TABARA DE VARA LA COLIBITA

download TABARA DE VARA LA COLIBITA

of 10

 • date post

  01-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of TABARA DE VARA LA COLIBITA

 • - - 1

  TABARA DE VARA LA COLIBITA

  CAIAC, RAFTING, DRUMETIE, ALPINISM

 • - - 2

  Prezentare: Tabara organizata sub forma unei vacante active consta dintr-un curs de initiere cu caiacul de tura (sea-kayaking), un curs de initiere cu caiacul de ape repezi (white-water kayaking), o tura de rafting pe raul Bistrita Ardelena, o expeditie pe varful Bistriciorul si un curs de initiere in alpinism (rapel, tiroliana, etc). Localizare: Lacul Colibita este situat in judetul Bistrita-Nasaud, in partea de vest a muntilor Calimani, la poalele virfului Bistriciorul. Cunoscuta ca statiune climaterica inca din perioada interbelica, zona a devenit cu adevarat insemnata din punct de vedere turistic dupa construirea barajului si crearea lacului de acumulare. Colibita poate oferi aproape totul in materie de vacante active: drumetie, mountain-bike, zbor cu parapanta, caiac, wind-surfing, iar in sezonul hivernal ski de tura, rachete de zapada, ski & snowboard off-piste. Cai de acces: Drumul european E585 Cluj Napoca Bistrita - Vatra Dornei - Suceava pana in comuna Prundul-Bargaului si apoi drumul judetean care trece prin comuna Bistrita-Bargaului si urca peste barajul Colibita, sau acelasi drum european E 585, de data asta pana in comuna Muresenii-Bargaului si apoi peste podul Colibitei, pe drumul care trece prin Pasul Blajului si ajunge la drumul de contur al lacului.

  Lacul Colibita si varful Bistriciorul - Muntii Calimani

 • - - 3

  Program: Ziua 1: Aclimatizare Sosirea la Colibita. Aclimatizare. Excursie scurta in Poiana Pripoare pentru vedere panoramica asupra lacului si depresiunii Colibita. Cina: terasa Arinis Cazare: pensiunea Arinis Ziua 2: Caiac de tura Mic dejun: terasa Arinis Initiere cu caiacul de tura. Pranz: terasa Arinis Croaziera cu caiacele pe lacul Colibita. Program de voie. Cina: terasa Arinis Cazare: pensiunea Arinis Ziua 3: Drumetie montana Mic dejun: terasa Arinis Expeditie pe Vf. Bistricorul. Pranz: pic nic in poiana (caldarea) Bistriciorul Intoarcerea la tabara. Program de voie. Cina: terasa Arinis Cazare: pensiunea Arinis Ziua 4: Rafting Mic dejun: terasa Arinis Rafting pe Bistrita Ardeleana. Pranz: terasa Arinis Intoarcerea la tabara. Program de voie. Cina: terasa Arinis Cazare: pensiunea Arinis Ziua 5: Caiac de rau Mic dejun: terasa Arinis Initiere cu caiacul de rau (stagiul I) Pranz: terasa Arinis Initiere cu caiacul de rau (stagiul II) Cina: terasa Arinis Cazare: pensiunea Arinis Ziua 6: Notiuni de alpinism. Mic dejun: terasa Arinis Initiere in alpinism (rapel, tiroliana, etc) Pranz: terasa Arinis Program de voie Cina: terasa Arinis Cazare: pensiunea Arinis Ziua 7: Inchiderea taberei. Mic dejun: terasa Arinis Program de voie (odihna, innot, plaja, plimbare) Cina: terasa Arinis Cazare: pensiunea Arinis

 • - - 4

  Cazare recomandata: Pensiunea Arinis, situata in imediata vecinatate a lacului. Pensiunea dispune de 12 camere duble cu baie proprie. Are deasemenea in proprietate o generoasa plaja care face accesul la lac deosebit de facil. Masa: Toate cele 3 mese se pot servi pe terasa pensiunii Arinis.

  Camping Arinis Pensiunea Arinis Camera

  Terasa pensiunii Arinis

 • - - 5

  Date tehnice despre activitatile din program: CAIACUL DE TURA (SEA-KYAKING) Este folosit pe ape statatoare sau ape curgatoare lin. Este caiacul cu care se fac expeditii sau ture de agrement pe mari si oceane, lacuri, fluvii, delte, etc. Caiacele de tura difera de caiacele de rau sau de ape repezi (white-water) prin faptul ca sunt mai lungi si au carma (desi nu este obligatoriu ca toate caiacele de tura sa aiba carma). Caiacele de tura se impart la randul lor in caiace sit-in (corpul se afla situat in interiorul caiacului) si caiace sit-on-top (corpul se afla situat pe caiac). Caiacele sit-in sunt caiace adaptate expeditiilor de lunga durata avand compartimente substantiale pentru bagaje si provizii. La caiacele sit-in este necesara folosirea spray-deck-ului (fusta de caiac) pentru a impiedica apa sa intre in interiorul caiacului. Caiacele sit-on-top prezinta avantajul ca in cazul rasturnarii nu necesita sa fie golite de apa si de aceea acestea sunt folosite mai ales in agrement si rental sau in ture scurte de o zi.

