VLAD ȚEPEȘ

of 20 /20
Vlad Vlad Ţepeş Ţepeş, denumit şi Vlad Vlad Drăculea Drăculea sau Dracula Dracula, domnitor al Ţării Ţării Româneşti Româneşti în anii: 1448

Embed Size (px)

description

Vlad Ţepeş , denumit şi Vlad Drăculea sau Dracula , domnitor al Ţării Românești în anii: 1448 1456 – 1462 1476. VLAD ȚEPEȘ. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of VLAD ȚEPEȘ

 • Vlad epe, denumit i Vlad Drculea sau Dracula, domnitor al rii Romneti n anii: 1448 1456 1462 1476

 • S-a nscut n noiembrie/ decembrie 1431, n cetatea Sighioara, ca fiu al lui Vlad al II-lea Dracul ( fiind astfel nepotul lui Mircea cel Btrn i, dup mam, care era fiica lui Alexandru cel Bun, cobortor din dinastia domnitoare n Moldova, a Muatinilor).Tatl su, Vlad al II-lea Dracul,(fiul lui Mircea cel Btrn) fusese primit n Ordinul Dragonului. Ordinul - care poate fi comparat cu cel al Cavalerilor de Malta sau cu cel al Cavalerilor Teutoni - era o societate militaro-religioas, ale crei baze fuseser puse n 1387 de Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei. A fost cstorit de dou ori: nti cu o nobil din Transilvania i apoi cu Jusztina Szilagyi, verioara lui Matei Corvin.A avut trei biei: Mihail i Vlad din prima cstorie, Mihnea I cel Ru din a doua.

 • Turnul Chindiei A fost renumit pentru ambiia de a impune cinstea i ordinea. Aproape orice infraciune, de la minciun i furt pn la omor, putea fi pedepsit prin trasul n eap. Din acest motiv i s-a atribuit i porecla epe. Chiar turcii l denumeau Kazikli Bey, (Prinul epe). Acest nume a fost menionat pentru prima oar ntr-o cronic valah din 1550 i s-a pstrat n istoria romnilor.

 • Pe 20 septembrie 1459 domnitorul Vlad Tepe a pomenit pentru prima dat numele de Bucureti ntr-un act n care a ntrit drepturile de proprietate ale unor boieri.

 • Un act important de rzbunare a fost ndreptat mpotriva boierilor din Trgovite, vinovai de moartea tatlui i a fratelui su. n duminica de Pati a anului 1459, el i-a pedepsit astfel: - cei mai btrni au fost trai n eap ; Theodor Aman Boierii surprini la osp de trimiii lui Vlad epe

 • - cei tineri au fost forai s strbat pe jos drumul de o sut de kilometri din capital pn la Poenari, unde au fost pui s construiasc o fortrea pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la rul Arge;

 • n 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obineau astfel controlul asupra Constantinopolului (actualul Istanbul) i ameninau Europa. Vlad epe se angajeaz n lupta antiotoman refuznd plata tributului i rupnd relaiile cu turcii. Bizuindu-se pe sprijinul lui Matei Corvin, el se orienteaz hotrt spre aliana cu statele cretine.

 • La nceputul anului 1462, Vlad Tepe a lansat o campanie mpotriva turcilor, de-a lungul Dunrii, o manevr foarte periculoas i riscant, deoarece armata turc a Sultanului Mahomed al II-lea era cea mai puternic a vremii.

 • Theodor Aman Vlad epe i solii turciNscocind o viclean capcan, Mahomed al II-lea a trimis la Giurgiu pe Hamza, begul de Nicopole, i pe grecul Catavolinos cu un detaament de oaste care, sub pretextul discutrii unor probleme de grani, s-l prind pe Vlad epe i s-l pedepseasc cu moartea.

 • Vlad epeGhicindu-le gndurile, domnitorul romn a capturat pe trimiii sultanului i pe nsoitorii lor, i-a dus la Trgovite i i-a tras n eap.

