Universitatea “Lucian Blaga ” Sibiu

download Universitatea “Lucian Blaga ” Sibiu

of 17

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  68
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Universitatea “Lucian Blaga ” Sibiu Facultatea de Ş tiinte Politice , Rela ţ ii Interna ţ ionale ş i Studii Europene. Constructie Europeana. Studenti : Radu Catalin -Daniel gr.3 Stanciu Ioan -Andrei gr.3. Parlamentul European. Comisia Europeana. Parlamentul European - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Universitatea “Lucian Blaga ” Sibiu

Slide 1

Universitatea Lucian Blaga SibiuFacultatea de tiinte Politice, Relaii Internaionale i Studii Europene

Constructie Europeana

Studenti: Radu Catalin-Daniel gr.3 Stanciu Ioan-Andrei gr.3 Parlamentul European

Comisia Europeana Parlamentul European Istoria Parlamentului European se confunda cu cea a Uniunii: Parlamentul European exista inca de la infiintarea Comunitatilor si a cunoscut un proces evolutiv original - cateva schimbari succesive ale denumirii (Adunare Comuna, Adunare Parlamentara Europeana si, din 1962, Parlamentul European)

1952- 1957: Adunare Comuna La intemeierea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului in 1952, adunarea reprezentantilor parlamentelor nationale ale celor sase state fondatoare poarta numele de Adunare Comuna. Rolul Adunarii este exclusiv unul consultativ.

1957- 1962: Adunare Parlamentara Europeana In 1957 sunt semnate Tratatele de la Roma, tratate fondatoare al Comunitatii Economice Europene, respectiv al Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euroatom). Numarul deputatilor delegati de parlamentele nationale sa ii reprezinte in forul european corespondent creste de la 78 la 162. Prin tratat se stipuleaza ca Adunarea Parlamentara si Curtea de Conturi sa fie institutii comune celor trei comunitati. Ulterior, prin Tratatul de la Bruxelles cu privire la fuziunea executivelor (semnat la 8 aprilie 1965), Comisia Europeana si Consiliul devin de asemenea institutii unice pentru cele trei comunitati, cu buget comun si cu sediul la Bruxelles. 1962- 1979: Parlament European In 1962 deputatii au hotarat ca Parlamentul European sa primeasca numele pe care il poarta si astazi, insa denumirea a fost recunoscuta in mod formal de abia in Actul Unic European, semnat in 1986. Un moment de turnura pentru extinderea competentelor Parlamentului a venit in 1971, cand deputatii au participat pentru prima data la procedura bugetara. In 1975 aceste competente au fost din nou extinse: incepand cu acest an procedura bugetara nu se poate incheia fara aprobarea Parlamentului. In 1979 au avut loc primele alegeri pentru Parlamentul European prin vot universal direct. A fost un pas decisiv in legitimarea democratica a Parlamentului. Odata cu revizuirile succesive ale tratatelor din anii 80- 90, implicarea sa in procesul legislativ a crescut considerabil, la inceput prin procedura de cooperare in legislatia referitoare la desavarsirea pietei interne. In ce priveste politica externa a Uniunii Europene - acceptarea de noi membri si incheierea de acorduri europene, aprobarea Parlamentului este obligatorie. 1979: Cel mai mare parlament democratic ales prin vot universal directFunctionarea Parlamentului EuropeanDurata unei legislaturi este de 5 ani. Dezbaterile Parlamentului sunt publice. Lucrarile Parlamentului se desfasoara in 3 orase diferite. Secretariatul se gaseste la Luxemburg, comisiile parlamentare se reunesc la Bruxelles, iar sesiunile parlamentare au loc la Strasbourg, cu sesiuni suplimentare la Bruxelles.

Parlamentul EuropeandinStrasburgPresedintele: - ales pe 2 ani si jumatate (cu posibilitate de realegere); reprezinta Parlamentul in relatiile internationale, externe UE precum si in relatiile cu celelalte institutii ale comunitatii. Actualul presedinte: 2009-2012 este polonezul Jerzy Buzek

Sediul Parlamentului European din Bruxelles MODIFICARI ADUSE DE TRATATUL DE LA LISABONA Parlamentul European, ales direct de ctre cetenii Uniunii Europene, va avea noi atribuii privind legislaia, bugetul Uniunii Europene i acordurile internaionale. Prin faptul c se va recurge mai des la procedura de codecizie n cadrul elaborrii politicilor europene, Parlamentul European se va afla pe o poziie de egalitate cu Consiliul, care reprezint statele membre, n ceea ce privete adoptarea celei mai mari pri a legislaiei Uniunii Europene.

O mai mare implicare a parlamentelor naionale: parlamentele naionale vor participa ntr-o msur mai mare la activitile Uniunii Europene, n special datorit unui nou mecanism care le permite s se asigure c aceasta intervine numai atunci cnd se pot obine rezultate mai bune la nivel comunitar (principiul subsidiaritii). Alturi de rolul consolidat al Parlamentului European, implicarea parlamentelor naionale va conduce la consolidarea caracterului democratic i la creterea legitimitii aciunilor Uniunii.Atributiile Parlamentului EuropeanAtributii legislative: - adopta legislatia Uniunii (regulamente, directive, decizii). Participarea sa garanteaza legitimitatea democratica a textelor adoptate.

