Cariera Doc

Post on 07-Jul-2018

214 views 0 download

Transcript of Cariera Doc

  • 8/18/2019 Cariera Doc

    1/3

     Profesorul are menirea de al ajuta pe discipolul său să realizeze următorii pa i:ș

    Pasul 1: Fă- i o educa ie bunăț ț

    Cel mai bun mod de a experimenta succesul în carieră este să ai un fundament educa ional solid.ț

    Investe te într-o educa ie care va indeplini cererile carierei dorite de tine. epune toate eforturile înș țformarea competen elor colare! pentru a acumula multe cuno tin e! deprinderi i abilită i cît i formareaț ș ș ț ș ț șunor atitudini de tot ce ne înconjoară. "duca ia nu se irose te niciodată! a a că fă- i timp să o faci la celț ș ș țmai înalt nivel! deoarece pe parcursul vie ii numai cu ea rămîi.ț

    Pasul #: Fii informat i află totș

    "duca ia nu trebuie să se termine cînd absolve ti facultatea. Continuă să participi la seminare i sesiuniț ș șde trainin$ le$ate de cariera ta. Pentru a avea succes! trebuie să cuno ti toate evenimentele curente i să fiiș șla curent cu noută ile apărute în domeniul tău. %ocietatea e în continuă dezvoltare i transformare la toateț șnivelele.

    Pasul &: 'nva ă de la cel mai bunț

    Fără îndoială există multe persoane care au succes în acela i domeniu ca tine. Fii receptiv la su$estiile lorși înva ă de la ace tia. Cere sfaturi de la eful tău! vorbe te cu concuren ii tăi despre strate$iile lor i nuș ț ș ș ș ț ș

    înceta niciodată să ob ii succesul. "vită rutina! continuînd să i i îmbo$ă e ti cuno tin ele i înconjur(ndu-ț ț ț ș ș ț ște de oameni talenta i! care au succes în cariera lor.ț

    Pasul ): Perseveren a i carieraț ș

    Cînd te implici în proiecte la lucru! provoacă-te să faci mai mult decît i se cere. 'ncearcă să î i depă e tiț ț ș șlimitele! pentru a vedea de ceea ce e ti capabilă. *ei vedea că! cu cît faci mai multe la lucru! cu atît maiș

    mult succes vei avea în cariera ta. *ei fi for at să înve i lucruri noi i să î i asumi mai multeț ț ș țresponsabilită i în drumul tău nesfîr it spre succes. i această cursă spre succes va fi observată de efulț ș Ș ștău. 'n final! vei vedea că urci pe scara carierei tale! deoarece vei ob ine succes dupa succes.ț

    Pasul +: ,si$ură-te că î i place ceea ce faciț

    n om inteli$ent a spus odată: Iube te- iș ț  munca i nu va trebui să lucrezi nici o zi în via a ta/. acă e tiș ț șfericită cu ceea ce faci! vei avea succes $arantat. Pasiunea ta pentru muncă i perseveren ă vor face totul.ș ț,si$ură-te că î i plac responsabilită ile i că î i place munca ta i vei avea succes în carieră.ț ț ș ț ș

    Şcoala este considerat un factor principal în orientarea carierei

    •  Sistemul de învătământ, prin structura lui (tipuri de şcoli, profile, nr. de locuri etc.) determină cadrul încare se realizează orientarea profesională.

    •  Procesul instructiv-educativ poate avea o contributie însemnată în ealizarea şanselor, dezvoltădiferitele aptitudini, stimulează interesul, furnizează o serie de informa!ii despre profesiuni, etc.

    •  "otodată şcoala participă în mod direct la activitatea de orientare a carierei

    #acă până de curând pasiunile au $ucat un rol important în aleerea unui domeniu de profesare, în prezent, acestea sunt mai pu!in folosite de către viitorii ana$a!i pentru simplul fapt că nu se mai

  • 8/18/2019 Cariera Doc

    2/3

    corelează cu aşteptările pie!ei muncii. %leera carierei este un proces de cunoaştere, dar şi unul afectiv.&actorul esen!ial îl constituie motiva!ia. #in păcate, astăzi, tot mai des, aleerea carierei presupunecriterii ce vizează asiurarea unui nivel de trai bun, renun!ându-se la satisfac!ii profesionale, afective. 'nultima perioadă, oamenii se idează în aleera profesiei folosind criterii ca salariul, oportunită!i depromovare sau sfera de rela!ii ce se poate enera la $obul respectiv. Pe de altă parte, în aleerea unuiprofesii, nu criteriile s-au scimbat, ci doar priorită!ile. riteriul financiar şi-a men!inut importan!a în

    decizia de aleere a unei profesii, însă, în prezent, acesta are o altă intensitate.

