Studiul Privind Dezvoltarea Comertului Electronic in Romania - 2008

download Studiul Privind Dezvoltarea Comertului Electronic in Romania - 2008

If you can't read please download the document

description

Comert

Transcript of Studiul Privind Dezvoltarea Comertului Electronic in Romania - 2008

Data emiterii raportului: 17.10.2008

Studiu privind dezvoltarea comerului electronic

n Romnia

Autori

Andrei Radu; Claudiu Gmulescu, Bogdan Manolea, Liviu Taloi

A. Analiza pieei de comer electronic

A1.1 nceputul comerului electronic romnesc

Potrivit Web Internet Archive, primul magazin online din Romnia a fost lansat de ctre PC Net n 1997 i se numea CyberShop.ro, acesta comercializnd CD -uri cu muzic. La scurt timp, ia startul eShop.ro, primul magazin care introduce conceptul de co de cumprturi ce-i drept, ntr-o variant rudimentar din punct de vedere al uzabilitii.

ntre timp, intr firav n afacerile online i ali comerciani: Romanian Music Online i AllOnline.ro, pn cnd pe 14 septembrie 2000 se lanseaz primul magazin de succes: eMania.ro, urmat la scurt timp de Rate.ro si de MagazinulTu.ro, acesta din urm fiind lansat de ctre retailer-ul Best Computers.

Tot n perioada anilor 2000, compania Netbridge Investments pornete OKazii.ro, un site de licitaii online oarecum similar cu celebrul eBay. La momentul lans rii Okazii nivelul de ncredere al internauilor romni n tranzacionarea online era extrem de sczut. Am creat OKazii.ro ntr-o perioad n care ncrederea n tranzaciile prin Internet aproape c nu exista, spunea n 2006 Emilian Cristea, Project Manager la Netbridge Investments, ntr-un interviu acordat publicaiei Link 2 eCommerce.

n preajma srbtorilor de iarn din 2001, se lanseaz eMag.ro actualmente, cel mai mare magazin online din Romnia. Putem spune c momentul de start al comerului electronic romnesc a avut loc n anii 2000, odat cu cele cteva proiecte de amploare: eMania, Rate.ro, MagazinulTu, Okazii i eMag.

Majoritatea conexiunilor la Internet n anii 2000, erau de tip dial-up. Romnii abia atunci fceau cunotin cu mediul online, fiind fascinai de informaia oferit de Internet. Pentru c nu oricine i permitea s plteasc o conexiune nelimitat datorit preurilor mari ale ISP-itilor, vizionarii au fcut un business din asta deschiznd numeroase Internet Caf-uri.

De cele mai multe ori, ns, clienii net caf-urilor erau tineri care fie cutau informaie, fie foloseau online-ul ca modalitate de entertainment (chat, muzic, jocuri sau website-uri adult). Foarte puini erau cei care ar fi cumprat un produs prin intermediul Internetului din dou considerente: li se prea cel puin ciudat s achiziioneze online datorit mentalitii c trebuie s palpeze produsul sau le era team de fraud din cauza multitudinii de articole de pres care mediatizau Internetul ca tarmul nimnui, un mediu unde nu exist control, nu exist legi, un mediu anarhic n care dac furi, nu eti prins sau pedepsit.

Din punct de vedere al website-urilor de comer electronic, acestea aveau mai degrab un rol informativ de tip catalog de produse puini optnd s cumpere online. Nici mcar cei care

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 2

vizitau astfel de site-uri nu erau muli. Trafic.ro, portalul de monitorizare a traficului pe Internet, oferea n martie 2001 (conform Web Internet Archive) urmtoarele statistici:

OKazii.ro beneficia de doar 7.179 de vizitatori unici pe sptmn, fiind urmat de Rate.ro cu 4.838 de vizitatori i de eMania.ro cu 2.357 vizitatori. Dac, n acel moment, rata de conversie

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 3

actualmente general acceptat, era de 1%, putem spune c OKazii ar fi avut aproape 72 de tranzacii pe sptmn, Rate.ro 48 de tranzacii pe sptmn, iar eMania.ro aproape 24 de tranzacii. Calificative care vorbesc de la sine despre nivelul de dezvoltare al pieei romneti de comer electronic din anul 2001.

A1.2. Comerul electronic sub standardul 3D Secure

Abia la 3 ani de la lansarea magazinului online eMag, la nceputul anului 2004, RomCard mpreun cu organizaiile internaionale emitente de carduri, Visa i MasterCard, implementeaz standardul de securitate 3D Secure moment din care posesorii de card pot plti online, iar piaa romneasc de comer electronic beneficiaz de primele statistici oficiale n ceea ce privete tranzacionarea prin Internet.

n februarie 2004, organizaiile emitente de carduri Visa i MasterCard au lansat n Romnia programul de securitate 3D Secure, respectiv Verified by Visa i MasterCard Secure Code. Momentul a reprezentat nceputul comerului electronic romnesc. n ultimul trimestru al anului 2003, RomCard a configurat primele bnci n 3D Secure att pe activitatea de emitere, ct i de acceptare (BCR, Raiffeisen Bank, Banca iriac) i Alpha Bank pe emitere sub sigla Visa. n prezent, numrul bncilor care au implementat 3D Secure a ajuns la 8, prin aderarea Romexterra Bank i CEC Bank (emitere) i a BRD-GSG i Banca Transilvania (emitere i acceptare).

Implementarea 3D Secure a nsemnat ns i un pionierat n ntreaga regiune CEMEA, Romnia fiind singura ar din zon n care Visa i MasterCard au promovat noul standard de securitate. De altfel, la nivel de mapamond mai existau doar trei ri care experimentau acest standard, respectiv Spania, Marea Britanie i Portugalia.

Romnia a avut o poziie privilegiat i ansa de a deveni centrul de procesare al plilor online din regiunea CEMEA. Magazinele online din rile vecine ca Bulgaria sau Ungaria, ncepuser n 2005 s proceseze plile online prin bncile romneti. De asemenea, un numr tot mai mare de comercian i din SUA i Canada preferau procesarea pl ilor prin Romnia, avnd n vedere c nu dispuneau de tehnologia 3D Secure, iar comisioanele bancare erau printre cele mai mici. Astfel, cifrele de tranzac ionare creteau vertiginos de la o lun la alta, ntreaga pia fiind extaziat de performanele nregistrate n comerul electronic.

n ultimele zile ale lunii februarie 2004 s-au nregistrat primele tranzac ii online cu cardul. nceputul a fost timid i n primele 7 luni de e -commerce securizat s-au realizat doar 3.106 tranzacii, n timp ce ultimul trimestru al anului a adus un volum semnificativ: 16.304 tranzacii n valoare de aproape 3 milioane USD. 2004 se ncheia cu un total de 19.410 tranzacii efectuate n magazinele online configurate 3D Secure de ctre RomCard i cu un bilan de aproximativ 3,5 milioane USD generate de plata online cu cardul.

Valoarea tranzaciilor efectuate n ultimul trimestru al anului 2004 (sursa RomCard)

LunaValoare lei vechiValoare USDValoare EuroOctombrie419.376.30129.2876Noiembrie501.445.478701.51135.422Decembrie453.753.2352.050.94965.086Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 4

TOTAL1.374.575.0142.781.747100.514

n schimb, raportul pentru 2004 fcut public de Visa International, ar ta c deintorii de carduri Visa din Romnia au cheltuit mai mult n magazinele online din strintate dect n cele romne ti. Din suma total de 4,6 milioane USD tranzacionat online de posesorii de carduri Visa din Romnia, aproximativ 80% au reprezentat cheltuieli n magazinele online din afara rii.

De cel mai mare succes se bucurau magazinele virtuale din SUA, unde deintorii romni de carduri Visa au cheltuit aproape jumtate (43%) din valoarea total a tranzaciilor electronice. Alte magazine virtuale din care romnii au fcut cumprturi importante, au fost cele din Italia (16% din suma total a cheltuielilor) i din Marea Britanie (15%).

Nu acelai lucru se poate spune despre deintorii de carduri Visa din strintate care au fost mai puin atrai de produsele i serviciile oferite de magazinele romneti, efectund cumprturi de doar 1,17 milioane USD, comparativ cu 3,68 milioane USD, ct au cheltuit romnii.

