Subiecte handbal (4).doc

of 28 /28
SUBIECTE HANDBAL 1. Istoricul jocului de handbal În toate variantele lui, jocul de handbal a apărut mai întâi imaginaţiei creatoare a unor eminenţi profesori de educatie fizic atestare a fiecarei variante, momentul în care depăşeşte curtea dat un regulament oficial şi l"a lansat într"o formă competiţiona disting şi sunt atestate trei rădăcîni multinaţionale, fiecare cu handbalul consacrat şi practicat astăzi pe toate cele cinci conti $. %&'()&*+& $ - /&&'%012%!, profesor /123(* '4(2#(' 5. +(/1#21V&+4& $ -6 /&7('&!, profesor V&+2&V 8&*&# 9. 3(*)&'4& $ $ /&'%0&22!, profesor 8&*2 #+/(2(':7 2. Aaritia joc handbal in !o"ania " re#ultate de e$cetie ;romotorul acestor actiuni şi cel pe care putem sa"l numim par a fost profesorul <42/(2) 04'%(*, titularul catedrei de educatie 0*=8(':/&2 din #ibiu, care l"a introdus ca disciplină obligatorie vazuse la 0erlin meciurile din +upa şi demonstraţiile studenţilor :ot <42/(2) 04'%(* a organizat şi primele meciuri de handbal central din #ibiu între elevii lui, devenind astfel primul antren handbalului românesc. & condus la centru ca unic arbitru toate jo fete de la liceul din localitate. ?$ 5$@ %erioada er&or"an'elor de e$ce'ie (mulaţia, pasiunea, devotamentul, dâr eAemplul unor mari sportivi ca %oina +ojocaru, #imona &rghir #and sau 2uţas 4badula, la feminin şi /ans )ozer, 3heorghe 3ruia, +orn 3unesch, *adu Voina, %an )arin, 3avril 8icsid, +ornel 1ţelea, 3he +ezar 'ica, Vasile #tîngă sau 'icolae )unteanu, la masculin au fă vremuri scena handbalistică mondială, în special la masculin. În următoarele rezultate de eAcepţieC a@ )asculinC D %e patru ori campioni mondialiC $ E$ ?%ortmund $ F [email protected] D )edalie de bronz la campionatul mondial din $ EF 1limpice 2os &ngeles. b@ >emininC D %e două ori campioană mondială la handbal în $ ?/[email protected] D +ampioană mondială la handbal în FC $ E5 ?0ucureş[email protected] D handbal în FC $ F9 ?0elgrad@.

Embed Size (px)

Transcript of Subiecte handbal (4).doc

SUBIECTE HANDBAL1. Istoricul jocului de handbal n toate variantele lui, jocul de handbal a aprut mai nti n coli ca material didactic, rod al imaginaiei creatoare a unor emineni profesori de educatie fizica. Vom lua n considerare ca dat de atestare a fiecarei variante, momentul n care depete curtea colii iar ca printe pe cel care i-a dat un regulament oficial i l-a lansat ntr-o form competiional n afara orelor de educatie fizic. Se disting i sunt atestate trei rdcni multinaionale, fiecare cu o variant nu prea mult deosebit de handbalul consacrat i practicat astzi pe toate cele cinci continente.

1. DANEMARCA 1904 HAANDBOLD, profesor HOLGER NIELSEN

2. CEHOSLOVACIA 1905 HAZENA, profesor VACLAV KARAS

3. GERMANIA 1919 HANDBALL, profesor KARL SCHELENTZ2. Aparitia joc handbal in Romania - rezultate de exceptie

Promotorul acestor actiuni i cel pe care putem sa-l numim parntele handbalului din Romnia a fost profesorul WILHELM BINDER, titularul catedrei de educatie fizica de la Liceul BRUKENTHAL din Sibiu, care l-a introdus ca disciplin obligatorie n coala, imediat dup ce vazuse la Berlin meciurile din Cupa i demonstraiile studenilor Facultatii de Educatie Fizica. (1920)

Tot WILHELM BINDER a organizat i primele meciuri de handbal cu public pe stadionul central din Sibiu ntre elevii lui, devenind astfel primul antrenor i primul arbitru din istoria handbalului romnesc. A condus la centru ca unic arbitru toate jocurile din primii ani, inclusiv cele de fete de la liceul din localitate. (1921)

Perioada performanelor de excepie Emulaia, pasiunea, devotamentul, drzenia i exemplul unor mari sportivi ca Doina Cojocaru, Simona Arghir Sandu, Magda Miclo, Rozalia oo sau Luas Ibadula, la feminin i Hans Mozer, Gheorghe Gruia, Cornel Penu, Cristian Gau, Roland Gunesch, Radu Voina, Dan Marin, Gavril Kicsid, Cornel Oelea, Gheorghe Goran, Gheorghe Licu, Cezar Nica, Vasile Stng sau Nicolae Munteanu, la masculin au fcut ca Romnia s domine n acele vremuri scena handbalistic mondial, n special la masculin. n acea perioad au fost obinute urmtoarele rezultate de excepie: a) Masculin: De patru ori campioni mondiali: 1961 (Dortmund), 1964 (Praga), 1970 (Paris), 1974 (Berlin); Medalie de bronz la campionatul mondial din 1967 (Stockholm); bronz la Jocurile Olimpice Los Angeles. b) Feminin: De dou ori campioan mondial la handbal n 11 : 1956 (Germania), 1960 (Haga); Campioan mondial la handbal n 7: 1962 (Bucureti); Vicecampioan mondial la handbal n 7: 1973 (Belgrad). 3. Faza I a atacului - descriere si continut tehnico-tactic

Contraatacul reprezint faza n care mingea reintrat n posesia echipei din aprare pe drumul cel mai scurt, portar-juctor sau portar-intermediar-juctor, se finalizeaz tar ca echipa advers s ajung n sistemul organizat de aprareSituaiile cele mai favorabile iniierii unui contraatac sunt urmtoarele: intercepia unui juctor al echipei aflate n aprare; intrarea rapid n posesia mingii de ctre portar, la aruncrile la poart executate de adversar;

comiterea unei greeli tehnice sau o abatere de la regulament, sancionat de ctre arbitru, care are ca urmare trecerea mingii n posesia echipei aflate pn atunci n aprare.

Reuita contraatacului depinde foarte mult de capacitate de a anticipaie a juctorilor care trebuie s declaneze alergarea de vitez i respectiv desprinderea de adversarul direct cu o secund" naintea lui, lucru care depinde de experiena de joc a fiecruia.

n general extremele sunt vrfurile de contraatac dar oricare dintre juctorii care a reuit desprinderea poate primii mingea pentru a fructifica posesia ei. Declanarea contraatacului trebuie s fie precis (eliminm astfel posibilitatea intercepiei), rapid i exact chiar din prima faz.

Alergarea n aceast faz este caracterizat printr-un start rapid i un traseu sub form de arc de cerc cu prima faz spre exterior pn la centrul terenului (paralel cu linia de margine) i apoi ptrunderea spre interior n vederea unei finalizri din zona central. Aceast faz deine atuul, deoarece executat prompt duce la nscrierea uoar a unui gol i declaneaz un dezechilibru psihic pentru echipa din aprare.

FORMELE CONTRAATACULUI

Contraatacul direct

Aceast form presupune pasarea direct a mingii vrfului de contraatac, fie de ctre portar, fie de ctre un juctor de cmp. n handbalul actual, cele mai multe situaii de contraatac sunt lansate de ctre portar.

Este faza cea mai simpl, rapid i cntrete cel mai greu n economia jocului datorit faptului c ceilali juctori care nu particip la aceast faz au un moment de reechilibrare energetic fa de adversari. Astfel ntlnim: Contraatacul direct cu un vrf; Contraatacul direct cu dou vrfuri; Contraatacul direct cu dou vrfuri ncheiat cu o ncruciare; Contraatacul direct cu dou vrfuri, ncheiat cu o ncruciare i o reangajare a unui vrf

Contraatacul direct cu un vrf

n momentul intrrii portarului n posesia mingii, unul dintre aprtorii laterali sprinteaz spre linia de centru a terenului.

La nceput, alergarea se efectueaz paralel cu linia de margine, apoi se deplaseaz spre linia median a terenului, ntorcnd privirea spre portar. Acesta apreciind direcia i viteza de deplasare a vrfului de contraatac, transmite mingea cu bolt, nu prea accentuat, pe poziia viitoare, acolo unde juctorul va trebui s se ntlneasc cu mingea. Dup intrarea n posesia mingii, atacantul continu intrarea n mare vitez, conduce mingea n dribling i arunc la poart.

Contraatacul direct cu dou vrfuri

Exist posibilitatea ca ambii aprtori laterali s poat sprinta concomitent spre centrul terenului. n astfel de situaii s-a dovedit eficient ca portarul s trimit mingea extremei din jumtatea de teren opus locului su de acionare. Dac portarul se afl n partea dreapt a terenului el va pasa mingea extremei de pe partea stng. Aceast regul tactic prezint avantajul c portarul poate pasa mingea mai uor, iar extrema nu este obligat s se ntoarc foarte mult pentru a prinde mingea. Dup prinderea mingii de ctre extrem, aceasta o transmite partenerului printr-o pas oblic nainte, pas efectuat din alergare.

Extrema care tie c nu va primi mingea alearg n vitez maxim pn dincolo de centrul terenului, nefiind preocupat s priveasc napoi. n felul acesta el se afl naintea coechipierului beneficiind de avantajul terenului, dup primirea mingii el se ndreapt pe drumul cel mai scurt spre poarta advers i arunc la poart.

Contraatacul direct cu dou vrfuri ncheiat cu o ncruciare

Desfurarea contraatacului este la fel ca cea descris anterior cu deosebire c se execut o ncruciare ntre cele dou vrfuri.

Contraatacul direct cu dou vrfuri, ncheiat cu o ncruciare i o reangajare

Situaia tactic este similar cu cea descris nainte. Deosebirea const n capacitate de anticipaie i viteza de reacie a aprtorului care reuete s atace juctorul venit la ncruciare dar printr-o demarcare atent n spaiul apropriat reprimete mingea i nemarcat poate s finalizeze.

Contraatacul cu intermediar

Contraatacul cu un intermediar i cu un vrf.

Exist multe situaii cnd portarul nu poate pasa mingea direct vrfului de contraatac. Astfel un juctor se demarc n lateral primete mingea de la portar i lanseaz vrful de contraatac demarcat.

Juctorul intermediar se demarc n lateral cu scopul s-i lrgeasc spectrul vizual, s cuprind toi juctorii, dar i mrete posibilitatea de a pasa n siguran juctorului liber.

Contraatacul cu intermediar i dou vrfuri

n situaia n care dou vrfuri de contraatac se desprind de semicercul propriu i n alergarea lor pe contraatac sunt marcate la intercepie de adversari, portarul recurge tot la contraatacul cu intermediar.

