UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC

download UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC

of 32

 • date post

  23-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  54
 • download

  1

Embed Size (px)

description

UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC. Şcoala – membru activ al societă ţ ii informa ţ ionale POSDRU/87/1.3/S/62979. COMPETENŢE GENERALE. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of UTILIZAREA AVANSATĂ A INSTRUMENTELOR TIC

coala - membru activ al societii informaionale Proiect implementat de Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanare Extern

UTILIZAREA AVANSAT A INSTRUMENTELOR TICcoala membru activ al societii informaionalePOSDRU/87/1.3/S/62979

MODULUL I COMPETENE GENERALEOperarea cu noiunile i metodele specifice proiectrii, dezvoltrii i utilizrii avansate a instrumentelor TIC i resurselor digitale n activitatea didactic;Orientarea eficient n fluxul informaional prin selectarea, utilizarea i evaluarea surselor de informare i documentare multiple;Integrarea competenelor TIC cu cele didactice, explorarea i integrarea n activitatea curent a resurselor TIC care conduc la creterea calitii actului didactic, la inovarea propriei activiti didactice;Realizarea de conexiuni intra- i interdisciplinare n activitatea didactic utiliznd resursele TIC disponibile pentru o nvare integrat eficient

MODULUL I

NOIUNI AVANSATE DE UTILIZARE A CALCULATOARELOR I INTERNETULUI

CAPITOLUL IUTILIZAREA SISTEMULUI DE OPERARE VISTANoiuni de arhitectura sistemelor informatice; Sisteme de operare (Windows Vista); Aplicaii de gestionare a documentelor (Windows Explorer); Funcii i setri: Internet Explorer Security; User Account Control; Windows Defender;Reele locale i conexiunea la Internet; Navigatoare de Internet Browser; Motoare de cutare; Aplicaii de mesagerie.MODULUL I

PREZENTARE GENERAL - SISTEME DE OPERARESistemul de operare reprezinta un produs de tip software care este parte componenta a unui sistem, echipament sau masina fizica si care se ocupa de gestionarea si coordonarea activitatilor acestuia.

Sistemul computerizat poate fi un computer, o statie de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un smartphone, un aparat de navigatie rutiera sau si un alt sistem cu "inteligenta" proprie.

MODULUL I

PREZENTARE GENERAL - SISTEME DE OPERARE

SO - este interfaa dintre utilizator i hardware-ul calculatorului.gestioneaz resursele hardware i software ale calculatorului.permite i controleaz accesul utilizatorului la resursele (componentele) hardware.controleaz echipamentele periferice, ofer mijlocul (instrumentul) de comunicare cu utilizatorul i lanseaz n execuie programe.

MODULUL I

WINDOWS VISTA

VERSIUNI DISPONIBILE:Windows Vista StarterWindows Vista Home BasicWindows Vista PremiumWindows Vista BusinessWindows Vista EnterpriseWindows Vista UltimateMODULUL I

WINDOWS VISTA - interfee

Windows Vista pune la dispoziia patru variante diferite pentru afiarea ecranului desktop Basic, Windows Classic, Standard i Aero.

BasicVarianta Basic este gndit pentru utilizatorii nceptori. Toate ediiile Windows Vista pot lucra cu interfaa Basic.ClassicInclude toate caracteristicile de funcionare Basic i are aspectul interfeei grafice de la sistemele din familia Windows 2000.StandardEste varianta considerat de mijloc pentru c aduce mbuntiri fa de varianta Basic. Nu este disponibil pe sistemele Windows Vista Home Premium, Business, Enterprise sau Ultimate.

MODULUL I

WINDOWS VISTA interfea AERO

Windows Aero reprezinta experienta vizuala de cea mai nalta calitate a sistemului Windows. Se caracterizeaza printr-o forma de sticla transparenta cu animatii discrete de ferestre si culori de ferestre noi.

MODULUL I

WINDOWS VISTA interfea AEROMODULUL I

Ferestrele au aspect transparent i culori translucide, schema de culori este modificat, pictogramele din bara de activiti asociate ferestrelor devin animate prin plasarea indicatorului mouse deasupra lor.

WINDOWS VISTA Windows Explorer

Panoul de navigare reprezinta zona din partea stnga a ferestrei Windows Explorer. Utiliznd panoul de navigare, aveti posibilitatea sa navigati direct la folderul care contine fisierele care va intereseaza.

Deschiderea / nchiderea unui folder?

pentru a deschide un folder care apare n seciunea Linkuri preferate a panoului de navigare (precum Documente), facei clic pe folder.- pentru a deschide un folder care nu apare n seciunea Linkuri preferate, deschidei lista Foldere facnd clic pe Foldere n partea inferioara a panoului de navigare, apoi pe folderul dorit.pentru a nchide lista Foldere, facei clic din nou pe Foldere.MODULUL I

WINDOWS VISTA Windows Explorer

Copiere. Mutare. Stergere. Arhivare

Tot conceptul de regasire a unui fisier saufolder prin intermediul cautarii saunavigarii n interiorul Windows Explorer sereduce n esenta la actiunea pe care dorimsa o efectuam asupra respectivului fisier saufolder.

