Viata spirituala a familiei - din perspectiva crestina -

of 16 /16
Viata spirituala a Viata spirituala a familiei familiei - din perspectiva - din perspectiva crestina - crestina - Cluj-Napoca Cluj-Napoca 6 martie 2010 6 martie 2010

Embed Size (px)

description

Viata spirituala a familiei - din perspectiva crestina -. Cluj-Napoca 6 martie 2010. Ce credeti ca pot avea in comun zborul unui avion si viata spirituala a unei casnicii?. In cadrul acestei sectiuni a conferintei, va propun sa vorbim despre urmatoarele aspecte:. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Viata spirituala a familiei - din perspectiva crestina -

 • Viata spirituala a familiei- din perspectiva crestina -Cluj-Napoca6 martie 2010

 • In cadrul acestei sectiuni a conferintei, va propun sa vorbim despre urmatoarele aspecte:

  A. Provocarile partasiei spirituale prelegere

  Ce inseamna sa ai partasie?

  Factorii care alimenteaza respectiv care diminueaza ori distrug partasiaspirituala a unui cuplu

  Administrarea timpului de partasie cu Domnul

  Provocarile pregatirii studiului biblic impreuna

  Normalitate versus anormalitate in viata spirituala a familiei B. Personalizarea principiilor de partasie spirituala seminar

 • a. Ce insamna sa ai partasie?Termenul folosit in greaca veche pentru partasie este koinonia, care inseamna o asociatie sau o tovarasie. Acest termen, pastrat si in greaca moderana, are trei intelesuri distincte, desemnand:

  O tovarasie de afaceri

  Relatia omului cu Dumnezeu

  Doua persoane care intra intr-o casatorie

 • a. Ce insamna sa ai partasie?Impartasirea prieteniei si ramanerea in legatura cu altii (Fapte 2, 42; 2 Cor 6, 14)

  Impartasirea practica a bunurilor pe care le posedam (Romani 15, 26; 2 Corinteni 8, 4; comp Evrei 13, 16)

  Participare in comun la lucrarea lui Hristos (Filipeni 1, 15)

  Impartasirea reciproca a elementelor de credinta (Efeseni 3, 9)

  Impartasirea prezentei Duhului Sfant (2 Corinteni 13, 14; Filipeni 2, 1)

  Impartasirea aceleiasi prezente mistice a lui Hristos si a lui Dumnezeu (1 Corinteni 1, 9; 1 Ioan 1, 3)

 • a. Ce insamna sa ai partasie? studiu de caz 1Fapte 18: 1 Dup aceea, Pavel a plecat din Atena, i s-a dus la Corint. 2 Acolo a gsit pe un Iudeu, numit Acuila, de neam din Pont, venit de curnd din Italia, cu nevasta sa Priscila, de oarece Claudiu poruncise ca toi Iudeii s plece din Roma. A venit la ei. 3 i, fiindc avea acelai meteug, a rmas la ei, i lucrau: meseria lor era facerea corturilor. ()

  18 Pavel a mai rmas destul de mult vreme n Corint. n urm, i-a luat ziua bun de la frai, i a plecat cu corabia spre Siria, mpreun cu Priscila i Acuila, dup ce i-a tuns capul n Chencrea, cci fcuse o juruin. ()

  24 La Efes, a venit un Iudeu numit Apolo, de neam din Alexandria. Omul acesta avea darul vorbirii i era tare n Scripturi. 25 El era nvat n ce privete Calea Domnului, avea un duh nfocat, i vorbea i nva amnunit pe oameni despre Isus, mcar c nu cunotea dect botezul lui Ioan. 26 A nceput a vorbi cu ndrzneal n sinagog. Acuila i Priscila, cnd l-au auzit, l-au luat la ei, i i-au artat mai cu de-amnuntul Calea lui Dumnezeu.

  Romani 16: 3 Spunei sntate Priscilei i lui Acuila, tovarii mei de lucru n Hristos Isus, 4 care i-au pus capul n joc, ca s-mi scape viaa. Le mulumesc nu numai eu, dar i toate Bisericile ieite dintre Neamuri. - 5 Spunei sntate i Bisericii care se adun n casa lor.

 • a. Ce insamna sa ai partasie? studiu de caz 2

  Faptele Apostolilor 2: 41 Cei ce au primit propovduirea lui, au fost botezai; i n ziua aceea, la numrul ucenicilor s-au adugat aproape trei mii de suflete. 42 Ei struiau n nvtura apostolilor, n legtura freasc, n frngerea pinii, i n rugciuni. 43 Fiecare era plin de fric, i prin apostoli se fceau multe minuni i semne. 44 Toi cei ce credeau, erau mpreun la un loc, i aveau toate de obte. 45 i vindeau ogoarele i averile, i banii i mpreau ntre toi, dup nevoile fiecruia. 46 Toi mpreun erau nelipsii de la Templu n fiecare zi, frngeau pinea acas, i luau hrana, cu bucurie i curie de inim. 47 Ei ludau pe Dumnezeu, i erau plcui naintea ntregului norod. i Domnul aduga n fiecare zi la numrul lor pe cei ce erau mntuii.

 • b. Care sunt factorii care alimenteaza partasiaspirituala a unui cuplu?