Interul se demarc lateral ntr-un spaiu rmas liber prin retragerea adversarilor spre propriul teren. Dup primirea mingi de la portar, paseaz vrfului de pe partea opus, n aa fel nct s nu poat fi interceptat de ctre aprtor.Observnd poziia mai bun a extremei din partea cealalt, mingea este trimis acesteia pentru finalizarea contraatacului. Contraatacul cu intermediar i dou vrfuri poate fi finalizat i prin ncruciare urmat de pas sau prin ncruciare i pas dubl ntre cele dou vrfuri.

Mijloace tehnico tactice de realizare a contraatacului

Contraatacul solicit juctorilor cunotine de tactic individual i colectiv, precum i stpnirea procedeelor tehnice necesare. Aplicarea eficient a procedeelor tehnice necesit caliti motrice i psihice.

Din punct de vedere tchnico-tactic i al calitilor motrice, la contraatacul cu un vrf elementele tehnice se succed n mod logic ca verigile unui lan.

Acestea sunt urmtoarele:

Intrarea n posesia mingii sau recuperarea mingii de ctre portar; Startul rapid; Alergarea de vitez; Degajarea sau pstrarea mingii; Prinderea mingii venite din urm; Driblingul; Aruncarea la poart.La contraatacul cu dou vrfuri apar cteva verigi n plus. Primele 5 verigi sunt la fel, dup care urmeaz:

Pasarea mingii oblic nainte ctre cellalt vrf; Prinderea mingii; Reangajarea celuilalt vrf (n cazul ncrucirii celor dou vrfuri).

4. Faza a II-a a atacului descriere si continut tehnico-tacticContraatacul sustinut, se declanseaza ca urmare a imposibilitatii de finalizare prin contraatac, datorita unor aparatori repliati spre semicercul propriu care marcheaza varfurile de contraatac. In acest moment, pornesc in atac si jucatorii din linia de 9 metri, care prin pase scurte si rapide transporta mingea in terenul advers si incearca sa finalizeze, fie printr-o aruncare puternica de la distanta, fie prin angajarea unuia din varfurile de contraatac strecurat pe semicerc (mentionam ca varfurile de contraatac isi continua si in aceasta faza, deplasarea rapida si deruntanta spre semicercul advers).In funcie de modul cum se realizeaz finalizarea, contraatacul susinut poate fi astfel sistematizat:

contraatac susinut finalizat prin aruncri de la distan efectuate de juctorii liniei de 9 metri;

contraatac susinut finalizat prin aruncri n urma unor angajri ale juctorilor de semicerc.

5. Faza a III-a a atacului descriere si continut tehnico-tacticAjungnd cu mingea n apropierea zonei de finalizare, atacantul cu mingea constat c aprarea advers s-a repliat i contraatacul susinut nu mai are anse de reuit. Pentru ca echipa s poat rmne n posesia mingii el trece la a III-a faz a atacului numit organizarea.

Faza de organizare nu are nimic spectaculos sau deosebit, ea are ca scop asigurarea mingii i aezarea juctorilor pe posturile lor n atac.Dup ce toi juctorii din atac au ajuns la posturile lor, jocul continu cu circulaia mingii care are ca scop dezorganizare aprrii adverse i odihna propriilor juctori, n handbalul actual se caut ca faza de organizare a atacului s fie ct mai scurt sau chiar s dispar din desfurarea atacului.

Mijloacele tehnico-tactice de realizare a fazei a III-a.Principalele mijloace tehnico-tactice de realizare a fazei a III-a sunt circulaiile de minge in sistemul cu un pivot i n sistemul cu doi pivoi. Acestea pot fi ntmpltoare sau premeditate; n primul caz, juctorii se orienteaz dup situaia concret din teren.

n al doilea caz, drumul parcurs de minge este cunoscut dinainte de juctori, care se demarc la timp, astfel nct mingea s poat circula prin toate "staiile" formate din juctorii plasai pe posturile lor.

6. Faza a IV-a a atacului descriere si continut tehnico-tacticDup ce conductorul de joc apreciaz c atacul s-a organizat in bune condiii, c juctorii i-au ocupat posturile, poate da semnalul de trecere la jocul ntr-un anumit sistem de atac. n aceast faz, echipa n atac se strduiete ca, prin folosirea mijloacelor tacticii individuale i a celei colective, s-i creeze o situaie bun de finalizare. n aceast faz a atacului, pe lng cunotinele teoretice de tactic colectiv, juctorii trebuie s manifeste clarviziune, spirit de anticipaie, rbdare, spirit de sacrificiu, s-i subordoneze aciunile personale interesului colectiv.n faza a IV-a a atacului, deci n atacul ntr-un anumit sistem, deosebim mai multe faze de desfurare, i anume:

faza de pregtire a atacului; faza de construire a aciunii de finalizare; faza de finalizare.Faza de pregtire a atacului se realizeaz prin circulaia activ de minge i de juctori. La faza de construire a aciunii de finalizare contribuie mijloacele tactice colective. Faza de finalizare reprezint ultima aciune a atacului n sistem i se compune dintr-o aciune individual mai simpl sau mai complicat, prin care juctorul se strduiete s ajung ntr-o poziie favorabil de aruncare la poart i s nscrie.

Dac o ncercare de creare a fazei de finalizare nu reuete din diferite motive, dar echipa respectiv rmne n poziia mingii, atunci jocul se reia prin faza a IlI-a de organizare. Aceast alternare a fazelor de atac, atunci cnd finalizarea nu reuete, confer siguran jocului n atac. Este necesar ca n instruirea atacanilor s se urmreasc i nsuirea unor procedee tehnice de finalizare specifice unor posturi nvecinate.

Mijloace tehnico-tactice de realizare a atacului n sistem: poziia fundamental pentru jocul de atac; inerea mingii cu dou mini i cu o mn; prinderea mingii cu dou mini; pasarea mingii n ptrundere succesiv; pas peste semicerc; pas de angajare a juctorilor de semicerc;

aruncrile la poart la semicerc; aruncrile la poart de la distan; fentele - micrile neltoare; demarcajul;paii pivotului; aciuni tactice de baz n atac; ncrucirile; paravanul; blocajele plecarea din blocaj; aciuni tactice de atac n momente fixe de joc; circulaie de minge i de juctori n atac.7. Forme si sisteme de joc in atacAtacul poziional

Aceast form de atac se utilizeaz tactic n urmtoarele situaii:atunci cnd aprarea a avut timp s se organizeze i nu poate fi depit prin aciuni tactice individuale sau colective;cnd echipa care atac urmrete s ctige timp, fiind cea care conduce pe tabela de marcaj;echipa care atac este nevoit s fac economie de energie deoarece are n fa o aprare agresiv i bine organizat;juctorii echipei n atac sunt puin pregtii tactic i nu pot folosi atacul n circulaie.n prima parte a atacului poziional juctorii se deplaseaz pe posturile lor, nainte, napoi, lateral, n funcie de nevoile de demarcaj, pasndu-i mingea cu circulaiile de minge cunoscute, fr intenia de a provoca prea repede o situaie de ptrundere sau de aruncare la poart.

Prin circulaia rapid a mingii ca i prin fentele de ptrundere fcute de ctre unii atacani nu trebuie s se lase timp de odihn aprtorilor. Efortul atacanilor ntr-o astfel de circulaie a mingii este mult mai mic dect al aprtorilor.Pentru realizarea atacului poziional este absolut necesar ca posturile echipei s fie ocupate de juctori cu caliti corespunztoare. Privit n ansamblu, activitatea atacanilor se rezuma la micri neltoare, de pasare i de deplasare n zona de teren rezervat postului ocupat n echip.

Prin jocul poziional se urmrete crearea unor faze de gol pentru fiecare juctor din dreptul zonei postului n care joac.

Forma poziional de atac presupune ca interii i conductorul de joc s fie buni arunctori la poart de la distan.

Atacul poziional nu trebuie neles ca un joc static, lent, lipsit de vigoare i de dinamism. Atacul poziional alternat judicios cu atacul n circulaie, pe fondul folosirii mijloacelor tacticii colective, i pstreaz eficiena n permanen. Aceast form de atac se nva de la primele lecii de handbal, dup nsuirea elementelor, fundamentale de tehnic n atac.

Forma poziional de atac presupune ca interii i conductorul de joc s fie buni arunctori la poart de la distan.

Atacul poziional nu trebuie neles ca un joc static, lent, lipsit de vigoare i de dinamism. Atacul poziional alternat judicios cu atacul n circulaie, pe fondul folosirii mijloacelor tacticii colective, i pstreaz eficiena n permanen. Aceast form de atac se nva de la primele lecii de handbal, dup nsuirea elementelor, fundamentale de tehnic n atac.

Atacul n circulaie

Cea de-a doua form de aplicare a sistemelor de joc n atac - atacul n circulaie -se realizeaz prin circulaia continu, cu vitez, cu mult vigoare a atacanilor pe trasee cunoscute, anterior determinate, sau prin trasee ntmpltoare.n ceea ce privete circulaia juctorilor trebuie s precizm c poate angrena ntreaga echip n atac sau numai o parte din componenii acesteia. Pentru a putea aplica cu succes atacul n circulaie, juctorii trebuie s beneficieze de o tehnic bun, o bun pregtire fizic, de cunotine tactice multilaterale. n aceast form de atac aezarea juctorilor n teren, foarte precis este determinat de sistemul de atac ntrebuinat n echip.

Cea mai des ntlnit este circulaia juctorilor de semicerc combinat cu ptrunderile succesive ale juctorilor liniei de 9 metri. Prin circulaia intens a juctorilor de semicerc, aprtorii adveri sunt obligai s rmn la semicerc i mpiedicai s atace juctorii de la 9 metri. Dificultile aprtorilor sporesc odat cu angajarea n circulaie i a juctorilor liniei de 9 metri.

Aciunile colective sunt utilizate n mod contient, premeditat, cu perseveren, cu scopul de a determina aprarea s greeasc.

Atacul n circulaie, mult mai obositor dect cel poziional, diminueaz considerabil forele fizice ale adversarului i creeaz situaii favorabile de aruncare la poart.

Atacul n circulaie liber n teren, pe baza unor reguli tactice precise se nva concomitent cu atacul poziional.

Sistemul de atac cu un pivot

Aezarea juctorilor pe teren este determinat de sistemul de atac folosit de echip.

Aacanii sunt aezai pe dou linii de atac. O prim linie este format din juctorii care acioneaz pe semicercul de la 6 m. O a doua linie de atac este aezat i acioneaz la o distan cuprins aproximativ ntre 10 i 16 metri deprtare de poart.

n prima linie de atac intr cele dou extreme i pivotul, a doua linie de atac este alctuit din cei doi interi i centru. Practica arat c numrul juctorilor care formeaz cele dou linii se schimb n funcie de sistemul de atac folosit.Posturile de extrem dreapta i inter drept sunt ocupate de obicei de juctori stngaci. n atacul poziional pivotul se deplaseaz ntre aprtorul lateral i cel intermediar. Extremele i ocup locurile pe colurile terenului. Pivotul, prin jocul su poziional, caut s fixeze lng el unul sau mai muli aprtori, uurnd astfel jocul celor din linia de 9 metri.