Control democratic: Parlamentul european exercita un control democratic asupra celorlate institutii europene, in special asupra Comisiei europene. aproba Presedintele Comisiei desemnat de catre Consiliu. Aproba desemnarea membrilor Comisiei si are dreptul de a cenzura Comisia

Autoritate bugetara: imparte autoritatea in domeniul bugetar cu Consiliul Uniunii Europene, prin urmare poate modifica cheltuielile bugetare. In ultima instanta, adopta bugetul in intregime . Parlamentul european: - are un rol consultativ n procesul elaborrii actelor comunitare; - emite avize conforme referitoare la ncheierea acordurilor internationale; - exercit un control politic asupra Consiliului si al Comisiei; - intervine n procedura de desemnare a membrilor Comisiei; - se bucur de drept de initiativ, putnd cere Comisiei s prezinte propuneri; - are o putere de codecizie legislativ n domeniul bugetar si n alte domenii expres prevzute de tratate; - are dreptul de a examina petitiile care i sunt adresate; - numeste si destituie pe Mediatorul european.

Sala plenar de la sediul din Strasbourg al Parlamentului European

Sala plenar de la sediul din Bruxelles al Parlamentului European Comisia EuropeanaSediul: BruxellesDoua birouri la Luxembourg.Reprezentante in toate statele membre UE.

Comisia European este organismul executiv al UE. Ea reprezint i susine interesele Europei n ansamblul su, propunnd reglementri i garantnd aplicarea acestora. Comisia propune noi reglementri i se ocup de gestionarea cotidian a punerii n aplicare a politicilor europene i a modului n care sunt cheltuite fondurile UE. Garanteaz c tratatele i legislaia european sunt respectate de toi ceteniComisia este numita pe un mandat de cinci ani, dupa alegerile pentru Parlamentul European. Comisia raspunde in fata Parlamentului European, care poate dizolva colegiul comisarilor printr-o motiune de cenzura. Comisia participa la toate sedintele Parlamentului, in care trebuie sa ofere explicatii si sa-si justifice actiunile. De asemenea, trebuie sa ofere in mod regulat raspunsuri verbale sau scrise la intrebarile adresate de parlamentariieuropeni. Comisia indeplineste patru functii de baza:-inainteaza propuneri Parlamentului si Consiliului;-implementeaza politicile europene si bugetul;- monitorizeaza aplicareadreptului comunitar(o functie pe care o imparte cu Curtea Europeana de Justitie);-reprezinta Uniunea Europeana pe scena internationala.

Procedura pentru numirea Comisiei este destul de complexa. Guvernele Statelor Membre incep prin a cadea de acord asupra numirii Presedintelui Comisiei. Apoi, viitorul presedinte alege ceilalti membrii ai Comisiei, in intelegere cu guvernele Statelor Membre. Nou alesul Parlament European organizeaza apoi audieri ale tuturor membrilor nominalizati si ia o decizie asupa colegiului, in ansamblul lui. daca Parlamentul isi exprima increderea in noua Comisie, ea poate incepe sa lucreze oficial de la inceputul lunii urmatoare. Presedintele decide asupra distributiei portofoliilor in cadrul Comisiei: de-a lungulmandatului, presedintele poate redistribui portofoliile. Presedintele are de asemenea dreptul, cu acordul Comisiei,sa ceara unui comisar sa demisoneze.

Numarul de membrii ai Comisiei Europene este de 27, fiecare comisar european reprezentand cate o tara membra. Ea este condusa de un presedinte si are mai multi vicepresedinti. Membrii Comisiei Barroso (2010-2014):Portugalia: presedinte Jose Manuel Barroso

Marea Britanie: vicepresedinte (nalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe i politica de securitate) Catherine Ashton

Luxemburg: vicepresedinte (Justitie, drepturi fundamentale si cetatenie) Viviane Reding

Spania: vicepreedinte (Concuren) Joaqun Almunia

Estonia: vicepresedinte (Transport) Siim Kallas

Olanda: vicepresedinte (Agenda digitala-vicepresedinte) Neelie Kroes

Italia: vicepresedinte (Industrie si antreprenoriat) Antonio Tajani

Slovacia: vicepresedinte (Relatii interistitutionale si administratie) Maros Sefcovic

Slovenia: (Mediu) Janez Potonic

Finlanda: (Afaceri economice si monetare) Olli Rehn

Letonia: (Dezvoltare) Andris Piebalgs

Franta: (Piata interna si servicii) Michael Barnier

Cipru: (Educatie, cultura, multilingvism si tineret) Androulla Vassiliou

Lituania: (Impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda) Algirdas Semeta

Belgia: (Comert) Karel De Gucht

Malta: (Sanatate si protectia consumatorilor) John Dalli

Irlanda: (Cercetare, inovare si stiinta) Maire Geoghegan-Quinn

Polonia: (Programare finaciara si buget) Janusz Lewandowski

Grecia: (Afaceri maritime si pescuit) Maria Damanaki

Bulgaria: (Cooperare internationala, ajutor umanitar si reactia la situatii de criza) Kristalina Georgieva

Germania: (Energie) Gunther Oettinger

Austria: (Politica regionala) Johannes Hahn

Danemarca: (Combaterea schimbarilor climatice)