Tema de Proiect_Studiul de Fundamentare a Prediplomei_8-9 Februarie 2016

7
UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA SI URBANISM “ION MINCU” BUCURESTI FACULTATEA DE ARHITECTURA AN VI – 2015-2016 Specializarea ARHITECTURA Semestrul 11 Departamentul Sinteza Proiectarii de Arhitectura STUDIU DE FUNDAMENTARE A PREDIPLOMEI cod SP6 - 5 – 4 credite A. ARGUMENT, SCOPUL ŞI OBIECTIVELE PROIECTULUI Scopul principal al acestui proiect este acela de a pregăti - fundamenta mai bine examenul - proiectul de finalizare a studiilor. Acesta reprezintă un studiu de analiză şi evaluare a problemelor ce constituie nucleul propunerilor pentru examenul de diploma. Studentul va trebui ca prin acest proiect sa argumenteze: oportunitatea intervenției, problemele rezolvate prin tema si prin proiectul propus, aspectele legate de sustenabilitatea si inovația acestuia. Aceasta argumentație va trebui sa înceapă obligatoriu de la studierea si înțelegerea contextului existent prin: analiza multicriteriala a amplasamentului ales pentru proiectul de diplomă, cu accent pe dimensiunile sale urbanistice, arhitecturale si culturale (fie ele protejate sau nu), caracteristicile morfo-stilistice, lexicul arhitectural; anamneza (istoria) şi stabilirea valorilor sitului; analiza valorilor constructiei alese pentru reabilitare (dacă este cazul); analiza precedentelor arhitecturale sau urbanistice relevante pentru tema sau programul arhitectural ales si raportarea critica argumentata la acestea.

Transcript of Tema de Proiect_Studiul de Fundamentare a Prediplomei_8-9 Februarie 2016

Page 1: Tema de Proiect_Studiul de Fundamentare a Prediplomei_8-9 Februarie 2016

UNIVERSITATEA DE ARHITECTURA SI URBANISM “ION MINCU” BUCURESTIFACULTATEA DE ARHITECTURA AN VI – 2015-2016Specializarea ARHITECTURA Semestrul 11Departamentul Sinteza Proiectarii de Arhitectura

STUDIU DE FUNDAMENTARE A PREDIPLOMEI

cod SP6 - 5 – 4 credite

A. ARGUMENT, SCOPUL ŞI OBIECTIVELE PROIECTULUI

Scopul principal al acestui proiect este acela de a pregăti - fundamenta mai bine examenul - proiectul de finalizare a studiilor. Acesta reprezintă un studiu de analiză şi evaluare a problemelor ce constituie nucleul propunerilor pentru examenul de diploma. Studentul va trebui ca prin acest proiect sa argumenteze: oportunitatea intervenției, problemele rezolvate prin tema si prin proiectul propus, aspectelelegate de sustenabilitatea si inovația acestuia.Aceasta argumentație va trebui sa înceapă obligatoriu de la studierea si înțelegereacontextului existent prin:analiza multicriteriala a amplasamentului ales pentru proiectul de diplomă, cuaccent pe dimensiunile sale urbanistice, arhitecturale si culturale (fie ele protejatesau nu), caracteristicile morfo-stilistice, lexicul arhitectural;anamneza (istoria) şi stabilirea valorilor sitului;analiza valorilor constructiei alese pentru reabilitare (dacă este cazul);analiza precedentelor arhitecturale sau urbanistice relevante pentru tema sauprogramul arhitectural ales si raportarea critica argumentata la acestea.

Obiectivele proiectului sunt:1. determinarea temei de arhitectură prin definirea compatibilitătii cu locul - situl(natural sau construit) şi cu programul propus;2. determinarea oportunitătilor şi constrângerilor sitului (fundamentată prin stabilireavalorilor urbanistice, arhitecturale, culturale şi/sau naturale ale sitului);3. determinarea capacitătii de edificare a sitului (concretizată prin planşa dePropuneri de reglementari urbanistice – arhitecturale);4. elaborarea unei viziuni de intervenție prin propunerea unor variante de ocupare si organizare spațial - arhitecturala a terenului studiat prin proiect (concretizată prin planşele de Propuneri de intervenție arhitectural-urbanistica). Aceste propuneri vor trebui sa asigure integrarea favorabila a noului obiect arhitectural în caracterul tesutului existent (în raport cu elementele particulare stabilite ca reglementări urbanistice semnificative din punct de vedere urbanistic, arhitectural, al protectia patrimoniului cultural şi/sau a cadrului natural din zona studiată).În cazul propunerilor de interventii asupra unui imobil protejat ( monument, ansamblu istoric şi/sau aflat într-o zonă construită protejată ) sunt necesare suplimentar următoarele elemente particulare de fundamentare a interventiei:

Page 2: Tema de Proiect_Studiul de Fundamentare a Prediplomei_8-9 Februarie 2016

marcarea etapelor de realizare a fondului construit existent pe suprafata imobilului;marcarea elementelor semnificative, nesemnificative şi/sau nocive pentru patrimoniul cultural local şi/sau national existente la nivelul fondului construit de pe suprafata imobilului;marcarea interventiilor de conservare-restaurare sau reabilitare functională, precum şi a noilor corpuri de clădire proiectate ca extindere prin insertie integrată.

B. ZONA DE STUDIUPentru întocmirea studiului de evaluare, precum şi pentru exprimarea atitudinii fată de contextul zonei, concretizate prin detalierea reglementărilor urbanistice si arhitecturale de interventie, studentii, de comun acord cu îndrumătorii de diploma, vor stabili un amplasament in concordanta cu tema aleasa. Întinderea si amploarea zonei de studiu va fi dictata de fiecare amplasament si program in parte.

C. ETAPELE DE DESFASURARE SI CONTINUTUL PROIECTULUI

C.1. Analiza situa ț iei existente: Etapa I - Stabilirea zonei de studiu

definirea zonei de studiu: delimitarea perimetrului de tesut urban supuscercetării, situat în jurul imobilului propus pentru proiectul de diplomă.

Etapa a II-a - Cercetarea şi evaluarea zonei de studiu.studiu de fundamentare propriu-zis cu aplicarea metodei de analiză multicriterială ca instrument de cercetare;analiza precedentelor arhitecturale sau urbanistice relevante pentru temasau programul arhitectural ales si raportarea critica argumentata la acestea;elemente de studiul istoric (analiza evolutiei imobilului studiat şi a tesutuluiurban învecinat) prin cercetarea documentară (planuri istorice, note bibliografice, date arhivă ş.a.) şi investigare in situ;

În functie de specificul zonei stabilite pentru studiu, precum si în functie de subiectul propus pentru diplomă pot fi necesare elemente de analiză diferite, care vor fi particularizate de comun acord cu îndrumătorii.

Analiza multicriteriala a situației existente va fi prezentata prin planșe desenate format A3 conținând planul de încadrare in zona, planul de situație, studii, imagini, scheme si informații explicative, etc.

C.2. Propunere ini ț iala pentru tema de proiect: Propunere inițiala a temei pentru proiectul propus, pe baza ideilor generatede concluziile cercetării.

Tema de proiect va fi prezentata in scris pe format A4 si va conține capitolelespecifice elaborării oricărui proiect complex.

C.3. Propuneri de reglementari urbanistice - arhitecturale:

Etapa a III-a - Reglementarea interventiilor din zona de studiuatitudinea fată de valorile existente zona de studiu;

Page 3: Tema de Proiect_Studiul de Fundamentare a Prediplomei_8-9 Februarie 2016

planul de interventie - definirea modalitătilor de interventie considerate caoportune, prin consemnarea interventiilor de construire posibile în zonastudiată, precum şi (după caz) a modalitătilor de punere în valoare, reabilitareşi/sau conservare-restaurare a valorilor culturale identificate;schită de reglementare urbanistică şi arhitecturală. Reglementările propusevor trebui sa asigure integrarea favorabila a obiectului arhitecturalşi a amenajărilor propuse în ceea ce priveşte specificul, caracterul şi calitateatesutului urban existent (în raport cu elementele particulare stabiliteca semnificative pentru zona studiată). De asemenea aceste reglementaride intervenției se vor face cu respectarea valorilor culturale identificatesi prin raportarea critica argumentata la reglementările urbanisticeîn zona studiata;elaborarea temei finale. Întocmirea temei pentru proiectul propus, pe bazareglementărilor urbanistice şi arhitecturale generate de concluziile cercetării.

Reglementari urbanistice - arhitecturale vor fi prezentate prin planșe desenate format A3 conținând planul de reglementari, scheme si informații explicative, etc.