Extremele se deplaseaz n permanen n ntmpinarea mingii demarcndu-se dinspre colul terenului spre linia de centru apoi, dup pasarea mingii, se ndreapt din nou spre colul terenului pentru o nou aciune. Interii i centrul acioneaz n ptrundere succesiv, ameninnd poarta i urmrind crearea unei situaii favorabile de aruncare la poart.

Sistemul de atac cu un pivot permite aplicarea formei de atac n circulaie. Acest sistem de atac este eficient mpotriva oricrui sistem de aprare, n afar de sistemul om la om.

Sistemul de atac cu doi pivoi

Indiferent de modul de aezare al celorlali juctori, pivoii se plaseaz ntre aprtorii laterali i intermediari, de fiecare parte a aprrii.

Pivoii ii schimb din cnd n cnd locurile ntre ei, n funcie de circulaia mingii.

n cadrul sistemului cu doi pivoi exist dou variante de formarea echipei: dou extreme specializate acioneaz pe colurile terenului, ca la atacul cu un pivot;

extremele sunt nlocuite cu juctori din linia de 9 metri, pentru a se mri n felul acesta fora de aruncare la poart de la distan.

n ambele situaii, conductorul de joc este unul dintre cei doi interi. Este necesar s reinem c, dei aezarea juctorilor n sistemul cu doi pivoi este aceeai, funcionalitatea sistemului se schimb dup componena echipei, cu juctori de semicerc sau cu juctori de 9 metri plasai pe posturile de extreme.

Atacul mpotriva sistemului de aprare n zon 6+0mpotriva acestui sistem de aprare, care acoper o mare suprafa a semicercului, se folosete cu succes sistemul de atac poziional cu doi pivoi sau atacul n circulaie n sistemul cu un pivot.

n sistemul de atac cu doi pivoi, acetia se plaseaz la nivelul penultimului aprtor din fiecare parte a aprrii adic n zona dintre aprtorul lateral i cel intermediar.

Interii acioneaz n dreptul pivoilor, iar extremele pe marginile terenului pentru a menine un front larg de atac.

Pentru atacarea aprrii 6:0 juctorii trebuie s cunoasc i s respecte cu strictee urmtoarele reguli tactice:

aprarea 6:0 poate fi depit de ctre arunctorii la poart de la distan,crora li se subordoneaz jocul ntregii echipe;

pivoii nu se angajeaz n mod forat pentru c sunt bine marcai i acioneaz pe spaii restrnse;

faza decisiv este rapid i se execut numai dup o lung perioad de pasare a mingii;

interul arunc la poart de la distan prin zona pivotului i numai atunci cnd aprtorul acestuia nu-1 poate ataca la timp;

pivotul este angajat numai n situaia n care aprtorul direct l prsete pentru a ataca arunctorul la poart de la distan;

interii se plaseaz i acioneaz pe direcia aprtorului pivotului, n felul acesta cei doi aprtori centrali devin inutili.

mpotriva aprrii 6:0 se poate folosi i sistemul de atac cu un pivot.n acest caz se ncepe cu o circulaie intens a juctorilor i a mingii, aprtorii fiind nevoii s preia i s predea atacanii de nenumrate ori, ceea ce i determin apariia situaiilor de superioritate numeric. Indiferent de sistemul de atac folosit mpotriva aprrii pe zon, dac ncercarea de finalizare a atacului nu a dus la nici un rezultat, jocul se reia prin faza de organizare a atacului.

Atacul mpotriva sistemului de aprare 5+1

Datorit prezenei aprtorului nr. 7 - n faa conductorului de joc, schimbarea mingii de pe o parte pe alta a terenului trebuie s se fac cu mare atenie, existnd pericolului interceptrii mingii de ctre adversar.

Sistemul de aprare 5+1 poate fi atacat, de asemenea, cu unul su doi pivoi, folosindu-se urmtoarele aciuni tactice:

circulaia intens a juctorilor de semicerc pentru meninerea retras a aprtorilor intermediari;

ameninarea permanent a porii, mai ales de ctre interi, prin ptrunderi succesive;

combinaii tactice de baz n atac la momentul oportun, atunci cnd s-a creat un raport supranumeric favorabil atacanilor;

aruncri la poart din sritur sau printre aprtori, executate pe fondul unei circulaii intense a juctorilor pe semicerc;

aciuni tactice colective.

Atacul mpotriva sistemului de aprare 3+2+1Apariia sistemului de aprare 3+2+1 a surprins majoritatea echipelor, acestea jucnd la ntmplare n atac, bizuindu-se mai mult pe improvizaie dect pe aciuni pregtite temeinic.

Problema de baz n atacarea acestui sistem o reprezint folosirea unor aciuni tactice ale atacanilor, prin care cei doi aprtori intermediari sunt obligai s se retrag pe semicerc.

Acest lucru se poate obine fie prin circulaia rapid a juctorilor de semicerc, n cazul n care se atac cu un singur pivot, fie prin introducerea la semicerc a celui deal doilea pivot. Dac prin aceste manevre tactice aprtorii au fost nevoii s-i schimbe sistemul de joc n aprare, atacanii trebuie s acioneze n consecin i s foloseasc cele mai indicate mijloace tactice de atac pentru noua situaie.n cazul n care aprtorii intermediari rmn avansai este rndul pivoilor s se demarce pentru a putea fi angajai. Jocul extremelor trebuie s fie larg, pentru a desface sistemul defensiv advers.

8. Faza I a apararii replierea - descriere si continut tehnico-tactic

Replierea ncepe n momentul n care juctorii echipei aflat n atac au pirdut mingea. n situaia n care mingea a fost pierdut datorit aruncrilor la poart nereuite i se constat c repunerea acesteia n joc de ctre portar dureaz un timp oarecare, replierea n aprare se face cu o vitez adecvat situaiei.n cazul n care dup pierderea mingii se constat c exist condiiile declanrii unui contraatac, juctorii se repliaz n aprare n cea mai mare vitez.Nu se recomand strbaterea terenului pe diagonal n timpul replierii sau rmnerea unuia sau a mai multor juctori n terenul advers. Replierea se face cu faa spre propria poart pn la mijlocul terenului, iar n continuare cu spatele, urmrindu-se micrile adversarului.

Replierea se bazeaz pe dou reguli importante care pot s asigure echilibru defensiv astfel:

juctorii liniei de 9 m (interii i centrul) se vor replia primii cu vrfurile de contraatac fiind cei mai apropiai de propria poart;

juctorul care a finalizat va ncerca s opreasc prin mijloace regulamentare contraatacul advers nc din prima faz i se va orienta spre intermediarul care urmeaz s declaneze faza a II-a.

Mijloace tehnico-tactice pentru realizarea replierii:

Oprirea lansrii contraatacului Retragerea spre poart n alergare de vitez Retragerea spre poart n alergare cu spatele Marcajul adversarului( la supraveghere," om la om", la intercepie) Atacarea posesorului mingii Scoaterea mingii din dribling (din spate, lateral, din fa) Intercepia mingii9. Faza a II-a a apararii zona temporaraJuctorii nu se pot replia ntotdeauna n formaie complet sau nu pot reveni pe posturile proprii din dispozitivul de aprare, din cauza crizei de timp provocat de viteza cu care adversarii au declanat contraatacul. De aceea, primii juctori repliai n aprare se aeaz n zona central a aprrii, pentru a acoperi zonele cele mai vulnerabile, iar juctorii urmtori, de o parte i de alta a dispozitivului astfel format.Pentru ca juctorii s poat aciona eficient n cadrul zonei temporare este necesar s cunoasc toate procedeele tehnice, aciunile tactice individuale i colective, specifice fazei a IV-a a aprrii.

10. Faza a III-a a apararii - organizarean faza de organizare a aprrii, juctorii aflai pe alte posturi sunt obligai s revin ct mai repede la poziiile lor de baz. Randamentul sistemului de aprare este mai mare dac juctorii sunt dispui fiecare n poziia n care se apr.Acest lucru se realizeaz n dou feluri: n timpul aciunilor de aprare; la ntreruperea jocului de ctre arbitru.Organizarea aprrii, atunci cnd adversarul acioneaz n atac poziional, se face cu mult pruden i numai ntre doi aprtori nvecinai.

Acetia schimb locurile numai atunci cnd mingea se afl pe partea opus zonei n care sunt, cu atenie la o eventual pas lung spre zona n care se face permutarea. Celelalte momente oportune sunt cele n care se fac schimbri ntre juctorii din teren i cei de pe banc, sau, cnd unul dintre aprtori a reuit s stopeze atacul prin fault.

La ntreruperea jocului de ctre arbitru, aprarea se reorganizeaz, n momentul n care nu este posibil o aruncare la poart prin surprindere.

11. Faza a IV-a a apararii apararea in sistemAprarea mpotriva sistemelor de atac, implic utilizarea cunotinelor tehnico-tactice, a calitilor fizice i psihice ale tuturor juctorilor i, valorificarea acestora n cadrul unui sistem defensiv bine organizat.

n aprare, jocul trebuie s se desfoare fr greeal cu sincronizarea perfect a tuturor aprtorilor.

Procedee tehnice cu ajutorul crora se acioneaz n aceast faz a aprrii: Poziia fundamentala pentru jocul de aprare

Deplasarea n aprare Atacarea adversarului cu corpul

Blocarea aruncrilor la poart Scoaterea mingii de la adversar - tactica individuala in faza a IV-a a aparariiJocul de aprare n sistem pretinde din partea fiecrui aprtor cunotine tactice referitoare la modalitile optime de folosire a diferitelor procedee tehnice specifice. Acestea trebuie aplicate de fiecare dat n mod contient, cu siguran i convingere.

Ieirea la adversarul cu mingeaIeirea aprtorului spre adversarul cu mingea se face cu pai adugai nainte, sau oblic nainte, fr srituri, pentru a avea o ct mai bun stabilitate i a evita depirea.

Retragerea pe semicercDup ce a atacat adversarul cu mingea, aprtorul, prin pai adugai napoi sau oblic napoi, reintr n dispozitivul de aprare.

Atacarea adversarului care amenin poartaSunt situaii n care aprarea este surprins n inferioritate numeric. n astfel de situaii se recomand ca finalizarea s fie fcut de un juctor aflat pe o poziie lateral. Astfel, se atac adversarul care deine o poziie central, pentru a-1 determina s paseze n lateral.

Micarea de translaie a aprtoruluiSistemelor de aprare pe zon i combinat le este specific micarea de translaie a aprtorului. Aceasta se efectueaz n funcie de circulaia mingii, dar i de plasamentul i deplasarea n teren a adversarului direct i a coechipierilor acestuia.

