Nikolae labes

Post on 03-Oct-2015

218 views 3 download

Transcript of Nikolae labes

Nikolae labes: Dac nu ar fi czut (sau ar fi fost mpins) sub roile unui tramvai n noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, Nicolae Labi ar fi mplinit recent 71 de ani

Nikolae labes: Dac nu ar fi czut (sau ar fi fost mpins) sub roile unui tramvai n noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, Nicolae Labi ar fi mplinit recent 71 de ani. Nscut la 2 decembrie 1935 la Mlini Suceava, poetul a fost considerat mult vreme copilul teribil al literaturii romne.

Autoritile comuniste i l-au asumat mult vreme ca fiind exponentul lor de frunte n plan literar, pentru c la nceputuri a crezut sincer, cu entuziasmul naiv al tinereii, n promisiunile ideologice ale puterii instalate dup rzboi. Cnd l copleesc ns ntrebrile cu privire la oportunitii i demagogii gunoi care schimb mersul revoluiei dup bunul lor plac, abordeaz un registru poetic nou, mult mai combativ, n care sinceritatea liric i originalitatea de expresie se combin cu verbul fichiuitor i interogaia crud. Poemele scrise n anii 1955-1956, ce vor constitui substana necrutorului ciclu intitulat sugestiv Lupta cu ineria, constituie strigtul patetic al unui om aflat n rzboi cu nepsarea, cu lehuzia ideilor, cu scleroza sentimentelor. Din acest moment, oficialitile se dezic de el, considerndu-l un duman, la fel ca ceilali contestatori ai regimurilor comuniste instaurate de sovietici.

Au fost i ali poei, mai vrstnici sau colegi de generaie, care, simindu-i ameninate locurile ocupate n ierahia literar a vremii, l-au invidiat pe Labi pentru succesul su fulgurant. Cezar Ivnescu susine chiar, n Timpul asasinilor (1997), c ar fi existat o cabal mpotriva lui Labi, pentru anihilarea acestuia ca om i ca poet. Printre cei nominalizai ca fiind responsabili direct de moartea sa, i amintete pe Nicoale Stoian i Gheorghe Tomozei, cu nevasta cruia, Elena Drago, se pare c se culcase la un moment dat, dar i pe vlceanul Al. Oprea, nscut la 5 iulie 1931 n comuna Goruneti (n prezent oraul Blceti), mort n condiii dubioase la 4 decembrie 1983 n cad. Se pare c Al.Oprea ar fi ncercat s l dea pe Labi afar din UTM imediat dup accidentul din noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, acuzndu-l c numai din cauza vieii sale destrblate ar fi ajuns s zac pe un pat de spital cu coloana vertebral fracturat.

Un alt poet care nu vedea cu ochi buni succesul de care se bucura Labi a fost nimeni altul dect Nichita Stnescu.Nu-l iubeam. Eram topit de invidie. Fusese ndrgostit de femeia pe care eu o iubeam, va declara el cinic prin 1970. Nichita a recunoscut c a avut ntotdeaunaun anumit timbru de resentiment strict personalfa de Labi, care ncercase, la o petrecere, s o srute pe gt pe viitoarea sa soie, poeta Doina Ciurea, care l i reclamase de altfel pentru viol. Interesant de tiut: ct a trit Labi, Nichita nu a publicat nici un vers, abia n martie 1957 a debutat acesta, ntruct, recunoate singur, a avut mereusentimentul dezndjduitor c el era de neatins.Odat cu Omul comun, se produce ruptura definitiv a lui Labi de poezia i idealurile epocii, aceast dezertare din frontul ideologic proletcultist fiindu-i fatal. Este urmrit tot mai fi de securiti, i se refuz sistematic o locuin, fiind nevoit s doarm pe la prieteni, de unde i legenda unui Labi care sta mai mult prin crciumi dect acas. Dup ce i d demisia de la Gazeta literar, unde se simea inutil ntr-o redacie cu mai muli efi dect redactori, poetul devine tot mai rebel. Cunoscuii spun c nu mai avea nici team, nici reineri, recitnd la un moment dat ostentativ poezia Doina a lui Mihai Eminescu n bistroul Caf de la Paix, de pe Calea Victoriei, dei era interzis oficial, iar n chiar ziua tragicului accident cnt ntr-un local, cu un grup de cheflii, Triasc regele, numai din spirit de frond, pentru c nu avea simpatii monarhiste.

Tot acum ncepe s primeasc i o serie de ameninri cu moartea din partea unor necunoscui. n acest vlmag de ntmplri are loc accidentul din noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, cnd Labi ajunge sub roile unui tramvai, suferind un traumatism al coloanei vertebrale cervicale, n urma cruia va rmne paralizat de la torace n jos. n ciuda eforturilor medicilor de la Spitalul de urgen, starea acestuia se complic i va muri de bronhopneumonie, dup aproape dou sptmni de suferin crunt, n cea mai lung (i trist) zi a anului, 21 spre 22 decembrie, strignd Oxigen! Oxigen! Misterul acestui accident bizar nu a fost elucidat pe deplin nici pn astzi. Ce s-a ntmplat?