A1.3. Perioada 2005-2007 n comerul electronic

Dac anul 2004 s-a ncheiat cu 3,5 milioane USD procesai n e-commerce, 2005 a adus un volum de aproape 18 ori mai mare, atingndu-se valoarea de 44,3 milioane USD rezultai din plata online cu cardul. Cheia succesului o reprezentau, ns , tranzaciile cross-border care au fost acceptate de Visa i MasterCard pn n vara anului 2005. Cu alte cuvinte, un comerciant strin vindea produse sau servicii ctre un client strin, dar tranzacia era procesat printr-o banc romneasc, comisionul rmnnd n ar. Acest fapt a generat volumul mare de tranzacii nregistrat n vara lui 2005, doar n luna iulie procesndu-se 53.000 de tranzacii n valoare de peste 9,5 milioane USD.

Avantajele directe le-au resim it bncile, procesatorii privai, RomCard i organizaiile internaionale emitente de carduri prin ncasarea comisioanelor de procesare. Magazinele online romneti i, n general, comerul electronic autohton nu au resimit beneficii majore n urma activitii de cross-border. Ar fi existat, totu i, avantaje la nivel de industrie prin investiii continue n dezvoltarea centrelor de procesare, prin impulsionarea pieei cu cifre tot mai mari, prin creterea interesului bncilor romneti pentru activitatea de comer electronic. Nu n ultimul rnd, ar fi existat posibilitatea ca Romnia s devin nucleul de procesare a plilor online pentru regiunea CEMEA / Europa de Est.

Restric ionarea cross-border-ului a fcut ca ultimul trimestru al anului 2005 aproape s nu mai conteze ca pondere n bilanul final pe ntreg anul. Decizia a fost luat de ctre organizaiile internaionale emitente de carduri ca urmare a numrului crescut de charge-back-uri, cu toate c plngerile erau ctigate n proporie de 99% de ctre bncile romneti, folosindu-se de regula liability shift (transfer de responsabilitate) promovat tot de Visa i MasterCard. Practic, riscul crescut de fraud a fcut ca organizaiile emitente de carduri s interzic cross-border-ul pn n momentul aderrii Romniei la structurile europene.

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 5

Comerul electronic romnesc a nceput, din luna septembrie 2005, s i arate adevrata lui valoare. Proporia de tranzacii generate de carduri romne ti n magazinele online s-a inversat fa de prima jumtate a anului 2005: dac pn atunci, peste 90% din tranzacii erau generate de carduri emise n strintate, din momentul restricionrii cross-border, majoritare au devenit tranzaciile cu carduri autohtone i doar 10% erau, n acel moment, generate de carduri n alte valute. Fapt care, pe de o parte putea fi privit optimist pentru c cel puin cunoteam adevrata valoare a pieei de comer electronic pur romneasc.

Putem s remarcm pn n anul 2006 ncercri timide de a face comer electronic, majoritatea siturilor fiind de fapt extinderi ale afacerilor existente n retailul clasic. Companiile de obicei i fceau un site care s reprezinte firma i care avea i o component de a adauga n cos. Nu putem vorbi de volume n aceast perioad sau de nregistrri, pentru ca noiunea n sine de comer electronic era asimilat unui canal de marketing suplimentar, deseori privit speculativ i nereglementat.

Anul 2006 a nceput din nou timid, cu doar 2.812 tranzacii nregistrate n luna ianuarie dar, surprinz tor i mbucurtor n acelai timp, numrul acestora a crescut constant cu o medie de 15% pe lun, depind n octombrie 2006 pragul de 12.500 de tranzacii efectuate pe magazinele online romneti, configurate 3D Secure.

LUNATOT.TRANZ.TR.RONTR.USDTR.EURVAL.RONVAL.USDVAL.EUR

IANUARIE2812262211377339684.5112242.5111012.38FEBRUARIE31132761179173345764.7123583.2231197.12MARTIE771873381861941318186.4726884.5928643.68APRILIE58164531671614634237.23216019.6022615.86MAI666847651695208724055.78315040.0221989.34IUNIE811951352795189913588.71499360.4124147.57

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 6

IULIE1167748926594191875572.241220828.7223742.17AUGUST12581596752291385923157.58859110.32349195.23SEPTEMBRIE10161720431626411220057.5670603.08678311.25OCTOMBRIE12530893343231651498448.8866123.42828096.20NOIEMBRIE12692892237733931418507.0063707.00866071.00DECEMBRIE136641083626625621624556.0048813.00628199.00TOTAL10755173906188531479211835816.673422315.893513220.80Conform cifrelor i declaraiilor RomCard, n anul 2006 peste 65% din tranzacii au fost generate de posesorii de card romni n magazinele virtuale autohtone. Restul de 35% nseamn tranzacii efectuate de deintorii unui card strin, emis fie n Euro, fie n USD, care au cumprat din magazinele online romneti.

Situaia tranzaciilor online 3D Secure pentru anul 2006. Sursa: RomCard

Chiar dac romnii au generat cele mai multe tranzacii, valoarea medie a unei tranzacii cu un card emis n moneda local a fost mai mic dect valoarea medie a tranzaciilor efectuate cu carduri emise n valut (USD, respectiv Euro). Astfel, romnii au cheltuit, n medie, 160 RON per tranzacie, n timp ce deintorii de card din strintate au cheltuit 180 USD, respectiv 210 Euro potrivit cifrelor furnizate de RomCard.

Prima jumtate a anului 2006 aducea o valoare de doar 2,7 milioane USD rezultate din procesarea online a tranzaciilor e-commerce. La acea dat existau aproximativ 500 de magazine online din care doar 200 semnaser un contract de procesare a plilor n sistemul 3D Secure. Potrivit RomCard, din cele 200 de magazine nrolate, doar 70 erau active i generau tranzacii online, restul de 130 nefiind de luat n calcul din punct de vedere al volumului procesat.

Numrul de tranzacii cretea, ns, de la o lun la alta chiar dac ntreg bilanul pe 2006 s-a cifrat la doar 9,5 milioane USD, potrivit statisticilor RomCard.

Pe de alt parte, cifrele furnizate de RomCard difer de statisticile Visa, drept pentru care este aproape imposibil de estimat valoarea real a comerului electronic romnesc. Mai exact, pentru prima jumtate a anului 2006, RomCard furniza cifra de 2,7 milioane USD rezultate din plata online cu cardul n sistemul 3D Secure, n timp ce Visa fcea public cifra de 6 milioane USD rezultat din tranzac iile efectuate doar prin carduri Visa i doar n primul trimestru al anului 2006. Aadar, exist o discrepan major dintre raport rile RomCard i cele ale Visa, diferen care se explic prin faptul c majoritatea tranzaciilor au fost efectuate cu carduri non 3D Secure.

Cu alte cuvinte, internauii romni efectueaz tranzacii fr a avea cardurile nrolate i activate n 3D Secure.

Datorit diferenelor mari dintre raport rile RomCard i cele ale Visa, este aproape imposibil de estimat care este valoarea real a pie ei de comer electronic. Cu siguran, ns, c aceasta este mult mai mare dect cifrele oferite de RomCard, din dou considerente principale:

RomCard furnizeaz doar cifrele rezultate din plata online cu cardul n sistemul 3D Secure, fr a avea acces la informaii despre tranzaciile non 3D Secure

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 7

Plata online cu cardul este printre cele mai pu in folosite modaliti de plat de ctre internauii romni. Reprezentanii principalelor magazine online din Romnia (eMag, PCfun, PC Garage) susin c procentul plii cu cardul este de aprox. 5% din totalul de comenzi efectuate de consumatori. Drept urmare, volumul total al pieei de comer electronic este mult mai mare dect singurele statistici publice oferite de RomCard.

Conform instrumentului de msur Trafic.ro, pe care l putem considera relevant n privina msurrii activitii magazinelor online din Romnia ntr-o proporie de 90%, evoluia numrului de magazine raportat la mrimea pieei de Internet din Romnia este relativ constant.

anulComer ElectronicCretere

Nr. Magazine

20003

200119633%200243226%200354126%2004142263%2005328231%2006589180%2007918156%20082215241%sursa: Trafic.ro

Practic, n momentul de fa, putem considera c aproape 5% din siturile care funcioneaz n Romnia sunt destinate activitilor de comer electronic. Aceast raportare este doar numeric i nu este i n funcie de credibilitate, cifra de afaceri sau ali indicatori.

Anul 2007 este primul an n care bilanul total raportat de RomCard este mai mare dect cel realizat n 2005. Practic, pentru prima oar, comerul electronic pur romnesc depete volumul rezultat n 90% din cazuri, din activitatea de cross-border specific anului 2005 i, astfel, 2007 se ncheie cu aproximativ 35 de milioane de euro rezultate din tranzacionarea online cu cardul n sistemul 3D Secure.