Micarea de translaie se face n apropierea semicercului de 6 metri prin pai adugai laterali, ct i atacarea adversarului cu mingea i retragerea spre semicerc.

nchiderea ptrunderiiPtrunderea spre poart a unui atacant poate fi oprit de ctre un juctor din zon care se plaseaz pe direcia de deplasare a adversarului, sau, prin colaborarea aprtorilor nvecinai culoarului de ptrundere.

Marcajul adversaruluiEste o aciune tactic individual prin care aprtorul supravegheaz micrile atacantului. Prin aceasta l mpiedic prin mijloace regulamentare s manevreze i s se deplaseze cu mingea n teren i s finalizeze.

n funcie de modul cum se efectueaz, marcajul adversarului poate fi: la supraveghere; strns; la intercepie.

Interceptarea mingiiAciunea premeditat sau ntmpltoare a aprtorului prin care acesta reuete s prind, s resping spre un coechipier, sau s culeag o minge pasat ori jucat de atacani - adic interceptarea mingii - nu trebuie s fie confundat cu aciunea tactic individual de aprare mai sus amintit.

Preluarea-predarea adversaruluin momentul n care un atacant a pasat mingea i pornete n circulaie pe semicerc, aprtorul direct l preia i l conduce spre direcia coechipierului cel mai apropiat, unde l va preda acestuia.

Acoperirea braului de aruncare - tehnica colectiva

n aceast faz, tactica colectiv este extrem de bogat n principii, reguli i mijloace tactice, cu ajutorul crora se valorific potenialul individual tehnico-tactic, fizic i psihic al aprtorilor, dnd for sistemului de aprare ntrebuinat de echip. Aciunile tactice colective pentru realizarea fazei a IV-a a aprrii sunt:

Repartizarea adversarilorPentru a nltura plasarea defectuoas n teren a aprtorilor trebuie realizat o instruire tactic corespunztoare cu privire la repartizarea adversarilor i la stabilirea exact a responsabilitilor pentru fiecare j uctor n parte.Repartizarea se face, de regul, ncepnd cu aprtorii laterali i se continu cu cei intermediari, centrali i cu zburtorul.Astfel, aprtorii laterali marcheaz extremele, intermediarii marcheaz interii, zburtorul va marca centrul, iar aprtorul central va marca pivotul. Aceast repartizare poate suferi modificri, n funcie de sistemul de atac folosit de adversar.Preluarea, predarea i schimbul de oameni n aprareAtacantul intrat n circulaie pe semicerc este preluat de juctorul din zona de aprare, condus i predat coechipierului din zona nvecinat.Schimbul de oameni n aprare se face de ctre aprtorii care marcheaz simultan doi atacani aflai n acelai timp n circulaie.AlunecareaAceast aciune tactic colectiv de aprare este fcut cu scopul evitrii blocajelor i se aplic mai ales n aprarea om la om, precum i n unele faze ale aprrii pe zon i combinate.Aezarea aprtorilor la aruncrile libere de la 9 metriAruncrile libere care se execut din apropierea semicercului de la 9 metri oblig aprtorii s constituie un zid de aprare a porii, dup care se orienteaz portarul Zidul este format din 2-3 aprtori nali care se interpun ntre arunctor i propria poart. Zidul trebuie plasat n aa fel nct s acopere colul din partea braului de aruncare al adversarului.Aezarea aprtorilor la aruncrile de la 7metriEchipa n aprare trebuie s-i ia toate msurile de prevedere pentru a recupera mingea revenit n teren dup executarea aruncrilor de la 7 metri. Patru aprtori, stau n apropierea semicercului de la 9 metri, pentru a putea recupera mingile respinse de portar sau din bar. Doi juctori se plaseaz spre centrul terenului pentru a se transforma, eventual, n vrfuri de contraatac.12. Apararea pe zona in jocul de handbal La aprarea pe zon fiecare aprtor rspunde de o anumit poriune de teren, n care i marcheaz adversarul, mpiedicndu-1 s ptrund sau s arunce la poart.Cnd adversarul a trecut ntr-o alta zon de acionare l preia alt aprtor care rspunde n continuare de el. Predarea i preluarea adversarului se face prin faa aprtorilor.

Caracteristice pentru aprarea n zon sunt: micarea de translaie; ieirea la adversarul cu mingea.Micarea de translaie, determinat de locul i direcia de atac a adversarilor, se execut n faa semicercului de ctre toi aprtorii, cu scopul aglomerrii poriunii de teren unde acioneaz adversarii.

Este nsoit i de ieirea succesiv a aprtorilor n fa cu scopul de a-1 ataca pe adversarul cu mingea cnd se gsete ntr-o poziie periculoas pentru poart. Locul rmas liber n urma acestor ieiri este acoperit prin micarea de translaie a celor doi aprtori nvecinai.

n cadrul aprrii pe zon ntlnim urmtoarele sisteme de joc:Sistemul de aprare n zon (6+0)n cazul acestui sistem de aprare, juctorii se plaseaz pe semicercul de la 6 m sau puin mai n fa, ntr-o singur linie, la intervale de 2-3 m deprtare unul de altul. Prin aceast aezare se urmrete acoperirea unei poriuni ct mai mari din lungimea semicercului. Aprtorii 2 i 7 se numesc aprtori laterali, cei cu numerele 3 i 6 se numesc aprtori intermediari, iar 4 i 5 se numesc aprtori centrali.Fiecare aprtor rspunde pentru un anumit spaiu, care nu este constant. El se mut de partea mingii pentru a crea un centru de greutate n locurile periculoase.

Juctorii n ptrundere vor fi preluai n propriul spaiu de aprare, condui i predai aprtorilor alturai, dar sunt i anumite situaii n care conducerea este necesar i n spaiile mai ndeprtate.

mpotriva atacanilor aflai n posesia mingii care intr n spaiul propriu de aprare, se va iei n funcie de periculozitatea aruncrii, iar aprtorul alturat va asigura spaiul liber de pe semicerc.

Sistemul de aprare n zon (5+1)n cadrul acestui sistem de aprare, cinci juctori sunt plasai pe semicercul de 6 m i anume: 2 aprtori laterali, 2 intermediari, unul central, iar n faa acestei linii de aprtori, pe semicercul de 9 m se afl zburtorul.Aprtorii de pe semicerc respect aceleai reguli i principii ca la sistemul 6+0, cu excepia aprtorului central, care avndu-l n fa pe zburtor, nu iese dect arareori. Zburtorul prin plasamentul su, mpiedic adversarii s arunce la poart din zona central, s ptrund la semicerc sau s angajeze pivotul.Sistemul de aprare n zon (4+2)n cadrul sistemului de aprare pe zon 4+2, patru juctori sunt plasai pe semicercul de 6 m, iar ceilali doi sunt avansai pe semicercul de 9 m, n apropierea cruia acioneaz. La sistemul de aprare 4 + 2, deosebim doi aprtori laterali, doi centrali i doi zburtori.

Sarcina zburtorilor este de a mpiedica atacanii s arunce la poart de la distan sau s ptrund prin zona central a terenului. Pentru nchiderea ptrunderilor, cei doi zburtori se dubleaz reciproc. n micarea lor de translaie, ei nu trebuie s depeasc zona interilor adveri.

Sistemul de aprare n zon (3+2+1)n cadrul acestui sistem de aprare juctorii sunt plasai n trei planuri: la semicercul de 6 m se afl trei aprtori, doi laterali (2 i6) i unul central (4), la jumtatea distanei dintre cele dou semicercuri, n intervalul dintre aprtorii laterali i aprtorul central, sunt cei doi aprtori intermediari (3 i 5), iar n faa aprtorului central, pe semicercul de la 9 m, aprtorul central avansat (7).Aprtorii laterali sunt de obicei juctorii care ocup posturile de interi n atac, aprtorul central este ales din rndul pivoilor, aprtorii intermediari sunt de obicei extremele, iar aprtorul central avansat trebuie s fie ales dintre juctorii cu o bun pregtire fizic, vitez de deplasare, mobilitate, voin, etc.

Cei doi aprtori intermediari au de fcut micri rapide, n vederea marcrii interilor i colaborrii cu coechipierii nvecinai. n unele situaii ei se retrag pe semicerc i preiau marcajul pivotului dac acesta se gsete n zona lor.Aprtorul central avansat are rolul de a acoperi zona central pentru ca adversarii s nu arunce la poart de la distan, s nchid ptrunderile interilor sau centrului i s acorde ajutor aprtorilor intermediari.

13. Apararea om la omAprarea om la om este cel mai frecvent folosit n cazul superioritii numerice a aprrii din necesitatea de dezorganiza tactica de atac obinuit pentru adversar.Se mai folosete mpotriva unei echipe care au o linie de atac puternic, forndu-le s joace la o distan ct mai mare de poart.

n aplicarea sistemelor de aprare om la om, fiecare aprtor rspunde de un anumit atacant, folosind toate mijloacele permise de regulament. Repartizarea adversarilor pentru a fi marcai se poate face nominal sau pe posturi.Regula de baz a aprrii om la om este aceea ca atenia aprtorului s fie ndreptat spre adversarul repartizat. Pentru aplicarea cu succes a aprrii om la om este necesar o bun cunoatere a marcajului strns, a alunecrilor i a schimbului de oameni n aprare.

Aprarea om la om poate fi folosit n urmtoarele sisteme: pe tot terenul; n propria jumtate de teren; cu aglomerare.

Sistem ui de aprare om la om pe tot terenulAprtorii sunt obligai s gseasc repede adversarii, s-i marcheze strns, urmrindu-i pe tot terenul, indiferent de partea de teren, locul sau zon n care acetia acioneaz.

Prin aplicarea marcajului strns pe tot terenul sau a "presingului", adversarii sunt stnjenii n activitatea lor i n mod deosebit n pasarea mingii i n aruncarea la poart. Aprtorii nu au voie s cedeze lupta nici o clip, trebuie s fie toi n acelai timp n apropierea adversarilor i s-i marcheze strns.

Dac un singur aprtor este neatent, tot sistemul devine vulnerabil. n schimb, dac atacanii se gsesc tot timpul sub un marcaj sever i, ca urmare, nu pot pasa mingea n voie, aprarea este n avantaj.

Sistemul de aprare om la om in propria jumtate de terenAcest sistem de aprare om la om nu difer prea mult de cel descris anterior, mprirea oamenilor se face prin aceleai metode. Marcajul adversarilor este foarte strns atunci cnd acetia sunt mai aproape de poart i ceva mai lejer cnd se retrag spre centrul terenului. Sistemul de aprare om la om n propria jumtate de, teren este mai puin obositor pentru aprtori dar i mai puin eficient n ceea ce privete deposedarea adversarilor de minge.