  Caiac de tura sit-in Caiac de tura sit-on-top

  Caiac de tura sit-in pregatit pentru expeditie In cadrul taberei se face initierea in tehnica manevrarii caiacului de tura sit in (Vezi mai multe detalii pe site: Initiere in caiacul de tura). CAIACUL DE RAU (WHITE-WATER KAYAKING)

 • - - 6

  Se practica pe rauri repezi de munte. Exista 2 tipuri de caiace de ape repezi: caiace gonflabile (inflatable kayak) si caiace tari sau caiace de plastic (hard-shell caiac). Caiacele gonflabile (inflatable kayak) sunt caiace asemanatoare barcilor de rafting, adica se umfla cu aer, au podea si un tub exterior protector, iar apa intrata in caiac se scurge automat prin orificiile dintre podea si tub. Sunt mai stabile decat caiacele din plastic si de aceea pot fi folosite mai usor in activitatile de agrement turistic. Necesita o tehnica minimala, usor de deprins inca de la prima coborare. Caiacele de plastic (hard-shell kayak) numite si the sport cars of the river world, adica masinile sport ale lumii raurilor, sunt construite din materiale speciale, foarte rezistente (HTP). Super hidrodinamice si manevrabile sunt cele mai rapide caiace de rau dar necesita experienta si antrenament. Apa nu are voie sa intre in aceste caiace, de aceea se foloseste spray-deck-ul de neopren (fusta de caiac) care se imbraca pe talie si se prinde de marginea orificiului de intrare in caiac. In caz de rasturnare, aceste caiace nu pot fi repuse pe apa fara exit la mal, pentru a fi golite de apa. Manevrarea lor necesita o tehnica mai complexa, care se deprinde in urma unor cursuri de initiere. Cursul de initiere cu caiacul de rau consta in: Stagiul I - Lacul Colibita (acomodare, echilibru, mers inainte si inapoi, intoarceri) Stagiul II - Exercitii pe un rau de munte cu grad de dificultate usor (gr. I-II) Stagiul III Exercitii pe lac sau la piscina pentru invatarea eskimo-roll-ului.

  Caiac de rau gonflabil Caiac de rau de plastic In cadrul taberei se face stagiul I (Lacul Colibita) si Stagiul II (Exercitii pe raul Bistrita - Ardeleana) cu caiace gonflabile sau de plastic, la alegere. (Vezi mai multe detalii pe site: Curs de initiere in ww kayaking)

 • - - 7

  RAFTING inseamna coborarea raurilor de munte cu barca pneumatica. Desi se poate practica chiar si individual cu barci de rafting mai mici la care se adauga si parame, raftingul clasic inseamna sportul de echipa in care un echipaj format din 6, 8 sau chiar 10 persoane, dirijat de un ghid, conduce barca pe apele inspumate ale unui rau de munte cu ajutorul padelelor. In cadrul taberei se face rafting cu barci de 8 + 1 locuri pe raul Bistrita Ardeleana. (vezi mai multe detalii pe site: Rafting la Colibita)

 • - - 8

  ASCENSIUNE PE VARFUL BISTRICIORUL MUNTII CALIMANI (1990 M) Se pleaca de la lacul Colibita cu microbusul si se merge cca 15-20 min in amonte pe valea Colbu. De la intersectia paraului Colbu cu paraul Tilimiul se incepe urcarea pe carare spre poiana (caldarea) Bistricorul unde se afla refugiul Salvamont. In poiana, laga izvor se serveste pachetul de pranz apoi se continua ascensiunea pana pe varf. De pe varf se coboara pe valea Alba inapoi la refugiu si de acolo inapoi la microbus pentru intoarcerea la tabara. Paraul Tilimiul/1200 m Refugiul Bistricorul/1640 m Vf Bistricorul/1990 m - Refugiul Bistricorul/1640 m - Paraul Tilimiul/1200 m = ~ 12 km/ 4-5 h Diferenta de nivel = 790 m Lungime = ~ 12 km Timp efectiv de mers = 4-5 h

 • - - 9

  Echipamentul asigurat de Caliman Club: Caiac: - caiace de tura de tip sit-in single - caiace de tura de tip sit-in double - caiace de rau gonflabil single (Guppy) - caiace de rau gonflabil double (Ducky) - caiace de rau de plastic - spray-deck de neopren - vasle, veste de salvare Rafting: - barci de rafting de 8+1 locuri - padele, casti de protectie, veste de salvare - jackete antispray Tirolina&alpinism: - ham, casca, accesorii de siguranta Echipamentul cu care trebuie sa vina clientii: - rucksac de tura de 1 zi - o pereche de pantofi sport uzati (cu care sa se poata intra in apa fara regrete) - costum de baie, short si tricou (preferabil din materiale care se usuca rapid, ex: licra) Informatii necesare: Clientii trebuie sa trimita pe adresa de e-mail a agentiei Caliman Club, cu cel putin 2 zile inainte de efectuarea turei, urmatoarele date:

  nume, prenume seria si numarul CI varsta inaltimea greutatea datele de facturare in cazul in care clientul este persoana juridica

 • - - 10

  Capacitate tabara: Minim 6 persoane. Maxim 40 persoane. Pret/activitate: Initiere in caiac de tura = 150 Ron/pers fara TVA Drumetie Vf Bistriciorul = 40 ron/pers fara TVA Rafting = 150 Ron/pers fara TVA Initiere in caiac de rau = 150 Ron/pers fara TVA Rapel/tiroliana = 150 Ron/pers fara TVA Reducere pentru grupuri mai mari de 20 pers = 10 % Pret/tabara: Include toate activitatile din program = 500 ron/pers fara TVA Reducere pentru grupuri mai mari de 20 pers = 10 % Pretul include: Echipamentele si ghizii pentru toate activitatile din program Pretul nu include: Transport. Cazare. Masa. (Pentru rezervari la pensiunea Arinis: 0744-936-866, d-na Vali Hangan) Adresa agentiei Caliman Club Holydays: Centrul de vacante active Caliman Club Colibita Colibita, nr. 229 A, comuna Bistrita-Bargaului, Cod postal 427007, Jud. Bistrita-Nasaud Persoana de contact: Doru Munteanu, manager, Agentia de turism Caliman Club Holidays Mobil: 0744-6