LUNATOT.TRANZ.TR.RONTR.USDTR.EURVAL.RONVAL.USDVAL.EUR

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 8

IANUARIE207261468236456802930326.0759883.681154731.56FEBRUARIE178621206933254612421185.3460991.381200640.73MARTIE223951448037275432490413.4062086.671597943.00APRILIE485474163733865724434557.8648321.911481744.37MAI566414751342787015516990.0477778.341922491.34IUNIE388353053536979314147708.7165424.931784850.90IULIE375983037240268244306775.0070754.001561503.00AUGUST369073005245963964308712.0098461.001312840.00SEPTEMBRIE374072843123887384535296.9053512.681777605.06OCTOMBRIE4526933284359116265191580.7279511.112057796.85NOIEMBRIE433053336369692465260168.8598074.291821070.59DECEMBRIE432873663379558595833210.14119601.021153854.04TOTAL44877935305151519057751376925.03894401.0118827071.44Situaia tranzaciilor online 3D Secure pentru anul 2007. Sursa: RomCard

Interesant de urmrit este trendul ascendent al numrului de tranzacii lunare, trend care s-a pstrat i n anul 2008. Dac numrul mediu de tranzacii pe fiecare lun din 2007 era de aprox. 37.400 de tranzacii, n 2008 numrul acestora a crescut la aproape 51.000 de tranzacii pe lun.

Dac pn n anul 2006 nu putem vorbi de o adevrat evoluie i ritmul de apariie al magazinelor online era dictat de alte criterii dect cele economice pure, ulterior putem asist la o adevrat revoluie a fenomenului. Odat cu raportarea succeselor financiare a ctorva juctori de pe pia, volumul tranzac iilor atrase prin mediul Internet a devenit atractiv. La aceast explozie a contribuit din plin mbuntirea indicatorilor de dotare cu computere la populaie, penetrarea mai ampl a Internetului, lrgirea accesului broadband. Acestea, mpreun cu acomodarea psihic a existenei acestui tip de comer, au provocat creterea spectaculoas a interesului pentru acest sector n ultimii 3 ani.

Dei creterile sunt impresionante per ansamblu, creterea pe care putem s o remarc m este de la anul 2007 la 2008. Conform Trafic.ro creterea este de 250%. Neajunsul sistemului folosit de Trafic.ro n 2008 este ns auto-clasificarea companiilor n sistem i astfel sunt clasificate aici toate activitile care au legtur n sensul larg cu comerul electronic i nu numai magazinele online.

A1.4. Data statistice legate de plata cu cardul privind piaa de comer electronic n 2008

Potrivit statisticilor RomCard solicitate de singura publicaie de comer electronic din Romnia, Link 2 eCommerce, primul semestru al lui 2008 se ncheie cu un bilan de aproape 26 de milioane euro, sum rezultat din plata online cu cardul n sistemul de securitate 3D Secure. Cifra este de aproape 3 ori mai mare dect volumul total realizat pe parcursul anului 2006, an care s-a ncheiat cu un bilan de aprox. 9,5 milioane euro. n acelai timp, volumul procesat n primele 6 luni ale anului se apropia vertiginos de bilanul total al lui 2007 respectiv aproape 35

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 9

de milioane euro. Conform estimrilor Link 2 eCommerce i RomCard, anul 2008 se va

ncheia cu aprox. 60 de milioane Euro rezultate din plata online cu cardul sub 3D Secure.

Cele mai multe tranzac ii sunt generate de cardurile n lei, dei valoarea medie a acestora este cea mai mic. Mai exact, n primul semestru al lui 2008 s-au nregistrat 220.384 tranzacii n lei, cu o valoare medie per tranzacie de 158 RON. Aproape 75.500 de tranzacii au fost generate de carduri n euro, unde valoarea medie per tranzacie este considerabil mai mare, respectiv 208 Euro. Cardurile n USD au generat 3.081 tranzacii cu o valoare medie de 249 USD.

Cea mai mare parte a tranzaciilor online cu carduri emise n lei este generat de plata facturilor de telefonie mobil , lucru care explic i valoarea medie a tranzaciilor (158 RON cifr rezonabil pentru o factur de telefon). Tranzaciile efectuate cu carduri emise n valut sunt atribuite comercianilor care ofer servicii de turism sau rezervri de bilete de avion. Din aceast cauz, valoarea medie a tranzaciilor este mult mai mare.

Tranzaciile efectuate cu carduri emise n euro aduc grosul n comer ul electronic romnesc. Practic, din cele 26 de milioane de euro procesate n primul semestru al anului n curs, aproape 16 milioane de euro au fost generate de cardurile n euro. Cifra este extrem de interesant pentru c majoritatea tranzaciilor n euro sunt generate de carduri din strintate. Nu se tie exact dac aceste carduri sunt emise de bnci strine sau de bnci romneti, dar cert este c majoritatea tranzaciilor n Euro vin din afar.

Ca exemplu, ntr-o cercetare f cut n data de 02.07.2008, de ctre Link 2 eCommerce mpreun cu RomCard pe comerciantul online BlueAir.ro s-a constatat c din totalul de tranzacii efectuate pn la ora 12.00 PM, doar 8% erau generate de carduri romneti emise n lei. Restul de 92% erau tranzacii n Euro generate din ri ca Italia, Spania, Cipru etc.

Potrivit statisticilor RomCard, domeniile care genereaz cele mai mari volume n comerul electronic romnesc sunt, n ordine: serviciile de turism i rezervri de bilete de avion, plata facturilor de telefonie mobil i produsele IT&C, electronice i electrocasnice.

n prezent, exist 186 de magazine online romneti nrolate n sistemul 3D Secure, care sunt active i au rulaj. Numrul acestora a mai crescut spre deosebire de sfritul anului 2007, cnd erau configurate 3D Secure, 112 magazine. n medie, n fiecare lun RomCard nroleaz 6-7 comerciani noi.

LUNATOT.TRANZ.TR.RONTR.USDTR.EURVAL.RONVAL.USDVAL.EUR

IANUARIE5020139466448102876708733.40101315.931759908.60FEBRUARIE4876337089518111566438564.35123824.442212105.30MARTIE4995937831689114395275988.76193333.642441571.64APRILIE4943135287549135955726004.28145216.782915693.77MAI5103335775439148195349780.6996892.163136700.80IUNIE4948134936438141075399309.91108258.783291270.25

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 10

IULIE5365939019403142376105928.9787239.463470598.24AUGUST5014938441546111625352218.52101371.732489309.42SEPTEMBRIE5517341220329136245945078.6963636.032941139.43OCTOMBRIE0

NOIEMBRIE0

DECEMBRIE0

TOTAL457849339064435911442652301607.571021088.9524658297.45Situaia tranzaciilor online 3D Secure pentru anul 2008. Sursa: RomCard

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 11

A2.1 Analiza evoluiei magazinelor de comer electronic (perioada 2005-2008)

Cercetrile pe care le-am fcut au vizat exclusiv magazine care:

exist online i desfoar activitatea n mod curent comunic i sunt active ca afaceri pe Internet

2005 - 412 magazine

2006 - 433 magazine2007 - 640 magazine2008 - 875 magazine

Creterea 2006-2008 este de 50% pe an la numrul de magazine care i desf oar activitatea i preconizm c acest ritm de cretere se va menine cel puin 3 ani, pn se va ajunge la maturitate i la un echilibru n numrul de magazine i de cumprtori. n 2008 avem indicatorul de 1 magazin la 24.000 de locuitori.