Sistemul de aprare om la om cu aglomerareAprtorii nu se deplaseaz prea mult fa de semicercul de la 9 metri pentru a nu se izola unii de alii. Dup mprirea adversarilor, unii aprtori marcheaz ceva mai sever pe conductorul de joc i pe unul sau doi dintre cei mai buni adversari. Ceilali adversari sunt marcai mai mult la supraveghere, dar i strns, cnd se apropie de semicercul de la 9 metri. Prin acest mod de acionare, echipa n aprare obine avantajul scoaterii din joc a celor mai buni atacani i diminuarea forei de joc n atac a echipei adverse. Plasamentul ceva mai retras al aprtorilor face posibil nchiderea ptrunderilor, nlesnete acordarea ajutorului reciproc i permite uneori intervenia de ultim moment a unui aprtor n calea unui atacant scpat de sub marcajul aprtorului direct.

14. Apararea in situatii specialeExist unele momente n joc cnd aprarea se gsete n superioritate numeric fa de adversar i altele cnd situaia se prezint invers. n ambele cazuri, trebuie s se acioneze cu atenie pentru a nu se primi goluri.

Aprarea n superioritate numericAtunci cnd echipa advers are un om n minus, datorit unei eliminri dictate de arbitru, echipa n aprare trebuie s acioneze foarte precis, cci n astfel de momente ale jocului se decide, uneori, rezultatul final.

Aprarea poate aciona n mai multe feluri: cinci aprtori i preiau pe cei cinci atacani adveri si i marcheaz om la om pe tot terenul, iar al aselea aprtor se plaseaz pe semicercul de la 6 metri, unde acioneaz ca juctor de siguran, intervenind n calea unui eventual adversar scpat de sub marcajul aprtorului direct;

dac echipa n aprare conduce cu un numr mare de goluri, ca poate juca normal, folosind sistemul de aprare pe zon specific;

se poate folosi i sistemul de aprare combinat 5+1, n care zburtorul marcheaz pe cel mai periculos atacant.

Aprarea n inferioritate numericDac arbitrul a eliminat din teren un juctor al echipei n aprare, se recurge la folosirea unei aprri pe zon cu cinci juctori ntr-o linie, retrai pe semicercul de la 6 metri.

Aprtorii acioneaz pe baza regulilor descrise la sistemul de aprare pe zona 6: 0 dar mult mai mobil, pentru a suplini lipsa coechipierului lor din formaie. Aprtorii aflai n inferioritate numeric trebuie s se abin s atace adversarii la o distan prea mare de semicerc si nu au voie s ias la intercepie.REGULAMENT1. Terenul de jocTerenul de joc are forma unui dreptunghi, cu lungimea de 40 metri i limea de 20 metri cuprinznd dou spaii de poart i un cmp de joc. Laturile lungi se numesc linii de margine, iar laturile scurte, linii de poart ntre stlpii porii sau linie de poart exterioar, de o parte i de alta a porii.

Este necesar s se asigure o zon de siguran n jurul terenului de joc, de minimum 1 metru n lungul liniilor de margine i de 2 metri n spatele liniilor de poart.

n faa fiecrei pori se afl spaiul de poart. Spaiul de poart va fi delimitat, dup cum urmeaz, de linia de poart (linia de la 6 metri). n faa porii, la o distan de 6 metri, paralel cu linia de poart, se traseaz o linie dreapt, lung de 3 metri. Aceasta este continuat la ambele capete cu cte un arc de cerc cu raza de 6 metri (msurat de la marginea interioar posterioar a barei).

Linia de aruncare liber (linia de 9 metri) este o linie ntrerupt, la care att segmentele acesteia ct i spaiul dintre ele msoar 15 cm. Aceast linie este trasat la 3 metri distan de linia spaiului de poart.

Linia de la 7 metri este o linie lung de 1metru i este trasat paralel cu linia de poart la o distan de 7 metri msurat de la marginea posterioar a liniei de poart la marginea anterioar a liniei de 7 metri.

Linia de restricie (limitare) a portarului (linia de 4 metri) este o linie lung de 15 cm. Este paralel cu linia de poart i se traseaz la o distan de 4 metri msurat de la marginea posterioar a liniei de poart la marginea anterioar a liniei de 4 metri.

Linia de mijloc (centru) unete punctele de mijloc ale celor dou linii de margine.

Liniile spaiului de schimb sunt trasate de o parte i de alta a liniei de mijloc la o distan de 4,5 metri, paralel, n stnga i n dreapta acesteia i au o lungime de 15 cm n interiorul terenului, de la una din liniile de margine. Pentru orientarea echipelor, aceste dou linii vor fi prelungite tot cu 15 cm i n afara terenului.Toate liniile terenului aparin spaiilor pe care le delimiteaz. Liniile trebuie s aib 5 cm lime i trebuie s fie trasate n aa fel nct s poat fi uor identificate.

Linia de poart, ntre barele porii, trebuie trasat la limea barelor: 8 cm.

2. Timpul de joc

Timpul normal de joc pentru toate echipele cu juctori peste 16 ani este de 2 x 30 de minute, cu o pauz de 10 minute.

Timpul normal de joc pentru echipele de tineret este: pentru grupa de vrst 12-16 ani: 2 x 25 de minute, iar pentru grupa de vrst 8-12 ani: 2 x 20 minute, n ambele cazuri cu o pauz de 10 minute.

Pentru echipele de minihandbal, timpul de joc este de 2 x 15 minute sau 2 x 10 minute, cu o pauz de 10 minute.

Timpul de joc ncepe n momentul n care arbitrul de centru fluier executarea aruncrii de ncepere a jocului i se termin cu semnalul acustic declanat automat de tabela de marcaj, sau de semnalul sonor dat de ctre cronometror prin fluier.

Neregularitile i comportrile nesportive care se comit naintea sau n timpul semnalului de ncheiere a timpului de joc (repriz sau terminarea jocului) trebuie sancionate chiar i dup semnalul acustic. Arbitrul ncheie jocul abia dup executarea aruncrii libere sau a aruncrii de la 7 metri.

Dac semnalul de ncheiere a timpului de joc (repriz sau terminarea jocului) este dat n acelai moment n care se execut o aruncare liber sau de la 7 metri, aceast aruncare trebuie repetat chiar dac mingea se afla n faza de zbor. Rezultatul acestei aruncri trebuie ateptat, dup care arbitrii ncheie jocul.

Dac arbitrii constat c jocul a fost ncheiat mai devreme de ctre cronometror, prin semnalul sonor, sunt obligai s rein juctorii pe terenul de joc i s continue jocul pn la expirarea timpului de joc rmas.

Echipa care a fost dezavantajat ca urmare a interveniei eronate a cronometrorului, rmne n posesia mingii.

Dac un joc s-a terminat la egalitate i trebuie continuat pn la stabilirea unui ctigtor, dup o pauz de 5 minute urmeaz prelungiri. Prelungirile dureaz 2 x 5 minute, cu o pauz de 1 minut ntre reprize.

Dac jocul este nedecis i n urma acestei prelungiri, dup o pauz de 5 minute, urmeaz o a doua prelungire tot de 2 x 5 minute cu o pauz de 1 minut ntre reprize.

Dac nici acum nu se poate decide nvingtorul, acesta va fi stabilit potrivit regulamentului competiiei respective.

3. Mingea

Mingea este confecionat din piele sau material sintetic. Ea trebuie s fie sferic. Suprafaa ei nu trebuie s fie lucioas sau alunecoas.

Dimensiunile (circumferina i greutatea) mingilor folosite la diferite categorii de echipe sunt urmtoarele:

58 60 cm i o greutate de 425 475 g (Mrimea IHF 3) pentru echipele masculine de seniori i tineret masculin (peste 16 ani);

54 56 cm i o greutate de 375 400 g (Mrimea IHF 2) pentru echipele feminine de senioare, tineret feminin (peste 14 ani) i tineret masculin (12-16 ani);

50 52 cm i o greutate de 290 330 g (Mrimea IHF 1) pentru tineret feminin (8-14 ani) i tineret masculin (8-12 ani);

48 cm i greutatea de cel puin 290 g,

La fiecare joc trebuie prezentate, cel puin dou mingi regulamentare. Mingile de rezerv trebuie s se afle, pe timpul desfurrii jocului i disponibile la masa cronometrorului.

Mingea nu se poate schimba n timpul jocului dect n caz de for major. Arbitrii decid cnd o minge de rezerv va fi introdus n joc. n asemenea cazuri ei trebuie s introduc mingea imediat n joc, pentru ca ntreruperea s fie ct mai scurt i pentru a se evita un time-out.4. Echipa si echipamentulO echip se compune din 14 16 juctori care vor fi nscrii n raportul de joc .

Pe terenul de joc se pot afla n acelai timp maximum 7 juctori. Ceilali juctori sunt juctori de schimb.

Echipa trebuie s nominalizeze, pe toat perioada jocului, pe unul din juctorii de pe terenul de joc drept portar. Juctorul care a fost desemnat ca portar poate, oricnd, s devin juctor de cmp. La fel, un juctor de cmp poate, oricnd, s devin portar.

La nceputul jocului pe teren trebuie s se afle cel puin 5 juctori.

Numrul juctorilor poate fi completat pn la 14 16 juctori, pe toat durata jocului inclusiv a prelungirilor.

Dac numrul juctorilor unei echipe, de pe terenul de joc, scade sub 5, jocul poate continua. Rmne la latitudinea arbitrilor dac i cnd este necesar s se ntrerup jocul.

O echip poate nscrie, pe toat durata jocului, maximum 4 oficiali ai echipei. Aceti oficiali nu pot fi schimbai, n timpul jocului. Unul dintre ei va fi desemnat responsabil de echip. Numai acest oficial este ndreptit s se adreseze cronometrorului/secretarului i, eventual, arbitrilor.

Un juctor, ca i un oficial, are drept de participare la joc, dac este prezent la fluierul de ncepere al jocului i dac este nscris n raportul de joc. Juctorii i oficialii sosii dup nceperea jocului trebuie s obin dreptul de participare la joc din partea cronometrorului/secretarului i s fie nscrii n raportul de joc.

Un juctor cu drept de participare la joc, n principiu, intr oricnd pe terenul de joc peste propria linie de schimb, dar numai dup ce juctorul nlocuit a prsit terenul de joc.

Dac un juctor fr drept de participare la joc intr pe terenul de joc, acesta trebuie descalificat. Jocul va fi reluat cu o aruncare liber n favoarea echipei adverse.Echipamentul

Toi juctorii de cmp ai unei echipe trebuie s poarte echipament uniform. Combinaiile de culori i design al echipamentului celor dou echipe trebuie s se deosebeasc evident unul de cellalt. Un juctor folosit ca portar trebuie s poarte echipament care s se deosebeasc att de echipamentul coechipierilor, ct i de al adversarilor i de al portarului advers.

Echipamentul juctorilor trebuie s fie prevzut cu numere care, pe spate trebuie s aib nlimea de 20 cm, iar pe piept nlimea de 10 cm. Aceste numere trebuie s fie de la 1 la 99.

Culoarea numerelor trebuie s se deosebeasc n mod evident de culoarea design-ului echipamentului.

Juctorii trebuie s poarte nclminte tip sport.

