Tehnologia de Obtinere a Apelor Aromatice

of 16 /16
Tehnologia de obtine apelor aromatice Efectuat de : Varanita Mihaela Mereuta Maria gr III, T.P.C.M. anul

Embed Size (px)

description

APELE AROMATE

Transcript of Tehnologia de Obtinere a Apelor Aromatice

Tehnologia de obtinere a apelor aromatice

Tehnologia de obtinere a apelor aromatice

Efectuat de :Varanita MihaelaMereuta Mariagr III, T.P.C.M. anul III

IntroducereApele aromatice sunt soluii apoase de uleiuri volatile, destinate a fi utilizate ca atare sau ca vehicul la prepararea unor medicamente de uz intern. Uleiurile volatile, numite i uleiuri eterice, uleiurile eseniale sau esene, sunt produse lichide complexe, coninnd substane volatile i lipofile: hidrocarburi alifatice, aromatice i hidroaromatice, aldehide, alcooli, acizi, esteri i ali compui din clasa terpenoidelor, obinute din plante prin distilare cu vapori de ap sau alte procedee.Apele aromatice se folosesc mai rar ca atare, ele se utilizau ca vehicule pentru prepararea n farmacia a formulelor magistrale. n industrie, apele aromate se obin n procesul de fabricare a uleiurilor volatile, iar acestea la rndul lor servesc la prepararea apelor aromate oficinale sau a unor formule magistrale i industrialeCele mai utilizate sunt: apa de ment, de melis, de scorioar, de coriandru, de fenicul, de tei, de trandafir, de levnic.

Tehnologia de fabricare industriala a apelor aromaticeMetoda de fabricare idustrial are la baz antrenarea cu vapori de ap a componentelor volatile din plante. n procesul de antrenare a uleiurilor volatile cu ap rezult un sistem binar, alctuit din dou lichide nemiscibile i care nu reacioneaz chimic unul cu altul (totui, parial).Calcularea cantitilor componentelor n amestec, n distilat, se efectueaz dup formula:R - raport de antrenare;ma - masa vaporilor de ap;mu - masa vaporilor de ulei volatil;Mra - masa molecular relativ a apei;Mru - masa molecular relativ a uleiului volatil;Pa - presiunea parial a apei;Pu - presiunea parial a uleiului volatil.

Tehnologia de fabricare industriala a apelor aromaticeConcentraia uleiulu volatil n amestecul obinut prin antrenare cu vapori se poate calcula i dup ecuaia:

Cx - concentraia uleiului voltil care se antreneaz cu vaporii de ap;Pu - presiunea parial a vaporilor de ulei volatil;Mru - masa molecular relativ a uleiului volatil, care este antrenat cu vapori de ap;Pa - presiunea parial a vaporilor de ap;Mra - masa molecular relativ a apei.

Tehnologia de fabricare industriala a apelor aromaticen industrie, fabricarea apelor aromatice se efectueaz prin metoda de hidrodistilare, numit i antrenare cu vapori de ap. Un aparat de hidrodistilare este constituit din 3 pri principale: distilator, condensator i un vas colector (fig.2).Forma distilatorului (blaza de distilare) este determinat i de modul de condiionare a materiei prime, care implic totodat, i calcularea dimensiunilor acestuia. Trebuie s se in seama de urmtoarele:Dac produsul vegetal este proaspt, parial uscat sau complet uscat;Dac este fragmentat sau nu;Dac este constituit din organe de plant friabile, subiri (flori, frunze, ierburi) sau din organe compacte, dure, uscate (scoare, rdcini).

Aparat de hidrodistilare

1-distilator; 2-condensator; 3-vas colector.

Conditii optime de obtinere a apelor aromatice n proiectarea unei instalaii de hidrodistilare trebuie s se in seama de o serie de condiii:Proprietile uleiului volatil:Sensitivitatea la aciunea apei i a cldurii;volatilitatea;solubilitatea n ap;natura i condiionarea materiei prime: proaspt, uscat, mrunit, nemrunit;Natura materialului de construcie a distilatorului i a componentelor;Dimensiunile distilatorului, raportul nlime/diametru;Presiunea vaporilor de ap i viteza de distilare;Temperatura condensatorului.

Fazele procesului tehnologicLivrarea materiilor prime (produse vegetale);Cntrirea materiilor prime;Mrunirea produselor vegetale;Umectarea produselor vegetale (macerarea);Antrenarea cu vapori de ap, condensarea distilatului, separarea i colectarea apei aromatice i a uleiului volatil;Filtrarea apei aromatice;Condiionarea apei aromatice i a uleiului volatil;Marcare, grupare, ambalare.