Este foarte interesant evoluia ntre aceste perioade pe grupe de produse. n studiile pe care le-am fcut comparaiile nu sunt ntotdeauna relevante pentru ca am ncercat s rafin m i s diversificm categoriile i modul de analiz pentru fiecare magazin. Analiza actual se face pe grupe de produse i nu pe magazine care nglobeaz grupe de produse. De aceea, ntre 2006 i 2008 exist comparaii mai pertinente privind magazinele online din Romnia, perioad care de altfel coincide i cu dezvoltarea accelerat a acestui segment.

nr.nr.nr.pondereponderepondere2007vs.2008 vs.Magazine 2005

2006200720082006200720082006

2007Computerei

accesorii

7515436517,32%24,44%41,71%105,33%

137,01%Laptopuri

121242012,77%19,68%22,97%933,33%

62,10%Reelistic

71131901,62%17,94%21,71%1514,29%68,14%Software

81321951,85%20,95%22,29%1550,00%47,73%Servicii Internet

4

0,92%

Telefoane

21852474,85%13,49%28,23%304,76%

190,59%Papetriei

birotic

656741,39%8,89%8,46%833,33%

32,14%Print

7

1,62%

Muzic

1549403,46%7,78%4,57%226,67%

-18,37%Film

57281,15%1,11%3,20%40,00%

300,00%Echipamente

audio

71182461,62%18,73%28,11%1585,71%108,47%Echipamente

video

3772510,69%12,22%28,69%2466,67%225,97%Cri

46939610,62%14,76%10,97%102,17%

3,23%Ziare i reviste

56141,15%0,95%1,60%20,00%

133,33%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 12

Cadouri

1735543,93%5,56%6,17%105,88%54,29%Flori

1020262,31%3,17%2,97%100,00%30,00%Accesorii auto5531051,15%8,41%12,00%960,00%98,11%Articolepentru

copii

1331353,00%4,92%4,00%138,46%12,90%mbrcminte1535573,46%5,56%6,51%133,33%62,86%nclminte124240,23%3,81%2,74%2300,00%0,00%Lenjerie

413170,92%2,06%1,94%225,00%30,77%Sex Shop

1313143,00%2,06%1,60%0,00%7,69%Cas de comand12

2,77%

Electronice

27

6,24%

Electrocasnice25601395,77%9,52%15,89%140,00%131,67%Livrri mncare44100,92%0,63%1,14%0,00%150,00%Art

1112602,54%1,90%6,86%9,09%400,00%Bijuterii

311240,69%1,75%2,74%266,67%118,18%Jucrii

938592,08%6,03%6,74%322,22%55,26%Farmaceutice1532533,46%5,08%6,06%113,33%65,63%Articole sportive1633443,70%5,24%5,03%106,25%33,33%Industrial

823761,85%3,65%8,69%187,50%230,43%

Se poate remarca n fiecare an o cretere deosebit a popularitii pe anumite segmente de produse. Pentru 2007: laptopuri, papetrie, reelistic, software, jucrii, auto, nclminte, audio, video, muzic. n 2008, entuziasmul l regsim la computere, telefoane, filme, art, industrial, auto i mbrcminte. Se marcheaz prima reducere pe o grup de produse: muzic.

Un aspect important de luat n calcul pentru aceste cifre este c diferenele ntre fiecare doi ani aduc un num r de 100- 150 de magazine care dau faliment. Numrul este greu de aproximat din cauz c acest lucru nu se declar, ci trebuie descoperit.

Aceast analiz comparativ trebuie privit n ansamblu. Este normal c primele care au avut acces la comerul electronic au fost magazinele care comercializau tehnic de calcul i care prin defini ie erau mai aproape de tendin ele industriei dect restul. Prima explozie a magazinelor i prima apariie a concurenei reale s-a petrecut n aceast zon de magazine care comercializeaz astfel de produse i produse apropiate pe orizontal (echipamente video i audio digitale, muzic pe CD, papetrie pentru print etc).

Evolu ia ulterioar aduce n fa magazine de produse pentru care exist o cerere evident i care nu era satisfcut: mbr cminte i ncl minte, filme pentru echipamentele video, art (aceasta mai mult ca un element de implicare al segmentului feminin n comerul electronic). Deja sunt unele nie care s-au aglomerat i altele care abia ateapt comerciani s intre online. Tendina general va fi ns de apariie a magazinelor online c urmare a cererii de pe pia.

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 13

Prin prisma funcionrii mecanismelor n momentul de fa, putem s spunem c n Romnia exist comer electronic i c este o ni cunoscut i care nu mai este un mister, ci un fenomen care trebuie cunoscut, reglementat i promovat.

A2.2 Analiza pe grupe de produse comercializate

a) Distribuia pe produse- Topulpe categorii generale de produse(875 magazine)

Magazine Produse IT36541,71%

Vizual25128,69%

Comunicaii24728,23%

Auditiv24628,11%

Produse puternice24628,11%

Electronice i Electrocasnice13915,89%

Auto Moto10512,00%

Informaie10311,77%

Textile i nclminte9310,63%

Cosmetice9210,51%

Industrial768,69%

Art606,86%

Alimentare475,37%

Produse farmaceutice i naturiste536,06%

Fig. 2.1. Structura distribuiei pe produse disponibile in magazine online

n momentul de fa, Romnia urmeaz evoluia mondial n care cele mai multe produse oferite la vnzare de magazine online sunt cele de tehnologie (plus diverse gadget -uri) i comunica ii. Produsele puternice (jocuri, jucrii, flori, ceasuri, bilete) ocup abia 30% din produsele pe care le gsim de cumprat n comerul pe Internet din Romnia. Cultura (cartea i informaia) reprezint doar un 10% la fel ca i numrul de magazine care se ocup de look i vestimentaie. Important este s re inem c direcia pentru 2007-2009 se va menine pe IT din punct de vedere al produselor oferite n vitrinele online. (Fig. 2.1)

b) Distribuia pe grupe de produse - 365 magazine vnd produse IT

magazineprocent din totalprocent din niMagazine Produse IT36541,71%

Accesorii computere24127,54%66,03%Birotic738,34%20,00%Conectic16518,86%45,21%Consumabile15417,60%42,19%Copiatoare12714,51%34,79%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 14

Imprimante20122,97%55,07%Laptop20122,97%55,07%Memorii20423,31%55,89%Monitoare19722,51%53,97%Multifuncionale15818,06%43,29%Papetrie748,46%20,27%Periferice19822,63%54,25%Reelistic19021,71%52,05%Servere14816,91%40,55%Servicii Internet202,29%5,48%Sisteme complete18320,91%50,14%Sisteme supraveghere768,69%20,82%Software i games19522,29%53,42%UPS11913,60%32,60%Fig. 2.2. Structura distribuiei pe produse IT disponibile in magazine online

n momentul de fa , liderul incontestabil al vnzrilor pe Internet la categoria IT o reprezint laptopurile. Ele se regsesc n 23% din magazinele din Romnia. (Fig. 2.2). Cele mai multe magazine ns ofer produse care sunt componente de computer (dovad c nc piaa brandurilor nu s-a stabilizat), periferice i, surprinztor, multe magazine vnd software. Singurul indicator care poate fi mbuntit la aceast grup este numrul magazinelor care vnd servicii de Internet sau conexe prin intermediul Internetului.

c) Distribuia pe grupe de produse - 247 magazine vnd produse de comunicaii

magazineprocent din totalprocent din niComunicaii24728,23%

Accesorii Telefonie10912,46%44,13%Carduri Telefonie404,57%16,19%Centrale Telefonice424,80%17,00%Faxuri859,71%34,41%GPS12013,71%48,58%PDA17319,77%70,04%Telefoane fixe799,03%31,98%Telefoane mobile13615,54%55,06%Telefoane VoIP485,49%19,43%Fig. 2.3. Structura distribuiei pe produse de comunicaii disponibile in magazine online

Numrul de magazine care vnd produse de comunicaii (telecomunicaii) este destul de mare. Dac n cazul magazinelor care vnd produse IT se observ o mare varietate n gama de produse oferite, produsele oferite spre vnzare n magazinele de comunicaii sunt mult mai restrnse spre o ni de bunuri i fiecare ncearc s valorifice know-how-ul comerciantului ntr-o sfer mai

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 15

restrns de servicii. Lucrul acesta se manifest i n cazul altor grupe de produse, unde num rul de magazine pe pia este relativ mare proporional cu numrul de produse sau categoriile de produse oferite la vnzare. ( Fig. 2.3)

Remarcabil este i creterea produselor de tip PDA la vnzare, aspect explicat de introducerea hrilor pentru Romnia.

d) Distribuia pe grupe de produse - 251 magazine vnd produse legate de vizual

magazineprocent din totalprocent din niVizual25128,69%

Camere foto20122,97%80,08%Camere video17720,23%70,52%Filme283,20%11,16%DVD Playere10011,43%39,84%Video Player9610,97%38,25%Home Cinema778,80%30,68%Video proiectoare12414,17%49,40%Accesorii foto12213,94%48,61%Accesorii video10912,46%43,43%Fig. 2.4. Structura distribuiei pe produse de vizual disponibile in magazine online

Camerele foto i video se regsesc n topul vnzrilor n comerul electronic n ntreaga lume. Dorina romnilor de achiziie a acestor produse, considerate un lux pn nu mai departe de 3 ani n urm, a fcut c pe aceast pia lucrurile s fie foarte aglomerate pe orice ni. La aceasta a contribuit i abundena, dar i uurina n procurarea acestor produse.