Este interzis purtarea unor obiecte care ar putea periclita integritatea corporal a juctorilor. Aceast precizare cuprinde, de exemplu aprtori de cap, masc facial, brri, ceas, inele, lnioare de gt sau de mn, cercei, ochelari fr band de fixare sau cu montur fix, precum i alte obiecte care ar putea periclita integritatea corporal a adversarilor.

Dac un juctor sngereaz, sau dac un juctor are snge pe corp sau pe echipament, trebuie s prseasc terenul imediat i de bunvoie (printr-o schimbare regulamentar) pentru a i se opri sngerarea, a-i bandaja rana sau pentru a-i cura corpul i echipamentul. Abia dup aceea poate s reintre n cmpul de joc.

n cazul unei accidentri, arbitrii pot s dea acceptul la dou persoane ale unei echipe, care au drept de participare la joc, s ptrund n spaiul de joc, n timpul unui time-out, pentru a da ngrijiri cu scop specific juctorului accidentat din propria echip.

5. Aruncarea de incepere si aruncarea de la margineDe aruncarea de ncepere a jocului beneficiaz echipa care, n urma tragerii la sori, a ales mingea. Cealalt echip are dreptul s aleag jumtatea terenului de joc. Dac, dimpotriv, echipa care a ctigat tragerea la sori a ales jumtatea terenului de joc, cealalt echip execut aruncarea de ncepere.

La nceputul reprizei a doua echipele schimb jumtile terenului de joc. Aruncarea de ncepere va fi executat de echipa care la nceperea jocului nu a beneficiat de ea. naintea fiecrei perioade de prelungiri se procedeaz din nou la tragerea la sori pentru minge sau poart.

Dup nscrierea unui gol, jocul va fi reluat cu o aruncare de ncepere executat de ctre echipa creia i s-a marcat golul.

Aruncarea de ncepere trebuie executat n decurs de trei secunde dup fluierul de executare al aruncrii, de la mijlocul suprafeei de joc (cu o toleran lateral de 1,5 metri n fiecare parte), n orice direcie.

Executantul aruncrii trebuie s ating cu un picior linia de mijloc pn ce mingea i prsete mna.

Coechipierii executantului aruncrii nu au voie s depeasc linia de mijloc naintea fluierului de executare a aruncrii de ncepere.

Dac un coechipier depete linia de mijloc dup ce s-a dat semnalul de executare a aruncrii, dar pn ca mingea s prseasc mna executantului, se va acorda o aruncare liber n favoarea echipei adverse.

n timpul aruncrii de ncepere al fiecrei reprize (i al eventualelor prelungiri) toi juctorii trebuie s se gseasc n propria jumtate de teren.

La aruncarea de ncepere, care se execut dup marcarea unui gol, adversarii executantului aruncrii se pot afla n ambele jumti ale terenului de joc.

n ambele cazuri adversarii nu se pot apropia la mai puin de 3 metri de executantul aruncrii de ncepere.

Se acord aruncare de la margine atunci cnd mingea depete n totalitate linia de margine, sau cnd un juctor de cmp al echipei n aprare atinge ultimul mingea nainte ca aceasta s depeasc linia de poart exterioar a echipei sale.

Aruncarea de la margine se execut fr fluierul arbitrului de ctre echipa ai crei juctori nu au atins ultimii mingea nainte ca aceasta s fi depit linia de margine sau de poart exterioar.

Aruncarea de la margine se va executa din locul unde mingea a trecut peste linia de margine, sau dac mingea a trecut peste linia de poart exterioar, de la intersecia liniei de margine cu linia de poart exterioar de pe acea parte a porii prin care mingea a trecut peste linia de poart exterioar.

Executantul aruncrii trebuie s stea cu un picior pe linia de margine pn cnd mingea i prsete mna. Punerea mingii pe sol i reluarea ei, sau driblingul i reprinderea ei, de ctre acelai juctor nu este permis.

Juctorii echipei adverse nu au dreptul s se apropie la mai puin de 3 metri de executantul aruncrii de la margine.

Ei au, n schimb, dreptul ca ntotdeauna s ocupe loc la linia propriului spaiu de poart, chiar dac distana dintre ei i executantul aruncrii este mai mic de 3 metri.

6. Poarta de handbalPoarta este aezat la mijlocul liniei de poart. Ea trebuie s fie ancorat ferm de podea sau de peretele din spatele ei. Poarta trebuie s msoare, n interiorul barelor, 2 metri nlime i 3 metri lungime (cu excepia porii de minihandbal care are nlimea de 1,60 metri i lungimea de 3 metri).

Barele verticale sunt legate ntre ele printr-o bar transversal. Latura ei posterioar trebuie s se alinieze cu marginea posterioar a liniei de poart.

Barele porii au form ptrat cu latura de 8 cm i trebuie fcute din acelai material (de exemplu: lemn, metal uor, material sintetic). Ele vor fi vopsite n dou culori, alternativ, care s se deosebeasc n mod evident de culorile spaiului nconjurtor.

Barele trebuiesc vopsite la coluri n aceeai culoare. Benzile de culoare vor avea la coluri 28 cm lungime n ambele direcii.

Toate celelalte benzi de culoare vor avea 20 cm lungime .

Poarta va fi prevzut cu o plas, care trebuie astfel prins, nct o minge intrat n poart s nu poat sri imediat afar.

7. Aruncarea de la 7 mSe acord aruncare de la 7 metri pentru:

1. mpiedicarea neregulamentar a unei anse clare de gol pe tot terenul de joc, de ctre un juctor sau oficial al echipei adverse.

2. Se aude un fluier neautorizat n momentul unei anse clare de gol.

3. O ans clar de gol a fost ntrerupt de ctre cineva ceva care nu particip la joc.

Cnd se acord aruncare de la 7 metri, arbitrii trebuie s indice time-out.

EXECUTAREA ARUNCRII DE LA 7 M

Aruncarea de la 7 metri trebuie executat n decurs de 3 secunde de la fluierul arbitrului de cmp, n direcia porii.

n cursul executrii aruncrii de la 7 metri executantul nu are dreptul nici s ating i nici s depeasc linia de la 7 metri nainte ca mingea s i fi prsit mna.

Dup executarea aruncrii de la 7 metri mingea poate fi jucat, din nou, numai dac a atins un juctor advers, sau barele porii.

La executarea unei aruncri de la 7 metri coechipierii executantului trebuie s se afle n afara liniei de aruncare liber, pn ce mingea prsete mna executantului. n caz contrar, se va dicta aruncare liber mpotriva echipei care execut aruncarea de la 7 metri.

La executarea unei aruncri de la 7 metri juctorii echipei adverse trebuie s se afle n afara liniei de aruncare liber i la o distan de minimum 3 metri deprtare fa de linia de la 7 metri, pn ce mingea prsete mna executantului. n caz contrar, se va repeta aruncarea de la 7 metri, dac mingea nu ajunge n poart (nu se marc gol).

Dac portarul depete linia de delimitare a apropierii de executantul aruncrii de la 7 metri, adic linia de 4 metri, nainte ca mingea s prseasc mna executantului, trebuie s se repete aruncarea de la 7 metri, n cazul n care nu s-a marcat gol.

Dac executantul aruncrii se afl cu mingea n mn, n poziie corect de aruncare i pregtit s execute aruncarea de la 7 metri, nu mai este permis efectuarea schimbului de portari. Orice ncercare de schimbare a portarilor, n aceast situaie, va fi sancionat ca i comportare nesportiv.

DIN L.P. (cele 8)

1. Pozitia fundamental in jocul de handbal (tehnica executarii si linia metodica)

TEHNICA DE EXECUIE

n jocul de handbal poziia fundamental este cea care favorizeaz toate celelalte execuii tehnico-tactice determinate de situaiile de atac sau aprare, reprezentnd poziia iniial de execuie a majoritii procedeelor tehnice.

Poziia fundamental pentru jocul de atac difer n funcie de postul de joc fiind specific interilor, pivoilor i extremelor cnd se pregtesc s primeasc mingea printr-o pas de angajare.

Juctorul care ateapt s primeasc mingea este orientat cu faa spre coechipierul de la care o va primi, cu braele ndoite din coate i ndreptate n direcia mingii. Genunchii sunt ndoii, iar piciorul opus braului de aruncare este plasat, de preferin, naintea celuilalt.

Trunchiul este puin ndoit, iar spatele uor rotunjit. La poziiile ceva mai nalte, distana este de 30-40 cm, n timp ce la poziiile ceva mai joase, ca n cazul pivotului, deprtarea picioarelor este mai mare, ajungnd pn la 50-60 cm.

Poziia fundamental de atac uureaz efectuarea tuturor micrilor de deplasare n teren n atacul poziional, de prindere a mingii, de efectuare a fentei dup prinderea mingii sau de aruncare la poart.Poziia fundamental de atac se poate clasifica n funcie de:

juctorul care acioneaz la 9 m ;

juctorul care acioneaz la semicerc: a) juctor pivot ; b) juctor extrem

Poziia fundamental pentru jocul de atac se nva concomitent cu prinderea i pasarea mingii.

Profesorul va explica i demonstra poziia corect a corpului i a segmentelor, pe care juctorul o va lua n ateptarea prinderii mingii. De asemenea, profesorul va explica i demonstra poziia corpului i segmentelor care acioneaz n momentul pasrii mingii.

Pozitia fundamentala pentru jocul de aparareSarcina principal a aprtorului este aceea de a mpiedica prin toate mijloacele permise de regulament nscrierea de goluri n poarta proprie. Pentru a realiza acest lucru, preocuparea juctorului o constituie marcarea adversarului, blocarea aruncrilor la poart, nchiderea ptrunderilor spre poart i colaborarea cu portarul.

Realizarea acestor aciuni este posibil numai dac aprtorul i nsuete corect poziia fundam. de aprare i celelalte procedee care deriv din aceasta i o aplic consecvent n joc.

Aprtorul se gsete cu privirea ndreptat spre adversarul cu mingea sau spre adversarul direct. Picioarele sunt deprtate la limea umerilor, de cele mai multe ori gsindu-se pe aceiai linie.

Greutatea corpului este egal repartizat pe ambele picioare.

Este bine ca proiecia centrului de greutate pe sol s cad n mijlocul poligonului de susinere. Vrfurile picioarelor sunt orientate nainte, deci tlpile sunt paralele. Genunchii sunt uor ndoii, trunchiul este arcuit i uor aplecat n fa, braele sunt ndoite din articulaia cotului, puin deprtate de trunchi. Palmele privesc nainte, degetele sunt rsfirate. Privirea este orientat spre nainte.

n funcie de caracteristicile de execuie ale procedeelor tehnice din atac, poziia fundamental n aprare poate fi:

nalt, de ateptare ;

medie, de deplasare;

joas, cnd se acioneaz n apropierea adversarului .

Poziia fundamental se nva uor, nc din primele lecii, prin explicaie, demonstraie i execuie prin imitarea profesorului aflat n faa juctorilor adunai n linie.

