Stiintele naturii in versuri

8

description

Cunoștințele specifice științelor naturii, adaptate la nivelul de înțelegere a copiilor, sunt învățate în joacă, pe nesimțite, prin poezii simple, agreabile, în care cuvintele relevante sunt subliniate în text. În același timp, copiii sunt invitați să își fixeze cunoștințele prin activități de colorare și conturare a desenelor. Adresate deopotrivă preșcolarilor și elevilor din clasa pregătitoare și din ciclul primar, cele 10 cărticele din Colecția Nota 10 propun un format original de învățare în joacă. De la elementele cele mai simple – formă, culoare, însemne elementare –, la tabla înmulțirii și reguli gramaticale, toate sunt prezentate în versuri jucăușe, ușor de reținut deopotrivă pentru copii și educatori.

Transcript of Stiintele naturii in versuri

Page 1: Stiintele naturii in versuri

Colecţia

NOTA ZECE

Page 2: Stiintele naturii in versuri

IntegralEDUCATIONAL

Carte de colorat

STIINTELE NATURII

ÎN VERSURI

CopertăRĂZVANBUCUR

DeseneRUXANDA

ROMANCIUC

VersuriCOSTEL

POSTOLACHE

Page 3: Stiintele naturii in versuri

ColecţiaNOTA ZECEAbecedar în versuriAritmetica în versuriGramatica în versuriZoologia în versuriGeografia în versuri

Calendar în versuriLimba engleză în versuriMeşter mare la culoareŞtiinţele naturii în versuriPietonul mic şi voinic

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a RomânieiPOSTOLACHE, COSTEL

Ştiinţele naturii în versuri: carte de colorat / Costel Postolache; il.: Ruxanda Romanciuc. – Bucureşti: Integral, 2014

ISBN 978-973-8209-19-0I. Romanciuc, Ruxanda (il.)087.5Copyright © 2014 – Toate drepturile rezervate Editurii Integral.

Page 4: Stiintele naturii in versuri

Corpurile sunt făcuteDin materie, se știe,Dar e o filosofieCa să spui de unde vineMateria. Dar energia?Căile-s necunoscute!Energia schimbă starea,Dă mișcarea,Transformarea.Corpuri sunt în lume vii,Viață poartă-n ele – știi? –.Sau fără de viață sunt

Și în cer și pe Pământ.De-s făcute de natură,Corpuri naturale-s toate,Altele-s o făcătură,Artificiale și fabricateChiar de om. Se poate!Forma poate fi diversăȘi concavă și convexă,Regulată sau diformă.Orice formă,Dimensiune și culoareCorpul are.Nu-i o normă!

CORPURILEMATERIE SI ENERGIE

Page 5: Stiintele naturii in versuri

UNIVERSUL

De-i finit,El se sfârșeșteLa capătul Lumii,Zic unii.Alţii zic că, sub presiune,UniversulE-n expansiune.Și-i mai nimeritSă punem versulRime să găsească,Să ne povesteascăDespre galaxii,Milioane, mii,Și stele-făclii,Despre planete,Asteroizi și comete,MeteorițiȘi sateliți.În mișcare, înstelat,ExpandatȘi curbat,Universul e străpuns–Nu-i de râsȘi nici n-ai crede!Domnul Hawking-a spusCă e clar și că se vede! –,De o gaură de vierme,Ca un măr căzut din pom.E, de fapt, ca un atomCeva mai mare.Ce-i atâta mirare?

Page 6: Stiintele naturii in versuri

TRANSFORMÃRIFORTE

Totul se mișcă,Țânţarul ce pișcă,Pământu-n rotirePe-orbită.De stă ori s-agită,E relativDintr-un motivSimplu de tot.Eu știu că pot EvaluaDacă cevaStă sau se mișcăDoar în raportCu un alt obiect.Dac-o forță tu apliciCând împingiUn cărucior,E ușor Să expliciAcest subiect:Forța trage,Forța faceO schimbareDe stare.De un măr cade din pomDrept în capul unui om,E doar gravitațiaCe schimbă situaţia!

Page 7: Stiintele naturii in versuri

PROTEJAREA MEDIULUI

Lumea-n care trăim noiNu-i un coș de gunoi,Să arunce fiecareTot ce areDe-aruncat.Asta e poluare!Și-i păcatDe locul ăsta minunat!Hai la reciclare,Fiecare cu ce areȘi e un motivS-o faci selectiv!

Zi de zi învaţăCum să faci în viaţăSă trăiești curat.Tu ai învăţat?Planeta ni-i casăȘi ca săTrăim mai departe– Nu plecăm pe Marte! –,S-o ţinem curată– Puțin câte puțin! –, Că-i binecuvântată,Pentru cei ce vin,Generaţii mii.M-ajutați, copii?

Page 8: Stiintele naturii in versuri

Colecţia

NOTA ZECE