Operatiile standard se pot executasimplu prin click dreapta deasupraobiectului de interes si selectareauneia din optiunile meniului care sedeschideMODULUL I

WINDOWS VISTA Internet Explorer 7 Security

Internet Explorer 7 include urmatoarele caracteristici de securitate: Filtru pentru nselatorie, care va ajuta sa va protejati de atacuri de nselatorie si de frauda online, precum si de site-uri Web falsificate. Modul protejat, care va ajuta sa va protejati de site-urile Web care ncearca sa salveze fisiere sau sa instaleze programe pe computer. Blocare ferestre pop-up, care ajuta la blocarea majoritatii ferestrelor pop-up.

MODULUL I

WINDOWS VISTA Internet Explorer7 Security

Gestionare programe de completare, care va permite sa dezactivati sau sa permiteti programele de completare ale browserului Web si sa stergeti controalele ActiveX nedorite.

Notificare, atunci cnd un site Web ncearca sa descarce fisiere sau software pe computer.

Semnaturi digitale, care va arata cine a publicat un fisier si daca acesta a fost modificat dupa ce a fost semnat digital.

O conexiune pe 128 biti securizata (SSL) pentru utilizarea site-urilor Web sigure. Aceasta ajuta I.E. sa creeze o conexiune criptata cu site-urile Web ale bancilor, magazinelor online,etc.

MODULUL I

WINDOWS VISTA Internet Explorer 7 Security

MODULUL I

Pentru a vedea nivelurile de securitate recomandate:

Deschideti Internet Explorer

Faceti clic pe butonul Instrumente, apoi pe Optiuni Internet.

Faceti clic pe fila Securitate.

Faceti clic pe pictograma Internet, apoi faceti clic pe Nivel particularizat.

Setarile nerecomandate sunt evideniate cu rosu.

WINDOWS VISTA Windows Defender

Windows Defender este un program antispyware ce poatecontribui la protejarea computerului dvs. mpotriva programelor spion si a altor programe software potential nedorite.

Windows Defender functioneaza cu Internet Explorer 7 si estelivrat cu setari preconfigurate si cu ndrumari care ajutacomputerul sa ramna stabil, neinfestat de programe nedorite.MODULUL I

WINDOWS VISTA Windows Defender

Windows Defender ofera trei modalitati de evitare a infectarii computeruluicu programe spion si alte software-uri potential nedorite:

Protectia n timp real. W.D. va avertizeaza n momentul n care pe computerul dvs. ncearca sa se autoinstaleze sau sa se execute programespion sau software-uri nedorite.

Comunitatea online Microsoft SpyNet va ajuta sa vedeti cum raspund alte persoane la un software care nca nu a fost clasificat pentru riscuri.

Optiunile de scanare. Aveti posibilitatea de a utiliza Windows Defenderpentru a scana pentru programe spion si alte software-uri potential nedorite.MODULUL I

WINDOWS VISTA Windows Defender

Actualizarea definitiilor din Windows DefenderDefinitiile sunt fisiere care se comporta ca o enciclopedie de programe spion cunoscute sau de alte software-uri potential nedorite cunoscute.

Deoarece programele spion sunt ntr-o continua dezvoltare, Windows Defender se bazeaza pe definitii actualizate pentru a stabili daca software-urile care ncearca sa se instaleze, sa se execute sau sa modifice setari pe computerul dvs. sunt potential nedorite sau sunt softwareuri rau intentionate.

Avem dou opiuni de actualizare:Cautare automata definiiiCautare manual a definiiilor noiMODULUL I

Configurare reea- Conexiune la Internet

O retea de calculatoare, sau mai simplu o retea este o colectie de calculatoare si echipamente interconectate prin intermediul unor canale de comunicatie, prin intermediul carora se faciliteaza schimbul de informatii si resurse ntre utilizatori

Cele mai utilizate tipuri de tehnologii de retea sunt fara fir, Ethernet, HPNA (linie telefonica la domiciliu) si Powerline.MODULUL I

Configurare reea- Conexiune la Internet

Retelele fara fir utilizeaza unde radio pentru a trimite informatii ntre computere. Cele mai utilizate standarde de retea fara fir sunt 802.11b, 802.11g, 802.11a si mai nou 802.11n.Avantaje Viteza de transfer poate ajunge n funcie d standardul folosit pna la 150 Mbps, 300 Mbps, 450 Mbps sau 600 Mbps. Computerele sunt usor de mutat, deoarece nu exista cabluri. Retelele fara fir sunt de obicei mai usor de instalat dect retelele Ethernet.Dezavantaje Deseori, tehnologia fara fir este mai lenta dect celelalte trei. Interferentele generate de unele obiecte, precum pereti, obiecte de metal de mari dimensiuni si tevi, pot afecta reteaua fara fir. MODULUL I

Configurare reea- Conexiune la Internet

Retelele Ethernet utilizeaza cabluri Ethernet pentru a trimite informatii ntre Computere.

Avantaje Tehnologia Ethernet transfera datele cu o viteza de 10, 100 sau 1000 Mbps, n functie de tipul de cabluri utilizat. Gigabit Ethernet este cea mai rapida, cu o rata de transfer de 1 gigabit pe secunda Retelele Ethernet sunt rapide si ieftine.

Dezavantaje Trebuie conectate cabluri Ethernet ntre fiecare computer si un hub, switch sau router, ceea ce poate necesita mult timp si poate fi dificil cnd computerele se afla n nca