C.4. Propuneri de interven ț ie arhitectural-urbanistica: elaborarea unei viziuni de intervenție prin propunerea unor variante posibilede ocupare si organizare spațial - arhitecturala a terenului studiat prin proiect. Aceste propuneri vor trebui sa asigure integrarea favorabila noului obiect arhitectural în caracterul tesutului existent (în raport cu elementele particulare stabilite ca reglementări urbanistice semnificative din punct de vedere urbanistic, arhitectural, al protectia patrimoniului cultural şi/sau a cadrului natural din zona studiată).

Propuneri de intervenție arhitectural - urbanistice vor fi prezentate prinplanșe desenate format A3 conținând studii, imagini, scheme explicative, planuri, volumetrii, anvelopante etc.

D. REDACTAREA SI SUSTINEREA PROIECTULUIPlanşele vor fi redactate şi predate pe format A3 color (maximum 8 planșe),

iar tema de proiect va fi predata pe format A4 alb-negru.Dimensiunea dosarului final va fi în mod obligatoriu format A3.Lucrarea se va preda şi în format digital pe CD/DVD cu fişierele de imagini în format.jpg, sau .pdf – dimensiuni A3 si A4.Susținerea proiectului se va face de către fiecare student in fata comisiei de jurizare.

E. OBIECTIVE DIDACTICE + CRITERII DE EVALUAREObiectivele didactice urmărite sunt cele care generează şi criteriile care vor

sta la baza judecării şi notării proiectelor, astfel :Oportunitatea intervenției;Identificarea corectă a unui sit adecvat temei de diploma si a programuluide arhitectura propus;Investigatia complexă a sitului – analiză multicriterială urbanistică şi arhitecturală;Claritatea şi profunzimea cercetării;Adecvarea temei de proiect la problematica sitului;

Page 4: Tema de Proiect_Studiul de Fundamentare a Prediplomei_8-9 Februarie 2016

Corectitudinea şi pertinenta reglementărilor si intervenției propuse – integrarea favorabilă a clădirii în context;Rezolvarea problemelor prin proiect, valoarea arhitecturală a proiectului propus în concordantă cu tema şi scopul urmărit;Participarea activă în cadrul dezbaterilor cu îndrumătorul de diplomaAcuratetea si expresivitatea reprezentării;

F. CONDITII DE PROMOVARE A PROIECTULUI + ALTE ASPECTECondiția de promovabilitate a proiectului este obținerea in urma jurizării a

notei minime 5, inclusiv. Notarea se va face conform Regulamentului general si a Procedurilor de jurizare privind activitatea de proiectare - procedura de jurizare 2 pentru proiect de an (proiect lung). Comisia de jurizare va fi format din 4 - 6 cadre didactice, care vor analiza si nota lucrările studenților pe care aceștia ii îndruma.

Jurizarea acestui proiect se va desf ăș ura în data de 8,9 februarie 2016, in cadru Departamentelor de proiectare. Prezentarea proiectului de c ă tre student in fata comisiei este obligatorie.

In cazul promovării proiectului de fundamentare a prediplomei (nota minima 5, inclusiv):

studentul obține avizul pozitiv de intrare in faza următoare: prediploma -disertației si diploma;amplasamentul si programul de arhitectura alese se vor păstra;tema proiectului, regulamentul si variantele de arhitectura propuse prinproiect vor fi amendate, modificate sau dezvoltate in funcție de recomandărilecomisiei de jurizare.

In cazul ne-promovării proiectului ( nota mai mica decât 5):studentul nu obține avizul pozitiv de intrare in faza următoare: prediploma- disertației si diploma;refacerea acestui proiect se va face conform regulamentului;

Foarte important:Utilizarea partială sau integrală a oricărei baze documentare (publicate sau

nu), inclusiv a documentatiilor de urbanism şi a studiilor istorice, fără precizarea explicită a sursei (autorul, titlul lucrării, data elaborării) reprezintă plagiat, fraudă care atrage după sine notarea întregului proiect cu nota 1 (unu).

4.02.2016

Coordonare:Rector U.A.U.I.M. - BucureștiProf. dr. arhitect ZENO BOGDANESCU

Elaborat:Decan Facultatea de Arhitectura

Prof. dr. arhitect MARIAN MOICEANU