Transporturi Speciale (ADR)

of 15

 • date post

  31-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  52
 • download

  0

Embed Size (px)

description

referat transporturi

Transcript of Transporturi Speciale (ADR)

Transporturi Speciale (ADR)

UNIVERSITATEA POLITHENICA BUCURESTI

FACULTATEA DE TRANSPORTURI

MANAGEMENTUL TRANSPORTURILOR

Transporturi Speciale- Proiect -

Clasificarea marfurilor periculoaseClasa 1: substante si obiecte explozive

Clasa 2: gaze

Clasa 3: lichide inflamabile

Clasa 4.1: substante solide inflamabile, substante autoreactive si substante explozive,

desensibilizate solide

Clasa 4.2: substante care se aprind spontan

Clasa 4.3: substante care, la contactul cu apa degaja gaze inflamabile

Clasa 5.1: substante comburante

Clasa 5.2: peroxizi organici

Clasa 6.1: substante toxice

Clasa 6.2: substante infectioase

Clasa 7: substante radioactive

Clasa 8: substante corosive

Clasa 9: substante si obiecte periculoase diverse

Transportul de marfa ADR propriu-zisVom prezenta transportul unei marfuri din clasa III de la Rafinaria Darmanesti (judetul Bacau) pana la Rafinaria Vega din Ploiesti. Acest transport este facut cu scopul de a alimenta un buncar din rafinaria Ploiesti dupa care se incepe alimentarea vagoanelor cisterna. Destinatia finala a marfii este Viena.

Marfa face parte din clasa III fiind distilati de petrol N.S.A ( fara risc subsidiar cu numarul de identificare din lista substantelor colective 1268. Aceast este materie prima din care o rezult benzine, motorine ,etc. Acesti distilati de petrol sunt cu mult mai inflamabili chiar decat o benzina sau motorina .Aceasta marfa o sa fie transportata cu autocisterne licentiate pentru a putea efectua transport pentru aceasta clasa de marfuri. Masa totala de marfa ce trebuie transportata din puntul A in punctul B este de:

M=328 900 kgTraseul alesTraseul cel mai bun pentru efectuarea acestui trasport ar fi Darmanesti-Onesti-Adjud-Marasesti-Focsani-Ramnicu Sarat-Buzau-Mizil-Ploiesti. Am ales acest traseu pentru ca cea mai mare parte din transport se face pe un drum European E85 (Adjud-Buzau) drum cu 2 benzi de circulatie plus banda de stationare.

Distanta Darmanesti-Ploiesti = 256 Km

Acest traseu este considerat adecvat pentru transportul de acest gen si cel mai rapid deoarece pe acesta se poate dezvolta o viteza constanta iar restrictiile sunt foarte putine.

Fig.1 Traseul Darmanesti-PloiestiPe acest traseu singurul oras prin care nu se poate trece este Buzaul dar contine o centura ocolitoare. Celelalte orase nu au restrictii privind trecerea camioanelor cu masa mai mare de 20 to.Traseul 2

Am ales si o a doua varianta a traseului desi prima varianta e cu mult mai buna pentru un asemenea tip de vehicul care transporta acest tip de substanta. Cel de-al doilea traseu este mai dificil din cauza ca acesta contine serpentine( intre Onesti si Targu Secuiesc) si mult mi multe restrictii decat primul traseu.

Figura 2: Varianta a doua pentru traseu Darmanesti-Ploiesti (via Brasov)

Cel de-al doilea traseu este Darmanesti-Onesti-Targu Secuiesc Brasov-Valenii de Munte-Ploiesti.Diatanta este de 270 km, mai mare decat a primului traseu. Acest al doilea traseu este doar ca o masura de precautie in cazul in care primul traseu ar avea o restrictie deoarece este un traseu foarte dificil pentru vehiculele cu masa de 20 tone.

Mijlocul de de transport folosit

Figura 3: Tipul de camion folosit

Capacitate de incarcare =28600 kgVolum =35 [m3]Tara=8100 [Kg]Folosind acest tip de vehicul pentru a duce intregul volum de distilati de petrol din punctul A in punctul B trebuie sa folosim un total de 12 vehicule.328 900kg/ 28600kg= 11,5 [cisterne]

Ultima cisterna o sa fie umpluta doar la jumatate din capacitatea sa totala de incarcare.

Pentru acest transport vor fi folosite 6 cisterne trebuie sa incadreze in programul de 48 ore in care trebuie terminate toate cursele.Obligatiile celor care participa la transport Cei care participa la transport sunt:

- expeditorul;

- transportorul;

- soferul;

- destinatarul;

- incarcatorul

- ambalatorul;

- incarctorul de cisterne.ExpeditorulEl este cel care care incepe procesul de transport intermediind cele doua parti clientul care care vrea sa-si duca marfa din punctul A in punctul B si transportatorul care presteaza acest serviciu. Expeditorul inainte de a incheia contractul de transport cu un caraus trebuie sa cunoasca foarte bine marfa ce trebuie transportata cat si vehiculul in care aceasta poate fi transportata.

El trebuie sa se asigure ca marfurile sunt incadrate in clasa corespunzatoare si sa cunoasca toate documente care vor insoti marfa din punctul A in punctul B. Fiind vorba de un transport ADR alegere asupra transportatorului este mai dificila deoarece masina trebuie sa fie echipata cu echipament ADR iar soferii trebuie sa aiba atestate de acest gen.