n seara zilei de 9 decembrie, poetul s-ar fi ntlnit la Capa cu o cunotin, doamna Vale Nicu Niculescu, care era nsoit de so, sufleur la Teatrul Comedia, i trei amici ai acestuia. Acolo a cunoscut-o pe dansatoarea Maria Polevoi, de la Ansamblul Ciocrlia a Ministerului de Interne, care l vna de mult vreme ca s l atrag n patul su. S-a but uic, pn la ora nchiderii, apoi s-au mutat la restaurantul Victoria, unde au mai but ceva. De-acolo ar fi plecat pe la casele lor, Labi ndreptndu-se, singur, spre staia ITB din faa Spitalului Colea, cci pe-atunci tramvaiele circulau pe bulevard. Poeta Mioara Cremene susine c, de fapt, el era nsoit de o anume Zizi Munteanu, disprut ulterior n strintate, i Maria Polevoi, la care voia s nnopteze. n staie mai era i securistul care l urmrea peste tot. Cnd a sosit tramvaiul, securistul s-a urcat prin ua din fa a remorcii, dar, vznd c Labi ovia pe refugiu, a srit din tramvai ca s nu-l scape din filaj i s-ar fi ciocnit involuntar de poet, care a czut sub roi. Securistul ar fi venit apoi la spital ca s-i solicite acestuia s semneze o declaraie care s-l disculpe pe linie de serviciu, dar mai ales s apere instituia la care lucra de orice bnuial de asasinat.

La spital, Labi (care scrisese premonitoriu ntr-o poezie neterminat: M speria larma tramvaielor, vaierul) le-a spus prietenilor si Mihai Stoian i Florin Mugur c n momentul accidentului era nsoit de doi brbai i o femeie, iar cnd a ncercat s urce prin fa n vagonul de clasa a doua, cineva l-ar fi mbrncit din spate i atunci s-a agat de grtarul dintre vagoane, cznd ns cu capul n jos i lovindu-se de caldarm. Potrivit versiunii oficiale, ns, furnizat de organele de cercetare ale Miliiei, accidentarea lui Labi s-ar fi produs cnd tramvaiul cu numrul 13 (ce destin!) intra n staie, doar din vina poetului care era n stare pronunat de ebrietate i nestpnind picioarele. Tot aa a susinut i martorul Isac-Gria Schwartzman, pianist:Mergea pe zona de refugiu n zig-zaguri. Cnd am vzut ceteanul mergnd n acest fel m-am oprit pe loc deoarece vedeam clar cum intra n vagonul de tramvai i am vzut c, nainte ca vagonul s opreasc, ceteanul cum mergea n zig-zaguri s-a lovit de vagonul motor (), dup care a czut ntre vagoane.De aceea, manipulantul de pe tramvaiul care l-a lovit pe Labi, un anume Udroiu Mihai, nscut la 27 octombrie 1928 n comuna Genuneni, raionul Horezu, regiunea Piteti, fiul lui Moise i al Paraschivei, a fost gsit nevinovat.

Ct privete prietena de ocazie, dansatoarea de origine rus Maria Polevoi (nscut la 3 martie 1919 la Ismail, URSS), aceasta a declarat anchetatorilor:Cnd am ajuns n staia Colei, n staie se mai gsea 5-6 persoane, pe Label-am vzut cnd a ajuns pe zona de refugiu (), a trecut pe lng mine, nu m-a vzut i nici eu nu i-am dat atenie (), nu mai rein precis dac mergea n linie dreapt, ns mergea cu capul n jos. n timp ce m uitam dup tramvai fr s mai fiu atent ce se ntmpla cu Labe i m gndeam c a fost lsat singur, am auzit nite femei ipnd i cnd m-am ntors am vzut sub tramvai un om i atunci m-am apropiat i am vzut c este poetul Nicolae Labe.Dup accident, femeia l-a nsoit pe nefericitul poet la camera de gard a Spitalului Colea, din apropiere, apoi la Spitalul de urgen. Zilele urmtoare s-a mbolnvit i nu sa mai dus la serviciu, profund impresionat de drama petrecut sub ochii ei. Aa cum i va aminti prin 1986 fosta sa coleg Em.B., Maria Polevoi i reproa faptul c l-a chemat pe poet la ea acas n noaptea aceea i c, astfel, l-a ndreptat ctre ceasul ru, mai ales c l lsase singur pe refugiu:A vrut s ia tramvaiul din mers. O vitejie de bietan n faa unei femei care i-a dat atenie, l-a considerat brbat.n mod ciudat, misterioasa dansatoare de la Ministerul de Interne s-a sinucis n 20 iulie 1979, lund o mare doz de somnifere. A fost incinerat n mare prip.

Cnd a murit, Nicolae Labi avea 21 de ani i abia debutase editorial cu volumul Primele iubiri, din care se detaeaz poezia Moartea cprioarei. Promitea s fie liderul noii generaii de scriitori, numai c Pasrea cu clon de rubin, care pentru unii ar simboliza steaua roie n cinci coluri a comunismului, s-a rzbunat pe el i l-a strivit. La timp, susine Stela Covaci, soia bunului su prieten Aurel Covaci. Pentru c, potrivit unor documente scoase din arhiva Securitii, dac n-ar fi fost ajutat s moar, Labi trebuia s fac parte din lotul de studeni judecai n august 1958 i trimii apoi dup gratii. Simptomatic pentru dizgraia n care czuse, panegiricul oficial a aprut doar n Scnteia tineretului i semnat doar de Un grup de tineri scriitori. De ce ? Uniunea Scriitorilor n care abia fusese primit i regreta doar pe poeii aflai pe linie, care nu deviau de la cauz.