  Casnicia este o imagine a lui Dumnezeu care s-a reconciliat cu omul in persoana lui Hristos. Adoptand perspectiva centrata in jurul omului, ne vom mentine casatoria atata vreme cat confortul, dorintele si asteptarile noastre sunt implinite. Cand avem o perspectiva centrata pe Dumnezeu, ne vom mentine casnicia pentru ca ea ii aduce slava lui Dumnezeu si indreapta o lume pacatoasa spre un Creator al reconcilierii. Trebuie sa vedem casatoria ca fiind mai mult decat o consolare reciproca, si anume intruchiparea celei mai importante vesti pe care au primit-o oamenii vreodata aceea ca exista o relatie divina intre Dumnezeu si poporul Lui.

  O casnicie matura privaste dincolo de ea insasi, indepartand un numai tirania dorintelor individuale, ci si pe cea a confortului cuplului.

 • c. Care sunt factorii care pot diminua sau distruge partasiaspirituala intr-un cuplu?Daca ne vom concentra numai pe evidentierea cusururilor partenerului nostru, vom trece pe langa misterele divine ale casnicie si pe langa lectiile pe care le putem invata din ea.

  Potrivit lui George Barna, in randurile celor care se declara crestini nascuti din nou se inregistreaza o rata a divortului mai ridicata decat intre necredinciosi (douazeci si sapte de procente fata de douazeci si trei). Cei care adopta eticheta de crestini fundamentalisti cunosc cea mai mare rata a divortului (treizeci la suta) Mai toate divorturile in randurile cuplurilor crestine arata ca, cel putin una dintre parti, posibil chiar amandoua, au incetat sa mai puna Evanghelia pe primul loc in viata lor.

 • c. Administrarea timpului de partasie cu DomnulSarcina pentru fiecare cuplu: Identificati in textele biblice din suportul de curs principii vis--vis de modul in care si-au administrat timpul de partasie cu Domnul diverse familii din Sfanta Scriptura. Principiile enuntate pot fi atat pozitive cat si negative.

  Apoi, prezentati in plen principiile identificate in vietiile familiilor biblice.

 • d. Provocarile pregatirii studiului biblic impreunaText biblic: 1 Cnd a vzut Isus noroadele, S-a suit pe munte; i dup ce a ezut jos, ucenicii Lui s-au apropiat de El. 2 Apoi a nceput s vorbeasc i s-i nvee astfel (Matei 5, 1-2)

  Lectia nr.1: Retrageti-va departe de zgomotul lumii

  Lectia nr. 2: Stati confortabilin timpul studiului biblic

  Lectia nr. 3: Stati aproape, dar nu neaparat unul de altul, ci amandoi de Iisus

 • d. Normalitate versus anormalitate in viata spirituala a familiei# Sarcina de grup: Identificati ceea ce autorii afirmatiilor din suportul de curs numesc anormalitate in viata de cuplu, exprimati-va acordul\dezacordul cu cele afirmate si formulati ceea ce ar reprezenta normalitatea pentru situatiile vizate de aceste afirmatii.

  Apoi, prezentati in plen principiile identificate in vietiile familiilor biblice.

 • Concluzii - In privinta provocarilor partasiei spirituale intr-un cuplu, este important sa retinem ca:Partasia crestina este aceea legatura care ii leaga pe soti unul de altul, de Hristos si de Dumnezeu.

  Viata spirituala a unui cuplu poate fi dezvoltata fiind atenti la factorii care o alimenteaza si poate fi diminuata sau stinsa daca nu neutralizam factorii nocivi la adresa ei.

  Seriozitatea si consecventa in administrarea eficienta a timpului de partasie este vitala pentru supravietuirea spirituala a familiei.

  Studiul biblic este o resursa extrem de importanta pentru viata spirituala a familiei, dar implica crearea unui cadru propice de fiecare data.

  Viata spirituala a familiilor noastre trebuie sa se desfasoare de preferat la jumatatea distantei dintre manifestarile normale si cele pe care le consideram anormale.

 • Iubirea, o numai iubireaIubirea, o, numai iubireaNe mngie duhul zdrobit,Ne schimb-n cntare mhnirea,Ne-ntoarce seninul dorit.

  Slvit s fii, o, iubire,Divin ntrupat-n Iisus,Viaa i har i sfinire doar tu,Numai tu ne-ai adus!

  Iubirea preschimb furtunan dulce susur linitit,Iubirea ne d-ntotdeauna Vieii un el strlucit.

  Srutul privirii-adorateE starea de haruri prea greai Cerul cu toate, cu toate L-avem doar prin ea, doar prin ea.

 • B. Personalizarea principiilor de partasie spirituala seminar# Sarcini de grup:

  Fiecare cuplu isi va nota numele pe un bilet de hartie.

  Biletele se vor amesteca, urmand ca fiecare sa extraga biletul unui alt cuplu.

  Timp de 10 min fiecare cuplu va completa Observatii si recomandari privind viata spirituala a familiei personalizat pentru cuplul tras la sorti pe biletel.

  Ulterior, fiecare familie va prezenta in plen ceea ce a scris, solicitand tututor participantilor sa identifice cuplul caracterizat.

  La final, fiecare cuplu va oferi materialul completat familiei careia i s-a adresat.

 • Va multumesc pentru atentie!