Piaa business i spune i ea cuvntul n segmentul de video proiectoare, numeroi comerciani ncercnd s ctige acest segment.

Dei piaa de Home st bine la vnzarea de echipamente, ea este foarte sczut n cazul comercializrii de filme, dovad c nc materialele piratate ocup un loc important n procurarea de astfel de materiale.

e) Distribuia pe grupe de produse - 246 magazine vnd produse legate de audio

magazineprocent din totalprocent din niAudio24628,11%

Muzica404,57%16,26%Boxe18421,03%74,80%Sisteme audio17219,66%69,92%CD portabile546,17%21,95%Radio casete cd566,40%22,76%MP3 player16719,09%67,89%Reportofoane495,60%19,92%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 16

Fig. 2.5. Structura distribuiei pe produse de vizual disponibile in magazine online

Piaa de audio se dovedete a fi la fel de mare c piaa de vizual i cu aceeai caracteristic: multe magazine ofer produse specializate. De departe liderul gamei de produse sunt boxele, lucru care deriv din interaciunea cu produsele IT, multe din magazine oferind i produse pe orizontal.

Magazinele care vnd playere mp3 sau sisteme audio au o pia de desfacere foarte mare, care ar putea fi completat cu pia a pentru automobile, pentru c peste 50% din destinaia acestor produse sunt sistemele audio din interiorul automobilelor.

f) Distribuia pe grupe de produse - 139 magazine vnd electrocasnice

magazineprocent din totalprocent din niElectronice si Electrocasnice13915,89%

Aer condiionat424,80%30,22%Cuptoare cu microunde485,49%34,53%Aspiratoare404,57%28,78%Expressoare303,43%21,58%Televizoare10111,54%72,66%Sisteme nclzire414,69%29,50%Maini de splat364,11%25,90%Combine frigorifice414,69%29,50%Aragaz414,69%29,50%Maini de clcat313,54%22,30%Cntare greutate242,74%17,27%Ventilatoare313,54%22,30%Usctoare273,09%19,42%Roboti Buctrie445,03%31,65%Fig. 2.6. Structura distribuiei pe produse electrice si electrocasnice disponibile in magazine online

n structura gamei de produse de electrocasnice gsim un numr mic de magazine, date fiind condiiile specifice ale comerului cu acest de produse. Televizoarele sunt cel popular produs (o conexiune cu cererea pentru acest gen de produse dat de contextul evoluiei tehnologice din ultima vreme).

Piaa are un potenial de cretere, pentru majoritatea nielor slab aglomerate. Cu siguran, n perioada urmtoare vom cunoate o cretere de magazine pe gamele de produse albe.

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 17

g) Distribuia pe grupe de produse - 60 magazine vnd produse de arta

magazineprocent din totalprocent din niArta606,86%

Porelan101,14%16,67%Sculptur151,71%25,00%Mobil de art60,69%10,00%Pictur151,71%25,00%Bijuterii242,74%40,00%Ceramic232,63%38,33%Sticl192,17%31,67%Broderie131,49%21,67%Iconografie121,37%20,00%Antichiti111,26%18,33%Pietre preioase121,37%20,00%Fig. 2.7. Structura distribuiei pe produse de arta disponibile in magazine online

Avnd cea mai mare explozie n 2008, magazinele de art reprezint rezultatul unei cereri crescute generate de amenajrile interioare din ultima vreme. Segmentul imobiliar a dat aripi acestei categorii i totodat reprezint intrarea n comerul electronic a dou noi categorii de comerciani: meteugari i femeile antreprenor, mult mai deschise la comerul cu acest tip de produse. Cea mai aglomerat gam este cea de bijuterii, unde rezultatele cercetrilor din ultima vreme indic multe ini iative. De asemenea, este rezultatul direct al schimbrii modului de via al consumatorului care ncepe s preuiasc astfel de produse.

h) Distribuia pe grupe de produse - 246 magazine vnd produse puternice

magazineprocent din totalprocent din niProduse puternice24628,11%

Organizri evenimente30,34%1,22%Magazine SEXSHOP141,60%5,69%Magazine Jocuri i Jucrii596,74%23,98%Magazine FLORI262,97%10,57%Magazine COPII354,00%14,23%Magazine CEASURI252,86%10,16%Magazine CADOURI546,17%21,95%Magazine BILETE50,57%2,03%Magazine ARTICOLE SPORTIVE445,03%17,89%Magazine ANIMALE COMPANIE80,91%3,25%Magazine amenajri cas i grdin323,66%13,01%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 18

Magazin i cu TURISM131,49%5,28%Fig. 2.8. Structura distribuiei pe produse puternice disponibile in magazine online

Produsele puternice desemneaz categorii de produse care sunt foarte bine precizate ca public-int, care pot interfera cu celelalte categorii, dar care trebuie privite ca entiti separate, pentru c piaa este ndeajuns de mare s le confere un procent important.

n ultimul an au proliferat foarte mult magazinele dedicate copiilor (de fapt pentru prini), i anume cele de jocuri i jucrii. Magazinele de cadouri urc i ele n top, mai ales influenate de succesul juctorilor de pe pia n ultimii ani. Un segment total ignorat n ultimii ani se repoziioneaz, anume magazinele care vnd articole sportive, unde diversitatea produselor este foarte mare i faciliteaz un uor acces pe o pia care are o cerere ridicat.

i) Distribuia pe grupe de produse - 47 magazine vnd produse alimentare si buturi

magazineprocent din totalprocent din niAlimentare475,37%

Dulciuri202,29%42,55%Alimente161,83%34,04%Buturi Alcoolice151,71%31,91%Buturi non alcoolice141,60%29,79%igri91,03%19,15%Livrare mncare101,14%21,28%Case de comand212,40%44,68%Fig. 2.9. Structura distribuiei pe produse alimentare disponibile in magazine online

Magazinele de pe aceast pia au o funcionare la limit ntre magazin online i cas de comenzi. Majoritatea are un model de business care vizeaz livrarea la domiciliu n timp foarte rapid a produselor dorite. Cteva dintre ele sunt ns axate pe produse alimentare sau buturi care pot face obiectul unor cadouri deosebite.

j) Distribuia pe grupe de produse - 93 magazine vnd produse textile si pielrie

magazineprocent din totalprocent din niTextile si nclminte9310,63%

Costume de baie60,69%6,45%mbrcminte brbai475,37%50,54%mbrcminte copii434,91%46,24%mbrcminte femei576,51%61,29%nclminte brbai161,83%17,20%nclminte copii222,51%23,66%Altminterea femei242,74%25,81%Lenjerie intim171,94%18,28%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 19

epci60,69%6,45%Fig. 2.10. Structura distribuiei pe produse mbrcminte i nclminte disponibile n magazine online

Aproape neglijat n anii precedeni, acest segment cunoate o revigorare, derivat mai ales de intrarea pe pia a unor juctori care sunt mrcii notorii n comerul clasic. Lupta dintre distribuitori pe segmente face c Internetul s devin un nou cmp de btlie, ridicnd acest segment de la unul inexistent la unul cu pretenii de a fi foarte disputat.

n perioada care urmeaz estimm o cretere rapid a numrului de magazine, aceast ni avnd un potenial enorm.

k) Distribuia pe grupe de produse - 103 magazine vnd produse de informaie

magazineprocent din totalprocent din niInformaie10311,77%

Cri9610,97%93,20%Ziare50,57%4,85%Reviste141,60%13,59%Anticariat30,34%2,91%Abonamente ziare50,57%4,85%Fig. 2.11. Structura distribuiei pe produse de informaie disponibile n magazine online

Magazinele de cri sunt cei mai mari juctori din sfera comerului online cu informa ie. Numrul crescut de magazine reprezint efectul direct al nelegerii de ctre edituri a faptului c Internetul este locul unde vnzarea de carte i de informaie este pe locul 3 n comer ul online mondial. Rezultatul direct a fost iniierea unor situri de comer electronic, mai bune sau mai puin bune, dar ludabil este intenia i reactivitatea acestor juctori.

