Paradigme Explicative În Psihologief

Post on 17-Nov-2015

8 views 1 download

description

Psihologie

Transcript of Paradigme Explicative În Psihologief

Paradigme explicative n psihologie

Psihanaliza Bazele psihanalizei au fost puse de medicul vienez Sigmund Freud (1856-1939).Teoria psihanalitic nu a aprut ca o reacie mpotriva structuralismului , ci ca urmare a cercetrilor din neurologie i medicin . Scopul su era de a nelege i trata comportamentele anormale . Conceptul crentral al psihanalizei a fost ncontientul . n opinia lui Freud controlul primar al comportamentului nu se face prin raiune i procese contiente, ci prin impulsurile i tendinele ascunse n incontient. Pentru Freud viaa noastr nu este dominat de contiin ci de forele care opereaz n incontient. Cum ar fi de exemplu impulsurile sexuale incontiente. Prin teoria psihanalitic Freud a ncercat s explice cele mai multe dintre comportamentele umane. El a elaborat un model n care mintea uman este vzut ca un iceberg, avnd cea mai mare parte ascuns sub suprafaa apei. Exist o parte a minii de care suntem contieni, numit contient. Dar exist i anumite informaii car sunt temporar uitate, dar care pot fi aduse uor n contiin atunci cnd este necesar: precontientul. Sub acestea se afl stratul profund al incontientului. n aceast zon sunt ascunse conflictele i traumele acumulate n prima parte a vieii. Incontientul este cel care influeneaz comportamentul i emoiile ,cauznd deseori tulburri severe. Influenat de activitatea tiinific desfurat n laborator, Freud a fost preocupat de nelegerea i explicarea fenomenelor. Perioada n care el a elaborat teoria psihanalitic a fost marcat de explicaiile deterministe, astfel nct demersul su const n extinderea determinismului la viaa psihic sub forma cauzalitii absolute. Bazndu-se pe analiza a nenumrate cazuri patologice i normale Freud afirm, pentru prima oar n mod categoric, c n viaa psihic nu exist nimic arbitrar, nimic ntmpltor i nedeterminat, astfel nct cele mai nesemnificative gesturi, cuvinte, emoii au fie o cauz contient, fie de cele mai multe ori o cauz incontient. Freud consider personalitatea ca fiind alctuit din trei pri: sinele, eul i supraeul. Sinele conine toate imboldurile luntrice, pulsiunile i instinctele. Sinele este n ntregime egoist, funcionnd pe baza principiului plcerii, de satisfacere imediat a oricrei dorine. Sinele poate reaciona extrem, de exemplu, frustrarea poate degenera n agresivitate. Pe msur ce individul se desprinde de prima perioad a copilriei un astfel de comportament nu mai poate fi acceptat din punct de vedere social, aprnd primele elemente realiste ale sinelui. Acestea funcioneaz pe baza principiului realitii, de satisfacere a solicitrilor sinelui ntr-o manier care s se potriveasc i cu realitatea. Aceast parte a personalitii poart denumirea de eu.

Pe parcursul maturizrii se dezvolt i o a treia parte a personalitii, supraeul. Aceasta indic subiectului ce ar trebui sau nu ar trebui s fac, coninnd toate ideile, datoriile i responsabilitile sociale ale individului. n anumite privine aceast parte a personalitii este la fel de nerealist ca i sinele, deoarece unele exigene sociale sunt foarte greu de realizat. Eul este cel care menine echilibrul ntre realitate i solicitrile supraeului. Au existat mai multe critici ale teoriei psihanalitice. Astfel, teoria poate fi utilizat pentru a explica aproape orice dup consumarea evenimentului, dar este dificil de folosit pentru a prezice ceea ce se va ntmpla. O alt critic se refer la ideea de adevr psihologic n concepia lui Freud, i anume dac unei persoane i se pare adevrat ceva, atunci nu mai conteaz dac acel fapt este veridic. Efectul psihologic asupra individului este acelai. O alt serie de critici au fcut referire la eantionul omogen de subieci utilizat de autor i la faptul c Freud utiliza tehnicile psihanalitice numai la subiecii care erau deja familiarizai cu teoria sa. Din punct de vedere al validitii conceptuale se pune problema testrii tiinifice a ipotezelor derivate din teoria psihanalitic. Problema verificrii obiective i sistematice a conceptelor centrale a fost neglijat mult timp. Freud nsui nu a fost preocupat de intense, terapia de lung durat pentru verificarea ipotezelor psihanalitice. Nu se consider necesar validarea experimental independent. Analitii consider c experienele relatate de pacieni sunt relevante i confirm teoria. L. Silverman (1976, p. 622) face o prezentare a reinerilor n acceptarea datelor clinice ca bazpentru suportul empiric al teoriei psihanalitice: raportrile psihanalitice, de obicei, nu furnizeaz materialului clinic n maniera expus de pacient ci interpretrile fcute de analist; materialul nu este supus unei structuri replicabile, necesare pentru evaluarea procedurii; n colectarea i evaluarea datelor, se minimalizeaz efectul tendinei, al predispoziiei .

II . Psihanaliza Introducere n Psihologie Mielu ZlateSigmund Freud este cel care, fr a descoperi incontientul, l propune ca obiect de cercetare al psihologiei . El introduce conceptul de aparat psihic,elaboreaz o viziune dinamic asupra componentelor acestuia , pune la punct o tehnic de sondare a incontientului, schimb nsi finalitatea psihologiei . Nu dorim doar s descriem i s clasificm fenomele, ci intenionm s le concepem ca pe nite indicii ale unui joc de fore care se desfoar n via psihic , ca manifestri ale unor tendine cu scop i care acioneaz fie n aceeai direcie , fie n direcii opuse . ncercm s eliberm o concepie dimanic cu privire la fenomenele psihice . (Freud, 1990,p.99 ) .

Cteva pagini mai ncolo, Freud susinea : Scopul nostru este acela al tiinei n general :vrem s nelegem fenomenele , s le raportm unele la altele i, n ultim instan , s amplificm pe ct posibil puterea noastr fa de ele . (ibidem , p. 122) nainte de 1920 , aparatul psihic era imaginat de Freud ca dispunnd de trei niveluri supraetajate :incontrientul, precontientul i contientul , rolul esenial revenindu-i incontientului. Topografic, aceste din urm este o anticamer spaioas , pe cnd contiint reprezint o ncpere mai strmt,plasat n fundul ei .Sub raport funcional , incontientul conine pulsiuni ce se comport ca fiinele vii, pe cnd contiina este doar spectatoare , ea observ i permite sau nu satisfacerea pulsiunilor incontientului. Funcia ei se nscrie pe linie negativ , nicidecum pe cea pozitiv . Ea nu are rol n socializarea individului sau n adaptarea lui actual la solicitrile mediului de via , ci doar de a suprima, de a refula,adica de a trimite napoi n incontient acele pulsiuni care ncearc s scoat capul la vedere . Ct privete precontientul, acesta att topografic , ct i funcional este total insignifiant .El este un fel de staie de tranzit, unde tendinele incontientului i ale contiinei vin i poposesc temporar nainte de a trece n structurile opuse fiecreia dintre ele .Incontientul este sediul instinctelor sexuale nscrise chiar n structura biologic ,somatic a organismului . Ele sunt cele care fierb,care clocotesc, ele sunt cele a cror singur raiune de a exista este descrcarea i consumarea lor adecvat , reducerea tensiunii, procurarea plcerii . Cum ns aceast descrcare nu se face oricnd i oricum, ci n conformitate cu anumite reguli si norme de convieuire , de comportare