Mai dificil de realizat sunt: pregtirea fizic specific pentru a rezista timp ndelungat n aceast poziie fundamental, motiv pentru care este necesar dezvoltarea forei statice, precum i deplasarea n poziie fundamental pe distane scurte, dar cu vitez mare.GREELI DE EXECUIE

Apropierea sau deprtarea exagerat a picioarelor;

Genunchii ntini;

Repartizarea inegal a greutii pe picioare;

Privirea orientat n pmnt;

Trunchiul prea extins sau prea aplecat n fa;

Braele lsate pe lng corp;

Musculatura antagonic crispat determinnd o atitudine rigid.

INDICAII METODICE Poziia fundamental pentru jocul de aprare este avantajoas pentru juctorii care ndeplinesc aceast sarcin, deoarece toate micrile tehnice cerute de lupta cu atacanii adveri sunt uurate i mai eficiente dac pornesc din aceast poziie.

Deplasrile aprtorilor n toate direciile nainte, napoi, lateral, oblic nainte i oblic napoi, ca i interceptarea mingii sau blocarea aruncrilor la poart cu braele, toate se fac mai uor, n timp mult mai scurt i cu un randament mult mai mare dac aprtorii adopt poziia fundamental.

n nvare, accentul principal va fi pus pe realizarea unei baze de susinere corespunztoare prin obinuirea repartizrii egale a greutii corpului pe ambele picioare, care s asigure juctorilor un permanent echilibru i stabilitate mrit.

Consolidarea se realizeaz odat cu celelalte execuii tehnice, unde apare ca poziie de baz (n special la deplasrile n teren cu sau fr minge).

2. Tinerea mingii

TEHNICA DE EXECUIE A INERII MINGII

inerea mingii este un element tehnic cu ajutorul cruia un juctor de handbal i asigur posesia mingii pe timpul celor trei secunde regulamentare, sau pe durata de timp dintre o prindere i o aruncare. Acest element tehnic poate fi executat prin folosirea unor procedee tehnice executate cu dou mini sau cu o mn (fig. 33).

INEREA MINGII CU DOU MINI

Atunci cnd juctorul ine mingea cu dou mini aflndu-se pe loc, poziia corpului este ca cea descris la poziia fundamental. Braele sunt uor deprtate de corp cu antebraele flexate pe brae, astfel nct minile s in mingea n dreptul abdomenului.

Degetele sunt rsfirate pentru a ocupa o suprafa ct mai mare a mingii. Palmele privesc puin nainte i n afar i apas pe minge doar att ct este necesar pentru susinerea ei. Degetele mari sunt apropiate i orientate spre abdomenul juctorului.

INEREA MINGII CU O MN

Mingea poate fi inut cu o mn cu ajutorul mai multor procedee tehnice. Dou dintre acestea sunt cel mai des folosite i anume:

inerea mingii prin apucare (fig. 34);

inerea echilibrat a mingii( fig. 35).GREELI DE EXECUIE

Degetele nu sunt rsfirate pe minge;

Coatele sunt ndoite exagerat;

Mingea este inut n dreptul feei;

Strngerea puternic a mingii ntre palme;

Minile orientate n jos din articulaia pumnului in mingea numai din partea superioar.

INDICAII METODICE

Degetele inelare se gsesc pe axul orizontal al mingii;

Suprafaa de contact cu mingea se face pe toat lungimea degetelor (podul palmei nu ia contact cu mingea );

inerea mingii cu o mn se face dup nsuirea inerii mingii cu dou mini;

inerea echilibrat nu se poate exersa dect odat cu procedeele tehnice de pasare, dribling i aruncare (deoarece pentru realizarea unei aruncri sau bti a mingii n sol este necesar ca n faza premergtoare execuiei propriu-zise, mingea s fie inut pentru un moment echilibrat n palm).3. Prinderea si pasarea mingii de pe locTEHNICA DE EXECUIE A PRINDERII I PASRII MINGII DE PE LOC

PRINDEREA MINGII CU DOU MINI

Juctorul adopt poziia fundamental specific jocului de atac i i ndreapt privirea i braele n direcia din care va primi mingea. ntreaga inut a corpului, a braelor i a degetelor trebuie s fie relaxat n faza de ateptare a mingii.

Pe msur ce mingea se apropie de juctor, acesta va ntinde braele n ntmpinarea ei. Palmele sunt orientate cu faa n jos i foarte puin nainte. Degetele sunt rsfirate. Degetele mari sunt apropiate, formnd mpreun cu palmele i celelalte degete o cup n care va intra mingea.

ocul produs n momentul prinderii este amortizat printr-o micare de ndoire progresiv a membrelor superioare din articulaiile pumnului i cotului.

PRINDEREA MINGII CU O MN

Prinderea mingii cu o mn nu ofer siguran. Totui se observ, la unii juctori ncercri de prindere a mingii cu o mn, dei exist condiii favorabile prinderii cu dou mini.

Se recomand ca prinderea mingii s se fac cu dou mini, folosindu-se procedeul de prindere a mingii cu o singur mn numai atunci cnd juctorul nu poate aciona n momentul respectiv cu dou mini.

PASA DE PE LOC CU O MN DE DEASUPRA UMRULUI

Pasa este compus dintr-o aruncare i o prindere. Aceast transmitere a mingii de la un juctor la altul se numete pasarea mingii.Pentru a executa pasa de pe loc, juctorul va adopta n prealabil poziia fundamental specific jocului de atac. Piciorul opus braului de pasare este orientat spre nainte iar privirea n direcia spre care va fi pasat mingea. Pregtindu-se de pas, juctorul duce mingea napoi, pe deasupra umrului, innd-o apucat sau echilibrat, cu braul ndoit din cot ntr-un unghi mai mare de de 90.

n prima faz a aruncrii, n care mingea este dus deasupra umrului, greutatea corpului este lsat ceva mai mult pe piciorul din spate. n momentul pasrii piciorul din spate se ntinde.

Braul opus celui de pasare se gsete nainte, ndoit din articulaia cotului iar umrul este orientat pe direcia de pasare.

GREELI DE EXECUIE

Aezarea defectuoas a umrului de aruncare face imposibil dezechilibrarea trunchiului i astfel micarea de azvrlire devine greoaie;

Umrul braului de aruncare nu este dus napoi;

n ducerea mingii spre napoi braul este prea deprtat de corp;

Mna cu mingea se afl n momentul aruncrii n faa cotului, motiv pentru care mingea este mpins;

Suprafaa palmei la eliberarea mingii se afl sub minge;

Suprafaa palmei n momentul eliberrii trage spre interior, lucru ce determin o direcionare defectuoas a mingii;

Cotul braului care paseaz nefiind deasupra umrului influeneaz asupra direciei traiectoriei i forei de pasare;

n momentul pasei capul se rsucete iar privirea nu urmrete mingea;

Orientarea greit a palmelor n fa;

Pasarea mingii avnd piciorul braului de pasare n fa;

INDICAII METODICE

Prinderea mingii va fi nsoit de ieirea la minge;

ntmpinarea mingii se face cu braele orientate n direcia din care va veni mingea, uor ndoite din articulaia coatelor, palmele mpreun cu degetele formnd o cup;

Se va insista asupra amortizrii ocului de prindere a mingii;

Prinderea mingii s se efectueze n permanen cu dou mini;

Pasarea mingii s se realizeze rapid fr micri inutile;

nvarea prinderii i pasrii mingii va respecta urmtoarea succesiune: de pe loc; de pe loc din joc de glezne; de pe loc urmat de deplasare; din alergare.

4. Prinderea si pasarea mingii din alergare

TEHNICA DE EXECUIE

Juctorii i paseaz mingea alergnd n acelai plan sau fiind unii mai nainte, alii mai napoi. Prin urmare direciile de pasare pot fi laterale, oblice nainte sau oblice napoi. n toate situaiile trebuie s existe tendina ca prinderea mingii s se execute numai prin rsucirea trunchiului i a braelor n direcia din care vine mingea iar pasarea, prin rsucirea trunchiului i a braului arunctor n direcia n care este transmis mingea.

Att n cazul prinderii, ct i n cel al pasrii, trenul inferior continu micrile de alergare nainte.

GREELI DE EXECUIE

Nu se respect regula: pai;

Alergarea este efectuat cu pas adugat;

Picioarele nu continu alergarea spre poarta advers;

Nu se ine cont de viteza de deplasare a partenerului cruia i este adresat pasa, aceasta neexecutndu-se pe poziia viitoare n care juctorul respectiv va ajunge odat cu mingea;

Greeli legate de execuia propriu-zis a prinderii i pasrii mingii.

INDICAII METODICE

n momentul prinderii i pasrii mingii trunchiul trebuie s se rsuceasc;

Trenul inferior trebuie s continue alergarea spre poarta advers;

Pasarea mingii din deplasare trebuie s se execute pe poziie viitoare.

5. Driblingul

TEHNICA DE EXECUIE

n scopul deplasrii cu mingea pe terenul de joc sau spre poart, juctorul folosete driblingul. Acesta poate fi: dribling simplu sau dribling multiplu.

DRIBLINGUL SIMPLU

Driblingul simplu const dintr-o singur btaie a mingii n sol i prinderea ei cu dou mini. Se execut n felul urmtor: dup intrarea n posesia mingii, juctorul are voie s fac n continuare trei pai cu mingea n mn, dup care, nainte de a face cel de-al patrulea pas, trebuie s bat mingea n sol.

Mingea care ricoeaz este prins de juctor cu dou mini. Din clipa prinderii, el poate face din nou trei pai, dup care este obligat s o paseze unui coechipier sau s o arunce la poart.

Dac bate mingea din nou n sol i o prinde, atinge sau joac n orice fel, juctorul respectiv comite o abatere numit dublu dribling, greeal care se sancioneaz de arbitru cu o aruncare liber.

DRIBLINGUL MULTIPLU

Driblingul multiplu permite deplasarea nelimitat n teren a juctorului cu mingea. Folosirea driblingului multiplu este considerat oportun atunci cnd juctorul a scpat liber pe contraatac, precum i n acele situaii n care posesorul mingii nu gsete imediat un coechipier liber pentru a-i pasa.

Driblingul multiplu const dintr-o serie de mpingeri succesive ale mingii spre sol, executate prin apsri cu palma pe suprafaa acesteia.

Dup atingerea mingii, aceasta este mpins spre sol, lateral fa de corp, pentru a nu influena micarea picioarelor n timpul alergrii, implicit pentru a nu micora viteza de deplasare. Unghiul de mpingere a mingii este proporional cu viteza de deplasare a juctorului. Cu ct viteza de deplasare a juctorului este mai mare, cu att unghiul de inciden este mai mic i invers.

Mingea este apsat cu palma spre sol i nu lovit.