Cea mai pu in ocupat ni din Romnia este cea a siturilor de comer electronic care ofer abonamente la diverse reviste i publica ii, probabil din cauz c know-how-ul este foarte specific aici i puini din juctorii actuali de pe pia cred i n Internet.

l) Distribuia pe grupe de produse - 92 magazine vnd produse cosmetice

magazineprocent din totalprocent din niCosmetice9210,51%

Produse curenie232,63%25,00%Igiena personal445,03%47,83%Parfumuri262,97%28,26%Aparatur pentru pr252,86%27,17%Cosmetic606,86%65,22%Fig. 2.12. Structura distribuiei pe produse cosmetice disponibile n magazine online

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 20

ncepnd cu 2009, spectrul cercetrii produselor cosmetice va cuprinde mai multe grupe de produse din cauza creterii rapide a acestui segment. Produsele de cosmetic pur au reprezentani online, n mare parte din lumea micilor investitori care beneficiind de reelele unor juctori foarte mari i de politicile lor de vnzare vin s extind metodele clasice de distribuie.

Preconizm o cre tere a gamelor de produse de curenie, n special n integrarea pe vertical a magazinelor care ofer produse electrocasnice.

m) Distribuia pe grupe de produse - 53 magazine vnd produse farmaceutice

magazineprocent din totalprocent din niProduse farmaceutice si naturiste536,06%

Suplimente333,77%62,26%Tensiometre111,26%20,75%Aparatura medicala171,94%32,08%Termometre171,94%32,08%Plante medicinale232,63%43,40%OTC202,29%37,74%Fig. 2.13. Structura distribuiei pe produse farmaceutice i naturiste disponibile n magazine online

De i n 2007 s-a preconizat c aceste magazine vor exploda cel mai mult, totui aceast tipologie de shopuri a reprezentat cea mai puin dezvoltat ramur a comerului online. Restriciile puse la comerul cu aceste produse, reactivitate lent a juctorilor distribuitori din industria farmaceutic i nivelul sczut de abiliti tehnologice la personalul din aceste industrii reprezint nc bariere mari la intrare.

n schimb, trebuie remarcat abilitatea produc torilor particulari de echipamente medicale i aparatur medical, care au g sit n Internet un canal foarte bun de distribuie, care dublat de dialogul permanent cu clienii lor (o clientel mult mai restrns) duce la rezultate financiare foarte bune.

n) Distribuia pe grupe de produse - 76 magazine vnd produse industriale

magazineprocent din totalprocent din niIndustrial768,69%

Electrice505,71%65,79%Scule323,66%42,11%Utilaje222,51%28,95%Motoare80,91%10,53%Mobil192,17%25,00%Fig. 2.14. Structura distribuiei pe produse industriale disponibile n magazine online

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 21

Produsele denumite generic industriale reprezint toate produsele care sunt apanajul marilor industrii productoare. Dei nimeni nu miza pe marii juctori c o s ajung s vnd produse care muli le consider poate improprii comerului online, cei care au jucat aceast carte au avut succes.

Modalitatea mult mai direct de a face comer n aceste situaii n care abundena specificaiilor tehnice constituie avantaje la cumprare, atitudinea mult mai pozitiv i energic-hot rt a clienilor, fac din acest tip de produse unul n care mul i juctori vor dori s l vnd online. Cunotinele tehnice ale companiilor n retailul clasic i poziionarea geografic constituie avantaje comparative superioare.

o) Distribuia pe grupe de produse - 105 magazine vnd produse pentru auto-moto

magazineprocent din totalprocent din niAuto Moto10512,00%

Manuale auto70,80%6,67%Detectoare radar404,57%38,10%Senzori de parcare171,94%16,19%Accesorii auto9310,63%88,57%Fig. 2.15. Structura distribuiei pe produse auto moto disponibile n magazine online

Produsele pentru automobile au o gam mai larg dect produsele efectiv folosite n acest studiu, pentru c celelalte game de produse nglobeaz aproape toate produse specifice acestui segment. Cea mai mare btlie se dovedete a fi pe pia detectoarelor radar, confirmnd faptul c mare parte dintre consumatorii din acest segment sunt atrai de tehnologie i de gadgeturi.

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 22

A2.3 Cerere i oportunitate n comerul electronic

Ca o privire de ansamblu asupra pieei, mai jos se gsesc cele mai prezente produse n magazine (rezult cererea) i gradul de aglomerare al nielor (rezult oportunitatea)

a) Topul celor mai prezente produse n magazinele din Romnia (875 magazine)

Accesorii computere24127,54%Detectoare radar404,57%Memorii20423,31%Maini de splat364,11%Imprimante20122,97%Magazine COPII354,00%Laptop20122,97%Suplimente333,77%Camere foto20122,97%Casa i Grdina323,66%Periferice19822,63%Scule323,66%Monitoare19722,51%Maini de clcat313,54%Software i jocuri19522,29%Ventilatoare313,54%Reelistic19021,71%Expressoare303,43%Boxe18421,03%Filme283,20%Sisteme complete18320,91%Usctoare273,09%Camere video17720,23%Magazine FLORI262,97%PDA17319,77%Parfumuri262,97%Sisteme audio17219,66%Magazine CEASURI252,86%MP3 player16719,09%Aparatur pentru pr252,86%Conectic16518,86%Cntare greutate242,74%Multifuncionale15818,06%Bijuterii242,74%Consumabile15417,60%nclminte femei242,74%Servere14816,91%Ceramic232,63%Telefoane mobile13615,54%Produse curenie232,63%Copiatoare12714,51%Plante medicinale232,63%Video proiectoare12414,17%nclminte copii222,51%Accesorii foto12213,94%Utilaje222,51%GPS12013,71%Case de comand212,40%UPS11913,60%Servicii Internet202,29%Accesorii Telefonie10912,46%Dulciuri202,29%Accesorii video10912,46%OTC202,29%Televizoare10111,54%Sticl192,17%DVD Playere10011,43%Mobil192,17%Video Player9610,97%Lenjerie intim171,94%Cri9610,97%Aparatur medical171,94%Accesorii auto9310,63%Termometre171,94%Faxuri859,71%Senzori de parcare171,94%Telefoane fixe799,03%Alimente161,83%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 23

Home Cinema778,80%Sisteme supraveghere768,69%Papetrie748,46%Birotic738,34%Cosmetic606,86%Jocuri si Jucrii596,74%mbrcminte femei576,51%Radiocasetofon cd566,40%CD portabile546,17%Magazine CADOURI546,17%Electrice505,71%Reportofoane495,60%Telefoane VoIP485,49%Cuptoare microunde485,49%mbrcminte brbai475,37%Roboti Buctrie445,03%Articole Sportive445,03%Igiena personal445,03%mbrcminte copii434,91%Centrale Telefonice424,80%Aer condiionat424,80%Sisteme nclzire414,69%Combine frigorifice414,69%Aragaz414,69%Carduri Telefonie404,57%Muzic404,57%Aspiratoare404,57%

nclminte barbai161,83%Sculptur151,71%Pictur151,71%Buturi Alcoolice151,71%Magazine SEXSHOP141,60%Buturi non alcoolice141,60%Reviste141,60%Broderie131,49%TURISM131,49%Iconografie121,37%Pietre preioase121,37%Antichiti111,26%Tensiometre111,26%Porelan101,14%Livrare mncare101,14%igri91,03%Animale80,91%Motoare80,91%Manuale auto70,80%Mobil de art60,69%Costume de baie60,69%epci60,69%Magazine BILETE50,57%Ziare50,57%Abonamente ziare50,57%Organizri

evenimente30,34%Anticariat30,34%

b) Produse n cele mai aglomerate nie (875 magazine)

Cri9693,20%Aragaz4129,50%Accesorii auto9388,57%Utilaje2228,95%Camere foto20180,08%Aspiratoare4028,78%Boxe18474,80%Parfumuri2628,26%Televizoare10172,66%Aparatur pentru pr2527,17%Camere video17770,52%Maini de splat3625,90%PDA17370,04%nclminte femei2425,81%Sisteme audio17269,92%Produse curenie2325,00%MP3 player16767,89%Mobila1925,00%Accesorii computere24166,03%Sculptura1525,00%Electrice5065,79%Pictura1525,00%Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 24

