui, Koch - Stora, indica nucleu extravertit al subiectului si dorinta sa de socializare, de relationare. Se contureaza o rezistenta scazuta la frustrare.

Rezultatele obtinute la testul familiei, "Eu si ceilalti" indica o viata interioara ancorata in trecut, o absenta a bazei solide de atasament si statorniciei. Se contureaza frica de realitate, nonconformismul, nesiguranta. Centrul afectivitatii ei il reprezinta mama, desi locuieste cu bunicii.