Vlad Ţepeş

of 17 /17
Vlad Ţepeş Vlad Ţepeş -domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 şi 1476

Embed Size (px)

description

Vlad Ţepeş. -domn al Tarii Romanesti in anii 1448, 1455-1462 şi 1476. S-a intrebat cineva datorita cui existam? Cui datoram noi faptul ca ne aflam chiar aici, chiar acum?. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Vlad Ţepeş

 • Vlad epe-domn al Tarii Romanesti in anii1448, 1455-1462 i 1476

 • S-a intrebat cineva datorita cui existam?

  Cui datoram noi faptul ca ne aflam chiar aici, chiar acum?

 • E adevarat ca viitorul nu-l poti stii, insa trecutul ramane pe loc, stabil si lasa urme... ce nu pot fi sterse... urme dureroase... dar si de multe ori urmele unei batalii castigate in cinstea noastra.

 • Vlad Tepes s-a nascut in anul 1431 in fortareata de la Sighisoara. Tatal sau, Vlad Dracul, a fost cavaler in Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc din Estul Europei care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman. Blazonul Ordinului Dragonului reprezenta un dragon (otomanii) si o cruce (semn al crestinatatii), iar Vlad Dracul a purtat acest simbol peste tot, pe steaguri, monede si sigiliu. Tepes a fost nepotul altui mare voievod roman: Mircea cel Batran (1386-1418). . Moneda din timpul lui Vlad Tepes Blazonul familiei Dracul Simbolul: "Ordinul Dragonului" Vlad Tepes

 • In 1442, Vlad impreuna cu fratele sau mai mic, Radu, au fost luati prizonieri de turci, din motive politice; a stat inchis pana in 1448. La 17 ani, Vlad Tepes, ajutat de o armata turceasca, a incercat sa preia puterea in Valahia, dar a fost invins de Vladislav al II-lea. In 1456 a reusit sa obtina tronul, domnind sase ani. A fost cstorit de trei ori: nti cu o nobil din Transilvania - Cnaejna Bathory a Transilvaniei, apoi cu Jusztina Szilagyi a Moldovei i apoi cu Ilona Nelipic a Valahiei, verioar a lui Matei Corvin. A avut cinci copii, patru biei i o fat: Radu i Vlad din prima cstorie, Mihail i Mihnea I cel Ru din a doua, i Zaleska din a treia cstorie.

 • RILE ROMNE N SECOLUL al XV-lea

 • n timpul domniei sale, ara Romneasc i-a obinut temporar independena fa de Imperiul Otoman.

  Cunocut pentru sadismul sau, Vlad era in acelasi timp respectat de supusii sai pentru campaniile de lupta impotriva turcilor. Era respectat atat ca luptator cat si ca voievod ce nu tolera nedreptatea, in timpul domniei lui ridicand cateva manastiri. A fost un erou adulat, dar si temut de poporul lui.

 • THEODOR AMANN BTLIA CU FACLE A LUI VLAD EPE

 • Castelul Bran, situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la 30 de km de Brasov, este singurul punct turistic care atrage sute de mii de turisti datorita unei legende: Legenda Contelui Dracula, desi izvoarele istorice spun ca Vlad Tepes ar fi trecut pe aici o singura data, in drum spre Brasov.

  Castelul Bran

 • Castelul Bran

 • Cel care a creat faima Castelului asociat cu Dracula, a fost scriitorul Bram Stoker, care a publicat, in 1897, la Londra, romanul Dracula, vampirul din Carpati. Cartea este considerata mediocra de criticii literari, dar a avut un impact mare in randul publicului cititor, din moment ce pana in 1903 se tiparisera 6 editii. De altfel, Stoker nu stabileste cu exactitate locul in care se afla castelul din romanul sau, dar unii istorici spun ca ar fi vorba de Regiunea Bargaului, in trecatoarea care uneste Transilvania de Moldova. Oricum, cert este ca datorita acestui roman si a ecranizarilor realizate, s-a creat o asociere indestructibila intre Dracula, Castelul Bran si Transilvania.

 • De fapt, legenda contelui sangeros, supranumit Dracula, a fost asociata cu domnitorul Vlad Tepes abia in secolele XIX XX. Aceasta suprapunere de imagini s-a datorat faptului ca domnitorul roman era cunoscut ca fiind fara mila fata de cei care nu i se supuneau sau incalcau legile, iar pedeapsa cea mai des utilizata era trasul in teapa. O alta explicatie a numelui Dracula ar putea veni de la faptul ca in 1431, Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al II-lea, tatal lui Tepes, cu Ordinul Dragonului, un ordin cavaleresc dedicat luptelor impotriva turcilor, iar emblema era un dragon, asociat cu simbolul diavolului. Din cauza acestei embleme se pare ca Vlad Tepes a primit supranumele de Vlad Dracul. Tragerea in teapa

 • A fost un erou adulat, dar si temut de poporul lui. Victor Hugo in "Legende de Siecles", reda felul in care Vlad Tepes a intampinat armata sultanului Mahomed al-II-lea venita sa cucereasca Tara Romaneasca. Inaintand spre Targoviste, ostenii armatei turcesti au fost ingroziti de privelistea oferita de Tepes: case arse, campii parjolite, si fantani cu apa otravita. Totul a culminat insa cu imaginea de langa zidurile cetatii unde se adapostise Vlad Tepes: o imensa padure de cadavre. Cuprinsi de frica si ingroziti de mirosul celor 20.000 de cadavre ale prizonierilor turci infipti in tepe, ofiterii lui Mahomed s-au retras recunoscand victoria voievodului. Pentru romani, Vlad Tepes a ramas voievodul in timpul caruia puteai bea apa din fantana Cetatii Targoviste, cu un pocal din aur masiv fara ca cineva sa-l fure (surse istorice confirma existenta acestei cupe care a fost folosita pana in ziua in care Vlad Tepes a murit).

 • Turnul Chindiei,ridicat n timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad epe (1456-1462), turnul a avut multiple functii: fortificaie, punct de observaie, depozit pentru tezaur, foior de foc, poarta de acces.

 • Moartea lui Vlad Despre moartea lui Dracula nu se cunosc prea multe, existand cateva ipoteze. Cea mai populara poveste este aceea ca ar fi fost ucis intr-o batalie impotriva turcilor, in apropiere de Bucuresti, in decembrie 1476. Altii sustin ca a fost ucis de boieri valahi, in timpul luptei. Ce s-a intamplat insa cu corpul neinsufletit al lui Vlad? Aceasta este un alt mister, o tesatura de legende, din care nici una nu a putut fi confirmata Majoritatea istoricilor considera ca Vlad a fost inmormantat in apropierea altarului Manastirii Snagov, manastire ce se afla pe o insula in mijlocul lacului Snagov, singura legatura fiind barcile. Ceea ce este sigur este faptul ca i-a fost taiat capul si dus la Constantinopol, pentru ca intreaga lume otomana sa vada ca domnia voievodului infricosator se incheiase cu adevarat.

 • MNSTIREA SNAGOV, PRESUPUSUL LOC AL MORMNTULUI LUI VLAD EPE

 • Surse:http://ro.wikipedia.orgwww.romanianmonasteries.orgwww.iloveromania.rowww.e-scoala.roRealizatoriCroitoru AndreeaCiocirlea GeorgianaMudrag GeorgianaArdeleanu ElenaScoala cu cu clasele I-VIII Nr. 12 Tulcea Clasa a VIII-a C, Grupa a II-aWiki: danielastanica.pbworks.com