     'n aleerea profesiei e*istă riscul pe care mul!i tineri nu-l conştientizează şi anume acela de a-şicrea o falsa identitate socio-profesională tocmai pentru că nu e*istă o cunoaştere de sine reală şimotiva!ia lor intrinsecă care are la bază dorin!ele, nevoile, interesele proprii fiecăruia dintre ei, este din ce în ce mai pu!in prioritizată în fa!a motiva!iilor ,, de iienă+, aşa cum numesc psioloii nevoia de statut şisecuritate pe plan profesional.

    #ate fiind condi!iile, criteriile trebuie să fie în conformitate cu ceea ce oferă pia!a muncii, cât şiaşteptările şi nevoile noastre. Stabilitatea locului de muncă, salariul, renumele firmei, perspectivele depromovare sau posibilitatea de a practica $oburi cât mai multe pot fi criterii utilizate în prezent.

    Pe parcursul vie!ii, întotdeauna apar intersec!ii de drumuri, care necesită aleerea drumului corect,fără multe indica!ii. %ceste drumuri sunt vîltorile vie!ii, iar drumul ales reprezintă specialitatea aleasă.

    'n via0a omului sunt # lucruri importante: cariera profesională i educa0ia aleasă. "le sunt de o importan0ămajoră! deoarece o ale$ere incorectă atra$e după sine! o continuitate $reită a vie0ii.

    2mul întotdeauna este pus în fa0a luării unor decizii! din momentul necesită0ii ale$erii institu0iei de învă0ămînt! pînă la ale$erea specialită0ii! postului de muncă! a alesei inimii! numelui copilului! etc. 3oate aceste decizii luate personal! afectează comunitatea! în care activează individul în cauză! din toate punctele de vedere.

    Problema ale$erii specialită0ii este acută! din considerentele că! situa0ia dată apare la o vîrstă fra$edă! în caresubcontientul încă nu realizează importan0a acestui eveniment i consecin0ele ei. în cercul ale$erilor! ce se tot0in lan0! pe parcursul vie0ii! capul irului este condusă de ale$erea specialită0ii! ce indică începerea unei vie0imature.

    ,ceastă ale$ere! realizată de individ! este bazată pe viziunile pe care le are! privind comunitatea în carelocuiete! i cu cît aceasta este mai clară! cu atît ale$erea va fi mai naturală.

    Cultivarea unor atitudini noi! prin asimilarea de cunotin0e noi! va uura tînărul de azi să-i rezolve situa0iile- problemă! $ra$ul de complexitate a acestora! avantajele i dezavantajele deciziei luate. Continuitatea omenirii!

    depinde în mare măsură! de ceea ce se plămădete azi: comportament! maniere! conduită! vestimenta0ie! etc.Ceea ce există astăzi - a fost implantat în trecut! i se va manifesta în viitor.

    Prin ale$erea unei profesii! se poate determina caracterul i adîncimea $îndirii individului! ceea ce este de primănecesitate! la orice moment de timp: din copilărie pînă la adînci bătrîne0i. 4reeala efectuată în copilărie îi valăsa amprenta la bătrîne0e.

    5a baza fundamentului casei! în care va activa individul! se amplasează corectitudinea ale$erii carierei profesionale. 2 cărămidă $reit clădită! va zdruncina între$ sistemul fundamental! i nu va permite ridicareacasei visate de individ! pînă la nivelul dorit.

    Căile profesionale sunt în strînsă interdependen0ă cu societatea economică! cererile tînărului 6 cu cerin0elecomunită0ii! colarul actual 6 cu cel de viitor. in aceste considerente! ale$erea specialită0ii! a devenit o partecomponentă a educa0iei. "duca0ia i a asumat rolul de 7cură0ător/ a impurită0ilor i a idealurilor $reite a tinerei$enera0ii.

  • 8/18/2019 Cariera Doc

    3/3

    Procesul educativ este în permanen0ă sc8imbare! în dependen0ă de necesită0ile sociale i culturale i a cerin0elorindividului. ,pari0ia unui sistem! bine determinat! în orientare profesională! ar conduce tînăra $enera0ie laale$erea specialită0ii! în dependen0ă de cerin0ele pie0ii. Procesul educativ dezvoltă la tineri capacită0i ca:autoevaluarea! activismul! decizionismul.

    ,le$erea profesională este caracterizată de atîrnarea individului fa0ă de via0ă! sesizarea le$ăturii dintre propriul-eu i comunitate! îndeplinirea cerin0elor ei.

    Prin creterea individului! ca personalitate! sunt urcate alte trepte mai înnalte ca ierar8ie! în care sunt lămuriteunele frămîntări referitoare la via0ă i rosturile acesteea. în dependen0ă de scara pe care te $ăseti! adică denivelul dezvoltării personalită0ii! se fac ale$eri a carierei profesionale corecte! care va fi călăuză în întrea$aactivitate profesională a individului.