Cosmetica6065,22%Jocuri si Jucrii5923,98%Suplimente3362,26%nclminte copii2223,66%mbrcminte femei5761,29%Radio casetofon cd5622,76%Memory20455,89%Maini de clcat3122,30%Imprimante20155,07%Ventilatoare3122,30%Laptop20155,07%CD portabile5421,95%Telefoane mobile13655,06%Magazine CADOURI5421,95%Periferice19854,25%Broderie1321,67%Monitoare19753,97%Expressoare3021,58%Software i jocuri19553,42%Livrare mncare1021,28%Reelistic19052,05%Sisteme supraveghere7620,82%mbrcminte brbai4750,54%Tensiometre1120,75%Sisteme complete18350,14%Papetrie7420,27%Video proiectoare12449,40%Birotic7320,00%Accesorii foto12248,61%Iconografie1220,00%GPS12048,58%Pietre preioase1220,00%Igien personal4447,83%Reportofoane4919,92%mbrcminte copii4346,24%Telefoane VoIP4819,43%Conectic16545,21%Usctoare2719,42%Case de comanda2144,68%igri919,15%Accesorii Telefonie10944,13%Antichiti1118,33%Accesorii video10943,43%Lenjerie intim1718,28%Plante medicinale2343,40%Articole Sportive4417,89%Multifuncionale15843,29%Cntare greutate2417,27%Dulciuri2042,55%nclminte brbai1617,20%Consumabile15442,19%Centrale Telefonice4217,00%Scule3242,11%Porelan1016,67%Servere14840,55%Muzic4016,26%Bijuterii2440,00%Carduri Telefonie4016,19%DVD Playere10039,84%Senzori de parcare1716,19%Ceramica2338,33%Magazine COPII3514,23%Video Player9638,25%Reviste1413,59%Detectoare radar4038,10%Casa i grdina3213,01%OTC2037,74%Filme2811,16%Copiatoare12734,79%Magazine FLORI2610,57%Cuptoare microunde4834,53%Motoare810,53%Faxuri8534,41%Magazine CEASURI2510,16%Alimente1634,04%Mobil de art610,00%UPS11932,60%Manuale auto76,67%Aparatur medical1732,08%Costume de baie66,45%Termometre1732,08%epci66,45%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 25

Telefoane fixe7931,98%Sex shop145,69%Buturi Alcoolice1531,91%Servicii Internet205,48%Sticl1931,67%Turism135,28%Roboti Buctrie4431,65%Ziare54,85%Home Cinema7730,68%Abonamente ziare54,85%Aer condiionat4230,22%Animale Companie83,25%Buturi non alcoolice1429,79%Anticariat32,91%Sisteme nclzire4129,50%Bilete52,03%

Organizri

Combine frigorifice4129,50%evenimente31,22%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 26

A2.4 Distribuia geografic a magazinelor din Romnia

Nu exist nicio surpriz n distribuia geografic a magazinelor de comer electronic n Romnia. Centrele mari comerciale i care au i tradiie n Internet conduc detaat topul. Bucure tiul (dac punem i Ilfov) are un covritor 64% din pia, n timp ce urmritorii sunt la aproape 20 de ori distan. Nu credem c n urmtorii ani se vor ameliora aceste cifre dat fiind faptul c magazinele depind foarte mult de centrele logistice, mai mult dect de locaia efectiv. Cel mai probabil pn n 2011 vom asista la fenomenul de magazin -online-instrument-de-marketing (adic va furniza comenzile ctre cei care livreaz pe baza unui comision).

Numr

Nume judemagazineProcentBucureti55162.97%Cluj343.89%Timi262.97%Braov252.86%Iai242.74%Constana182.06%Bihor161.83%Mure131.49%Arad121.37%Dolj121.37%Maramure121.37%Ilfov80.91%Bacu70.80%Galai70.80%Neam70.80%Prahova70.80%Arge60.69%Brila60.69%Sibiu60.69%Botoani50.57%Hunedoara50.57%Vlcea50.57%Alba30.34%Bistria

Nsud30.34%Satu Mare30.34%Buzu20.23%Covasna20.23%Dmbovia20.23%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 27

Gorj20.23%Mehedini20.23%Slaj20.23%Teleorman20.23%Vrancea20.23%Cara Severin10.11%Giurgiu10.11%Ialomia10.11%Olt10.11%Tulcea10.11%Clrai00%Harghita00%Suceava00%Vaslui00%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 28

A2.5 Clasificarea din punct de vedere logistic a magazinelor din Romnia

Pot Roman rmne n continuare cel mai mare transportator de produse n Romnia, dei monopolul ei a r mas n momentul de fa doar pentru transporturile n ar, unde i-a meninut cota de pia din cauza preurilor. Magazinele online i construiesc propriile soluii logistice. Aceast statistic este cu grad de eroare mare pentru c magazinele nu comunic ntotdeauna cum fac livrarea. Fan Curier i-a ctigat locul de lider ntre transportatorii privai i l consolideaz rapid. Exist o tendin la unele magazine s foloseasc platformele logistice ale altor magazine.

a) Distribuia pe transport magazine online 2008

Nume

transportatorNumr magazineProcentPota Romn39945.60 %Curieri Rapizi*24928.46 %Transport propriu19121.83 %Fan Courier9410.74 %Cargus424.80 %Nemo Expres394.46 %RoExpres161.83 %Urgent Curier131.49 %DHL121.37 %Download

(online)101.14 %Sprint Curier70.80 %TCE60.69 %RoCurier40.46 %UPS-transport30.34 %Coletex30.34 %Sprint Curier30.34 %ATEC10.11 %Best Distribution10.11 %

* nu s-a putut identifica curierul i nu l-au declarat

b) Modaliti de comand

Shopping Cart68878,63%Telefonic21324,34%Formular10411,89%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 29

Email12414,17%SMS70,80%Abonament20,23%

Este normal i firesc ca magazinele care i propun s fac comer electronic s foloseasc coul de cump rturi, (shopping cart), ca i modalitate principal de comand. ns avem un procent important de magazine care nc nu l folosesc.

Modalitile alternative de comand ar trebui de asemenea s existe n majoritatea cazurilor, dat fiind situaia comerului online din Romnia, unde nc ncrederea nu este foarte mare. Totui, dei accept comenzi telefonice, de multe ori magazinele nu o comunic oficial sau expres.

c) Numrul de comerciani nrolai 3D secure n Romnia

AnComerciani 3D Secure200427200525200637200740200858Total187Sursa: RomCard

RomCard proceseaz mai multe tipologii de comerciani care pot face sau nu obiectul studiului nostru. Avnd n vedere c dintre cei nrolai n 3D Secure muli folosesc metode de plat pentru ncasarea altor plti, care pot intra la categoria comer electronic, ns nu intr sub incidena magazinelor de produse online, va trebui s punem lng i cercetarea pe datele acestora.

n urma cercetrii pe magazinele online au reieit urmtoarele date:

d) Modaliti de plat (875 magazine)

Poi pl ti la 698 magazine i online, la 203 doar offline. Aceasta nseamn c multe magazine accept mai multe metode de plat, ns un procent destul de important - 23% - nu iau nc n calcul varianta de plat cu cardul.

e) Distribuia pe procesatori din magazinele online din studiu:

(cu meniunea c datele au fost culese n mare parte din paginile de Internet ale magazinelor pentru c nu au fost foarte receptivi la livrarea unor astfel de informaii)

E-Payment69Romcard26Dot Commerce212CheckOut13

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 30

Pay Pal10Leul Virtual4CC Now2

Lider de pia este E-Payment care devine n 2008 procesatorul numrul 1 n Romnia i RomCard, care continu lupta de nrolare n 3D secure. n continuare, mare majoritate a magazinelor men ioneaz c se poate plti online, ns nu men ioneaz cum. Ca o concluzie important, marea parte a magazinelor din Romnia NU folosesc sistemele de securitate oferite de 3D Secure i merg pe varianta clasic SSL.