La micarea de apsare i mpingere a mingii spre sol ia parte ntregul bra. Executarea sigur i precis a driblingului multiplu depinde n bun msur de micarea palmei din articulaia pumnului, printr-o serie de flexii pe antebra, care coincid cu mpingerile spre sol, i o serie de extensii, care reprezint de fapt amortizarea ocului produs de contactul dintre mingea care revine ricond din sol i palma care o mpinge din nou.

n timpul driblingului multiplu pot fi executate opriri, porniri, schimbri de direcie, ntoarceri, etc. De asemenea, mna cu care se execut driblingul multiplu poate fi schimbat n funcie de situaia tactic de joc. De aici rezult obligaia ca juctorii s ating un grad ridicat de miestrie n executarea driblingului cu ambele mini. Mna mai puin ndemnatic trebuie s ajung s stpneasc mingea n orice condiii de vitez i de lupt cu adversarul.

Driblingul multiplu este nsoit uneori i de nevoia schimbrii direciei de alergare din cauza apariiei unui adversar care trebuie depit. n aceast situaie este important s se acioneze corespunztor i asupra direciei mingii spre sol. Dac direcia de deplasare se schimb spre stnga, apsarea se execut n partea dreapt a calotei superioare a mingii i invers.

De asemenea, atenia trebuie s fie distribuit n acest caz asupra duratei contactului palmei cu mingea, care trebuie s fie egal cu cea din timpul driblingului multiplu n linie dreapt.

Adeseori, schimbnd mna concomitent cu schimbarea direciei de deplasare, juctorii prelungesc contactul cu mingea i comit astfel greeala care se sancioneaz cu aruncare liber, fiind asimilat ca dublu dribling.

GREELI DE EXECUIE

Mingea este mpins n faa picioarelor, folosindu-se pentru aceasta o micare de mpingere cu dou mini;

Se alearg, se prinde i se mnuiete mingea cu corpul ncordat, cu micri pripite;

Se bate mingea cu putere n pmnt, fcnd-o s sar deasupra capului;

n alergare nu se ine seama de unghiul sub care se mpinge mingea, fapt care duneaz mult vitezei de alergare;

Nu se folosete n mod raional i mna mai puin ndemnatic sau dac se folosete, se observ n unele cazuri o micare asimetric fa de cea executat cu mna dreapt;

Lovirea cu palma a mingii, ceea ce are ca urmare pierderea controlului mingii n deplasarea n vitez;

Privirea juctorului aintit n pmnt. Fr s priveasc n jurul su juctorul poate fi surprins de adversar i deposedat de minge;

Aplecarea trunchiului prea mult pe minge lucru ce afecteaz cmpul vizual;

Balansarea capului pe vertical.

INDICAII METODICE

Mingea se bate astfel nct contactul ei cu pmntul s se fac lateral fa de linia pe care alearg juctorul, pentru a evita s o loveasc cu picioarele n timp ce alearg;

Mingea se bate att de departe nainte, nct s nu micoreze viteza alergrii i s revin la timp din sol n posesia juctorului;

Unghiul dintre traiectoria mingii i pmnt devine cu att mai ascuit, cu ct crete viteza alergrii;

Mingea trebuie s fie btut n pmnt, exact cu fora care este necesar pentru a sri la nlimea limitei inferioare a pieptului (dac mingea este btut puternic, vine prea sus sau dac este btut slab, vine prea jos, iar juctorul este obligat s priveasc n sus sau n pmnt, ntrerupndu-i ritmul de alergare, pierznd i posibilitatea de a privi n terenul de joc);

Trebuie lucrat foarte mult pentru ambidextrie;

nsuirea lui trebuie fcut la un nivel astfel nct s poat oferi atacantului posibilitatea de a aciona ct mai diferit n joc dar mai ales de a fi folosit tactic n momentul oportun;

Necesitatea explicrii greelii dublu-dribling;

n lupta cu adversarul, corpul se va afla ntre minge i adversar;

La efectuarea driblingului printre jaloane, juctorul va cuta s bat mingea n pmnt cu mna care este mai departe de adversar, punnd corpul ntre adversar i minge;

nc de la nvarea driblingului multiplu este indicat s se pretind juctorului s priveasc n teren, deci s-i dezlipeasc ochii de minge, chiar i atunci cnd se deplaseaz n cea mai mare vitez pe contraatac, mingea fiind inut sub observaie i controlat cu privirea periferic;

Driblingul simplu sau multiplu trebuie s fie evitat, de aceea el va fi folosit pentru realizarea unor scopuri tactice.

6. Aruncarea la poarta din sarituraTEHNICA DE EXECUIE

Aruncarea la poart din sritur se execut astfel: juctorul prinde mingea cu dou mini i efectueaz btaia pentru sritur care se va face pe piciorul stng. Acesta se aeaz pe sol, cu genunchiul uor ndoit, apoi printr-o rulare a labei piciorului dinspre clci, talp, vrf i extinderea energic a piciorului, urmeaz aruncarea corpului n sus, pe traiectoria dorit.

La nlarea corpului contribuie i pendularea energic a piciorului drept care se ridic spre piept, cu genunchiul ndoit (fig).

Concomitent cu btaia pe piciorul stng i sritura, mingea se duce deasupra umrului drept, fiind mpins cu mna stng n mna dreapt i sprijinit de aceasta o bun parte din micarea pregtitoare pentru aruncare.

n momentul n care corpul juctorului a ajuns n punctul cel mai nalt al sriturii, iar mingea se afl n punctul final al micrii pregtitoare, ncepe micarea de aruncare propriu-zis. Avnd punct de sprijin masa corpului echilibrat n aer, braul drept efectueaz aruncarea zvrlind mingea nainte. Pentru a ajuta i mai mult aciunea braului arunctor att n faza de traciune, ct i n cea de mpingere asupra mingii piciorul drept se ntinde i se trage energic dinainte napoi ntr-o micare de pendulare (fig..).

Aterizarea se face ntotdeauna pe piciorul de btaie (fig. .).

GREELI DE EXECUIE

Paii elanului sunt prea mari, prin aceasta realizndu-se plasarea centrului de greutate spre napoi, determinnd poziie defectuoas la desprindere (ngenunchiat);

Modificarea ritmului pailor de alergare;

Oprirea pe loc i apoi aruncarea la poart;

Desprinderea nu este suficient de energic;

Clcri ale semicercului n timpul aruncrii, pai, dublu dribling;

Insuficienta ridicare a genunchiului piciorului drept i neparticiparea acestuia la meninerea fazei de zbor;

Genunchiul piciorului de balans este tras mult n fa (favorizeaz faultul n atac);

Btaia efectuat (desprinderea) pe ambele picioare;

Orientarea pieptului spre poart, ceea ce defavorizeaz participarea musculaturii trunchiului i abdomenului;

Mingea este mpins de la piept sau nu este dus deasupra umrului;

Aterizarea pe ambele picioare sau pe piciorul opus celui de btaie.

INDICAII METODICE

n timpul aruncrii juctorul va urmri atent plasamentul portarului, micrile lui n poart i va arunca n funcie de aceti factori;

Se va ine cont de particularitile fizice i tehnice ale portarului. Astfel unui portar mic i se va arunca pe sus, unuia care st pe loc i se va arunca repede etc;

La nceptori este recomandabil ca elanul pentru aruncare s fie puin oblic, dinspre stnga spre dreapta. Prin aceasta se deprinde i cu efectuarea n timpul aruncrii a unei rsuciri a corpului n aer;

Aruncarea la poart din sritur nu poate fi perfecionat dac n timpul exersrii globale a diferitelor variante ale contraatacului, fr i n lupt cu adversarul, nu se execut cu vitez, precizie i for;

Toate exerciiile de perfecionare a aruncrilor la poart din sritur, se fac obligatoriu n prezena portarului;

n pregtirea juctorilor avansai i nu numai, n prim plan nu mai st nsuirea ritmic a succesiunii micrii, ci execuia individual a aruncrii, prin care poate fi surprins adversarul;

Trebuie dezvoltat dorina juctorului, ca i n condiii de adversitate aruncrile sale s fie executate cu eficien.

7. Aruncarea la poarta din alergare

TEHNICA DE EXECUIE

Aruncarea la poart din alergare (fig..) se execut astfel: juctorul care se ndreapt spre poart n dribling, prinde mingea care ricoeaz din sol atunci cnd se gsete n sprijin pe piciorul stng (fig.). n timpul pendulrii piciorului drept nainte, juctorul duce mingea deasupra umrului drept, pregtindu-se de aruncare (fig.).

Dup ce piciorul drept a luat contact cu solul, ncepe faza de traciune a braului drept care coincide i cu pendularea piciorului stng nainte (fig.).

Traciunea mingii continu, apoi este urmat de mpingere, care are loc n timpul trecerii piciorului stng n fa.

Mingea prsete mna juctorului dup ce i s-a imprimat direcia, printr-o micare final din articulaia pumnului i din degete, piciorul stng pendulnd n mod firesc nainte. Dup executarea aruncrii, alergarea poate continua fr nici un fel de modificare a ritmului.

Datorit faptului c, n timpul micrilor pregtitoare i premergtoare aruncrii, axa umerilor juctorului rmne aproape paralel cu linia porii, poziie care se pstreaz i n timpul alergrii propriu-zise, prezint o importan tactic deosebit.

GREELI DE EXECUIE

Se arunc la poart avnd nainte piciorul opus braului de aruncare;

Aruncarea nu este executat cursiv existnd opriri din momentul prinderii mingii pn n momentul aruncrii;

La nceptori se observ c, din dorina de a nscrie goluri ei i ncordeaz toate forele pentru a arunca puternic;

Din cauza lipsei de coordonare a micrilor, juctorii se crispeaz, modific paii n alergare, arunc peste poart, etc.; Comiterea unor greeli regulamentare ca pai, dublu dribling, semicerc etc.INDICAII METODICE

Aruncarea la poart din alergare se execut din sprijin pe piciorul din partea braului de aruncare, din plin alergare, fr oprire;

Este bine ca la nceptori s se formeze deprinderea de aruncare a mingii din alergare fr for;

Este recomandabil ca la nceput juctorii s se strduiasc s arunce n colul de sus, din stnga portarului. O astfel de aruncare l oblig s execute micarea de flexie a palmei pe antebra, nsoit de micarea de pronaie, necesar pentru obinerea unor aruncri eficiente;

Dup ce juctorii i-au nsuit procedeul tehnic de aruncare din alergare, se trece la valorificarea treptat a lui n scopul obinerii unor aruncri puternice, precise i rapide, fr abateri de la regulamentul de joc;

Pentru obinerea unei eficaciti sporite n aruncarea la poart din alergare se urmresc civa factori ca viteza de execuie a aruncrii;

precizia aruncrii determinat de echilibrul corpului;

inerea mingii;

automatismul procedeelor;

acoperirea i apsarea pe minge n timpul aruncrii;

oboseala juctorului;

locul i reacia portarului.

13 x 20

28

28

8

8

300

316

8

9 x 20

200

208

28

Figura 3 a

Figura nr. 36