Vlad Ţepeş. Vlad Tepes (Vlad Dracul) a fost domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 si...

of 10 /10
Vlad Ţepeş
 • date post

  21-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  266
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Vlad Ţepeş. Vlad Tepes (Vlad Dracul) a fost domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 si...

 • Slide 1
 • Vlad epe
 • Slide 2
 • Vlad Tepes (Vlad Dracul) a fost domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 si 1476. Deoarece ducea o politica anti boiereasca, a fost numit de catre acestia,,Tepes de aici aparand si povestea domnului care obisnuia sa-si traga toti dusmanii in teapa. Ca mai apoi povestea sa fie exagerata si el sa fie numit,,Draculaexplicatia pedepsei preferate fiind faptul ca el era un bautor de sange. Adevarul este insa undeva la mijloc...neavand marturii exacte putem doar presupene ca deoarece el era un domn corect si crud trasul in teapa era pedeapsa sa preferata.
 • Slide 3
 • Familia Vlad s -a n a scut i n cetatea Sighi s oara din Transilvania, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul s i al unei nobile transilv a nene. A fost c a s a torit de trei ori: i nt a i cu o nobil a din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei s i apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, veri s oar a a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru b a ie t i s i o fat a : Radu s i Vlad din prima c a s a torie, Mihail s i Mihnea I cel R a u din a doua, s i Zaleska din a treia c a s a torie.
 • Slide 4
 • Originea supranumelui Dracula i a poreclei Tepes Tat a l s a u, Vlad al II-lea Dracul, fusese primit n Ordinul Dragonului. Ordinu ale c a rei baze fuseser a puse i n 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungarie i s i de cea de-a doua so t ie a sa, Barbara Cillei. Simbolul Ordinului era un dragon, iar scopul era ap a rarea cre s tinismului s i cruciada contra turcilor. Datorit a apartenen t ei sale la Ordinul Dragonului, tat a l lui Vlad T epe s era supranumit Dracul. La r a ndul su a, Vlad va fi i nnobilat n num a rul membrilor Ordinului DraGonului i n 1431 la Nrenberg de c a tre Sigismund de Luxemburg. La scurt timp i ns a, i n 1436, numele lui va fi s ters de pe lista cavalerilor deoarece i n anul 1432, la numai un an de la i nnobilare, contrar statutului cre s tin al Ordinului care avea ca scop protejarea cre s tin a t at ii de p a g a ni, i n spe ta de amenin t area otoman a, Vlad i-a condus personal pe turcii care au asediat s i incendiat Cetatea Severinului, fiind uci s i to t i cavalerii teutoni din cetate, care luptau i mpotriva pericolului otoman. Tot i n 1432 n fruntea acelora s i turci, folosindu-se prin viclenie de titlul de cavaler al Ordinului, Vlad ordon a deschiderea porilor Cet at ii Caransebe s ului care, ascult a nd porunca, va fi incendiat a s i jefuit a de aceia s i turci condu s i de T epe s, jaf s i pustiire care se va i ntinde i n i ntregul sud al Transilvaniei, turcii retr a g a ndu-se cu pr a zi s i robi nenum ra t i la sud de Dun re. Porecla T epe s i s-a atribuit de pe urma execu t iilor frecvente prin tragere i n t eap a pe care le ordona. Chiar turcii l den umeau Prin t ul T epe s. Acest nume a fost men t ionat pentru prima oar a i ntr-o cronic a valah a din 1550 s i s-a p a strat n istoria rom a nilor.
 • Slide 5
 • Moneda din timpul lui Vlad Tepes Blazonul familiei Dracul
 • Slide 6
 • Politica intern Vlad a actionat in vederea intaririi autoritatii domnesti si a incetarii luptelor dintre diferitele grupari boieresti pentru putere. A executat, prin tragerea in teapa, multi boieri care complotau impotriva sa si care sustineau diferiti pretendenti la tron. A intrat in conflict si cu negustorii brasoveni pentru ca a protejat interesele celor din tara Romaneasca. O alta cauza a conflictului cu negustorii sasi din Brasov a fost determinata de sustinerea, de catre acestia, a unor pretendenti la tronul tarii Romanesti.
 • Slide 7
 • Politica extern Politica externa a avut ca repere principale relatiile conflictuale cu ungurii si cu transilvanenii si angajarea domnitorului in lupta antiotomana. La putin timp dupa urcarea pe tron, in anul 1456, a intrat in conflict cu Ladislau de Hunedoara, fiul lui Iancu, care sprijinea un pretendent la tronul tarii Romanesti. Ducand o politica de protejare a negustorilor din Tara Romaneasca, prin anularea unor privilegii ale sasilor din Transilvania, a intrat in conflict cu acestia. A intreprins chiar si campanii in orasele sasesti din sudul Transilvaniei, pentru a-i alunga pe pretendentii la tron sustinuti de patriciatul de acolo.
 • Slide 8
 • Legenda Istoria lui Vlad Tepes este invaluita de mister si legenda, iar adevarul este ca nimeni nu stie unde se termina legenda pentru a lasa loc istoriei. Fiind un personaj nu numai istoric, ci si literar si folcloric voievodul a fost ales de scriitorul Bram Stoker ca erou principal al romanului sau aparut in anul 1897.De atunci, Dracula si Transilvania, taramul care adaposteste misteriosul castel plin cu fantome si vampiri undeva in mijlocul padurilor intunecoase, a devenit subiectul a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez. Se spune ca transformarea lui Vlad Tepes in Contele Dracula insetat de sange se datoreaza faptului ca, potrivit obiceiului in acea vreme, invingatorul unei lupte isi potolea setea band sangele celor invinsi. Sa fie oare acesta adevarul despre Dracula? Legenda sau istorie.
 • Slide 9
 • Moartea Domnitorului Despre moartea lui Tepes nu se cunosc prea multe, existand cateva ipoteze. Cea mai populara poveste este aceea ca ar fi fost ucis intr-o batalie impotriva turcilor, in apropiere de Bucuresti, in decembrie 1476. Altii sustin ca a fost ucis de boieri valahi, in timpul luptei. Ce s-a intamplat insa cu corpul neinsufletit al lui Vlad? Aceasta este un alt mister, o tesatura de legende, din care nici una nu a putut fi confirmata Majoritatea istoricilor considera ca Vlad a fost inmormantat in apropierea altarului Manastirii Snagov, manastire ce se afla pe o insula in mijlocul lacului Snagov, singura legatura fiind barcile. Ceea ce este sigur este faptul ca i-a fost taiat capul si dus la Constantinopol, pentru ca intreaga lume otomana sa vada ca domnia voievodului infricosator se incheiase cu adevarat.
 • Slide 10
 • SFRIT Alperth Mihai Drgoi Radu Macavei Mara One Ovidiu