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 31

A2.6. Statistici despre situaia actual a comerului electronic

Numrul de comerciani nrolai de ctre principalele bnci procesatoare la finele lunii septembrie 2008

Raiffeisen Bank - 50 de comerciani

BCR 45 comerciani vs. 27 n anul 2007

BRD-GSG 37 comerciani vs. 26 n 2007

Banca Transilvania 30 comerciani

Unicredit-iriac Bank 28 comerciani

Numrul de carduri nrolate n sistemul 3D Secure la finele lunii septembrie 2008

BRD-GSG - 2.020.000 carduri nrolate n 3D Secure vs. 1.207.136 n 2007

BCR 707.978 carduri nrolate vs. 703.339 n 2007

Banca Transilvania 560.038 carduri nrolate

Unicredit-iriac Bank 153.857 carduri nrolate

Raiffeisen Bank 10.239 carduri nrolate

Numrul de carduri activate n sistemul 3D Secure la finele lunii septembrie 2008

BRD-GSG - 4.220 carduri activate vs. 2.193 n 2007

Raiffeisen Bank 2.913 carduri activate vs. 2.336 n 2007

Banca Transilvania 1.870 carduri activate

BCR 1.700 carduri activate vs. 1.100 n 2007

Unicredit-iriac Bank 617 carduri activate

Volum procesat de principalele bnci acceptatoare n sistemul 3D Secure

BRD-GSG 35.500.004 EURO procesate din ianuarie 2008 pn n septembrie 2008

Raiffeisen Bank 2.364.378 EUR procesate din ianuarie 2008 pn n septembrie 2008

BCR 1.158.207 EUR procesate din ianuarie 2008 pn n septembrie 2008

Unicredit-iriac Bank 1.110.030 EUR ianuarie 2008 pn n septembrie 2008

Banca Transilvania 193.385 EUR ianuarie 2008 pn n septembrie 2008

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 32

A3. Predicii de pia privind evoluia comerului electronic romnesc pentru

perioada 2009-2011

Potrivit statisticilor RomCard, anul 2008 se va ncheia cu aproximativ 60 de milioane de euro procesate online cu cardul n sistemul 3D Secure dar, n continuare, acest lucru reprezint doar 5% din totalul plilor efectuate n magazinele online romneti. De menionat c RomCard nu poate oferi statistici dect pentru comercianii nrolai n 3D Secure, n prezent n numr de 186. Nu se tie ns exact numrul de comerciani romni care proceseaz prin intermediul unui procesator extern i care nu sunt configurai 3D Secure. Potrivit estimrilor oficialilor RomCard, acetia sunt puini, drept pentru care am putea spune c nu influeneaz cu mult valoarea plilor online furnizat de RomCard.

n ceea ce privete ritmul de evoluie a plilor online cu cardul, RomCard este de prere c pentru perioada 2009-2011, vor exista creteri de cel puin 50% pentru fiecare an. Tot potrivit RomCard, dac se va pune n practic proiectul de plat online a taxelor i impozitelor la nivel naional, prediciile sunt mult mai optimiste, iar creterile pot atinge nivelul de 100% pe an.

Mai exact, potrivit estim rilor RomCard, anul 2009 ar aduce 90 de milioane de euro, anul 2010 ar aduce 135 de milioane de euro, iar anul 2011 s-ar ncheia cu 202,5 milioane de euro rezultate din plata online cu cardul n sistemul 3D Secure.

De cealalt parte, reprezentanii magazinelor online sunt de prere c piaa de comer electronic va atinge n urm torii 2 ani, pragul de 1 miliard de Euro pentru zona de retail online, exceptnd serviciile (turism, plata facturilor de telefonie etc.). Cifra de 1 miliard de euro nseamn, de fapt, volumul de vnzri din magazinele online romneti, indiferent de modalitatea de plat aleas de consumatori.

Pe de alt parte, magazinele respondente la chestionarul Link 2 eCommerce, cred c cifra lor de afaceri va cunoate o cretere cu 50% n 2009, iar ulterior creterea se va diminua: 45% n 2010 i doar 25% n 2011.

Numrul magazinelor online care vor comercializa produse va continua s creasc cu 50% pe an ajungnd la 3000 de magazine funcionale, care vor desfura curent activiti comerciale pe Internet. Creterea poate fi susinut de numrul de conexiuni Internet, accesul broadband, cunoaterea legislaiei privind comerul electronic, creterea ncrederii n acest fenomen.

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 33

B. Datele rezultate n urma chestionarului aplicat consumatorilor Total respondeni: 6095

B1. Date demografice ale tuturor respondenilor la chestionar

Sex:

Femeie209034.29%Barbat400565.71%Vrsta respondenilor

Min:14

Max:91

Media:27

Valoare median:

26Deviaia standard:8.9

Vrsta medie a respondenilor este de 27 de ani, iar marea parte a datelor sunt + / - cu 8 ani n jurul acestei valori.

Care este ultima coal absolvit

Maxim 10 clase3605.91%Liceu (267)220336.14%coala de maitri, coala postliceal1853.04%Colegiu universitar de 3 ani3295.40%Facultate, 4 sau 5 ani226837.21%Master, studii aprofundate70111.50%Doctorat, studii postdoctorale490.80%

Ocupaia

Fr ocupaie1883.08%Pensionar (la limita de vrst, pe caz de boal etc.)831.36%Casnic(), cu copil n ntreinere, asistent social641.05%Elev, student, masterand, doctorand170027.89%Muncitor necalificat, agricultor180.30%Muncitor calificat, lctu, mecanic, instalator, tmplar1332.18%Personal din servicii, comer, vnztor, salesman, client service3345.48%Maistru, tehnician, ofer831.36%Funcionar (bancar, public, guvernamental etc.)2544.17%Jandarm, poliist, militar fr studii superioare, agent paz871.43%Personal cu studii superioare, inginer, economist etc.72311.86%Patron, manager, director4667.65%nvtor, profesor, cadru didactic1612.64%Profesie liberal (avocat, artist etc.)1031.69%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 34

Profesie din domeniul IT

(programator, web designer, operator pc, laborant, analist etc.)85714.06%Cadru medical1131.85%Jurnalist, mass-media, reporter, redactor, blogger580.95%Industria Online (comer electronic, publicitate online,

marketing online, comunicare etc.)681.12%Cercettor190.31%Consultant (financiar, contabil, juridic, marketing,

resurse umane etc.)1943.18%n lumea sportului, kinetoterapeut etc.100.16%Altele3555.82%

Venitul lunar

Nu am un venit lunar95315.64%Maxim 500 RON3936.45%Intre 501-1000 RON97716.03%Intre 1001-2.000 RON171528.14%Intre 2001-4.000 RON98416.14%Peste 4.000 RON2954.84%Nu vreau s dezvlui77812.76%

Distribuia geografic a tuturor respondenilor (6095 respondeni)JudeResponden i ProcentBUCURETI204233.50IAI3175.20CONSTANA2293.76PRAHOVA2263.71TIMI2263.71CLUJ2133.49BRAOV2043.35GALAI1582.59ARGE1572.58DOLJ1562.56BACU1332.18MURE1222.00HUNEDOARA1201.97SUCEAVA1141.87BUZU1131.85NEAM1121.84BRAILA1101.80BIHOR1081.77DMBOVIA921.51ARAD881.44OLT881.44SIBIU861.41

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 35

GORJ841.38VASLUI831.36ILFOV801.31BOTOANI781.28MARAMURE741.21VLCEA721.18TULCEA631.03TELEORMAN631.03IALOMIA600.98VRANCEA590.97ALBA560.92CARA SEVERIN560.92SATU MARE520.85CLRAI500.82BISTRIA-NSUD470.77HARGHITA460.75COVASNA450.74SLAJ390.64MEHEDINI320.52GIURGIU260.43

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 36

B2. Rspunsuri legate de cumprarea online

Ai cumprat vreodat de la magazinele online?

(Baz respondeni: integral, 6095, rspuns unic)

Da (Yes)429870.52%Nu (No)179729.48%

Exist un procent mic (133 3% din totalul celor care au cumprat online) de consumatori care au declarat c au cumprat numai din magazinele online din str intate. Acelai procent se va ntlni i la colectarea motivelor pentru care anumii utilizatori au pltit cu cardul numai din magazinele online din strintate, la capitolul plata cu cardul.

Dac nu ai cumprat din ar, atunci ai cumprat de la...?

(Baz respondeni:cumprtori online numai din strintate, 133, rspuns unic)

Magazine online din alte ri, din Uniunea European7858.65%Magazine online din alte ri, din afara Uniunii Europene7455.64%

Care sunt motivele pentru care nu ai cumprat din magazinele online romneti?

(Baz respondeni:cumprtori online numai din strintate, 133, rspuns multiplu)

Nu am gsit produsele pe care mi le doream7052.63%Erau mai ieftine n strintate dect n ar7657.14%Cred n seriozitatea i reputaia magazinelor online din

strintate, fa de cele romneti3627.07%Altele129.02%

Link 2 eCommerce:

Tel./Fax: 031.710.01.97; [email protected]; http://www.link2ec.ro 37

B3. Date demografice ale celor care nu au cumprat online

Cei care au rspuns cu NU la ntrebarea Ai cumprat vreodat de la magazinele online? (1797 respondeni)

Sex

Femeie925

51.47%vs34.29%,cretere de 17.2%Brbat872

48.53%vs65.71%,scdere de 17.2%Vrsta respondenilor - 1797respondeni