Fazele procesului tehnologic 1) Primele 3 faze constau n urmtoarele: produsul vegetal livrat de serviciul depozit este transportat n atelierul de fabricaie, cntrit i adus la gradul de mrunire indicat, dup care este introdus mpreun cu apa n blaza de distilare [3]. 2) UmectareProdusul vegetal poate fi sau nu, n prealabil umectat cu solvent, cu ap sau amestec hidroalcoolic. Macerarea se poate efectua i direct n blaza de distilare; 100 p. de produs vegetal se umecteaz cu 100 p. de alcool sau 200 p. amestec hidroalcoolic (n pri egale). Timpul de macerare poate varia de la 6 la 24 de ore, cnd esuturile vegetale se permeabilizeaz, facilitnd dizolvarea i extracia uleiului volatil. 3) Antrenarea cu vaporiProcedeul de antrenare cu vapori de ap, numit i procedeu de hidrodistilare, poate decurge n trei variante:Distilarea cu apaDistilarea cu vapori de apaDistilarea cu vapori de apa ce provin de la un generator separat

a) Distilarea cu apa

Este cea mai veche metod de obinere a apelor aromatice i a uleiurilor volatile, numit i metoda rural. Procedeul const n introducerea direct a produsului vegetal mrunit, mpreun cu apa, direct n blaza de distilare; recipientul se nclzete pe foc direct, iar amestecul de vapori de ulei i de ap se colecteaz prin condensare, ntr-un sistem de rcire. Distilatorul este trecut apoi ntr-un vas colector. Metoda, dei simpl i uor de realizat, ndeosebi n mediul rural, prezint o serie de dezavantaje: pe peretele interior al blazei ader pri de plant care se pot carboniza, degradnd i principiile active; n ap se pot dizolva o serie de substane care distil odat cu uleiurile volatile, ca urmare a formrii unor amestecuri azeotrope.

b) Distilarea cu vapori de apa

n cadrul acestui procedeu, produsul vegetal este adus ntr-un co din sit metalic, nchis sau nu n prealabil n sit de sac, ca s nu vin n contact cu apa aflat n partea inferioar a blazei (fig.8). Vaporii de ap formai ptrund n produsul vegetal, antrennd n acelai timp, uleiul volatil.

c) Distilarea cu vapori de ap ce provin de la un generator separat.

Prin acest procedeu, distilatoarele nu mai au sursa de cldur alturi i se nltur astfel pericolul de incendiu; n celelalte dou sisteme, unele degajri necontrolate de ulei volatil pot conduce de multe ori la explozii i incendii.Un avantaj pe care-l prezint acest procedeu este acela c extracia nu se mai ntrerupe, pentru completarea cu ap. n plus, cnd coninutul unui recipient de distilare a fost extras, produsul vegetal epuizat este nlocuit cu material vegetal, fr ca celelalte distilatoare, alimentate de la acelai generator de vapori, s-i ntrerup funcionarea.

Fazele procesului tehnologic4) Filtrarea Filtrarea apei aromatice se efectueaz n scopul de a nltura eventualele impuriti n suspensie. Se utilizeaz hrtie de filtru, materiale textile.5) Stocarea intermediar. Apele aromatice sunt depozitate n recipiente de sticl, bine nchise, pentru avizul favorabil al laboratorului de control, n vederea condiionrii.6) Condiionarea Condiionarea apelor aromatice i a uleiurilor volatile se efectueaz n acelai mod ca i soluiile.7) Macerarea, gruparea, ambalareaMarcarea, gruparea, ambalarea se efectueaz n acelai mod ca i soluiile.

Caracterele i controlul calitii apelor aromatice i a uleiurilor volatile

Controlul apei aromatice i a uleiului volatil se efectueaz dup normele generale indicate la monografia Aquae aromaticae i Aetherolea sau norme interne. Controlul de calitate se va efectua pe toat perioada de valabilitate.Apele aromatice sunt soluii neutre sau slab acide, limpezi sau slab opalescente, cu mirosul i gustul uleiului volatil. Nu trebuie s conin cloruri, fier, metale grele, alcool; densitatea este apropiat de cea a apei. n general apele aromatice trebuie s conin n jur de 0,03g, % ulei volatil. Pentru uleiurile volatile se prevd: proprieti, aspect, culoare, gust, solubilitate, condiii de puritate, determinarea cantitativ. Se controleaz annual.

Biodisponibilitate

n general, apele aromatice se utilizeaz ca vehicule aromatizante pentru soluii de uz intern i mai rar extern (apa de roze, de levnic etc.). Ele prezint aceeai biodisponibilitate ca soluiile, fiind forme cu eliberare rapid:Apa de menta (Aqua menthae) are aplicare n principal ca vehicul aromatizant. Manifest, ns, de asemenea aciune antispasmodic i antiseptic slab, cauznd o anestezie uoara a mucoasei stomacului, ceea ce explica aplicarea ei n enterite sau la prepararea apelor de gur.Apa de trandafir, sau Apa de roze (Aqua Rosae) a gsit aplicare ca aromatizant n unele medicamente lichide, odorant n creme tip emulsie i alte cosmetice.

Concluzii

Tehnologia de fabricare idustrial are la baz antrenarea cu vapori de ap a componentelor volatile din plante. Uleiurile eterice au o utilizare larg: n industria parfumeric, industria farmaceutic, industria detergenilor i spunurilor, industria alimentar i la aromatizarea diferitor produse.Apele aromate se folosesc pentru aromatizarea medicamentelor, prin componentele pe care le conin pot avea i aciune terapeutic proprie. Ele mai pot fi utilizate i n preparate de uz extern, n special ape de gur, loiuni i creme.