 • Stema lui Vlad epeEfectivele domnului valah nu depeau, dup estimrile cele mai optimiste, 30 000 de oteni. Mniat, n primvara lui 1462, sultanul, n fruntea unei armate de 120 000 de oameni (a doua ca mrime dup aceea care cucerise Constantinopolul) i cu 175 de nave de rzboi al cror scop era acela de a cuceri Chilia, se va ndrepta spre Dunre.

 • n noaptea de 16 spre 17 iunie 1462, epe a atacat tabra turceasc pentru a ncerca s-l ucid pe sultan. Dei atacul a cauzat pierderi mari turcilor, Mahomed al II-lea a scpat cu via i i-a continuat marul spre Trgovite, unde a dat peste 20 000 de turci i bulgari trai n eap. Sultanul i armata sa au fost total nspimntai i s-au retras din ar. Theodor Aman Atacul de noapteMahomed al II-lea Cuceritorul

 • Sultanul a lsat ns la Trgovite ca domn pe Radu cel Frumos, fratele mai tnr al lui epe, favoritul turcilor la tronul Valahiei.Acesta l-a urmrit pe Tepe pna la castelul Poenari, pe malul rului Arge. Conform legendei, soia lui Vlad, pentru a nu fi capturat de turci, se sinucide, aruncndu-se de pe stnci.

 • Vlad, n schimb, a reuit s scape utiliznd un pasaj secret din munte. Ajutat de nite rani, el s-a refugiat n satul Arefu i de aici a ajuns n Transilvania, unde l-a ntlnit pe regele Ungariei, Matei Corvin.

  Acesta, n loc s-l ajute, l-a arestat. La decizia regelui ar fi contribuit i aa-zisa scrisoare a lui epe ctre sultan n care, chipurile, domnul muntean i cerea iertare pentru toate neajunsurile pricinuite acestuia i, mai mult dect att, i lua angajamentul de a-l ajuta mpotriva otilor maghiare.

 • Vlad epe a fost dus la Castelul Bran i nchis aici timp de vreo doua luni, apoi ncarcerat la Viegrad 12 ani iar la Buda 2 ani cu domiciliul forat. Va fi eliberat n 1475 la cererea lui tefan cel Mare, domnul Moldovei.

  Dei a intrat n circuitul i folclorul turistic drept castelul lui Dracula, se pare c Vlad epe nu a stpnit Castelul Bran ntruct documentele scrise nu consemneaz acest lucru.

 • Mnstirea ComanaMnstirea Turnu - Trguor n 1476 Tepe a intrat n Valahia cu ajutorul Moldovei i a Transilvaniei. Aceast a treia domnie a sa nu a durat dect cteva luni. Vlad a fost asasinat pe cmpul de lupt cu turcii. El a fost decapitat iar capul su a fost dus la Constantinopol, ca o dovad a morii sale.

 • Mnstirea SnagovS-a emis ipoteza c ar fi fost ngropat la Mnstirea Snagov, n apropierea Bucuretilor. Examinrile recente au artat c mormntul lui epe de la mnstire conine doar cteva oase de cal datate din neolitic i nu rmiele adevrate ale domnului valah.

 • Despre moartea lui epe nu se cunosc prea multe, existand cteva ipoteze. Unii susin c ar fi fost ucis ntr-o btlie mpotriva turcilor, n apropiere de Bucureti, n decembrie 1476. Alii c a fost ucis de boierii valahi. Ce s-a ntmplat ns cu corpul nensufleit al lui Vlad este un alt mister, o estur de legende, din care nici una nu a putut fi confirmat.

 • BIBLIOGRAFIE: www.wikipedia Marin Matei Popescu Personaliti din evul mediu romnesc Istoria Romniei - compendiu Istoria Romnilor manual pentru clasa a VIII-a http;//images.google.ro

 • Material realizat de Grupa 3, clasa a VIII-a,coala cu clasele I VIII Chicu