In acest caz alegerea autovehiculului este usoara deoarece o cistera se preteaza la acest tip de transport substanta fiind deosebit de inflamabila nu se accepta ambalarea ei in niciun altfel de ambalaj .

Expeditorul trebuie sa fie foarte atent deoarece marfa pe care o intermediaza este marfa periculoasa iar cel care o sa o ia in custodie (transportatorul) trebuie sa fie foarte bine informat asupra marfii pe care trebuie sa o duca la destinatie. Transportatorul trebuie sa garanteze ca transportul corespunde prescriptiilor ADR.

Succint vom prezenta toate etapele prin care trebuie sa treaca expeditorul pana la a ajunge sa trimita transportatorului comanda de transport iar acesta sa inceapa activitatea propriu-zisa de trasnsport.

- trasnportatorul ia legatura cu un clientul care detine aceasta marfa in cazul nostru PETROM

-clientul si transportatorul negociaza asupra pretului la care transportul o sa fie efectuat , in cazul nostru in functie de ruta aleasa o sa fie de 3,2 RON/KM+TVA

Distanta =256km

Tarif transport=3,2 RON/km

TVA=24%

Tarif total=256x3,2=819,2 RON+TVA

TVA=24%*819,2RON=196,60 RON

Valoarea ce o sa apara pe comanda de transport : 1015,80 RON (TVA inclus)

Acest pret s-a stabilit dupa o negociere intre expeditor si client , valoarea pe Km nu este atat de mare pentru ca numarul de masini ce trebuie sa duca intreaga substanta inflamabila din punctul A in punctul B este de 6 masini.Dupa ce pretul de transport a fost negociat cu un desemnat de la PETROM acum trebuie sa se treaca la subcontractarea unui transportator care este capabil sa transporte o marfa.

Transportatorul a fost gasit el se numeste SC CINDRELUL SA . El dispune de resursele necesare pentru a putea contracta o asemenea marfa.

-expeditorul si transportatorul negociaza retu pe km care ramne la nivelul de 2,9RON/KM.

-expeditorul trebuie sa informeze foarte bine transportatorul pe comanda de transport toate datele referitoare la marfa si mai mult de atat toate obligatiile pe care acesta le are de-a lungul trasportului.

- masina este echipa conform tuturor prescriptiilor ADR

- soferii sunt informati si cunosc foarte bine acest tip de marfa si riscurile ce implica transportul, ei dispun si de un atestat ADR ce le permite sa transporte acest tip de marfa.

- soferii vor fi instruiti sa-si faca programul in asa fel incat marfa sa ajunga la destinatie in cel mai scurt timp pntru ca in cazul acestei marfuri ea trebuie sa ajunga la destinatie exact la ora stabilita de comun acord deoarece destinatarul marfii trebuie sa astepte cu personal pentru ca descarcarea ei sa fie facuta in cel mult o ora dupa ce vehicul a ajuns la destinatie.

Transportatorul (ca entitate)Obligatiile transportatorului sunt poate pana la urma mult mai importante decat cele a expeditorului deoarece el intra pe o perioada de timp in posesia fizica marfii iar cel mai important lucru este ca marfa este pe o perioada determinata de timp in miscare. Gradul de periculozitate al marfurilor ADR conform prescriptiilor creste exponential in timpul manipularii cat si pe perioada propriu-zisa a transportului.El trebuie sa se asigure ca:

-sa se asigure ca echipamentul folosit pe cisterna este in stare buna de functionare si ca nu rezinta niciun pericol in viitoarea activitate de transport .-sa se asigure ca toate documentele din posesia lui sunt actualizate pentru a putea efectua acest tip de transport si daca tot ceea ce detine este conform prescriptiilor ADR.-sa se asigure ca etichete si semnalizarile de pe cisterna sunt in concordanta cu marfa transportata. Unele substante necesita etichete suplimentare dar in acest caz nu sunt necesare alte etichete deoarece distilatii de petrol au cam aceleasi proprietati ca si o benzina de la pompa. Singura diferenta este fata de o bezina obisnuita este densitatea pe care o are iar la ardere produce o putere calorica mult mai mare (dubla) fata de o benzina obisnuita.-trebuie sa verifice peretii interiori ai cisternei deoarece in cazul in care inainte de a efectua acest transport nu a fost curatata conform prescriptiilor , lichidul transportat isi poate pierde foarte usor proprietatile deoarece este o materie prima si se vrea o calitate cat mai ridicata a produsului.

-sa se sigura ca toate actele referitoare la transportul acestui tip de marfa sunt actualizate si se afla in posesia soferului pe tot parcursul deplasarii din punctul A in punctul B.

Transportatorul poate totusi, n unele cazuri s se ncreada n informaiile i datele

care i se pun la dispoziie de alte persoane care intervin. Daca transportatorul constata o infraciune la prescripiile ADR el nu trebuie s dirijeze transportul dect dup punerea lui n conformitate. Dac n timpul rutei o infraciune care ar putea compromite sigurana transportului este constant, transportul trebuie s fie oprit ct mai curnd posibil innd cont de imperativele de secur